PDA

Zobacz pełną wersję : czerwone emblematy honda

Dareko87
09-02-07, 10:55
witam!

Poprzedni właściciel mojej Hondy wywalił tylni emblemat i mam pytanie czy ten emblemat był klejony czy w tylniej klapie były dziurki na bolce z emblematu? 2 pytanie gdzie dostane takie emblematy chcialm na przod czerwony i na tył tez czerwony.

Pozdro z gory dzieki za odp.

znalazłem coś takiego jak to znalesc ale w polsce cena jest spoko http://cgi.ebay.de/RED-H-EMBLEM-BADGE-HONDA-PRELUDE-CIVIC-ACCORD-CRX_W0QQitemZ250081562648QQihZ015QQcategoryZ72211Q QrdZ1QQssPageNameZWD2VQQcmdZViewItem

BRNK
09-02-07, 12:38
i przod i tyl mają bolce wiec powinny byc dziurki.
czerwone znaczki sa na allegro po 55 zł za sztuke.

można też zdjąć znaczek, nakleic kawałek czerwonej okleiny i założyc znaczek. wychodzi jakos 30 groszy za komplet.

Dareko87
09-02-07, 12:56
no to mam problem nie mam z tytłu dziurek:D moze idzie przyklejic tylko na klej ??z czerwoną folią mówsz? jak to wygląda?? pozdro

M1
09-02-07, 12:58
znalazłem coś takiego jak to znalesc ale w polsce cena jest spoko http://cgi.ebay.de/RED-H-...VQQcmdZViewItem

Napisz do marcosab to jego aukcja znajdziesz go tez na forum prelude ;)

michal750
09-02-07, 13:06
z czerwoną folią mówsz? jak to wygląda?? pozdro
Sam robilem kiedys taki patent. Nie wyglada jak oryginal , ale od biedy...
http://images20.fotosik.pl/17/a82176463c11fb44.jpg
http://images11.fotosik.pl/45/40e6e345f8e13844.jpg
http://images20.fotosik.pl/17/b0fb83cdf0e07b5f.jpg

Dareko87
09-02-07, 13:45
michal750, jak dla mnie extra:] opisz jak to zrobiles i jaka folia. Nie mam z tylu dziurek:/ bo poprzedni wlasciciel usunął idzie to na jakis klej przyklejić? czy wiertać dziurki?? Pozdro

michal750
09-02-07, 14:02
Od spodniej strony znaczka H posmarowalem bezbarwnym klejem polimerowym. Czerwona folie docialem tak, aby nie wystawala poza znaczek i docisnalem do spodu znaczka. Ja musialem przebic 2 otworki w folii na koleczki montujace znaczek do maski. Odkleilem folie zabezbieczajaca klej na folii i calosc docisnalem do maski. 5 min roboty.
Folia jakas zwykla samoprzylepna, ploterowa.
Na Twoim miejscu przykleilbym na jakis mocny klej (np do szyb) albo mocna tasma dwustronna.

Dareko87
09-02-07, 14:23
poszedlem zobaczyc mój przedni znaczek okazalo sie ze jest on na taśmie dwustronnej i w masce tez nie ma dziur:/ dobrze prosze doradźcie mi teraz na jaki klej przyklejic znaczki do klapy tylniej no i przedniej tez bo tez nie mam dziur.Pozdro

M1
09-02-07, 14:46
dobrze prosze doradźcie mi teraz na jaki klej przyklejic znaczki do klapy tylniej no i przedniej tez bo tez nie mam dziur.Pozdro

Na Twoim miejscu przykleilbym na jakis mocny klej (np do szyb) albo mocna tasma dwustronna.

Dareko87
09-02-07, 15:30
kurde tego u mnie nie pojdzie chyba zrobić:/ zobaczcie jak nie mam dziur ani z przodu ani z tyłu no to jak do emblematu przykleje czerwoną folie to do karoserii bede musial przyklejic całą folie ale taka folia tu raczej nie będzie sie trzymać:/

dimo
09-02-07, 23:14
tasma obustronna i jedziesz :agent: sa takie bardzo mocne tasmy, sam mam taka (jest cholernie droga) i jak sie przyklei to juz nie ma bata zeby odkleic.. kurcze ale nie pamietam jak sie nazywa a folii nie mam w domu. 3M czy cos takiego. jak cos to poszukam :hinczyk:

Dareko87
10-02-07, 11:20
a gdzie kupowals gdzies na necie czy u siebie gdzieś?? Gruba jest ta taśma??

tomiek
10-02-07, 13:09
To jest taka czarna cienka gąbka dwustronnie klejąca. Odizolowana jest zieloną folią. Większość emblematów w większości samochodów (różnych marek) jest na nią klejona. Kupujesz w sklepie motoryzacyjnym.

