Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : eg8 d15b7 klimatyzacja

epro17
23-04-11, 12:49
Witam.mam problem z klima otóż była nabijana w lutym ponieważ taniej.i sprawdzili nabili i miało działać.Dziś sprawdzam bo juz ciepło i nic właczam i się normalnie załącza silnik lekko przydusi i wentylator działa ale zero zimnego powietrza.chodziłą pare minut ale nic nie dmuchnie zimnem.co to moze byc za problem?bezpiecznik jakis czy moze czujnik

djwafel
23-04-11, 13:49
Jak w lutym to w marcu trzeba było też uruchomić aby klima nie przestała działać, najwidoczniej czynnika brak. Masz gdzieś nieszczelność.

epro17
23-04-11, 13:52
no ale jak nabijaja to i sprawdzaja szczelność i mówili ze wszystko ok szczelne jest to nie mam pojęcia czemu nie działa moze tylko wentylator dzaiła a spreżarka sie nie załacza????

djwafel
23-04-11, 13:59
Tak z miejsca trudno powiedzieć moim zdaniem to wygląda na brak czynnika.
Łatwo to sprawdzić zrobić mydlankę i pokryć elementy klimy jak będą widoczne bąbelki to tam masz przeciek. Oczywiście kima musi być włączona aby to sprawdzić.

epro17
23-04-11, 16:03
zauważyłem ze jak włacze klime to wiatrak chłodnicy chodzi ale sprężarka nie tylko kręci na pasku a sie nie załącza...co moze byc przyczyna?

jozek_marek
23-04-11, 16:10
Identyczny problem miałem w accordzie. Sprawdź przekaźniki. U mnie w jednym z nich był problem

epro17
23-04-11, 17:10
czyli gdzie i który nie kumam zabasz przy tym;p

epro17
23-04-11, 21:57
wie ktoś moze jak to sprawdzić?poprostu włączam klime ale to sprzegiełko elektromagnetyczne nie wskoczy i sprężarka nie działa.mozna podłączyć zasilanie do tego sprzegiełka i samemu je włączyć?czy jest zz to odpowiedzialny jakis przekaźnik który mogł sie spalić

jozek_marek
24-04-11, 01:15
Musisz szukać w skrzynce pod maską. U mnie były dwa przekaźniki od klimy. Może być również mało czynnika. U mnie za to w EP4 nie startowała ani sprężarka ale i wiatraki również stały w miejscu. Więc najpierw przekaźniki, następnie sprawdź szczelność/ilość czynnika.

epro17
24-04-11, 08:27
ale ja nie całę 2 miesiące temu miałęm nabijane sprawdzali nieszczelnośći itd.ok sprawdze te przekaźniki jak nie to podepne sprzegiełko na krótko i zobacze czy wogole działa

jozek_marek
24-04-11, 22:32
Pamiętaj o prawdopodobieństwie zatarcia sprężarki - jeśli oczywiście nie ma czynnika.
Opowiem Ci sytuację jaką miałem w swoim EP4 tuż po ściągnięciu.
Mianowicie tuż po zakupie klima słabo chłodziła. Autem pojeździłem tak z 2 miechy i udałem się na ogólny przegląd do Hondy wraz z przeglądem klimy. Został wymieniony czynnik, ale klima tylko przez kilka dni TROCHĘ lepiej chłodziła. Po kilku dniach czuć było, że chłodzi coraz słabiej aż w końcu przestała chłodzić (sprężarka ani wentylatory nie startowały).
Jeździłem po kilku magikach od klimy, jeden gościu chciał już sprężarkę wymieniać - bo przecież czynnik był niedawno nabitu!
Trafiłem na gościa, który twardo twierdził "na jakiej podstawie poprzedni fachowiec stwierdził że sprężarka jest do wymiany?" i za 30zł sprawdzi mi cały układ azotem. Ok, zgoda. Okazało się że układ był szczelny, ale klima przez poprzedniego właściciela nie była serwisowana i przewody że tak powiem - skurczyły się. Trzy razy dobijaliśmy klimę tym azotem i za trzecim razem ciśnienie w układzie nie spadło. Po nabiciu klimy czynnikiem chłodzi jak szalona.
Reasumując. W serwisie klima została nabita, lecz po kilku dniach jak przewody zaczynały rozprężać się czynnika zaczęło po prostu brakować. Stąd słabe chłodzenie a w pewnym momencie brak.

Twierdzisz, że klimę nabiłeś 2 miesiące temu. Ja też uważałem, że miałem.
Nie wiem jak jest u Ciebie w EG, ale u mnie z braku czynnika ani wentylatory ani sprężarka nie startowały. W accordzie zaś przekaźnik od sprężarki mi padł - stąd rozruch wentylatorów a sprężarki nie.

Ale się rozpisałem :rolleyes:

epro17
25-04-11, 12:04
ok dzięki;)podjade i niech mi sprawdza bo mam gwarancje 2 lata.moze to jednak tak.bo wentylator smiga ale sprężarka nie

epro17
30-04-11, 20:11
dzis przyjechałem z roboty i sprawdziłem sprężarke na krótko i sprzęgiełko działa;)i zapaliłem auto właczam klime potem sprężarke na któtko i działa ale nadal zero zimna.pewnie ten gas spierniczył i przez to sprężarka sie sama nie włacza....

spychu
30-04-11, 22:28
Od tego są czujniki aby nie dopuścić do włączenia się sprężarki jeśli ciśnienie w układzie jest za małe (czytaj: nie ma czynnika), albo ją wyłączyć jeśli ciśnienie jest za duże.
Najnormalniejsze w świecie zachowanie się układu klimatyzacji.

Jedyne co pozostaje to nabić klimę nowym czynnikiem z dodatkiem UV aby można było zlokalizować nieszczelności, po ich zlokalizowaniu, odessać czynnik, zlikwidować nieszczelności, nabić ponownie.

reaktor
30-04-11, 22:38
podjedz sobie do norauto tam za darmo sprawdzają klime 9( w sensie podłącza do maszyny ) ale tobie to wystarczy bedziesz wiedział jakie jest ciśnienie
albo wez po prostu srubokret zdejim zawleczki i naciśnij na wentyl bedziesz wiedział czyjest ciśnienie

tylko uważaj na oczy:D

i nie radze jechać do pierwszego lepszego warsztatu bo wszedzie będa Ci chcieli wcisnąć nabicie klimy za 150+odgrzybianie za 70:D

najpierw upewnij sie co do ilosci czynnika

u mnie był jescze takiprzypadek ze tarcza sprzegła była za daleko i klima po nagrzaniu chodziła tylko przez 5 min

najpierw chcieli mnie wydoić na 500zł za stoczenie kompresora ale potem na boku powiedział mi że wystarczy zdjąć podkładke

epro17
02-05-11, 11:26
dzis byłem sprawdzić szczelność i okazało sie ze pod akumulatorem słychać jak syczy.nie orjentujecie sie jest tam jakaś złaczka czy poprostu ten wąż ma dziurke???

rooter666
02-05-11, 13:20
Za aku są 2 złącza, na uszczelkach może puszczać.