Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Short Shifter

Strony : [1] 2 3

TeeS1975
25-02-11, 20:24
Ktoś już się podjął instalacji ?
w necie jest kilka opcji prostych rozwiązań:
corsport - http://www.corsportusa.com/store/catalog/product_info.php?cPath=1_47&products_id=1876
twm - http://www.twmperformance.com/shortshifters/hondashortshifters/2006-hondacivicshortshifters.htm
skunk - http://www.corsportusa.com/store/catalog/product_info.php?cPath=1_240&products_id=4188

może jakieś zakupy grupowe ??????

Ordi
27-02-11, 22:27
pytanie - czy pasuje do wersji Europejskiej?

EDIT:
Na jebaju można znaleźc inne short shiftery już za jakieś 40$ z wysyłką do PL... Ale tam niby też jest napisane, że do modelu SI...

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/06-07-08-09-HONDA-CIVIC-SI-SHORT-SHIFTER-ADAPTER-KIT-FG-_W0QQcmdZViewItemQQhashZitem3a4d6c0fd3QQitemZ25040 7030739QQptZMotorsQ5fCarQ5fTruckQ5fPartsQ5fAccesso ries

TeeS1975
28-02-11, 12:15
przy tych co wrzucalem jest napisane że Honda civic 2006 up and civic si
więc powinno pasować, nie wiem tylko czy do wersji po lifcie bo podobno coś zmieniono

Kras
28-02-11, 13:56
Tylko, ze oni tam 3D/5D nie maja...mechanizm wcale nie musi byc taki sam...

Ordi
28-02-11, 17:12
Pisałem do typa z jeBay'ja co podałem powyżej. Odpisał mi, ze prawdopodobnie pasuje do wersji europejskiej, ale nie jest pewien na 100%. Mechanizm w Si jest troszkę inny niż w wersji europejskiej, ale zasada działania i podzespoły niby są takie same. Chyba zamówię 1 sztukę na próbę i zobacze. Jak będzie OK to mogę załatwić więcej sztuk.

EDIT:
Znalazłem na necie co trzeba zrobić itd... Trzeba będzie podpiłować plastik mocujący dźwignię biegów bo inaczej adapter short shiftera nie wejdzie. Nie jest to wielki problem, no ale... :)
Poniżej fotki:
http://i110.photobucket.com/albums/n90/tu5j4/short%20shifter%20install/HPIM0958.jpg
http://i110.photobucket.com/albums/n90/tu5j4/short%20shifter%20install/HPIM0960.jpg

Ja właśnie zamówiłem sobie jedną sztukę. Jak dojdzie, dam znać czy pasuje i jak coś to mogę załatwić więcej :rolleyes:

TeeS1975
28-02-11, 23:48
to czekamy na wyniki
te co ja wrzucałem były instalowane przez ludzi z civinfo.com

Ordi
28-02-11, 23:58
Ten link co wrzuciłeś z adapterem MUGEN'a to masz właśnie fotki z nim, te co ja wrzuciłem powyżej - trzeba wypiłować mocowanie. Cena - kolosalna jak za takie 'gówienko'. Do tego doliczyć należy wysyłkę. Szukałem Short Shiftera Mugena (50$) ale za wysyłkę z USA życzą sobie ponad 40$!!! Chyba ich pogrzało... Ten co ja kupiłem to koszt rzędu 120pln (już z wysyłką). Jak zamontuję, dam znać czy ok i ewentualnie ściągnę pewnie odrazu 5szt - może ktoś zechce... :rolleyes:

TeeS1975
01-03-11, 01:24
jak będzie pasował to ja na pewno biorę :)

leonik
01-03-11, 18:37
ja teszzzzzzzzzzzzzzzzz :cool:

Czajka
01-03-11, 21:03
nie bede gorszy :) tez chce jak cos :)

h16v
01-03-11, 22:39
No ja do diesla też się piszę - będzie się można szybciej rozwalić na drzewie.
A tak BTW ktoś zna tego CTR'a z dzisiejszego Wału Miedzeszyńskiego w Warszawie??

aras12
01-03-11, 23:52
Tez bym sie skusil.

F1le
02-03-11, 10:45
Od razu mowie, ze mechanizm zmiany dla Type-R'a jest inny niz do cywilnych modeli. U mnie wyszlo to jak montowalem jakas blokade skrzynii i byli panowie swiecie przekonani, ze pasuje, a sie okazalo ze nie, bo mechanizm jest inny jednak.

Kras
02-03-11, 12:10
A powiedzcie mi po co wam cos takiego do diesla?? Silnik nie nadaza za szybka zmiana biegow nawet na serii przeciez, tak wolno obroty spadaja. Ja tam bez najmniejszego problemu zdazam zmienic bieg, puscic sprzeglo a obroty dopiero wtedy spadaja do poziomu nastepnego przelozenia. Gdyby to robic jeszcze szybciej to nic nie uzyskamy poza paleniem sprzegla.

h16v
02-03-11, 16:48
Ja tam nie wiem po co ale jak lans to lans na maxa :D
Oczywiście żartuje - nie zmierzam rozbebeszać samochodu po coś co nie ma kompletnie żadnego sensu.
Sorry - jest sens - ten gość, który to sprzedaje go dobrze widzi :D

Ordi
02-03-11, 18:28
Ale tutaj też nie chodzi o to, że w dieslu nie zdążą spaść obroty przy zmianie biegu. Np. w technice wyścigowej wogóle nie spuszcza się nogi z gazu przy zmianie. Chodzi tu o skok dźwigni biegów - krótszy skok dźwigni to krótszy czas zmiany biegów. Co za tym idzie to krótszy czas wysprzęglenia silnika przy przyspieszaniu. Także kolego KRAS, coś robisz masło maślane - idąc twoim tokiem myślenia, to można by zmieniać biegi baaardzo powoli (tak aby obroty za nisko nie spadły) i na 1/4 mili można by uzyskać taki sam czas jakby zmieniać na maxa szybko biegi...
Zmiana biegów to strata czasu podczas przyspieszania. Dlatego trzeba tą stratę jak najbardziej zmniejszać...

Kras
03-03-11, 09:10
Widze, ze nie zrozumiales. Jesli szybko Ci spadaja obroty to tak, shortshifter da troche. W dieslu spadaja bardzo wolno - przy szybszej zmianie biegow juz masz znowu gaz w podlodze a obroty dopiero dochodza do poziomu nastepnego przelozenia. I tak katujesz sprzeglo - bo ty juz chcesz te obroty zwiekszac, trzymasz gaz wcisniety a niestety predkosc samochodu jest taka, ze te obroty na tym danym przelozeniu dopiero musza spasc. I ta nierownosc predkosci obrotowej miedzy silnikiem a skrzynia idzie w calosci na sprzeglo. Sorry:D

qbson
03-03-11, 14:09
No to ja mam do Was pytanie :)
Jak to konkretnie działa ten short shifter? Bo w sumie pierwszy raz mam do czynienia z takim pojęciem...

Thnx za info :)

Kras
03-03-11, 14:12
Ma nieco inna geometrie tej dolnej czesci, ktora dziala na mechanizm zmiany i przez to dziala na niego inna dzwignia. A to sprawia, ze ta gorna czesc lewarka ma krotsze skoki pomiedzy przelozeniami.

Ordi
03-03-11, 14:59
KRAS, ja ciebie doskonale rozumiem o czym mówisz. I zgadzam się poniekąd z tym, że przy szybkich zmianach sprzęgło trochę dostaje (bo są szarpnięcia) - trzeba się z tym liczyć. Ale nie mów, że short shifter nie da nic w dieslu bo tutaj herezje zaczynasz tworzyć... :rolleyes: To, że obroty nie zdążą spaść na obroty biegu niższego też ma swoją zaletę, bo silnik jest już napędzony i przy puszczeniu sprzęgła odrazu moc jest przekazywana na napęd. Zresztą, temat rzeka i każdy ma swoje zdanie na każdy temat. Ja nikomu nie każę kupować short shifter - jak ktos nie chce to niech nie kupuje :) AMEN :p

Kras
03-03-11, 15:18
Moim zdaniem zysk przy tym silniku z shorta bedzie prawie niezauwazalny (w kwestii osiagow bo bedzie mila krotka droga prowadzenia biegow), za to bardzo zauwazalny dla sprzegla.

To ma duzy sens w silnikach ktore tak szybko traca obroty przy zmianie biegow, ze trzeba sie naprawde spieszyc...jak na przyklad w Corolli TS albo ATR i calkiem spory w innych wysokoobrotowkach co szybko zyskuja i gubia obroty. W i-CTDI, ktory ma bardzo ciezki zamach i po puszczeniu gazu obroty spadaja baaardzo powoli to wg. mnie bezsens. Ale wasza kasa, wasze auta...

TeeS1975
03-03-11, 19:14
w dieslach to nie wiem ale w benzynie będzie przyjemnie :)

qbson
04-03-11, 09:00
Ma nieco inna geometrie tej dolnej czesci, ktora dziala na mechanizm zmiany i przez to dziala na niego inna dzwignia. A to sprawia, ze ta gorna czesc lewarka ma krotsze skoki pomiedzy przelozeniami.

Dzięki za rozjaśnienie tematu.
Hm, to może też bym się skusił na takie coś :)?

TeeS1975
10-03-11, 15:48
Ordi i jak doszła przesyłka ?

Ordi
10-03-11, 20:32
Doszła i dziś założyłem.

http://img716.imageshack.us/img716/7827/dsc0227wn.jpg

Niby takie małe gówienko a naprawdę działa ;) Bylo troszkę piłowania osłonki dźwigni biegów (nie mechanizmu), bo jest taka trochę z dupy... Ale działa na bajerce. Do Type-R'a powinno pasować plug&play bez żadnego piłowania (bo on nie ma tej zasranej osłonki).

http://www.hondaoriginalparts.com/HPL/image_car_large/17SMR701/imge/B__3400.jpg
Musiałem podpiłować osłonkę oznaczoną na schemacie numer 7. Musiałem rozpiłować to wycięcie nad mocowaniem śrubki z napisem 13.
Części numer 8 praktycznie nie trzeba ruszać (pasuje na styk). Ale podpiłowałem dosłownie minimalnie tak profilaktycznie.
Type-R nie ma części numer 7 więc odpada to piłowanie. Praktycznie można założyć i jeździć bez przeróbek :)

Jakby ktoś chciał taki adapter to mogę załatwić :D Pasuje do wersji cywilnych 5D, 4D, Type-R i do Si.

