PDA

Zobacz pełną wersję : kontrolka eco

adi71
04-05-11, 13:55
Witam
silnik 1,5 honda 6 gen sedan jest tam kontrolka eco która zapala się jak przekręcam kluczyk podczas jazdy zapaliła się może dwa razy jazda raczej spokojnie ze względu na to,że do szaleństwa mam stalowego rumaka . Spalanie w trasie jakieś 5,5l miasto 7-7,5.Pytanie co wyczyścić żeby się zapalała ta kontrolka silniczek krokowy?

pablo_020
04-05-11, 13:58
Żeby sie zapalała należy delikatnie wciskać gaz. Nie przekraczać 2,6 tyś obr., zapala sie od 3 biegu
Było już na forum milion razy

adi71
04-05-11, 14:03
Żeby sie zapalała należy delikatnie wciskać gaz. Nie przekraczać 2,6 tyś obr., zapala sie od 3 biegu
Było już na forum milion razy

próbowałem na wszelakie sposoby w trasie przy 100km jest jakieś 2,2obr/min i się nie świeci :confused:

kazik2_h9w3
04-05-11, 16:40
próbowałem na wszelakie sposoby w trasie przy 100km jest jakieś 2,2obr/min i się nie świeci
A jaką ma autko temp pracy dochodzi wskazówka do połowy?

Budziniak
04-05-11, 18:44
sprawdź poziom oleju w silniku. Może to zbyt oczywiste ale ta kontrolka ma powiązanie ze zmiennymi fazami a te bez oleju się nie załączą
lub wciskaj delikatniej gaz bo wszystkie te czynniki mają wpływ na te pierdzielone zielone oczko :)

adi71
04-05-11, 23:11

temperatura wzrasta do połowy od czasu do czasu zazwyczaj w trasie potrafi delikatnie opaść nieznacznie olej jest wymieniony i po 2tyś km nie zauważyłem ubytku w zimę był delikatny problem z obrotami falowały od 800-1000 teraz jest ok jak się zrobiło cieplej .Kupiłem ta honde bo była w dobrej cenie wszystko wskazuje na to że nigdy nikt w niej nie grzebał , zastanawiam się czy wymiana filtra paliwa i świeczek pomoże?

Budziniak
04-05-11, 23:25
Sprawdź czy masz jakieś błędy w kompie zapamiętane. Lecz wnioskując po Twoim spalaniu raczej wszystko jest ok i wymiana filtra paliwa może niewiele dać. Jeżeli nie wiesz kiedy świece były zmieniane to je wymień ew. sprawdź szczelinomierzem odstęp od elektrody o regulacji zapłonu i zaworów nie wspomnę :)

adi71
04-05-11, 23:29
regulacji zapłonu i zaworów nie wspomnę :)

a widzisz bardzo cenna informacja podjadę do jakiegoś speca bo na tyle wiedzy nie posiadam żeby zabrać się za to sam.podziękował

Budziniak
04-05-11, 23:40
To lepiej wydrukuj z manuala stronę o regulacji zaworów i wręcz ją specowi bo nie każdy mechanik z teraźniejszych czasów ogarnia ten temat :)