Zobacz pełną wersję : Pytanie o trwalosc szyb?
Witam
Kiedys pisalem ze w sloneczne dni b.szybko nagrzewa sie w aucie (ej6) dzisiaj w trasie przy bardzo mocnym sloncu mierzylem tem. wew. i w cieniu w aucie mialem 25'C a jak polozylem termometr na desce na sloncu to do 33'C podskoczylo (bez klimy)
I zastanawiam sie czy seryjne przyciemnienie szyb moze z czasem ulec wyblaknieciu ,moze stracic swoje wlasciwosci(odbicie promieni slonecznych)
Przy okazji jakie sa warte uwagi najjasniejsze folie, zeby troszke ochlodzic wnetrze?
A brałeś pod uwagę że właśnie czym ciemniejsze barwy tym bardziej przyciągają promienie słoneczne ?
Jesli chodzi o kolor auta to mam jeden z jasniejszych bo srebrny:)
Witam
Mogę polecić folie raycer 5% przepuszczalności światła :cool:
Mogę polecić folie raycer 5% przepuszczalności światła
Heh szukam najjasniejszej bo che tez przednie szyby zrobic.
Do srebrnego auta proponuje raycer 25% przepuszczalności światła (za przednie dowód leci)
(za przednie dowód leci)
:D wiem o tym ale przyciemnienie samego tylu jakos nie wyglada.
Jeszcze jedno co do szybkiego nagrzewania sie w aucie.
Wczoraj wieczorem spr.temp powietrza bylo 20stopni wlaczylem nawiew i zmierzylem temp powietrza przy kratkach nawiewu i wyszlo ze powietrze wylatujace z nawiewow ma juz 25stopni?
Dlaczego jest taka roznica, skad sie wzielo 5stopni wiecej?
Nawet reka czuc ze powietrze przy kratkach jest lekko cieple.
Wentylator jest ''pod podszybiem'' kanały powietrzne, ciepłe powietrze z pod maski unosi się do góry czyli wylatuje część przy podszybiu a te zaciąga wentylator od powietrza !:)
wylatuje część przy podszybiu a te zaciąga wentylator od powietrza !
Tez o tym myslalem ze moze tam zasysac cieplo ale test robilem tylko na wlaczonym zaplonie i to mnie troche dziwi?
Bardziej mnie zastanawia mieszalnik powietrza bo jak wyciagalem parownik to zauwazylem ze tam w mieszalniku na tych łopatkach w jednym miejscu kawalek gabki bylo urwanej i przy ustawieniu na zimno lopatka zamyka nagrzewnice i sie zastanawiam czy moze sie nie domyka czy zasysa cieple powietrze przez ta szpare w gabce?
Nie wiem czy dobrze kombinuje?:)
Leci letnie powietrze i robi sie duszno?