Ten Short Shifter działa tylko w pozycji pionowej (biegi z 1 na 2 itd). W pozycji poziomej (lewo - prawko) ruch jest wciąż taki jak był. Biegi wchodzą teraz jakby ciut ciężej i precyzyjniej - mi się to podoba. Skok naprawdę jest mniejszy.
Aby to zamontować należy liczyć: 1h30min czasu, dwie rany na ręce, kłutnię z żoną (:p) i kilka 'kurew' podczas demontowania plastików :p

EDIT:
Kto chce taki gadżet? Cena z wysyłką do PL wychodzi 40$. Do tego dochodzi wysyłka ode mnie do osoby zamawiającej (przedpłata 5pln, pobranie 14pln). Chętnych dopisywać w kolejnych postach

Napewno chciał:
1. Leonik

TeeS1975
10-03-11, 22:36
1. Leonik
2. tees

qbson
11-03-11, 09:44
Aby to zamontować należy liczyć: 1h30min czasu, dwie rany na ręce, kłutnię z żoną (:p) i kilka 'kurew' podczas demontowania plastików :p

EDIT:
Kto chce taki gadżet? Cena z wysyłką do PL wychodzi 40$. Do tego dochodzi wysyłka ode mnie do osoby zamawiającej (przedpłata 5pln, pobranie 14pln). Chętnych dopisywać w kolejnych postach

Napewno chciał:
1. Leonik

Ordi, mam 3 pytania :)
1. Czy do zamontowania tego S-S'a są potrzebne jakieś wyspecjalizowane klucze czy wystarczą standardowe?
2. Nie jestem mechanikiem samochodowym, ale coś tam potrafię podłubać przy aucie i pytanie: czy dam sobie sam radę z montażem we własnym zakresie?
3. Przy ewentualnym zamówieniu jest może możliwość odbioru osobistego u Ciebie w Krk ;)?

I pytanie czwarte do wszystkich:
Czy S-S ma jakiś negatywny wpływ na skrzynię lub zwykłą, codzienną eksploatację auta?

Pozdr!

Kras
11-03-11, 09:49
Pytanie czwarte - Nie ma. Chyba, ze peknie i nagle nie mozesz zmieniac biegow. Ale pekaly to te dlugie, w starszych Civach, tutaj chyba konstrukcja jest taka, ze to uniemozliwia.

qbson
11-03-11, 10:17
Pytanie czwarte - Nie ma. Chyba, ze peknie i nagle nie mozesz zmieniac biegow. Ale pekaly to te dlugie, w starszych Civach, tutaj chyba konstrukcja jest taka, ze to uniemozliwia.

Czajka
11-03-11, 13:08
Kończymy rozmowe, robimy liste :)

1. Leonik
2. Czajek

leonik
11-03-11, 13:19
Kończymy rozmowe, robimy liste :)

1. Leonik
2. Czajek
3.tees

aras12
11-03-11, 13:26
1. Leonik
2. Czajek
3. tees
4. aras12

qbson
11-03-11, 18:53
1. Leonik
2. Czajek
3. tees
4. aras12
5. qbson

Ordi
11-03-11, 22:23
Ok, właśnie zamówiłem 5 nowych short shifterów.
Osoby, które wpisały się na listę, proszę o wysłanie na Priva info czy wysyłka za przedpłatą (5pln) lub za pobraniem (14pln) oraz adres do wysyłki.
Jeśli przedpłata, to dopiero jak będę miał adaptery już w domu w ręce. Jeśli dojdą do mnie adaptery, wyślę wszystkim info że doszły i że ewentualnie już wysłałem dalej

Listę zaczynamy od nowa! Jeśli nazbiera się kolejnych 5 osób, to znów zamówię.
a więc:
1... ?

T.r.
12-03-11, 09:07
1 - t.r.

jockow
12-03-11, 09:16
Doszła i dziś założyłem.

http://img716.imageshack.us/img716/7827/dsc0227wn.jpg

Niby takie małe gówienko a naprawdę działa ;) Bylo troszkę piłowania osłonki dźwigni biegów (nie mechanizmu), bo jest taka trochę z dupy... Ale działa na bajerce. Do Type-R'a powinno pasować plug&play bez żadnego piłowania (bo on nie ma tej zasranej osłonki).

http://www.hondaoriginalparts.com/HPL/image_car_large/17SMR701/imge/B__3400.jpg
Musiałem podpiłować osłonkę oznaczoną na schemacie numer 7. Musiałem rozpiłować to wycięcie nad mocowaniem śrubki z napisem 13.
Części numer 8 praktycznie nie trzeba ruszać (pasuje na styk). Ale podpiłowałem dosłownie minimalnie tak profilaktycznie.
Type-R nie ma części numer 7 więc odpada to piłowanie. Praktycznie można założyć i jeździć bez przeróbek :)

Jakby ktoś chciał taki adapter to mogę załatwić :D Pasuje do wersji cywilnych 5D, 4D, Type-R i do Si.

Ten Short Shifter działa tylko w pozycji pionowej (biegi z 1 na 2 itd). W pozycji poziomej (lewo - prawko) ruch jest wciąż taki jak był. Biegi wchodzą teraz jakby ciut ciężej i precyzyjniej - mi się to podoba. Skok naprawdę jest mniejszy.

EDIT:

Napewno chciał:
1. Leonik

A ja mam 1.8 4D ale proszę o wyjaśnienie do czego to służy bo nie mam pojęcia.

Lucas.FK2
12-03-11, 09:42
A ja mam 1.8 4D ale proszę o wyjaśnienie do czego to służy bo nie mam pojęcia.
Short Shifter to właśnie takie cudo co jest tu pokazane. Nie trzeba wpinać tak "daleko" biegu - lekki ruch i już następny bieg,czyli szybsza zmiana biegu mniej czasu tracisz i jesteś szybszy :p:cool:

leonik
12-03-11, 09:58
Ordi masz takie shorty do accorda po 2003r 2.0 155 KM ?

semri
12-03-11, 09:59
1 - t.r.
2 - semri

endepende
12-03-11, 10:10
1 - t.r.
2 - semri
3 - endepende

Irvine_PL
12-03-11, 19:12
Ja byłbym chętny tylko jak ktoś mi powie dokładni w ktorym miejscu to wymieniamy? bardzo byłbym wdzieczny za rysunek(schemat) do 4D taki jak widze do HB. Ordi z kąd ty to zamawiasz? bo jak bede zamawiał parerzeczy ze strut king i tam tez maja te S-S'ty. tylko za 59$ z tego co widze na stronie. Moze ten twoj dostawca ma jakis inne gażety?

TeeS1975
12-03-11, 23:44
ordi zamawial poprostu z ebay'a
link jest gdzieś na 1 stronie

Ordi
13-03-11, 01:12
LEONIK, nie wiem czy ma S-S do accorda - spróbuje się dowiedzieć.
IRVINE, schemat sprawdź na http://www.hondaoriginalparts.com Ale czuje ze bedzie podobny do tego co zapodalem wcześniej. Ja te S-S ciągne z jeBaja :) Nie wiem czy dostawca ma inne gadżety, ale też postaram się spawdzić i dam znać. Chyba na 1 stronie zapodalem link z jego aukcją, więc zlukaj czy ma inne interesujące cie rzeczy.

Koledzy, pierwsze 5 s-s jest zamówione. Typ napisał, że wyśle je w poniedziałek. Myśle, że będę je miał za max 7-10 dni. Jak dojdą dam znać. Następną partię zamówię hmmm za tydzień? jeśli uzbiera się 4-10 osób... ;) Także czekam na następną listę! Przyjmijmy, że wstępny termin nowej listy upływa 20 marca... Narazie jest 3 osoby:

1 - t.r.
2 - semri
3 - endepende

Irvine_PL
13-03-11, 07:11
strona wymiata- dzieki za linka bo wczesniej neznalem go!

jockow
13-03-11, 11:01
Short Shifter to właśnie takie cudo co jest tu pokazane. Nie trzeba wpinać tak "daleko" biegu - lekki ruch i już następny bieg,czyli szybsza zmiana biegu mniej czasu tracisz i jesteś szybszy :p:cool:

Dzięki za wyjaśnienie,mam jeszcze jedno pytanie a czy do 4D potrzeba coś przerabiać?

Dzięki za wyjaśnienie,mam jeszcze jedno pytanie a czy do 4D trzeba coś przerabiać?

Ordi
13-03-11, 12:51
podobno do Si i do 4D pasuje plug&play czyli tylko zakładasz i nic nie przerabiasz

Irvine_PL
16-03-11, 19:39
Ordi to ile wychodzi na głowe za tego S-S'a?
okolo 23$ za S-s i wysylka okolo 17$ = 40$/ około 115zl za jeden.
Rozumiem że przy 4 osobach to za wysyłke bedzie bedzie 13zl+67zl=80 złociszy+ wysyłka od Ciebie pewnie z 8zl= za całośćokoło 90zl.

Dobrze to wszystko mi wyszło? jesli zgadza sie to biore i dopisuje sie do listy:)

Ordi
16-03-11, 21:03
Cena taka jak pisałem wczesniej:
S-S wychodzi 40$ czyli przy kursie naliczanym przez PayPal (3pln) wychodzi 120pln/szt
Do tego + wysyłka odemnie do Ciebie (przedpłata 5pln, pobranie 14pln). Czyli na gotowo 125pln (przedpłata) lub 134pln (pobranie).

Obecna lista jest otwarta dopóki nie przyjdzie mi obecnie zamówionych 5 S-S. Jak tylko przyjdą, wysyłam je dalej oraz zamykam nową listę, zamawiając odrazu określoną liczbę. Liczę że max za 7dni od dziś powinny dojść już zamówione adaptery

qbson
17-03-11, 08:56
Liczę że max za 7dni od dziś powinny dojść już zamówione adaptery

Ja też:p, już nie mogę się doczekać ;)

Ordi
21-03-11, 13:41
Właśnie przyszła mi paczka z Ameryki:
http://img847.imageshack.us/img847/29/dsc0230rj.jpg

Osoby z pierwszej listy już będą miały wysłane.

Druga lista niezamknięta zostanie zamknięta hmm... w sobote. Czekam do soboty i wtedy zamawiam nową serię.

Lista wciąż otwarta to:
1 - t.r.
2 - semri
3 - endepende

Jarek
21-03-11, 16:04
A może ktoś by to ładnie suwmiarką pomierzył, podał wymiary, ja mogę zrobić rysunek. Sami sobie będziemy SS robić:)

Ordi
21-03-11, 23:30
Nie wiem czy to wyjdzie jakoś dużo taniej samemu to zrobić. Też o tym myślałem, ale jak pytałem się wśród tokarzy to krzyczeli za to po 100pln bo "mało sztuk", "skomplikowane", "za mała pierdoła" itd itp. No, chyba, że ktoś taniej znajdzie... A tak za 120pln ma się eleganckie w opakowaniu, z kluczem i śrubkami i nie trzeba się o nic martwić

www.OrdiFreestyle.com/pk/konsola.pdf link do manuala napisanego przezemnie jak zdemontować plastiki i jak zamontować s-s.
Miłej lektury :D

mikek
22-03-11, 15:18
heh dobre
widze ze nudzilo ci sie Ordi albo za duzo masz wolnego czasu :D
zarcik ale troche roboty przy tym jest

Ordi
22-03-11, 16:35
Nie to że mi się nudziło, ale postanowiłem zrobić taki opis, aby inni nie męczyli się z tym tyle co ja :)

Lista wciąż otwarta to:
1 - t.r.
2 - semri
3 - endepende
4 - h16v

mikek
22-03-11, 17:41
no spoko napewno sie przyda
a powiedz mi to dziala pomiedzy biegami kazdymi 3 4 tez bo jest krotszy skok tak

TeeS1975
22-03-11, 17:45
każdy ruch góra/dół jest krótszy, lewo/prawo pozostaje bez zmian

Ordi
22-03-11, 23:08
"To komu, komu...? bo idę do domu...!" :) Listę zamykam w piątek i zamawiam odrazu

Czajka
23-03-11, 11:49
kolego, a tow hook'a bys nie ogarnął na przód/ tył ? :)

Ordi
23-03-11, 13:48
Jeśli ten typ ma w swoich aukcjach to mogę ci ogarnąć. Nie ma problemu

Czajka
24-03-11, 22:24
ss założony, wszystko fajnie pięknie ale przy upalaniu kilka razy zdarzyo się, że podczas wbijania 1 na 2 zgrzytnęło i to mocno... (za każdym razem sprzęgło wciśnięte full w podłoge... wczesniej w solce i w 5gen miałem shorty i takiego czegoś nie było :(

TeeS1975
24-03-11, 23:00
może za mało podpiłowałeś
a do mnie jeszcze nie dotarł :(

Ordi
24-03-11, 23:17
Czajka, może bez kitu za mało podpiłowałeś. Ja nie spotkałem się z czymś takim, a śmigam już na tym jakiś czas :confused:

TEES1975, twój S-S został wysłany zaraz po wpłacie (jeszcze przed Czajkowym)! Może podejdź na pocztę i zapytaj. Powinien już dawno dojść bo poszedł priorytetem! Tylko twój nie doszedł, bo pozostali dostali przesyłki...

