PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzęgło -dziwny objaw

mortas
31-01-07, 06:25
Witam ostatnio zauważyłem w moim aucie dziwny objaw mianowicie, jak odpalam z rana auto oczywiście przy wciśniętym sprzęgle to zaraz po spuszczeniu pedału sprzęgła(auto na luzie) samochodem lekko szarpnie do przodu i nieraz potrafi nawet zgasnąć ,możecie mi powiedzieć co sie dzieje??Czyżby to wina sprzęgła sam nie wiem.

wieshaq
31-01-07, 08:23
pierwsze co mi przychodzi na mysl to sprawdzic plyn sprzegla i pompke sprzegla czy nie cieknie

mortas
31-01-07, 10:09
No powiem ci ze pompka sprzegla jest troche mokra i na pierwszy rzut oka wydaje sie ze cieknie.

pezet86
31-01-07, 10:30
no to Ci nie wysprzegla, pozniej jest lepiej jak silnik troche podpompuje cisnienie w ukladzie sprzegla.

qba1983
31-01-07, 16:15
ale co ma do tego pompa sprzegla skoro kolega poisze ze nie ma wlozonego zadnego biegu

jak odpalam z rana auto oczywiście przy wciśniętym sprzęgle to zaraz po spuszczeniu pedału sprzęgła(auto na luzie) samochodem lekko szarpnie do przodu i nieraz potrafi nawet zgasnąćpompa swoja droga(skoro cieknie) ale to chyba nie zalatwi sprawy bo z kad sie wziol moment obrotowy na kolach skoro nie ma wbitego zadnego biegu :/

mortas
31-01-07, 21:04
No to ja juz sam nie wiem co jest grane chyba czeka mnie wizyta u mechanika:(

dolszym
31-01-07, 21:35
na moj gust to do wymiany olej w skrzyni - jest bardzo gesty, takie zjawisko czesto przy duzych mrozach wystepuje w wielu autach ze po puszczeniu sprzegla auto lekko rusza. noramlne to jest przy wielkich mrozach ale takich ostatnio nie mamy, A nie zgrzyta Ci przy przełączaniu biegów?

mortas
01-02-07, 02:23
Przy przelaczaniu nic nie zgrzyta jedynie 1 ciezko wchodzi tak jak by ja cos blokowalo ale tez nie zawsze nieraz wchodzi jak maselko , a co do oleju to nie mam pojecia na jaki wymienic MTF odpada bo u mnie na zadupiu nie ma ASO.

TENCIO
01-02-07, 02:40
aso masz w rzeszowie, moze ktos jezdzi ta trasa i moze ci przy okazji kupic

mortas
07-02-07, 18:46
No i stalo sie dzisiaj z rano wsiadlem do auta odpalam i zaden bieg nie chce wejsc ,otworzylem maske a tam w zbiorniczku od sprzegla sucho dolalem plynu i narazie jakos da sie jezdzic dolewam plynu raz na tydzien masakra i teraz moje pytanie do was, czy pompe sprzegla mozna samemu naprawic czy jest to element nie rozbieralny, jak tak to ile moze kosztowac nowa a ile uzywana z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam.

BRNK
07-02-07, 23:52
tez tak mialem w niedziele. okazalo sie ze płynu za duzo ubylo. dolałem, odpowietrzyłem i niby bylo git a w poniedziałek znowu padło mimo iż płyn był w zbiorniczku. kupiłem "zestaw naprawczych gumek" za mniej niz 20 zł. wymieniłem i jest git.
tez mam d15z1... czyżby fatum?? :)

mortas
08-02-07, 06:28
No to musze sie popytac o taki zestaw naprawczy moze w JC taki maja a ty gdzie go kupiles jesli mozna wiedziec?

BRNK
08-02-07, 10:13
zaprzyjaźniony sklepik motoryzacyjny. ale czesci z jc bierze z tego co pamietam

pompek
08-02-07, 11:37
ja też tak raz miałem... jak puściłem sprzęgło na luzie to lekko ruszył do przodu... ale tylko raz... a teraz mam taki objaw, że jak zaraz po zapaleniu puszczę sprzęgło to obroty lekko spadają, jak znowu wcisnę to rosną... później na ciepłym tego nie ma... co to może być?

emg
08-02-07, 12:24
gęsty olej w skrzyni

pompek
08-02-07, 12:28
gęsty olej w skrzyni
wymieniany był olej... rzeczywiście jakby mniejsza była ta różnca w obrotach ale jest...

Lukasyaho
01-08-07, 08:21
Witam podłącze się do tematu o sprzęgle
Mam takie pytanko co mogło się stać jak kupiłem hanie to pedał sprzęgła łapa od razu a teraz pedał jest luźny i łapie dopiero przy podłodze co to może być i jak to zrobić podejrzewam że może zamało płynu w zbiorniczku ale jestem laikiem więc proszę o pomoc :(

GitZ
01-08-07, 08:55
A sprawdziłeś czy masz ten płyn? Sprawdź też czy nie ma nigdzie wycieków i odpowietrz układ.

PMX
01-08-07, 09:04
no to Ci nie wysprzegla, pozniej jest lepiej jak silnik troche podpompuje cisnienie w ukladzie sprzegla.

Przeciez tam nie ma zadnej pompy sprzegla polaczonej z silnikiem!! To jest uklad bez wspomagania sprzegla przeciez.

