Zobacz pełną wersję : Audio w 8 gen
no niby tak ale z tego co tu piszą to ma wifi, gps już w sobie więc licząc to co jeden z kolegów napisał wyżej o tej firmie w PL to koszta praktycznie połowa ...
no niby tak ale z tego co tu piszą to ma wifi, gps już w sobie więc licząc to co jeden z kolegów napisał wyżej o tej firmie w PL to koszta praktycznie połowa ...
tyle że ta firma nie bierze 900zł za wsadzenie radia 2 din do ramki 2 din, montaż tego zeby to wszystko działało tak jak ma byc w naszym modelu hondy nie jest prosty , do tego działa wszystko z kierownicą a to radio z chin wątpię zreszta znając te chinskie okazje to mysle ze 1000 zł będzie w błoto wyrzucony
Siema !! Którędy przeprowadzić kabel od akumulatora do bagażnika ?? chodzi mi tylko o przejście z komory do kabiny z resztą sobie poradzę ale nie mam pojęcia którędy się tam dostać... ma ktoś jakieś zdjęcia ? będę mega wdzięczny !!
Rzuć okiem TUTAJ (http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/demontaze/przepychanie_silnik_kabina.htm)
O widzisz ! dzięki ! tylko zastanawia mnie czy zmieszczę tam taki przewód do woofera :/ cienki to on nie jest ...
Szybkie pytanie do posiadaczy Yatoura BTA - czy działa on również jako zestaw głośnomówiący? (auto to VIII gen, wersja sport, po liftingu)
Bardzo fajnie wygląda opcja puszczania muzyki przez BT plus zestawu głośnomówiącego, ale chciałbym potwierdzić że wszystko działa jak należy. Gdzie wtedy jest odbieranie połączenia (na telefonie czy na kierownicy)?
Szybkie pytanie do posiadaczy Yatoura BTA - czy działa on również jako zestaw głośnomówiący? (auto to VIII gen, wersja sport, po liftingu)
Bardzo fajnie wygląda opcja puszczania muzyki przez BT plus zestawu głośnomówiącego, ale chciałbym potwierdzić że wszystko działa jak należy. Gdzie wtedy jest odbieranie połączenia (na telefonie czy na kierownicy)?
Jeśli fon jest sparowany z BTA i np gra Ci muzyka przez BT i ktoś do Ciebie dzwoni to muzyka wycisza się, załącza się melodyjka polifoniczna (nie wiem czy da się to zmienić chyba nie) i CH+ odbierasz połączenie CH- odrzucasz połączenie. VOL+ podgłaszasz VOL- ściszasz rozmówce i nawijasz do mikrofonu z zestawu. Jak chcesz samodzielnie zadzwonić to już musisz wziąc telefon w ręke i wykonać połączenie i wtedy też muzyka z fona wycisza się i załącza się sygnał połączenia itd itd. No tak to działa u mnie. :)
Oczywiście przy "Mode" ustawionym na zmieniarke bo wtedy BTA jest aktywny.
Dzieki za szybka odpowiedz.
W czasie rozmowy, glos naszego rozmówcy leci przez głośniki w samochodzie tak?
Gdzie dales mikrofon o ile mozna zapytac?
Ogolnie Yatour sie sprawdza w porzadku czy nie bardzo?
Dzieki za szybka odpowiedz.
W czasie rozmowy, glos naszego rozmówcy leci przez głośniki w samochodzie tak?
Gdzie dales mikrofon o ile mozna zapytac?
Ogolnie Yatour sie sprawdza w porzadku czy nie bardzo?
Głos leci przez głośniki, ale małą wadą jest fakt, że trzeba mocno podgłosić radio żeby swobodnie słyszeć rozmówce (do tego mam głośny wydech przelotowy to tym bardziej muszę :D ) i jak zakończysz rozmowę i się "zapomnisz" to może solidnie rąbnąć po uszach muzyka... Mikrofon skitrałem w schowku nad lewarkiem skrzyni biegów, po prostu go odsłaniam i gadam, ponoć dobrze mnie słychać więc jak narazie tam siedzi. Używam go około pół roku, może ciut dłużej i ani razu się nie zwiesił czy nie było problemów z parowaniem urządzenia. Raz miałem taką sytuację, że nie mogłem się połączyć z BTA ale potem się okazało, że w telefonie miałem coś skopane i później już było ok.
Mi osobiście przypadł do gustu, ale to tylko moja opinia, to niech też inni się wypowiedzą jeśli mieli jakieś przygody z BTA :)
Super, dzieki. 350 zł nie majątek a wydaje się że fajnie to działa więc pewnie też za niedługo spróbuję.
Najwięcej pracy z montażem - tutaj rozumiem, że jedynie wyjście to demontaż kawałka tunelu środkowego, potem osłony lewarka itd aż do radia? Gdzieś taki filmik na youtube widziałem.
Czy yatour bta paruje się po przekręceniu kluczyka czy dostaje zasilanie dopiero po włączeniu zmieniarki z panelu sterowania radiem? Co dzieje się w sytuacji gdy słuchamy radia, dzwoni nam telefon i chcemy odebrać go przez Bluetooth? W Toyotach można ponoć odebrać go wciskajac guzik zmieniarki.
Wysłane z mojego XT1572 przy użyciu Tapatalka
Yatour paruje się wtedy kiedy radio ma zasilanie. Nie koniecznie musi być włączone. Jak jest włączone radio słuchasz radia czy cd dzwoni telefon widzisz na wyświetlaczu czy słyszysz albo czujesz ze ktoś dzwoni naciska przycisk mode tak jakbyś chciał się przełączyć na zmieniarke i automatycznie rozmowa jest odbierana.
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
No to elegancko, dzięki kolego. Wychodzi na to, że to o wiele lepsze rozwiązanie niż Parrot, który jest 2 razy droższy i do tego wymusza puszczenie całego sygnału audio przez wzmacniacz/bluebox parrota. Przez to tracimy na jakości dźwięku radia, CD etc. A yatour wygląda mi na rozwiązanie idealne.
Wysłane z mojego XT1572 przy użyciu Tapatalka
Panowie mam dwa pytania:
Czy glosniki z przodu i z tylu w Ufo 5d sa takie same. Chodzi mi glownie o to ze mam spalony glosnik z tylu i chcialbym narazie kupic nowe glosnikido przodu, a przedni dac na tył poki co.?
Pytanie numer 2, czy montowal ktos chinskie 2 din z navi typu xtrons do Ufoka i czy sterowanie klima oraz temp. na wyswietlaczu dziala poprawnie?
Dzieki
Panowie mam dwa pytania:
Czy glosniki z przodu i z tylu w Ufo 5d sa takie same. Chodzi mi glownie o to ze mam spalony glosnik z tylu i chcialbym narazie kupic nowe glosnikido przodu, a przedni dac na tył poki co.?
Pytanie numer 2, czy montowal ktos chinskie 2 din z navi typu xtrons do Ufoka i czy sterowanie klima oraz temp. na wyswietlaczu dziala poprawnie?
Dzieki
Ad 1. Takie same
Ad 2. Powinno działać pod warunkiem że masz 2connects
Montowal ktoś radio firmy GMS? Dokładnie jestem zainteresowany modelem 7731 pracującym na androidzie, jakieś opinie?
Montowal ktoś radio firmy GMS? Dokładnie jestem zainteresowany modelem 7731 pracującym na androidzie, jakieś opinie?
Ja sprezentowałem tacie do Lancera GMS 6401 NEW EXCELLENCE (windows). Jakość wykonania sprzętu dobra. Dużo lepsza niż wczesniejszy dedykowany Chinczyk na który się skusiłem. Andrutowych modeli nie miałem okazji testować
W tygodniu montaż podzielę się swoim odczuciem co do jakości wykonania i oczywiscie samej specyfikacji radia:), podobno obejdzie się bez przejściówki connect 2 jest to możliwe?
Jakie glosniki z przodu w Ufo polecacie na zamiane seryjnych? Brac dwodrozne czy odseparowane midbas + tweeter?
Jakie glosniki z przodu w Ufo polecacie na zamiane seryjnych? Brac dwodrozne czy odseparowane midbas + tweeter?
Audio System MX165de. Ogólnie polecane pod radio. Na moje ucho brzmią doskonale.
A co sadzicie o:
Alpine SXE-1750s ?