Czajka
25-03-11, 07:21
Kierwa, znowu to gówno rozbierać? szczerze powiem, że nie piłowałem tego dziadostwa :/ to trzeba podpiłowac tą "metalową kulke" ?
jeżeli tak to tą oryginalną czy ta z SS?
pzdr

Lucas.FK2
25-03-11, 09:56
Czajka,nie metalową kulkę tylko ten plastik przy niej.

Ordi
25-03-11, 10:35
dokładnie to plastik pod tą kulką - foto masz na pierwszej stronie. Widać, że nie dokładnie przeczytałeś mojego manuala montażu s-s :p

Czajka
25-03-11, 12:17
rozumiem, że chodzi o czarny plastik, na ktorym sa druciki od linki?
Nie widze sensu pilowania go, skoro wyciałem czesc tej oslonki wiec on o nic mi nie wadzi! (tymbardziej, że wadziłby przy biegach 1,3,5) a tu chodzi o 2, ktora zgrzyta przy szybkim wbijaniu! ( nie zawsze ale zdarza sie)

Ordi
25-03-11, 14:50
chodzi o podpiłowanie tego plastiku:
http://i110.photobucket.com/albums/n90/tu5j4/short%20shifter%20install/HPIM0958.jpg
http://i110.photobucket.com/albums/n90/tu5j4/short%20shifter%20install/HPIM0960.jpg
On może wadzić przy wbijaniu biegów w dół - 2,4 i 6. Ja u siebie podpiłowałem nieznacznie (z 1mm). Niby też nie wadziło, ale luz był bardzo minimalny więc profilaktycznie podpiłowałem aby właśnie czasem nie przeszkadzało...

Ten czarny plastik (osłonka wokół mechanizmu) trzeba wypiłować bo on przeszkadza przy wbijaniu biegów do góry - 1, 3 i 5.
Podpiłuj i będzie po problemie

Czajka
25-03-11, 14:57
eh kierwa :D

aras12
25-03-11, 17:28
Przy SI super sprawa nic nie trzeba pilowac i obylo sie bez demontowania tunelu, nawet galki nie odkrecalem:). Montaz zajol 20 minut z czego polowe czasu zdejmowalem ten niebieski plastik.

Ordi
25-03-11, 20:33
ARAS12 i jak działa s-s? Lepiej? zadowolony?
Ten s-S jest dydykowany do SI i 4D. Do 5 i 3D trzeba właśnie podpiłowywać...

Ordi
25-03-11, 23:15
lista zamknięta! Towar już zamówiony. Będzie za 7-10dni. Jak dojdzie, dam znać na Priva.
Osoby, które zamówiły:
1 - t.r.
2 - semri
3 - endepende
4 - h16v

Jeśli są jeszcze jakieś osoby chętne, to proszę stworzyć nową listę

aras12
26-03-11, 11:13
ARAS12 i jak działa s-s? Lepiej? zadowolony?
Biegi wchodza gladko i bardzo precyzyjnie. Jak narazie to jestem mega zadowolony nie widze zadnych wad do SI smialo moge polecic kazdemu.

leonik
26-03-11, 14:04
u mnie także działa :) ale... musiałem przyciąć sporo plastikową obudowę z prawej strony :)

TeeS1975
28-03-11, 11:00
mój też w końcu dotarł :) teraz tylko muszę się zabrać za montaż

Czajka
28-03-11, 12:05
wzoraj caly dzień upalałem na torze w Kielcach ani razu 2 nie zgrzytnęła... :)

TeeS1975
28-03-11, 13:29
coś robiłeś czy samo się ułożyło ?

Czajka
28-03-11, 15:37
nic nie ruszalem :)

leonik
28-03-11, 15:57
u mnie też dwójka czasem haczyła.po założeniu s-s jest wszystko ok :)

qbson
29-03-11, 14:23
to i ja się wypowiem :D. W końcu zabrałem się dziś za montaż mojego s-s i powiem, że po założeniu skrzynia działa o niebo lepiej. Problem jedynie miałem z tym niebieskim plastikiem na kulce... 30 min się z nim męczyłem, aż w końcu zadzwoniłem do Ordiego czy ma jakiś sposób by to ustrojstwo zdjąć (thnx za info Ordi).

Poza tym wszystko ok. Nawet przestała mi haczyć 2ójka jak u Leonika... :)

Ordi
29-03-11, 16:07
... aż w końcu zadzwoniłem do Ordiego czy ma jakiś sposób by to ustrojstwo zdjąć (thnx za info Ordi).
...

Kurde stary, dzwoniłeś prawie o 12 a ja jeszcze spałem - wczoraj ryj zachlałem i dopiero co (16:00) dochodzę do siebie hehe :D
Ciesze się, że podoba się wam praca skrzyni z s-s.
Jakby ktoś jeszcze chciał to pisać! Na liście było 4 osoby, ale zamówiłem 5szt s-s (bałem sie że paczka do TEES'a nie dojdzie, ale doszła) więc mam jednego luzem. Kto pierwszy się zgłosi, ten lepszy :) Liczę, że paczka dojdzie do mnie do końca tygodnia...

Ca$h
29-03-11, 19:57
Ja może za jakiś czas, póki co brak $$ :( na takie gadżety

qbson
29-03-11, 20:24
Kurde stary, dzwoniłeś prawie o 12 a ja jeszcze spałem - wczoraj ryj zachlałem i dopiero co (16:00) dochodzę do siebie hehe

ups, wybacz w takim razie Ordi :D. Nie przewidziałem tego faktu :)

TRAFO
29-03-11, 21:07
To ja się piszę na ten ostatni...

TeeS1975
29-03-11, 22:36
Ordi podziel się patentem na zdejmowanie tej kulki bo widzę że już kilka osób miało z tym problem

TRAFO
30-03-11, 10:01
Nie zaglądałem tam, ale kulka wygląda na plastikową, może jakby ją podgrzać; suszarką do włosów, do gorącej wody włożyć, czy coś... to by trochę zmiękła i łatwiej zeszła.

Czajka
30-03-11, 11:14
siła siła i jeszcze raz siła :D

aras12
30-03-11, 12:39
Ja podwazylem kluczem chyba 12:confused:

Ordi
30-03-11, 13:45
Kulkę należy podważyć tylko z jednej strony. Najlepiej przekręcić właśnie jedną stronę ku dołowi i wtedy napierać ostro na nią. Ja podważałem płaską stroną śrubokręta. Trzeba mocno i zejdzie. Kulka nie zejdzie jak złapiemy ją z dwóch stron i będziemy po prostu ciągnęli do dołu

Ordi
05-04-11, 13:42
Pany, właśnie przyszły mi S-S.

http://img856.imageshack.us/img856/3154/dsc02292.jpg

Nie wiem czmeu nie przyszły też teraz w tych fajnych fikuśnych opakowaniach... No, ale to szczegół :) Firma i dodatkowe klucze są te same... :)
Osoby z listy proszę o info na PW co do wysyłki i podanie adresu wysyłki

endepende
08-04-11, 14:19
Dzisiaj odebrałem swój, dzieki wielkie Ordi za Kinder Gratis :D, wyszedlem z bananem na ryju z poczty :D, dam znac jak to w TypeRze wyglada gdy sie zabiore za montaż :)

aras12
08-04-11, 15:52
Dzisiaj odebrałem swój, dzieki wielkie Ordi za Kinder Gratis
Hehe taki drobiazg a tak cieszy.

Ordi
08-04-11, 21:34
grunt to zadowolony klient :)

Jakby ktoś jeszcze chciał Short-Shiftera to proszę zrobić nową listę. Cena bez zmian: 120pln + wysyłka odemnie do kupującego

T.r.
12-04-11, 12:27
Dzisiaj doszła zabaweczka... jadę zaraz do mechaniora na rozkminke :D:D:D DZIĘKI WIELKIE!

leonik
12-04-11, 14:17
jakiego mechaniora??klucz , pilnik w rękę i jazdaaaa :)

T.r.
12-04-11, 18:21
eee to znajomek i będzie to wkładał przy okazji kilku innych spraw. Efekty zobaczymy w piątek.

h16v
17-04-11, 20:06
Z początku myślałem, że mi łapa odpadnie. Ale po jednym dniu zdecydowanie mi się spodobało. Biegi wchodzą bardzo precyzyjnie choć nie lekko.
Mi montowali SS w warsztacie - generalnie nie wiem ile za to zapłaciłem, bo robili mi tam sporo rzeczy ale nie żałuję bo sam bym tylko coś spaprał poza tym nie mam warunków. Generalnie instrukcją Ordiego mechanicy nie pogardzili :)
Fajna sprawa - wszystkim polecam, a Ordiemu dziękuję za organizację zakupu.

qbson
18-04-11, 15:56
Biegi wchodzą bardzo precyzyjnie choć nie lekko.

Ja już się tak przyzwyczaiłem, że nie wyobrażam sobie by mogło chodzić lżej :D

Ordi
18-04-11, 23:32
Ja też się już przyzwyczaiłem. Mojej żonce nawet się podoba teraz ta 'precyzja' przy zmianie biegów ;)

maciek82
19-04-11, 10:32
Witam, mam dwa pytania. Jak duży opór daje ten ss w trakcie zmiany biegów? czy jeżdżąca na codzień kobieta nie będzie bluźniła na to? wolałbym uniknąć niezadowolenia. Drugie pytanie to pytanie o bezpieczeństwo. Wiem że ktoś pisał, że praktycznie nic się z ss nie dzieje, ja mam jednak pytanie co by sie stało ze skrzynia gdybym przykładowo pękło mi to coś. Uszkodziła by się? pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz.

