Zobacz pełną wersję : Glosniki do wnetrza EG6 (Gathers)
Witam,
Mam maly problem z naglosnieniem, a mianowicie zalatwilem sobie wnetrze z EG6, lecz niestety z tylu brakuje jednego Gathersa (byly tylko 3 glosniki 8Ohm, 30W, 13cm).
Moje pytania:
- Czy zostawic z tylu 2 Gathersy i dolozyc dwa inne?
- Czy tez lepszym rozwiazaniem bylaby wymiana wszystkich glosnikow z tylu na nowe?
Aktualnie w drzwiach mam standardowe glosniki, wiec nie wiem czy nie wymienic wszystkiego za jednym zamachem dorzucajac tweetery z przodu?
Prosze powiedzcie mi, jakie rozwiazanie moglibyscie mi polecic w tym przypadku (Nie wiem za bardzo jak sie za to zabrac i jak dobrac sprzet by wszystko w miare dobrze gralo w takiej konfiguracji)
Z tego co wiem ciężko dostać głośniki Gathersa w dobrym stanie technicznym czyli czysto grających. Ja bym poszukał jakieś 2 komplety głośników. Np. jedne z lekkim basem a jedne znowu ze średnimi tonami czy coś takiego. Przód przodem a z tyłu byś miał jedno i drugie. No chyba że jesteś zwolennikiem tuby to daj na tył na boki same jakieś basowe...
Probowalem juz sie rozejrzec za Gathersami, lecz nic nie znalazlem poki co. Natomiast zwolennimkiem tuby nie jestem i chcialbym by wszystko bylo ladnie zabudowane.
Ps. Nie wiem czy w EG4 jest jakas wiazka OEM do podlaczenia glosnikow, czy trzeba cos pociagnac we wlasnym zakresie? Wnetrze z EG6 poki co jest w trakcie czyszczenia i odnawiania (we wlasnym zakresie), wiec czeka na zainstalowanie (musze jeszcze ogarnac sprawe z mocowaniami do konwersji wnetrza na EG6).
Jak masz kompletne wnętrze ze stelażami to nie powinieneś mieć problemu z montażem :) to musisz poczekać aż jakiś audiofil się wypowie albo poszukać po takich forach jakie głośniki polecają z małą ilością basu np. a bardzo czysto grające w dobrej cenie. Ja mogę polecić Firmę Focal. Mam na przodzie komplecik głośników tej firmy i jestem mega zadowolony :)
Dzieki za rade - postaram sie sprawdzic ta firme :D
Wymień glośniki na nowe o zbliżonych parametrach. W EG4 są już pociągnięte kable do głośników, jak zdejmiesz plastikowy boczek to gdzieś je tam znajdziesz.
Widze, ze masz niemalze identyczne EG4, choc moje wymaga jeszcze troszke pracy :)
Wielkie dzieki za info, poszukam kabelkow jak bede przekladal wnetrze a w miedzy czasie rozejrze sie za glosnikami (niestety czlowiek musi sie troszke wiecej nameczyc jak nie kupi wszystkiego w calosci od razu, tylko kompletuje poszczegolne elementy, tak wiec poza glosnikami musze jeszcze dorobic pokrywe skrzynki bagaznika).
Gathersy maja po 8 ohm, natomiast wiekszosc oferowanych glosnikow ma 4 ohmy - Wiem tylko ze glosniki o wiekszej impedancji sa trwalsze i prawdopodobnie uzyskamy lepsza jakosc dzwieku. Czy moze mi ktos polecic jakis sprawdzone glosniki 8 ohmowe?
Impedancja głośników nie ma żadnego związku z ich trwałością i jakością dźwięku. Żeby wszytsko dobrze zagrało ważne jest dopasowanie głośników do wzmacniacza (w radiu) i dlatego jeśli miałeś 8 Ohm to najlepiej będzie jeśli takie wstawisz.
Zdjalem zaslepki boczne ale nic tam nie znalazlem - nie ma kabelkow, chyba ze sa gdzies glebiej wcisniete. Znalazlem za to troszke rdzy na jednym z progow od srodka, wiec bede musial dokladniej obadac sprawe i zobaczyc ile rdzy jest pod plastikami progow.
Kable do głośników masz bankowo. U mnie w EG3 spadły gdzieś na dno, więc zobaczyłem je dopiero jak zdemontowałem całe wnętrze.
Juz niedlugo zdemontuje caly srodek w poszukiwaniu zaginionych kabelkow i zaczne przerabiac mocowania, by szare wnetrze z EG6 zamontowac.
W miedzyczasie poszukam w miare dobrych glosnikow na tyl, z Gathersow raczej (niechetnie) zrezygnuje (maja po 8ohm i sa tylko 3, wiec lipa, chyba ze znajde jeszcze jeden taki).
Dzieki PlushaQ - kabelki znalazlem, jak zdemontowalem caly tyl - byly na samym dole przymocowane tasma do wiazki (bez demontazu plastikow nie znalazlbym ich).
Tapicerka z EG6 zamontowana, teraz musze zamontowac 4 glosniki na tyl - wybor padl na woofery 130mm Hertrz EV 130.