Audio System MX165de. Ogólnie polecane pod radio. Na moje ucho brzmią doskonale.
mam też takie u siebie. Po roku czasu dołożył bym jakiś wzmacniacz, bo brakuję trochę dołu jak się ciszej słucha. Ogólnie grają bez zastrzeżeń i o niebo lepiej niż seria (przy wygłuszenie drzwi oczywiście)
Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
Dołoż subwoofer w kole tak jak i ja.
Najpierw trzeba miec dojazdowke : )
Witam.
Civica posiadam od tygodnia i przymierzam się do usprawnienia w niej audio. Mam w swojej Mazdzie 3, którą planuje sprzedać, trochę sprzętu, więc będę wyciągał radio ze schowka (Alpine CDA-9812RB), Subwoofer RE audio i wzmacniacz u-dimension junior oraz kabelki. Głośniki HERTZ zostawie, bo nie wiem gdzie rzuciłem mazdowskie oryginały.
W Civicu robić tą samą robotę co w Mazdzie, czyli Alpine do schowka, czy wyciągać RCA z oryginalnego radyjka Hondy? (jaka będzie strata na jakości?). Czy fabryczne głośniki z Civica dadzą sobie radę? Mam teraz krucho z kasiurką, więc na nowe głośniki muszę uzbierać.
Czy wymieniał ktoś radio z przedlifta na radio poliftowe ? dokładał ktoś w ten sposób USB i AUX'a ?
Czy wymieniał ktoś radio z przedlifta na radio poliftowe ? dokładał ktoś w ten sposób USB i AUX'a ?
Z tego co się orentowałem to aby to zrobić potrzebowałbyś:
- radio
- wiązka miedzy radiem a mudułem USB
- moduł USB
- wiązkę między modułem USB a podłokietnikiem w którym są gniazda
- podłokietnik z USB/AUX in
- przejścówkę z portu który jest w podłokietniku na "zwykłe" USB
Jak masz rozbitka z ktorego to wszystko możesz wytargać i wszystko jest w komplecie to gra warta świeczki. Jeśli nie - kup emulator zmieniarki np Yatour.
A propos Yatour . Podłączyłem u siebie pod fabryczne radio z navi w przedlifcie . I jest problem . Zdziwiłem się jak wyciągałem fabryczne radio ,bo w miejsce zmieniarki było coś podłączone ! Kostka z jakimiś dwoma kabelkami . Ale nic , wyciągnąłem i wpiąłem Yatour'a . NIby działa , ale teraz godzina się sama nie ustawia i przy wygaszaniu wyświetlacza od navi przy jej nieużywaniu ten wyświetlacz się nie wygasza ,to znaczy jest czarny ale jakby dalej podświetlony . Ma ktoś jakieś rozwiązanie ? Może być PW.
Potrzebujesz kabel honda y - u mnie dziś zamontowano yatour mp3 i w wersji z navi wszystko działa dobrze (podobno, bo dopiero jutro odbiorę auto) - ale załatwiłem kabel przy zakupie zmieniarki. Kabel rozdziela sygnał z radia tak ze jedna końcówka idzie do yatour a druga do navigacji. Dzięki temu zachowujesz fabryczne ustawienia, a zyskujesz opcje zmieniarki mp3. Mam nadzieje, ze wyjasnilem. Pozdro
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Wszystko dobrze wyjaśniłeś . Zamówiłem adapter na ebay-u , jak przyjdzie to podłączę . Dzięki wielkie . Pozdrawiam
ciesze sie.
ja zamowilem tutaj: http://cyfrowezmieniarki.pl/rozdzielacz-y-honda-p-50.html
dzis sprawdzilem - wszystko dziala dobrze. Szkoda tylko, ze nie sa wyswietlane nazwy utworow i na samym wyswietlaczu navi nie ma zadnych informacji o czymkolwiek - nawet czasu odtwarzania - jest tylko napis Extended, jesli dobrze zapamietalem. Ale moze nie sprawdzilem jeszcze wszystkiego...
tak czy siak bardzo udany zakup - szkoda ze zwlekalem z tym 2 lata i jezdzilem sluchajac samego radia :S
Testował to Ktoś??
http://www.eonon.com/Android-Car-GPS/Vehicle-Specific-GPS/GA7172.html?Catype=1
Z 1 GB ramu to nie ma prawa dobrze działać.
Jeśli chcesz coś na Androidzie polecam stacje GMS 7731
Jeśli chcesz coś na Androidzie polecam stacje GMS 7731
Możesz napisać coś więcej o tej stacjo bo ja tez o niej myślałem, jako że chce mieć możliwość instalacji swoich map nawigacji. Masz którego CONNECTs2 użyłeś aby działało sterowanie z kierownicy i wyświetlacz na radiem?
Stacja jest dość świeża, zarezykowalem i postawiłem właśnie na firmę GMS, dużo czytałem.na temat ich produktów opinie raczej pozytywne wiadomo jesli coś jest świeżego ciężko ocenić stopień wiarygodności.
Tak mam connect 2 dodatkowo na pokładzie jest klima 2strefowa ,ja tego nie montowałem osobiście dochodziła kamera cofania koszt montażu całkowitego to 150zl też odpuściłem.Co do radiasystem operacyjny Android działa płynnie nie miałem nigdy radia 2 din nie mam porównania ale ja jestem zadowolony wiele konfiguracji dodatków ma w sobie system,co do map mam wgrane mapy basersoft co najważniejsze działają offline
Witam
Otóż w temacie car audio można powiedzieć, że jestem laikiem, aczkolwiek stwierdzam, że oryginalne nagłośnienie w ósmej generacji Civica jest hmm .... słabe. Poczytałem wątek, troszkę się w temacie rozeznałem i pojechałem do lokalnego serwisu car audio w Dąbrowie Górniczej, żebym tam panowie powiedzieli mi co można zrobić w kwestii audio. Teraz to co mi zaproponowali :
1.Wstawienie zamiast zaślepek oryginalnych miejsc na głośniki wysokotonowe i kupienie jakiś tweeterów. ( tylko gdzie takie oemy można dostać ?? )
2.Subwoofer + wzmacniacz.
Panowie stwierdzili, iż za taką kwotę jaką im powiedziałem czyli ok. 1000-1200 zł, taki zestaw powinien podnieść jakość dźwięku możliwie najlepiej. Jak myślicie, czy to będzie dobra opcja za taką kwotę ? Zostawienie ori radia i głośników i dołożenie tego co w/w. ?
To co ty masz za wersję że w UFO masz zaślepki ?
To co ty masz za wersję że w UFO masz zaślepki ?
Comforta ma
Comforta ma
DysComforta raczej jak głośników brak :).
No nie mam tweeterów niestety. Ktoś się odniesie do tego co wyżej napisałem ?
No nie mam tweeterów niestety. Ktoś się odniesie do tego co wyżej napisałem ?
Chcesz głośno czy podnieść jakość ? Jak zależy ci na jakości to moim skromnym zdaniem nie wzmacniacz tylko wygłuszenie drzwi i do tego jakieś fajne przody. Bywam w DG więc jak chcesz posłuchać jak to u mnie brzmi nawet na seryjnym radiu to możemy się kiedyś zgadać. Moim zdaniem dobre przody i wygłuszenie daje już naprawdę sporo.
Zależy mi na jakości, bo według mnie w tym aucie nie ma ani basu, ani wysokich tonów :P Jest tak jakoś nijak :P
Zależy mi na jakości, bo według mnie w tym aucie nie ma ani basu, ani wysokich tonów :P Jest tak jakoś nijak :P
Witam
Otóż w temacie car audio można powiedzieć, że jestem laikiem, aczkolwiek stwierdzam, że oryginalne nagłośnienie w ósmej generacji Civica jest hmm .... słabe. Poczytałem wątek, troszkę się w temacie rozeznałem i pojechałem do lokalnego serwisu car audio w Dąbrowie Górniczej, żebym tam panowie powiedzieli mi co można zrobić w kwestii audio. Teraz to co mi zaproponowali :
1.Wstawienie zamiast zaślepek oryginalnych miejsc na głośniki wysokotonowe i kupienie jakiś tweeterów. ( tylko gdzie takie oemy można dostać ?? )
2.Subwoofer + wzmacniacz.
Panowie stwierdzili, iż za taką kwotę jaką im powiedziałem czyli ok. 1000-1200 zł, taki zestaw powinien podnieść jakość dźwięku możliwie najlepiej. Jak myślicie, czy to będzie dobra opcja za taką kwotę ? Zostawienie ori radia i głośników i dołożenie tego co w/w. ?
