Zobacz pełną wersję : Jak bardzo szkodze aku
Mam pytanko jak bardzo szkodze akumulatorowi posiadajac w aucie 2 glosniki w drzwiach MAGNAT , 2 tweetery na slupkach BOSCHMANN, 2 glosniki na polce tylnej BLAUPUNKT, w magazniku wzmacniacz 800W i skrzynia JBL 1200W. Najbardziej mi chodzi o ta skrzynie i wzmacniacz bo to jak zostawilem kiedys na noc wlaczone zerzarlo mi cala moc aku:)Zazwyczaj slucham jak jade wiec aku laduje, a mam nowy aku wiec nie chce go szybko styrac:) jakies srodki ostroznosci czy zabezpieczenia?
Wzmacniacz powinien Ci się wyłączać razem z radiem - sprawdź jak masz to pospinane i poczytaj tutaj na forum, albo na jakims forum stricte pod CA to się wszystkiego dowiesz ;]
A pytania odnośnie szkodzenia aku przy używaniu audio nie do końca rozumiem. Każdy z nas jeździ z muzyką, jedni z rozbudowanym audio inni bez rozbudów i jakoś nic się nie dzieje.
Jak zjadło cały akumulator tzn, że remote we wzmacniaczu nie współpracuje z radiem. Wzmacniacz ma zapewne diody aktywności, wszystko na nich widać)
Co do "wyżerania" mocy. - mam już bardzo długo nowy bosch 45A. Na pokładzie zestaw odseperowany, bardzo rozbudowane radio oraz 3 wzmacniacze w bi-ampie, w tym kable 35mm2 od akumulatora do rozdzielacza prądu w bagażniku na poszczególne wzmacniacze. Przejeździłem całą zimę i nie mam żadnych problemów.
chodzi mi tylko czy jezdzac i jednoczesie jak tyle glosnikow chodzi, tuba i wzmacniacz nie skracam zywotnosci swojego aku
Jeśli moc pobierana przez CA jest mniejsza niż to co daje alternator to jest ok
Dokładie tak. Podczas jazdy można upraszczając powiedzieć, że nie wykorzystujesz akumulatora, całe zasilanie zapewnia alternator. Dopiero po zgaszeniu silnika korzystasz z akumulatora ale to musiałbyś kilka godzin grać, żeby go wykończyć. Nie masz się czym przejmować, nie taki sprzęt ludzie mają i wszystko działa. Pamiętaj tylko, żeby wyłączać radio jak parkujesz i go nie słuchasz.
Jeśli moc pobierana przez CA jest mniejsza niż to co daje alternator to jest ok
a jak to sprawdzic?
stifflerek_wwa
30-03-11, 16:27
podlicz sobie moce wzmaka i radia i poparz ile daje Ci alternator ;] wszystko bedziesz wiedział
Tutaj moc wiele nie pomoże. Trzeba sprawdzić amperomierzem prąd jaki pobiera sprzęt podczas grania i porównać z wydajnością alternatora. Do tego trzeba doliczyć pobór prądu takich rzeczy jak lampy, dmuchawa itd.
Jak coś ogarniasz elektronikę to sobie to pomierz ale jak nie to odpuść, bo nie ma sensu. Ja od kilku lat jeźdzę non stop z włączonym radiem i wzmacniaczem do skrzynki, do tego światła cały czas, dmuchawa, szyby, dach i wszystko działa jak należy.