Zobacz pełną wersję : Audio w 8 gen
samochód wygłuszyłem zaraz po zakupie.... by było ciszej :)
papier przyjmie wszystko.
Jakie głośniki proponujesz?
Ja u siebie zalozylem audio system mx 165pro i powiem ze naprawde daje rade. Ale i tak wrzuce sobie za radio jakies 2 kanaly 2x80 zeby przod napedzic lepiej
Gdzie kupowaliście dystanse na przednie głośniki do drzwi? Bo gdzieś tam na aukcjach jest napisane, że pasują do civica 2001 wzwyż ale nie jestem tego pewny.
szukaj dystansów od astry f
Ja mam dystanse do Civica 7gen i trzeba bylo je troche modyfikowac, zeby pasowaly do ufoka
Ok, dzięki.
Znalazłem dedykowane z tym, że z absu ale to raczej w niczym nie przeszkadza.
Grzesiek_P
18-05-15, 08:19
Gdzie kupowaliście dystanse na przednie głośniki do drzwi? Bo gdzieś tam na aukcjach jest napisane, że pasują do civica 2001 wzwyż ale nie jestem tego pewny.
Ja zrobilem dystanse z oryginalnych glosnikow.
Ok, dzięki.
Znalazłem dedykowane z tym, że z absu ale to raczej w niczym nie przeszkadza.
Podobno mdf jest lepszy do tych zastosowan. Chodzi o częstotliwości rezonansowe czy cos w ten desen ;)
Podobno mdf jest lepszy do tych zastosowan. Chodzi o częstotliwości rezonansowe czy cos w ten desen ;)
Zawsze można zastosować pod dystans gąbkę/silikon żeby to poprawić :) Nie chce mi się rzeźbić więc idę w plastik fantastik ;)
Zawsze można zastosować pod dystans gąbkę/silikon żeby to poprawić :) Nie chce mi się rzeźbić więc idę w plastik fantastik ;)
Ja jak robiłem u siebie to pod spodem normalnie wykleiłem matami, przykręciłem dystans i dookoła niego przy podstawie dystansu przeleciałem dość wąski pasek matą żeby zakleić ewentualne szczeliny i jest wszystko w porządku, także można i też w ten sposób.
Częstotliwość rezonansowa w tym akurat wypadku ma chyba marginalne znaczenie, ale prawda, przy zabudowach/komorach/skrzyniach basowych/czy innych tego typu konstrukcjach, owszem mdf się relatywnie dobrze w tej kwestii sprawuje i jest pewnym "standardem".
Jeżeli chodzi o dystans i osadzenie przetwornika, to priorytet jest inny. Ma być jak najbardziej sztywne i niepodatne. Dlatego lepszym rozwiązaniem może być np toczony dystans z aluminium (w budżetowych konstrukcjach oczywiście przerost formy nad treścią, ale teoretycznie...)
Plastikowy dystans mimo względnej sztywności może nie być najlepszym wyborem. Już w ogóle wątpliwe(błędne) mogą być miekkie/elastyczne podkładki między dystansem a blachą drzwi czy to z maty, silikonu czy czegokolwiek innego co zmniejsza ową sztywność.
Jeszcze raz. Im sztywniej osadzony głośnik, tym lepiej. Zawsze.
Maty zamiast pod pierścień lepiej dac wokół (jeżeli jest nieszczelnie).
Co do samych pierścieni, to chyba zwykły, okrągły, standardowy, o odpowiedniej grubości (taki żeby zmieścił się pod tapicerka a magnes nie blokował szyby) w zupełności się nadawał. Standardowy się zdejmuje, ten z mdfu dokreca się do blachy w kilku miejscach i w zasadzie to tyle.
W zasadzie nie wiem czym ten "dedykowany" się różni?
W zasadzie nie wiem czym ten "dedykowany" się różni?
Tego nie wie nikt. Oprócz sprzedającego jak podejrzewam ;)
W każdym razie już mam zamówione i do mnie idą. Pewnie tak jak napisałeś, mogły być z mdfu.
Druga rzecz to rozbrajająco słabe audio w serii. Projekt numer dwa porządne wyciszenie drzwi, zestaw odseparowany Hertz ESK 165 z pełnoprawną zwrotnicą na przód (przeszczep z SAAB'a którego sprzedaje i w którym grało to na seryjnym radiu bardzo fajnie plus sub w bagażniku) i niestety totalna klęska. Z drzwiami postarałem się o wiele lepiej niż w SAAB'ie, a gra to jak rzucone na podłogę głośniki bez jakiegokolwiek pudła. Ręce mi opadły, kilka dni i dwie nocki, poharatane palce, wściekła żona, stęsknione dzieci, a tu efekt 0 słownie ZERO.