Dareko87
10-02-07, 14:56
tomiek, no to taka folia mam przyklejony ten emblemat na masce bo nie mam dziur poprzedni wlasciciel musial zrobic inaczej albo było seryjnie. ale martwi mnie to jak to bedzie sie trzymać na tej czerwonej folii bo do znaczka przykleje czerwoną folie a do czerwonej folii przykleje tą taśme dwustronną i martwi mnie to jak to sie będzie trzymać

michal750
10-02-07, 15:19
Zamiast sie zamartwiac, bierz sie do roboty :) Nie wywrozymy Ci czy bedzie sie trzymac czy nie. Sprobuj metoda prob i bledow :)
Tasma dwustronna gabkowa jest dobra, ale jej wada jest to ze ma okolo 1-2 mm grubosci i co za tym idzie znaczek bedzie troszke odstawal od maski.
No ale jak nie bedzie ci sie podobac na grubej tasmie, to smaruj klejem butapren, pronikol albo cos w tym stylu i pamietaj smaruj cienko, bo klej trzyma jak go ni ma

Dareko87
10-02-07, 19:39
Czy mógł by mi ktośpodać wymiary tylnego emblematu w hatchbacku 5gen bo znalazłem właśnie na allegro :)

http://www.allegro.pl/item165559871_czerwony_znaczek_h_honda_prelude_civ ic_crx_accord.html

chciałem zamówić na przod i na tył i teraz sie zastanawiam czy ten mniejszy rozmiar nie bedzie za duzy na tył??? Prosze poradzcie mi ipodajcie rozmiar tego emblematu

Pozdrawiam

Lcfr
11-02-07, 19:45
Czy mógł by mi ktośpodać wymiary tylnego emblematu w hatchbacku 5gen bo znalazłem właśnie na allegro :)

http://www.allegro.pl/item165559871_czerwony_znaczek_h_honda_prelude_civ ic_crx_accord.html

chciałem zamówić na przod i na tył i teraz sie zastanawiam czy ten mniejszy rozmiar nie bedzie za duzy na tył??? Prosze poradzcie mi ipodajcie rozmiar tego emblematu

Pozdrawiam

w hb tylny znaczek jest wygiety... tzn wypukły do zewnatrz-wiem bo robilem wczoraj czerwone znaczki do eg5 Eternity (patrz podpis) wiec inny, wiekszy znaczek niekoniecznie bedzie pasował...

Dareko87
11-02-07, 20:15
a mógłbyś mi podać wymiary znaczka?

Pozdro

Lcfr
11-02-07, 20:16
a mógłbyś mi podać wymiary znaczka?

Pozdro

nie mam auta w domu :)
jak nikt nie poda do jutra do 17stej to moge podac :)

Dareko87
11-02-07, 20:22
bo jak nie to kupie taki wygiety i sam zrobie czerwony alemoze pojdzie go wygiac troche ten z allegro

Loup
17-03-07, 17:13
A co myślicie o pomalowaniu tej powierzchni pod znaczkiem H na czerwono, np. jakimś sprayem albo farbą ?

Lcfr
18-03-07, 16:02
A co myślicie o pomalowaniu tej powierzchni pod znaczkiem H na czerwono, np. jakimś sprayem albo farbą ?

po co malowac?
nie prosciej nakleic kawałek foli?

Loup
18-03-07, 16:04
no właśnie nie wiem czy nie prościej i lepiej będzie pomalować, dlatego pytam :)

tomiek
18-03-07, 16:22
Prościej odkleić znaczki, nakleić czerwoną folię (zawsze jak Ci się znudzi możesz ja oderwać!) i przykleić znaczki. Tanio i prosto, a przede wszystkim efekt jest odwracalny!