Zestaw fajny możesz zmienić na system audio podłączyć końcówkę mocy 4 kanałową i dokupić suba w bagażnik zmieścisz się w tej kwocie i to najlepsze rozwiązanie będzie. A drzwi wytłumić i wygłuszyć przednie. Bo z radiem 2 din trochę cię to więcej wyniesie. A jeszcze do radia oem możesz zamontować zmieniarke cyfrowa YATOUR jak nie masz wyjscia aux.
http://allegro.pl/glosniki-honda-civic-vii-zestaw-audio-system-mx165-i6851350078.html
http://allegro.pl/audio-system-m12-plus-mdf-350-450w-rms-wroclaw-i5334555442.html
http://allegro.pl/audio-system-r-08-br-gleboki-bas-w-extra-obudowie-i5318714244.html
http://allegro.pl/wzmacniacz-samochodowy-blaupunkt-ema-455-600w-i5750920020.html
Nie wiem czy nie za słaby ale powinien spokojnie pociągnąć suba :) + przód
I masz fajny zestaw za 1100 który raczej już w aucie poczujesz :) reszta to kable itp.
akurat auxa mam ;)
Zakup głośników przednich i wygłuszenie raczej odpada - kwestia finansowa. Póki co myślałem o samym subie ze wzmacniaczem i o tych tweetach, a ew. później dobrać do tego głośniki na przód przy okazji wygłuszając drzwi. Znalazłem taki zestaw : http://allegro.pl/audio-system-r08-20cm-co95-2-zest-aktywny-wroclaw-i6590092065.html chyba jest podobny do tego, który zaproponowałeś.
akurat auxa mam ;)
Zakup głośników przednich i wygłuszenie raczej odpada - kwestia finansowa. Póki co myślałem o samym subie ze wzmacniaczem i o tych tweetach, a ew. później dobrać do tego głośniki na przód przy okazji wygłuszając drzwi. Znalazłem taki zestaw : http://allegro.pl/audio-system-r08-20cm-co95-2-zest-aktywny-wroclaw-i6590092065.html chyba jest podobny do tego, który zaproponowałeś.
To zainwestuj w 4 kanałowy bo później jak zmienisz głośniki z przodu to nie będziesz miał do czego podpiąć bo na radyjku oem 15,20 W RMS nie pojedziesz. Sam mam i wiem jak to gra na oem radiu też myślę kiedy może zmienię suba aktywnego na pasywnego i podłączę końcówkę 4 kanałową i w końcu podepnę przód.
Jest jeszcze inna opcja kup suba aktywnego podłącz sygnałem pod tylne głośniki kup przód z tweeterami i do niego końcówkę 2 kanałową .... :)
Ale jak chcesz powoli rozbudować zestaw to wybieraj opcję rozwojową i inwestuj w końcówkę 4 kanałową bo później nie podłączysz suba pasywnego. Na razie możesz sobie głośniki zmienić na przodzie z tweeterami końcówkę 4 kanałową pociągnąć kable ewentualnie później dokup suba już do gotowych kabli podciągniętych do suba w bagażniku.
Potrzebuje kabla AUX, który podłącza sobie radia w miejsce zmieniarki. Są takie na AliExpress, ale nie wiem jaki wybrać. Możecie dać link z działający kablem??
Potrzebuje kabla AUX, który podłącza sobie radia w miejsce zmieniarki. Są takie na AliExpress, ale nie wiem jaki wybrać. Możecie dać link z działający kablem??
https://www.olx.pl/oferta/kabel-do-zmieniarki-yatour-yt-m06-dla-hondy-civic-viii-CID5-IDmVl62.html#bfc1f24593
Nie wiem o co Ci chodzi i jaka zmieniarkę chcesz podłączyć sugeruje że chodzi ci o to .... ?
akurat auxa mam ;)
Tak jak koledzy pisali, troche od d.. strony się chyba zabierasz do tematu. IMO wygłuszenie drzwi da Ci fajniejszy efekt niż władowanie skrzyni do bagażnika. No i będzie to ułamek budżetu w porównaniu z tą skrzynią, którą wrzuciłeś - nawet z głośnikami na przód się zmieścisz w tym budżecie. Chociaż faktycznie skrzynia da Ci efekt drgającej tylnej rejestracji, czego nie dadzą Ci głośniki w przednich drzwiach
Chociaż faktycznie skrzynia da Ci efekt drgającej tylnej rejestracji, czego nie dadzą Ci głośniki w przednich drzwiach
++ szacun na dzielni :)
Jak ma być jakość - wygłuszenie + zmiana przodów.
Kabel nic ci nieda bo radio ma fizycznie zablokowane wyjście. Do seryjnego radia to tylko przeróbka samego radia i polutowanie w środku. ALbo zmieniarka z AUXem - np yatour.
A to lipa z tym kablem. Dzięki za podpowiedz.
Jako budżetowe rozwiązanie polecam na przód Audio System MX165 oraz porządne wygluszenie matami STP, na drzwi w 3 drzwiówce użyłem 6 dużych mat, można by było nawet więcej upchać ;)
Dźwięk jest dużo czystszy i bardziej dynamiczny, basu mi nie brakuje przy lekkim podbiciu basów w equalizerze.
Jestem bardzo zadowolony z efektu, nie zgadzam się z opinią że same głośniki bez wzmacniacza dużo nie dadzą, razem z porządnym wygluszeniem słychać bardzo dużą różnicę :)
Zestaw głośników razem z adapterami MDF (trzeba wiercić w drzwiach, OEM głośniki są na klipsy) i kablami do Ufo kupowałem tutaj:
http://allegro.pl/civic-ufo-accord-zest-gl-audio-system-m165-carbon-i5231660808.html
I tak zrobię ;) Najpierw wymiana przodu na Audio System M165evo + tweetry http://allegro.pl/honda-civic-8-ufo-audio-system-m165evo-mdf-kable-i6740078890.html , oraz wygłuszenie. Później może pomyślę o subie i wzmaku 4 kanały :) Dzięki za podpowiedzi, a mam jeszcze jedno pytanie, ile może kosztować takie porządne wygłuszenie drzwi ? Sam po pierwsze nie mam czasu tego zrobić, a dwa nie jestem pewny czy umiałbym to zrobić porządnie :P
A i byłbym zapomniał, gdzie dostane te zabudowy na tweetery, bo dzwoniłem do ASO do Katowice, to gość mi powiedział, że można kupić u nich cały zestaw dwóch tweeterów ( nie określił się czy z obudowami na nie czy bez, bo jak to stwierdził nie ma pojęcia ) za uwaga ........ ponad 600 zł !!!! Toż to rozbój w biały dzień xD
Mały edit xD : Zadzwoniłem z ciekawości do ASO w Honda Plaza w Warszawie i tam Pan oznajmił mi, że jest możliwość kupienia samych plastikowych obudów na te tweetery w cenie ok. 100zł za sztuke więc już trochę lepiej ale jednak dalej masakra jak za dwa kawałki plastiku ..... Więc teraz pytanie za 100pkt. czy ktoś z was może chce ów obudowy sprzedać :P ? Nie wiem czy ma znaczenie wersja samochodu więc napiszę, że posiadam Type-S 2009r.
I tak zrobię ;) Najpierw wymiana przodu na Audio System M165evo + tweetry http://allegro.pl/honda-civic-8-ufo-audio-system-m165evo-mdf-kable-i6740078890.html , oraz wygłuszenie. Później może pomyślę o subie i wzmaku 4 kanały :) Dzięki za podpowiedzi, a mam jeszcze jedno pytanie, ile może kosztować takie porządne wygłuszenie drzwi ? Sam po pierwsze nie mam czasu tego zrobić, a dwa nie jestem pewny czy umiałbym to zrobić porządnie :P
A i byłbym zapomniał, gdzie dostane te zabudowy na tweetery, bo dzwoniłem do ASO do Katowice, to gość mi powiedział, że można kupić u nich cały zestaw dwóch tweeterów ( nie określił się czy z obudowami na nie czy bez, bo jak to stwierdził nie ma pojęcia ) za uwaga ........ ponad 600 zł !!!! Toż to rozbój w biały dzień xD
Mały edit xD : Zadzwoniłem z ciekawości do ASO w Honda Plaza w Warszawie i tam Pan oznajmił mi, że jest możliwość kupienia samych plastikowych obudów na te tweetery w cenie ok. 100zł za sztuke więc już trochę lepiej ale jednak dalej masakra jak za dwa kawałki plastiku ..... Więc teraz pytanie za 100pkt. czy ktoś z was może chce ów obudowy sprzedać :P ? Nie wiem czy ma znaczenie wersja samochodu więc napiszę, że posiadam Type-S 2009r.