Głośniczki hondy w tylnych drzwiach grają niemal tak samo jak te z przodu (dodam że wyciszyłem wszystkie drzwi, żeby nie było). Dojdzie do tego woofer w bagażniku, ale to za jakiś czas, natomiast baza stereo jest do niczego. I tu mam pytanie do was fachowców czy powodem tego stanu rzeczy mogą być fabryczne cieniuteńkie przewody które idą do drzwi? Bo to jest mój jedyny trop, bo z tego co czytałem w tym wątku, akurat HERTZ z tej serii, którą mam daje sobie radę na fabrycznym radiu i to bez problemu
Przyczyną na pewno nie są cienkie kable. W końcu wymieniłeś tylko głośniki a nie źródło zasilania. Szukaj problemu gdzie indziej. JBL + PYLE 840W... aż się boję pytać dalej
Wracam do tematu bo udało mi się sfinalizować projekt AUDIO i muszę się do czegoś przyznać, popełniłem najbanalniejszy błąd i w lewych drzwiach miałem zamienioną polaryzację. Wiem wiem, fuckup jakich mało, ale ten jasno zielony i jasno niebieski w świetle jarzeniówek totalnie się zlały. Dopiero wczoraj na dworze przy świetle dziennym rozbebeszyłem znów drzwi i sprawdziłem jeszcze raz.
Także reasumując, głośniki midbass z serii Hertz ESK 165 w drzwiach, do tego hondowskie syczki w trójkątach plus zwrotnica i stereo już jest na dopuszczalnym poziomie (trzymam się seryjnego radia bo lubię :)). Do tego SUB jak wyżej w bagażniku, wzmacniacz pod podłogą i zaczęło to hulać. Nawet muszę przyznać, że w tym momencie jest lepiej niż miałem w SAAB'ie bo chyba to radio pomijając moc ma nawet dość czyste brzmienie.
Dodatkowo, zastosowałem własnego pomysłu patent (jeszcze jest w fazie montażu, ale już działa) że jak gra SUB to nie graja tylne głośniki, natomiast jak SUBA wyciągam np.: na urlop, to załączam tylne głośniki. Wiem, że fanatycy sceny stereo zaraz mnie tu zjadą, ale podczas takich wyjazdów z dziećmi scena i tak idzie w zapomnienie, a jednak dźwięku (niskich szczególnie) w aucie jest jakby więcej.
Po zmianie głośników w drzwiach na Audio System MX 165, grało mi to tydzień :) Wychodzę z pracy, akurat była max ciepły dzień, wsiadam do samochodu. Odpalam i jadę. Włączam radio i cisza...kompletna. Radio działa, stacje się zmieniają, potencjometr zmienia vol, ale z żadnego głośnika nie wydobywa się żaden dźwięk :/
Ktoś ma jakieś pomysły?
Zwara w kablach ? Mialem tak sami kiedyś, po 2 tyg izolacja się przecieła przez zły montaż boczków w drzwiach
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Zwara w kablach ? Mialem tak sami kiedyś, po 2 tyg izolacja się przecieła przez zły montaż boczków w drzwiach
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Przyczyną była zwrotnica w lewych drzwiach. Ehhh tandeta ;) ale temat załatwiony.
Witam mam pewien problem z radiem w mojej hani podczas słuchania muzyki radio samo się wyłącza (towarzyszy temu bardzo nieprzyjemny dźwięk dobywający się z głośników )a po chwili samo się włącza .W pewnym momencie przestało reagować nawet nawet na wyłącznik, po prostu żyje własnym życiem. Zauważyłem że wyświetlacz od radia i klimy podzczas tych cudów raz jest ściemniony a raz widze delikatnie podświetlone wszystkie funkcje ekranu.Z tatą zaczelismy szukać przyczyn (przeczyściliśmy zaśniedziałe klemy na aku odpieliśmy minus i masę) po tej operacji dodatkowo zaczął wyświetlać się check engine( wcześniej nie było z tym żadnych problemów). Ktoś spotkał się z takimi cudami , może mi coś poradzić ? HELP
Połowa chłopaków tu na forum ma to samo :) Pomaga wymiana na inne radio, najlepiej poliftowe. Ja sie przyzwyczaiłem heh.
Wielkie dzięki :). A ktoś ma pomysł czemu po odpięciu klemy minusowej i masy pojawiła mi się kontrolka check engine?
Wielkie dzięki :). A ktoś ma pomysł czemu po odpięciu klemy minusowej i masy pojawiła mi się kontrolka check engine?
To dział audio a nie check engine bez podania numeru błędu :)
Wracam do tematu bo udało mi się sfinalizować projekt AUDIO i muszę się do czegoś przyznać, popełniłem najbanalniejszy błąd i w lewych drzwiach miałem zamienioną polaryzację. Wiem wiem, fuckup jakich mało, ale ten jasno zielony i jasno niebieski w świetle jarzeniówek totalnie się zlały. Dopiero wczoraj na dworze przy świetle dziennym rozbebeszyłem znów drzwi i sprawdziłem jeszcze raz.
Także reasumując, głośniki midbass z serii Hertz ESK 165 w drzwiach, do tego hondowskie syczki w trójkątach plus zwrotnica i stereo już jest na dopuszczalnym poziomie (trzymam się seryjnego radia bo lubię :)). Do tego SUB jak wyżej w bagażniku, wzmacniacz pod podłogą i zaczęło to hulać. Nawet muszę przyznać, że w tym momencie jest lepiej niż miałem w SAAB'ie bo chyba to radio pomijając moc ma nawet dość czyste brzmienie.
Dodatkowo, zastosowałem własnego pomysłu patent (jeszcze jest w fazie montażu, ale już działa) że jak gra SUB to nie graja tylne głośniki, natomiast jak SUBA wyciągam np.: na urlop, to załączam tylne głośniki. Wiem, że fanatycy sceny stereo zaraz mnie tu zjadą, ale podczas takich wyjazdów z dziećmi scena i tak idzie w zapomnienie, a jednak dźwięku (niskich szczególnie) w aucie jest jakby więcej.
