Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Malowanie śrub kół

Marcel1
10-03-11, 23:20
Cześć :)
Nie wiem, czy we wszystkich Civicach są chromowane śruby a w zasadzie nakrętki kół. U mnie pojawiła się rdza i chciałbym dać im druga młodość. Teraz tak: jaką farbą malować, żeby przy dokręcaniu/odkręcaniu kół ta farba nie schodziła? Rozumiem, że malować podkład i dopiero kolor?

orzech85
10-03-11, 23:47
Myślę, że czym byś nie pomalował to przy odkręcaniu i tak Ci lakier odpryśnie. Jeśli Twoje śruby po zimie nie wyglądają dobrze wrzuć je na noc do coca coli. Ten napój czyni cuda :D
Poza tym wpadłem na pomysł aby kupić nakładki plastikowe na śruby i te nakładki pomalować. Nie powinno być problemu z ich zastosowaniem jeśli masz wszystkie śruby "standardowe". Jesli masz jakieś zabezpieczające może być problem z doborem odpowiedniej nakładki.

Marcel1
10-03-11, 23:54
orzech85, dobrze to wiedzieć :) w takim razie malowanie samych śrub odpada, najwyżej kupię te nakładki, ale najpierw eksperyment z colą :) dzięki :)

Marcel1
11-03-11, 17:58
Śruby poszły w colę, po wyjęciu ich całkowicie inne, prawie jak nowe :) popryskałem jeszcze jakimś odrdzewiaczem, przetarłem delikatnie szczotką drucianą, wytarłem szmatką i jest gitarka :)

Son - Goku
12-03-11, 07:53
Ja u siebie malowałem przed zimą śruby na czerwono.

I dałem taśmę izolacyjną przed przykręceniem.

Można i mniej klejącą taśmą malarską dać. . .

Było ok.

thompson17
12-03-11, 22:25
Marcel1 a co dała Ci ta cola?:rolleyes:
rdza zeszła ale chromu cola nie wygeneruje, czyli pierwszy deszcz troche błotka itp i ruda grazyna powróci w wielkim stylu:p chiba że masz zniżke w coca-coli :D
pomysł Son-Goka wydaje sie fajny bo chciałem też pomalowac ale zrezygnowałem ze względu na to że właśnie farba może odprysnąć przy dokręcaniu

Marcel1
12-03-11, 23:05
thompson17, po dokładniejszych oględzinach stwierdziłem, że to nie rdza, tylko coś rdzopodobne. :p Cola zmiękczyła ten cały syf, dało się to dość łatwo zetrzeć. :) I z malowania śrub też zrezygnowałem, ze względu na możliwość powstania odprysków.

thompson17
12-03-11, 23:10
aha:) czyli chrom został na nakrętkach?

Marcel1
12-03-11, 23:38
Jak najbardziej :)

krzyzak88
13-03-11, 00:05
Sluchajcie ja malowalem i teraz bede zakladal, samo malowanie uwazam za bardzo pozytywny zabieg bo zmienily wyglad srub bardzo na plus, a jak bedzie po zalozeniu to sie przekonamy, ale napewno napisze co i jak:)

thompson17
13-03-11, 09:05
tylko pamiętaj żeby owinąć czymś śruby przed nałożeniem klucza :)