Zobacz pełną wersję : Malowanie śrub kół
Cześć :)
Nie wiem, czy we wszystkich Civicach są chromowane śruby a w zasadzie nakrętki kół. U mnie pojawiła się rdza i chciałbym dać im druga młodość. Teraz tak: jaką farbą malować, żeby przy dokręcaniu/odkręcaniu kół ta farba nie schodziła? Rozumiem, że malować podkład i dopiero kolor?
Myślę, że czym byś nie pomalował to przy odkręcaniu i tak Ci lakier odpryśnie. Jeśli Twoje śruby po zimie nie wyglądają dobrze wrzuć je na noc do coca coli. Ten napój czyni cuda :D
Poza tym wpadłem na pomysł aby kupić nakładki plastikowe na śruby i te nakładki pomalować. Nie powinno być problemu z ich zastosowaniem jeśli masz wszystkie śruby "standardowe". Jesli masz jakieś zabezpieczające może być problem z doborem odpowiedniej nakładki.
orzech85, dobrze to wiedzieć :) w takim razie malowanie samych śrub odpada, najwyżej kupię te nakładki, ale najpierw eksperyment z colą :) dzięki :)
Śruby poszły w colę, po wyjęciu ich całkowicie inne, prawie jak nowe :) popryskałem jeszcze jakimś odrdzewiaczem, przetarłem delikatnie szczotką drucianą, wytarłem szmatką i jest gitarka :)
Son - Goku
12-03-11, 07:53
Ja u siebie malowałem przed zimą śruby na czerwono.
I dałem taśmę izolacyjną przed przykręceniem.
Można i mniej klejącą taśmą malarską dać. . .
Było ok.
thompson17
12-03-11, 22:25
Marcel1 a co dała Ci ta cola?:rolleyes:
rdza zeszła ale chromu cola nie wygeneruje, czyli pierwszy deszcz troche błotka itp i ruda grazyna powróci w wielkim stylu:p chiba że masz zniżke w coca-coli :D
pomysł Son-Goka wydaje sie fajny bo chciałem też pomalowac ale zrezygnowałem ze względu na to że właśnie farba może odprysnąć przy dokręcaniu
thompson17, po dokładniejszych oględzinach stwierdziłem, że to nie rdza, tylko coś rdzopodobne. :p Cola zmiękczyła ten cały syf, dało się to dość łatwo zetrzeć. :) I z malowania śrub też zrezygnowałem, ze względu na możliwość powstania odprysków.
thompson17
12-03-11, 23:10
aha:) czyli chrom został na nakrętkach?
Sluchajcie ja malowalem i teraz bede zakladal, samo malowanie uwazam za bardzo pozytywny zabieg bo zmienily wyglad srub bardzo na plus, a jak bedzie po zalozeniu to sie przekonamy, ale napewno napisze co i jak:)
thompson17
13-03-11, 09:05
tylko pamiętaj żeby owinąć czymś śruby przed nałożeniem klucza :)