PDA

Zobacz pełną wersję : Civic VI '97 - Skrzypiąca maglownica/sworznie ? Proszę o pomoc :)

Promil
03-05-11, 00:27
Witam serdecznie ! :)

Nie wiem, czy wybrałem właściwy dział, ale mam nadzieję, że tak..
Szukałem rozwiązania mojego problemu w internecie na różnych forach, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.. Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc do Was :)

Otóż.. mam Honde Civic 1.4 hatchach 5D z 1997r. Jakiś czas temu zauważyłem dziwne skrzypienie z przodu, a ostatnio skrzypienie to mocno się nasiliło tak, że zaczynam się z tym naprawdę głupio czuć ;/
Owe skrzypienie pojawia się podczas skręcania (w prawo lub w lewo) zarówno w miejscu jak i podczas jazdy (jak jadę wolniej i skręcam np. w uliczke, albo robię jakieś manewry, parkowania, zawracania itp). Wtedy to skrzypienie jest dość głośne, boję się, że słychać to z daleka i naprawdę kiepsko to wygląda. Co więcej skrzypi praktycznie tylko pod obciążeniem, czyli gdy siedzę w samochodzie albo ktoś siedzi i wtedy ruszam kołami.. Nie ma różnicy, czy na włączonym, czy zgaszonym silniku. A moze nawet trochę bardziej na zgaszonym (koła stawiają wówczas większy opór, gdyż nie działa wspomaganie). Ostatnio przysłuchałem się i wydaje mi się, że dźwięk ten dobiega jakby z lewej strony.. Tylko nie wiem, czy to maglownica, czy może dolny sworzeń ? A może coś innego ? Górny wahacz z prawej i lewej strony był wymieniany, z prawej też górny sworzeń oraz końcówka kierownicza. W zimę praktycznie wszystko było ok (niższe temperatury). Problem się nasilił teraz ostatnio jak było tak gorąco, zaczęło skrzypieć przy każdym skręcaniu, jak jeździłem po mieście.. :/
Wiem, że mam walniętą maglownicę.. Bo wycieka mi z prawej gumy płyn i muszę dolewać. Myślałem, że jest to wina właśnie maglownicy.. Ale zauwazyłem jak już wcześniej wspomniałem, że skrzypi tylko pod obciążeniem. Jeśli np. ponaciskam z przodu na maskę bez skręcania kołami, to też skrzypi. Dzisiaj stanąłem na progu i "poskakałem" po nim, też skrzypiało (efekt taki sam jak naciskam pulsacyjnie na maskę). Więc co to może być ? I czy jest to poważne ?

Dla lepszej identyfikacji załączam nagrane skrzypienie..

Tak skrzypi, kiedy ruszam kierownicą (w tym przypadku na zgaszonym silniku, poruszałem lekko w prawo i lewo)
http://w262.wrzuta.pl/audio/1fJosDDTZCj/skrzypienie1

A tak, kiedy "skaczę" pulsacyjnie po progu (taki sam efekt, gdy naciskam z przodu na maskę)
http://w262.wrzuta.pl/audio/6eHcSmty46f/skrzypienie2

Bardzo proszę o pomoc.. Jestem młodym kierowcą i nie jestem jeszcze tak bardzo obcykany w mechanice. Z góry wielkie dzięki, pozdrawiam :)

Saiti
03-05-11, 00:34
Sworzeń. Nie jeździj z tym bo urwiesz koło! Jedź do mechaniora od razu. I kup firmowy, najlepiej Haparts.pl

Promil
03-05-11, 00:56
Ajjć.. ;/ Dolny, tak ? Czy górny ?
Nie da się tego jakoś przesmarować, czy coś ? Kiedyś dawniej, niecały rok temu czasem skrzypnęło, ale myślałem, że to maglownica, więc troszkę olałem.. A mechanik wtedy tego nie wykrył.
Nie da się tego jakoś przesmarować, czy coś? Czy on może wypaść ? (słyszałem, że sworzeń właśnie może wypaść)

lmk
03-05-11, 10:28
Tak jak radzi wyżej Saiti - koniecznie trzeba wymienić. O urwaniu koła z powodu olewania sworzni słyszy się dość często.

Owszem można przesmarować, owszem skrzypienie zniknie. Ale stan sworznia nie polepszy się i w dalszym ciągu koło może odjechać (jeden przykład: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?106831-Urwane-ko%B3o-dolny-sworze%F1 )

Sam wymieniałem to u mnie jakieś 3k km temu i skrzypienie jak ręką odjął. A by zdiagnozować który to sworzeń, najlepiej podjechać do mechanika, a on już namierzy winnego. Swoją drogą, niektórzy radzą by od razu obie strony na zapas robić, ale to chyba jak kto woli.