Ordi
19-04-11, 13:01
a więc po kolei: Moja żonka jeździ civiciem i jej się podoba obecna praca dźwigni biegów - bardziej niż wcześniej :)
Opór przy zmianie biegów nie jest jakiś mega wielki, że trzeba dźwignie dwoma rękoma pchać :) Po prostu chodzi ciut ciężej ale za to precyzyjniej. Ja przyzwyczaiłem się do takiej pracy po jednym dniu jazdy. Teraz wogóle nie czuję różnicy i nie wyobrażam sobie, że dźwignia mogłaby lżej chodzić... :)
Jeśli S-S by pękł, to ze skrzynią nic się nie dzieje. Po prostu nie będziesz mógł zmienić biegu i zostaniesz na tym biegu na którym miałeś ostatnio. Dźwignia od biegów nie wchodzi bezpośrednio do skrzyni, tylko jest z nią połączona cięgnami (linkami). Jeśli S-S by pękł to to połączenie się rozłącza i tyle... Ale wydaje mi się, że te S-S nie pękną bo wyglądają na naprawdę solidnie wykonane

Barthez007
19-04-11, 13:27
Dołączę się do tematu mam u siebie S-S ale jak piszecie to u mnie leciutko wchodzi :D no może oprócz wstecznego ;)

h16v
19-04-11, 19:29
Ja też się już przyzwyczaiłem. Mojej żonce nawet się podoba teraz ta 'precyzja' przy zmianie biegów ;)

Opinia mojej żonki sprzed minuty, bo zadzwoniła, że ktoś mi zepsuł skrzynię biegów w samochodzie, cytuję: "Jakbym mieszała łyżką w garnku" :(

Ordi
19-04-11, 21:43
stary, rozwiedź się :p hehehe

maciek82
21-04-11, 14:50
ok, przekonaliscie mnie Panowie :) wpisuje sie na listę. Czy może została gdzieś na boku jakaś sztuka? :)

Ordi
21-04-11, 15:27
Niestety, ale nie mam żadnych S-S luzem. Wpisz się na listę. Gdy uzbiera się chociaż 3 osoby, wtedy złożę zamówienie.

a więc:

1. MACIEK82

endepende
21-04-11, 18:56
zalozylem dzisiaj swoj, zajelo mi to 3h i nadal jest źle bo mi 2 bieg wypada co jakiś czas :/. Ogólnie piłowania miałem od ch**a w Fn2, mniej wiecej tyle ile na zdjeciach który plasik podpiłowac - bynajmniej nie był to 1mm tylko 1cm :). Ogólnie wrażenia pozytywne pozą tą dwójką która albo wypada albo harczy :/, znowu bede musial piłowac ech

leonik
21-04-11, 19:48
też piłowałem około 1 cm ,później w ruch poszła "gumówka" :) piłuj a nie będzie nic haczyć :)

TeeS1975
22-04-11, 01:27
1 cm ?
co wy piłujecie ? najlepiej pokażcie na obrazku jakimś :)

endepende
22-04-11, 12:18
masz przeciez obrazek z wnetrza CTRa ktory wgral Ordi :). Tam jest spoiłowane lekko 1cm, myśle ze nawet wiecej

Ordi
22-04-11, 22:15
to widocznie CTR ma troche inny mechanizm. Bo w type-s i 5D wystarczy podpiłowac ten element tylko 1mm, za to osłonkę plastikową trzeba wypiłowac z 1cm (w CTR chyba nie ma tej osłonki)

TRAFO
28-04-11, 12:44
Byłem teraz na świętach i u rodziny pokazałem znajomemu SS-a którego kupiłem u Ordiego.
Gość jest tokarzem i powiedział, że można go zrobić taniej niż za 120zł.
Co do ceny szczegółowej nie dyskutowaliśmy ale na oko było by to ok 70zł/szt.
Najważniejszy jest materiał, do tego robocizna + wysyłka. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to mogę się z nim zdzwonić i zrobić dokładną wycenę.
Przy czym nie chcę wchodzić Ordiemu w paradę, nie miałbym w tym interesu. Ordi oferuje orginały, a robiony SS byłby kopią tego, który mam od Ordiego.

h16v
22-05-11, 20:30
Powiem szczerze, że jeżdżę z SS od jakiegoś miesiąca i albo ja się tak przyzwyczaiłem albo coś tam się wyrobiło tak, że ja już kompletnie nie czuję jego działania. Boję się jak będzie chodzić skrzynia jakbym kiedyś wpadł na pomysł aby wyjąć ten element.

Ordi
23-05-11, 13:50
Ja też się tak przyzwyczaiłem, że nie odczuwam tego już żadnej różnicy przy zmianie biegów (w sensie że ciężej niby wchodzą). Też aż się boję jak ta dźwignia musi chodzić po wyjęciu SS... :D

kucyk
23-05-11, 16:21
Po co ten SS komu w benzynie to nie wiem. Przeciez obroty w hani spadaja tak wolno, ze chyba trzeba przysnac, zeby stracic rpm i nie wrzucic kolejnego biegu. Ten caly SS to sztuka dla sztuki ;)

endepende
23-05-11, 16:56
chociażby po to aby zniwelowac harczenie biegow 1-2 i 2-3

TeeS1975
23-05-11, 21:34
i jeżeli ktoś chciałby się czepić zasadności to prędzej w dieslu niż w benzynie

h16v
23-05-11, 22:27
i jeżeli ktoś chciałby się czepić zasadności to prędzej w dieslu niż w benzynie

No to wygląda na to, że Ordi (prekursor tematu) i ja jesteśmy tu wyjątkowymi lanserami :)

TeeS1975
23-05-11, 22:55
temat to ja zacząłem, i napisałem że jak ktoś chce się czepnąć :)
ja nie chcę dla mnie short jest wygodny i precyzyjny i o to chodzi

leonik
24-05-11, 14:10
także jestem zadowolony :) lubię się lansować dzięki shifterowi :cool:

Hoze
24-05-11, 14:18
Choć nie mam w tym aucie, to uważam, że SS to naprawdę fajna sprawa, i prędzej czy później, ale i u mnie w FK2 on się znajdzie:).

T.r.
24-05-11, 14:21
No no... tylko mówiąc nowo poznanej dziewczynie że pokażesz jej swój SHORT:o w Hondzie możesz się narazić na śmiech a nie lans :cool:

leonik
24-05-11, 19:18
nowo poznanej pokazuję coś innego :cool:

Ordi
25-05-11, 14:19
trochę postaram się rozwiać wątpliwości po co jest SS nawet w dieslu.

Poniżej wklejam mój wykres obrazujący przyspieszanie samochodu na każdym z biegów (1, 2 i 3 - napisane na czerwono).

czarna ciągła linia jest to przyspieszenie jakie posiada auto podczas pełnego gazu na każdym biegu ( wyrażone w [m/s^2]).
Na wykresie auto przyspiesza jak najszybciej się da.
Widać, że na biegu 1 przyspieszenie jest największe, na drugi trochę mniejsze a na 3 jeszcze mniejsze. A więc wszystko się zgadza. Te ostre 'piki' zaraz po zmianie biegów to szarpnięcie autem po szybkiej zmianie

http://i55.tinypic.com/o7tzjo.jpg

Na niebiesko jako t oznaczony jest czas potrzebny na zmianę biegu. Jak widać podczas zmiany biegu auto NIE PRZYSPIESZA a zatem mamy stratę w czasie rozpędzania (około 0.7 sekundy na każdą zmianę biegów!). Po założeniu SS skraca nam się skok dźwigni biegów a co za tym idzie skraca się czas zmiany biegów. A jak mamy przedstawione na wykresie: mamy 2 zmiany biegów. Każda zmiana zajmuje około 0.7 sekundy.
A zatem 2 x0.7s = 1.4 sekundy straty podczas rozpędzania 0-100km/h. Czas ten jest już z założonym SS.
Przypuśćmy, że nie mamy SS i czas zmiany wynosi niedużo więcej bo 0.8s. Zatem przy dwóch zmianach biegów mamy 2 x0.8s = 1.6s. A więc na samym SS urywamy już 0.2s przy przyspieszaniu 0-100km/h. Nie wiem czy wszyscy wiedzą ale niektóre auta specjalnie mają dłuższe biegi 1 i 2 po ty aby przy rozpędzaniu od 0 do 100km/h nie zmieniać jeszcze biegu na 3jke. Przez co podczas rozpędzania mają tylko jedną zmianę biegów a zatem urywają już te 0.8s potrzebne na drugą zmianę. Np. ford focus ST na 2gim biegu osiąga ponad 100km/h przez co nie traci czasu na kolejną zmianę biegów i ma lepszy czas 0-100km/h.

To tyle odemnie :p Mam nadzieję, że rozjaśniłem o co w tym wszystkim chodzi.
I nie chodzi tu tylko i wyłącznie o 'spadek obrotów' i że 'w dieslu wolno obroty spadają więc SS nie potrzeba zakładać'. Owszem, o to też chodzi... Ale głównie chodzi o skrócenie czasu zmiany biegów a przez to lepszy czas podczas przyspieszania...

leonik
25-05-11, 14:22
zgadzam się z inż.Ordim :cool: jak dla mnie najważniejsza zaleta to taka,że biegi wchodzą bez haczenia,dużo płynniej :D ..nie kosztuje to 1000 zł,więc warto założyć.

Paluch_tcw
25-05-11, 14:31
ford focus ST na 2gim biegu osiąga ponad 100km/h

nasze Hondy tez osiągają ponad 100 km/h na 2 biegu...

Ordi
25-05-11, 14:40
noto widzisz, to zależy od auta. Bo np. mój diesel na 2jce odcina jak jest około 87km/h. A więc muszę jeszcze wbijać 3jkę. Słyszałem, że Accord diesel ma dłuższą skrzynię więc można by kiedyś poexperymentować :p
Ogólnie chciałem wyjaśnić temat na czym polega zasada działania SS i co on ma poprawić... No i widać, że np w dieslu warto ciągnąć dwójkę do końca bo przyspieszenie ma większą wartość niż na biegu 3cim...

Paluch_tcw
25-05-11, 14:42
Rozumiem i bardzo dobrze to wyjaśniłeś :cool: tylko jako przykład naszą Honde również mogłeś podać :) ja np osiągam na 2 biegu 104 - 105 km/h :)

TRAFO
25-05-11, 17:10
Dodatkowa zaleta SS (skrócenie skoku) dla osób które chcą coś zamontować w miejscu schowka np. radia CB to to, że nie obijają sobie palców o panel. Ja tylko po to kupiłem SS-a, w sumie jeszcze nie zdążyłem założyć, ale myślę ze będę zadowolony.

h16v
26-05-11, 15:58
urywamy już 0.2s
Ordi rozwaliłeś mnie - mam teraz pełną świadomość, że jeżdżę o 0.2 sekundy szybciej ;)
A poważnie - chylę czoła :)

Ca$h
26-05-11, 20:54
Bo np. mój diesel na 2jce odcina jak jest około 87km/h
Olaboga :D nie zwracalem dokladnie uwagi ale u mnie odcinka jest chyba przy ok 75 na 2. :/
Wiem, że masz chipa ale czy to coś zmienia?

Żeby nie było OT, bardzo ładnie przedstawione nowe spojrzenie na SS Ordi :*

Ordi
23-07-11, 23:17
Pany, wznawiam temat - jeśli ktoś chce to mogę zamówić Short-Shifter. Pasuje bez przeróbek do SI. Do wersji 3D i 5D trzeba lekko podpiłować mechanizm. W CTR trzeba podpiłować około 1cm.
Jak znajdę się chętne z 4 osoby to cena wyjdzie taka jak wcześniej 120pln + wysyłka odemnie do osoby zamawiającej

maciek82
25-07-11, 14:55
ok ja poproszę

Ordi
08-08-11, 14:31
mam jednego nowego Short-Shiftera do sprzedania. Z racji małego zamówienia cena wyszła 160pln + wysyłka (+4pln przedpłata, +13pln pobranie).

Kto chętny?

uszaty
11-08-11, 12:23
Ja poprosze !!!

