PDA

Zobacz pełną wersję : pomocy co mam zrobić silnik czy naprawa

mayday1
27-02-07, 19:27
cześć panowie mam ogromny problem co mam zrobić cos mi stuka w silniku podobno panewki i 3,4 bieg zgrzyta i niewiem czy dac to do mechanika czy wymienić silnik znalazłęm silnik taki sam razem z skrzynią i całym osprzentem za 2500zł
co mam zrobić doradzcie ile może kosztowac naprawa a ile przekładka silnika
pomocy załamka a niedawno wymieniłem w nim olej rozrząd cewke i niewiem co mam zrobić

Matey
27-02-07, 19:28
ja bym remontowal... Przynajmniej wiesz czym bedziesz jezdzil potem...

mayday1
27-02-07, 19:34
a jest taka możliwość ze sie neida naprawić albo naprawa bedze droższa
ja sie wogule nieznam na mechanice jestem elektronikiem prosze o opinie bo juz płakac mi sie chce

Matey
27-02-07, 19:35
taka naprawa to kolo 1300 zlotych gdziesna oko oczywiscie... tak mi sie wydaje...

morobert
27-02-07, 19:37
a ja powiem tak , miałem kiedyś taki sam dylemat i wybrałem remont teraz wiem że zrobiłem źle poprostu za dużo mnie to kosztowało a autko i tak puźniej sprzedałem bo mi sie znudziło (GOLF II) . Na twoim miejscu poszukałbym tańszego i gołego :d silnika osprzęt masz ! Nie będziesz tym autkiem jeździł do końca życia i zrób to jak najtańszym kosztem .

Matey
27-02-07, 19:46
Ja bym naprawial... Jedzdo mechanika i dowiedz sie ile to moze kosztowac... Przekalkuluj to i zobaczyc co Ci wyjdzie... 1.6 SOHC VTEC sam goly silnik kupisz za 2500 PLN plus zmiana ze 500 i wyjdzie Cie 3k PLN... Na pewno mniej niz remont... PRoblem w tym zesilniki Hond trzymaja sie w cenie... Do Golfa silnik na pewno jest tanszy...

zieloo007
27-02-07, 19:52
Jeśli masz zamiar jeździć tym autkiem dłużej to inwestuj i naprawiaj. Ale jesli masz w planach niedługo, powiedzmy za rok sprzedać, to nic nie rób tylko od razu przygotuj się na sprzedaż bo nie ma to najmniejszego sensu.I kup podobny ale sprawny model. Pozdrawiam.

Sławek
27-02-07, 19:54
Naprawiaj, panewki korbowodowe to koszt ok.90zł, panewki główne 120zł.
Robocizna ok.200zł

mayday1
27-02-07, 19:55
ja bym chciał nim z 5 lat pojezdzić

morobert
27-02-07, 19:56
Matey . Masz racje są tańsze ja miałem przegrzany silnik i nawet tłoki były popękane (kurcze ale kompresje trzymał to dziwne) remont tego golfa wyniusł mnie około 4000 zł . Szperałem ostatnio na allegro i widziałem taki silnik do hani goły coś około 1200 zł naprawde ja bym wolał poszukać i kupić urzywany. mayday1 zastanów sie ile jeszcze będziesz jeździł tym autkiem rok,dwa i trzeba będzie wymienić na nowszy model :d

Matey
27-02-07, 19:56
to remontuj

zieloo007
27-02-07, 19:58
Uuu to spokojnie zabierz się za naprawę. Poszukaj DOBREGO mechaniora zbierz kaskę i niech Ci to zrobi, aby autko fajnie się sprawowało przez następne kilka lat. Lub poszukaj elementów lub całego silnika w rozbitkach (oczywiście tych, które silnik mają cały)np. angolach. Życzę powodzenia w naprawie.

xms
28-02-07, 14:52
ja tez myśle że lepiej naprawić, przynbajmniej masz wszytsko nowe a jak kupujesz silnik który już jest wymontowany to nie masz pewności jak chodzi po zamontowaniu. To takie kupowanie kota w worku zwłaszcza że napisałeś że nie za bardzo się znasz... Ja mam okazje kupić D14A2 z 1200 i siedzi jeszcze w hance i przynajmniej słyszałem jak chodzi a właściwie mruczy... tyle tylko że $$$$ nie spada z nieba :) wg mnie warto remontować...
A golf to zupełnie inna historia, miałem paska z silnikiem od Golfa II 1.8 i tam naprawa nic nie dała a kasy poszło sporo ale jakość materiałów w hankach i golfach mówi sama za siebie...

mayday1
28-02-07, 16:34
dzięki panowie czyli mam naprawiac ;)