Lcfr
18-03-07, 16:23
no właśnie nie wiem czy nie prościej i lepiej będzie pomalować, dlatego pytam :)

no prosciej jest nakleic!!!!!
dlatego, ze :
koszt foli jest mniejszy
powrót do serii jest latwiejszy jakby co
i mozna zmieniac kolor jak sie znudzi

Dareko87
19-03-07, 19:32
chcialem poinformowac ze te czerwone oginalne emblematy HONDA nie pasuje na tył to HB V gen :speszony:

Loup
15-04-07, 18:52
Nie pomyślałem o jednej rzeczy... W 5d znaczek H jest razem z takim plastikiem.
Tzn, jak się zdejmie ten znaczek to nie da się przykleić czerwonej folii tak, żeby było ją widać bo zasłoni ją ten plastik. Natomiast tego znaczka nie da się rozebrać, bo to jest jedna część. I teraz nie wiem co mam zrobić :/ chyba daruje sobie czerwony emblemat

Chyba, że jednak malowanie, bo jak próbowałem wyciąć z folii kawałki, żeby dopasować do tego znaczka to myślałem, że mnie szlag trafi i się poddałem :/

Lcfr
15-04-07, 19:59
Chyba, że jednak malowanie, bo jak próbowałem wyciąć z folii kawałki, żeby dopasować do tego znaczka to myślałem, że mnie szlag trafi i się poddałem :/

a ja juz wycinałem w 2 cifach i oba ok wygladaja....

Loup
15-04-07, 20:04
No to widocznie nie mam takich zdolności manualnych :)

bratex
15-04-07, 20:29
I ja sie pobawiłem znaczkami i wyszło całkiem profi.

Tylny znaczek: folia jako podkład pod znaczek, a później całość na mocny klej.
Przedni znaczek: spolerowałem czarną farbę pod znaczkiem papierem ściernym (1000), wypolerowałem pastą Tempo dla efektu szklanej przeźroczystości i pomalowałem czerwonym sprayem.
Tylny i przedni znaczek przyklejone na mocny klej.

http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=18351

tomiek
15-04-07, 20:29
a ja juz wycinałem w 2 cifach i oba ok wygladaja....
Ale łatwo to zrobić w V genie, gzie znaczek nie ma tła (jak go zdejmiesz to jest ażurowy)
A mówimy o:

Nie pomyślałem o jednej rzeczy... W 5d znaczek H jest razem z takim plastikie
Mówimy o Angielce, gdzie faktycznie znaczek jest w całości z czarnym tłem (zazwyczaj czarnym) i tu pojawia sie problem.
Według mnie nie ma innej opcji jak pomalować (polecam farby modelarskie Humbrol w puszeczkach 14 ml) Czerwony błyszczący. Kilka warstw i będzie pięknie.
Folia odpada w tym przypadku niestety. Zbyt duża rzeźba.
Loup, jak chcesz bardzo, to mogę Ci pomalować (ale nie mam farby w tym kolorze) Jak kupisz puszeczkę to możesz przywieźć na spot i zobaczymy co da się zrobić...
Jakby coś to pw ;)

Lcfr
15-04-07, 21:00
tomek... wiem o czym pisze....
robilem w angilce
trzeba sie pomeczyc i precyzyjnie ksztalt dociac ale sie da...
najlepij nakleic duze kawalki i doksztalcac na cieplo-potem odcinac nadmiar.

coxis
15-04-07, 21:30
I ja sie pobawiłem znaczkami i wyszło całkiem profi.

Tylny znaczek: folia jako podkład pod znaczek, a później całość na mocny klej.
Przedni znaczek: spolerowałem czarną farbę pod znaczkiem papierem ściernym (1000), wypolerowałem pastą Tempo dla efektu szklanej przeźroczystości i pomalowałem czerwonym sprayem.
Tylny i przedni znaczek przyklejone na mocny klej.

http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=18351

Hehe to Ciebie dzisiaj mijałem i właśnie obczaiłem twój tylni czerwony H i teraz szukam na forum o tym, hehe :)

tomiek
15-04-07, 21:35
tomek... wiem o czym pisze....
robilem w angilce
trzeba sie pomeczyc i precyzyjnie ksztalt dociac ale sie da...
najlepij nakleic duze kawalki i doksztalcac na cieplo-potem odcinac nadmia
A! Spoks! Myślałem, że tylko dłubiesz w V genie :D
:hinczyk:

bratex
16-04-07, 09:45
A może łatwiej będzie zaadoptować przedni znaczek z 6gen (jap, usa) po 1998r. Wielkościowo jest zbliżony do tych w 5D, pozostanie tylko kwesta zaczepienia (mocny klej?), a przerobienie go nie stanowi większego problemu.