Ordi
16-08-11, 21:59
Dla Uszatego już zabrakło... Ale w czewartek wieczorem zamawiam następna partię. Jesli znajdą się 4 osoby i więcej to wyjdzie po 120pln/szt + wysyłka (4pln przedpłata i 14pln pobranie). Jeśli będzie mniej niż 4 osoby wyjdzie 160pln/szt + wysyłka (jak wcześniej). Czas realizacji 14 dni roboczych (+/- 3dni).
Gadałem z Uszatym i on jest chętny. Kto więcej?
robię listę:
1) USZATY

Jawa
03-09-11, 21:15
Witam. Mnie ciekawi czym różni się działanie SS Mugena do Fn2 ,od tego który tutaj opisujecie? Wie ktoś coś na ten temat?

Ordi
04-09-11, 09:15
SS mugena prawdopodobnie też ma krótszy skok przy bocznym poruszaniu dźwignią (lewo - prawo). Ten co tutaj jest skraca tylko skok w pionie (przód - tył). No i w tym tutaj musisz podpiłowywać mechanizm co niektórzy pewnie uważają za 'druciarstwo' :p Poza tym zasadnicza różnica to cena... :p

Jawa
04-09-11, 21:04
Dzięki za info.

endepende
06-09-11, 00:12
http://3.bp.blogspot.com/_2o5Lep2wWQs/S7YCW2ITQAI/AAAAAAAABvA/JZzQGldM-lY/s320/54000-XKPE-K0S0.jpg

Tym sie rozni, poza ym niczym wiecej :rolleyes:

semri
17-02-13, 20:12
Ostatnio grzebałem w schowku i znalazłem SS który tu zakupiłem. Auto przekazałem żonie i go w ogóle nie zamontowałem.
Jak ktoś chętny to sprzedam za tyle co kupiłem, 120zł + przesyłka, odbiór Bydgoszcz/Toruń.

butler.gdansk
17-02-13, 22:34
Ostatnio grzebałem w schowku i znalazłem SS który tu zakupiłem. Auto przekazałem żonie i go w ogóle nie zamontowałem.
Jak ktoś chętny to sprzedam za tyle co kupiłem, 120zł + przesyłka, odbiór Bydgoszcz/Toruń.

Wysłałem Ci PM.

filipfm
18-02-13, 11:35
Bylby ktos chetny na zakup grupowy?
Bo chetnie bym przytulił shorta a samemu koszty przesylki mocno winduja cene finalna.

semri
18-02-13, 11:47
Mój już poszedł.

TRAFO
18-02-13, 18:16
Penie Ordi mnie zje :) ale zwymiarowałem tego sprzęta od niego i jak ktoś ma dostęp do tokarki to może sam sobie go ukręcić. Wymiary są na stronce (http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/!short_shifter/short_shifter.htm).

filipfm
18-02-13, 19:41
Widziałem już wcześniej, ale nie mam takich możliwości. Więc pewnie sciągnę sobie ten z ebaya, ale nie lubię płacić więcej za przesyłkę niż za towar :p dlatego szukam kogoś do podziału

butler.gdansk
18-02-13, 22:35
Kupuję od semri i skopiuję. Nie powinno być droższe niż 10zł :)

Saawrel
19-02-13, 00:23
Ja kupiłem ten (http://www.ebay.co.uk/itm/320661701658?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649) 120pln z przesyłką. przyszło w 3dni. Założenie zajęło mi 30min i 1 tyskie:). działa idealnie, jak coś to instrukcja montażu jest tutaj (http://www.civinfo.com/forum/how/78160-how-install-japspeed-shortshifter.html)

buri
19-02-13, 09:15
butler to jak bedziesz to robil to daj znaka - chetnie bym kupil jesli bedzie taka mozliwosc

filipfm
19-02-13, 09:48
Ja się tez pisze :) droga prowadzenia lewarka jest skandalicznie długa, szczególnie po przesiadce z MC2 z short shiftem :)

butler.gdansk
19-02-13, 10:19
Dam znać jak będzie gotowe, na razie czekam na paczkę. Na fotkach udostępnionych przez TRAFO wygląda na to że obróbka to banał. Aż mnie skręca że takie coś może kosztować ponad 100zł.

tynciu88
19-02-13, 10:29
Też bede chętny na tego shiftera

filipfm
19-02-13, 10:49
To kosztuje 18$ na ebayu ale shipping do Polski 20$ ;)

ciechon
19-02-13, 11:04
jakby co, to ja też bym się pisał na shiftera. Pozdrawiam

Saawrel
19-02-13, 16:26
To kosztuje 18$ na ebayu ale shipping do Polski 20$ ;)??????????????

No jeśli kupujesz ze USA to tak, ale ten co jaj mam jest z UK i nie czekasz na niego 3tygodnie tylko3 dni. a cena to 15GBP + 8GBP za przesyłkę czyli razem masz 115PLN

Jest troszkę inny niż ten co pokazał Ordi ale wszystko pasuje idealnie trzeba tylko podpiłować troszkę jeden plastik ale to 3 min pracy.
Jak kupiłem z tej aukcji:
http://www.ebay.co.uk/itm/320661701658?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

Polecam wszystko mi działa idealnie skrzynia chodzi miękko tak jak chodziła, żadnych problemów. Skok lewarka zrobił się naprawdę fajny, krótki.

filipfm
19-02-13, 16:31
Czyli duzo drozszy shifter, tanszy shipping i finalnie tyle samo, tylko szybciej :)
Poczekam az butler cos wymyśli. I tak chcę połaczyć akcję ze zmianą obudowy lewarka na skórzany więc nie ma aż takiego pośpiechu ;) bo muszę skompletować niezbędne elementy tej układanki.

Ordi
19-02-13, 22:23
TRAFO, nie bój się - nie zjem Cie hehe :p Przy obecnej cenie dolara nie opłaca się ciągnąć tego z USA bo za drogo wychodzi...
Jak Butler to skopiuje to będzie tania Polska alternatywa SS więc spoko! Kilka osób pisało teraz do mnie na priva czy mam jakies SS luzem a wiec pisze juz tutaj ze nie mam i narazie miec nie bede. Takze jak cos to zgłaszac się do Butlera po SS ;)

butler.gdansk
22-02-13, 10:15
No to przedstawia się to tak.
Będzie wyglądał jak ten co umieścił TRAFO na swojej stronce http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/!short_shifter/short_shifter.htm
Materiał na obróbkę to INOX 304 - 3,50zł
Sądziłem wcześniej błędnie że może być jakaś zwykła st3s albo s235/s335, ale musi być nierdzewka i to podwyższa koszty obróbki.
Obróbka na tokarce CNC max 10min - 20zł
Obróbka u mnie na CNC (gwinty) max 2min - 4zł
2 robaczki to jakieś grosze, nie sprawdzałem... - 0,50zł
Wychodzi 28zł

Po wykonaniu paru sztuk zoptymalizuje się parametry skrawania i koszty może jeszcze spadną ale "w praniu wyjdzie"
Zastanawiam się ile prowizji wziąść dla siebie... :D
Kto chętny?

buri
22-02-13, 10:25
ja poprosze jeden:D

tynciu88
22-02-13, 10:33
Ja także poprosze :)

butler.gdansk
22-02-13, 10:42
Tak w ogóle jako ciekawostkę dodam że kiedyś już mieliśmy w firmie podobną (nie taką samą) usługę od jakieś firmy ze Słowenii z tego co pamiętam.
Nie miałem wtedy pojęcia co to było bo na rysunku technicznym często brak takich informacji.
1000szt zrobiliśmy :D Pamiętam, bo to bardzo monotonna robota była i musiałem ciągle stać przy maszynie bo ledwo co puściłem program to już kończyło obróbkę.

filipfm
22-02-13, 10:51
1. buri
2. tynciu88
3. filipfm
4 ...

ciechon
22-02-13, 11:21
1. buri
2. tynciu88
3. filipfm
4. ciechon
5 ...

zyga502
22-02-13, 12:01
1. buri
2. tynciu88
3. filipfm
4. ciechon
5. zyga502
6...

goliathus
22-02-13, 13:11
1. buri
2. tynciu88
3. filipfm
4. ciechon
5. zyga502
6. goliathus
7. ...

Ordi
22-02-13, 13:12
BUTLER, pamiętaj aby dokładnie wykonać obróbkę w środku. Taka sama 'kulka' co jest na koncu SS wchodzi właśnie do srodka tego SS. Czyli SS jest jakby 'przedłużeniem' tej dźwigni :)
Wiem, że wykonujesz takie rzeczy i napewno to wiesz no ale chciałem być mądry więc ci to napisałem :p

butler.gdansk
22-02-13, 13:22
BUTLER, pamiętaj aby dokładnie wykonać obróbkę w środku. Taka sama 'kulka' co jest na koncu SS wchodzi właśnie do srodka tego SS. Czyli SS jest jakby 'przedłużeniem' tej dźwigni :)
Wiem, że wykonujesz takie rzeczy i napewno to wiesz no ale chciałem być mądry więc ci to napisałem :p

Spoko... Dobrych rad nigdy za wiele. ;)

mrcn
22-02-13, 14:58
1. buri
2. tynciu88
3. filipfm
4. ciechon
5. zyga502
6. goliathus
7. mrcn
8. ....

tynciu88
22-02-13, 17:09
A dałoby to zrobić tak, żeby nie piłować tego plasticzku?

butler.gdansk
22-02-13, 17:21
Jeżeli chodzi o sam SS to nie widzę opcji żeby go gdzieś odchudzić. To i tak jest drobny element.

TeeS1975
22-02-13, 19:25
Pewnie by wystarczyło go skrócić o kilka milimetrów ;)

arturek79
22-02-13, 22:39
1. buri
2. tynciu88
3. filipfm
4. ciechon
5. zyga502
6. goliathus
7. mrcn
8. arturek79
9. ....

macfisto
22-02-13, 23:09
1. buri
2. tynciu88
3. filipfm
4. ciechon
5. zyga502
6. goliathus
7. mrcn
8. arturek79
9. macfisto
10. ...

Ca$h
23-02-13, 00:47
1. buri
2. tynciu88
3. filipfm
4. ciechon
5. zyga502
6. goliathus
7. mrcn
8. arturek79
9. macfisto
10. Ca$h
11. ...

