PDA

Zobacz pełną wersję : Terkotanie przy większych prędkościach na lekkich zakrętach (nie przeguby zewn.)

MikeFoto
31-03-11, 21:33
Panowie,

Taka zagwozdka, powiem szczerze niemam pomysłu w czym rzecz....

Sprawa wygląda tak, że przy większych prędkościach (90km/h i więcej) na lekkich zakrętach słychać jakieś takie terkotanie ale nie przy kole a jakby na środku auta. Terkotanie nie jest metaliczne i proporcjonalne do obrotów kola (im szybciej tym częstsze). Objaw jest trochę taki jakbym jechał na flaku przez tą chwilę.

Co wykluczam:
- przeguby zewnętrzne - przy pełnym skręcie - nic nie stuka, strzela itp. zresztą jeden wymieniany 2 lata temu a drugi 2 miesiace.(NKN)
- przegub wewnętrzny - na prostej jest idealnie
- łożyska - cisza, nic nie szumi
- końcówki drążka kiery - wymieniane obydwa 6 mies temu

I teraz ciekawostki:
- na prostej niema problemu
- jak wcisnę sprzęgło niema problemu (choć możliwe że wtedy już prędkość zdąży spaść na tyle że problem nie występuje)
- im większa prędkość i auto się bardziej "przechyla" tym bardziej terkocze.
- najczęściej występuje gdy skręcam w lewo.

Myślałem, że to może przez glebę. Że koło przyciera gdzieś o nadkole - ale oglądałem i nic, żadnych śladów. Problem występował zarówno na węższych zimówkach, jak i na szerszych letnich - choć mam wrażenie że na letnich jeszcze bardziej.

Czy to możliwe, że to coś w skrzyni? Mechanizm różnicowy?
Czy to możliwe, że problemem może być to że niemam pierścieni centrujących ... ?

Jakieś sugestie?

Dextero
31-03-11, 23:39
Miałem takie same objawy. Też przy prędkości powyżej 90km/h . Szczególnie w trasie przeszkadzało. Po wymianie końcówki drążka i wahaczy problem nie występuje.

MikeFoto
01-04-11, 13:44
Po wymianie końcówki drążka i wahaczy problem nie występuje.

Koncówki wymienione obie na 555. Co do wahaczy, hmm, jak ostatnio je sprawdzalem to byly ok.

MikeFoto
29-04-11, 10:16
Odpowiem sobie na pytanie :) bo problem się rozwiązał:

Jako, ze problem wystąpił niedługo po wymianie tłumików, sprawdziłem i....

.....winnym okazał się wydech środkowy, który gdzieś na zakrętach i przy przyhamowywaniu silnikiem się obijał a ze wpadał w wibracje - stad pojawiał się problem. Podgięcie i poprawienie mocowania - rozwiązało problem,

Dextero
29-04-11, 19:06
Taki przypadek też miałem, po tym jak kobietka mi wjechała w tył. Ale ewidentnie wtedy było czuć, że to tłumik wali o podwozie. Myślałem, że u ciebie jest terkotanie z przodu na środku, które ciężko zlokalizować.

Igor26
03-05-11, 18:44
Witam przyłączę się do dyskusji bo u mnie właśnie to terkotanie występuje z przodu na środku auta i roznosi się po całej podłodze. Teraz było za każdym razem odczuwalne jak wjechałem w większą kałuże i gdzieś się woda dostała. Na początku myślałem ze to winna czegoś w zawiechu bo po wymianie przednich wahaczy górnych to ustało (sworznie były wywalone). Szukam dalej przyczyny.

Wrum
17-05-11, 22:26
Mam ten sam objaw co Igor26. W przednim zawieszeniu zero luzów (tyłu nie sprawdzałem). Objawy występują jedynie przy wyższych prędkościach. W ruchu miejskim nic nie zauważyłem.