Jak przeczytałem Twój post to znalazłem sobie schemat audio i dziś sprawdziłem podłączenia. Też mi coś to nie grało jak należy - wszystkie dźwięki płaskie jak deska :/ No jak zobaczyłem swoją kablownie a potem spojrzałem na schemat to chyba nic się nie zgadzało hehehe Masakra :)
Dla potomnych:
Lewy przód:
Zielony (+)
Niebieski (-)
Prawy przód:
Szary (+)
Brązowy (-)
A tak to się dziś opaliłem bo 32 stopnie C w cieniu. Boczki drzwi już demontuję w czasie poniżej 2 min :) I w końcuuuu audio gra :)
Lukash1985
17-06-15, 15:25
Sorki ze tak z partyzanta ale czas nagli :-) czy ktoś prowadził kabel od aku do wzmacniacza w bagażniku i posiada wiedzę w którym miejscu najlepiej się przekopać do komory silnika? Ewentualnie fotki. Dzieki za odpowiedzi i sorki dla moderatorów
Odnalazlem post powyżej do usuniecia
Grzesiek_P
18-06-15, 12:00
Odkrec oslone pod kierownica i zajrzyj od spodu, szukaj kabli ktore przechodza do silnika przez gume. Same przeciaganie wymaga nieco gimnastyki i mocnych nerwow i sprytu. Kabel w komorze wyjdzie i nie widocznym i trudno dostepnym miejscu
Ja probowalem namierzyc to miejsce i przepchac tam kabel, i po parunastu soczystych kur.... i bolu plecow przeciagnalem kabel do wzmaka przez blotnik :)
Grzesiek_P
18-06-15, 14:36
Bez nacinania tej gumy i przepychania najpierw cienszego kabla jest ciezko. Ale da rade. Dostep jest baaaaardzo utrudniony.
ja ściągnąłem podszybie oraz wyjąłem obudowę filtra powietrza co baaaaardzo ułatwiło sprawę, w sumie dodatkowe 5min pracy przed rozpoczęciem przepychania ale w rezultacie oszczędza sporo męczarni!!!. a najłatwiej troszkę naciąć gumę i wsadzić jakiś długi sztywny drut i do jego końca przykleić przewody wtedy idzie łatwo.
butler.gdansk
19-06-15, 09:51
Ja mam tam przepchany kabel 5x1,5mm... Średnica około 13mm ;)
Sterowanie drugą parą ksenonów (x2), sterowanie emblematem, sterowanie DRL, stały (+) z aku.
kwesta wprawy ja juz przepycham kabel w 5min z czego 2otwieram piwo. najgorzej pierwszy raz i znalesc gietka rurke ktora sie przepycha a w niej kabel prowadzisz, rurka wraca a kabel zostaje
Pawel_Strzodka
28-06-15, 19:59
Witam.Jak zwiekszyc basy w radiu w hondzie civic viii 2008r ?
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
przytrzymaj wciśnięty "tune" bodajże to się pokaże menu do basów, sopranów i dostosowania głośności do szybkości jazdy ;)
Pawel_Strzodka
29-06-15, 21:23
Niestety przy radiu mam tylko jedno pokretlo od glośności,stacji szukam za pomocą guzika gora/dół i pod nim jest napisane tune.Masz moze jeszcze jakies pomysly?bo ja juz próbowalem chyba wszystkiego.
Panie Pawle, a jakie ma Pan radio i samochod ?
http://www38.zippyshare.com/v/QfukBw06/file.html
http://www38.zippyshare.com/scaled/QfukBw06/file.html (http://www38.zippyshare.com/v/QfukBw06/file.html)
Witam, rozważam zakup czegoś takiego http://allegro.pl/honda-civic-2006-2011-radio-nawigacja-gps-dvd-tel-i5477827054.html montował ktoś z kolegów taki sprzęt u siebie w aucie
ktoś tu wcześniej pisał, że to tani tablet z dołączonymi tanimi podzespołami i że będzie robił tańszy i lepszy
owszem za miesiac powinna byc juz instalacja i info jak ja zrobic
jakie dobre radio 2 din z gps byście mi polecili chce je wmontować w taką ramke http://allegro.pl/ramka-radiowa-honda-civic-2006-2-1din-czarna-i5136005569.html
Ta ramka pewnie pasuje tylko do sedanow?:(
Grzesiek_P
09-07-15, 20:12
Tak. Do hatcha masz na TME
Witam,
Jak w temacie.
Jest ktoś, kto ma możliwość na poczekaniu zweryfikować mój kod do radia.
Odłączałem aku ostatnio, dziś chcę załączyć muzykę, woła o kod, wpisuję i.... i nic, że niby błędny kod.
Co lepsze kod mam wpisany w książkę serwisową auta, więc byłem przekonany że będzie działało na 100 %.
Dzwoniłem do salonów hondy i kolejna niespodzianka.
Auto z USA, musimy dzwonić do salonów USA i pytać/weryfikować Pana kod, bo nasze bazy danych nie łączą się w jedna, a europa jest odseparowana od USA.
I średnio "wyliczył mi" czekanie około 4 tygodni na ten kodzik, a raczej jego weryfikację.