Saawrel
23-02-13, 02:08
Bulter musisz sobie dobę wydłużyć do jakiś 30godzin bo lista zaczyna być dosyć długa. a jakbyś tak jeszcze jednomas CG do 2.2 skopiował to możesz się z pracy zwalniać od razu i własny biznes otwierać :) ja będę pierwszy na liście:) graty za dobry fach w rekach!!

butler.gdansk
23-02-13, 06:18
Hehe... Jeśli chodzi o SS to wycenę oparłem na zrobieniu 50szt, także spoko... :D Toczyć się będzie w ostatnich dniach lutego (i tak dobrze że się wcisnąłem bo inne roboty czekają parę miesięcy na swoją kolej), ale najpierw wykonam tylko jedną sztukę bo chcę porównać bezpośrednio z oryginałem.
Gdy wszystko dopracuję to leciiiimy :D
Ciężej z jednomasą. Skubańce z CG zrobili wieniec zębaty zintegrowany z kołem co mnie wprawiło w osłupienie. Że im się to kalkulowało...?
Zazwyczaj jest pasowany ciasno, wkładany na gorąco i jestem za tą opcją bo szkoda czasu na robienie wieńca od nowa jak można go kupić w rozsądnych pieniądzach.
Ale muszę to przemyśleć.
Będziesz drugi na liście :D

Ordi
23-02-13, 14:08
Butler jest tak jak mowisz z wieńcem na kole zamachowym. Lepiej kupić nowy albo zdjąć ze strej dwumasy niż bawić się w jego dorabianie... A wieniec ładnie schodzi jak się go dobrze podgrzeje :)

Bassmaster
23-02-13, 16:48
a jakbyś tak jeszcze jednomas CG do 2.2 skopiował
A jakieś zdjęcie tej jednomasy? Chętnie bym zerknął jak to wygląda.

mateusz199
24-02-13, 22:29
1. buri
2. tynciu88
3. filipfm
4. ciechon
5. zyga502
6. goliathus
7. mrcn
8. arturek79
9. macfisto
10. Ca$h
11. mateusz199
12. ...

butler.gdansk
06-03-13, 10:23
Jedną sztukę będę miał dziś gotową, do końca tygodnia postaram się ją założyć i trochę potestuję, porównam z pierwowzorem itp.
Jak będzie wszystko grać to puszczę całą partię.

filipfm
06-03-13, 11:09
Great news :)

PatrykJdM
06-03-13, 11:15
1. buri
2. tynciu88
3. filipfm
4. ciechon
5. zyga502
6. goliathus
7. mrcn
8. arturek79
9. macfisto
10. Ca$h
11. mateusz199
12.

karolkrk
06-03-13, 18:24
Z chęcią też bym zamówił jednak myślę że sam sobie nie poradzę z zamontowaniem tego. Jeszcze nigdy nie rozkręcałem auta i nie chciałbym czegoś zepsuć.

TRAFO
06-03-13, 18:39
W takim razie poczekaj aż koledzy zamontują i zadadzą relację.
Parę stron wcześniej jest zrobiony przez Ordiego opis jak go zamontować i nie wygląda to zbyt skomplikowanie.

Saawrel
06-03-13, 18:51
wymiana wymaga odkręcenia 7 śrubek i wyjęciu 2 kołków rozporowych. każdy kto ja ma jakiekolwiek pojecie o majsterkowaniu to zrobi. tam nie da cie nic zepsuć!!

filipfm
28-03-13, 13:08
Hehe... Jeśli chodzi o SS to wycenę oparłem na zrobieniu 50szt, także spoko... :D Toczyć się będzie w ostatnich dniach lutego (i tak dobrze że się wcisnąłem bo inne roboty czekają parę miesięcy na swoją kolej), ale najpierw wykonam tylko jedną sztukę bo chcę porównać bezpośrednio z oryginałem.
Gdy wszystko dopracuję to leciiiimy :D

Hej :) Any news? Na prezent na święta już trochę za późno :) ale daj znać jaki status :)

butler.gdansk
28-03-13, 13:20
Postaram się sprężyć... Jedyny problem to brak czasu na tokarce bo obłożeni jesteśmy na maksa, a terminy gonią.
Szef mi obiecał ruszyć z tematem zaraz po świętach.

filipfm
28-03-13, 13:40
Patrzyłem też, na ten z ebaya o którym pisał Saawrel. Ma dodatkowo jakieś podkładki, więc myślałem, że montaż bez piłowania, ale z jego opisu wynika, że i tak trzeba, więc poczekam :) poza tym zawsze troche zostanie na przyjemności :)

butler.gdansk
26-04-13, 06:55
Przepraszam wszystkich za te mega opóźnienie... Potraktowane jest to tym że u mnie robocie nie odczuwamy spekulacji o kryzysie i mamy roboty tyle że ciężko się ogarnąć w terminach.
Dobra wiadomość to taka że short shiftery są już zrobione i gotowe do wysyłki.
Pierwszą sztukę założyłem sobie i jest ekstra - spełnia swoje przeznaczenie w 100%
Jedyne utrudnienia jakie mnie spotkały to:
- demontaż plastikowego niebieskiego kapturka. Chyba ze 30 minut się mordowałem bo on tak ciasno siedzi. Udało się szczypcami uniwersalnymi (kombinerkami). Zaparłem szczęki o krawędzie tego ustrojstwa i skręciłem ile miałem pary w rękach. Po chwili tak wyskoczył że 2 metry od samochodu go znalazłem :)
- szlifowanie plastików. Po kilku minutach szlifowania pilnikiem i marnych tego efektach wziąłem lutownicę i stopiłem miejsca które wadziły. Poszło dość sprawnie. Jak ktoś ma szlifierkę prostą (https://www.google.pl/search?q=szlifierka+w+pistolecie&hl=pl&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Tv95Uc7EKIbYswaawYCABQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1920&bih=955#hl=pl&tbm=isch&sa=1&q=szlifierka+prosta&oq=szlifierka+prosta&gs_l=img.3..0l6j0i24l4.6374.9972.0.10323.17.11.0.6 .6.0.122.1005.9j2.11.0...0.0...1c.1.11.img.Fg8jYJM xbkk&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.45645796,d.bGE&fp=a1c1e9a7732dacb3&biw=1920&bih=955&imgrc=EhShwAWul6kg0M%3A%3BITUHLaO4bD7onM%3Bhttp%25 3A%252F%252Fwww.hitachi-narzedzia.pl%252Felektronarzedzia%252Fproduct%252F img_bi%252Fgp2.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.hitach i-narzedzia.pl%252Felektronarzedzia%252Findex.php%25 3Fa%253D2%2526b%253D2%2526c%253D2%2526d%253D13%252 6e%253D195%3B500%3B500) to polecam użyć tego narzędzia.
Musiałem usunąć plastik z dwóch elementów, jeden wadził dla biegów 2,4,6,R (ten w korpusie podstawy mechanizmu), a drugi przeszkadzał 1,3,5 (ten osłaniający gałkę z góry).
Teraz czekam na PM na adresy do wysyłki od osób które wpisały się na listę. Kwestie finansowe będziemy dogrywać później, jak montaż u każdego się powiedzie i nie będzie żadnych uwag.
Koszt SS dla was to 30zł. Polecony Poczty Polskiej do 350g gabaryt "B" to koszt 7,30zł + koperta bąbelkowa około 1zł. Z pakowaniem i wysyłką po zaokrągleniu ustalam więc na 40zł.
Jeśli ktoś chce w inny sposób odebrać to jestem otwarty na propozycje.
Następne SS będą po 40zł + wysyłka. Niech mam tej prowizji trochę dla siebie, bo do tej pory "kokosy" z tej roboty czerpie wyłącznie mój szef.
Zanim ktoś nieobeznany będzie pytał do czego to i jak zamontować to proponuję poczytać temat od pierwszej strony, oszczędzi to niepotrzebnych pytań.
Pokusiłem się o małą sesję zdjęciową... :)

http://img267.imageshack.us/img267/426/dsc068181600x1200.jpg

http://img824.imageshack.us/img824/5000/dsc068141600x1200.jpg

http://img27.imageshack.us/img27/2641/dsc068111600x1200.jpg

http://img42.imageshack.us/img42/6251/dsc068101600x1200.jpg

http://img542.imageshack.us/img542/7668/dsc068131600x1200.jpg

http://img708.imageshack.us/img708/2198/dsc068091600x1200.jpg

http://img94.imageshack.us/img94/2428/dsc068211600x1200.jpg

http://img577.imageshack.us/img577/8628/dsc068401600x1200.jpg

http://img833.imageshack.us/img833/5733/dsc068421600x1200.jpg

http://img163.imageshack.us/img163/4416/dsc068431600x1200.jpg

http://img6.imageshack.us/img6/6619/dsc068481600x1200.jpg

Saawrel
26-04-13, 09:32
no wielkie graty. Naklej jeszcze znaczek Mugen i nikt nie zobaczy różnicy. na eBay będą szły jak świeże bułeczki!!

Ps. co do ściągania tego plastiku z gałki. Ten (http://www.ebay.co.uk/itm/Honda-Civic-type-R-2006-2011-short-quick-shift-shifter-adapter-FD2-/181053773857?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&fits=Model%3ACivic&hash=item2a27a55821) metal do ściągania który jest sprzedawany razem z ss na eBay. z nim ściągnięcie zajmuje 10sek!! jeśli chcesz mogę ci go wysłać i zrobisz sobie taki sam do swoich ss

butler.gdansk
26-04-13, 10:12
Ps. co do ściągania tego plastiku z gałki. Ten (http://www.ebay.co.uk/itm/Honda-Civic-type-R-2006-2011-short-quick-shift-shifter-adapter-FD2-/181053773857?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&fits=Model%3ACivic&hash=item2a27a55821) metal do ściągania który jest sprzedawany razem z ss na eBay. z nim ściągnięcie zajmuje 10sek!! jeśli chcesz mogę ci go wysłać i zrobisz sobie taki sam do swoich ss

Ok, przyda się. :) Szczegóły na PM uzgodnimy.

TRAFO
26-04-13, 12:28
no wielkie graty. Naklej jeszcze znaczek Mugen i nikt nie zobaczy różnicy. na eBay będą szły jak świeże bułeczki!!

Jak możesz, to zrób zdjęcie temu gratu do ściągania z wymiarami. W "power poincie" np może być.
To wygląda na kawałek zwykłej blaszki z otworem i nacięciem.
Każdy będzie mógł sobie dorobić i przyspieszyć robotę.
Przynajmniej mnie by się takie cudo przydało, nie musiał bym się szarpać ze śrubokrętami :)

Pokusiłem się o małą sesję zdjęciową... :)

No, zdjątka pierwsza klasa, w szachy można zagrać :) przy okazji widzę że masz tam pod tunelem niezłą elektrownię :)

butler.gdansk
26-04-13, 13:01
No, zdjątka pierwsza klasa, w szachy można zagrać :) przy okazji widzę że masz tam pod tunelem niezłą elektrownię :)

To co widzisz to kable AV do monitorów w zagłówkach... ;)

Saawrel
26-04-13, 15:21
nie zrobię po metal poszedł do Butlera. to on wam podorabia jak go ładnie poprosicie;)

zyga502
26-04-13, 15:47
lipa ja chciałem ss pod kolor nadwozia ;) mój PW już poszedł

guutson
26-04-13, 21:39
Gdyby okazało się, że ktoś z zainteresowanych się rozmyślił lub szykuje się druga seria to jestem chętny na SS.

butler.gdansk
26-04-13, 22:33
Będzie druga większa seria, także spoko.
Listę zaczniemy jak będzie 100% satysfakcji z tych 11 które właśnie zrobiłem.
Jeżeli macie jakieś uwagi to śmiało walcie. Poza kolorem który przemilczę ;)

sterosta
29-04-13, 10:03
Butler, czy masz możliwość nakręcić film z zakresem działania short-shiftera?
Z góry dzięki :-)

butler.gdansk
29-04-13, 10:23
Butler, czy masz możliwość nakręcić film z zakresem działania short-shiftera?
Z góry dzięki :-)

A nie chcesz osobiście tego ocenić? ;)
Musiał bym żonie telefon podwędzić, bo no moim kalkulatorze to piksele by Ci oczy wypaliły.