Edit, chodziło o obudowe tweeterów a nie powinno pasować w miejscu starych chyba że byly wersje bez...
Omenariusz
29-06-17, 20:05
Pany jestem zielony w tym wszystkim ale do rzeczy mam suba w kole zapasowym i chodzi mi o wymianę tweeterów i głosników przód oem na inne polepszy to jakość dzwięku ? bez wzmacniacza czy gra nie warta zachodu ? Jakiej firmy są oem montowane ?
Pisałem pare postów wcześniej, że mam wersje bez
Pany jestem zielony w tym wszystkim ale do rzeczy mam suba w kole zapasowym i chodzi mi o wymianę tweeterów i głosników przód oem na inne polepszy to jakość dzwięku ? bez wzmacniacza czy gra nie warta zachodu ? Jakiej firmy są oem montowane ?
Wygłusz drzwi matami butylowymi a głośniki mogę polecić - Audio System MX165de na seryjnym radiu, jak na tę moc, grają bez zarzutu.
Więc teraz pytanie za 100pkt. czy ktoś z was może chce ów obudowy sprzedać :P ? Nie wiem czy ma znaczenie wersja samochodu więc napiszę, że posiadam Type-S 2009r.
Po 20-30żł na allegro.
https://allegro.pl/listing?string=ufo%20głośnik&order=p&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-uni-1-2-0511&chsk_sm=1
Kupić wywalić oryginał wstawić ten z audiosystem. W moim przypadku tweeterek z zestawu Audio System MX165de pasował na wcisk bez kombinacji.
mateusz199
30-06-17, 10:55
Taki maly ot. mam na handel audio systemy m165 od nowości w pierwszych rekach i całym kpl od producenta, pod fabryczne radio jak znalazł w stosunku do serii nie ma co porównywać. Zestaw ciekawy, bo ma naturalne brzmienie a syczki nie kują po uszach, kick fajny, ale ukrywać nie będę, że przy lepszym radiu i jakimś piecyku. Z subem 20cm max 25cm jakiś MDS czy Re-Audio, jest miód dla uszu. Szybko, dokładnie i wypośrodkowanie z odrobiną jakościowego dźwięku.
Omenariusz
30-06-17, 15:50
Wygłusz drzwi matami butylowymi a głośniki mogę polecić - Audio System MX165de na seryjnym radiu, jak na tę moc, grają bez zarzutu.
Po 20-30żł na allegro.
https://allegro.pl/listing?string=ufo%20głośnik&order=p&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-uni-1-2-0511&chsk_sm=1
Kupić wywalić oryginał wstawić ten z audiosystem. W moim przypadku tweeterek z zestawu Audio System MX165de pasował na wcisk bez kombinacji.
O super zakręcę się obok tego zestawu rozumiem że nic przy fabrycznym radio nie muszę grzebać ?Ani demolowac pół auta ? Po prostu (zciągnięcie boczków)wymiana samych głośników ?
Up. mateusz199 jaka cena może być na priv
Tez ten zestaw mnie interesuje jak z okablowaniem? Trzeba samemu przeciagac nowe kable? Wtyczki przelutowywac czy plung and play?
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
Jako budżetowe rozwiązanie polecam na przód Audio System MX165 oraz porządne wygluszenie matami STP, na drzwi w 3 drzwiówce użyłem 6 dużych mat, można by było nawet więcej upchać ;)
Dźwięk jest dużo czystszy i bardziej dynamiczny, basu mi nie brakuje przy lekkim podbiciu basów w equalizerze.
Jestem bardzo zadowolony z efektu, nie zgadzam się z opinią że same głośniki bez wzmacniacza dużo nie dadzą, razem z porządnym wygluszeniem słychać bardzo dużą różnicę :)
Zestaw głośników razem z adapterami MDF (trzeba wiercić w drzwiach, OEM głośniki są na klipsy) i kablami do Ufo kupowałem tutaj:
http://allegro.pl/civic-ufo-accord-zest-gl-audio-system-m165-carbon-i5231660808.html
Nic nie trzeba wiercić można dokupić plastikowe pasujące pod otwory oem.
Przy zestawie z mojego linka trzeba :) Za to adaptery nie są plasteliny tylko z zaimpregnowanego na czarno MDFu.
Tez ten zestaw mnie interesuje jak z okablowaniem? Trzeba samemu przeciagac nowe kable? Wtyczki przelutowywac czy plung and play?
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
W zestawie z linka z okablowaniem jest wszystko plug & play, są dodatkowe wtyczki-adaptery którymi wpinamy się pod OEM kabel od głośnika, wszystkie połączenia są na wtyczki głośnikowe. Przeciągac kabli nigdzie nie trzeba, wystarczy je zakleić kawałkami maty żeby nie latały.
Zastanawiam się nad zakupem przykładowo http://allegro.pl/radio-samochodowe-2-din-android-6-0-wifi-2gb-ram-i6934775299.html
Do tego ramka i 2connect.
Czy ktoś to instalował coś podobnego samodzielnie??
Czy te Audio System MX165 są lepsze od Hertzów DSK 165.3?
Omenariusz
06-09-17, 15:53
Czyli rozumiem że do tego zestawu tańszego przykładowo tego:
http://allegro.pl/glosniki-honda-civic-vii-zestaw-audio-system-mx165-i6851350078.html
Trzeba coś wiercić i dobierać się do radia ? Czy ten zestaw jest p&p
Chciałbym zmienić radio z oryginalnego na 2 Din w Hondzie Civic VIII czy mógłby ktoś polecić dobre radio,
tylko nie wiem czy radio na androidzie czy Win CE
pozdr.Mirek
GMS 7731 na Android
Tylko że parametrów super to nie ma. Tylko 1GB ramu.
balek881008
10-10-17, 20:14
Koledzy nie chce zakładać nowego wątku otóż pada mi radio w VIII gen przed lift tzn piszczy trzeszczy przy słuchaniu radia i przestaje grać. Na cd jest ok wiec mam pytanie czy bardziej opłaca się kupić kabel do zmieniarki i yatour-a (o ile ruszy to na przed liftowym radiu) czy szukać czegoś na 2 din. Zależy mi głównie na mp3 usb. Pozdrawiam.
Sama ramka z adapterem i kablami kosztuje 650zł - pytanie co wolisz bo 2din to dużo droższa zabawa od zmieniarki :)
Czy może ktoś coś powiedzieć na temat tego radyjka (w sensie tego modelu):
https://www.olx.pl/i2/oferta/alpine-iva-w520r-stacja-multimedialna-z-kamera-cofania-CID5-IDmIaOc.html#:b912da689f
Wiem ze model stary ale czy warto
Chciałbym zamienić ori radio, a zczasem chciałbym do tego moduł navi
Czy może ktoś coś powiedzieć na temat tego radyjka (w sensie tego modelu):
https://www.olx.pl/i2/oferta/alpine-iva-w520r-stacja-multimedialna-z-kamera-cofania-CID5-IDmIaOc.html#:b912da689f
Wiem ze model stary ale czy warto
Chciałbym zamienić ori radio, a zczasem chciałbym do tego moduł navi
Zapewne dla dzwięku warto. Ale ładowanie się w nawigacje (po dokupieniu modułu za miliony monet) jest bez sensu. W obecnych czasach nawigacja bez łączności online o natężeniu ruchu i zdarzeniach drogowych to tylko gadżet. A tu jeszcze nie wiadomo jaki to ma system - Win CE?
Jeżeli to ma mieć sensowne navi to albo andrut albo jakies technologie pozwalające wyswietlic telefon na ekranie, i odpalic cos sensowengo do nawigacji
Generalnie chodzi mi o dzwięk, ale fajnie jakby byla możliwość wykorzystania jednostki do navi
Wczesniej miałem sprzęt Alpine i byłem bardzo zadowolony, dlatego zainteresowałem sie takim radyjkiem
zależy mi aby radio byłomożna podłączyć pod fabryczne sterowanie
Omenariusz
23-11-17, 15:09
Panowie czy jeśli zakupię takie radio:
http://allegro.pl/pioneer-avh-290bt-radio-2din-dvd-cd-mp3-bluetooth-i6669969202.html
Do tego ramkę i resztę potrzebnych rzeczy to czy jestem sam w stanie je podłączyć ? Wszystko plug & play czy trzeba coś rzeźbić ?