Gość powiedział mi jeszcze żebym jeszcze raz odpiął klemy i spróbował ponownie wpisać mój kod, bo może coś się zbugowało, ale za wczas pytam czy ktoś posiada możliwość rzucenia mi kodem, a raczej jego weryfikacji.
Z góry dzięki za info.
Up.
Kolejny problem.
Radio odblokowałem, ale nie działa mi przejściówką AUX-->USB, którą kupiłem.
http://allegro.pl/kabel-przejsciowka-jack-3-5mm-aux-na-usb-otg-host-i5442790333.html
Ktoś wie co zrobić by podpiąć usb do tego radia?
Płyt CD-RW też nie odtwarza :/
Co lepiej zagra w UFO bo cena podobna...
Hertz DSK 165.3 czy HELIX B62C ?
Grzesiek_P
16-07-15, 17:01
Pod seryjnym radiem lepiej helix, moze nie umrzesz od wysokich tonow.
Wymiana samego radia w ufo polepszy dzwięk czy nie zmieni się wiele?
Pod seryjnym radiem lepiej helix, moze nie umrzesz od wysokich tonow.
Hertz jakis czas temu zmienil gwizdki i juz nie ma dramatu. Sam mam Hertze i nie narzekam, ale lece przez wzmaka
Wymiana samego radia w ufo polepszy dzwięk czy nie zmieni się wiele?
Jak zmienisz radio na mocniejsze to seryjne glosniki moga nie dac rady. Przynajmniej tak mi sie wydaje, seryjny zestaw gra jako tako bo ma dobrane zrodlo z przetwornikiem. Jak zmienisz ktorys z elementow to moze byc gorzej niz przed zmiana.
Będzie lepiej ale cudów nie ma. Na pewno efekt zmiany głośników w znacznym stopniu poprawi wygłuszenie drzwi matami.
Przydałby się wzmacniacz do tego. Ja nie dałem no ale myślę że w przyszłości będzie trzeba.
Grzesiek_P
17-07-15, 05:29
Tak jak pisze kolega seryjny zestaw jest dobrany pod siebie po najmniejszej linii oporu. Wstawisz inne glosniki bedzie jedynie wiecej wysokich. Seryjne radio ma to do siebie ze wlasnie uwypukla wysokie, ktore pozniej mecza. Radio jrst po prostu slabe jedynie fajnie wyglada.
Obecnie mam wstawiony stary i sprawdzony zestaw radio clarion i glosniki helix blue 62 i roznica jest kolosalna. Polecam zainwestowac w ramke i adapter.
Ja mam u siebie oryginalne radio + wzmacniasz Bass Works'a - on ma na wyjściu 2x40W - to lepiej te heliksy ?
Grzesiek_P
17-07-15, 12:28
Jesli same to chyba nie. Radio inne i lepiej zagra.
Jesli same to chyba nie. Radio inne i lepiej zagra.
Pytanie nie dotyczyło zmiany radia tylko wyboru głośników pomiędzy Heliksami a Hertzami ;)
Nie zależy mi na zmianie radia...
Grzesiek_P
17-07-15, 18:20
Cokolwiek wybierzesz raczej na seryjnym zagra srednio. A jesli chodzi o glosniki to zawsze wole helixy lepiej graja pod radyjkiem
Panowie, czy warto robić upgrade samych głośników seryjnych w ufo na głośniki z zestawu BassWorksa tzw Concert Pack (ale bez wzmacniacza bassworksa) - (koszt pomijamy - chodzi tylko o jakość)?
http://www.civinfo.com/wiki/images/0/00/Concert_pack.jpg
Panowie, czy warto robić upgrade samych głośników seryjnych w ufo na głośniki z zestawu BassWorksa tzw Concert Pack (ale bez wzmacniacza bassworksa)?
Nie warto ;) Nie chcesz sprzedać tych głośników ? ( ja mam wzmacniacz BassWorksa to w moim przypadku warto ;) )
Bez wzmaka to faktycznie nieszczególna zmiana by była. Zawsze warto ale ze wzmacniaczem i wygłuszeniem drzwi poczujesz pozytywną zmianę :)
Nie warto Nie chcesz sprzedać tych głośników ? ( ja mam wzmacniacz BassWorksa to w moim przypadku warto )
Zdjęcie pożyczone. Po prostu rozważam możliwe drogi upgrade'u :).
Na duży plus jest fakt że to OEM wiec pasuje jak OEM. Wiadomo można kupić hertze, audio system itp, ale może Bassworksy też warto.
Wystarczy jak dobrze wygłuszysz drzwi oraz zamontujesz np. Audio System.
Wystarczy jak dobrze wygłuszysz drzwi oraz zamontujesz np. Audio System.
Popieram bo sam mam tak zrobione :) Maly piecyk z tylu aktywny i daje rade :) Chociaz planuje dolozyc koncowke :)
Panowie, czy warto robić upgrade samych głośników seryjnych w ufo na głośniki z zestawu BassWorksa tzw Concert Pack (ale bez wzmacniacza bassworksa) - (koszt pomijamy - chodzi tylko o jakość)?
Nie mam bassworksa ale głośniki wymieniłem na CO-AXIAL z Honda Acces, różnica jest naprawdę duża. Jak nie jesteś audiofilem to polecam.