Ordi
29-04-13, 10:38
short shifter skraca skok dźwigni gór-dół o około 60%. Ale przez to dźwignia ciut ciężej chodzi (według mnie biegi precyzyjniej wpadają). Ja jeżdżę z SS już chyba z 2 lata (jakoś tak?) i jak ostatnio siedziałem w seryjnym civicu to nie mogłem ogarnąć seryjnego "długiego" skoku dźwigni :) Jak dla mnie mod na duży plus!
Tym bardziej, że teraz można mieć ten SS od Butlera za 'śmieszne' pieniądze! Grzech nie kupić! ;)

4gotten
29-04-13, 15:47
czy używanie SS nie wpływa negatywnie na zużycie elementów skrzyni biegów ? Gdzieś coś slyszałem, że może dojść do uszkodzenia synchronizatorów? Będę wdzięczny za oświecenie mnie w tej kwestii.

wirtold
29-04-13, 15:51
short shifter skraca skok dźwigni gór-dół o około 60%. Ale przez to dźwignia ciut ciężej chodzi

Hm. Czy podobnego efektu nie uzyskamy po prostu... skracając wajchę zmiany biegów? Może nawet lepszy, bo będzie krócej też lewo prawo... ;)

Ordi
29-04-13, 16:22
podobny efekt będzie... Tylko czy napewno będzie wygodnie jak wajha będzie taka niska? No i skoro wolisz kombinowac niż wydać 40pln na SS to już twoja sprawa :)
Nie, SS nie wpływa negatywnie na skrzynie! Wogóle ma z nią mało wspólnego bo mocujesz go na linkach/prowadnicach które dopiero idą do skrzyni.

kvas
29-04-13, 16:29
Hm. Czy podobnego efektu nie uzyskamy po prostu... skracając wajchę zmiany biegów? Może nawet lepszy, bo będzie krócej też lewo prawo... ;)
Załóż gałę Skunk2 i zobaczysz jak ona nisko wchodzi. Mi to baaardzo pasuje i skończyły się akcje typu niewbity bieg... Poza tym już sam jej ciężar pozytywnie wpływa na zmiany biegów.

butler.gdansk
03-05-13, 18:56
30 kwietnia wysłałem Short Shiftery do wszystkich osób które dopisywały się do listy.
Część z Was już je odebrała 2 maja i nawet zamontowała bez problemów w swoich samochodach :)
Mam dla Was następne dobre wieści.
Nastąpiła drobna korekta kosztów...
- Materiał na obróbkę to INOX 304 - 3,50zł
- Obróbka na tokarce CNC 14min - 23zł
- Obróbka u mnie na CNC (gwinty) 1,5min - 3zł
- 2 robaczki - 0,50zł
Na czysto Short Shifter wychodzi więc 30zł
Do tego dochodzą koszty wysyłki:
- Koperta bąbelkowa 70gr
- Przesyłka polecona ekonomiczna 3,80zł. Powinna być droższa gabaryt "B" (grubość listu powyżej 20mm), ale na poczcie pani z okienka przyjęła gabaryt "A" więc jest taniej.
Tak więc spodziewam się od Was przelewów na kwotę 34,50zł :)
Numery i dane konta wyślę każdemu z osobna na PM.

tynciu88
05-05-13, 09:50
Short Shifter założony i wszystko chodzi jak w zegarku. Wszystko zajeło mi ok. 2h. Plastiki poszły szybko ok.10min. Wszystko szło dobrze, niebieska kuleczka zeszła szybciutko i chyba za szybko... wyskoczyła na 5 metrów z samochodu i dobrze, że zauważyłem bo lekko zaczeła pękać. Skleiłem ją od zewnątrz kropelką i jak nowa. Troszkę było piłowania, a jak przyszło piłować tą osłonkę to zrobiłem jak kolega butler.gdansk i poszło szybciutko. Nic nie haczy, biegi zmienia się super. Niebieski plasticzek (kuleczka) trzyma się mocno tego shiftera( próbowałem zciągnąć i nie dało rady więc będzie ok. Pozdr for BUTLER i ORDI

wirtold
06-05-13, 08:21
Załóż gałę Skunk2 i zobaczysz jak ona nisko wchodzi. Mi to baaardzo pasuje i skończyły się akcje typu niewbity bieg... Poza tym już sam jej ciężar pozytywnie wpływa na zmiany biegów.

Ale mi nie zależy ani na skracaniu ani na ss. Ja się po prostu zastanawiam, czy ten cały zakręcony ss z koniecznymi do niego przeróbkami daje cokolwiek więcej niż proste skrócenie gałki...

Camaro
06-05-13, 09:37
Mniejszy skok dźwigni zmiany biegów - szybsza ich zmiana. Tyle daje ss.

wirtold
06-05-13, 10:50
Mniejszy skok dźwigni zmiany biegów - szybsza ich zmiana. Tyle daje ss.

No to jest jasne. Ale czy tego samego efektu nie da krótsza wajcha? A nawet lepszego, bo ss daje krótszy skok tylko góra-dól a krótsza wajcha da też lewo-prawo...

butler.gdansk
06-05-13, 12:53
Skracając ramię wajchy skrócisz także skok - to prawda. Ale siła potrzebna do zmiany biegu będzie proporcjonalnie dużo większa i obsługa może stać się mało komfortowa.
Short Shifter skraca znacznie skok potrzebny do zmiany biegów przód-tył, ale nie pozbawia nas luksusu lekkości zmiany przełożeń oraz nie wymaga przyzwyczajenia od nowa do łapania za gałkę w nowym miejscu, co wydaje mi się że jest dość istotne.
Oprócz walorów czysto technicznych jak dużo bardziej precyzyjna zmiana biegów, to u mnie powodem montażu jest radio CB które mam zamontowane w schowku oraz przyciski audio/video które mam w pobliżu. Długi skok lewarka czasem kolidował z przewodem mikrofonu oraz przeszkadzał w przełączaniu źródeł obrazu fabrycznej nawigacji.
Ruch na boki wg mojego subiektywnego odczucia nie wymaga korekty.

wirtold
06-05-13, 13:38
Skracając ramię wajchy skrócisz także skok - to prawda. Ale siła potrzebna do zmiany biegu będzie proporcjonalnie dużo większa i obsługa może stać się mało komfortowa.
Short Shifter skraca znacznie skok potrzebny do zmiany biegów przód-tył, ale nie pozbawia nas luksusu lekkości zmiany przełożeń oraz nie wymaga przyzwyczajenia od nowa do łapania za gałkę w nowym miejscu, co wydaje mi się że jest dość istotne.

No o tym, że z ss też trochę ciężej chodzi gdzieś tu już było. Natomiast co do zmiany miejsca gałki to ok, to jest argument. Pozostałe, z cb-radiem, też potrafię zrozumieć, ok ;)

butler.gdansk
06-05-13, 13:49
Osobiście nie odczuwam różnicy w sile z jaką teraz chodzi gałka. Moooże minimalnie... Ale tu zupełnie pomijalna różnica.

Ordi
06-05-13, 22:28
wirtold kombinujesz jak koń pod górę i klepiesz swój temat z gałką już chyba przez dwie strony. Kup sobie wkońcu tą gałkę i wydaj te 250pln na nią i daj spokój!!! Skoro nie pasuje ci mod za 40pln który sprawdziło już ...dziesiąt (?) osób na forum to wymyśl coś sam i wtedy opisz jak ci wyszło...
Napiszę ci prosto z mostu:
PRZESTAŃ SIĘ MAZAĆ !!! :p I nie katuj tym innych ;)

butler.gdansk
07-05-13, 06:22
...Skoro nie pasuje ci mod za 40pln który sprawdziło już ...dziesiąt (?) osób na forum to wymyśl coś sam i wtedy opisz jak ci wyszło...
Chciałbym uprzejmie sprostować że nie 40zł tylko 34,50zł (z przesyłką) :D

filipfm
07-05-13, 07:57
Chciałbym uprzejmie sprostować że nie 40zł tylko 34,50zł (z przesyłką) :D

Pisales przeciez, ze po partii próbnej będziesz już kosil gruba kasiore ;)

wirtold
07-05-13, 09:55
wirtold kombinujesz jak koń pod górę i klepiesz swój temat z gałką już chyba przez dwie strony. Kup sobie wkońcu tą gałkę i wydaj te 250pln na nią i daj spokój!!! Skoro nie pasuje ci mod za 40pln który sprawdziło już ...dziesiąt (?) osób na forum to wymyśl coś sam i wtedy opisz jak ci wyszło...
Napiszę ci prosto z mostu:
PRZESTAŃ SIĘ MAZAĆ !!! :p I nie katuj tym innych ;)

Ojej, nie wiedziałem, ze to drażliwy temat. Po prostu chciałem wiedzieć w czym rzecz, ale ok, już nie wnikam ;)

zyga502
07-05-13, 21:54
Siemka
Wczoraj dostałem ss i dziś założyłem ,chyba jako pierwszy sedan nie mylić z tym

Przy SI super sprawa nic nie trzeba pilowac i obylo sie bez demontowania tunelu, nawet galki nie odkrecalem. Montaz zajol 20 minut z czego polowe czasu zdejmowalem ten niebieski plastik.
Widać sedan a Si to inna sprawa ,bo po nie da się tego zrobić tak jak kolega napisał ,jest to fizycznie niemożliwe, w sedanie ss niestety to nie plug&play ,choć biedy nie ma.

Pierwsza sprawa to trzeba odlączyć jeden element,dziwne jest to ,że fizycznie jest ,ale już na stronie z częściami nie ma :-((((
Kolejna sprawa to trzeba podpiłować plastik z tym ,że wiadomo w innym miejscu.

W kwestii działania,to tak jest mniejszy skok zmiany biegów,choć teraz bym musiał pojeździć civiciem bez ss by stwierdzic jaki (w głowie jednak mam ss), ale jakiś jest,najwazniejsze jest jednak to ,ze nie ma problemu z haczeniem biegów,głównie 2 niby jeździłem jeden dzień ,ale mało km ,ale dużo mieszania biegami i nie wystąpił ani razu,fakt biegi wchodza troszkę "słabiej" (trzeba lekko mocniej pchnąć) ,ale za to precyzyjniej.
A i od razu uwaga ,szkoda,że nie napisaliscie wcześniej ,że niebieski plastik musi zostać w całości ,bo ktoś nie kumaty móglby go potraktować czymś ostrym i byłoby po zawodach...

http://img35.imageshack.us/img35/7587/20130507201716.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/35/20130507201716.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
ten element trzeba usunąć

http://img827.imageshack.us/img827/891/60372352.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/827/60372352.jpg/)

jedynka to miejsce ,gdzie trzeba wypiłować plastik ,dwójka to miejsce ,gdzie znajduje się ten metalowy element,który trzeba usunąć,dwie śrubki i schodzi

tu trzeba wybrać z plastikowej obudowy
http://img197.imageshack.us/img197/1130/ss1.JPG (http://imageshack.us/photo/my-images/197/ss1.JPG/)

mateusz199
07-05-13, 23:10
Witam. Trochę dziwna sprawa, bo montowałem w moim sedanie SS i pasuje p&p nic nie trzeba piłować. A niebieski koreczek zdemontowałem przy pomocy płaskiego klucza 13, który posłużył za dźwignie (schodzi bez problemu).

Z ciekawości rozbiorę ten tunel i dokładnie obadam się czy coś tam może haczyć.