Lukasyaho
01-08-07, 09:11
Stało się to wczoraj wieczorem także nie zdążyłem sprawdzić który to zbiorniczek??

PMX
01-08-07, 09:23
Stało się to wczoraj wieczorem także nie zdążyłem sprawdzić który to zbiorniczek??
Stojac przed autem,calkiem po prawej na scianie grodziowej mały i niski zbiorniczek. Po lewej od niego masz od hamulców.

Lukasyaho
01-08-07, 09:31
Dzięki jak wrócę z pracy to sprawdze :aloha:

[ Dodano: Sro 01 Sie, 2007 ]
Nom niestety płynu w zbiorniczku nie ma :(
jakim płynem go uzupełnić??

Afro
15-08-07, 20:31
lukasyaho, powinno pisać na deklu od zbiorniczka. u mnie w d13b2 można wlać DOT3 lub DOT4 (płyn hamulcowy) sprawdź na deklu po prostu :)

DjHammer
16-08-07, 12:43
Witam jeśli moge to podłącze sie do tematu o sprzęgle

Ja mam problem takiego typu ze jak samochodzik jest na luzie i chce właczyć wsteczy to mi zgrzyta :/ to samo jezeli zmieniam np z 1 na wsteczny i 2 na wsteczny a sprzeglo jest maxymalnie wciśnięte z pozostałymi biegami nie ma problemu. Sprawdzalem poziom płynu od sprzegla jest OK pompka tez nie cieknie i nie wiem co mam dalej z tym zrobic :/ Jezeli ktos mial podobny problem prosze o pomoc z gory dzieki :brawo:

PMX
16-08-07, 13:06

Ja mam problem takiego typu ze jak samochodzik jest na luzie i chce właczyć wsteczy to mi zgrzyta :/ to samo jezeli zmieniam np z 1 na wsteczny i 2 na wsteczny a sprzeglo jest maxymalnie wciśnięte z pozostałymi biegami nie ma problemu. Sprawdzalem poziom płynu od sprzegla jest OK pompka tez nie cieknie i nie wiem co mam dalej z tym zrobic :/ Jezeli ktos mial podobny problem prosze o pomoc z gory dzieki :brawo:

Odpowietrz uklad sprzegla... wezyk na odpowietrznik na tloczku (ten na skrzyni) i pompowac do butelki az przestanie babelkowac ;) oczywiscie podczas tego dbac aby w zbiorniczku bylo caly czas pelno.
jesli to nie pomoze to moze synchronizator?
(niech mnie ktos poprawi z tym synchronizatorem jesli sie myle)

grochu83
16-08-07, 16:36

Wrzuć 3 i dopiero potem wsteczny, powinno być cicho. Mam ten sam problem, ale na forum wyczytałem że to norma, więc jeżdżę..
Pozdrawiam!

DjHammer
16-08-07, 19:18
Witam ponownie
Poradziłem sobie z tym problemem. Zrobiłem regulacje sprzęgła czy jak to tam nazwac :d tzn nad pedałem sprzęgła znajduje sie regulacja, odkrecilem srube kontrującą i wkreciłem tak ze wchodzi bardziej w pompę sprzegła tzn chodzi o to że teraz sprzegło wcześniej "bierze". Ogulnie teraz nic nie zgrzyta i jest ok :aloha:

Dzieki wszystkim którzy chcieli pomoc w tej kwesti pozdro ziomki ;) :d

Hartke
03-11-07, 17:12
Odświerze troche temat. Wie ktoś wkońcu w czym tu jest problem ?

zaraz po zapaleniu puszczę sprzęgło to obroty lekko spadają, jak znowu wcisnę to rosną... później na ciepłym tego nie ma... co to może być?

PMX
04-11-07, 11:10
Hartke, wymien olej w skrzyni... jak jest zimna skrzynia olej jest gesty i stawia wiekszy opor. Swoja droga teoretycznie olej zawsze bedzie gestszy jak jest zimny, kwestia jak bardzo.

DjHammer, przy wrzucaniu wstecznego zawsze bedzie zgrzytalo jesli samochod sie toczy, na wstecznym nie ma synchronizatora

hondafan00
04-11-07, 13:40
miałem podobnie - okazało się brak płynu w zbiorniczku - uzupełniłem odpowietrzyłem i wszystko wróciło do normy....:>

skolopendra
04-11-07, 13:46
Wie ktoś wkońcu w czym tu jest problem ?
niema problemu tak sie dzieje i już :)
a ma to związek z większym obciążeniem silnika,i krokowy reaguje
tak samo jak przy załączeniu klimy świateł czy mocnego :) wzmacniacza

PMX
04-11-07, 14:41
...krokowy reaguje
tak samo jak przy załączeniu klimy świateł czy mocnego :) wzmacniacza
wlasnie wychodzi na to ze krokowy nie reaguje skoro obroty spadaja.
Gdyby reagowal obroty by spadly na chwile az do momentu wyrownania ich przez krokowy... chyba ze obciazenie jest na tyle duze ze krokowy nie daje juz rady podniejsc obrotow (koniec jego zakresu regulacji)

skolopendra
04-11-07, 14:52
Gdyby reagowal obroty by spadly na chwile
tak na bardzo krótko ,gdy jest inaczej to jest źle :d winę za taki stan rzeczy ponosić również mogą, podciśnienia ...