Zobacz pełną wersję : eg8 d15b7 klimatyzacja
Witam.mam problem z klima otóż była nabijana w lutym ponieważ taniej.i sprawdzili nabili i miało działać.Dziś sprawdzam bo juz ciepło i nic właczam i się normalnie załącza silnik lekko przydusi i wentylator działa ale zero zimnego powietrza.chodziłą pare minut ale nic nie dmuchnie zimnem.co to moze byc za problem?bezpiecznik jakis czy moze czujnik
Jak w lutym to w marcu trzeba było też uruchomić aby klima nie przestała działać, najwidoczniej czynnika brak. Masz gdzieś nieszczelność.
no ale jak nabijaja to i sprawdzaja szczelność i mówili ze wszystko ok szczelne jest to nie mam pojęcia czemu nie działa moze tylko wentylator dzaiła a spreżarka sie nie załacza????
Tak z miejsca trudno powiedzieć moim zdaniem to wygląda na brak czynnika.
Łatwo to sprawdzić zrobić mydlankę i pokryć elementy klimy jak będą widoczne bąbelki to tam masz przeciek. Oczywiście kima musi być włączona aby to sprawdzić.
zauważyłem ze jak włacze klime to wiatrak chłodnicy chodzi ale sprężarka nie tylko kręci na pasku a sie nie załącza...co moze byc przyczyna?
jozek_marek
23-04-11, 16:10
Identyczny problem miałem w accordzie. Sprawdź przekaźniki. U mnie w jednym z nich był problem
czyli gdzie i który nie kumam zabasz przy tym;p
wie ktoś moze jak to sprawdzić?poprostu włączam klime ale to sprzegiełko elektromagnetyczne nie wskoczy i sprężarka nie działa.mozna podłączyć zasilanie do tego sprzegiełka i samemu je włączyć?czy jest zz to odpowiedzialny jakis przekaźnik który mogł sie spalić
jozek_marek
24-04-11, 01:15
Musisz szukać w skrzynce pod maską. U mnie były dwa przekaźniki od klimy. Może być również mało czynnika. U mnie za to w EP4 nie startowała ani sprężarka ale i wiatraki również stały w miejscu. Więc najpierw przekaźniki, następnie sprawdź szczelność/ilość czynnika.
ale ja nie całę 2 miesiące temu miałęm nabijane sprawdzali nieszczelnośći itd.ok sprawdze te przekaźniki jak nie to podepne sprzegiełko na krótko i zobacze czy wogole działa
jozek_marek
24-04-11, 22:32
Pamiętaj o prawdopodobieństwie zatarcia sprężarki - jeśli oczywiście nie ma czynnika.
Opowiem Ci sytuację jaką miałem w swoim EP4 tuż po ściągnięciu.
Mianowicie tuż po zakupie klima słabo chłodziła. Autem pojeździłem tak z 2 miechy i udałem się na ogólny przegląd do Hondy wraz z przeglądem klimy. Został wymieniony czynnik, ale klima tylko przez kilka dni TROCHĘ lepiej chłodziła. Po kilku dniach czuć było, że chłodzi coraz słabiej aż w końcu przestała chłodzić (sprężarka ani wentylatory nie startowały).
Jeździłem po kilku magikach od klimy, jeden gościu chciał już sprężarkę wymieniać - bo przecież czynnik był niedawno nabitu!
Trafiłem na gościa, który twardo twierdził "na jakiej podstawie poprzedni fachowiec stwierdził że sprężarka jest do wymiany?" i za 30zł sprawdzi mi cały układ azotem. Ok, zgoda. Okazało się że układ był szczelny, ale klima przez poprzedniego właściciela nie była serwisowana i przewody że tak powiem - skurczyły się. Trzy razy dobijaliśmy klimę tym azotem i za trzecim razem ciśnienie w układzie nie spadło. Po nabiciu klimy czynnikiem chłodzi jak szalona.
Reasumując. W serwisie klima została nabita, lecz po kilku dniach jak przewody zaczynały rozprężać się czynnika zaczęło po prostu brakować. Stąd słabe chłodzenie a w pewnym momencie brak.
Twierdzisz, że klimę nabiłeś 2 miesiące temu. Ja też uważałem, że miałem.
Nie wiem jak jest u Ciebie w EG, ale u mnie z braku czynnika ani wentylatory ani sprężarka nie startowały. W accordzie zaś przekaźnik od sprężarki mi padł - stąd rozruch wentylatorów a sprężarki nie.
Ale się rozpisałem :rolleyes:
ok dzięki;)podjade i niech mi sprawdza bo mam gwarancje 2 lata.moze to jednak tak.bo wentylator smiga ale sprężarka nie
dzis przyjechałem z roboty i sprawdziłem sprężarke na krótko i sprzęgiełko działa;)i zapaliłem auto właczam klime potem sprężarke na któtko i działa ale nadal zero zimna.pewnie ten gas spierniczył i przez to sprężarka sie sama nie włacza....
Od tego są czujniki aby nie dopuścić do włączenia się sprężarki jeśli ciśnienie w układzie jest za małe (czytaj: nie ma czynnika), albo ją wyłączyć jeśli ciśnienie jest za duże.
Najnormalniejsze w świecie zachowanie się układu klimatyzacji.
Jedyne co pozostaje to nabić klimę nowym czynnikiem z dodatkiem UV aby można było zlokalizować nieszczelności, po ich zlokalizowaniu, odessać czynnik, zlikwidować nieszczelności, nabić ponownie.
podjedz sobie do norauto tam za darmo sprawdzają klime 9( w sensie podłącza do maszyny ) ale tobie to wystarczy bedziesz wiedział jakie jest ciśnienie
albo wez po prostu srubokret zdejim zawleczki i naciśnij na wentyl bedziesz wiedział czyjest ciśnienie
tylko uważaj na oczy:D
i nie radze jechać do pierwszego lepszego warsztatu bo wszedzie będa Ci chcieli wcisnąć nabicie klimy za 150+odgrzybianie za 70:D
najpierw upewnij sie co do ilosci czynnika
u mnie był jescze takiprzypadek ze tarcza sprzegła była za daleko i klima po nagrzaniu chodziła tylko przez 5 min
najpierw chcieli mnie wydoić na 500zł za stoczenie kompresora ale potem na boku powiedział mi że wystarczy zdjąć podkładke
dzis byłem sprawdzić szczelność i okazało sie ze pod akumulatorem słychać jak syczy.nie orjentujecie sie jest tam jakaś złaczka czy poprostu ten wąż ma dziurke???
Za aku są 2 złącza, na uszczelkach może puszczać.