Zwracam honor w sedanie trzeba podpiłować jak napisał kolega wyżej. Pozdrawiam.

agrttc
08-05-13, 14:14
butler.gdansk planujesz wypuścić następną serię ss? Niestety z przyczyn ode mnie niezależnych nie byłem w stanie załapać sie teraz. Jakby co to jestem chętny ;)

butler.gdansk
08-05-13, 15:10
Na 100% tak.
Tak sobie pomyślałem że dla Was chłopaki (i dziewczyny) z forum cenę ustalę na poziomie 40zł + przesyłka.
Ale na Allegro i na E-bay 45zł.
Generalnie to programy na maszynach CNC są już dopracowane i zoptymalizowane więc wiem że w dwa dni 100 sztuk wypluję.
Ale... Jest duże obciążenie terminami innych zleceń i na razie nie mam na SS po prostu czasu.
Po drugie poczekam aż wszystkie chłopaki co zamówili je ode mnie ostatnio je zamontują i sprawdzą.

agrttc
08-05-13, 20:02
super. Pośpiechu nie ma, poczekamy. Tymczasem zamontuje sobie gałę skunk2, powinna być na dniach :)

piter7766
08-05-13, 23:24
Jak zamontujesz to pokaż fotę,bo sam się przymierzam do zmiany gałki albo ,,kulka'' z FN2,albo skunk

kvas
09-05-13, 10:39
Są dwie możliwości, albo wyżej stosując nakrętkę z kompletu, albo baardzo nisko czyli bez nakrętki. Ja wybrałem tę drugą opcję i jest mega fajnie. Trochę mocniej trzeba pchać, ale precyzja lepsza.

lozik
09-05-13, 13:21
kvas możesz pokazać zdjęcie jak wygląda wnętrze Twojego civica z tą gałką? :)

kvas
09-05-13, 14:26
Nie moja furka :) ale tak to mniej więcej siedzi, może odrobinę niżej:

http://i217.photobucket.com/albums/cc57/750lbs/Honda%20Civic/Image0001.jpg

Jak by co kupowałem tu na forum od jarusnet - dobre ma ceny koleś

agrttc
09-05-13, 14:46
Ja też od niego biorę ;)

lozik
10-05-13, 14:16
mi udało się kupić oryginalną Skunk2 w HondaCentrum w Wieliczce :) mieli jeszcze jedną grafitową ale do skrzyni 5 biegowej i z wytartą górą ale jakby ktoś był zainteresowany to piszcie do nich maila, może coś jeszcze znajdą.
Jakby ktoś był zainteresowany jak to wygląda w środku to załączam zdjęcie :)
http://i1361.photobucket.com/albums/r677/lukaszloza/image_zpsdb7cdcd2.jpeg (http://s1361.photobucket.com/user/lukaszloza/media/image_zpsdb7cdcd2.jpeg.html)

filipfm
13-05-13, 10:58
Wczoraj zamontowałem shorta i jest świetnie :)
Najwięcej jest roboty z wycinaniem plastików, niebieska nakładka zeszła gładko. (już Archimedes powiedział, dajcie mi punkt podparcia to zdejmę niebieski plastik bez problemu ;) )

Trzeba użyć większej siły niż w standardzie, ale to kwestia przyzwyczajenia i po paru dniach nie będę na to zwracał uwagi. Skrócenie drogi nie jest tak drastyczne jak w 6gen ale i tak zdecydowanie najlepiej wydane 34,50 ever :)

zyga502
19-05-13, 16:31
kolejny użytkownik stwierdził że montaż ss wygląda inaczej niż to co ja zrobiłem,łącznie z fotkami,w czym może byc ta różnica

macfisto
19-05-13, 18:13
Ja też już zamontowałem. Jak pisali poprzednicy jest trochę rzeźbienia w plastiku. Ogólne wrażenia z użytkowania dźwigni zmiany biegów z short shifter'em są IMO bardzo pozytywne - odpowiednio krótki skok i należyty opór przy wbijaniu biegów. Jednakże zauważyłem że podczas zmiany biegów słychać często irytujące skrzypienie plastików dochodzące z okolicy dźwigni. Być może kwestia spasowania wszystkiego podczas składania a być może wina leży po stronie spiłowanych i osłabionych plastików osłony.

butler.gdansk
20-05-13, 09:15
Kiedy słyszysz że skrzypi? Może nie usunąłeś tyle plastiku co trzeba. Z tej górnej obudowy też musiałeś usunąć plastik, czy tylko szlifowałeś ten dolny?
Nie powinno nic skrzypieć...

buri
21-05-13, 13:05
tez zalozylem wreszcie ss i musze powiedziec, ze mimo nerwow i czasu (prawie 3 godziny), jakie stracilem na pilowanie oraz ciecie za pomoca lutownicy tych nieszczesnych plastikow, to efekt koncowy wynagrodzil wszystkie trudy zwiazane z montazem. do zdjecia niebieskiego plastiku uzylem plaskiej 13ki, jak ktos wczesniej poradzil i poszlo bez problemu.
dzieki dla Szymona za profi robote!

Ordi
22-05-13, 21:55
najlepszy do piłowania plastiku jest półokrągły pilnik do drewna (z dużymi 'zębami') - mniej więcej taki:

http://domtechniczny24.pl/bilder/tarnik-do-drewna-plaski.jpg

Z takim pilnikiem piłowanie zajmuje 5-10min ;)

buri
24-05-13, 10:29
po raz kolejny potwierdza sie ze podstawa to wlasciwe narzedzia
ja kupilem okragly pilnik z drobnymi zabkami (nie wiem do czego), zeby nie zniszczyc wszystkiego dookola, wspieralem sie jeszcze lutownica przy usuwaniu nadmiaru plastiku na podstawie obudowy dzwigni. grunt ze zrobione i efekt jest zadowalajacy ale Twoja uwaga bedzie przydatna dla innych napewno;)

arturek79
06-06-13, 20:33
w końcu i mi udało się założyć, pierwsze wrażenia pozytywne czuć różnice na plus jak dla mnie,
do piłowania polecam pilnik obrotowy + wkrętarka - wersja dla leniuchów :)
np coś takiego:
http://imageshack.us/a/img838/5224/pilnik.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/838/pilnik.jpg/)

qbax
11-06-13, 21:03
Co do SS, czy ten Skunk2 (628-05-0300) w opisie jest że pasuje do Civica Coupe i Sedan Si, będzie pasował do 1.8 5D?
http://store.skunk2.com/media/catalog/product/cache/1/image/249x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/f/a/fa-fg-02.jpg
http://store.skunk2.com/accessories/short-shifters/short-shifter-825.html

butler.gdansk
11-06-13, 22:08
$46.19... Nie uważasz że tyć za drogo? Będę w pracy robił w ciągu 2-3 tygodni większą partię SS za 1/4 tej ceny która na pewno będzie pasować do Twojej wersji nadwozia. Czy ten Skunk jest wymienny z 5D/4D to nie wiem.

qbax
11-06-13, 22:30
Chciałem kupić go w zestawie z gałką Skunk2, bo na niej mi głównie zależy i tak za jedną wysyłką bo to z usa. Ale skoro będziesz robił to ja się piszę na SS od Ciebie. Mam wersje z kierownicą po prawej stronie RHD, czy ma to jakieś znaczenie - SS będzie pasować?

butler.gdansk
11-06-13, 22:35
Nie ma żadnego znaczenia czy to LHD czy RHD. Pod koniec czerwca będą gotowe :)

agrttc
12-06-13, 09:33
To super, ja tez sie pisze na ss ;) akurat koncem lipca bede w pl to bedzie sie czym zajac w wakacje :)

Saawrel
12-06-13, 11:48
sadzę że pasuje bo ten co ja kupiłem tez był niby do 4D Si i pasuje idealnie więc ten tez powinien pasować jak ulał. Zapewne końcówki prowadnic do skrzyń są takie same we wszystkich modelach 8gen

Rybacbr
12-06-13, 20:37
Tak wygląda po zmianie samej gałki a biegi wchodzą miło i przyjemnie. Moim zdaniem można obejść się bez SS. Pozdrawiam bo to moj pierwszy (po przywitaniu) post na tym forum

http://imageshack.us/scaled/landing/199/20130612181015.jpg

carno
13-06-13, 00:12
Tak wygląda po zmianie samej gałki a biegi wchodzą miło i przyjemnie. Moim zdaniem można obejść się bez SS. Pozdrawiam bo to moj pierwszy (po przywitaniu) post na tym forum
nie ogarniam... mam rozumieć że wystarczy krótszy drążek z gałką? podaj namiar gdzie takie ustrojstwo mozna dostać i jak zamontować, tz. czy sa problemy jakieś?

Rybacbr
13-06-13, 09:41
nie ogarniam... mam rozumieć że wystarczy krótszy drążek z gałką? podaj namiar gdzie takie ustrojstwo mozna dostać i jak zamontować, tz. czy sa problemy jakieś?
Witam ponownie kolegę CARNO:). Ja zakupiłem samą gałkę na necie koszt ok 40 zl. drążka nic nie ruszałem (odkręciłem tylko starą gałę bo w razie sprzedaży moge wrócić do oryginału jak ktoś sobie zażyczy) i zamontowałem taką jak na zdjeciu. Drążek wszedł tak głęboko aż oparł się o górną ściankę gałki i wtedy na dole zakrecasz trzy małe śrubki na kluczyk wew. Zakrecasz tą dużą czarną nakrętkę osłonną i cieszysz się krótką dźwignią zmiany biegów. A różnica jest dosyć spora. Kupiłem zwykłą uniwersalną gałke która pasowała mi kształtem i kolorem z mocowaniem na trzy śrubki bo taką możesz głębiej zamocowac (bez gwintu w środku)
Pozdrawiam

TRAFO
13-06-13, 20:55
Witam ponownie kolegę CARNO:). Ja zakupiłem samą gałkę na necie koszt ok 40 zl. drążka nic nie ruszałem (odkręciłem tylko starą gałę bo w razie sprzedaży moge wrócić do oryginału jak ktoś sobie zażyczy) i zamontowałem taką jak na zdjeciu. Drążek wszedł tak głęboko aż oparł się o górną ściankę gałki i wtedy na dole zakrecasz trzy małe śrubki na kluczyk wew. Zakrecasz tą dużą czarną nakrętkę osłonną i cieszysz się krótką dźwignią zmiany biegów. A różnica jest dosyć spora. Kupiłem zwykłą uniwersalną gałke która pasowała mi kształtem i kolorem z mocowaniem na trzy śrubki bo taką możesz głębiej zamocowac (bez gwintu w środku)
Pozdrawiam

Niezły byłby hardcore przy wrzucaniu biegów, gdyby połączyć tak taką gałkę razem z shortem :)

agrttc
14-06-13, 07:26
Ja mam zamiar tak zrobic, mam zmontowanego skunksa ktory schodzi tak samo nisko i czekam tylko na SS od butlera :)

buri
14-06-13, 09:40
hardkoru jakiegos strasznego nie ma, od ok. miesiaca jezdze z ss i galka skunk2 i jest super
od tego czasu ani razu nie zdarzylo mi sie zgrzytnac skrzynia a wczesniej bywaly takie przypadki

butler.gdansk
06-09-13, 09:12
Na prośbę kilku osób w toku produkcji jest następna partia ShortShifterów. Jak ktoś chętny to zapraszam. Koszt dla Was to 40zł.
Generalne (jak mi coś zostanie) to mam zamiar puścić je na E-bay za 11EUR / 9GPB

reekinek
06-09-13, 10:15
Ja byłbym chetny:)

guutson
06-09-13, 13:39
Ja również jestem chętny.

agrttc
06-09-13, 14:25
Ja też chętnie jeden przytulę :)