PDA

Zobacz pełną wersję : Glosniki do wnetrza EG6 (Gathers)

Greg001k
27-03-11, 12:06
Witam,

Mam maly problem z naglosnieniem, a mianowicie zalatwilem sobie wnetrze z EG6, lecz niestety z tylu brakuje jednego Gathersa (byly tylko 3 glosniki 8Ohm, 30W, 13cm).

Moje pytania:
- Czy zostawic z tylu 2 Gathersy i dolozyc dwa inne?
- Czy tez lepszym rozwiazaniem bylaby wymiana wszystkich glosnikow z tylu na nowe?

Aktualnie w drzwiach mam standardowe glosniki, wiec nie wiem czy nie wymienic wszystkiego za jednym zamachem dorzucajac tweetery z przodu?

Prosze powiedzcie mi, jakie rozwiazanie moglibyscie mi polecic w tym przypadku (Nie wiem za bardzo jak sie za to zabrac i jak dobrac sprzet by wszystko w miare dobrze gralo w takiej konfiguracji)

CroX
27-03-11, 12:09
Z tego co wiem ciężko dostać głośniki Gathersa w dobrym stanie technicznym czyli czysto grających. Ja bym poszukał jakieś 2 komplety głośników. Np. jedne z lekkim basem a jedne znowu ze średnimi tonami czy coś takiego. Przód przodem a z tyłu byś miał jedno i drugie. No chyba że jesteś zwolennikiem tuby to daj na tył na boki same jakieś basowe...

Greg001k
27-03-11, 12:17
Probowalem juz sie rozejrzec za Gathersami, lecz nic nie znalazlem poki co. Natomiast zwolennimkiem tuby nie jestem i chcialbym by wszystko bylo ladnie zabudowane.

Ps. Nie wiem czy w EG4 jest jakas wiazka OEM do podlaczenia glosnikow, czy trzeba cos pociagnac we wlasnym zakresie? Wnetrze z EG6 poki co jest w trakcie czyszczenia i odnawiania (we wlasnym zakresie), wiec czeka na zainstalowanie (musze jeszcze ogarnac sprawe z mocowaniami do konwersji wnetrza na EG6).

CroX
27-03-11, 12:21
Jak masz kompletne wnętrze ze stelażami to nie powinieneś mieć problemu z montażem :) to musisz poczekać aż jakiś audiofil się wypowie albo poszukać po takich forach jakie głośniki polecają z małą ilością basu np. a bardzo czysto grające w dobrej cenie. Ja mogę polecić Firmę Focal. Mam na przodzie komplecik głośników tej firmy i jestem mega zadowolony :)

Greg001k
27-03-11, 12:57
Dzieki za rade - postaram sie sprawdzic ta firme :D

karpik85
29-03-11, 18:11
Wymień glośniki na nowe o zbliżonych parametrach. W EG4 są już pociągnięte kable do głośników, jak zdejmiesz plastikowy boczek to gdzieś je tam znajdziesz.

Greg001k
29-03-11, 21:36
Widze, ze masz niemalze identyczne EG4, choc moje wymaga jeszcze troszke pracy :)

Wielkie dzieki za info, poszukam kabelkow jak bede przekladal wnetrze a w miedzy czasie rozejrze sie za glosnikami (niestety czlowiek musi sie troszke wiecej nameczyc jak nie kupi wszystkiego w calosci od razu, tylko kompletuje poszczegolne elementy, tak wiec poza glosnikami musze jeszcze dorobic pokrywe skrzynki bagaznika).

Gathersy maja po 8 ohm, natomiast wiekszosc oferowanych glosnikow ma 4 ohmy - Wiem tylko ze glosniki o wiekszej impedancji sa trwalsze i prawdopodobnie uzyskamy lepsza jakosc dzwieku. Czy moze mi ktos polecic jakis sprawdzone glosniki 8 ohmowe?

karpik85
29-03-11, 22:10
Impedancja głośników nie ma żadnego związku z ich trwałością i jakością dźwięku. Żeby wszytsko dobrze zagrało ważne jest dopasowanie głośników do wzmacniacza (w radiu) i dlatego jeśli miałeś 8 Ohm to najlepiej będzie jeśli takie wstawisz.

Greg001k
31-03-11, 19:33
Zdjalem zaslepki boczne ale nic tam nie znalazlem - nie ma kabelkow, chyba ze sa gdzies glebiej wcisniete. Znalazlem za to troszke rdzy na jednym z progow od srodka, wiec bede musial dokladniej obadac sprawe i zobaczyc ile rdzy jest pod plastikami progow.

PlushaQ
31-03-11, 20:30
Kable do głośników masz bankowo. U mnie w EG3 spadły gdzieś na dno, więc zobaczyłem je dopiero jak zdemontowałem całe wnętrze.

Greg001k
09-04-11, 21:14
Juz niedlugo zdemontuje caly srodek w poszukiwaniu zaginionych kabelkow i zaczne przerabiac mocowania, by szare wnetrze z EG6 zamontowac.
W miedzyczasie poszukam w miare dobrych glosnikow na tyl, z Gathersow raczej (niechetnie) zrezygnuje (maja po 8ohm i sa tylko 3, wiec lipa, chyba ze znajde jeszcze jeden taki).

Greg001k
16-05-11, 21:16
Dzieki PlushaQ - kabelki znalazlem, jak zdemontowalem caly tyl - byly na samym dole przymocowane tasma do wiazki (bez demontazu plastikow nie znalazlbym ich).

Tapicerka z EG6 zamontowana, teraz musze zamontowac 4 glosniki na tyl - wybor padl na woofery 130mm Hertrz EV 130.
Nastepnym etapem bedzie zestaw odseparowany na przod - prawdopodobnie Hertz lub Helix, poki co siedzi tam seria.