Loup
16-04-07, 10:16
Tylko, że miejsce na znaczek w 5D jest wklęsłe, właśnie po to jest ten plastik pod znaczkiem , żeby wypełnić tą wklęsłość.

tomiek już zaoferował swoją pomoc w wyklejeniu mojego znaczka folią, jak się uda to wrzucę foty :)

tomiek
16-04-07, 10:29
:aloha:
Musi sie udać!
:agent:

Pienius
23-04-07, 16:08
tye chlopaki macie problem... ja w rexie na masce przykleilem znaczek VTEC oryginalny na kropelke i nawet przy 230 sie trzymalo :D:D

grzechs
08-06-07, 23:49
takie pytanie, mam cife 5 gen HB, rozumiem ze te znaczki podwazyc np nozykiem to wyjda z tych plastikowych "wtykow" ??? pytam bo nie chce nic rozwalic

pozdro

coxis
09-06-07, 00:11
ja cały czas nie pozbyłem się jeszcze znaczka honda i 1.6iLS na tyle, przyklejone są ale boje się kombinować żeby nie okazało się że lakier zniszczony będę miał pod tym

tomiek
09-06-07, 00:12
te znaczki podwazyc np nozykiem to wyjda z tych plastikowych "wtykow"
Tak. Siedzą w plastikowych gniazdach.

Loup
09-06-07, 09:04
ja cały czas nie pozbyłem się jeszcze znaczka honda i 1.6iLS na tyle, przyklejone są ale boje się kombinować żeby nie okazało się że lakier zniszczony będę miał pod tym
ja też się zastanawiałem czy zdjąc napisy Honda i Civic i niestety albo mi napis Honda sam odpadł, albo - co bardziej prawdopodobne - ktoś mi go ukradł.
Teraz w miejscu po tym napisie mam resztki kleju, które za cholerę nie chcą zejść ... :/
Próbowałem rozpuszczalnikiem, zmywaczem do paznokci i nic. A oprócz tego są niestety odpryski lakieru.

Da się to jakoś spolerować, żeby ładnie wyglądało? Bo nie wiem czy mam szukać tego napisu czy jakoś walczyć, żeby to miejsce doprowadzić do jakiegoś wyglądu :)

dantetdh
14-06-07, 09:36
Loup - ja mam ten sam problem, co Ty. U mnie tylne H odpało (od pędu, heh:D). Okazało się, że Niemiec przykleił go na jakiś megatwardy klej, po którym zostały smugi i grudy nie do usunięcia. Próbowałem wszystkim i zdecydowałem się ostatecznie na lakiernika. Za zeszlifowanie kleju, zaspawanie dziur, nałożenie szpachli i polakierowanie bierze ode mnie 160 złotych (za całość). Moim zdaniem się opłaca i nie ma sensu samemu grzebać.
Pozdrawiam!

Loup
14-06-07, 11:13
O no to faktycznie pomyślę. Rozumiem, że lakierowanie całej klapy?

dark
14-06-07, 16:11
polakierowanie bierze ode mnie 160 złotych (za całość
ale taniocha, ja dzisiaj bylem u lakiernika i powiedzial, ze bierze 300 od elementu, a ze mam 4 wiec wychodzi 1200 :/

dantetdh
15-06-07, 09:01
Nie, nie lakierowanie całej klapy. Koleś powiedział, że można się ograniczyć do szerokości rejestracji. Podobno ma zrobić tak, że ma nie być różnicy. To moja pierwsza do niego wycieczka, więc jeśli coś spierd... to nie omieszkam o tym tutaj napisać. I przy okazji go zabić.
A na razie 3majcie kciuki ;)

sambo
25-06-07, 11:56
A ja mam problem pisze tu bo nie chce zakładać nowego tematu jaki rozmiar znaczka jest do Hani 6 gen.