Zależy jakie masz umiejętności,ale generalnie nie jest to trudne.
Omenariusz
23-11-17, 17:20
Rozumiem że jeśli kupię ramkę+conects2+radio 2din wszystko bedzie działać chodzi o sterowanie z kierownicy ? Umiejętności hmmm kiedyś dłubałem troche car audio a i wiem jak się dobrać do radia ;)
Zazwyczaj jeszcze potrzeba przejsciowki antenowej. Z kostki na okrągłe złącze.
Pytanie odnośnie skrzyni basowej do bagażnika w ufo. Zakładając że podpinam coś takiego : http://allegro.pl/blaupunkt-gtb-8200a-aktywna-skrzynia-zestaw-kabli-i6989637213.html Zasilanie z akumulatora jest proste o ile jakimś cudem uda się przeciągnąć zasilanie z komory do kabiny. Zasilanie sygnałowe z głośników tylnych tylko czy z jednego wystarczy czy muszą być oba (prawy i lewy tył) ?? Oraz jak zrobić żeby wzmacniacz sam się wyłączał po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki... pomoże ktoś ??
Pytanie odnośnie skrzyni basowej do bagażnika w ufo. Zakładając że podpinam coś takiego : http://allegro.pl/blaupunkt-gtb-8200a-aktywna-skrzynia-zestaw-kabli-i6989637213.html Zasilanie z akumulatora jest proste o ile jakimś cudem uda się przeciągnąć zasilanie z komory do kabiny. Zasilanie sygnałowe z głośników tylnych tylko czy z jednego wystarczy czy muszą być oba (prawy i lewy tył) ?? Oraz jak zrobić żeby wzmacniacz sam się wyłączał po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki... pomoże ktoś ??
Jak będziesz ciągnął kable od głośników tylnych to kable masz pod podłokietnikiem więc od razu masz też zasilanie z zapalniczki, a tam zasilanie znika po wyłączeniu kluczyka, więc wzmacniacz też się wyłączy. Ja mam tak własnie podłączony swój sub.
Zasilanie sygnałowe z głośników tylnych tylko czy z jednego wystarczy czy muszą być oba (prawy i lewy tył) ??
Muszą być oba kanały,przynajmniej powinny do prawidłowego grania :)
Jak będziesz ciągnął kable od głośników tylnych to kable masz pod podłokietnikiem więc od razu masz też zasilanie z zapalniczki, a tam zasilanie znika po wyłączeniu kluczyka, więc wzmacniacz też się wyłączy. Ja mam tak własnie podłączony swój sub.
Dobrze Cie zrozumiałem żeby podciągnąć zasilanie z zapalniczki ?? przecież to są cieniutkie kabelki. Nie popali się to ??
Muszą być oba kanały,przynajmniej powinny do prawidłowego grania :)
ok dzieki !
Dobrze Cie zrozumiałem żeby podciągnąć zasilanie z zapalniczki ?? przecież to są cieniutkie kabelki. Nie popali się to ??
ok dzieki !
Bezpiecznik za zaplniczce to bodaj 15A. Ten suboofer ma swój własny bezpiecznik 7.5A. Moc RMS tego subwoofera to raptem 75W, wiec przy maksymalnym poborze liczę ze osiąga 6A.
Weż np OEM kompresor do kół civica podłączany pod zapalniczkę.....ma 180W i 15A......czy uważasz że dali by kable tak cienkie że przepaliły by się gdy tylko podłączysz firmowy kompresor ?
Obawiałbym się co najwyżej spalenia bezpiecznika jeśli do jednego gniazda jednocześnie podłączyłbyś kompresor, suboower (na full)i ze 3 ładowarki do telefonu.
Fota kompresorka z netu:
https://i.imged.pl/pompka-kompresor-do-kol-honda-civic-accord-jazz-crv-i-inne-pompka-kompresor-do-kol-honda-civic-accord-jazz-crv-i-inne-2-2.jpg
Daniello18
05-06-18, 22:06
Czy trzeba wyciągać radio żeby podłączyć zmieniarkę typu yatour w ufo?
Tak
Cześć, na OLX znalazłem ogłoszenie naprawy radia w UFO (to mniej istotne) oraz usługi montażu modułu bluetooth bezpośrednio w jednostce radia (prawdopodobnie pod wejście AUX):
"oferuje usługe montażu modułu BLUETOOTH do odtwarzania muzyki np.z telefonu.
Działanie polega na włączeniu na radiu funkcji AUX.Po sparowaniu z nadajnikiem (telefon android,OIS,Microsoft,Sony,odtwarzacz mp3)wystarczy bezprzewodowo przekazywać ulubioną muzykę do radia.(...) Montaż modułu nie powoduje żadnych zmian mechanicznych zewnętrznych wiec wygląda jak fabryczny."
Czy ktoś z Was spotkał się z takim rozwiązaniem?
Aktualnie mam w AUX w podłokietniku wpięty odbiornik BT który muszę każdorazowo włączać przyciskiem, z powyższego opisu wynika, że moduł działałby automatycznie.
Zadziałało by automatycznie bo tak działa ten moduł Bluetooth. Sam mam w domu taki chiński moduł za parę USD który włącza sie po podaniu zasilania.
Nie da się go wyłączać czy wyłączać bo nie posiada przycisków ;)
Podejrzewam że właśnie jest to tak zrobione, moduł BT podłączony jest bezpośrednio do płyty głównej do AUX a zasilanie brane gdzieś z radia. Włączasz radio, moduł dostaje napięcie i się załącza.
Panowie,
radio nie działa.
zaczęło szwankować z 3-4 mies. po zakupie auta, ogólnie to wersja z navi, wątpie by ktoś tam dłubał ze zmieniarkami. raczej nie było modyfikacji.
na początku: raz czytało płytę, raz nie. jak zaczynało czytać, to po jeździe ok.30 min, czasem godzinnej, przestawało działać. czasami odczekanie coś dało, czasem nie. jakby się "przegrzewało". natomiast tak serio nie odnalazłem powiązań z temperaturą. problem i w zimę i w lato. i na zimniejszym silniku i na trochę przypiłowanym.
jednocześnie, kiedy przestawało czytać płyty, nie działało także radio. tzn. częstotliwość była 0. nie dało się ustawić na żadnej innej.
dziś płyt w ogóle nie czyta, a radio działa na dwóch częstotliwościach i strasznie "śnieży". nie nadaje się to do użytku w każdym razie.
uszkodzony laser bym wykluczył - działałoby radio. a nie działało zawsze gdy płyta przestawała być czytana.
tak samo kwestie anteny - niedziałałoby radio, ale czytałoby płyty.
coś, podejrzewam, s*******iło się w elektronice, komputerku, nie wiem. żaden elektromechanik nie chce nawet na to spojrzeć.
pozostaje mi ASO i wydanie kasy jak za nowy domowy sprzęt grający?
docelowo chciałbym korzystać tylko z yatoura. ale najpierw chciałbym doprowadzić fabryczne urządzenie do działalności, bo czuję że na tym, to i yatour by nie zadziałał.
dzięki za wszelkie tropy.
Panowie, czy dystanse do głośników do sedana są takie same jak do 3d
Nie trzeba. Wystarczy rozebrać tunel srodkowy. I od strony skrzyni przekładać wtyczkę. Osobiście mi sie to udalo mimo że mam duże łapy.
Jest szansa, że radio pociągnie jakieś lepsze głośniki aby poprawić dźwięk? Czy trzeba inwestować we wzmacniacz i do niego dobierać głośniki?
Dziś przypomniałem sobie o glosnikach Helix DB 62.1 które mialem zamontowane w poprzednim aucie. Warto wymienić przednie z drzwi na cos takiego?
Panowie jakie radio 2 din z nawigacja do ufo ? W rozsądnych pieniądzach cena/jakość
Panowie jakie radio 2 din z nawigacja do ufo ? W rozsądnych pieniądzach cena/jakość
Osobiście polecam Chińczyka - Joying.
https://www.youtube.com/watch?v=W_ecP2K2qFE
https://www.youtube.com/watch?v=34oi3_G49r4
https://www.youtube.com/watch?v=RalQi4zSjy8
Po pół roku używania, mogę stwierdzić że działa to bardzo sprawnie i płynnie. Ma pewne rzeczy co do których trzeba się przyzwyczaić ale poza tym jest ok.
Np poprawnie działąją tylko stare Mapy Google (9,14 albo 9,46) , nowe przy przełączaniu się na tryb samochodowy czasem się wieszają.
Sygic działa poprawnie, Yououtube i generalnie apki z Androida śmigają.
Czasem jeden z przycisków po mocniejszym wciśnięciu zostaje w położeniu wciśniętym i trzeba go wcisnąć jeszcze raz (ciasne spasowanie panelu).
Ogólnie pokrętło głośności jest spoko, choć teraz chyba bym wybrał taką wersję bez przycisków i bez pokrętła. Głośność i tak w 90% przypadkow reguluje z kierownicy.
Może głupie pytanie, przejrzałem już tu kilka stron ale nic nie widziałem. Czy seryjne radio w VIII Type-S ma może wyjścia na audio? Chodzi o cinche.
Czy seryjne radio w VIII Type-S ma może wyjścia na audio? Chodzi o cinche.
Nie ma.
Możliwości są 2. Wlutować się w płytkę przed wzmacniaczem, albo podłączyć pod głośniki konwerter sygnału high input na line i do wzmacniacza.
Zresztą wiele wzmacniaczy ma to wbudowane.
Może głupie pytanie, przejrzałem już tu kilka stron ale nic nie widziałem. Czy seryjne radio w VIII Type-S ma może wyjścia na audio? Chodzi o cinche.
pierwsze co to zmien radio jesli chcesz miec natychmiastowa poprawe brzmienia w ufo. fabryczne radio jest tragiczne dzwiekowo, i sama zmiana np na pioneer 2din dotykowy to juz mega przeskok w brzmieniu muzyki na samych fabrycznych glosnikach.
Jest na tyle dobrze ze dopiero po paru latach zabralem sie za zmiane fabrycznego audio na cos o wiele lepszego tj calosc wymienilem na zestaw expert focala.
ale jak juz pisalem podstawa to pozbyc sie tego czegos co udaje radio.
A są adaptery na radio 1 din?
A są adaptery na radio 1 din?
Nie widzialem. Raczej trzebaby wsadzic taką ramkę
http://www.bartex-caraudio.com.pl/images/fckeditor/image/RAMKI/radio/Mazda-997505.JPG
Takie coś wystarczy https://allegro.pl/ramka-radiowa-2din-honda-civic-ufo-2006-2011-i7224070045.html?reco_id=76914b64-995a-11e8-a9a3-6c3be5b5a990 ?
Czy cały zestaw brać https://allegro.pl/zestaw-montazowy-radia-honda-civic-ufo-8-generacji-i7302896631.html?reco_id=a66a51ec-9957-11e8-b284-ecf4bbd0c338#imglayer ?
A może polecacie już kogoś sprawdzonego?
Omenariusz
30-11-18, 14:45
Panowie ktoś sie wypowie na temat tych dwóch egzemplarzy ;) Przymierzam się do dwa din
sony xav-ax100 vs blaupunkt Hannover 570 Cena identyczna a nie wiem które wybrać
Planowałem co prawda coś na andku ale nie ten budżet :P
sony xav-ax100 vs blaupunkt Hannover 570 Cena identyczna a nie wiem które wybrać
Planowałem co prawda coś na andku ale nie ten budżet :P
Nieczaje. Sony xav-ax100 czy blaupunkt Hannover 570 to cena rzędu od 1400zł.
Joying z wysyłką darmową z niemiec (wiec omijasz temat cła i vatu) - jakies 960zł https://pl.aliexpress.com/item/Joying-Latest-2GB-Double-2-Din-Android-5-1-Universal-Full-Touch-Screen-7-inch-Car/32778318144.html
.... a piszesz że bużdzet nie ten.
Omenariusz
15-12-18, 09:25
Mike no właśnie naczytałem się for internetowych i wszyscy odradzają mi ze względu na dźwięk że niby markowe zagra lepiej. Nie wiem w sumie już mam mętlik w głowie w sumie to nie potrzebny mi aż tak Android i Android auto spelniloby moje oczekiwania. Jedyny problem tkwi w tym że to z Android auto niema YT a na tym mi zależy . Jak jest z jakością dźwięku tego chińczyka gra lepiej niż OEM ? Jak ewentualnie z gwarancja ? Czy są serwisu w Pl co naprawiłyby mi go odpłatnie ? Podoba mi się mocno ten Joying ale sam już nie wiem to sony też jest fajne bo najbardziej chodzi mi o mapy google i kamere cofania tylko brak tego YT w tym sony mnie wkurza ;)
konrad_555
04-03-19, 11:56
Siema,
Chciałbym usprawnić dwie rzeczy w swojej Hondzie. Mianowicie dodać moduł bluetooth głównie do puszczania muzyki z telefonu (do tej pory używałem trzeszczącego transmitera...) i poprawić troszkę brzmienie.
Fabrycznie niestety jest dość marnie, wielu dźwięków po prostu nie słychać.
Tak, wiem, że najlepiej jest wymienić radio. Ale biorąc pod uwagę, że sama obudowa to prawie 700zł, do tego jeszcze radio. No dla mnie za dużo.
Autem pojeżdżę jeszcze z rok, więc nie chcę wydawać majątku. Jak to zrobić najbardziej optymalnie?
Parrot czy zmieniarka Yatour? I do tego zmiana przednich głośników i wywalenie tylnych?
To takie moje wolne myśli, na pewno doradzicie mi lepsze rozwiązanie ;)
Pozdro.
Yatour a głośniki tylne zostaw
Siema,
Chciałbym usprawnić dwie rzeczy w swojej Hondzie. Mianowicie dodać moduł bluetooth głównie do puszczania muzyki z telefonu (do tej pory używałem trzeszczącego transmitera...) i poprawić troszkę brzmienie.
Fabrycznie niestety jest dość marnie, wielu dźwięków po prostu nie słychać.
Tak, wiem, że najlepiej jest wymienić radio. Ale biorąc pod uwagę, że sama obudowa to prawie 700zł, do tego jeszcze radio. No dla mnie za dużo.
Autem pojeżdżę jeszcze z rok, więc nie chcę wydawać majątku. Jak to zrobić najbardziej optymalnie?
Parrot czy zmieniarka Yatour? I do tego zmiana przednich głośników i wywalenie tylnych?
To takie moje wolne myśli, na pewno doradzicie mi lepsze rozwiązanie ;)
Pozdro.
Yatour BTA i puszczasz muze ze smartfona po BT.
Innego rozwiązania niema.
Sens wywalania głośników jest żaden. Przecież jak nie chcesz słyszeć tylnych głośników ustawiasz balansem w ustawieniach radia na przód i z głowy. Tył nie istnieje.
Polecałbym ci jeszcze rozejrzeć się za subwooferem z mazdy 6 w koło zapasowe, który ma wbudowany wzmacniacz da ci trochę basu.
Taki sub dostaniesz za 100-150zł.
konrad_555
04-03-19, 14:07
Sens wywalania głośników jest żaden. Przecież jak nie chcesz słyszeć tylnych głośników ustawiasz balansem w ustawieniach radia na przód i z głowy. Tył nie istnieje.
Raczej myślałem o wymianie 4 ori głośników na 2 lepsze. Ustawienie balansu ogarniam :D
Polecałbym ci jeszcze rozejrzeć się za subwooferem z mazdy 6 w koło zapasowe, który ma wbudowany wzmacniacz da ci trochę basu.
Taki sub dostaniesz za 100-150zł.
Dobry tip!
Dzięki.
Raczej myślałem o wymianie 4 ori głośników na 2 lepsze. Ustawienie balansu ogarniam
Spoko, niektórzy zapominają ze jest takie ustawienie :)
Co do suba - tu masz filmik jak to u mnie wygląda https://www.youtube.com/watch?v=L03Ry7zel5U
Nawet na seryjnych głośnikach wygłuszenie drzwi bedzie bardzo zauwazalne. Pod seryjne radio głośniki trzeba dobierać z uwagą, bo radio mocy nie ma i dobrych głośników nie napędzi.
Tylne głośniki można zastąpić subem i będzie duzo lepiej. Ja mam małą skrzynkę. Myslalem o subie w koło jak teraz mazdowe są modne :) ale ostatecznie staneło na tym, ze skoro i tak wrzucam wzmacniacz to dam pasywnego suba w skrzyni
Myslalem o subie w koło jak teraz mazdowe są modne
Ja miałem zanim stało się to modne :D :D
BTW, jest jeszcze jeden sub, mocniejsz, nieco wiekszy ale tez powinien wejść w koło 16cali dojazdowe.
