Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przegrzewa się.

Krzysiek3D
27-04-11, 15:55
Witam ! Otóż mam następujący problem z autem ( civic 1,4 3d 6gen ) : Auto się przegrzewa przy dłuższym postoju na włączonym silniku, tzn. gdy jadę na trasie ( ostatni 5h non stop ) to auto ciągle trzyma odpowiednią temperaturę, jednak gdy stanę i zostawię auto z włączonym silnikiem to wskazówka po paru minutach wędruje do maximum.

Fanatyków uszczelni pod głowicą uprzedzam że :
- nie ubywa mi oleju, jest czysty i nowy ( niczym nie zabrudzony ),
- płyn chłodniczy jest nowy, również czysty,
- pod korkiem oleju jak na widocznych przez niego częściach silnika jest "czysto",
- próba z butelką wody pod zbiornik wyrównawczy nie wykazuje oznak spalin w płynie chłodniczym.

Na tej podstawie mogę chyba wykluczyć uszczelkę.

Natomiast co pomaga :
-jak wskazówka zaczyna się unosić to trzymam na chwilę gaz na 3000obr/min i po paru sekundach temp. wraca do normy.

Diagnoza ?

I tutaj proszę o pomoc, czyżby definitywnie wymiana pompy wody + rozrządu ? Auto właśnie osiągnęło 240tys niekręconego przebiegu gdzie jego ostatnia wymiana miała odbyć się przy 180tys. ( info od poprzedniego właściciela, wcześniej rozrząd był wymieniany parę razy - jest wpisany w książkę serwisową ).

Czy być może to wina termostatu ? Brudnej chłodnicy ? Wentylator się włącza. Wcześniej ( tzn. przed wymianą płynu chłodniczego ) włączał się dużo częściej na postoju niż teraz ( płyn to dynogel2000 ).

Z góry dziękuję za pomoc w poprawnej diagnozie oraz ew. dodatkowe wskazówki coby pomóc Hondzie doraźnie bez zbędnych wydatków.

L4SHL1
27-04-11, 20:43
zobacz termostat

Saiti
27-04-11, 23:20
popieram, a tak dostaje ciśnienia i się otwiera. Zapewne się blokuje. Wymień termostat.

hubabuba
01-05-11, 20:57
Termostat -> włącznik wentylatora -> korek chłodnicy -> czujnik temperatury cieczy -> pompa wody -> zamulona chłodnica

jacek_bp
02-05-11, 10:39
Termostat prawie na pewno. Zobaczyłbym też pompę, jak znam życie to wymieniany był jedynie pasek rozrządu i napinacz.

hangetsu
03-05-11, 14:49
Miałem podobne objawy.Winny był wyłacznik wentylatora ,który załączał za pózno

grzesiuh
07-05-11, 15:50
wlacznik wentylatora na 90%.

Krzysiek3D
21-05-11, 22:32
Dla potomnych : wymiana termostatu na oryginalny pomogła i już jest wszystko w normie. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

sledzik
22-05-11, 23:29
mam dokładnie ten sam problem, z tym, że w ogóle nie włącza się wentylator na chłodnicy.
Gdzie mam szukać termostatu ? jak sprawdzić czy to jego wina nie mając drugiego pod ręką ?

auto to civic 1992 sedan rok 1992 silnik 15DB7 z głowicą DB2

edit - sprezyna, przepraszam za zamieszanie, na następny raz lepiej poszukam.

Sprezyna
22-05-11, 23:57
Dwie minuty szukania :p
http://www.extern.pl/samochod/termostat/
Ps. jest pare tematow o tym na forum

smsh
24-05-11, 13:51
- próba z butelką wody pod zbiornik wyrównawczy nie wykazuje oznak spalin w płynie chłodniczym.

Tak z czystej ciekawości: o co w tej próbie?