PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o trwalosc szyb?

kubaszow
09-05-11, 21:09
Witam

Kiedys pisalem ze w sloneczne dni b.szybko nagrzewa sie w aucie (ej6) dzisiaj w trasie przy bardzo mocnym sloncu mierzylem tem. wew. i w cieniu w aucie mialem 25'C a jak polozylem termometr na desce na sloncu to do 33'C podskoczylo (bez klimy)
I zastanawiam sie czy seryjne przyciemnienie szyb moze z czasem ulec wyblaknieciu ,moze stracic swoje wlasciwosci(odbicie promieni slonecznych)
Przy okazji jakie sa warte uwagi najjasniejsze folie, zeby troszke ochlodzic wnetrze?

Chipsy2
10-05-11, 00:44
A brałeś pod uwagę że właśnie czym ciemniejsze barwy tym bardziej przyciągają promienie słoneczne ?

kubaszow
10-05-11, 10:39
Jesli chodzi o kolor auta to mam jeden z jasniejszych bo srebrny:)

WhiteBoy
11-05-11, 21:36
Witam
Mogę polecić folie raycer 5% przepuszczalności światła :cool:

kubaszow
11-05-11, 22:17
Mogę polecić folie raycer 5% przepuszczalności światła
Heh szukam najjasniejszej bo che tez przednie szyby zrobic.

WhiteBoy
13-05-11, 00:38
Do srebrnego auta proponuje raycer 25% przepuszczalności światła (za przednie dowód leci)

kubaszow
13-05-11, 10:01
(za przednie dowód leci)
:D wiem o tym ale przyciemnienie samego tylu jakos nie wyglada.

Jeszcze jedno co do szybkiego nagrzewania sie w aucie.
Wczoraj wieczorem spr.temp powietrza bylo 20stopni wlaczylem nawiew i zmierzylem temp powietrza przy kratkach nawiewu i wyszlo ze powietrze wylatujace z nawiewow ma juz 25stopni?
Dlaczego jest taka roznica, skad sie wzielo 5stopni wiecej?
Nawet reka czuc ze powietrze przy kratkach jest lekko cieple.

WhiteBoy
13-05-11, 19:13
Wentylator jest ''pod podszybiem'' kanały powietrzne, ciepłe powietrze z pod maski unosi się do góry czyli wylatuje część przy podszybiu a te zaciąga wentylator od powietrza !:)

kubaszow
13-05-11, 22:57
wylatuje część przy podszybiu a te zaciąga wentylator od powietrza !
Tez o tym myslalem ze moze tam zasysac cieplo ale test robilem tylko na wlaczonym zaplonie i to mnie troche dziwi?

Bardziej mnie zastanawia mieszalnik powietrza bo jak wyciagalem parownik to zauwazylem ze tam w mieszalniku na tych łopatkach w jednym miejscu kawalek gabki bylo urwanej i przy ustawieniu na zimno lopatka zamyka nagrzewnice i sie zastanawiam czy moze sie nie domyka czy zasysa cieple powietrze przez ta szpare w gabce?

Nie wiem czy dobrze kombinuje?:)
Leci letnie powietrze i robi sie duszno?