PDA

Zobacz pełną wersję : Skzypiące zawieszenie przednich kół i tylne amorki

Marcel1
07-03-11, 20:05
Cześć:)
Chce zapytać czy skrzypiące zawieszenie przednich kół to normalna sprawa w naszych Civicach? Zawieszenie było robione, tzn wymieniane wszystkie gumy 2 lata temu. Skrzypi na nierównościach, tj kiedy pracuje. Jeżeli to nie jest normalne to co z tym można zrobić? To dość irytujące.

I drugie pytanie.
Kiedy tył samochodu jest obciążony, chociażby 30 litrami benzyny w baku i jeżdżę po nierównościach czuć jak dobija tył. Czy to kończące się amortyzatory? Nie słychać jakiegoś metalowego uderzenia, czyli gumy chyba są ok, ale jak Wy myślicie?

Proszę uprzejmie o pomoc, z góry dziękuję :)

ratyo
07-03-11, 20:08
Chcesz powiedzieć, że przy powiedzmy pełnym baku, braku pasażerów z tyłu, czy 100kg cementu w bagażniku obciera Ci tył? Jakie masz felgi/opony?

Marcel1
07-03-11, 20:12
Nie, tył nie obciera, tylko słychać takie uderzenia, jakby dobijanie. Felgi to stalowe R14, oponki 185/60. Dokładnie, tył bez pasażerów, bagażnik pusty i powiedzmy pełny bak - wtedy słychać dobijanie, przy pustce w baku trochę mniej, ale to nie jest moim zdaniem miękkie resorowanie, przód resoruje miękko, tylko skrzypi, a tył znów twardo, tak jak mówiłem - dobija.

Aha, rocznik to 1999, wersja angielska, czyli MB27.

ratyo
07-03-11, 20:27
Ja stawiałbym na amory. Jak z wybieraniem nierówności? Zauważyłeś jakieś pogorszenie? Ja niedługo będę wymieniał zawieszenie, mnie się kończą amortyzatory, słaby wybierają nierówności, słyszalnie już puka na dziurach itp, także myślę, że podobnie jest u Ciebie.

Marcel1
07-03-11, 20:29
Właśnie jest tak jak mówisz, tym bardziej, że na jesień miały po 50% sprawności. Powiedziano mi, że przy 40% się wymienia. A co zrobić z tym skrzypiącym zawieszeniem?

ratyo
07-03-11, 20:31
Prawdopodobnie wywalona tuleja stabilizatora. Sprawdź, czy to będzie to. Jeśli tak, to najlepiej ASO :)

Marcel1
07-03-11, 20:34
ratyo, powiedz mi dokładnie, który to element? Czy to chodzi o mocowanie stabilizatora do wahacza?

I jak z wymiana, da radę zrobić to we własnym zakresie?

ratyo
07-03-11, 20:47
To schemat powinien Ci pomóc.

http://www.strongflex.vot.pl/images/stories/schematy/schemat_honda_civic_crx_91-00_przod_bp.jpg

Kiedy robiłem rozpoznanie swojego zawieszenia, to jeszcze radzono mi sprawdzić sworznie dolnego wahacza.

Marcel1
07-03-11, 20:50
Czyli rozumiem, że to element 081097? Można sprawdzić go jakoś wizualnie czy jest dobry? Albo "pobujać" samochodem i skrzypienie będzie oznaczało jego usterkę? Czy w grę wchodzi tylko sprawdzenie na jakimś sprzęcie?

ratyo
07-03-11, 21:03
Mimo wszystko podjechałbym na serwis sprawdzić zawieszenie.

Marcel1
07-03-11, 21:05
Oki ratyo, dzięki za pomoc :)