7,25 cm x 6 cm

czy

6.75 cm x 5.5 cm

http://allegro.pl/item208003258_czerwony_znaczek_h_honda_prelude_civ ic_crx_accord.html

A lex
05-10-07, 21:00
[/quote]
ja też się zastanawiałem czy zdjąc napisy Honda i Civic i niestety albo mi napis Honda sam odpadł, albo - co bardziej prawdopodobne - ktoś mi go ukradł.
Teraz w miejscu po tym napisie mam resztki kleju, które za cholerę nie chcą zejść ... :/
Próbowałem rozpuszczalnikiem, zmywaczem do paznokci i nic. A oprócz tego są niestety odpryski lakieru.

Da się to jakoś spolerować, żeby ładnie wyglądało? Bo nie wiem czy mam szukać tego napisu czy jakoś walczyć, żeby to miejsce doprowadzić do jakiegoś wyglądu :)[/quote]

Jeśli by się okazało że Twój problem jest aktualny....Ja odklejałem emblemat 'civic1.6' i też pozostały resztki kleju na lakierze. Delikatnie zdrapałem ile się da, a potem wyczyściłem to benzyną. Nie ma śladu.

Loup
05-10-07, 21:24
Klej zszedł, ale niestety odpryski lakieru zostały :/
W każdym razie dzięki za radę :)

pompek
13-10-07, 23:54
a czy ktoś ćwiczył zmianę tylnego znaczka w qp 5gen? tam jest nie-ażurowy i do tego wyprofilowany do klapy... próbował ktoś tam dać jakiś inny (np. czerwony z allegro) czy tylko malowanie/docinana folia zostaje?

nelq
14-10-07, 00:03
W 5gen można podkleić coś czerwonego - opisywane było to wcześniej w tym topic'u...

pompek
14-10-07, 00:08
W 5gen można podkleić coś czerwonego - opisywane było to wcześniej w tym topic'u...
nie czytasz dokładnie... a ja ten topic przeczytałem bardzo uważnie... chodzi mi o qp 5gen, znaczekz tyłu... tam nic nie podkleisz...

yuma
14-10-07, 00:18
tez ostatnio mecze temat emblematu w coupe 5 gen. i lipnie mi to idzie, moze ktos ma jakies foto story jak to porzadnie ogarnac(oczywiscie chodzi o tylny emblemat), probowalem z folia i kiepawo mi to wyszlo, z daleka ujdzie ale po blizszych ogledzinach jest katastrofa ciezko idealnie dociac, licze na pomoc, pozdro

r0b3rt
17-10-07, 18:41
Ja u siebie podkleiłem czerwoną folie. Nakleiłem jej nieco wiecej a potem ładnie dociełem i musze przyznać że ładnie wyszło
http://img140.imageshack.us/img140/3488/zdjcie0006uf5.th.jpg (http://img140.imageshack.us/my.php?image=zdjcie0006uf5.jpg)

inferno66
26-11-07, 17:08
tez tak zrobilem i koszetem 3 zetow mam czerwony znaczek:D

baR-tec
27-11-07, 10:57
A podał by ktoś wymiary znaczka tylnego w hb 5gen. bo niestety w nocy dostał nog i odszedł i szukam własnie na necie. Z gory dzieki.

raMMzes
27-11-07, 15:13
szerokosc: 45mm - 52mm (dół - góra)
43mm wysokość (około)

Znaczek nie jest płaski, więc ciężko to mierzyć...

jujor
11-10-09, 23:52
a czy ktoś z Was przerabiał temat czerwonych znaczków w civicu sport VII gen ? przedni znaczek jest kosmicznie duzy 12x10cm tyl to ok 65x53 mm o il dobrze pamietam. w kazdym razie takich znaczkow na allegro niestety nie ma...

myslalem nad podklejeniem folii czerwonej ale zastanawia mnie tylko jak bedzie sie prezentowal przedni znaczek. w type r czerwone tlo i H sa tak jakby jednolite. niestety w rozwiazaniu budzetowym tj. podklejenie folii wyjdzie tak ze srebrne H bedzie wystawac a tak jakby z 0,5 cm glebiej bedzie czerwone tlo... pytam bo moze ktos mial podobne dylematy, albo ma jakis link do sklepu gdzie taki znaczek mozna kupic...oprocz ASO hondy ;) z gory dzieki