Boniek87
03-05-11, 10:42
złap za koło rękami i probuj poruszyć, zapewne będzie skrzypiało - u mnie tak było. U mnie padły prawie jednocześnie na lewym kole górny i dolny. Zobacz osłony na sworzniach. Jak masz trochę narzędzi i pojęcia to wymienisz to sam.

Promil
03-05-11, 13:46
Hmm, osłony są całe.. Tak na chłopskie oko to luzów niby nie ma xD Ale wpuściłem strzykawką do tej gumy trochę oleju, wgl. tam przesmarowałem, i... skrzypienie jak narazie ustało o.O Czyli jednak jest to ten sworzeń, będę musiał udać się do mechanika z tym.. Nie wiecie czasem ile może wziąć za robociznę ? I czy lepiej odrazu 2 na raz wymienić, czy tylko ten jeden ? Bo drugi raczej nie skrzypi..

Btw. luzu na kołach też nie mam i na stacji diagnostycznej jakieś miesiąc temu nic nie wykazało (byłem na przeglądzie, bo mi się kończył i kazałem przejrzeć go na wszelkie możliwe sposoby)>

skolopendra
03-05-11, 14:34
ile może wziąć za robociznę ?

40 zł

Budziniak
03-05-11, 14:45
czy tylko ten jeden ?
jeden

Promil
16-05-11, 21:03
Dobra, dzięki wszystkim za odpowiedzi :)
Z tym sworzniem jeździłem aż do dzisiaj.. :P Na szczęście koła nie urwałem xD
Przesmarowałem i przestał skrzypieć. Dziś dopiero mechanik miał wolny termin i mi zrobił :)
80zł robocizna (bo trzeba ponoć było zwrotnicę wykręcać) i sworzeń 44. Pozdro :)

skolopendra
20-05-11, 13:22
80zł robocizna

tyle co za rozrząd w krakowie

seyren
26-05-11, 15:56
A nie bede zakladal nowego tematu. Ja z zapytaniem o to: http://allegro.pl/honda-civic-crx-cr-v-sworzen-wahacza-japan-555-i1630816799.html
Pisze, ze podejdzie do EG3. Czy ktos wymienial na sworzen tej firmy? Czetalem na forum accorda ze jakosc wykonanych przez nia sworzni jest bardzo dobra. Co sadzicie? Ile tys km wytrzyma taki sworzeń? :)

bednar_ek35
26-05-11, 16:42
Z zamienników dostępnych na rynku 3-piątki to najlepsza firma,potem tylko OEM.Myśle że 30tyś powinno spokojnie wytrzymać,nie zastanawiaj sie tulko kupuj.

minidet
19-10-11, 18:26
Podepne się do tematu.....

Skrzypi w lewym kole przy skręcaniu w prawo. Jeżeli nacisnę na nadkole też skrzypi, ale pod warunkiem, że koła skręcone w prawo.Gdy są wyprostowane prawie nic nie słychać. Górny wahacz nowy Yamato, dolny sworzeń w zwrotnicy "555" ma kilka tyś km , drążek kierowniczy Oyodo ma 18 tyś bez luzów. Sprawdzałem brechą metalowo gumowe elementy bez luzów nic nie skrzypi. Pozostaje amortyzator/łożysko amora okolice kielicha - nawet jak lekko nacisnę na nadkole na skręconych kołach jest lekki pisk/trzeszczenie i odgłos wydaje się być z tamtych rejonów . Na razie odgłosy są do zniesienia ale podejrzewam, że będzie narastać. Rozbierać/wymieniać amory ? Inne sugestie ?

winowajcą był drążek kierowniczy, pierwszy sworzeń kulisty od strony maglownicy

skolopendra
22-10-11, 16:20
? Inne sugestie ?

jedz na kanał i niech mechanik sprawdzi ...
sugerować zdalnie ,to wiele można

olqszteam
29-10-11, 11:34
odswierze...
u mnie wlasnie pojawilo sie ostatnio takie niepokojace skrzypienie.
jak wsiade po nocy do auta to prawie nie slychac - dopiero jak pojezdze troche to sie nasila.
najbardziej slychac jak macham kierownica delikatnie na boki...,a jak robie pelniejsze skrety to nie.
czy to napewno sworznie??czy wystarczy posmarowac(wstrzeknac olej strzykawka-dodam ze pewnym razem posmarowalem troche i na jakis czas przestalo ale powrocilo)
z tym odjechaniem kola to tak serio...auto mam w dobrym stanie (w marcu przeglad przeszedl bez zastrzezen,malo tego w sierpniu byla sprawdzana na diagnostyce i bylo ok)
prosze o jakies porady...

