PDA

Zobacz pełną wersję : Przewód od postojówek - który i gdzie pod kierownicą??

toby86
19-03-11, 00:11
Potrzebuje pomocy. Z racji że musiałem przerobić ambery na przełącznik bo miśki zabrały mi dowód postanowiłem sobie kupić przełącznik z 3 pozycjami ( I 0 II).
Pod pozycją I podpiąłem się tak, że po przekręceniu kluczyka zapalają się ambery, natomiast pod pozycją II chce zrobić tak jak to miałem do tej pory czyli ambery zapalają się po włączeniu postojowych.
Problemu by nie było gdyby nie fakt że nie wiem gdzie pod kierownicą zlokalizowany jest przewód od świateł postojowych tak abym mógł się w niego wpiąć. Pod maską nie miałem problemu bo widziałem jaki kabel jest od postojówek (czerwono-czarny) i do niego się wpinałem a teraz pod kierownicą nawet nie wiem gdzie szukać takiego bo jest ich od chu..a.

lopi83
19-03-11, 09:01
w skrzynce bezpiecznikow pod kierownica masz wolne styki, o ile sie nie myle to drugi od lewej jest wlasnie od postojowek

toby86
19-03-11, 11:03
oooo:) noi git, sprawdze sobie, dzięki;)

sprawa rozwiązana:) wpiąłem się do skrzynki bezpieczników i jest miodzio:D wszystko działa tak jak chciałem, polecam taki bajer;)

kaczka208D
03-12-13, 16:58
Chciałem zrobić podświetlane amberki, mam już wszystko ogarnięte ale nie wiem pod jaki przewód wpiąć się aby ambery podświetlały się po przekręceniu stacyjką (+12V) ?

Robiłem według tego poradnika http://www.civic5g.pdg.pl/silnik.php?art=pozycja i po wpięciu się w przewód niebiesko biały w kostce przy bezpiecznikach świecą się cały czas nie zależnie od położenia stacyjki. Na tym przewodzie akurat napięcie jest cały czas.

Oczywiście mam zamiar wstawić włącznik. Ale to nie istotne :)

sparco
03-12-13, 23:44
w 6g wolny 2 lub 3 pin daje prąd po przekręceniu stacyjki, u siebie tak mam tylko dawno robiłem i nie chce mi się do garage iść sprawdzić, weź miernik i tak będzie najszybciej ;)

kaczka208D
04-12-13, 12:54
Problem rozwiązany znalazłem miejsce na konektor, bodajże ostatni wolny pin właśnie podaje napięcie (+12V) po stacyjce :)

Kwapcio23
04-12-13, 14:16
Metodą prób i błędów na spokojnie się znajdzie, dużo tego tam nie ma. :)