PDA

Zobacz pełną wersję : Honda 1994 collage chyba silnik 1,3 szukam opini

Goral2104
15-02-07, 23:51
Witam jestem posiadaczem Czerwonej Hondy CIVIC 1994 rok silnik 1,3 wersja collage. Moje pytanie jest nastepujące. Czy są na tym forum osoby które montowały do takiego modelu gaz? Byłem u mechanika z wymiana chłodnicy po pekła i zapytałem się o jego opinie co do montażu gazu do tego modelu. Powiedział że w tych hondach często po zamontowaniu gazy tłoki jesli go dobrze zrozumiałem szybko sie psują i drogie są naprawy później. Jaka jest wasza opinia czy warto czy też nie. Gaz jest dużo tanszy a ja jestem niestety biednym studentem. Kolejny problem to pukające z przodu koła przy hamowaniu. Mechanik oczyscił szczęki i tarczez rdzy ale dalej mam z tym problem i pukaja przy hamowaniu jest tzw pulsacja. Ostatnie pytanie mam mała rdze na masce jak to zakleic czy zaszpachlować co radzicie i czy można wymonotwać orginalne radio Hondy i zamonotować nowe jakieś prosiłbym o odpowiedz z góry dziękuję.

tomiek
16-02-07, 01:17
Czy są na tym forum osoby które montowały do takiego modelu gaz?
Poszukaj, bylo o tym wiele razy.

Jaka jest wasza opinia czy warto czy też nie. Gaz jest dużo tanszy a ja jestem niestety biednym studentem.
Nie. Wedlug mnie to jest Honda i troche szkoda do niej gazu. Uszanuj marke.

Kolejny problem to pukające z przodu koła przy hamowaniu. Mechanik oczyscił szczęki i tarczez rdzy ale dalej mam z tym problem i pukaja przy hamowaniu jest tzw pulsacja.
Zmien mechanika albo powiedz mu o problemie.

mam mała rdze na masce jak to zakleic czy zaszpachlować co radzicie
Poszukaj lakiernika lub uzyj opcji szukaj. Temat rzeka...

czy można wymonotwać orginalne radio Hondy i zamonotować nowe jakieś
A jak myslisz??? :bicie:

mcezi79
16-02-07, 14:45
problem to pukające z przodu koła przy hamowaniu

Wyważ koła, sprawdź ciśnienie w oponach

budzyn
16-02-07, 14:46
siema jest tu ktos?

[ Dodano: Pią 16 Lut, 2007 ]
mam pytanie, jestem 1 raz na forum i ciezko kogos zahaczyc...

[ Dodano: Pią 16 Lut, 2007 ]
mam civica 95 rok eg33, orientuje sie ktos moze czy da rade przerobic i zainstalowac zegary z s2000 do eg3? bede wdzieczny za porady.

marcin EZG
16-02-07, 16:06
nie taki biedny z ciebie student skoro wybrales honde i na dodatek chcesz ja zagazowac :) :agent:
ja na szczescie powstrzymalem sie od montazu gazongu ,moja hondzia nei zasluguje na takie traktowanie:)

Furious
16-02-07, 16:51
siema jest tu ktos?
niestety, nie ma nikogo

orientuje sie ktos moze czy da rade przerobic i zainstalowac zegary z s2000 do eg3?
sproboj, bedziesz pierwszy

dimo
16-02-07, 17:52
nie rob profanacji Hondy :/ :/ nie zakladaj gazu !! !! !! bedziesz tego zalowal... ale wybor nalezy do Ciebie oczywiscie ;)

kata zofia
16-02-07, 18:11
hej. jestem posiadaczem takiej wersji civica, 1,3 16v. zagazowałem ją i jestem zadowolony jak narazie, przejechałem na lpg 35000 kilometrów. auto ma przebieg 220 000. butla w miejscu koła zapasowego, wchodzi 36 litrów gazu, przejeżdzam na nim 400 kilometrów. ciężko odpala na gazie, auto jak wiadomo ma gaźnik więc instalacja 1500 zł, auto ma sondę lambda ale oczywiście nie potrzebujesz komputera do instalki bo to gaźnik więc po co? niech instalatorzy nie zakładają Ci miksera jak z poldka tylko trochę pogłówkują. ja mam dwa króćce po jednym na gardziel i wszystko gra, a jak nie to poczytaj o blosie. z autkiem zupełnie nic strasznego się nie dzieje tyle tylko że jest ciut słabszy, ale prędkość maksymalna 170 czy 160 - co za różnica. na początku miałem problemy z obrotami. autem szarpało i nie jechał więcej niż 80km/h. mechanik ściągnął gumowy wężyk z urządzenia sterującego przepływem zimnego powietrza do gaźnika, zatkał wężyk śmieszną śrubką i jest teraz bezproblemowo. a gaz ujmą dla hondy? pewnie połowa forumowiczów jęździ swoimi hondkami na lpg i są zadowoleni.

dimo
16-02-07, 18:24
pewnie połowa forumowiczów jęździ swoimi hondkami na lpg i są zadowoleni
bardzo w to watpie ( w sensie ze polowa ma lpg)

a gaz ujmą dla hondy?
jak dla mnie tak ale to tylko moje zdanie

miałem problemy z obrotami. autem szarpało i nie jechał więcej niż 80km/h. mechanik ściągnął gumowy wężyk z urządzenia sterującego przepływem zimnego powietrza do gaźnika, zatkał wężyk śmieszną śrubką i jest teraz bezproblemowo
i z gazem to tez tak jest ze musisz trafic na suuuuper kolesia ktory sie na tym zna, coby nie spartolic roboty. i duzo kombinowania jest jak sam piszesz, czesto problemy z obrotami etc... ja mowie NIE

marcin EZG
17-02-07, 11:26
3XNIE :) only bena

pitt
17-02-07, 15:35
ino ja tez mam gazik w hondzinie i nie narzekam.. pozatym dalej jest to taniej. jak robisz miesięcznie 2kkm to policz sobie ile zaoszczędzisz...

