PDA

Zobacz pełną wersję : zestaw do Alpine cda9852RB

uboat
25-02-07, 00:26
Witam was,
Naczytałem sie tego forum i zakupiłem sobie radyjko Alpine cda9852RB. Teraz stoję przed wyborem głośników oraz sposobu montażu, tzn czy sam czy zlecić to firmie.

Na forum polecano mi do tego radyjka Powerbassy albo Hertz a z trochę wyższej półki Vifa. Jeśli to możliwe to nie chciałbym montować wzmacniacza ponieważ według waszych opinii tani (np Blaupunkta) nie będzie dobry, a na droższy mnie stać.

Jeden z lokalnych speców od car audio zaproponował mi za 1200 zł:
- jakiś model głośników DEGO
- wyciszenie
- montaż

Wydaje mi się to trochę sporo i myślę czy by samemu się za to nie zabrać (chociaż z czasem kiepsko) bo zawsze będę wiedział co montuje (wątpię czy w tej cenie np założyliby mi dobre przewody)

Podsumowując:
1. samemu to robić czy dać firmie
3. czy łądować tani wzmak czy lepiej dać sobie spokój i podpiąc pod samo radio
4. Które z głośników, zwłaszcza konkretne modele
4. Przewody. Markowe np. czy po prostu jakieś w odpowiednim rozmiarze

Moje załozenia:
- budżet 1200
- zdolności manualne i wiedza elektroniczna znikoma
- liczy się jakość, czystość dźwięku

dzięki za odpowiedź

ppm702
25-02-07, 11:17
budżet 1200
na głośniki wystarczy

zdolności manualne i wiedza elektroniczna znikoma
w tej sytuacji skromny budżet...

liczy się jakość, czystość dźwięku
czyli zewnętrzny wzmacniacz, ale lepiej zainwestuj w dobre głośniki z wygłuszeniem, a jak się odkujesz to dokupisz lepsiejszy wzmak. Szkoda kasy do CDA na tanie wzmaki.

Innymi słowy proponowałbym Ci Vifę i montaż, a później wzmak itd...

uboat
25-02-07, 12:23
Innymi słowy proponowałbym Ci Vifę i montaż, a później wzmak itd...

A przewody od razu markowe ciągnąć, np Dietz i od razu całą instalację także do bagażnika pod przyszły wzmacniacz czy na razie tylko do drzwi??

A który konkretnie model Vifa według ciebie mam kupić bo jest ich kilka:
http://www.studiocarhifi.com.pl/?brawurka=oferta_pod&bajka=16

Dzieki za odpowiedź

ppm702
25-02-07, 12:33
proponuję Vifa A16WG-09-04

Czy ciągnąć kable to zależy tylko i wyłącznie od Twoich możliwości finansowych. Ja na początku miałem przód tylko z radia i aby nie przepłacać zwrotnice mam za radiem i później sygnał rozdzielony na oba komponenty zestawu. Wtedy w przyszłości wystarczy jak kable głośnikowe dociągniesz od wzmacniacza do radia (zwrotnic) i nic nie będziesz musiał przerabiać.

_Qba_
25-02-07, 13:24
Vifa A16WG-09-04 spokojnie ci wystarczy. tylko co do tweeterow to nie wiem czy jest brac te z vify za 360zl. to jeszcze mozesz przemyslec. jak chcesz jakies tansze to polecam sinuslive'a

kable poloz od razu dobre. bo potem nie bedzie ci sie chcialo wymieniac.

no i oczywiscie rob sam!!! :) nie ma w tym nic trudnego. w calej tej operacji rzeczywiwcie chyba najwiekszy problem to znalezienie czasu ;)

uboat
25-02-07, 18:53
i jeszcze jedno. Jakie mam do tego kupić zwrotnice??

_Qba_
25-02-07, 18:56
jak kupisz sinuslive'a to masz w zestawie

[ Dodano: Nie 25 Lut, 2007 ]
http://moto.allegro.pl/item168609396_sinuslive_neo_25s_hi_end_kielce.html
o wiele taniej niz vifa, a mysle ze Ci wystarczy

uboat
02-03-07, 08:20
a masz takie u siebie albo ktoś z naszych chłopaków ma takie bo chciałbym sobie odsłuchać?

emg
02-03-07, 10:37
jak chcesz jakies tansze to polecam sinuslive'a

sory, ale vifa to trochę inna półka niż sinuslive, jest tańsza opcja vifa logic, ale ją trzeba zabudować.

uboat
02-03-07, 22:09
a do tweeterów Vify są w zestawie zwrotnice czy jeszcze to musze sobie potem zakupić. Pytam żeby wiedzieć ile kasy dozbierac w razie czego

eVok
02-03-07, 22:46
do Vify dostajesz "zwrotkę" bez obudowy.nic nie trzeba dokupywać.można oczywiście dorobić zwrotkę pod konkretne auto ale to chyba dotyczy każdego zestawu głosników

uboat
04-03-07, 21:04
z kablami mam problem bo poza tym, że wiem, że powinny być 2x2,5 i najlepiej markowe czyli np Dietz to mam problem które wziąść bo są trzy:http://www.lumarc.pl/dietz-23281-p-846.html.

Acha według moich szacunków 5 metrów powinno mi starczyc na przedni zestaw. Czy mam rację??

[ Dodano: Czw 15 Mar, 2007 ]
:aloha:

czy ktoś mi umie odpowiedzieć na to pytanie. Dziwi mnie czemu jeden kosztuje 5 zł a drugi 25 za m? :(