Mam w civicu zamontowane radio blaupunkta san diego 530. Jakie głośniki w miarę zagrają pod tym radiem? Wzmacniacz jest niezbędny?
Panowie,
Czy orientuje się ktos czy suwoofer z Civica IX gen wejdzie w schowek gdzie mieści się kompresorek ? Czy te schowki są podobne wielkościowo co w VIII gen?
Patrząc na to jak wygląda taki subwoofer z Civica IX niewykluczone że udałoby się go tam wcisnąć. Ktoś, coś?
http://timm.dmhost.pl/AUTOLEX_CZESCI_20141111_2138/IMG_1829.JPG
Panowie,
Czy orientuje się ktos czy suwoofer z Civica IX gen wejdzie w schowek gdzie mieści się kompresorek ? Czy te schowki są podobne wielkościowo co w VIII gen?
Patrząc na to jak wygląda taki subwoofer z Civica IX niewykluczone że udałoby się go tam wcisnąć. Ktoś, coś?
http://timm.dmhost.pl/AUTOLEX_CZESCI_20141111_2138/IMG_1829.JPG
Tez sie kiedys nad tym zastanawialem :) ale zmiescilem suba w schowku pod podloga :) razem z dojazdowka i wzmacniaczem :)
fajny !! ile takie cudo ??
Na alle drogo widziałem tylko jeden taki za chora cenę. 450zl
Wyklepane z Note 4
Ja myslalem na poczatku o wlasnie tym z 9 gena, ale ceny byly jeszcze bardziej odjechane jak teraz.
Potem o zrobieniu custom zabudowy jak na civinfo. Prawie kupilem prawy boczek, zeby to robic na spokojnie a nie w garazu.
http://i95.photobucket.com/albums/l155/JonathanPetsch/Type%20R/IMG_1271.jpg
http://www.civinfo.com/forum/ipods-mp3-players-ice/79224-my-mild-sound-install-2.html
Ale w koncu wygral pomysl z subem pod podloge, jak wiele osob zrobilo :) ale warunek byl, zeby zachowac dojazdowke na miejscu. Tez mialem robic samemu skrzynke, rozrysowalem sobie wymiary MDFu :) i szukajac plytkiego glosnika trafilem na ta skrzynke
http://i.ebayimg.com/images/g/ztYAAOSwMmBVqDY1/s-l1600.jpg
Po przesunieciu dojazdowki na bok wchodzi na styk - jakby byla wymierzona do nas
http://i62.tinypic.com/2w40iuq.jpg
czy do montażu głosników hertz dsk 165 niezbędne sa dystanse? czy wejdą bez?
Potrzebne są dystanse.
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Czy dystanse dedykowane do przednich drzwi w Ufo pasują do tylnych ?
Czy dystanse dedykowane do przednich drzwi w Ufo pasują do tylnych ?
Chcesz zmieniac tylne glosniki? Nie lepiej wziac z nich sygnal do suba?
Chce dołożyć wzmak bassworksa on napędza głośniki w tylnych drzwiach. Z tym ze te głośniki muszą być 2 ohmowe. Co trochę utrudnia wybór bo aftermarketow niema zbyt wiele.
A sub do bagażnika tez się wymyśli.
Wyklepane z Note 4
Chce dołożyć wzmak bassworksa on napędza głośniki w tylnych drzwiach. Z tym ze te głośniki muszą być 2 ohmowe. Co trochę utrudnia wybór bo aftermarketow niema zbyt wiele.
A sub do bagażnika tez się wymyśli.
Wyklepane z Note 4
Kumam. Myslalem o tym na poczatku, bo lubie OEM, ale zdobyc caly komplet w rozsadnych pieniadzac graniczy z cudem. A za swoj zestaw, tj wzmacniacz, skrzynie i nowe glosniki na przod zamknalem sie w okolicy tysiaca zlotych i to chyba calkiem sensowny stosunek pieniadze/efekt. Glosniki i skrzynka nowe, wzmak uzywka
To wszystko pod seryjnym radiem?
To wszystko pod seryjnym radiem?
Tak, mam wzmak z wejsciami high-in.
Sygnal tylu zasila skrzynke basowa
wiecie gdzie moga sie rozlaczac kable w drzwiach u kierowcy w taki sposob, ze nie mam w ogole dzwieku w aucie ? Wsadzilem audio system na przod, przez 3 miesiace byl spokoj a teraz samo z siebie odcina mi dzwiek. Najczesniej dzwiek traci sie kiedy otwiera/zamyka sie drzwi. Polaczenia na konektorkach do tego zalane klejem na goraco, wiec glosnik jest podlaczony dobrze. Jak dzis rozebralem drzwi to zauwazylem, ze dystans z mdf jest mokry w srodku na dole (czyli gdzies tam dostaje sie woda). Czytalem gdzies, ze polaczenie pomiedzy drzwiami a kabina zostalo rozwiazane za pomoca kostki ? Moze tam sie jakies kable poluzowaly? (nie rozbieralem tego, bo pod blokiem na parkingu nie chcialem rzucac k***mi i ch***mi na lewo i prawo ;) )
A jak możesz to sprecyzuj, czy odcina Ci dźwięk tylko w tym głośniku czy zupełna cisza?
Ja miałem taką przypadłość, że boczek dociskał zwrotnicę jakoś tak dziwnie, że czasami odcinało sygnał i nie było dźwięku (sam montowałem głośniki). Pokombinuj może w tym kierunku.