garnox
29-10-11, 19:56
No niestety to na bank sworznie, innej możliwości w zawieszeniu nie ma a podajesz dokładne symptomy tej choroby ;) Ja właśnie wróciłem z trasy z Białegostoku do Warszawy, i 100km przed Warszawą usłyszałem "skrzyp skrzyp" przy delikatnych skrętach kierownicą - nie pozostaje nic innego jak wymiana sworznia. Pytanie którego? Ja pytałem znajomego zaufanego mechanika i powiedział że najlepiej oba z lewej strony wymienić, bo na dolnym jest znaczny luz, a na górnym mniejszy, ale to kwestia czasu. Jutro po południu bedzie gotowy do jazdy a ja lżejszy pare złotych

seyren
30-10-11, 00:28
czy to napewno sworznie??czy wystarczy posmarowac(wstrzeknac olej strzykawka-dodam ze pewnym razem posmarowalem troche i na jakis czas przestalo ale powrocilo)

Coz nikt tu wrozka nie jest, ale najczesciej skrzypia sworznie. Co do wstrzykiwania oleju to sam sobie odpowiedziales, ze nie warto bo problem wroci. Lepiej z tym nie zwlekac i wymienic sworzen bo moze sie skonczyc zle.

nie pozostaje nic innego jak wymiana sworznia. Pytanie którego?

Skrzypi to zazwyczaj sworzen dolny.

olqszteam
30-10-11, 16:04
dzieki...:)

rafal86
20-11-11, 16:29
podepne sie pod temat, dzis usłyszałem skrzypienie przy kręceniu kierownicą na postoju. Dodatkowo zauważylem ze przy kręceniu lekko podnoszą sie obroty jałowe.
Rozumiem ze skrzypi sworzen ale z tymi obrotami to tak ma byc? Nie zwróciłem uwagi wczesniej czy tak bylo czy dopiero teraz sie to pojawiło...

ArekWawa84
19-12-13, 00:55
to normalne ... wymien sworzen i bedzie ok

fcek
20-12-13, 22:59
U mnie skrzypiało tylko na lekkich nierównościach, przy skręcaniu była cisza. Jadąc szybciej tez nie skrzypiało, albo nie słyszałem. Ale aż tak głośnego wydechu nie mam! Dodatkowo po podniesieniu auta nie było "czuć", że to sworzeń - żadnych luzów!!! Dopiero po rozkręceniu "sprzętu" - z doświadczenia forum pierwsze podejrzenia padły na dolny sworzeń! Okazało się celnie obydwa wymienione i cisza już z pół roku.

Raus
22-09-14, 19:13
Witam!

Odświeżam wątek ponieważ pojawił się dziś u mnie problem identyczny jak w przypadku autora tematu. W skrócie - skrzypienie/pisk przy ruszaniu kierownicą w prawo i lewo. Również tak jak opisywał autor tematu - szczególnie pojawia się jak siedzę w aucie i jest obciążenie. Byłem na stacji diagnostycznej i podobno sworzeń dolny nie ma luzów i powiedzieli mi, że może być suchy i wystarczy wstrzyknąć olej. Tak tez zrobiliśmy, ale z tego co czytam to trzeba i tak wymienić mimo braku luzów bo można koło zgubić. Chwilowo po wstrzyknięciu oleju przez 5km cisza, ale jeszcze jutro zobaczę i jak będzie cisza to będzie wiadomo na 100%. Poniżej filmik ze skrzypieniem:

https://www.youtube.com/watch?v=l3JiE0oRwac&feature=youtu.be

Chyba podejrzenie, że to sworzeń są właściwie?

I jeszcze jedno pytanie - jakiej firmy z Inter Carsu kupić sworzeń? Bo widzę, że polecany jest firmy 555, ale wygląda, że takowego nie ma w Intercarsie

Ps. Chodzi o Civica MB2. Nie zauważyłem, że piszę w niewłaściwym dziale

kwiatekk
23-09-14, 21:52
miałem identyczne skrzypienie, wstrzyknelem olej w dolny sworzeń, skrzypienie ustalo, sworzen wymienilem na 555

Piterson
20-10-14, 10:54
jak osłona gumowa sparciała/dziurawa to nie ma to leczyć olejem tylko od razu wymieniać, ja kupiłem sworzeń firmy oyodo za 30 zł:) za wymianę powiedzieli mi 60-70 zł od sztuki wiec wymieniłem sam:cool: