PDA

Zobacz pełną wersję : Audio w 8 gen

Strony : [1] 2 3 4 5

masi0
22-02-11, 15:33
pewnie temat wałkowany x krotnie - ostatnio odprowadzalem swojego focusika na handel i niestety musze przyznać, że seryjne audio gra o niebo lepiej w foce niz w hani :( - to w zasadzie jedyny minus...

przy ustawieniu wysokich na 0 i basów na max dzwięk jest bardzo płaski:confused:

zastanawiam się nad "bass works" czy jakoś tak (08A54-SMG-KIT3) bo nie mam zamiaru psuc bagaznika a jestem raczej minimalistą i jesli zestaw generuje bass w stylu suba z punto hgt to jest ok :) - ktos taki zestaw ma?

druga sprawa, w tym zestawie nie ma glosników wysokotonowych, a obawiam sie, ze to one sa winowajcą tak beznamieetnego dzwięku - co warto zalozyc by gralo w miare neutralnie?

Lynx07
22-02-11, 15:40
Ja mam Bass Works od nowości, jest o wiele lepiej niż w serii, wiadomo nie jest to jakiś super profesjonalny system nagłośnienia ale jak dla mnie to wystarcza. Z tego co porównywałem to dźwięk jest głębszy niż civicu ze standardowym audio.

Hoze
22-02-11, 16:40
Za absurdalną cenę Bass Worksa (2840 zł) można sobie sprawić naprawdę dobry zestaw na przód razem z wygłuszeniem drzwi i radiem 2DIN wraz z ramką od wersji Base. Cena wszystkiego z montażem powinna wynieść gdzieś właśnie tyle, np:
http://moto.allegro.pl/alpine-cde-w203ri-gratisy-i1473194775.html - proste, ale markowe radio 2 DIN
http://moto.allegro.pl/hertz-esk-165-3-dystansmdf-smycz-kurier-wroclaw-i1456959098.html - te głośniki są świetne, sam je miałem w poprzedniej Hance i gorąco polecam
http://moto.allegro.pl/magnat-edition-two-800w-promocja-nowy-sacz-i1465265318.html - ten wzmacniacz do tych głośników spokojnie wystarczy
Do tego dolicz jeszcze koszt ramki do radia od wersji base - ok. 400 zł, wygłuszenie drzwi (warsztaty car audio biorą ok. 200 zł za drzwi, jeśli masz zdolności i chęci zrobisz to sam - koszt maty wygłuszającej ok. 50 zł + rozpuszczalnik 10zł + piwo dla sąsiada za pożyczenie opalarki:D)
Okablowanie do wzmachola - ok.120 zł
No i adapter z MDF dla głośników - ok 40 zł za komplet
Robocizna warsztatu razem z wygłuszeniem ok. 600 zł
reausumując: radio - ok 900 zł + ramka ok 400 zł + głośniki ok 450 zł + adaptery ok 40 zł+ wzmachol ok 200 zł + okablowanie ok. 120 zł + robocizna ok 600 zł = ok. 2710 zł - i to najdroższa wersja, samemu zaoszczędzisz ok 600 zł:)....Aha, należy jeszcze doliczyć koszt przejściówki do radia po to, aby można nim było sterować z kierownicy i aby wyświetlacz działał prawidłowo, nie wiem jaka jest cena, ale podejrzewam, że ok.200 zł - czyli 2910 zł - Bass Works dokładnie 2840:) Tylne głośniki możesz śmiało odłączyć od radia, i tak ich nie usłyszysz:). Ten zestaw zagra 4xlepiej niż Bass Works:D. Jeśli chodzi o bass, to będziesz zadowolony, no chyba że lubisz non stop trzęsienie ziemi, natomiast sopran na radiu będzie musiał być na minusie, ewentualnie na zero, bo więcej to Ci bębenki w uszach pękną:D
Kolego Lynx07, sorki za szczerość, ale zakup Bass Works to raczej zły pomysł, słyszałem jak to gra, jak dla mnie niewiele lepiej niż seria, kasa wyrzucona w błoto, ale to moje zdanie i kwestia gustu. Pozdrawiam:)

reekinek
22-02-11, 17:17
Wszystko jest zależne co chcesz osiagnać ale moim zdaniem wydanie 2900 zł na bass works jest bez sensowne efekt na pewno nie będzie powalający a za te pieniądze można skomponować niezłe audio a na pewno bardzo dobry przód:) Jeśli nawet niechasz zmieniać oryginalnego radia to inwestycja w konwerter sygnału na wyjścia rca wzmacniacz+ jakiś dobry system+ wygłuszenia i wszystko będzie ładnie cykać. :D

Lynx07
22-02-11, 17:22
Mnie to dali w jakimś pakiecie i dlatego to wziąłem, to było już prawie 5 lat temu i wtedy nie było za bardzo w czym wybierać...

Hoze
22-02-11, 17:40
Mnie to dali w jakimś pakiecie i dlatego to wziąłem, to było już prawie 5 lat temu i wtedy nie było za bardzo w czym wybierać...

To jeszcze raz sorki za szczerość:)

Macior666
22-02-11, 17:54
Hoze a takie hertzy nie poszly by na ori radiu bez wzmaka czy trzeba koniecznie pod wzmacniacz to podlaczac??

Lynx07
22-02-11, 17:56
To jeszcze raz sorki za szczerość:)

Nie ma za co :) Teraz bym tego nie wziął, ale wtedy to jeszcze miałem kiepskie pojęcie o audio, samemu mi się chce śmiać z ludzi którzy np. kupują beznadziejne fabryczne felgi za kosmiczne pieniądze zamiast jakieś fajne momo czy inne :) Wracając do audio, to pewnie bym to jakoś przerobił, ale nie wiem czy długo jeszcze pojeżdzę tym autem..

Hoze
22-02-11, 17:58
Na pewno nie na ori radiu bez wzmaka, nie wykorzysta ich potencjału nawet w połowie, ewentualnie możesz zrobić miź jak pisze Kolega Reekinek, czyli adapter (konwerter sygnału) aby podpiąć wzmaka pod seryjne radio, ale jakość sygnału będzie trochę gorsza niż z dobrego, markowego radia. Na ori radio bez wmachola polecam coś takiego:
http://moto.allegro.pl/hertz-dsk-165-dystansemdf-smycz-kurier24h-wroclaw-i1456959103.html
Ewentualnie DLS K6, grają nawet lepiej (czyściej) ale są ciutkę cichsze od tych Hertzów.

reekinek
22-02-11, 18:18
Ja moge Ci śmiało poleci http://allegro.pl/zestaw-glosnikow-proa-simplex-160-25-mundorf-i1428368652.html coś takiego:)
Jak byś sie zdecydował na zakładanie na jakieś audi to znam dobre sklep w którym mam duży rabat:)

leonik
22-02-11, 18:38
jakbyś chciał mam do sprzedania cały swój bagażnik ze sprzętem i zabudową :)

Macior666
22-02-11, 18:57
Dzieki za odpowiedz, a te glosniki np hertz moge podlaczyc na seryjnych zwrotnicach czy bedzie lipa i lepiej na tych 4 zwrotnicach co w zestawie

Hoze
22-02-11, 20:18
Macior666, oczywiście, że na zwrotnicach które są w zestawie (Hertz, inne firmy itp), są odpowiednio przygotowane pod poszczególne komponenty, nie na seryjnych zwrotnicach, tam jest zazwyczaj prosty filtr górnoprzepustowy , który w moim mniemaniu (choć nie jestem elektronikiem) spowoduje dużo gorszą jakość sygnału na wysokotonówkach. Poza tym nie każdy zestaw ma zwrotnicę aktywną, np. te tańsze Hertze które pokazałem mają taki sam filtr jak seria, ale zapewne wykonay z lepszej jakości komponentów (czyli lepszy kondensator). Można oczywiście zrobić, tak jak Mówisz, ale jest to bez sensu jak dla mnie. Jeśli zaś chodzi o zestaw który zaproponował Reekinek, to jest to już naprawdę niezła półka, ale tam bez wzmachola powiem krótko - ZAPOMNIJ!!!

Macior666
22-02-11, 20:25
Teraz wszystko dla mnie jest jasne :)

reekinek
22-02-11, 20:29
Moje zdanie jest takie ze nie co się pchać w instalacje jakiegoś innego sytemu jeśli sie go dobrze nie napędzi rozumiem ze koszta wzrastają bo trzeba przeciągniecie instalacje i w ogóle ale i jakości i zadowolenie jest większe:) Takie jest moje zdanie:) Zreszta tak jak ze wszystkim apetyt rośnie w miare jedzenia:cool:

Hoze
22-02-11, 20:46
Moje zdanie jest takie ze nie co się pchać w instalacje jakiegoś innego sytemu jeśli sie go dobrze nie napędzi

Dokładnie Reekinek. Przypomniały mi się czasy, jak miałem 17-18 lat i pierwszy samochód (Maluch) i wsadziłem tam skrzynię domowej roboty z dwoma Tonsilami 30 cm pod tylne wyjścia na głośniki w radiu Gelhard 4x25W, bez wzmachola!!!!, i grało nawet hehehe....:D

masi0
23-02-11, 08:51
Ja mam Bass Works od nowości, jest o wiele lepiej niż w serii, wiadomo nie jest to jakiś super profesjonalny system nagłośnienia ale jak dla mnie to wystarcza. Z tego co porównywałem to dźwięk jest głębszy niż civicu ze standardowym audio.

Gdzie fabrycznie Honda wklada to magiczne pudełeczko zwane wzmacniaczem?:o

Dzieki panowie za odpowiedz:) Na razie pozostaje mi IMO zakup lepszych glosników na przód a potem się zobaczy.
No i nie chce rezygnować z fabrycznego radia.

Czy te: http://moto.allegro.pl/hertz-dsk-165-dystansemdf-smycz-kurier24h-wroclaw-i1456959103.html głośniki + dystans do Hani pasują w miejsca danych głośników jak plug'n'play czy trzeba rzeźbić? Czy korzystać z dostarczanej z nimi zwrotnicy czy korzystać z fabrycznej?

Aha jeszcze jedno - jakie wtyki do głośniko ma Honda?

reekinek
23-02-11, 10:27
Nie wiem jak z Tymi ale ja musiałem w miejscu głośnika kawałek blachy wyciąć bo nie wchodziły do końca:) Korzystasz z dostarczonych z głośnikami zwrotnic
http://img687.imageshack.us/img687/3577/zdjcie0031t.jpg (http://img687.imageshack.us/i/zdjcie0031t.jpg/)
Tak to wygląda od środka myślę ze coś tam będzie trzeba podpicował

Macior666
23-02-11, 19:24
a jakie dystanse mam zastosowac zeby wszystko sie pomiescilo??

adiwawa01
01-03-11, 10:26
cze. mam pytanie i od razu mówię, że jestem totalnie zielony. jeśli ktoś montował w heni audio (mam 3D) to proszę o poradę ile i co. mnie powoli seria wpienia. myślę o tubie (choć we wcześniejszych autach nie potrzebowałem) no i mała zmiana głośników. wcześniejszy zestaw za prawie 3000 jest super, ale jak na mój związek nie do podźwignięcia przez żonę :). na co zwrócić uwagę. możecie polecić jakiś warsztat CA w Wawie ?

Ordi
01-03-11, 11:41
Kolego, załóż głośniki te co chłopaki podali powyżej (http://moto.allegro.pl/hertz-dsk-165-dystansemdf-smycz-kurier24h-wroclaw-i1456959103.html) i już. Koszta nieduże a audio powinno być lepsze. 5D i 3D w audio niczym sie nie różni :)
A ja mam pytanie: czy te tweetery z linku powyżej zmieszczą się w miejsce oryginalnych tweeterów w drzwiach przy lusterkach?
I czy jakość dźwięku będzie dużo lepsza w tych Hertz'ach niż w serii...? :o

Hoze
01-03-11, 21:15
Ordi, na moje oko te tweetery wejdą tam spokojnie, ale nie rozbierałem jeszcze tapicerki, więc na 100% nie jestem pewien. Natomiast jakość dźwięku będzie na bank lepsza, choć te Hertzy bez wzmachola basu dobrego nie dadzą(ale i tak lepiej niż w serii), natomiast sopran jest masakryczny, trzeba będzie na radiu na max +1 ustawić wysokie tony. Niskie na radiu podejrzewam, że jak dasz +2 to będzie efekt taki jak serię ustawisz na maxa:). Tak miałem w poprzedniej Hance VII też przy seryjnym radyjku, ale potem mi to już nie starczało (wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia) i wstawiłem te droższe Hertze i wzmachol Magnat (nie pamiętam modelu) o mocy RMS 2x60W przy 4 ohm rezystancji. Pozdro.

adiwawa01
02-03-11, 16:55
dzięki za wyczerpującą odpowiedź.....

Hoze
02-03-11, 19:19
W ramach OT: oto jaki hardcore można zrobić z car audio w naszych Cifach:) - ja tam już za stary na to jestem, ale jak ktoś ma ochotę i kasę:D
http://www.youtube.com/watch?v=DhoCFfYQilw
http://www.youtube.com/watch?v=-dV5njaeNwA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=30ft9WltDEY&feature=related

Ciekawe, ile ta Hania wytrzyma:D

Lucas.FK2
02-03-11, 22:24
W ramach OT: oto jaki hardcore można zrobić z car audio w naszych Cifach - ja tam już za stary na to jestem, ale jak ktoś ma ochotę i kasę
http://www.youtube.com/watch?v=DhoCFfYQilw
http://www.youtube.com/watch?v=-dV5n...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=30ft9...eature=related

Ciekawe, ile ta Hania wytrzyma

Ciekaw jestem jak ją przygotował do takich drgań. Masakryczny bas aż szyba przednia lata. w dodatku nie ukończony projekt-no czub. Szkoda tak ładnego auta na takie demolowanie.

reekinek
03-03-11, 01:51
Jak dla mnie to leka przesada.... no ale co kto lubi jak dla mnie http://www.youtube.com/user/neoarks#p/u/0/Pwe1F5zWxks to ten gość ma prawdziwe audio w aucie a nie tam sprzęt do budzenia wsi:cool:

h16v
07-03-11, 11:52
Jak dla mnie to leka przesada.... no ale co kto lubi jak dla mnie http://www.youtube.com/user/neoarks#p/u/0/Pwe1F5zWxks to ten gość ma prawdziwe audio w aucie a nie tam sprzęt do budzenia wsi:cool:
Sprzęt na tym filmie wypas. IMHO prezentacja jego możliwości podczas postoju to trochę pomyłka - szczególnie w Type-R. :cool:
Dla mnie ciekawe jest jak to się zachowuje przy prędkości przelotowej 100-120km/h bo wtedy ma to sens. Tylko na jednym filmie gość jedzie ale z prędkością kilku kilometrów na godzinę.

reekinek
07-03-11, 13:35
Ja z własnego doświadczenia wiam ze muzyki najlepiej słucha się na postoju wtedy można skupić sie na detalach podczas jazdy nie ma na to czasu i inaczej sie to odczuwa:)

pepe
30-03-11, 15:56
Witam, wiem że to nie ten dział ale na car audio nic nie znalazłem, chodzi mi o montaż głośników wysokotonowych do sedana ponieważ nam wersje comfort i wersja ta wysokotonowych nie posiada, chodzi mi jakie głośniki moglibyście mi polecić np. z allegro które będą idealnie pasować w miejsce fabryczne na podszybiu,

jockow
30-03-11, 20:42
Witam, wiem że to nie ten dział ale na car audio nic nie znalazłem, chodzi mi o montaż głośników wysokotonowych do sedana ponieważ nam wersje comfort i wersja ta wysokotonowych nie posiada, chodzi mi jakie głośniki moglibyście mi polecić np. z allegro które będą idealnie pasować w miejsce fabryczne na podszybiu,
Witam ,ja też ma sedana w Comforcie i powiem Ci że nie ma tam nawet kabli do wysoko tonowych głośników.Ja jestem na etapie wymiany wszystkich samych głośników i kupiłem Hertza ,jeszcze nie wymieniłem więc nie wiem jak grają.Nie dokładam wzmacniacza i nie zmieniam radia.

pepe
31-03-11, 10:21
A jaki zestaw kupiłeś, chodzi mi o to żeby idealnie pasowały bez żadnych przeróbek

Alix
01-04-11, 18:21
Ja powiem tak:

W pierwszym aucie kombinowałem wszystko sam – montaż głośników (wtedy Sony Xplod były na topie), mocnego radia, potem poprawki głośników, nowy akumulator przez źle podłączoną instalację... Kombinacje typu tuba własnego montażu na głośniku Vify podłączona na zmostkowanych wyjściach od radia etc. W sumie tak tanio nie było, roboty masa, łupało mocno... ale żeby grało – to bym nie powiedział.

W drugim aucie kupiłem na wejściu przyzwoity wzmacniacz Harman/Kardon, głośniki Rainbow, kable, skrzynkę Rockford Fosgate – wszystko lege artis, kompletowałem to trochę. Potem montowałem u garażowego instalatora (Hornhagen we Wrocławiu – do zakupu sprzętu OK, ale do montażu absolutnie nie), tam też wygłuszałem. Trochę stroiłem sam. Kasy w sumie poszło niemało, grało przyzwoicie, ale to też nie było to. No i z powodu poboru mocy przy basach aż nieco przygasały światła a nietanie żarówki H7 w światłach mijania wymieniałem co miesiąc (efekt mocnego wzmacniacza przy braku kondensatora).

W Hani miałem trochę dość takiej głupiego roboty i wszystko od początku do końca zrobili mi profi z Extreme Car Audio z ul. Księgarskiej we Wrocku (dobrali sprzęt, przygotowali auto, zamontowali, zestroili). Teraz jest wreszcie jak chciałem. Nasze hi-endowe audio w domu nie jest w stanie tak poprowadzić niektórych kawałków (szczególnie w kwestii basu). Wygłuszenie drzwi – cisza jak makiem zasiał – z Hani zrobił się niemal Merc :) Instalacja customowa, w schowku na koło zapasowe – w pełni dyskretna, żadnej tuby czy skrzyni na pół bagażnika. I jak się wszystko podliczyło, wyszło za podobną sumę jak w poprzednich autach (szczególnie że nie trzeba już inwestować w żarówki hehe) - tyle, że trzeba było wyłożyć ją na raz. W kwestii audio uważam, że dużo racji jest w stwierdzeniu, że tylko 50% to sprzęt a równie ważna dobra instalacja.

Wnioski do przetrawienia :P

P.S.

Tak się składa że słuszałem te Bass Worksy. Jak ktoś dostał w pakiecie – czemu nie, może nie tyle dużo lepiej co przynajmniej jest bas. Ale kupować to kiepski pomysł - z taką sumą można już startować do panów z Extreme Car Audio czy innych dobrych instalatorów, a to jak porównywanie diesla 1.9TDI ze zdrowym V8 :))) Oba jeżdżą, ale...

8 gen. jest naprawdę niezły do nagłaśniania (przyzwoite seryjne radio jako źródło, sporo miejsca na głośniki w drzwiach, bagażnik dający wiele opcji) więc warto!!!

Co do samych głośników to się czasem można "przejechać" - jak włożyłem niby super Rainbowy (za 700 pln para) do Avensisa to byłem załamany, bo na samym radyjku grały gorzej niż seria. Z tego co wiem jak same głośniki bez wzmacniacza to niezłą opcją są Infinity - mają dużą efektywność więc dobrze radzą sobie z lichym sygnałem seryjnych odtwarzaczy i są łatwe do wysterowania. Tak przynajmniej twierdzą znajomi instalatorzy, i nawet takie wpisy widziałem na tym forum (nie wypowiadam się sam, bo moje obecne Infinity już seryjnego sygnału nie widziały). I to są wbrew poglądom niektórych b. kulturalne głośniki, nie żadne "łupacze".

miX3r
06-04-11, 08:40
Witam, wklejam tu mojego posta z innego tematu. Jak przeszkadza to ciach.

Jak się wam sprawuję seryjne radyjko Panasonica? Mam Civa 06r. i właśnie niedawno radio przestało mi czytać płytki. Wywala mi komunikat DISC ERROR. Raz jakimś cudem się płytka włączyła ale to tak na 200 prób..Miał ktoś kiedyś z tym problem?

TeeS1975
06-04-11, 10:59
tu wystarczy :)
może spróbuj użyć jakiejś płyty czyszczącej

miX3r
06-04-11, 11:44
Niestety próbowałem, nawet jak czyszcząca jest w napędzie to wyskakuje DISC ERROR..

Hoze
07-04-11, 12:40
W takim razie się ciesz:).Masz pretekst wymienić radio na lepsze:). A tak na serio, to jest to pierwszy przypadek jaki słyszałem,aby w Naszych Cifach zacinało się radio.Warto wymienić.

krzysztofw
08-04-11, 21:45
Witam
Mam takie małe pytanie. Czy po zamontowaniu adaptera do radia 2 dinowego u Was od razu był wyświetlany kierunek nawiewów?? U mnie wszystko działa oprócz kierunku i za bardzo nie wiem w czym może leżeć przyczyna.
Pozdrawiam

Ordi
08-04-11, 21:55
Kolego potrzebujesz adaptera Connects2 - podpinasz go pod radio i dzięki niemu działa ci kierunek nawiewów i nawet sterowanie z kierownicy. Cena w PL około 470pln. U mnie dużo taniej - jak coś tp Priv.
Inna opcja to wożenie oryginalnego radia w schowku - podpinasz pod niego jakieś tam kable i wtedy widzisz kierunki nawiewów. Ale za to nie masz już miejsca w schowku :p

krzysztofw
08-04-11, 21:57
W tym problem ze własnie mam zamontowany adapter Connect2 i wszystko dziala oprócz kierunku nawiewów.

Ordi
08-04-11, 22:13
może masz nie odpowiedni model? tzn nie dokładnie pod twoje radio? Ja załatwiałem Connects2 dla LEONIK'a i chyba REEKINK'a z forum i u nich wszystko działa

EDIT:
a ja dzisiaj zamontowałem sobie z przodu głośniki u-Dimension El Comp 6 :D

krzysztofw
08-04-11, 23:03
Model jaki posiadam to CTSHO002. Cena juz troche jest mniejsza bo mozna kupić za 299 zl ----> http://centrum-car-audio.pl/index.php?strona=opis&ID=7503
Mysle ze radio tu nie ma znaczenia pozniewaz nawet jak podlaczymy sam adapter wyswietlacz juz dziala. Po podlaczeniu radia dziala sterowanie z kierownicy tylko tak jak pisalem nie ma kierunku nawiewu.

Ordi
08-04-11, 23:18
Model dobry.
Noto ja nie wiem co mogło być nie tak. Gadaj z LEONIKiem i REEKINEEK'iem. Oni chyba tylko zamontowali i działa.
Tutaj masz LINK (http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?7415-R18A2-HB-5D-StreetRacing-Team-%A6widnica/page36) do tematu leonika gdzie pisze o adapterze

reekinek
09-04-11, 01:39
U mnie wszystko śmiga jak powino:) morze któraś z kostek jest za słabo podpienta?

Ordi: wygłuszałem sobie drzwi???

Ordi
09-04-11, 12:55
Niet :-/ Założyłem głośniki bez wygłuszania. Jak wygłuszę drzwi, to dużo mi to pomoże?

TeeS1975
09-04-11, 13:59
przy seryjnym wygłuszeniu, które umówmy się jest średnie, wygłuszenie da dużo

reekinek
09-04-11, 15:45
Umie po wygłuszeniu drzwi było juz dobrze ale jak wygłuszyłem jeszcze boczki specjalna pianka to jest już rewelacja:). I Wtedy powstanie pewnego rodzaju komora a ze nasze Cify maja dość szerokie drzwi to na pewno odczujesz różnice w kick-Basie:) Polecam maty STP sa w maire tanie a wcale nie ustępują Daynamata:)

Hoze
10-04-11, 14:00
Ordi, wygłuszenie to podstawa. Naprawdę warto, a można to zrobić samemu, jedyny problem to nie połamać spinek i dobrze odtłuścić drzwi, bo jak źle odtłuścisz, to mata się odklei, i często idzie na szybę:(. Ja tak miałem jak pierwszy raz wygłuszałem auto, potem się nauczyłem, aby dobrze oczyścić drzwi.

Dziki HTL
10-04-11, 19:03
chłopaki dobrze piszą. Bez wytłumienia drzwi nawet Morell Supreme nie zagra jak trzeba :) Dynamat spoko ale cena zaporowa - również polecam STP - mam u siebie i jestem zadowolony

reekinek
11-04-11, 13:31
Używał ktoś adaptera do podłączenia oryginalnej anteny ??? jesli tak to do czego podpatrzyliście niebieski kabel???

krzysztofw
12-04-11, 20:16
Trochę się dowiedziąłem a i tak mało wiem :):) Wiec:)
Adapter do wersji Europejskiej wyszedł całkiem nie dawno ---> 2011 (http://www.impulsecar.co.uk/services/?p=82)
Ja akurat dostałem wersje angielską czyli kierownica po prawej stronie i w niej nie będzie działał kierunek nawiewów powietrza ani ściemnianie.
,,If your Civic is right hand drive, our adaptor will allow:
Removal of the OEM radio
Retention of the aircon display
Steering wheel remote control (SWRC) interface
Retention of the dash clock which can be adjusted via the SWRC
The clock illumination is not dimmable
Relatively easy installation
Separate interfaces for different makes of head unit

If your Civic is European left hand drive, the airflow display will not function

If your Civic is right hand drive in Japan, Australia or Singapore the temperature display will not function"

U nas w Polsce możemy znaleźć aukcje które pasują do wersji z rocznika 2006 i 2007. Każdego sprzedawce kótrego spytałem w czym jest różnica nie umiał na to pytanie odpowiedzieć. Więc jest szansa 50/50 zę to akurat wersja Europejska.
AAAA i na stronie którą wcześniej podałem z adapterem Pan po zapytaniu o dostępność zmienił cene z 299 zł na 499 zł:):)
Dzisiaj napisałem do http://www.impulsecar.co.uk jak rozróżnić werjsce LHD od RHD. Jak tylko odpiszą zdam relacje.

A i zapomniałem zapytać.
Ordi pamiętasz może jak zamawiałeś adaptery to w aukcjach było napisane że pasują do 2006 czy 2007 ??

Ordi
12-04-11, 22:39
Kolego, ja zamawiałem adaptery connects2 z angli i tam nie było nic napisane czy to jest do kiery po lewej czy prawej stronie. Zresztą dla mnie to żadna różnica bo na 99% instalacja jest ta sama w obu autach tylko kiera jest po innej stronie!
Załatwiałem te adaptery dla Reekinka i Leonika i u nich działa bez zarzutu.
Ja takie załatwiałem: http://www.connects2.co.uk/c2search.aspx?catID=24&manID=210&modID=777
Jak coś to wal na PRIV albo GG

pepe
16-04-11, 16:54
Wie ktoś z kolegów jaka jest głębokość montażowa głośników w drzwiach w sedanie bo nie chciał bym kupić nieodpowiednich

Ordi
16-04-11, 19:14
Kup dobre głośniki + profilaktycznie dystanse MDF (koszt okolo 7-14pln/szt). Koszt nie duży a większa frajda ze słuchania - wiem na własnym przykładzie :D

masi0
26-04-11, 18:26

Hej, gdzie jest zamontowana sama skrzynka bass worksa? moge tanio kupic takową + głośniki a nie chce bawic sie w skrzynki, suby, wzmaki itp

Hoze
26-04-11, 21:28
Masi0, rób jak Uważasz, ale moim zdaniem, Bass Works, owszem daje jako taki!!! basik, ale tylko to...czystość dźwięku jest w nim gorsza niż w serii z tweeterami:D

Daniel_I
28-04-11, 10:18
Hej, gdzie jest zamontowana sama skrzynka bass worksa?

W 5D Bass Works to wzmacniacz i dwa głośniki Infinity, które montuje się w tylnych drzwiach zamiast tych, które są tam fabrycznie i to wszystko (+ jeszcze ozdobne ramki na głośniki).

ZCTW to jest wersja z osobnym wooferem, ale jest ona dedykowana do innych wersji nadwoziowych.

masi0
28-04-11, 10:20
W 5D Bass Works to wzmacniacz i dwa głośniki Infinity, które montuje się w tylnych drzwiach zamiast tych, które są tam fabrycznie i to wszystko (+ jeszcze ozdobne ramki na głośniki).

ZCTW to jest wersja z osobnym wooferem, ale jest ona dedykowana do innych wersji nadwoziowych.

no dobra - ale gdzie montuje się sam wzmacniacz?

Daniel_I
28-04-11, 10:29
no dobra - ale gdzie montuje się sam wzmacniacz?

On jest malutki i w komplecie są uchwyty do zamocowania - u mnie montowało ASO i wsadzili do schowka przed pasażerem (uchwyty przykręcone do górnej ścianki schowka), ale nie dam głowy, że to jest miejsce wskazane w instrukcji montażu. ;)

masi0
28-04-11, 10:38
On jest malutki i w komplecie są uchwyty do zamocowania - u mnie montowało ASO i wsadzili do schowka przed pasażerem (uchwyty przykręcone do górnej ścianki schowka), ale nie dam głowy, że to jest miejsce wskazane w instrukcji montażu. ;)

najlepiej zagadam z ASO :)

endepende
28-04-11, 11:45
miesjce fabrycznego montażu wzmacniacza bassworksa jest za panelem radia

szubek
28-04-11, 21:14
Zależy od modelu, w sedanie z tego co pamiętam to w bagażniku a w 5/3D chyba za tylnym boczkiem.

masi0
29-04-11, 08:45
Zależy od modelu, w sedanie z tego co pamiętam to w bagażniku a w 5/3D chyba za tylnym boczkiem.

ogladalem seryjne radio ktore ma z tylu szyny do montazu bass worksa - wiec chyba jednak racja :)

masi0
04-05-11, 12:53
Masi0, rób jak Uważasz, ale moim zdaniem, Bass Works, owszem daje jako taki!!! basik, ale tylko to...czystość dźwięku jest w nim gorsza niż w serii z tweeterami:D

to w takim razie co wsadzić zamiast seryjnych gwizdków i głosników w drzwiach zeby gralo lepiej, bo te seryjne to jakaś poracha - już mój focus grał ładniej na serii

Hoze
04-05-11, 16:57
Przecież już o tym było w tym temacie Kolego:D....Hertz DSK 165, U-Dimension (spytaj o model Ordiego), DLS K6, oraz wiele, wiele innych, o mocy RMS do max 80W jeśli chcesz to zrobić bez wzmachola, i dokładnie wygłuszyć drzwi....

Ordi
04-05-11, 20:29
Ja założyłem u-dimension el comp 6 (bez wzmacniacza). Granie spoko, ale potrzebujesz do tego dokupić dystanse MDF i wygłuszyć drzwi (po 9 zwykłych mat bitumicznych na 1 drzi - razem 18 mat).
Napewno będą lepiej grały pod jakims lepszym radiem...

Hoze
05-05-11, 10:33
Napewno będą lepiej grały pod jakims lepszym radiem...
To fakt...

masi0
12-05-11, 14:41
towarzysze, co powiecie na taki zestaw:

przód: hertz esk 165
tył: hertz ev-165

wzmacniacz do tylnych: bass works

nie zalezy mi na super parametrach, ma grac ladnie i czysto a w jaki sposob to juz nie wazne :D

moze byc?

Hoze
13-05-11, 08:37
Jeżeli już masz ten wzmak bass works, to OK, a jak nie masz, to kup to:http://moto.allegro.pl/carpower-hpb-602-zestaw-kabli-hifonics-pendrive-i1592105576.html, spróbuj go podłączyć pod przednie ESK 165 (naprawdę fajne głośniki), wygłusz drzwi przednie, a tyłu nie zmieniaj....zaoszczędzisz kaskę na tylne głośniki. Wzmachol podłącz za pomocą konwertera sygnału (coś takiego:http://moto.allegro.pl/adaptor-sygnalu-rca-wyposaz-radio-w-2xrca-soling-i1610024799.html) pod wyjście na przednie głośniki w radiu. Po wszystkim możesz wysterować większy sygnał na przód. Dobry przód naprawdę da Ci fajną frajdę, zaufaj i SPRAWDŹ TO:). Jeśli zaś myślisz, że ucierpią na tym pasażerowie z tyłu....uwierz mi, nie ucierpią:)

masi0
13-05-11, 08:49
Jeżeli już masz ten wzmak bass works, to OK, a jak nie masz, to kup to:http://moto.allegro.pl/carpower-hpb-602-zestaw-kabli-hifonics-pendrive-i1592105576.html, spróbuj go podłączyć pod przednie ESK 165 (naprawdę fajne głośniki), wygłusz drzwi przednie, a tyłu nie zmieniaj....zaoszczędzisz kaskę na tylne głośniki. Wzmachol podłącz za pomocą konwertera sygnału (coś takiego:http://moto.allegro.pl/adaptor-sygnalu-rca-wyposaz-radio-w-2xrca-soling-i1610024799.html) pod wyjście na przednie głośniki w radiu. Po wszystkim możesz wysterować większy sygnał na przód. Dobry przód naprawdę da Ci fajną frajdę, zaufaj i SPRAWDŹ TO:). Jeśli zaś myślisz, że ucierpią na tym pasażerowie z tyłu....uwierz mi, nie ucierpią:)

Dzieki za podpowiedź :) Problem jest taki, że nie chce aby wzmacniacz zabierał mi część bagażnika. Myślałem też o małym wzmanku zamontowanym we wnęce na radio - tam gdzie wchodzi bassworks

Hoze
13-05-11, 09:08
Problem jest taki, że nie chce aby wzmacniacz zabierał mi część bagażnika
Ten wzmak co zaproponowałem sądząc po podanych wymiarach powinien się spokojnie zmieścić w schowku, w lato nawet lepiej, bo schowek klimatyzowany, więc chłodzenie będzie lepsze:D

Co do samej instalacji, poza tym co już wymieniono wcześniej, to jeszcze dokup odpowiednie dystanse z MDF oraz lepsze przewody do głośników od wzmacniacza np. coś takiego http://moto.allegro.pl/kabel-glosnikowy-z-prawdziwej-miedzi-2x2-50-mm2-i1606784535.html, warto, bo seryjne przewody są zbyt małego przekroju. Podłączasz je do średnio-niskotonowych, tak dla całkowitej jasności:)

gak
15-05-11, 10:51
Ten wzmak co zaproponowałem sądząc po podanych wymiarach powinien się spokojnie zmieścić w schowku, w lato nawet lepiej, bo schowek klimatyzowany, więc chłodzenie będzie lepsze:D

No i na taki pomysl wlasnie wczoraj wpadlem i ja :) Pierwsza wiosna nowo nabytego auta zawsze konczy sie robieniem CA :) w poprzednim aucie poszedlem po calosci, kilka miesiecy i tysiecy poszlo w audio. W civ nie chce mi sie juz dlubac tak mocno dlatego chce zrealizowac plan minimum.
1. Jednostka centralna Alpine S900R (rozwiaze od razu problem navi i parrota bo ma w sobie) - uzywal ktos moze tego klocka zeby napisac opinie?
2. Udalo mi sie kupic wzmacniacz Oriona z 91 roku na allegro za grosze. Maly 2kanaly 80W RMS podlacze go bezposrednio do akku nawet bez kondensatora dobrymi przewodami 10mm2
Pytanie: co jest nad sufitem schowka? Chce go podwiesic po sufit ze jakas uzytecznosc schowka zostala. Tylko nie wiem czy tam nie ma jakijs elektroniki ktora zakloci pasmo. Orientuje sie ktos?
3. Piecyk polacze z radiem jakims krotkim interconnectem moze monstera, a ze krotki to nie powinien lapac zaklocen.
4. Drzwi maty (pewnie jak zwykle dynamat dosc ladnie sie ukladaja)
5. Zestaw na przod chyba tym razem Focal. Zawsze chcialem isc w ta firme ale nigdy nie starczalo kasy :) teraz mniej wydatkow to chyba dam rade.
Pytanie: jaka jest max glebokosc montazowa w drzwiach przy uzyciu dystansow mdf? Czy jest to w ogole problem? Byl w poprzednich autach.
Czy w drzwiach przy montowaniu mdf + glosnik sa jakies inne niespodzianki ?
Co jest pomiedzy blacha a tapicerka? Wiatr szaleje czy jakies sensowne wytlumienie?
Sorry za podstawowe putania ale chce jak najmniej razy zdejmowac boczki bo sie spinki wyrabiaja.
6. Czy w wersji 3d glosniki z przodu da sie przelozyc na tyl? Bo moze tyl tez podlacze ale bezposrednio domradia na wypadek dluzszej trasy w wiecej osob.

Suba tym razem odpuszczam. Nie chce mi sie ciagnac kabli do bagaznika. W zamian wstawie kamerke cofania do radia ;)

No i oczywiscie zamowilem elektronike ktora zastapi funkcje seryjnegonklocka zeby nie stracic wyswietlacza z godzina oraz sterowania z kierownicy itp.

Z gory dzieki za info ktore pomoga mi w dalszym planowaniu. Fotki i opis z przebiegu instalacji postaram sie wrzucic na forum... Jak juz do niej dojdzie poki co kompletuje sprzet.

Ege
15-05-11, 23:54
jak wygląda sprawa wymiany radia (na 2din) w wersji z navi?
wiem że niektóre radia mają wyjscie (interfejs?) do obsługi zewnętrznego (fabrycznego) wyświetlacza w radio...
widział ktoś taką przeróbkę?
wie ktoś jak to wygląda?

Hoze
06-06-11, 15:00
Odkopuje temat, bo jestem ciekaw opinii na coś takiego. Czy ktoś kiedykolwiek planował montaż głośnika basowego w półce, mój koleś ma wsadzony do BMW E36 sedan (tak, sedan, to ważne) coś takiego http://moto.allegro.pl/pioneer-ts-w-307f-30cm-900w-fv-rzeszow-sklep-i1613532914.html, i powiem szczerze, że mimo kiepskiego wzmaka, naprawdę gra to całkiem przyzwoicie (niezłe zejście, głęboki bas, jedynie z techniawą trochę "nie nadąża"), a koszty w porównaniu do zabudowy dyskretnej nieporównywalnie niższe (nie ukrywam, że zależy mi na bagażniku). Reekinek i inni, co sądzicie??

reekinek
06-06-11, 17:05
Nooo jak dla mnie to dość dziwny pomysł bo takie głośniki bez skrzyni nie maja sensu.... Lepiej na początku zainwestować w dobry przód i wygłuszenia a z czasem zamontować sub jak będzie mało:)

gak
07-06-11, 09:18
Czy ktoś kiedykolwiek planował montaż głośnika basowego w półce, mój koleś ma wsadzony do BMW E36 sedan

glosniki w tylej polco to jest wlasnie domena BMW ;) jeszcze najlepiej czerwone sony Xplod. Tyle z CA to ma niewiele wspolnego. Zadaniem basowego jest wytworzenie cisnienia ktore jest zamykane w obudowie zamknietej lub wypuszczane bass reflexem. Sa jeszcze instalki free-air ale jakos nigdy nie moglem zrozumiec jak to ma dzialac... pewnie dlatego sa malo popularne.

Jak chcesz małą obudowe to zrob zamknieta z jakims glosnikiem 20cm.... W civ HB bas w polce wygladalby trefnie, musialbys zdjac sznurki zeby polka caly czas lezala bo inaczej teleskopy padną.

Hoze a masz instalacje pod sub? tzn wzmacniacz juz podlaczony? jak tak to mam mega malutka skrzynke z Hertzem 160 mm Jest mega mala a o dziwno znacznie poprawia bass w aucie. Jak chcesz to podjedz wypozycze Ci na jakis czas, to sobie posluchasz. Ja jej nie uzywam od roku wiec mi tylko wadzi w garazu.

Hoze
07-06-11, 11:54
Nie mam jeszcze gotowej instalki pod suba, dopiero wszystko sobie "projektuję". Do tej pory podzielałem Wasze zdanie, że montaż głośnika w półce jest bez sensu, ale ten Pionek jest właśnie przeznaczony niby do montażu swobodnego - to raz, dwa - przynajmniej w tej BMce naprawdę słuchowo nie wypada najgorzej, ale każdy ma swój gust i słucha określonej muzy, wiadomo. Ale widzę, że jednak moje obawy są słuszne. W wakacje montuję instalkę i wzmaka i będę dobierał suba w skrzynii (raczej zamkniętej niż BR, bo ja jestem fanem techniawy, a BR często nie daje rady z techno, no i w zamkniętej jest niższe zejście i głębszy bas, ale jest zazwyczaj ciszej - nie ma dudnienia:D).

gak
07-06-11, 12:42
w zamknietej jest szybszy bas co w techno raczej ma znaczenie ;)
z tym BMW to moze i masz racje sa przypadki ze teoretycznie zle wykonane konstrukcje graja super ;) ale pamietaj ze czesto mozna pomylic bas z lomotem ;) szczegolnie jak nigdy nie mialo sie suba w aucie.

Jak zrobisz instalke i bedziesz chcial pozyczyc tego HZ to daj znac.

Hoze
10-06-11, 13:11
No dobra Panowie, decyzja zapadła - w pierwszej kolejności bawię się w CA:) (Lubię to!!!), postanowiłem też, że wszystko zrobię sam lub z pomocą kumpli, ale nie będę za to płacił warsztatom CA, bo się za bardzo cenią. I tu mam pytanko, które pewnie już nie raz się pojawiło, jak zdemontować seryjne radio (najlepiej krok po kroku). Mam już wiedzę, którędy puścić kabel zasilający spod maski, mniej więcej wiem po oględzinach, jak puścić kable sterujące od radia, tylko problem demontażu radia pozostał. Rozpoczynam zabawę...od tyłu, czyli wzmachol 1 lub 2 -kanałowy + sub, po wakacjach głośniki w drzwi przednie wraz z wygłuszeniem (powiem szczerze, że na razie to te seryjne co są jakoś mnie nawet zadowalają, brakuje mi tylko basu, ale syk i czystość dźwięku na razie jest OK, pewnie po montażu suba zmienię zdanie:D). GAK, kiedyś mi na PW Wspomniałeś, że Możesz pomóc. Podtrzymujesz??:):), stawiam dużą flachę za pomoc + grill z kiełbachami na zagrychę:D. Planuję rozpocząć wszystko od pierwszego lipca, ale wiadomo, że jak coś, to dostosuję się do Ciebie, w razie co od 11 do końca lipca mam urlop i jestem poza Szczecinem, ale cały sierpień po robocie oddaję się pracy nad CA w razie "w". Pozdro.

gak
10-06-11, 15:08
Podtrzymuje, ale nie bede mial czasu zeby z Toba siedziec :( mam swoje CA do zrobienia... sluze poradami i know-how jakby co ;)

1. jutro bede demontowal radio i zmienial na 2din wiec powiem wiecej. poki co zobacz na to: http://www.fitaudio.com/?View=entry&EntryID=108
moim zdaniem nie trzeba zdejmowac i odchylac tego plastiku z pod kierownicy bo dol radia wpada prostopadle na wciski, chyba styknie rozmontowac gore i odkrecic srubki a dol wyskoczy sam. Jutro zweryfikuje i dam znac.

2. jeszcze sie nie rozgladalem za miejscem zeby przepuscic kable z komory silnika do kabiny, wiec tutaj Ty mi mozesz pomoc, napisz co i jak chetnie poczytam - planuje maly wzmak w schowku do napedzenia przodu.

3. jezeli milbys ochote mam fajny tani wzmak do sprzedania (sony XM-6020) klasyka z japonii, kupilem dla siebie ale nie wchodzi do schowka wiec bede musial wstawic mniejszy XM-4025. Mam tez dobre sygnalowki monster cable jakbys mial ochote ;)

4. Planujesz wymiane radia czy podlaczyc wzmak pod seryjne? jak seryjne to potrzebujesz reduktor napiecia, jak inne radio to adapter sterowania z kiery i zegara ;)

5. 1 lipca akurat na tydzien wyjezdzam na urlop ;) - Z reszta pociagniecie kabli do bagaznika + sub to 1 weekend roboty, moze nawet uda sie w 1 dzien. Wygluszanie drzwi pasowanie dystansow, mocowanie zwrotnic itp to jest zabawa. Sam sub pojdzie gladko.

uniu1
10-06-11, 22:17
Dopowiem że koło servo hamulcowego jest otwór w ścianie grodziowej (5d diesel) przez który idzie spora ilość kabli. Ja zrobiłem tam otwór w gumie i puściłem tam przewód zasilający wzmaka. Kabel wyszedł w środku nad pedałami i potem pod dywan z lewej strony ( trzeba zdemontować listwy wewnętrzne plus dolna osłona środkowego słupka) i pod tylnym siedzeniem ładnie wychodzi z tyłu do bagażnika. Sterowanie wzmakiem wziąłem z tylnych głośników. Zdemontowałem podłokietnik i tam odnalazłem kabelki od tylnych głośników w tej grubej wiązce kabli. Dolutowałem kabelki i puściłem po środku podłogi od podłokietnika na tył. Sterowanie wzmakiem też dałem pod podłokietnikiem. Podłączyłem je pod "+" zapalniczki i zamonowałem dodatkowy wyłącznik na kablu sterującym. Wyłącznik jest zamontowany w środku podłokietnika( jest tam taka zaślepka która idealnie do tego pasuję). Mam tak że wzmak włącza się po przekręceniu stacyjki. Jak nie słucham audio to po prostu wyłączam wzmak przyciskiem w schowku.

Hoze
11-06-11, 16:03
A więc tak, między pedałem hamulca i sprzęgła jest zaślepka, po zdjęciu której otrzymujemy piękny otwór na wylot w ścianie grodziowej. Przez niego przepchasz spokojnie nawet kabel 50mm2. Jedyny problem to dostać się do niego od strony maski, bo wymaga gimnastyki, długich i w miarę szczupłych ramion. Bezpiecznik polecam przykręcić do skrzynki z bezpiecznikami które przynajmniej w 1.8 są z lewej strony zaraz za aku. W środku są dwa pola manewru, albo jak napisał kolega Uniu1, iść od razu w stronę lewych listew (ale tam może być problem, jeśli zapodasz gruby kabel, bo listwy mogą potem nie dać się "dopiąć", albo iść w stornę tunelu środkowego, który jest stosunkowo łatwy w demontażu. Kabel masowy najlepiej przykręcić do mocowania tylnych pasów. Jak wykonam instalkę, wszystko dokładnie opiszę. AHA, to wszystko co opisałem dotyczy modelu z silnikiem 1.8 w 5d, nie wiem, jak jest pod maską FN2 (np. gdzie jest aku, itp.)
Pozdrawiam.

gak
12-06-11, 11:00
Kabel masowy najlepiej przykręcić do mocowania tylnych pasów.

Kabel masowy najlepiej jest pociagnac do akku! Tylko swoje pierwsze Ca zrobilem z masą do budy, potem juz ciagnalem 2 kable bo sumie:
1. jak sie ciagnie jeden to czemu nie dwa?
2. GND idzie taki sam prąd jak plusem wiec czemu mam go puszczac po budzie?
... i polecam 2 kable każdemu ;)

Wracajac do radia. Niestety nie bylo tak latwo jak sadzilem. Bylo nawet gorzej niz w opisie ktory podalem powyzej. Skonczylo sie na zdemontowaniu polowy kokpitu :( To jeb!@# radio jest przymocowane nie tylko 3 srubami od gory ale dwiema od dolu! (przynajmniej w FN2) radio jest osadzone w takiej pseudoklatce od ktorej odchodza dwa wąsy w dol i tam sa mocnowane do ramy deski rozdzielczej. Szarpalem z godzine az w koncu rozmontowalem caly "dół".
Czy macie te sruby mozna latwo sprawdzic, trzeba wetknac palce i sprawdzic czy jest srebrna sruba nad klapką schowka. Jak jest to jest pewnie i druga po prawej do której juz nie ma dostępu bez zdjęcia dołu.
http://www.gorg.pl/foto_net/CA_CTR/radio1.jpg
http://www.gorg.pl/foto_net/CA_CTR/radio2.jpg

Wtedy zaczynamy od lewej od kierownicy tak jak na linku ktory podalem 3 posty powyżej.

Potem element z dziurą na 2din juz jakos wpasowałem i radio mozna wpuszczac do klatki od zewnątrz ale jakbym mial pakowac to oryginalne radio z powrotem to nie wiem czy dalbym rade.

W tej sytuacji pomysl uniu1 wydaje sie byc sensowny, szczegolnie jak chcesz robic sam. Tunel demontuje sie dosyc latwo, szczegolnie jego tylną część. Tam idzie gruba wiązka z kablami (widac ja na drugiej focie) i tam znajdujesz przewody od glosnikow tylnych i :
1. odcinasz je i wpuszczasz w reduktor napiecia, do reduktora interconnect (starczy wtedy juz krotki 1,5 albo 1,8 metra) i do bagaznika
2. jw. tylko wlutowujesz sie w przewody tak zeby tylne glosniki graly nadal (nie wiem jak reduktor wplynie na jakosc dzwieku)
3. j.w. tylko lecisz dalej zwyklym kablem glosnikowym i wpinasz do wzmacniacza ktory ma hi-level input.

Nie jest to moze super zgodne ze sztuka CA ale oszczedzasz sobie prucia calego przodu!

Panowie dzieki za info o przejsciu do kabiny! ide walczyc dalej bo od wczoraj jezdze z deska rozdzielcza na tylnej kanapie ;)

Ordi
12-06-11, 18:21
jakby ktoś chciał, to mogę załatwić moduł Connects2 do podłączenia radia 2DIN - wtedy działa też sterowanie guzikami z kiery i wyświetlacz nawiewu

jfr
19-06-11, 20:17
Ordi, w jakiej cenie ten modul ?

Lucas.FK2
19-06-11, 21:01
Około 450zł.

Ordi
19-06-11, 22:51
u mnie za 350pln już na gotowo u ciebie w domu (cena z wysyłką)

gak
20-06-11, 09:11
na: http://www.impulsecar.co.uk/services/?p=82 69 funtow z dostawą.
Ja u nich zamawialem caly zestaw.

Pamietaj ze bedziesz tez potrzebowal adapter anteny, obudowe na radio 2din (lub 1 din) i polkieszen montazowa.
za caly komplet (2 DIN) zapalcilem 235 z wysylka i dostalem tez takie fajne plastikowe narzedzia do zdejmowania plastikow ;)

jfr
20-06-11, 18:02
gak, jaki adapter anteny ?
Ordi na razie jestem na etapie planowania. Jak bede wymienial to wezme od ciebie.

gak
20-06-11, 20:56
civic nie ma zwyklej anteny... tylko wbudowaną - bo nic jak pewnie zauwazyles z dachu nie wystaje ;)

niestety i koncowka po stronie radia jest inna, tzn nie jest to zwykly "bolec" ktory wtyka sie do radia. musisz zastosowac przejsciowke z kostki hondy na "bolec" (+ fajka dla wiekszosci jednostek)
dodatkowo antena w civ ma zasilanie, bez tego zlapiesz RMF FM i R. Maryja ;) wiec musisz do tej przejsciowki podlaczyc +12V najlepiej z przewodu uzywanego standardowo do wysuwania anteny automatycznej - chyba kazde radio to ma a jak nie to RMT uzywane dla wzmaka. Chodzi o to zeby radio podalo na ten kabelek 12V po wlaczeniu ;)

wyglada to tak: LINK (http://cgi.ebay.co.uk/HONDA-Civic-Jazz-CRV-Car-Stereo-Radio-Antenna-Adaptor-/300381830153?pt=UK_Cars_Parts_Vehicles_Terminals_C abling_ET&hash=item45f026fc09)

jfr
20-06-11, 21:15
gak, dzieki za info. Jak rozumiem modul connect2 zawiera adapter do radia + kabel zeby dziala kontroli nawiewu powietrza. Dodatkowo musze dokupic jeszcze adapter anteny.
Ordi czy u ciebie tez mozna to dostac ?

Ordi
20-06-11, 21:37
Moge też ci zamówić to z ebay'a co pokazał GAK. Nie ma problemu

gak
20-06-11, 21:56
Moge też ci zamówić to z ebay'a co pokazał GAK. Nie ma problemu
Chłopaki a po co wam taki łancuszek szczescia? :)

Ja zamowilem u gosci ktorych link podalem wyzej, dostalem fakture na PayPal'a zaplacilem z karty i git. Masz wszystko w 1 paczce. Nie sadze zeby Ordi cos na tym zarabial bo ceny w funtach i te co on podaje sa podobne... wiec nie bardzo rozumiem o co chodzi.... ale moze jest w tym jakas wyzsza matematyka.

jfr
20-06-11, 22:41
Czy te adaptery sa takie same ? Connect2 a Impulse Car to chyba dwie rozne firmy wiec pytanie czy ktorys jest lepszy :)

gak
20-06-11, 22:47
Impulse mial kilka wersji, byl rozwijany. Aktualnie ma: nawiewy wyswietlane na srodkowym + godzina + data (ustawiane z kiery), dimmer, zarzadzanie radiem - funkcje jak w oryginale.
Tylko uwaga: trzeba zamawiac pod konkretny model radia - tzn moze nie model ale producenta, np. Alpine, Pioneer, JVC, itp.

Ja dimmer odciałem bo sciemnial mi wyswietlacz srodkowy po zapaleniu swiatel, a ze jezdzimy 24h to w sloncu bylo malo widac.
A jeszcze 1... impulse ma wyjscie czujnika predkosci co ma znaczenie jezeli radio bedzie mialo np. navi

jfr
21-06-11, 18:33
Ordi, Connect2 ma to samo ? Chodzi mi o sciemnianie wyswietlacza po zapaleniu swiatel ?

Ordi
21-06-11, 18:55
yyy nie wiem :) Zapytaj LEONIK'a albo REEKINEK'a bo oni odemnie brali i już to założyli :)

leonik
21-06-11, 20:00
ma ściemnianie.obciąłem przewód od dimmera i już się nie ściemnia :)

jfr
21-06-11, 20:07
Dzieki. Czyli chyba to samo.

jfr
23-07-11, 12:00
Slyszal ktos z was o takim adapterze Pioneer CA-R-HO.001AE ?
Jesli tak to czy mozna prosic o jakies info na jego temat ?

Ege
27-07-11, 00:49
Siema siema...
Mam zagwozdkę nie do rozwikłania. Rozebrałem cały panel przedni, chciałem podpiąć drugie radio (oryginalne zostawić na miejscu - odłączone) a drugie, w miejscu schowka. Mam kilka pytań.
- pierwsze podstawowe - które kostki odłączyć aby działał nadal wyświetlacz klimy/nawiew, zegar i reszta dupereli oprócz radia

sorry za zdjecie

http://img835.imageshack.us/img835/3074/23456dsc06797.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/835/23456dsc06797.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

- Da się wyprowadzić samemu kostki iso z tych kabli - przerobić je? czy KONIECZNE są jakieś przejsciowki? jeśli tak to jakie?
- Czy można w jakiś sposób podłączyć wzmacniacz pod oryginalne radio - bez wyciągania rca sprzed końcówek ? Wie ktoś gdzie wpinają wzmak BassWorks'a?

Lucas.FK2
27-07-11, 10:08
Ej gościu po co Ci takie kombinacje. Weź zamów sobie adapter u ordiego i nie bedzie Ci potrzebne drugie radio.

Ege
27-07-11, 12:21
ok to wytlumacze jeszcze prościej

chciałem podpiąć drugie radio (oryginalne zostawić na miejscu - odłączone) a drugie, w miejscu schowka.
Chce zostawić oryginalne radio na swoim miejscu a drugie schować w schowek... - wizualnie podoba mi się oryginalna deska i nie chce w nią ingerować dlatego chowam drugie, sterowane z kiery, radio w schowek - jeżeli się nie da to po prostu zrobię podmiankę conectsem na 2 din w miejsce oryginalnego i faktycznie po problemie ale...

...ja chce wyciągnąć tylko 4(?) kable od głośników, + i -, wpiąć je w kostkę iso i wsadzić do drugiego radia. - wydaje mi się to bardzo proste tylko pytanie czy robił ktoś coś takiego?

uniu1
27-07-11, 14:51
Czy można w jakiś sposób podłączyć wzmacniacz pod oryginalne radio - bez wyciągania rca sprzed końcówek ?

Wzmaka możesz podłączyć pod orygin. radio. RCA możesz sobie wziąść z kabli które idą do tylnych głośników. Aby nie orzbirać dzwi tylnych zdejmij podłokietnik i w najgrubszej wiązce kabli poszukaj kabelków które są owinięte wokółsiebie- bedą to dwie żyły po dwa przewody - to one idą do tylnych głośników. Wystarczy teraz podpiąć się pod nie i wpiąć konwerter RCA (dostepny na all) a potem do wzmacniacza. Jeśli we wzmaku maż wejście HIinput to nawet nie tyrzeba konwertera. Ja sobie tak zrobiłem i nie narzekam.

gak
27-07-11, 15:18
Ege jezeli chcesz miec radio w schowku i sterowanie z kiery to i tak potrzebujesz adapter. PrErabialem kiedys motyw z 2 radiem w corolli e12 ale tylko dlatego ze tam nie bylo dobrej przejsciowki na podmianke. W civ to bez sensu moim zdaniem. Poza tym raczej nie ma opcji zeby odlaczyc czesc kostek od oryginalu i je wykorzystac w drugim. Jak zabierzesz napiecie z radio oryginalnego to tracisz wyswietlacz. Chyba ze wyjmiesz z kostki napiecie i glosniki i dolutujesz kabelki... Ale to wszystko to wkladanie gaci przez glowe. Albo zrob 2din albo tak jakpisze uniu1 bo przekombinujesz i tez szkoda auta.

TRAFO
27-07-11, 22:42
ok to wytlumacze jeszcze prościej

...ja chce wyciągnąć tylko 4(?) kable od głośników, + i -, wpiąć je w kostkę iso i wsadzić do drugiego radia. - wydaje mi się to bardzo proste tylko pytanie czy robił ktoś coś takiego?

Nie patrząc na to, co było napisane wyżej, teoretycznie da się to zrobić na kilku przekaźnikach.
Potrzebujesz do tego np 4 przekaźniki po 2 styki.
Oprócz radia montujesz tam włącznik zasilania, którym będziesz włączał całe ustrojstwo, chyba że chcesz żaby radio było cały czas na czuwaniu, wtedy ten włącznik będzie uruchamiał przekaźniki. Przekaźniki wpinasz za kostkmi obydwu sprzętów w przewody do głośników
Więc tak; każdy przekaźnik ma załóżmy 2 styki zwierno-rozwierne - im więcej styków w przekaźniku tym mniej trzeba ich zamontować. Normalnie kiedy przekaźnik nie jest zasilony styki zwierne zwierają obwody z orginalnego radia z głośnikami. Włączasz guzik, zasilasz radio (chyba że jest na czuwaniu) i podajesz napięcia na przekaźniki, te przepinają głośniki do radia w schowku a odpinają od orginalnego. I wszystko gra.
Jeżeli nie używasz orginalnego radia to przełącznik zawsze włączony podpinasz pod + za stacyjką, wtedy przekręcasz kluczyk i uruchamiasz przekaźniki. A przycisk będzie potrzebny do przełączeni głośników do orginalnego radia.
Jeżeli masz te same stacje w obydwu radiach to gra to ze schowka a orginalne będzie wyświetlać dane na wyświetlaczu.

Pytanie tylko jak zachowa się (czy nie poleci) końcówka mocy orginalnego radia bez obiążenia po przypadkowym odkręceniu go na FULL bez głośników - tego to już nie wiem.

Ege
28-07-11, 09:49
dzięki wielkie
Chodzi o to, aby źródłem dźwięku było tylko drugie radio-nie oryginalne.
Teraz mam jeszcze jedno pytanie, czy można to zrobić w ten sposób że odpinam głośniki od oryginalnego radia, podpinam je do kostki ISO. Wyprowadzam sobie od aku przewody zasilające do radia i w ten sposób podłączam na razie sprzęt ? teoretycznie radio oryginalne jest podłączone całe, ale po prostu nie daje sygnału na głośniki. A dopóki nie przyjdzie przejściówka obejdę się bez sterowania z kiery ?

gak
28-07-11, 14:26
mozna pod warunkiem ze kostka z koncowka kabli od glosnikow nie ma w sobie rowniez np. zasialania oryginalnego radia ;) to musisz sprawdzic, chyba ze ktos Ci podrzuci schemat okablowania i tam odczytasz. puszczajac zasilanie z akku pamietaj o bezpieczniku. no i musisz jakos rozwiazac sprawe RMT dla radia (mozesz np z zapaliniczki) albo podlaczyc bez RMT wtedy bedzie gralo rowniez bez kluczyka. Gorzej jak kiedys zapomnisz i wyladuje Ci akku.

jfr
30-07-11, 21:29
Witam,

Bede potrzebowal adapter do anteny.
Moge go dostac gdzies w PL ?

reekinek
31-07-11, 01:15
http://allegro.pl/adaptor-antenowy-do-honda-din-prosty-20-cm-i1738258694.html
Prosze:)

jfr
31-07-11, 12:32
Dzieki

gak
31-07-11, 17:39
Niebieski kabelek musi dostac zasilanie jak antena ma dzialac bo ma wzmacniacz. Mozna go podlaczyc np pod elektryczna antene w kostce iso. Bez tego posluchasz tylko radia maryja :)
To tylko takie info na wszelki wypadek bo mozesz nie wiedziec.

jfr
31-07-11, 18:18
OK, gak.
Dzieki za info.Przekaze osobom, ktore beda to montowac :)

Mam jeszcze pytanie dotyczace glosnikow.
Mam zamiar zamowic: Pioneer TS-A1703i.
Sa to glosniki trojdrozne. Czy powinienem tez zamowic oddzielnie tweetery czy moze lepiej poszukac calego zestawu(odspeparowanych glosnikow) ?

gak
31-07-11, 19:15
No raczej 3-way na jednej osi to jakas pomylka jest... Tylko pionek mogl cos takiego wymyslec. Kup sobie 2-way odseparowany jakis helix czy hertz lub rainbow.

jfr
31-07-11, 20:12
Glowny czynnik, dla ktorego przymierzam sie do Pioneera jest to ze pasmo przenoszenia maja od 30Hz do 30KHz. Drugi czynnik to cena za 4 sztuki(2 przod i 2 tyl) to do 600zl. Wiekszosc marek glosnikow na ktore patrzylem schodzi na ok 50Hz wiec ciekaw jestem jak rzeczywiscie graja te Pioneery. Z tego co patrze na oferty to np. Clarion tez ma 3 drozne. Tutaj jest fajny zestaw Pioneer TS-E170Ci.
A tu masz 3 drozne Helixy :) Helix E 69X. To jest raczej trend dlatego jestem ciekaw czy ktos ma 3 way i jak to gra.

jfr
31-07-11, 21:53
Do przodu pojda odseparowane.

gak
31-07-11, 22:58
Do 30 hz to schodza dobre suby a nie taki glosnik :) producenci przesadzaja z tymi zakresami biora je z kosmosu. Gora to raczej 20k a nie 30.

Zasada jest prosta, gwizdki powinny byc na poziomie oczu, wiec teraz sobie sam odpowiedz gdzie mozna sobie wstawic (wsadzic) wspolosiowe. Kiedys mialem wspolosiowego 80 mm w yarku bo brakowalo tam srodka. Ale byly zamontowane jako gwizdki. Moim zdaniem wspolosiowe sa dla totalnych amatorow ktorzy widza 3 glosniki w 1 i robia wow i potem montuja je np w tylnej polce. Jak chcesz miec cos co mniej wiecej podchodzi pod CA to za to 600 pln zrob dobry przod. W sumie to tyle wydasz na samo wygluszenie drzwi, (jak robisz w zakladzie) chyba ze nie planujesz gluszenia to wtedy kupuj cokolwiek a tak zagra jak seria lub gorzej. Tylko po co wydawac 600 pln.

Ege
01-08-11, 17:51
ok. radio podłączone, sekunda roboty. wszystko gra elegancko. Przepiąłem kable głośnikowe, remote, zasilanie pociągnięte od zapalniczki, wszystko działa!

Co do 3way to tak jak mówi kolega wyżej - porażka.

Glowny czynnik, dla ktorego przymierzam sie do Pioneera jest to ze pasmo przenoszenia maja od 30Hz do 30KHz
do póki nie masz podanego spadku natężenia przy tych częstotliwościach to możesz sobie wsadzić miedzy bajki;) Równie dobrze mogli napisać nawet od 10Hz do 35KHz i było by to prawda ale dla -40dB ;)

Rainbow, Hertze(uważaj na Nertze), helix a jak nie chcesz wzmaka to wielu poleca el compy (nawet na forum ktos pisał).... ale nie pioneer! IMO strata kasy i IMO pogorszysz a nie polepszysz...
a czemu konkretnie chcesz zmienić seryjne?

gak
01-08-11, 18:24
a czemu konkretnie chcesz zmienić seryjne?

moze zeby na tylnej szybie przykleic sobie napis pioneer, wszak radio i glosniki z 1 stajni :)
bez urazy jfr tak mi sie skojarzylo :D

kurde kiedy ja bede mial czas zrobic to audio... klocki czekaja tylko casu brak. teraz pogoda jakby miala byc lapsiejsza to moze cos z tego bedzie.

jfr
11-08-11, 18:20
Witam,

Pytanie: O co dokladnie chodzi z dimmerem po podlaczeniu adaptera Connects2 ?
Jak rozumiem po wlaczeniu swiatel sciemnia automatycznie wyswietlacz glowny. Czy po podlaczeniu adaptera mozna go rozjasniac uzywajac pokretla ktorego normalnie sie do tego uzywa ?
Ktory kabel w adapterze connect2 jest kablem od dimmera ?

gak
12-08-11, 10:59
Ktory kabel w adapterze connect2 jest kablem od dimmera ?

pomaranczowy tylko zanim go utniesz upewnij sie ze dimmer jest w takiej pozycji jak ma zostac bo potem juz nie zmienisz. pokretlo nie dziala jest automatem razem ze swiatlami. ja ucialem i jest ok.

Aha ja mam adapter od impulsecar.co.uk

jfr
13-08-11, 12:35
Dzieki za info. Mogliby dopracowac jeszcze ten dimmer w adapterach :)

Ege
23-10-11, 21:09
- Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakie dystanse są do naszych civów? Zmieniam głośniki, będę wygłuszał drzwi i muszę kupić dystanse, ale nie mam pojęcia jakie.
czy któreś z tych od civiców będą pasowały? http://www.sklep.audiobas.pl/pl/searchquery/civic/1/phot/5
Czy Morel Tempo 6 mi się zmieszczą? 62 mm

- i pytanie2, a w zasadzie prośba. Nie chcę niepotrzebnie męczyć zatrzasków a chciałbym zobaczyć jak wyglądają drzwi, otwory technologiczne, bez tapicerki. Ma ktoś jakieś zdjęcia?

buri
24-10-11, 08:01
- Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakie dystanse są do naszych civów? Zmieniam głośniki, będę wygłuszał drzwi i muszę kupić dystanse, ale nie mam pojęcia jakie.
czy któreś z tych od civiców będą pasowały? http://www.sklep.audiobas.pl/pl/searchquery/civic/1/phot/5
Czy Morel Tempo 6 mi się zmieszczą? 62 mm

- i pytanie2, a w zasadzie prośba. Nie chcę niepotrzebnie męczyć zatrzasków a chciałbym zobaczyć jak wyglądają drzwi, otwory technologiczne, bez tapicerki. Ma ktoś jakieś zdjęcia?

powinny pasować te 2 ostatnie zdjęcia, nie powiem Ci jednak jakiej powinny byc wysokości, w kazdym razie ja mam u siebie Morel Tempo 6 i powiem ci ze jaj nie urywają te głośniki. ja po ich założeniu (oczywiscie pod wzmacniacz) nie byłem zachwycony, spodziewałem sie lepszej jakości dżwięku. dopiero po dolozeniu suba mi sie spodobało w 100%.
co do otworów w drzwiach to niestewty nie mam zdjęć ale na pewno w sieci coś znajdziesz, nie ma tam wielkiej filozofii tylk otrzeba podwazac zatrzaski punktowo bo lubią się łamać nie same zatrzaski, tylko miejsca do ktorych one są mocowane, więc ostrożnie, zwlaszcza w miejscu gdzie boczek drzwi jest łaczony (mniej więcej w polowie jego wysokości)

tutaj masz jak zrobic wygluszenie
http://www.civinfo.com/forum/how/5241-sound-isolation.html

Ege
24-10-11, 13:29
dziękuję za odpowiedź. A opinia o morlach trochę niepokojąca....

buri
25-10-11, 10:21
jak jeszcze nie kupiles moreli to zainteresuj sie glosnikami firmy Canton - sluyszalem pod seryjnym radiem i jakosc dzwieku mnie porazila - polecam

Ege
25-10-11, 10:42
audio zmieniam całe, czyli jednostkę sterującą również. Na razie Alpine ida-x100, potem coś bardziej jakościowego. o Canton'ach w sumie dużo opinii nie słyszałem, ale dzieki, doczytam.
Dodam, że dolne pasmo będzie uzupełniał sub, więc o to się nie boję. Bardziej zależy mi na jakościowej średnicy i wysokich niż potężnym wykopie. Może masz coś nieteges z instalacją? Skąd jesteś?

Hoze
26-10-11, 19:26
Jeśli chodzi o wysoką jakość, to moim zdaniem Focal jest super:), a z jednostek sterujących od lat Alpine:) (oczywiście jest nieśmiertelne Nakamichi, ale im starsze, tym droższe:D)

jfr
11-12-11, 14:14
Witam,

Czy jest ktos, kto siedzi w temacie jakie dokladnie kable i czesci sa potrzebne do podlaczenia oryginalnego radia po lifcie i poprowadzeniu kabli do podlokietnika ?

Bede wdzieczny za info.

Pozdrawiam,

uniu1
11-12-11, 14:17
Mam cały zestawik do przeszczepu audio do usb/aux/ipod jak coś to pisz na pw

n0w3y_pl
14-12-11, 15:26
panowie a czy powiecie mi czemu po zmianie z seryjnych glosnikow na infinity 6502i gra gozej niz na seri ? wymienilem tylko jeden glosnik + wyciszenie dzwi i boczka plastikowego, po ustawieniu balansu lewa/prawa slychac wyraznie ze gra to gozej niz seria. Jakies pomysly ? albo ktory z tanszych wzmacniaczy ma wejscie na rca prosto z radia ?

gak
14-12-11, 18:59
Seria moze i wyglada trefnie ale to sa glosniki szerokopasmowe ktore przetwarzaja pelne pasmo przy malej mocy. Czesto moze byc takie wrazenie po wymianie na "lepsze".
Z reguly wzmacniacz wyzwala dopiero w "lepszych" potencjal.
Dodatkowo seria jest przygotowana "pod radio" zeby byl jak najlepszy efekt przy jak najmniejszej cenie glosnika i radia ;)

dlatego czesto nie oplaca sie dlubac czesciowo... albo dajesz po calosci (wzmak, glosniki, tlumienie drzwi) albo wcale. Bo tak to zakladasz opony 255 zamiast 155 do auta bez wspomagania... i jak wtedy jest... gorzej :cool:

Ordi
14-12-11, 22:18
a może kolega podpiął odwrotnie głośnik (pomylił + z -)...?

n0w3y_pl
15-12-11, 11:44
podpiete jest dobrze, zreszta zmienialem i gralo tak samo. Czyli zmieniam glosnik na oryginal i kupuje kieszonkowy sub.

gak
18-12-11, 17:07
kupuje kieszonkowy sub.

a co to? :) tylko nie mow ze sub chcesz radiem napedzac

n0w3y_pl
18-12-11, 23:00
http://www.ebay.co.uk/itm/Blaupunkt-THb-200A-sub-Active-subwoofer-140W-slim-fit-GTb-200A-slim-line-/400259845150?pt=UK_In_Car_Technology&hash=item5d31588c1e, slyszalem jak to gra, i do wnetrza na poprawienie jakosci dzwieku jest rewelacyjne.

Alix
19-12-11, 08:45
Ja bym powiedział tak: da Ci to bas subwooferowy którego z głośników w drzwiach nie uzyskasz więc duży plus do dźwięku bo tego pasma wcześniej praktycznie nie miałeś. Ale co do jakości, szczególnie przy większych głośnościach i do sprawności tego basu (buczenie a szybki bas to jednak różnica) to nie powiedziałbym że rewelacyjnie... Na pewno jest to rozwiązanie banalnie proste w instalacji i w sumie tańsze niż jakikolwiek sensowny (nowy) zestaw sub + wzmak. Tylko montuj w kabinie, szczególnie jak masz sedana, zawsze da mu to parę decybeli więcej - bo nadmiaru mocy nie będzie :p.

I unikaj słuchania "klasycznych" instalacji bo szybko będziesz miał ciśnienie na kolejną zmianę :rolleyes:

P.S. A co zrobisz z tymi Infinity? Wywalisz? Nie lepiej od razu dokupić wzmak 4-kanałowy i woofer i zrobić to dobrze?

n0w3y_pl
19-12-11, 11:56
infinity ida do drzwi, + wzmacniacz alpine + ten sub kieszonkowy do kabiny i mnie to wystarczy, naprawde nie jestem manniakiem muzycznym ale w hondzie to porazka jak dla mnie, mnie wystarczy infinity pod wzmacniaczem + zmiana sopranow gornych + malutki sub by polepszyc niskie tony. Tyle.

Alix
19-12-11, 22:24
To jak tak to zdecydowanie lepiej w tych samych pieniądzach kupić 4-kanałowy wzmacniacz, odłączyć tylne głośniki żeby nie zasyfiały dźwięku Infinity, zmostkuj tylne kanały (praktycznie każdy wzmak to wspiera) i normalny sub do bagażnika i jest jak należy. IMO nierozsądne byłoby kupowanie tego "kieszonkowego" skoro za tą kasę można mieć coś co brzmi o niebo lepiej. Nie trzeba być maniakiem dźwięku, żeby poczuć różnicę.

n0w3y_pl
20-12-11, 17:10
ale nie chce niczego a bagazniku, a slyszales kiedys jak gra kieszonkowy ?

Alix
20-12-11, 18:21
Słyszałem akurat Pioneera a nie Blaupunkta, ale to podobna konstrukcja. Stąd moja opinia o "kieszonkowych" subach, domyślasz się jaka :) Bagażnika sobie zajmować nie musisz, sub można wrzucić we wnęce na zapas... ja tak mam :cool:

gak
20-12-11, 18:24
kieszonkowy nie ma zaplecza w postaci skrzyni zeby dobrze zagrac wiec nie ma cudow ;) na pewno gra lepiej niz mid-woofery ale gorzej niz jakikolwiek sub w normalnej skrzyni.

Alix
21-12-11, 08:28
Dokładnie. Fizyki nie oszukasz. Bez paru solidnych litrów w pudle i zapasu skoku membrany po prostu nie ma jak zrobić pełnowartościowego basu...

jarson
08-01-12, 07:39
Witam,

Może to gdzieś jest już ten temat ale namierzyć nie moge jak zaprogramować stacje pod konkretny przycisk?

Pozdrawiam

Jarson

kamil.
08-01-12, 13:37
Ustawic stacje i przytrzymac dlugo przycisk pod ktorym ma byc zapamietana

uszaty
09-01-12, 01:17
Witam, chcialbmy abyscie doradzili mi czy ten zestaw ktory sam sobie przygotowałem byłby dobry w moim cts
1 Głosnki przod DLS MS6A http://sklep.barieradzwieku.pl/produkt/1251290361_DLS_MS6A.html
2.Głosnki tył wiem ze tam jest granica głebokości ?? te ??http://www.elektrodor.pl/hertz-hcx-165-3.html
3.Wzmacniacz 4 kanałowy : u-DIMENSION GLOW 4075- http://allegro.pl/u-dimension-glow-4075-promocja-swietnej-muzyki-i2022132775.html ktory lepszy
: Alpine MRX-F30- http://allegro.pl/wzmacniacz-4-kanalowy-alpine-mrx-f30-i1994783243.html
4 Subwoofer pod siedzenie bo potrzebne jest mi miejsce w bagazniku - http://allegro.pl/subwoofer-aktywny-pod-siedzenie-u-dimension-25cm-i2033384852.html
5. Wygłuszenie dzwi przednich oraz tylnych boczków , klapy i bagaznika - http://allegro.pl/dynamat-xtreme-door-kit-wytlumienie-pary-drzwi-i2027927219.html

6. Na wiosne jak juz zrobie te głosniczki i sie odkuje załoze , taki radiootwarzacz - http://allegro.pl/pioneer-avic-f10bt-idelny-model-i-stan-kompletny-i2034977471.html , bo wtedy dopiero bedzie prawdziwa "kino"
I teraz mam pytanie czy seryjne audio ma wejscie na wzmaczniacz i jak z subwooferem ?? Czy da rade to wszytsko podpiac po seryjne audio ??? I czy ma sens ten zestaw ?????

VanDerAshen
09-01-12, 11:30
Witam,
też myślałem o takim Subie. Problem w tym że pod fotelami mamy bak i obawiam się, że nawet taki płaski nie wejdzie. (Mogę się mylić oczywiście).
Koniec końców chyba skończy się na Blaupunkt EMB-800A - do bagażnika, ale mały. "Ludzie" piszą że jakoś gra ...
W aso w sobotę serwis powiedział, że audio fabryczne nie jest przystosowane do podłączenia wzmacniacza (ale jakoś tak bez przekonania mówił).
Nie pomogłem tylko dołożyłem dodatkowy problem ;) sorry ...

Alix
09-01-12, 11:33
Polecam zajrzeć, temat już jest a i o tych subach dopiero co dyskutowaliśmy...

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?101759-Audio-w-8-gen/page14

Tak generalnie lepiej chyba włożyć kasę w normalny woofer na zmostkowanych tylnych kanałach tego wzmaka i odłączyć tylne niż w 2 różne pary na przód i tył (jak już to przynajmniej ta sama firma a najlepiej i seria żeby dźwięk był spójny). Jak masz zapędy na taki porządny zestaw to "kieszonkowy" sub raczej nie dorasta jakością dźwięku do reszty. Normalny woofer spokojnie zmieścisz we wnęce na koło zapasowe albo zabudować w boczku bagażnika żeby nie przeszkadzał.

uszaty
09-01-12, 16:23
jesli chodzi o ten subwoofer to daje rade bo sam w sobie jest ze wzmacniaczem 180 rms . Wiem ze moze byc małą roznica miedzy taka zabudowa, ale w boczku bagaznika nie ma tyle miejsca chyba , a koła nie bede wywalał. A jesli chodzi o o tylne głosniki to nie wiem jaka jest głeb montazu głosnika z tyłu bo z tego co sie orientuje to inna jest z przdou i z tyłu . Ten subwoofer pojdzie pod siedzenia ale z tyłu przeciez to 3 drzwiowy jakos da rade , nikt tam z tyłu nie jezdzi praktycznie.
na tył wejda http://sklep.barieradzwieku.pl/produkt/1251362117_DLS_226.html

uszaty
10-01-12, 02:29
Subwoofer u-Dimension GLOW 10.100 http://allegro.pl/subwoofer-aktywny-pod-siedzenie-u-dimension-25cm-i2033384852.html chyba mi nie powiecie ze on gra gorzej od skrzynki basowej za 300 zł ???? nie chodzi o cene , ale ja te nie potrzebuje takie "tempego basu" czy ten da rade

gak
10-01-12, 11:07
Nie sluchalem wiec nie powiem ale z technicznego punktu widzenia nie ma szans grac lepiej bo nie ma przestrzeni w skrzynce, czyli nie ma gdzie wytworzyc cisnienia. Takie zabawki "dla bogatych" ktore graja gorzej niz zbita ze scianki meblowej skrzynka :)

Alix
10-01-12, 11:45
Musiałby się chyba wypowiedzieć ktoś kto dokładnie tego suba słuchał. Ja słuchałem dwóch modeli (tańszego i droższego, nie pamiętam po ile były) Pioneera i żaden z nich nie umywał się do np. Rockforda w klasycznej skrzynce za 500 zeta w sumie. I to właśnie "kieszonkowiec" miał jak to napisałeś "tępy bas", buczący. Jak dla mnie pytanie trochę źle sformułowane, bo jak masz tysiaka na woofer to na 95% powiedziałbym że klasyczny zdeklasuje "kieszonkowca" w tej samej cenie. Wiadomo jak to w audio, raz że trzeba posłuchać a dwa że to zawsze subiektywny element. A czy najtańszy klasyczny zagra lepiej niż niby dobry kilkakrotnie droższy "kieszonkowiec"... stawiałbym na klasyka, ale kto to wie...? Pytaj w sklepach audio. A jeszcze lepiej posłuchaj, bo jest tylko ryzyko że powiedzą Ci że "kieszonkowiec" bo na nim 3x więcej zarobią i będą mieli 3x mniej roboty przy instalacji :p

A generalnie uważam jak przedmówca...

uszaty
11-01-12, 02:08
dobra juz sie przekonałem do malej skrzyniki :) :D , teraz jest nastepne pytaanie , orietnujecie sie mniej wiecej ile mat mogloby pojsc na wygłuszenie całego bagaznika wraz z klapa , chodzi mi o boczki podloge gdzie jest koło oraz klape. czy to nie jest za duzo ???? http://allegro.pl/dynamat-xtreme-bulk-pak-koniec-z-halasem-i1992713203.html

Alix
11-01-12, 07:54
Eeee no moim skromnym zdaniem to już lekki wał taka cena na wygłuszenie bagażnika... To już tylko zalać betonem wnęke na koło zapasowe i przymocować woofer na koki rozporowe - widziałem kiedyś tak w Seicento do dragu dB... Ja mam wygłuszoną tylko wnęke koła w której siedzi woofer i miejsce klapy gdzie jest tablica rej. z filcem pod tablice żeby nie rezonowała i tyle. Spokojnie IMO wystarcza przy takiej cenie zestawu jaki masz. To co na tej aukcji to chyba do robótek 10 tys. plus. Słuchaj, jak chcesz tak profi zrobić, oddaj to sprawdzonej na rynku firmie która Ci dobierze kompleksowo, zainstaluje i zestroi. Pamiętaj, że tylko 50% to sprzęt a drugie 50% to dobry instalator. To i tak się opłaca bo oni wtedy mają zarobek na częściach i mniej mówią za montaż. Także masz ostatecznie lepszy efekt końcowy za mniejszą sumę niż najpierw kupić a potem instalować. Tym bardziej jak coś nie zagra - taka firma zupełnie inaczej rozmawia z dystrybutorem sprzętu niż taki detalista z allegro i wszytko podmienia od ręki jak trzeba. Nawet na inny model sprzętu podczas gdy Ty możesz o takiej opcji praktycznie zapomnieć. No i potem odpowiadają też za całość a nie odbijają piłeczkę. Ja z Extreme Car Audio mam gwarancję dożywotnią. Jak padł woofer wymienili bardzo sprawnie i jeszcze dostałem fajne słuchaweczki Kossa do smartfona gratis za fatygę...

reekinek
11-01-12, 23:50
Nie ma co drożyć nowego tematu. A co do tego zestawu to na twoim miejscu zainwestował bym w dobry przód + wygłuszenie i będzie ten sam efekt co z tym aktywnym pod kanapa jak nie lepiej:p

domelDM
17-01-12, 10:33
a teraz tak konkretnie kto mi załatwi jakiś zbajerowany adapter żebym podpiął pendriwa na usb ?? proszę o priva i jak chce podłączyć suba pod oryginalne radio to co mam zrobić?? bo z waszych wypowiedzi to nic konkretnego nie wynika :)))

Alix
17-01-12, 15:05
Hmm jaki subtelny i nieroszczeniowy wpis :rolleyes:. Pomijając że masz chyba inny gen. patrząc na opis?

TeeS1975
17-01-12, 21:06
Niestety kultura w tych czasach jest towarem deficytowym.

uszaty
18-01-12, 01:41
siemasz mam pytanie orientujecie sie moze jaka jest głebokosc montazu głośnika z tyłu Cts 11 ,
:cool:

miX3r
18-01-12, 07:20
Witam wszystkich.
Postanowiłem zmienić audio w mojej Hondzinie.
I teraz kilka pytań do fachowców :)
Nie ma sensu trzymać seryjnego radia? Z tego co wyczytałem to daleko mu od ideału. Zastanawiałem się nad radyjkiem do 500 zł, oczywiście z wejściem USB. Polecilibyście coś?
Skoro zmienię na niefabryczne radio, to żeby zachować wyświetlacz i sterowanie z kierownicy to potrzebuję adaptera tak? Jakie to koszta? No i skoro w końcu niefabryczne radio to skąd wziąć panel na na to radio? Można gdzieś kupić czy trzeba wycinać dziurę? ;)

Oczywiście dalej dojdzie wygłuszenie przednich drzwi no i jakieś sensowne głośniki.

Dzięki za odpowiedzi.

Lucas.FK2
18-01-12, 12:10
Witam wszystkich.
Postanowiłem zmienić audio w mojej Hondzinie.
I teraz kilka pytań do fachowców :)
Nie ma sensu trzymać seryjnego radia? Z tego co wyczytałem to daleko mu od ideału. Zastanawiałem się nad radyjkiem do 500 zł, oczywiście z wejściem USB. Polecilibyście coś?
Skoro zmienię na niefabryczne radio, to żeby zachować wyświetlacz i sterowanie z kierownicy to potrzebuję adaptera tak? Jakie to koszta? No i skoro w końcu niefabryczne radio to skąd wziąć panel na na to radio? Można gdzieś kupić czy trzeba wycinać dziurę? ;)

Oczywiście dalej dojdzie wygłuszenie przednich drzwi no i jakieś sensowne głośniki.

Dzięki za odpowiedzi.
No więc- takie adaptery,żeby zachować wyświetlacz załatwiał bodajze Ordi i Leonik :rolleyes:
Żeby włożyć radio 1Din/2Din potrzebujesz tej ramki z wersji BASE,która była rzadkością na rynku,ale można zamówić w ASO i kosztuje 499zł. Lepiej ją kupić i mieć spokój niż zrywać panel ze starego i wycinać...
Popatrz w tematach kolegów. Reekinek ma coś takiego. Leonik w swojej ex także masz do wglądu co i jak.

Alix
18-01-12, 14:51
Zacząłbym od najsłabszego ogniwa, czyli najpierw głośniki + wygłuszenie + wzmacniacz. Ja mam już w miarę przyzwoity zestaw wzmak + głośniki + wygłuszenie + sub i seryjne radio zmieniło swoje oblicze, że nawet nie mam ciśnienia żeby go wywalać. A Tak przynajmniej zostawiam go spokojnie na noc na mieście. Z resztą jak już tyle grzebać (ramka i adapter to ponad 800pln + montaż) to włożyć coś poważniejszego niż radyjko za "zaledwie" 500pln, które szału nie zrobi - nie oszukujmy się, to wciąż niższa półka, szczególnie dla 2 DIN...

miX3r
18-01-12, 19:52
I tak chyba zrobię bo nie wiadomo jakiego audio nie zamierzam robić, więc seryjne radio powinno służyć. A za ramke i adapter tyle dać to faktycznie wole na coś innego to przeznaczyć..

Alix
19-01-12, 09:30
No zdecydowanie. Bo jak wyżej wydasz w sumie jakieś 1500 a doliczając transport z Chin i opakowanie radia i marżę na niego to efektywnie z tej sumy włożysz w sprzęt grający jakieś 300pln z tego, nonsens. Za tą sumę możesz mieć już dobry przód i wygłuszenie drzwi i jeszcze coś na wzmaka zostanie... Przy czym od razu dodam że różnie to bywa z dobrym przodem bez wzmacniacza. Najlepiej odłóż większą kasę i zrób i zgraj to na raz.

leonik
21-01-12, 20:56
mam do sprzedania adapter do civica ufo żeby działało sterowanie z kierownicy pod radiem pioneer . cena w sklepie 350 zł/u mnie 170 zł.

VanDerAshen
11-02-12, 15:07
Zrobiłem pierwszy mały lifting audio:
http://www.blaupunkt.de/index.php?id=2062&tx_ddfproducts2_pi1[view]=1813&no_cache=1&L=1
Jeżeli komuś brakuje basu a nie czuje potrzeby wymiany całego sprzętu razem z radiem - Polecam.
Sub zajmuje w bagażniku tyle miejsca co płyn do spryskiwaczy. Podłączenie i instalacja (na rzepy) mało inwazyjna
i łatwa do demontażu (2 minuty). Cena z instalacją 550 PLN. Ogólna jakość dźwięku jest teraz lepsza
niż stock w nowym focusie czy i30 - czyli o klasę i pół lepiej niż stock w civ VIII.

sboy5
16-02-12, 10:50
Zrobiłem pierwszy mały lifting audio:
http://www.blaupunkt.de/index.php?id=2062&tx_ddfproducts2_pi1[view]=1813&no_cache=1&L=1
Jeżeli komuś brakuje basu a nie czuje potrzeby wymiany całego sprzętu razem z radiem - Polecam.
Sub zajmuje w bagażniku tyle miejsca co płyn do spryskiwaczy. Podłączenie i instalacja (na rzepy) mało inwazyjna
i łatwa do demontażu (2 minuty). Cena z instalacją 550 PLN. Ogólna jakość dźwięku jest teraz lepsza
niż stock w nowym focusie czy i30 - czyli o klasę i pół lepiej niż stock w civ VIII.

Hej, a polecasz kogos (firma, badz tzw. "zlota raczka") kto by mogl taki subwoofer podlaczyc ?

VanDerAshen
16-02-12, 11:59
Tam zakładałem:
Auto HI-FI (http://cca.net.pl/nowa_strona/index.php?option=com_contact&view=contact&id=30&catid=204)
Zasilanie poprowadzone w progu, sygnał z głośników tylnych. Po wykonaniu nie widać jakiejkolwiek ingerencji
za wyjątkiem kabla w bagażniku oczywiście. Dodatkowo poprosiłem o wyłącznik zasilania przy fotelu kierowcy.
Robocizna 200 PLN. Nie mam zarzutów.

sboy5
16-02-12, 20:20
Tam zakładałem:
Auto HI-FI (http://cca.net.pl/nowa_strona/index.php?option=com_contact&view=contact&id=30&catid=204)
Zasilanie poprowadzone w progu, sygnał z głośników tylnych. Po wykonaniu nie widać jakiejkolwiek ingerencji
za wyjątkiem kabla w bagażniku oczywiście. Dodatkowo poprosiłem o wyłącznik zasilania przy fotelu kierowcy.

dzieki wielkie.

maxiormchw
12-03-12, 21:28
Witam. Pewnie nie jestem genialny i ktoś już się kiedyś nad tym zastanawiał. Pragnę mieć USB w swojej FN2.. Wiem,że są różnego rodzaju Xcarlink'i itp. Jednak zastanawiam się co siedzi w takim podłokietniku jak w tej aukcji klik (http://allegro.pl/civic-ufo-r-podlokietnik-tunel-schowek-2006-2011-i2161719091.html). Pytanie brzmi czy po liftingu była jakaś poważna zmiana w elektronice radia, czy po prostu w podłokietniku siedzi jakiś moduł który czyta nasze USB i wysyła do radia czysty sygnał audio?

uniu1
12-03-12, 22:24
Wystarczy ze zmienisz radio na poliftowe - mam takie do sprzedania, dołozysz oryginalny moduł od polifta który łączy się wiązką z radiem poliftowym. Od modułu już idzie kabelek usb do tego podłokietnika z aukcji. Dodtakowo trzeba mieć przejściówkę z wejscie usb w podłokietniku do standardowego usb i wszystko śmiga

Lucas.FK2
12-03-12, 22:28
Wystarczy ze zmienisz radio na poliftowe - mam takie do sprzedania, dołozysz oryginalny moduł od polifta który łączy się wiązką z radiem poliftowym. Od modułu już idzie kabelek usb do tego podłokietnika z aukcji. Dodtakowo trzeba mieć przejściówkę z wejscie usb w podłokietniku do standardowego usb i wszystko śmiga
Kolorystycznie nie podejdzie do FN2,bo seryjne ma zielonkawe podświetlanie. Chyba,że nie bedzie mu to przeszkadzać :cool:

uniu1
12-03-12, 22:35
Kolorystycznie nie podejdzie do FN2,bo seryjne ma zielonkawe podświetlanie. Chyba,że nie bedzie mu to przeszkadzać

Zawsze może przełożyć płytkę z podswietleniem do radia poliftowego. Ważna jest płyta główna radia z wszystkimi "bebechami"

maxiormchw
12-03-12, 22:36
Dziękuje Wam za odpowiedzi i przepraszam,jeśli temat już był,nie mogłem się jakoś odnaleźć w tej "forumowej" szukajce. A ten oryginalny moduł można gdzieś zobaczyć w internecie czy tylko ASO?

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

rad66
12-03-12, 22:50
Tam zakładałem:

VanDerAshen, mógłbyś wrzucic parę fotek jak to u Ciebie wyglada?
Byl podlaczany wzmacniacz do tego? A jesli tak to gdzie został zamontowany.

Dzieki z gory za odpowiedz.

VanDerAshen
13-03-12, 07:12
Postaram się coś wrzucić (raczej jutro). Wzmacniacz jest wbudowany w suba.

rad66
13-03-12, 09:07
Spoko, poczekam :) Sam teraz sie zastanawiam nad jakimis modyfikacjami drobnymi. Z tego co czytalem, pewnie sie zdecyduje na mocniejszy przod i moze sub o ktorym piszesz.

VanDerAshen
13-03-12, 10:05
Proponuję zacząć od suba. Miałem zupełnie taki sam chytry plan, ale okazało się, że właściwie już nie czuję potrzeby wymiany głośników w drzwiach. Jako średniotonowe są zupełnie dobre.

Retro
13-03-12, 13:45

Tylko pytanie gdzie zdobyć taki moduł?

rad66
14-03-12, 14:48
Proponuję zacząć od suba. Miałem zupełnie taki sam chytry plan, ale okazało się, że właściwie już nie czuję potrzeby wymiany głośników w drzwiach. Jako średniotonowe są zupełnie dobre.

To czekam na foty :) Ciekawy jestem ile ta ionstalacja zajmuje miejsca w bagażniku.

bison
14-03-12, 17:09

Przerabialem temat i fabryka w drzwiach jest TRAGICZNA!!! Wygluszenie drzwi+zmiana systemu z przodu+2kan wzmacniacz i sub nie jest potrzebny. Ja osobiscie dalem wzmacniacz 4kan+kondensator (pod siedzenie tylnego fotela-magic seats sie przydalo:) ), system na przod+10''sub i oczywiscie tlumienie drzwi i efektem byli zaskoczeni nawet w serwisie CA ktorym to montowali. Radio zostalo seryjnew moim przypadku. Zatem polecam takie rozwiazanie.

VanDerAshen
14-03-12, 18:53
Jak obiecałem:

http://img3.imageshack.us/img3/667/img1746pt.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/3/img1746pt.jpg/)

Dla mnie priorytetem było zachowanie gwarancji. Nie chciałem żeby ktoś "obcy" grzebał w drzwiach.
Z całą pewnością wymiana głośników poprawi brzmienie. Z całą pewnością nie da efektu suba (na fabrycznym radiu).
Z kolei wymiana głośników i dodatkowo sub to już inny budżet.
Sub ze zdjęcia wyprowadza audio na zdecydowane prowadzenie w porównaniu do np. przyzwoitego nagłośnienia
i30 czy nowego Focusa (ale o tym już wspominałem). Z całą pewnością można lepiej jednak to chyba jedna z lepszych opcji ~550 PLN.

Camellia Racing
14-03-12, 19:06
efektem byli zaskoczeni nawet w serwisie CA ktorym to montowali

Czemu mnie to nie dziwi...

rad66
14-03-12, 19:42
Dla mnie priorytetem było zachowanie gwarancji. Nie chciałem żeby ktoś "obcy" grzebał w drzwiach.
Z całą pewnością wymiana głośników poprawi brzmienie. Z całą pewnością nie da efektu suba (na fabrycznym radiu).
Z kolei wymiana głośników i dodatkowo sub to już inny budżet.
Sub ze zdjęcia wyprowadza audio na zdecydowane prowadzenie w porównaniu do np. przyzwoitego nagłośnienia
i30 czy nowego Focusa (ale o tym już wspominałem). Z całą pewnością można lepiej jednak to chyba jedna z lepszych opcji ~550 PLN.

Dzięki, nawet nie zajmuje tak dużo miejsca, myślę, że warto rozważyc takie rozwiązanie. Czyli masz poprowadzone kable od tylnich głośników do tego suba, dobrze pamietam?
Czy przez montaz glosnikow z przodu i wytlumienie tracimy gwarancję?

VanDerAshen
14-03-12, 19:56
Sygnał z tylnych głośników - w rzeczy samej.

Gwarancji pewnie całej od razu nie zabiorą :) Jednak radio, elektryczne szyby, c. zamek, alarm, sterowanie lusterek i pewnie jeszcze coś by tam sobie serwis był w stanie wyimaginować.
W przypadku suba spodziewam się radia i generalnie awantury o elektrykę. Oczywiście pod warunkiem że się panowie dowiedzą ;)

Sub jest bardzo kompaktowy - ważne, ponieważ w przeciwnym wypadku przydepnąłby wieczko od dojazdówki.

rad66
14-03-12, 23:09
Przerabialem temat i fabryka w drzwiach jest TRAGICZNA!!! Wygluszenie drzwi+zmiana systemu z przodu+2kan wzmacniacz i sub nie jest potrzebny. Ja osobiscie dalem wzmacniacz 4kan+kondensator (pod siedzenie tylnego fotela-magic seats sie przydalo ), system na przod+10''sub i oczywiscie tlumienie drzwi i efektem byli zaskoczeni nawet w serwisie CA ktorym to montowali. Radio zostalo seryjnew moim przypadku. Zatem polecam takie rozwiazanie.

bison, a moglbys napisac dokladnie jaki sprzęt u siebie zamontowałeś?

bison
14-03-12, 23:24
Z całą pewnością nie da efektu suba (na fabrycznym radiu)
Zdziwilbys sie jaki bas (w zasadzie tzw kick) dadza dobre glosniki 16,5cm (bo takiej wielkosci sa fabrycznie) pod seryjnym radiem i wzmacniaczem. Chyba ze zalezy Ci na typowym dudnieniu ale sadzac po wielkosci suba jaki zamontowales to raczej nie. U mnie montaz byl podzielony na 2 razy w odstepie tygodnia i pierwszy etap to SUB ze wzmacniaczem a dopiero po tygodniu wymiana przodu. I z samym subem bylo delikatnie mowiac kiepsko. Brak tonow srednich-nizszych a nawet srednich. Te seryjne glosniki ledwo nadaja sie na srdeniaki, ewentualnie srednie-wyzsze i to slabej jakosci. W ASO powiedzieli ze gwarancje traci sie na audio (przy wymianie glosnikow) i nic poza tym. Jak kupisz glosniki nowe to i tak masz na nie gwarancje wiec tracisz tylko gwarancje na radio ktore warte jest grosze.

bison, a moglbys napisac dokladnie jaki sprzęt u siebie zamontowałeś?
Na przod Hertz HSK 165, wzmacniacz Hertz EP4 4x60RMS + kondensator 1,2F Renegade (nie musi go byc ale dawali gratis to wzialem-wlacza sie czasem czyli zbedny jednak nie jest) a sub Rockford Fosgate P2D210, kable Hollywood OFC. Tlumienie drzwi+tapicerki drzwi matami GMS 2,4,5. Dla zainteresowanych koszt calosci z robocizna 3000 +/- 50zl wszystkie sprzety nowe (z tym ze udalo mi sie wyrwac w niezlej cenie).

wydma8
14-03-12, 23:32
Bison masz jakies foty?

Jak podłączyli piecyk pod fabryczne radio??

bison
14-03-12, 23:39
Aktualnie fot nie mam ale bez problemu moge miec. W zakladzie CA w ktorym to robilem pstrykaja fotki podczas montazu i po prostu zapomnialem ich zabrac i tak od pol roku zapominam. Postaram sie lada dzien skombinowac. Zeby podlaczyc wzmacniacz pod fabryke potrzeba takie "przejsciowki"-nie wiem jak to fachowo sie nazywa. Do wzmacniacza 1 i 2 kanalowego chyba 1 wystarczy do 4kan potrzeba 2szt. Nie ma z tym problemu-w CA mieli na miejscu po 50zl/szt na Allegro jest kolo polowy taniej ale nie chcialo mi sie czekac az przyjdzie. Ogolnie nie ma najmniejszego problemu z podlaczeniem.

rad66
14-03-12, 23:43
Aktualnie fot nie mam ale bez problemu moge miec. W zakladzie CA w ktorym to robilem pstrykaja fotki podczas montazu i po prostu zapomnialem ich zabrac i tak od pol roku zapominam

bison, to będziesz mial teraz wieksza motywacje do zgarniecia zdjec, tez chetnie zobacze taka instalację :)

A przy okazji, piszesz, ze pod siedzeniami masz wzmaka, w Type S tez sa Magic seats??

TeeS1975
14-03-12, 23:49
w Type S tez sa Magic seats
Są, tzn nie ma nic pod spodem, ale siedzisko nie blokuje się w pozycji do góry, taki bezmyślny patent panów z H.

bison
14-03-12, 23:49
Idealnie sie zmiescil z kondensatorem pod tym "dluzszym" siedzeniem-z prawej. Jest tylko minus tego rozwiazania-nie ma teraz mozliwosci zlozenia tej czesci oparcia. Mi to potrzebne nie bylo wiec wolalem ukryc sprzet niz miec mozliwosc robienia kombi. Z tymi magic seats w wersjach 3d jest taka sprawa ze owszem sa one ale siedzena po podniesieniu nie da sie zablokowac i po prostu opada. Na poczatku myslalem ze popsute blokady mam ale mechanicy z ASO powiedzieli ze w 3D tak jest i juz. Moze w poliftach to zmienili-nie wiem.

wydma8
15-03-12, 00:53
Jeszcze mam pytanie:)

Czy w 8gen trzeba dystanse aby zamontować głośniki 16,5cm w drzwiach?

Pozdrawiam

bison
15-03-12, 01:00
Czy trzeba to zalezy od wysokosci glosnika ale generalnie jest to PODSTAWA. Dystense powoduja m.in. to ze drgania glosnika nie sa az tak przenoszone na blache drzwi. Poza tym koszt za komplet (2szt) to jakies 30zl wiec trzeba miec niepokolei zeby na tym oszczedzac.

wydma8
15-03-12, 01:06
Nie chodzi o oszczednosci a fakt ze w drzwiach siedzi juz jakis dystans, przynajmniej u mnie:) I zastanawiam sie czy zostawic fabryczny czy tez kupic nowy z mdfu...

bison
15-03-12, 01:11
Fabryczny jaki by nie byl nadaje sie do smieci:) Ja bym wymienil na MDF. Wystarczy 15mm. Poza tym fabrycznie tez jest glosnik 165 wiec jesli chodzi o otwory itp to wszystko pasuje. Nie wiem czy masz wysokotonowki przy lusterkach-ja akurat fabrycznie mialem ale jak nie ma to bez problemu sie te otwory wycina i gwizdek wchodzi.

bison
15-03-12, 12:56
Zmotywowaliscie mnie i zdobylem fotki. Wstawiam kilka ciekawszych. Zainteresowanym moge przeslac bardziej szczegolowe fotki na maila.
http://hosting-zdjec.pl/images/740drzwi_po_tlumieniu_glo_tn.jpg
http://hosting-zdjec.pl/images/3071tapicerka_po_tlumieni_tn.jpg
http://hosting-zdjec.pl/images/6981piec_kond1_tn.jpg
http://hosting-zdjec.pl/images/1281piec_kond3_tn.jpg
http://hosting-zdjec.pl/images/6171piec_kond2_tn.jpg

VanDerAshen
15-03-12, 13:00
Zdziwilbys sie jaki bas (w zasadzie tzw kick) dadza dobre glosniki 16,5cm (bo takiej wielkosci sa fabrycznie) pod seryjnym radiem i wzmacniaczem. Chyba ze zalezy Ci na typowym dudnieniu ale sadzac po wielkosci suba jaki zamontowales to raczej nie...

Zdziwiłbym się faktycznie gdyby nie to, że je pompujesz dodatkowym wzmacniaczem co oznacza, że nie są pod fabrycznym radiem (najwyżej pod fabrycznym napędem CD). Na dudnieniu zupełnie mi nie zależy. Jestem śmiertelnym wrogiem dudnienia :) Prawdą jest, że fabryczne głośniki nie nadają się nawet do wyższego basu i (jeżeli ich nie wymienić) wszystko razem z kick basem trzeba puścić na sub. Dlatego sub nie może być ciężką artylerią w tym przypadku (bas wlókłby się za całą resztą nie do zniesienia). W przypadku małego suba (z płynną dobrze dobraną fazą i filtrem na ~ 110 Hz) wszystko się ze przyzwoicie zgrywa. Nie mam zamiaru stawiać małej skrzynki w bagażniku do zawodów z instalacją za 3000. Twój sprzęt gra z pewnością o klasę lepiej nawet wyłączony ;)

Co do gwarancji pewnie zależy od serwisu. W rodzinie mam CRV z wymienionymi głośnikami. Naprawa podnośnika szyby kierowcy odbyła się na koszt właściciela.

bison
15-03-12, 13:08
Prawda ze bez wzmacniacza o basie mozna zapomniec ale to w sumie dotyczy chyba kazdego radia dostepnego na rynku. Do suba tez musisz miec wzmacniacz i chodzilo mi o to ze jakbym mial do wyboru wzmacniacz+przednie glosniki albo wzmacniacz+sub to wybralbym wymiane przodu bo u mnie sub pelni w zasadzie role uzupelnienia najnizszego tonu. Ten najbardziej sluszalny bas idzie z przednich drzwi.

Alix
15-03-12, 14:15
Co do przednich drzwi polecam jednak maty wygłuszające a nie folię, najlepiej zarówno na blachę drzwi jak i na tapicerkę (ma wtedy większą bezwładność i nie rezonuje) koszt już niewielki w stosunku do całości instalacji a różnica spora (w poprzednim aucie miałem tylko lekkie wygłuszenie):

http://images39.fotosik.pl/838/5e90b73e31af5b52med.jpg

Sub to nie tylko dudnienie, ale niski bas, którego raczej z żadnych 16,5cm nie uświadczysz i jest równie ważny i słyszalny jak ten z przednich głośników. Jak słuchasz czegokolwiek poza muzyką czysto wokalną to jest zdecydowana różnica. Ja sobie nawet wcale funkcjonalności bagażowej instalacją nie ograniczyłem:

http://images49.fotosik.pl/576/aaae488adb3ead82gen.jpg

VanDerAshen
15-03-12, 15:04
Audio w samochodzie bez względu na jakość sprzętu i instalacji nie przeskoczy pewnych ograniczeń. Kabina nigdy nie będzie salą odsłuchową, szyb nie wyłożymy gąbką tłumiącą ani nie będziemy słuchać audio siedząc na podłokietniku. Powyżej pewnego budżetu możemy tylko mniej czy bardziej schodzić z dolnym zakresem częstotliwości, co w kabinie od pewnej wartości ma wątpliwy sens, lub generować natężenie dźwięku wystarczające do nagłośnienia dyskoteki w promieniu kilometra. Wszystko to staje się trochę kuriozalne kiedy pod taki sprzęt podłączymy źródło z plikami mp3. Wierzę, że te uwagi jeszcze nie odnoszą się do Twojego nagłośnienia (ale pewnie jest już niedaleko :) ).

Co do funkcjonalności bagażowej to są tacy którym religia zabrania jazdy bez dojazdówki a i trochę trudno mi sobie wyobrazić żebyś rzucał na to cudo gumowy dywan żeby przywieźć przysłowiowy worek ziemniaków ;)

BTW jaki był ~ koszt i jakie masz źródło ?

Alix
15-03-12, 15:14
Bez przesady, to nie jest żadna audiofilska instalacja, taka solidna podstawa przednie głośniki + wygłuszenie + wzmak + woofer + kondensator. W dodatku dobre wygłuszenie daje to że dyskoteki dla otoczenia wcale nie ma - efekt typowy dla gości wkładających potężne głośniki i suby bez żadnego wygłuszenia. Za źródło spokojnie służy mi seryjne radio i jest tak jak piszesz, do MP3 nie ma sensu nic więcej. Co do worka ziemniaków to popatrz dokładniej na zdjęcie - klapa schowka na zapas została seryjna, wszystko mieści się pod, mogę przewozić na tym wszystko jak w seryjnym, wygospodarowany jest nawet przyzwoity schowek na apteczkę, gaśnicę, kable rozruchowe, a nawet parasol (póki był tam zapas to się nie mieścił)... Do tego całość jest dyskretna i można spokojnie zostawiać auto na mieście. Jestem bardzo zadowolony z koszt/efekt i dlatego polecam.

VanDerAshen
15-03-12, 15:36
Aaa.. no tak. Od początku wiedziałem, że trochę nie rozumiem co ja pacze.
W takim razie można uznać, że instalacja przeszła test ziemniaków :)

Z drugiej strony trochę szkoda, że normalnie nie widać precjozów bo wyglądają nadobnie.

bison
15-03-12, 15:38
Moze nie audiofilska i w swiecie CA jest to wszystko smiechu warte ale po pierwsze dla 99% uzytkownikow odsluch bedzie nawet bardziej niz zadowalajacy. Po 2 ciezko tu wpakowac wiecej bez ograniczania funkcjonalnosci auta i zeby jeszcze wszystko bylo dyskretne i wygladalo "seryjnie" (przynajmniej mi o to chodzilo). Fakt ze jak autko jest zamkniete (drzwi i okna) to na zewnatrz ledwo slychac wiec mozna glosniej sluchac bez robienia przyslowiowej wiochy (chociaz sa tacy ktorym wlasnie na tym zalezy). Sam zastanawialem sie czy nie zapakowac wzmacniacza do tej wneki w bagazniku ale w serwisie mi odradzili ze wzgledu na brak wentylacji i chlodzenia pieca i ze z doswiadczenia wiedza ze wzmacniacz przez to moze sie wylaczac. Dlatego zdecydowalem sie na instalacje pod fotelem. Nie masz problemu z przegrzewaniem?

reekinek
15-03-12, 16:32
Co do przegrzewania to zależy od piecy ja mam 3 sztuki w tej wnęce i jak do tej pory nie mam żadnych problemów co prawda wszystkie to klasa D wiec wydzielają mniej ciepła.

bison
15-03-12, 16:48
Wlasnie ogladalem niedawno Twoj projekt i bylem ciekaw jak te wzmacniacze sie tam maja. Ogolnie calosc mega mi sie podoba-profesjonalnie ale dyskretnie. Mozna powiedziec ze Hi-end. No oko widze ze z 20 kola warte audio:) Szkoda ze tak daleko bo chetnie bym podjechal posluchac jak to puka.

wydma8
15-03-12, 17:09
Kolego Alix, zabudowę robiłeś sam??

Jak ta zabudowa wygląda od wewn?? Żywica + mdf czy jakiś inny patent??

Alix
15-03-12, 20:05
Kolego Alix, zabudowę robiłeś sam??
Jak ta zabudowa wygląda od wewn?? Żywica + mdf czy jakiś inny patent??

Zabudowa robiona w Extreme Car & Audio we Wrocku. To jest zwykły klejony i skręcony MDF oklejony materiałem (żywica jest w p***u droga). Tutaj dla odmiany instalacja za niesamowitą sumę 120 pln w moim drugim Civie i też daje radę (dużo lepiej niż seria w 8gen :cool: ) :

http://images37.fotosik.pl/1182/65e245a695ad76d6med.jpg

Fakt ze jak autko jest zamkniete (drzwi i okna) to na zewnatrz ledwo slychac

To nie chodzi tylko o zamknięcie, słuchanie z otwartą szybą to raczej słuchanie odgłosów jazdy albo świadome buraczenie na osiedlu. Z wygłuszeniem nawet jak masz wszystko zamknięte to słychać 5x mniej. Jak ktoś podchodzi do auta a potem wsiada to zwykle nie może się nadziwić różnicy głośności zewnątrz vs wewnątrz :p

bison - reekinek ma tam 3 piecyki i nie ma problemów więc i mój samotny czterokanałowiec (choć o klasycznej konstrukcji) tym bardziej nie ma z przegrzewaniem się żadnych problemów, nawet z zasłoniętymi radiatorami z boku.

bison
15-03-12, 20:11
Jak ktoś podchodzi do auta a potem wsiada to zwykle nie może się nadziwić różnicy głośności zewnątrz vs wewnątrz
Sam sie dziwilem. Stoisz przy otwartych drzwiach i slyszysz ze gra-wiadomo ale wystarczy wlozyc glowe do srodka i inny swiat.

wydma8
15-03-12, 20:11
To że płyta mdf to wiem ale chodzi mi o spód bo chyba głośnik nie gra we wnękę bagażnika?:)

Dzięki

Alix
15-03-12, 20:18
To że płyta mdf to wiem ale chodzi mi o spód bo chyba głośnik nie gra we wnękę bagażnika?:)
Dzięki

Całe pudło wsadzone do wnęki jest zbudowane z MDF (góra, spód, boki), to musi być całość żeby było szczelne, inaczej sub nie będzie działał jak należy.

reekinek
16-03-12, 11:33
Sam sie dziwilem. Stoisz przy otwartych drzwiach i slyszysz ze gra-wiadomo ale wystarczy wlozyc glowe do srodka i inny swiat.
To prawda z auta na zewnątrz nie wydaje się zbyt wiele no ale to zaleta. A co do dopasowania głośnika w miejsce fabryczne to trzeba tam trochę blachy wyciac ale to zależy od głębokości montażu.
Ja osobiście przymierzam się teraz do przerobienia boczku
http://www.strefacaraudio.pl/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=12283

Alix
16-03-12, 12:32
A co do dopasowania głośnika w miejsce fabryczne to trzeba tam trochę blachy wyciac ale to zależy od głębokości montażu.
Ja osobiście przymierzam się teraz do przerobienia boczku

U mnie na Infinity nie trzeba było podcinać. A co zrobisz z boczkiem? 3-drożne montujesz?

reekinek
16-03-12, 13:52
U mnie w Focalu trzeba było niestety ale nie dużo. Trójkę już mam chce wyciągnąć woofer za tej siatki bo go trochę ogranicza.

Ege
16-03-12, 23:48
daj znać jak Ci to idzie... a już w ogóle byłoby miodnie jak byś to obfotografował... też się zastanawiam nad takim zabiegiem ale boje się, że wyjdzie rzeźba...
a 3cią drogę w boczek to chyba średni zabieg...

przy okazji zadam pytanie do osób które zmieniały radio, czy wyświetla wam na fabrycznym displeju info z radia? czy wisi ciągle data i godzina?

reekinek
17-03-12, 13:17
Wyświetlacz nie wyświetla żadnych informacji po za datą. A co do wyciągania tego woofera to dopiero sie do tego przymieza widziałem na zywo to co jest na fotce i jest mega a przede wszystkim gra dużo lepiej. A co do trojki to źle się zrozumieliśmy ja mówiłem o całym systemie trójdrożnym a nie o współosiowych :o

domelDM
17-03-12, 19:18
Podłączyłem dziś zmieniarkę cyfrową do FN2 i wszystko działa poza USB dioda na pendrivie sie pali ale go nie czyta.. pendrak sformatowany i katalogi CD01 CD02 itp na karcie jest tak samo i kartę czyta a pena nie, zawiesza sie . miał ktoś juz taki problem ?? podpinałem dwa inne i też jaki sam objaw

bison
17-03-12, 22:55
A masz pewnosc ze port USB w zmieniarce nie jest uszkodzony? Bo tak to troche wyglada. Dioda sie pali bo jest po prostu napiecie ale cos moze nie do konca kontaktowac.

domelDM
18-03-12, 10:55
Pewności nie mam :) to ostatnia opcja jaka mi przychodzi na myśl :/

rommi
19-03-12, 22:25
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pomysł na ulepszenie CA w moim Cifie, czy przerabiał ktoś może temat w modelu z Navi?

Chcę zachować pełną funkcjonalność auta i pomysł ma taki:
- radio seria - bo jest z nawigacją
- w miejsce fabrycznych dwudrożny zestaw - tylko przód, tył zrobi wypad
- wzmacniacz
- wygłuszenie
- kable
Zastanawiam się czy pakować się w dobry sprzęt typu Focal, Sinfoni, Dynamat kiedy źródłem dźwięku będzie seryjne radio?

bison
19-03-12, 23:17
Jak masz kase to pakowac sie (akurat zamiast dynamata mozesz spokojnie uzyc STP(o ile nie trafisz na podrobe) albo GMS-sporo tansze a spokojnie styknie). A jak masz duzo kasy to mozesz sygnal wyciagnac optykiem i przepuscic przez jakis procek Alpinea ale to juz spore koszty wiec jesli nie jestes jakims audiofilem to pod seryjnem radiem jakosc bedziesz mial w 100% zadowalajaca.

Mam jeszcze male pytanie do reekinka bo nie daje mi to spokoju. Masz 2 piece 4kan i 1kan (ten rozumiem pod skrzynie) a te 8 kanalow do czego wykorzystujesz?

Ege
19-03-12, 23:33
w zasadzie tak jak bison mówi... optyk + procek i robisz co chcesz... IMO nie ma sensu za bardzo fantazjować pod seryjnym radiem, po prostu się to nie opłaca bo wydasz na klocki a wąskie gardło i tak będzie zaniżać jakość. Według zasady - system zagra jak jej najsłabsze ogniwo... a seryjne radio jest niewątpliwie najsłabszym ogniwem. Tymbardziej nie widzę sensu wytłumiania dynamatem...

bison, możesz rozwinąć

akurat zamiast dynamata mozesz spokojnie uzyc STP(o ile nie trafisz na podrobe

bison
19-03-12, 23:40
bison, możesz rozwinąć
Kilka miesiecy temu (jak akurat robilem audio u siebie) na Allegro byl rzut podrobionych mat STP dlatego ja osobiscie nie zaryzykowalem i wybralem GMSa bo Dynamat wychodzil 2x drozej. Bylo nawet o tym na roznych forach CA ktore w tamtym czasie przegladalem i bylo pokazane jak odroznic orgi od podroby. Jak jest teraz nie wiem-wypadlem z obiegu w tym temacie.

Podobnie bylo z glosnikami Hertza-systemem HSK 165 i chyba jest do dzisiaj. Ja po zakupie swoich (wlasnie takich HSK w podejrzanej cenie) zanioslem do zakladu a oni juz na oko powiedzieli ze sa identyko a dodatkowo sprawdzili bezposrednio u producenta i potwierdzilo sie ze wszystko OK. Po zamontowaniu brzmienie okazalo sie typowe dla HSK co rozwialo wszelkie watpliwosci. Pisze o tym bo latwo sie naciac.

rommi
20-03-12, 09:06
Tak właśnie sobie myślałem i tak zrobię, nie bedę się pakował w jakiś Hi-End skoro radio ma zostać seryjne. Audiofilem nie jestem, chcę tylko poprawić fabrykę bo jest naprawdę słabo w serii.
bison, pamiętasz może jak było z tymi matami STP? Ile trzeb zakupić na parę drzwi? Może ktoś podrzucić namiar do firmy CA w Warszawie i okolicach?

reekinek
20-03-12, 10:45
Mam jeszcze male pytanie do reekinka bo nie daje mi to spokoju. Masz 2 piece 4kan i 1kan (ten rozumiem pod skrzynie) a te 8 kanalow do czego wykorzystujesz?

Wykorzystuje 6 kanałów bo wszystko mam podleczone aktywnie.

bison
20-03-12, 11:50
Musialbys pogrzebac na forach CA bo nie pamietam jak z tym STP a nie chce Cie wprowadzic w blad. U mnie na przednie drzwi (w Type S gdzie sa wieksze niz w 5D) poszlo ok 3,5 maty 100x50 + na tapicerke nie wiem dokladnie ile jakos miedzy 1-2, poza tym one tansze sa zdecydowanie.

rommi
21-03-12, 22:54
Panowie, słucham różnej muzyki, od Metalica przez Shade po Chemical Brothers nie wyłączając muzyki Soul, Hip Hop, Rap itp. Lubię czyste brzmienie i głęboki miękki bas ;)

Przekopałem się przez kilkanaście stron z opiniami i zacząłem sobie tworzyć zestaw (być może błędnie, jeśłi tak prośba o porady):
- przód Focal PS 165
- wygłuszenie maty STP
- wzmacniacz u-dimension Jr 4.300
- Sub jakiś 25 cm - tylko jaki do bagażnika?

Jeśli macie prosiłbym o pomoc w dobraniu odpowiedniego suba pod wzmacniacz. Również za bardzo nie wiem jakiego przekroju zastosować przewody zasilające, głośnikowe oraz sygnałowe do wzmacniacza. W miarę możliwości będę chciał odsłuchać ww elementów czego jeszcze nie zrobiłem :o

bison
21-03-12, 23:51
Piec troche slabawy. Jak juz z tej firmy to glow 4075 chociaz z tego co pamietam to na forach CA raczej srednie opinie na temat obu. Jesli nie musi byc koniecznie nowy sprzet to tu masz 2 ciekawe propozycje:
1. Phase RS4 (http://allegro.pl/phase-evolution-rs4-4x100watt-2x325watt-rms-i2223125993.html)
2. HK ca470 (http://allegro.pl/harman-kardon-ca-470-wyjatkowy-i-w-100-sprawny-i2194013920.html)
U mnie EP4 i spisuje sie zadowalajaco.
Tych Focali nie slyszalem ale polecic moge Morele Tempo 6 albo HSK (maja dosc ostry gwizdek ale za to kick solidny:) )
Co do suba to juz musisz albo postawic na gleboki niski bas (do HH, RnB itp) i wtedy obudowa z bass reflex (zajmuje sporo wiecej miejsca) albo dynamiczniejszy i szybszy wtedy mala obudowa zamknieta. Wybor masz spory w roznych cenach.
Hertz ES, HX; Rockford P1,P2,P3; RE audio; Powerbass; JL.

Alix
22-03-12, 08:15
Ten piec u-dimension zdecydowanie słabawy. Mam tego HK CA470 i jest super, jedna kwestia: trzeba go zamontować w pewnej odległości od suba bo przy dużych głośnościach szybka rezonuje (w środku tego nie słychać, ale jak otworzysz bagażnik to trochę dziwnie). W jego przypadku w grę wchodzi tylko używka, bo nie są już produkowane i cena nowego była zupełnie inna... Morele Tempo ja akurat nie polecam, IMO trochę przereklamowane. Bardziej Hertze HSK, ale są dość ostre więc o ile Metallica super to do Soula / Rapu to tak średnio mi się podobały na odsłuchu. Focale są bardzo fajne, ale z tego co pamiętam droższe. Podobnie Infinity Kappa, które nie imponują przy pierwszym wrażeniu, ale po wygrzaniu są naprawdę uniwersalne i znakomite (w końcu to je kupiłem :cool:). Z bardziej cenowo przystępnych i mniej znanych polecam Audio System MX165 - nie wyglądają, nie mają ładnego pudełka, ale w cenie < 500pln nic lepszego dotąd nie słyszałem - bardzo przyjemna, gładka i przestrzenna góra i solidny basik. Ze wzmacniaczem nawet R&B da się przyzwoicie bez suba posłuchać. Suby polecam RE Audio i Rockforda (szczególnie P2). Większość dzisiejszych subów jest jednak robiona do pracy w obudowie zamkniętej z tego co wiem.

P.S.
Pamiętaj o kondensatorze. Szczególnie w kwestii pełnego basu - ważne. Jego zakup i tak się opłaca - w poprzednim aucie nie zamontowałem i co miesiąc zmieniałem komplet żarówek w reflektorach :p

rommi
22-03-12, 08:21
Dzięki bison, właśnie myślałem, że piecyk trochę za słaby choć zbiera dobre opinie. Zastanowię się nad propozycjami, które podałeś - parametry mają całkiem niezłe.
Jeśli chodzi o suba to raczej to bedzie zamknięta obudowa w miejscu koła zapasowego, tak aby nie zajmował miejsca w bagażniku.
Jeszcze tylko przewody, dystanse, konwertery RCA itp :rolleyes:

rommi
22-03-12, 09:21
Alix, dzięki za cenne uwagi, co powiecie na tego suba Rockforda P2
http://allegro.pl/rockford-p2d2-10-600w-25cm-nowosc-hit-audiopower-i2167211910.html
Jest to dwucewkowy sub i zastanawiam się czy bedzie ok do pieca HK CA470, możecie pomóc?

Alix, jaki kondensator do tego?

OK, Powoli zaczynam kompletować klocki - HK CA470 juz do mnie jedzie ;)

bison
22-03-12, 11:36
Ja osobiscie mam RF P2D210 (uwazaj zeby nie kupic P2D410 bo to sa glosniki 2 cewkowe i jak zle kupisz to potem nie zepniesz w 4Ohmy i pod mostek nie podepniesz) w obudowie zamknietej ok 22 litra i gra bardzo przyzwoicie. Ten ktorego linka dales to ta sama seria tylko model od 2011. Poza tym ze jest drozszy, ciut mocniejszy i o 1kg zlejszy to nie wiem jak gra bo nie slyszalem. Kond jakis w okolicach 1F-nie ma co szalec. U mnie Renegade 1,2 i sobie chwale.

Alix
22-03-12, 11:44
Do tego wzmaka dwucewkowy musiałbyś podłączyć tak żeby dał 4ohm bo z tego co pamiętam to po zmostkowaniu kanałów w tym HK (zdecydowanie trzeba pod suba tak zrobić) minimum jest właśnie 4 ohm. Nie będę się wymądrzał jak to się robi bo dwucewkowego nie podłączałem. Natomiast jeśli chcesz mieć w zabudowie w schowku na zapas to sub musisz sprawdzić czy nie będzie za głęboki. To jest główny problem instalacji w naszej wnęce na zapas. Żeby tam mieć suba to musi być: 1. nie za głęboki (przy czym odradzam "płaskie" suby - grają odczuwalnie słabiej) 2. wymagać niewiele litrów obudowy (u mnie ma 22) 3. pracować w obudowie zamkniętej (miejsce!). Niemniej jest to do zrobienia, ja zmieściłem we wnęce na zapas sub 25cm (TEC TSW 1000), ten wzmak i kondensator i jeszcze został przyzwoity schowek na pierdoły, co sprawdza się super. Chyba że zrobisz to bez zachowania oryginalnej pokrywy schowka, to będziesz miał większe pole manewru.

Kondensator jakiejś przyzwoitej firmy, byle nie najtańsza chińszczyzna, do takiego wzmaka 1F wystarcza. Miałem mieć Stingera, ale akurat nie było więc jest TEC. Przydaje się voltomierz na nim - nie tylko fajnie wygląda, ale akumulator Harmanek zjada szybko... :p

Hehe bison odpowiedzieliśmy prawie jednocześnie i prawie to samo, czyli musi coś w tym być :)

bison
22-03-12, 11:55
Plytki sub Rockforda to P3SD210 w podobnej cenie do P2 (co juz o czyms swiadczy)(chociaz tak jak kolega Alix uwazam ze sub to ma byc sub a nie jakas wersja FLAT. Ale to juz Twoja decyzja. Przy laczeniu cewek bierzesz przewod dlugosci 15cm i szeregowo "+" jednej cewki laczysz "-" drugiej. Zabieg trwa doslownie 5 sekund.

Alix
22-03-12, 12:11
Sprawdziłem - mój woofer ma 137mm cały (glębokość montażu to 121mm) i powiem że tak jeszcze 1-2 cm więcej to absolutny max. jak chcesz zachować pokrywę schowka. W tamtym P2 samą głębokość montażu masz 150mm. Ale coś da się dobrać, wiem że jest kilka płytszych ale nie typowo "płaskich" (czyli gorszych dynamicznie) subów 25cm na rynku. Tu masz dane techniczne mojego suba do porównania:

http://www.rgsound.it/prodotti/atch/20061022032735_TSW1000.pdf

Powiem o nim od razu że: 1. jest trudny do kupienia 2. gra bardzo dobrze, zarówno w kwestii kultury jak i dynamiki 3. jako jedyna rzecz made in italy w moim aucie jest też jedyną rzeczą która się dotąd w moim aucie zepsuła (na szczęście mam gwarancję bezterminową) - więc trudno go polecać...

rommi
22-03-12, 15:30
Wczoraj mierzyłem wnękę - ma około 20 cm głębokości. Tak więc muszę szukać jakiegoś suba w granicach do 15 cm głębokości montażu.
Znalazłem coś takiego JL Audio 10W0v3-4
http://allegro.pl/jl-audio-10w0v3-nowosc-300w-car-audio-media-koszal-i2209867404.html
http://www.jlaudio.com/10w0v3-4-car-audio-w0v3-subwoofer-drivers-92165
do tego zestawu zaproponowano mi kondensator Hifonics hfc1000
Na razie jestem zdecydowany na montaż suba we wnęce po kole, ponieważ chcę mieć jak najbardziej zachowaną funkcjonalność auta.
Mały off-top - co macie zamiast zapasu? ;)

bison
22-03-12, 15:54
Glosnika nie znam. Musisz brac pod uwage ze im plytszy tym w sumie gorszy.
Kond moze byc. Ja do obwodu pradowego uzyl bym Hollywooda (http://allegro.pl/1-f-markowy-kondensator-hq-energetic-wroclaw-i2195541061.html). Sprawdzone, solidne i w przyzwoitej cenie sprzety.
RCA tez bedziesz potrzebowal to polecam HW PRO-425 (http://allegro.pl/przewod-kabel-sygnalowy-pro-425-wys-w-24h-rca-5m-i2211807165.html)

P.S.
Poki co woze zestaw naprawczy bo zapasowka nie wchodzi do wneki ale bede musial pomyslec o dojazdowce:)

A sprawdzilem i Rockford P2D210 ma glebokosc montazowa 146mm wiec powinien wejsc.

Alix
22-03-12, 18:42
Zgadza się, głębokość jest jakieś 20-22cm (zależy w którym miejscu), ale sama klapa jest ożebrowana od dołu i trochę zabiera, obudowa musi też mieć te 2cm MDFu od dołu no i woofer w max. wychyleniu nie może dotykać pokrywy także te 15cm głębokości montażu jak jeszcze sub wystaje te 1-2 cm. nad powierzchnię pudła to robi się ciasno. Ten Rockford mi się właśnie nie mieścił, podobnie Infinity niestety. Coś tam jeszcze płytsze do wyboru było ale już nie pamiętam. Tego JL Audio nie znam, chociaż niby firma renomowana. Głębokość montażu byłaby idealna, tylko ta moc - zmostkowany Harman potrafi podać 270W, głośniczek może tego nie wytrzymać... Do tego piecyka najlepiej by znaleźć coś minimum 300W / 4ohm w RMS.

Co do kondensatora mi gość z Extreme Car & Audio do tego Harmana (jak każdy Harman prądu sobie nie żałuje i dzięki temu właśnie fajnie gra) powiedział że lepiej dołożyć stowkę-dwie i kupić nawet tej samej pojemności ale troszkę lepsiejszy albo 2F z takiego Hifonicsa. Taki Hifonics czy Dietz to niby niska półka i ponoć zwykle średnio parametry trzymają (nie chodzi tylko o pojemność ale o prędkość oddawania ładunku). Na moim TEC 1F światła w każdym razie nie przygasają nawet przy duuuużej głośności ale to zwykle jest już obraz zaawansowanej niewydolności kondensatora...

Co do zapasu: Ja 90% jeżdżę po mieście i na co dzień nie wożę po prostu nic (zawsze mogę po kogoś zadzwonić / wziąć autobus/taxi po zapas; nigdy się nie zdarzyło więc...). Jak odjeżdżam >100km od chaty to wrzucam dojazdówkę w pokrowcu do bagażnika. Wiele miejsca nie zabiera, bagażnik jest duży. Jestem przyzwyczajony, bo wcześniej wiele lat jazdy na LPG i wnęka na koło zawsze była zajęta :)

bison
22-03-12, 18:55
Skoro ten P2 nie wchodzi to jest P3SD210- 300W RMS i glebokosc montazowa 89mm. Wydaje mi sie to sensowne rozwiazanie bo tez nie jest najlepiej jak tyl glosnika prawie styka sie z obudowa a tu bedzie lekki zapas. Poza tym seria P3 wiec juz nie byle co.

Alix
22-03-12, 19:18
P3SD210 to mogłoby być wyjście - stosunek cena/parametry bardzo przyzwoita, seria P3, dobra firma. Nawet 30cm model by się zmieścił :cool: ale ten już 28 litrów potrzebuje - chyba że całą wnękę poświęcisz tylko na audio. Najlepiej by tego gdzieś posłuchać i porównać. Ja mam takie sobie doświadczenie z flatami - zwykle nie grały adekwatnie do swojej ceny. Może warto poszperać jeszcze po innych firmach i znaleźć nie-flata, który ma głębokość montażu rzędu 12-13cm. Ale jak się nie znajdzie to P3SD210 to dobry pomysł. I jak napisał bison, ma trochę oddechu od obudowy. Chociaż mój ma jakieś 5mm od tylnej (dolnej) ścianki i mu to nie przeszkadza...

Ege
22-03-12, 23:18
kurcze... nie mam czasu przeczytać wszystkiego ale odniosę się po krótce do niektórych z którymi miałem dłuższą lub krótszą styczność...
Junior 4.300 to bardzo dobry wzmacniacz, i absolutnie nie zgodzę się że jest słabawy;) A już w ogóle fatalnym jest porównanie do Glowa który jakby to delikatnie ująć, nie został stworzony do jakościowego grania. Osobiście nie raz przekonałem się, że "waty" są jednymi z mniej ważnych parametrów wzmacniacza i JA totalnie pomijam ten parametr w jego ocenie (wystarczy spojrzeć chociażby na jakiegokolwiek niższego Genesis'a który robi srogie zamieszanie mimo, że w papierach ma grosze)

Co do Tempo, to mi ich brzmienie bardzo się podoba. Jedyne do czego można się przyczepić to typowy morelowy miekki bas, no ale jak ktoś szuka przetworników do efektywnego tłoczenia to faktycznie HSK bardziej się nada;) Morel może nie ma takiego kicka ale ja średnicą, przestrzenią i kulturą pracy tych głośników jestem zachwycony... W zasadzie nie ma co porównywać bo te zestawy są stworzone do zupełnie innego grania. Jeżeli chcesz wykopu skłaniałbym się w stronę HSK lub czegoś innego, jeżeli chcesz podelektować się detalem i masz zamiar słuchać ich w długiej trasie, skłaniałbym się w strone moreli... Aha, oczywiście dodam, że Tempo6 rozpatruję w kategorii do 500zł i w tej cenie IMO są bardzo godną opcją. Za faktyczne 750zł wybrałbym sobie coś lepszego, albo zrobił 3drogi.

i w zasadzie bez odsłuchów musisz zawierzyć forumowym opiniom których jest tyle co słuchaczy:D albo.... podjedź do warsztatu / na jakiś spot, raz, drugi, trzeci, może coś Ci wpadnie w ucho. Jeżeli masz wymagania to wyjdzie Cie to zdecydowanie taniej, niż zakup "z forumowego polecenia"... Jeżeli nie masz na prawdę dużych wymagań to kup cokolwiek markowego z tej półki i będziesz zadowolony. Mówię to bez przekory...

aha i podkreślę, WATY NIE GRAJĄ !!;)

Edit: muszę jeszcze wtrącić 3grosze odnośnie kondensatora - przy takiej instalacji (to auto z klockami które tu są wypisywane), według mnie, kondensator wniesie jedno, wielkie NIC. Zamiast kasy na niego przeznaczyłbym na dobrze przygotowane zasilanie. Wystarczy się zagłębić w rolę i zasadę jego działania. Z ciekawości przerabiałem i mierzyłem to u siebie i to na zdecydowanie bardziej prądożernych gratach...

Alix
23-03-12, 08:07
Oczywiście, że same waty nie grają. Ale z pustego i Salomon nie naleje jak przysłowie głosi, więc jak już coś robić jakieś minimum musi być. I parametry elektryczne muszą się mniej więcej zgadzać. Tu chyba nie ma co wchodzić w audiofilskie szczegóły, że lepiej mieć mniej mocy ale czystej etc., bo to samochód i nigdy nie będzie salą koncertową.

Co do kondensatora to się totalnie nie zgadzam. Wcześniej na tym samym Harmanie miałem instalację (i na zasilaniu bynajmniej nie oszczędzałem) bez kondensatora i zarówno odczuwalnie gorzej grało jak i obciążenia instalacji auta były dramatyczne (chociażby to ciągłe palenie się żarówek). Rzeczywiście, przy tej klasy sprzęcie kondensator bardziej służy ochronie instalacji auta niż samemu graniu, ale IMO jest warty świeczki.

Wiemy wszyscy, że to odsłuch powinien decydować, ale to nie takie łatwe i nie każdy ma czas i coś sensownego w pobliżu. Na forum pogadać można i koncepcję złapać, coś tam nawet okazyjnie kupić (z tym używanym Harmanem dobry biznes kolega zrobił, za te pieniądze to chyba najlepsze co można mieć). Potem można się zabrać do dobrej firmy car audio :cool:

bison
23-03-12, 11:35
kondensator wniesie jedno, wielkie NIC
Kompletna bzdura. Moze nie jest jakis konieczny ale lepiej jak jest. U mnie przy zdecydowanie slabszym wzmacniaczu niz ten HK jak i subie, kondensator zalacza sie co chwile- wystarczy troche podkrecic glosnosc albo sluchac utworkow z mocniejszym basem. Poza tym pelni funkcje ochronna jak pisze Alix. I w kazdym szanowanym zakladzie CA uslyszysz to samo. Wiec jesli wchodzimy w koszty rzedu 2tys i wyzej to warto te 150zl dolozyc. Oczywiscie zgoda ze waty to nie wszystko i lepiej miec dobre 4x50 niz "Chinskie" 4x100. Ale po co na wstepie robic sobie ograniczenia? Moze za jakis czas bedzie chcial zamontowac skrzynke 400-500W-wtedy wzmacniacz idzie do wymiany. Poza tym piec juz kupiony i mysle ze sluszny wiec jego temat mozna zamknac.

rommi
24-03-12, 13:45
Stety - niestety ale sprawa pieca nadal otwarta. Piecyk okazał sie w bardzo słabej kondycji. Nie mówiąc już o obudowie w bebechach miał spawane bo tych glutów nie można inaczej nazwać. Prawdopodobnie przyjarane były dwa kanały o czym sprzedawca zapomniał poinformować w opisie aukcji jak i podczas rozmowy tel. Piecyk wraca do Krakowa a ja szukam dalej.
Coraz poważniej myślę nad zleceniem montażu profi firmie.
Jeśli chodzi o kondensator to nie są to wielkie pieniądze jeśli ma mi to ochronić zenony od nagłych spadków napięcia.
Tak więc jestem nadal w lesie. :confused:

Alix
24-03-12, 14:58
Coraz poważniej myślę nad zleceniem montażu profi firmie.

To zdecydowanie najlepszy pomysł. Nawet kiedyś już to pisałem... patrz post #32:

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?101759-Audio-w-8-gen/page4

bison
24-03-12, 15:10
No to niestety jest wlasnie urok kupowania uzywanej elektroniki. Ja wlasnie zeby uniknac rozczarowan postawilem na nowe sprzety o pólke nizsze za to. Szkoda ze tak wyszlo z tym piecem ale lepiej teraz niz jakby mial pasc za pol roku. Ja z czystym sumieniem moge polecic EP4 ktorego sam posiadam (jesli patrzymy na wzmacniacze nowe w cenie 700-800zl). Jest jeszcze nowszy Hertza z serii HE (http://allegro.pl/hertz-he-4-he4-gratisy-kabel-4mm2-kurier-0zl-i2227549834.html) Nie znam wiec nie wiem ale na papierze wyglada calkiem obiecujaco.

Osobiscie jakbym mial teraz wybierac to chyba bym go wytestowal. Poza tym dobra cena.

rommi
24-03-12, 17:06
To zdecydowanie najlepszy pomysł. Nawet kiedyś już to pisałem... patrz post #32:

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?101759-Audio-w-8-gen/page4

Alix, wiem :) dlatego poważnie zastanawiam sie nad takim rozwiązaniem. Zobaczymy jak tam z budżetem, ale jak ktoś dobrze nawinie mi makaron na uszy to mogę wydać kilka tysi jeśli będzie tego warte :cool:

Bison, zobaczymy jak to wyjdzie, w następnym tygodniu podjadę do firmy, która montuje sprzęt - mają podpisaną nawet umowę z Honda Polska więc muszą robić dobrą robotę. Ten Hertz wygląda na ciekawą propozycję, będę na święta w Koszalinie więc może uda mi się coś tam kupić.
Na chwilę obecną mam tylko kpl na przód - Focal PS165, nowy :rolleyes:

Alix
24-03-12, 19:19
Ale koncepcję co i jak i tak dobrze mieć swoją :) Najwyżej instalator Ci zweryfikuje szczegóły.

bison
24-03-12, 21:34
Ale koncepcję co i jak i tak dobrze mieć swoją
Dokladnie. Jak nie masz znajomych w tym zakladzie to lepiej miec swoj pomysl i sprzet a oni niech sie zajma jedynie montazem. Ja godzinami sleczalem na Google i forach CA zeby wybrac odpowiedni sprzet bo odsluchu mialem ograniczone mozliwosci.

rommi
25-03-12, 20:37
Koncepcja jest, przód dwudrożny odseparowany zasilany z pieca + sub w bagażniku zasilany z tego samego pieca co przód. Więcej mi nie potrzeba.

Znalazłem fajny piecyk, ale pochwalę się jak go kupię :p

Alix
26-03-12, 21:30
I to jest IMO zdecydowanie najlepszy układ koszt / efekt.