Odcina dźwięk calkowicie. Może faktycznie cos ze zwrotnica cos sie dzieje. Sprawdze i dam znac.
Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka
Jeżeli odcina Ci dźwięk całkowicie to masz ewidentnie zwarcie. Czyli opcji jest kilka, ale zapewne jakiś kawałek przewodu albo zwrotnica dotyka gdzieś do masy i to jest przyczyna.
Ja tak miałem jak konektory z głośnika pomimo zastosowania dystansu dotykały mi do drzwi. Musiałem głośnik obrócić o 90 stopni lekko je wyprostować i spokój.
Powodzenia w poszukiwaniu zwarcia.
zwrotnica jest b.dobrze zabezpieczona. Tez mialem zwarcie gdzies w koncu glowy, ale wydawalo mi sie to anormalne, ze wzgledu na zastosowanie dystansu. Jednak jak widac, ze taka sytuacja jest mozliwa i jak sie teraz wydaje najbardziej prawdopodbna. @mar_kaz trafiles w sedno sprawy.
Co potrzeba co podłączenia OEM usb w podłokietniku?
- podłokietnik z gniazdkiem USB
- moduł USB
- Kable radio = moduł = podłokietnik
Czy trzeba też radio z polifta ?
Czy tytuły utworów będą rozpoznawane?
I wiązka :)
Jak zobaczyłem za ile i jak dużo trzeba zmienić żeby mp3 działały, szybko sobie darowalem. Za 1/3 kasy można kupić emulator mp3 podpinany do gniazda zmieniarki cd w radiu. Teraz czekam na paczkę i może w przyszłym tygodniu montaż :)
I wiązka :)
Jak zobaczyłem za ile i jak dużo trzeba zmienić żeby mp3 działały, szybko sobie darowalem. Za 1/3 kasy można kupić emulator mp3 podpinany do gniazda zmieniarki cd w radiu. Teraz czekam na paczkę i może w przyszłym tygodniu montaż :)
I tak i nie, bo jeśli majac oryginalny moduł usb + podłokietnik z USB bedzie mi odczytywać tytuły - to wole dopłacić, niż potem kombinować ze strukturą folderów na pandrivie i brak odczytu nazw.
Jeśli natomiast nie odczytuje - to faktycznie niema się co bawić tylko kupic emulator.
I tak i nie, bo jeśli majac oryginalny moduł usb + podłokietnik z USB bedzie mi odczytywać tytuły - to wole dopłacić, niż potem kombinować ze strukturą folderów na pandrivie i brak odczytu nazw.
Jeśli natomiast nie odczytuje - to faktycznie niema się co bawić tylko kupic emulator.
Odczytuje tytuly i jezeli mi synapsy dobrze stykają to tagi MP3 tez (Wieczorem moge potwierdzic jak zerkne do auta ;) ). Przynajmniej jezeli chodzi o wersje z navi. Wersja bez navi ma nieco ubozszy wyswietlacz wiec nie wiem czy wszystkie informacje prezentuje.
Kwstia co kto lubi. Mi jakoś się nie uśmiecha wymiana radia na poliftowe, wymiana podlokietnika na poliftowy, wymiana wiązki na polfitową i dokupienie modułu usb. No chyba że kasa nie stanowi problemu ale taki zabieg to przerost formy. Za tą kasę można się pokusić o dozbieranie budżetu i zmianę radia na takie mające wszystko i jeszcze trochę ;)
Ale z wiazką nie ma tak duzo problemów. Wiązka między modułem a radiem oraz ta od modułu do podłokietnika jest doklejana na taśme izolacyjną do głównej wiązkii czesciowo schowana w peszlu takzę wystarczy ją odkleić i wszystko ładnie odchodzi. Nie wiadomo czemu ale jest za długa o jakiś metr i ten nadmiar jest schowany w peszlu.
Żeby podłaczyć aux z podłokietnika to juz jest troche wiecej zabawy z kabelkami ale tez da radę
A jak rozpoznać radio poliftowe, bo obejrzałem prawie wszystkie radia na allegro i różnica widoczna jes tylko na radiu z navi vs bez nawi. Przynajmniej ja się nie doszukałem różnic.
Jest różnica jeszcze w radiach od type-R'a .mają ciemno szare zdobienia przy przyciskach i pokrętle a seryjnie jest srebrne
Witam, czy dystanse głośników od hatchbacka bedą pasować do sedana
Podłączyłem iPoda nano 5th gen - działa, ale wyświetlacz radia pokazuje tylko track nr i chyba nr "płyty". Tytuł utworu nie jest wyświetlany. Czy jest możliwe zobaczenie go jak np. w przypadku odtwarzania mp3 z normalnej płyty?
Powiedzcie mi czy ktoś z was zastosował takie cudo: http://allegro.pl/zmieniarka-cyfrowa-usb-aux-honda-accord-civic-crv-i5913710759.html
To już było sprawdzane. W ufo to nie działa.
Mam Hanię 2k9 2.2, no i dźwięk radia trochę męczy. Nie chcę wymieniać całego radia, więc wiem, że szału nie będzie, ale chociaż z wyjściem chciałem popracować (sub w bagażniku też mnie nie interesuje). Z tego co widzę, ważne jest wygłuszenie drzwi, więc na wiosnę pewnie się pobawię; natomiast czy sam wzmak Bassworks coś poprawia?