Goral2104
17-02-07, 17:34
Jest jescze taka sprawa mi mechanik powiedział ze w hondach jak sie montuje gaz szybko przepalaja sie gniazda zaworowe czy coś o tym wiecie

pitt
17-02-07, 19:07
zmień mechanika

wojtaspan
20-02-07, 20:25
Goral2104 co do tych pukających kółek przy hamowaniu to musisz zmienic pewnie tarcze i to zniknie, dla gazu mówie NIE!!!!!!
:>

woodie
20-02-07, 20:38
Mechanik oczyscił szczęki i tarczez rdzy ale dalej mam z tym problem i pukaja przy hamowaniu jest tzw pulsacja.

Hmm: Jak na moje tarcze do wymiany, jak sugerował kolega powyżej, albo jak jesteś biednym studentem, do przetoczenia (choć nie polecam). Acha- zmieniłbym przede wszystkim mechanika. Z krótkiego opisu wnioskuję, że nie jest godny zaufania.

Ostatnie pytanie mam mała rdze na masce jak to zakleic czy zaszpachlować co radzicie
Jak chcesz znać moje zdanie to sugeruję zmienić całą maskę na wolną od wad. Koszt 250-300 PLN+malowanie. Zakleisz to rdza będzie wyłazić. Jak dobrze oczyścisz dasz szpachli i tak będą pojawiać się nowe bąbelki. Jak zamierzasz trochę tym autem pojeździć to zainwestuj.

Misek
21-02-07, 22:48
ja tez mam gaz w swojej 1.3 zrobilem juz na nim około 30 tys troszke mi obroty faluja pozatym wszystko ok
co do gazu w hondach to rozmawialem z bardzo dobrym mechanikiem z serwisu hondy nie zalecał gazu tylko w silnikach v-tec 160kucy

matss17
28-08-07, 13:21
Gaz to można mieć zapalniczke... :hinczyk: a nie w Hani !! !! !! !!

wkali30
28-08-07, 17:53
Ja powiem tak: już byłem umówiony na założenie gazu, ale zadzwoniłem jeszcze do jednego gościa, który również zakłada gaz (chyba najwięcej w Opolu) i on zdecydowanie odmówił zakładania gazu w 1,3 stwierdził że wyregulowanie tego silnika na gazie graniczy z cudem!!!! i on nigdy w życiu sie tego nie podejmie. Dlatego zrezygnowałem i nie żałuje bo naprawdę nie pali dużo. Ponadto opinie innych użytkowników w znacznej większości potwierdzają to że gaz do Hani to nie najlepszy pomysł. :)

ivan667
28-08-07, 21:00
ilu wlascicieli tyle opini na temat lpg. ja mam i nie narzekam, jest taniej, nie mam problemow z lpg, (juz) bo na poczatku byly ale jest wyregulowany i jest ok. polecam, a ze profanacja, bez przesady. ja moge napisac ze profanacja jest sprowadzanie hondy z niemiec, z rownych asfaltow i wpuszczanie na polskie dziurawe drogi, za jakie grzechy, za co tak krzywdzic te super auta :)

matss17
28-08-07, 22:09
Wrrrr polskie drogi :/ :/ Wrr kraków :/ buuuuu Gaz :(
Dobrze ze Moja hania śmiga na 98 bo mogę przefrónąć te dziórska :P

jogal
28-08-07, 23:36
Wrrrr polskie drogi :/ :/ Wrr kraków :/ buuuuu Gaz :(
Dobrze ze Moja hania śmiga na 98 bo mogę przefrónąć te dziórska :P

a ja Ci powiem że jazda na 98 to strata kasy, bo nasze hanki sa przystosowane do benzyny RON 91, więc 95 w zupełności wystarcza. No chyba, że świadomie wybrałeś 98 bo masz tak przyspieszony zapłon, że występuje już u Ciebie spalanie stukowe... Proponuje tankować 95 przynajmniej będzie taniej, a róznicy nie ma żadnej.

matss17
29-08-07, 12:13
Jest różnica... na pełnym baku robie średnio 40 km wiecej na 98

jogal
29-08-07, 16:10
Skoro tak uważasz to Twoja sprawa. Ja radzę użyć opcji szukaj i poczytać trochę forum, była już o tym mowa co daje lepsze paliwko bez przestawiania zapłonu. Niestety nasze hanki nie mają czujnika spalania stukowego i nie przestawiają sobie same zapłonu, aby lepiej móc wykorzystać wysokooktanowe paliwo...

matss17
29-08-07, 22:25
hmm skoro tak to od dzisiaj leje 95 :hinczyk:

Skoti
29-08-07, 23:40
A czy 40km wiecej jest warte tej ceny? To wychodzi nie cały 1km wiecej na 1litr paliwa. Jak pieniadze nie maja tutaj dla ciebie znaczenia to tankuj 98.

matss17
30-08-07, 15:17
Masz racje lepiej 95