PlushaQ
17-05-11, 08:31
Cieszę się, że mogłem pomóc.
Powiedz mi, jak to gra? ;]

mosiek7569
19-05-11, 21:16
Jeżeli dobrze myślę to miałeś głośniki 8 ohm tak?. Czyli powinny być dwa ośmio omowe z lewej i z prawej. Jak dobrze kojarzę to pod radio należy podłączyć głośniki 4 ohm na każde wyjście. Jak rozumiem (nie pamiętam jest w eg4 (czy idzie jeden przewód na stronę)), wszakże te 8 ohm to bardzo dobre rozwiązanie. Dlaczego? Bo prowadzisz tylko jeden przewód. Mając 8 ohmowy głośnik łączysz go równolegle z drugim (tak chyba było w gathersach) i zgodnie z obliczeniami wychodzi 8*8/(8+8)=4 ohm. Jak podłączysz tak dwa głośniki 4 ohm będziesz miał 4*4/(4+4)=2 ohm. Wzmak powinien pociągnąć, natomiast radio? nie wiem.

Greg001k
21-05-11, 00:08
Chwilowo zrobiona jest hybryda (Gathers+Hertz) - jest jeden przewod na strone w EG4, wiec polaczone sa z tylu rownolegle Gathers 8ohm+ Hertz 4ohm, brak wzmacniacza (bezposrednie podlaczenie pod radio). Obadalem rowniez sprawe z glosnikami w drzwiach i znalazlem tam glosniki Infinity 4 cale dwudrozne. Naglosnienie z dodatkowymi 4 glosnikami z tylu jest juz w chwili obecnej zdecydowanie lepsze niz przed modyfikacjami (bez porownania lepsze).
Nastepnym etapem prawdopodobnie bedzie wstawienie zestawu odseparowanego na przod zamiast tych infinity. Co do kolejnych modyfikacji nie mam jeszcze planu - z czasem opracuje jakies sensowne rozwiazanie, lecz musze jeszcze sie sporo nauczyc i zebrac wiecej informacji od was poniewaz jestem swiezakiem w tych sprawach, a to jest moje pierwsze autko (w sumie mam je juz od prawie 6 miesiecy) i poki co wszystkie modyfikacje robie stopniowo we wlasnym zakresie, oprocz nowych amorkow i sprezyn kyb (tylko to zostalo zrobione u mechanika miesiac po zakupie auta).

Greg001k
07-06-11, 21:17
Glosniki zamontowane - fotki:
http://img198.imageshack.us/img198/8924/07062011741.jpg
http://img685.imageshack.us/img685/368/07062011742.jpg

stary32
10-06-11, 14:31
Miałeś seryjnie już ten zestaw Gathers, czy dokupywałeś ?

Ja szukam coś takiego :

http://newageenglish.com/jdmisme/common/eggathersinstall1.jpg

Greg001k
10-06-11, 15:29
Bylo seryjnie w eg6 z ktorego mam to wnetrze - niestety byly tylko 3 glosniki gathers w tym jeden z uszkodzona membrana wiec musialem dolozyc 2 suby Hertza :)

Ps. Jakies 2 miesiace temu widzialem taki zestaw, ktory masz na zdjeciu na ebay.

PlushaQ
10-06-11, 15:49
Może w ciągu wakacji pojawi się taki zestaw do kupienia u mnie (czyli do boczków, które są w EG3/4/5), ale najpierw muszę go stworzyć. Parę pomysłów i rysunków już jest, wystarczy wykonać - tylko stanąłem z robotą bo sesja nadchodzi.

stary32
11-06-11, 00:22
PlushaQ jak taki zestaw stworzysz to się pochwal. Jak będzie mi się podobał to będę zainteresowany.

A tak na "marginesie" to ja będę musiał to zaadeptować do EJ2 :)

PlushaQ
11-06-11, 09:15
Tak jak mówię, w wolnej chwili po sesji usiądę do tego.
Hmmm… z tego co wiem, to w EJ2 nie ma tam miejść na głośniki. W QP masz głośniki seryjnie w półce, nie?

stary32
12-06-11, 00:08
Masz rację, w Ej nie ma tam po bokach wejść na głośniki tak jak to jest w hb, a w półce trzeba wiercić dziurę żeby zamontować głośniki :(
No ale ktoś musi być ten pierwszy :p

PlushaQ
12-06-11, 00:25
Myślałem,*że wszystkie EJ'ki w V genie mają seryjne maskownice i dziury montażowe pod głośniki w półce ;]

stary32
12-06-11, 14:42
W sumie tak w połowie, bo mają dziury w półce metelowej są ale w tym materiale na półce już nie ma i trzeba wycinać. ( przynajmniej u mnie tak jest ).
A i tak tam chyba mieszczą się w tych dziurach głośniki 11" lub 13", jak na taką powierzchnie bagażnika to bidnie :)

PlushaQ
12-06-11, 16:48
Aaaa… no to może uboga wersja jakaś. No ale półki z maskownicami są normalnie dostępne, można znaleźć coś fajnego ;] i z tego co widziałem w EJ1 Przemosa na żywo, to miejsce jest na głośnik 16cm, a nie 11cm czy 13cm. (btw - głośnik 11" i 13" to już konkret ;])

stary32
13-06-11, 00:36
Aaaa… (btw - głośnik 11" i 13" to już konkret ;])

mój błąd, nie " tylko cm być powinny

co do wersji to jak kupiłem były " korbki " a nie elektryka, ale klima była :confused:
więc taki kompletny "golas" to nie był.