Widzę taką aukcję: http://www.ebay.com/itm/HONDA-CIVIC-MK-8-2006-BASS-WORKS-AUDIO-SYSTEM-08A54-SNA-3MO-03-/121858030892?hash=item1c5f4dfd2c:g:LwsAAOSw5dNWjPK M - brakuje kabli, no i wyciągnięty z Hani z kierownicą po prawej, ale może warto?
A ja uważam, że wystarczy dać dobre głośniki w drzwi, dobrze je wygłuszyć, dorzucić zwrotnice i syczki nawet oryginalne (ja tak mam) do tego sub do bagażnika i gra bardzo dobrze na oriradiu bez bassworksa. Warunek jest jeden, dobre źródło, ja dorobiłem LineIN i puszczam z iPhona lub Huawei P8 które mają dobry DAC. Zapraszam do odsłuchu. Nie jest to full profeska, ale w porównaniu ze stockowym zestawem gra bajecznie.
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Ja mam na bazie seryjnego radia dorzucony wzmacniacz i suba, zmieniony przod i wygluszone drzwi. Jest dobrze i dla mnie wystarczająco. Z błędów, jakie zrobiłem to nie mam wyciągniętego sygnału z przedwzmacniacza tylko sygnał głośnikowy i wejścia high-in we wzmaku. Ale nie jestem audiofilem :) a zreszta to nie w koncu auto klasy kompakt wiec i warunki odsluchowe sa zaburzone otoczeniem ;) Suba dobralem takiego, ze miesci sie pod podloga w bagazniku, razem ze wzmacniaczem i ... dojazdowka :) wiec zachowana pelna funkcjonalnosc. Nic nie ogranicza bagażnika a do schowka pod podłogą i tak nie zaglądałem. Wygłuszone przednie drzwi i zmienione głośniki (midbass w drzwiach + tweetery) pędzone wzmakiem dają radę, a sub bierze sygnał z tylnych głosników (odłączone) i dodaje pasma.
Ale w innym aucie kiedys wygluszenie drzwi przy reszcie seryjnej juz dalo slyszalna zmiane.
A z tego co tu ktos pisal (chyba MikeFoto) kupowac bassworksa bez wiązki to strzal w kolano ;) no i glosniki tez trzeba zmienic.
A ja uważam, że wystarczy dać dobre głośniki w drzwi, dobrze je wygłuszyć, dorzucić zwrotnice i syczki nawet oryginalne (ja tak mam) do tego sub do bagażnika i gra bardzo dobrze na oriradiu bez bassworksa.
Bez wzmaka to Ci to gra tak, że nie wykorzystujesz potencjału tego sprzętu. Dopiero ze wzmacniaczem zobaczysz co ten sprzęt ma do zaoferowania. Też zorbiłem tak jak Ty i dopiero po pół roku zdecydowałem się na montaż wzmacniacza. Spooora różnica na plus :)
To chyba zależy jakie dasz głośniki. Ja zarówno w Saabie jak i tutaj zamontowałem HERTZ EV 165L które grają wystarczająco na wzmacniaczach z radia. Do tego zwrotnica i oryginalne wysokotonowce z Hondy razem z trójkątami udało mi się dostać za jakieś dobre pieniądze. Z tylnych głośników sygnał do Suba poprzez przełącznik. Jak mam Suba to tył wyłączam, jak suba wyciągam na jakieś dłuższe trasy, załączam tył oryginalny. I wszystko smiga i gra jak należy. Nie jest to system audiofilski, tutaj bawię się w słuchawki i wzmacniacze słuchawkowe, a w aucie wystarczy tak. Jak trzeba to łupie aż nogawki i lusterka się trzęsą, a jak chce spokojniejszą muzyczkę to daje więcej na przód, a mniej na tył (SUB) i gra czysto i bez przesadnego basu. Tak jak mówię, LineIN daje dużą różnicę, bo zarówno z CD jak i CD/MP3 jest o wiele gorzej niż z LineIN. Tylko tak jak mówie, to musi być porządny DAC, bo np z Samsunga S5 Neo to jakaś porażka. Białystok daleko niestety bo chętnie bym się wymienił doświadczeniami odsłuchowymi :)
Mam pytanie dotyczące modułu xcarlink.
Czytam, że jest tam ograniczenie polegające na tworzeniu 6 folderów, z których każdy może pomieścić 99 utworów. To jest ok. A jak jest przy podłączeniu np iPhone'a do tego ustrojstwa? Czy nie ma tu już żadnego ograniczenia? Czy na wyświetlaczu widać tytuły piosenek? Czy da się sterować iPhonem z kiery?
Mam pytanie dotyczące modułu xcarlink.
Czytam, że jest tam ograniczenie polegające na tworzeniu 6 folderów, z których każdy może pomieścić 99 utworów. To jest ok. A jak jest przy podłączeniu np iPhone'a do tego ustrojstwa? Czy nie ma tu już żadnego ograniczenia? Czy na wyświetlaczu widać tytuły piosenek? Czy da się sterować iPhonem z kiery?
