Zobacz pełną wersję : Skzypiące zawieszenie przednich kół i tylne amorki
Cześć:)
Chce zapytać czy skrzypiące zawieszenie przednich kół to normalna sprawa w naszych Civicach? Zawieszenie było robione, tzn wymieniane wszystkie gumy 2 lata temu. Skrzypi na nierównościach, tj kiedy pracuje. Jeżeli to nie jest normalne to co z tym można zrobić? To dość irytujące.
I drugie pytanie.
Kiedy tył samochodu jest obciążony, chociażby 30 litrami benzyny w baku i jeżdżę po nierównościach czuć jak dobija tył. Czy to kończące się amortyzatory? Nie słychać jakiegoś metalowego uderzenia, czyli gumy chyba są ok, ale jak Wy myślicie?
Proszę uprzejmie o pomoc, z góry dziękuję :)
Chcesz powiedzieć, że przy powiedzmy pełnym baku, braku pasażerów z tyłu, czy 100kg cementu w bagażniku obciera Ci tył? Jakie masz felgi/opony?
Nie, tył nie obciera, tylko słychać takie uderzenia, jakby dobijanie. Felgi to stalowe R14, oponki 185/60. Dokładnie, tył bez pasażerów, bagażnik pusty i powiedzmy pełny bak - wtedy słychać dobijanie, przy pustce w baku trochę mniej, ale to nie jest moim zdaniem miękkie resorowanie, przód resoruje miękko, tylko skrzypi, a tył znów twardo, tak jak mówiłem - dobija.
Aha, rocznik to 1999, wersja angielska, czyli MB27.
Ja stawiałbym na amory. Jak z wybieraniem nierówności? Zauważyłeś jakieś pogorszenie? Ja niedługo będę wymieniał zawieszenie, mnie się kończą amortyzatory, słaby wybierają nierówności, słyszalnie już puka na dziurach itp, także myślę, że podobnie jest u Ciebie.
Właśnie jest tak jak mówisz, tym bardziej, że na jesień miały po 50% sprawności. Powiedziano mi, że przy 40% się wymienia. A co zrobić z tym skrzypiącym zawieszeniem?
Prawdopodobnie wywalona tuleja stabilizatora. Sprawdź, czy to będzie to. Jeśli tak, to najlepiej ASO :)
ratyo, powiedz mi dokładnie, który to element? Czy to chodzi o mocowanie stabilizatora do wahacza?
I jak z wymiana, da radę zrobić to we własnym zakresie?
To schemat powinien Ci pomóc.
http://www.strongflex.vot.pl/images/stories/schematy/schemat_honda_civic_crx_91-00_przod_bp.jpg
Kiedy robiłem rozpoznanie swojego zawieszenia, to jeszcze radzono mi sprawdzić sworznie dolnego wahacza.
Czyli rozumiem, że to element 081097? Można sprawdzić go jakoś wizualnie czy jest dobry? Albo "pobujać" samochodem i skrzypienie będzie oznaczało jego usterkę? Czy w grę wchodzi tylko sprawdzenie na jakimś sprzęcie?
Mimo wszystko podjechałbym na serwis sprawdzić zawieszenie.
Oki ratyo, dzięki za pomoc :)