Ale cieżko to na razie dorwać w jakieś sensnownej cenie.
Swoją drogą.....mój 6000 post na forum ;)
W temacie suba z Mazdy. Mam elpedżi w obu ufokach, a co za tym idzie zapas targam w bagażniku. Wsadzenie go w takie nieprzykręcone koło (alu/stalu 16) ma jakikolwiek sens czy szkoda kasy?
W temacie suba z Mazdy. Mam elpedżi w obu ufokach, a co za tym idzie zapas targam w bagażniku. Wsadzenie go w takie nieprzykręcone koło (alu/stalu 16) ma jakikolwiek sens czy szkoda kasy?
Sam sub jest niewiele większy od dojazdówki na wysokość. Ja obecnie mam dojazdówkę w pokrowcu (z alledrogo) i suba mam w środku i wszystko mieści się tam w schowku pod podłogą bagażnika.
Pokrowiec ma zamki z obu stron więc jak włożysz suba razem z dojazdówką do pokrowca zamkniesz zamkami, ustawisz kablem do oparcia to nikt newt się nie domyśli że masz suba w środku. (btw pokrowiec ma od spodu rzepy więc czepia się wykładziny i nie jeździ po bagażniku).
Mam dokładnie to - https://allegro.pl/oferta/pokrowiec-na-kolo-zapasowe-lub-dojazdowe-mocny-5833666243?item=5833666243
Kwestię wsadzenia i zamknięcia rozkminiłem, tylko czy sub w taki przyrzepowanym zapasie zagra cokolwiek :D
Mamy gdzieś na forum instrukcję jak to podpiąć?
konrad_555
05-03-19, 09:47
Dzięki za pomoc.
Podsumowując, żeby to znośnie grało przy standardowym radiu robie/kupuje:
- wygłuszenie drzwi przednich (??)
- zmieniarka yatour z bluetoothem (340,-)
- sub z mazdy w koło (150,-)
- zmiana głośników na coś takiego (350,-) https://allegro.pl/oferta/glosniki-do-honda-civic-viii-8-audio-system-mx165-7328134064
Chyba już w miarę będzie grać :)
Jeszcze tylko dojazdówkę kupię, tak przy okazji, bo jeżdżę tylko z zestawem naprawczym.
Takie coś jest git? https://allegro.pl/oferta/kolo-dojazdowe-r16-honda-civic-viii-2006-2012-7795844221
Dzięki za pomoc.
Podsumowując, żeby to znośnie grało przy standardowym radiu robie/kupuje:
- wygłuszenie drzwi przednich (??)
- zmieniarka yatour z bluetoothem (340,-)
- sub z mazdy w koło (150,-)
- zmiana głośników na coś takiego (350,-) https://allegro.pl/oferta/glosniki-do-honda-civic-viii-8-audio-system-mx165-7328134064
Chyba już w miarę będzie grać :)
Jeszcze tylko dojazdówkę kupię, tak przy okazji, bo jeżdżę tylko z zestawem naprawczym.
Takie coś jest git? https://allegro.pl/oferta/kolo-dojazdowe-r16-honda-civic-viii-2006-2012-7795844221
Tak. Pamietaj ze wygłuszenie matami BUTYLowymi (nie BITUMicznymi), i pianka kauczukowa, absolutnie nie gąbka.
Koszt materiału tylko na przednie drzwi (butyl+kauczuk) to jakies 300-400zł - ja robiłem takim zestawem - https://bitmat.pl/Maty-wygluszajace/Zestaw-mat-wygluszajacych/Zestaw-StP-Gold-premium-do-wyciszenia-drzwi-w-aucie
Miałem 2 takie zestawy, zrobiłem przód i tył i jeszcze trochę zostało.
ylko czy sub w taki przyrzepowanym zapasie zagra cokolwiek
Zobacz, kiedyś nagrałem, sub mieszka pod podłogą bagażnika, na której jest mata a sub razem z dojazdówką w pokorowcu. Wiec masz cały bagażnikowy szpej, mata bagażnika, podłoga bagażnika i pokrowiec.
Słuchać w słuchawkach :) https://www.youtube.com/watch?v=eQI7pKOwESc albo https://www.youtube.com/watch?v=W_ecP2K2qFE
@MikeFoto
Czy mógłbyś w wolnej chwili pomierzyć i podać wymiary tego suba z mazdy? :) Fajnie to gra u Ciebie i sam rozmyślam nad zakupem takiego, tylko w mojej ES7 są 14" felgi i nie mogę od ponad miesiąca znaleźć informacji na temat jego wymiarów, albo czy wejdzie w 14" :( Wiem, że miałeś podobny problem i różni sprzedawcy też Cię olewali. Byłbym wdzięczny za pomoc :)
@MikeFoto
Czy mógłbyś w wolnej chwili pomierzyć i podać wymiary tego suba z mazdy? :) Fajnie to gra u Ciebie i sam rozmyślam nad zakupem takiego, tylko w mojej ES7 są 14" felgi i nie mogę od ponad miesiąca znaleźć informacji na temat jego wymiarów, albo czy wejdzie w 14" :( Wiem, że miałeś podobny problem i różni sprzedawcy też Cię olewali. Byłbym wdzięczny za pomoc :)
Też szukając kiedyś nie znalazłem wymiarów, brałem w ciemno. Na szerokość chyba wejdzie, bo mam go w 16 calowej dojazdówce i miejsca między obudową suba a wnętrzem felgi jest naprawdę dużo (choćby dlatego że w tej przestrzeni trzymam np linkę dozjazdową itp. ). Całe pudło ma wymiary 42x11cm ale ma nieregularny kształt.
Wiem, że to nieregularny kształt, ale po prostu zastanawiam się czy mocno będzie wypychać podłogę bagażnika, ale wychodzi na to, że nie :D 11 cm na wysokość, to w sumie niewiele i powinno spoko wejść, ale 42 na średnicę, to mi wychodzi z matematyki, że w 16" też nie wejdzie haha :D może jednak 32 cm? :D Tak czy inaczej, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź i po prostu trzeba kupić coś w ciemno i tyle, najwyżej puszczę to dalej, albo zmotywuje mnie to do zmiany felg haha :D
Wiem, że to nieregularny kształt, ale po prostu zastanawiam się czy mocno będzie wypychać podłogę bagażnika, ale wychodzi na to, że nie :D 11 cm na wysokość, to w sumie niewiele i powinno spoko wejść, ale 42 na średnicę, to mi wychodzi z matematyki, że w 16" też nie wejdzie haha :D może jednak 32 cm? :D Tak czy inaczej, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź i po prostu trzeba kupić coś w ciemno i tyle, najwyżej puszczę to dalej, albo zmotywuje mnie to do zmiany felg haha :D
Masz poniekąd rację. Górna cześć jest szersza, pod nią jest niżej jest węziej - w 16 tak to wyglada
http://i.imgur.com/cPeGoNR.jpg
http://i.imgur.com/Ac3AIJw.jpg
Koledzy, ponawiam prosbe o jakas sciage jak to podlaczyc zeby dzialalo :p
Ja jeszcze nie mam swojego subwoofera. Jak kupię i dojdzie i będę montował, no i oczywiście jak zadziała to jak nie zapomnę to podzielę się swoimi notatkami :) Mike kiedyś zamieszczał tu nawet w tym temacie zdjęcie z rozpisanymi kabelkami. Kwestia tylko taka, że z tego co ja się zdążyłem zorientować to jako sygnał podajemy liniowy z radia, co w przypadku UFO chyba wymaga dodatkowo konwertera HI-LO, który z sygnału głośnikowego (HI) "konwertuje" na sygnał liniowy niski (LO). Tylko w moim przypadku to będzie Civic ES 7 i podłączane do radia niefabrycznego Pioneer MVH-X580BT. Ja zamierzam pociągnąć zasilanie z zapalniczki właśnie +12V i masę. Jako sygnał dać sygnał liniowy z wyjścia chinch, przez co nie potrzebuję konwertera, bo od razu mam sygnał niski (LO), i dać +L i+P osobno, a masę zmostkować :) Jak będę miał chwilę to to rozrysuję, chociaż sporo jest tego w sieci :)
Koledzy, ponawiam prosbe o jakas sciage jak to podlaczyc zeby dzialalo :p
Napisałem instrukcję kiedyś:
https://drive.google.com/file/d/1KgJ-7mZi__4pYB5x7p0H0G07KrT1Beee/view?usp=sharing
Napisałem instrukcję kiedyś:
https://drive.google.com/file/d/1KgJ-7mZi__4pYB5x7p0H0G07KrT1Beee/view?usp=sharing
i piszesz w niej, że najpierw suba podłączyłeś pod głosniki , a potem pod RCA przez ten przetwornik z Amazona.