Nastepnym etapem bedzie zestaw odseparowany na przod - prawdopodobnie Hertz lub Helix, poki co siedzi tam seria.
Cieszę się, że mogłem pomóc.
Powiedz mi, jak to gra? ;]
mosiek7569
19-05-11, 21:16
Jeżeli dobrze myślę to miałeś głośniki 8 ohm tak?. Czyli powinny być dwa ośmio omowe z lewej i z prawej. Jak dobrze kojarzę to pod radio należy podłączyć głośniki 4 ohm na każde wyjście. Jak rozumiem (nie pamiętam jest w eg4 (czy idzie jeden przewód na stronę)), wszakże te 8 ohm to bardzo dobre rozwiązanie. Dlaczego? Bo prowadzisz tylko jeden przewód. Mając 8 ohmowy głośnik łączysz go równolegle z drugim (tak chyba było w gathersach) i zgodnie z obliczeniami wychodzi 8*8/(8+8)=4 ohm. Jak podłączysz tak dwa głośniki 4 ohm będziesz miał 4*4/(4+4)=2 ohm. Wzmak powinien pociągnąć, natomiast radio? nie wiem.
Chwilowo zrobiona jest hybryda (Gathers+Hertz) - jest jeden przewod na strone w EG4, wiec polaczone sa z tylu rownolegle Gathers 8ohm+ Hertz 4ohm, brak wzmacniacza (bezposrednie podlaczenie pod radio). Obadalem rowniez sprawe z glosnikami w drzwiach i znalazlem tam glosniki Infinity 4 cale dwudrozne. Naglosnienie z dodatkowymi 4 glosnikami z tylu jest juz w chwili obecnej zdecydowanie lepsze niz przed modyfikacjami (bez porownania lepsze).
Nastepnym etapem prawdopodobnie bedzie wstawienie zestawu odseparowanego na przod zamiast tych infinity. Co do kolejnych modyfikacji nie mam jeszcze planu - z czasem opracuje jakies sensowne rozwiazanie, lecz musze jeszcze sie sporo nauczyc i zebrac wiecej informacji od was poniewaz jestem swiezakiem w tych sprawach, a to jest moje pierwsze autko (w sumie mam je juz od prawie 6 miesiecy) i poki co wszystkie modyfikacje robie stopniowo we wlasnym zakresie, oprocz nowych amorkow i sprezyn kyb (tylko to zostalo zrobione u mechanika miesiac po zakupie auta).
Glosniki zamontowane - fotki:
http://img198.imageshack.us/img198/8924/07062011741.jpg
http://img685.imageshack.us/img685/368/07062011742.jpg
Miałeś seryjnie już ten zestaw Gathers, czy dokupywałeś ?
Ja szukam coś takiego :
http://newageenglish.com/jdmisme/common/eggathersinstall1.jpg
Bylo seryjnie w eg6 z ktorego mam to wnetrze - niestety byly tylko 3 glosniki gathers w tym jeden z uszkodzona membrana wiec musialem dolozyc 2 suby Hertza :)
Ps. Jakies 2 miesiace temu widzialem taki zestaw, ktory masz na zdjeciu na ebay.
Może w ciągu wakacji pojawi się taki zestaw do kupienia u mnie (czyli do boczków, które są w EG3/4/5), ale najpierw muszę go stworzyć. Parę pomysłów i rysunków już jest, wystarczy wykonać - tylko stanąłem z robotą bo sesja nadchodzi.
PlushaQ jak taki zestaw stworzysz to się pochwal. Jak będzie mi się podobał to będę zainteresowany.
A tak na "marginesie" to ja będę musiał to zaadeptować do EJ2 :)
Tak jak mówię, w wolnej chwili po sesji usiądę do tego.
Hmmm… z tego co wiem, to w EJ2 nie ma tam miejść na głośniki. W QP masz głośniki seryjnie w półce, nie?
Masz rację, w Ej nie ma tam po bokach wejść na głośniki tak jak to jest w hb, a w półce trzeba wiercić dziurę żeby zamontować głośniki :(
No ale ktoś musi być ten pierwszy :p
Myślałem,*że wszystkie EJ'ki w V genie mają seryjne maskownice i dziury montażowe pod głośniki w półce ;]
W sumie tak w połowie, bo mają dziury w półce metelowej są ale w tym materiale na półce już nie ma i trzeba wycinać. ( przynajmniej u mnie tak jest ).
A i tak tam chyba mieszczą się w tych dziurach głośniki 11" lub 13", jak na taką powierzchnie bagażnika to bidnie :)
Aaaa… no to może uboga wersja jakaś. No ale półki z maskownicami są normalnie dostępne, można znaleźć coś fajnego ;] i z tego co widziałem w EJ1 Przemosa na żywo, to miejsce jest na głośnik 16cm, a nie 11cm czy 13cm. (btw - głośnik 11" i 13" to już konkret ;])
Aaaa… (btw - głośnik 11" i 13" to już konkret ;])
mój błąd, nie " tylko cm być powinny
co do wersji to jak kupiłem były " korbki " a nie elektryka, ale klima była :confused:
więc taki kompletny "golas" to nie był.