W obu przypadkach subwoofer gra dobrze ? To przecież zupełnie inny poziom sygnału. No chyba ze to tylko wyjscie na gniazdka RCA
a poziom sygnału jest bez zmian.
i piszesz w niej, że najpierw suba podłączyłeś pod głosniki , a potem pod RCA przez ten przetwornik z Amazona.
W obu przypadkach subwoofer gra dobrze ? To przecież zupełnie inny poziom sygnału. No chyba ze to tylko wyjscie na gniazdka RCA
a poziom sygnału jest bez zmian.
I tak i tak zagra.
Różnica polega na tym że jak bierzesz sygnał z głosnika tylnego to musisz ściszyc tylne głośniki i niemasz żadnego sterowania basem.
Jak przez przetwornik z regulacją basu - masz znacznie większą kontrolę.
Tam jest chyba regulacja poziomu sygnału dla każdego kanału, z tego co widzę na zdjęciach.
Bo ten wzmacniacz z Mazdy to jest pomyślany dla sygnału wysokiego ze wzmacniacza czy do niskiego z RCA ?
Coś wiadomo na ten temat ?
Ja montowałem swojego w weekend. Udało się zakupić GJ5A66960, czyli aktywny w dobrej cenie, ale oczywiście nie mogło być zbyt kolorowo. Już opisuję moją historię i jak to u mnie wygląda. Nie zwróciłem uwagi przy zakupie i okazało się, że owszem jest aktywny, ale ma 4 przewody w kostce zamiast 5. 2 dni się zastanawiałem i szukałem informacji jak podłączyć sygnał, bo jeżeli chodzi o zasilanie to nie było problemu, tzn. niebiesko-czerwony to +, gruby czarny to -. Trafiłem na ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=c2DIh6W2les i postanowiłem zaryzykować. Okazało się, że moja wersja suba gra z powodzeniem na samym podłączonym przewodzie plusowym z jednego kanału. W moim przypadku w odróżnieniu do filmiku, podłączyłem + do brązowego przewodu, bo miałem wrażenie, że troszkę mocniej grało niż jak zrobiłem to dla przewodu żółtego. Podpięcie plusa sygnałowego drugiego kanału pod u mnie żółty przewód w momencie kiedy plus pierwszego kanału jest podłączony pod przewód brązowy, powoduje że subwoofer przestaje grać, tak jakby sygnały "zniosły się". Podpięcie obu plusów pod jeden z przewodów (u mnie brązowy), również nic nie zmienia, tak samo jak podpięcie minusa sygnału pod przewód u mnie żółty. Nie wiem co z tego zrozumiecie, najwyżej pytajcie jak ktoś miałby problemy podobne do moich. Ostatecznie skończyło się u mnie tak, że skręciłem ze sobą przewody plusowe sygnałów z obu kanałów L i P i przylutowałem do przewodu brązowego, przewody minusowe obu kanałów skręcone razem i przylutowane do przewodu żółtego (równie dobrze mogły zostać ucięte, a sub i tak grał, ale nie lubię wiszących w powietrzu przewodów), a zasilanie już wcześniej pisałem. Dziwna sytuacja z tą moją wersją, ale jest jak jest i gra. U mnie sygnał jest z radyjka Pioneer x580bt liniowy dla subwoofera po RCA. Narazie gra. W razie pytań piszcie. Aha, dla zainteresowanych, wchodzi w felgę 14" i jest to prawdopodobnie najmniejszy rozmiar dla tego subwoofera. Ponad felgę wystaje ta szersza część tj. ok 3 może 4 cm (zmierzę w wolnej chwili), ale u mnie nie przeszkadza i nie wypycha podłogi (civic ES7). Co do rozmiarów, znalazłem u naszych kolegów z Rosji wymiary i podam wszystkie przydatne mi linki poniżej:
1. https://www.drive2.ru/l/510599182239662740/?page=0#comments
2. https://www.drive2.ru/l/7494224/ (sekcja komentarzy)
3. https://www.briskoda.net/forums/topic/300155-how-to-install-a-bose-tyre-sub/
4. https://www.drive2.com/l/477817792813335104/?page=0#comments
Waran co do Twojego pytania na jaki sygnał jest ten wzmacniacz pomyślany, to wydaje mi się, że dla niskiego z RCA, ale głowy nie dam :)
Tam jest chyba regulacja poziomu sygnału dla każdego kanału, z tego co widzę na zdjęciach.
Bo ten wzmacniacz z Mazdy to jest pomyślany dla sygnału wysokiego ze wzmacniacza czy do niskiego z RCA ?
Coś wiadomo na ten temat ?
Niestety niemam pojęcia, nigdzie tej informacji mi się nie udało znaleźć więc domniemuję że dla niskiego bo wzmacnianie juz wzmocnionego sygnału raczej jest bez sensu.
pytanie mam panowie nie dziala mi radio w civicu a mianowicie nie wciąga płyt cd Co może być przyczyną
Czy ktoś jest w stanie wyjaśnić mi różnicę na ramce 2din OEM a chińskiej. Oczywiście nie chodzi tu o spasowanie a raczej o dobór radia. Czy otwory montażowe mają różne wielkości itp. Druga różnica dotyczy Connects2. Wiem że są dwie wersje na czym polega różnica.
Witam. Pod tylne glosniki podpiąłem wzmacniacz z wooferem więc basu już jest pod dostatkiem lecz brakuje mi nadal czegoś w tym audio. Nie chciałbym wymieniać radia bo 2din jest za drogie i mi zupełnie zbędne. Pytanie czy zmiana przednich głośników na coś konkretnego da efekt ? Pytanko jeszcze o wzmak bassworksa czy wiązka pod deską w każdym UFO jest przeciagnieta czy trzeba kombinować z kablami aby go tam podpiąć ?
Jakie polecacie głośniki pod samo radio? W poprzednich autach miałem jakieś niedrogie Helixy i grały super. Niestety nie ma ich już chyba w sprzedaży...
Ja mogę polecić zestaw Focal RSE 165. Udało mi się go kiedyś wyrwać w promce za 350zł. Na moje ucho grają bardzo dobrze pod radiem. Znacznie lepiej niż niewiele tańsze Hertze, które kłuły uszy wysokimi tonami. A syki idealnie siadły w oryginalne miejsce. Po dodaniu gniazda AUX i bluetooth już nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba 😉 A byłem jeszcze gotowy dołożyć wzmacniacz, ale że przy żonie i tak nie da się puszczać głośno muzyki, to koniec mojej przygody z caraudio w UFO 😅 Dodam tylko, że mam wytłumione drzwi - na zewnętrznej blasze maty butylowe, pod tapicerką pianka.
https://allegro.pl/oferta/focal-rse-165-zestaw-60-21000hz-60-120w-maty-7009120123?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Witam . Panowie :) .. ja mam pytanie odn omawianego tu kiedyś subwoofera z mazdy ... Kupiłem tanio GJ5A czyli tego aktywnego ... Tylko .. bez wiązki ... Jest tu gdzieś na forum to stare zdjątko z rozpiską wyjść z wiązki ... To rozkminiłem jest ok .. Ale wiązka jest 5-cio przewodowa (ktorej nie mam) ,a już za gniazdem w subie wychodzi 4 przewody do wzmacniacza . We wiązce jest zasilanie +12V , -12V , +L/P ,+L/P , -L/P . Za gniazdem jest już tylko +12V ,-12V , i 2 skręcone ze sobą kabelki sygnałowe ... Teraz czy we wtyczce z wiązki z wiązki dochodzącej do subwoofera minusy zasilania i sygnału są zwarte , i dochodzą do wzmacniacze tylko 2 kable sygnałowe (+) co by było wg mnie logiczne bo ktoś pisał że sub potrzebuje sygnał z 2 kanałów ... Tylko nie jestem pewny co z tym 5-tym kabelkiem który znika po drodze ..,. Sorki że odświeżam suchary .