Czasem mozna wiecej niz 6 folderów :) ktos testowal. Ja juz nie pamietam jak to wygladalo. Natomiast tytulow oczywiscie nie wyswietla - przynajmniej z karty/pendrive. Widac tylko Disc/Track bo emuluje zmieniarke. Chyba, ze przez te pare lat cos pozmieniali i np emuluja CD Text :) z kierownicy mozna zmieniac utwory i oczywiscie glosnosc, tak jakbys sterowal zmieniarka.
Jak jest w przypadku iPh to nie mam pojecia. Mozesz poszukac na civinfo, tam pewnie ktos testowal :)
Mam od kilku dni problem z fabrycznym radiem. Jadąc spokojnie do pracy i słuchając muzyki nagle na wyświetlaczu p0ojawił się komunikat "DISC ERROR". Odtwarzacz nie czyta żadnej płyty. Czy ktoś miał podobny problem i jak udało mu się go rozwiązać. Z góry dziękuję za propozycję montażu emulatora zmieniarki.
Mam od kilku dni problem z fabrycznym radiem. Jadąc spokojnie do pracy i słuchając muzyki nagle na wyświetlaczu p0ojawił się komunikat "DISC ERROR". Odtwarzacz nie czyta żadnej płyty. Czy ktoś miał podobny problem i jak udało mu się go rozwiązać. Z góry dziękuję za propozycję montażu emulatora zmieniarki.
Spróbuj przeczyścić laser odtwarzacza, powinno pomóc.
Przy okazji demontażu radia warto takie coś zainstalować? http://allegro.pl/kabel-usb-przejscie-honda-civic-jazz-cr-v-accord-i5929731488.html
Przy okazji demontażu radia warto takie coś zainstalować? http://allegro.pl/kabel-usb-przejscie-honda-civic-jazz-cr-v-accord-i5929731488.html
Pewnie, że warto. To jest OEM wyjście zewnętrzne do USB. Tylko aby to zamontować musisz zaopatrzyć się w ASO w przejściówkę. W późniejszych modelach złącze już jest, ja to mam w podłokietniku zarówno w FN1 jak i FN2 i ogólnie mówiąc się przydaje.
Pewnie, że warto. To jest OEM wyjście zewnętrzne do USB. Tylko aby to zamontować musisz zaopatrzyć się w ASO w przejściówkę. W późniejszych modelach złącze już jest, ja to mam w podłokietniku zarówno w FN1 jak i FN2 i ogólnie mówiąc się przydaje.
z tego co widze to jest kabelek przejsciowka z gniazda w podlokietniku na zwykle USB.
Zeby to zamontowac to trzeba polifta :) albo w przedlifcie zmienic radio, okablowanie i podlokietnik, zeby mial gniazdo. Abstra****c juz, ze taki kabelek mozna miec w domu za jakies 10 zl a nie 90 :)
A ma ktoś dokładne zdjęcia albo rozrysowany ten kabelek który zakłada się żeby przy radiu 2DIN działał wyświetlacz klimatyzacji?
U mnie kiedyś się zdarzyło ,ze przestała się kręcić płyta pomimo wyjmowania i wkładania do napędu-rozwiązaniem okazało się próba zakrecenia /wprawienia w ruch obrotowy przez szczelinę, włożonej do napędu, kilkukrotnie aż zaczęła się kręcić i odtwarzać muzykę -wyglądało to tak jakby zawiesił się napęd
z tego co widze to jest kabelek przejsciowka z gniazda w podlokietniku na zwykle USB.
Zeby to zamontowac to trzeba polifta :) albo w przedlifcie zmienic radio, okablowanie i podlokietnik, zeby mial gniazdo. Abstra****c juz, ze taki kabelek mozna miec w domu za jakies 10 zl a nie 90 :)
Rozwiniesz myśl? Mam przedlifta z 2007 i chciałem pociągnąć USB do radia, bo mam jakiś fail i mi "trzeszczą" płyty w napędzie.
Nie chcę kupić czegoś, co mi nie wprawi w działanie pendrivea :)
Rozwiniesz myśl? Mam przedlifta z 2007 i chciałem pociągnąć USB do radia, bo mam jakiś fail i mi "trzeszczą" płyty w napędzie.
Nie chcę kupić czegoś, co mi nie wprawi w działanie pendrivea :)
Tu nie pomoge szczegolowo bo mam polifta i nic nie musialem dorabiac. Musialbys poszperac albo tutaj albo na civinfo. W kazdym razie radio poliftowe jest inne. W podlokietniku jest gniazdko mini jacka i to tzw. japonskie usb, w ktore sie wpina ta przejsciowke. Po drodze sa jakies kable :) ale jakie to nie wiem dokladnie :(
Spróbuj przeczyścić laser odtwarzacza, powinno pomóc.
No właśnie mam pytanie - czy ktoś używał płyty czyszczącej z pozytywnym skutkiem?
Mnie też się napęd CD zacinał aż w końcu padł całkiem i teraz wyświetla DISC ERROR.
Czyściłem zmieniarkę w FN2, bo zdarzało się jej "przeskoczyć", z pozytywnym skutkiem.
Czyściłem zmieniarkę w FN2, bo zdarzało się jej "przeskoczyć", z pozytywnym skutkiem.
Niestety w moim przypadku płyta czyszcząca nie zdała egzaminu. W dalszym ciągu problem "DISC ERROR" występuje. Płyta chyba nie kręci się w napędzie, ponieważ wychodzi z radia w takim samym polożeniu jak została włożona :(
Spróbuj rozebrać i wyczyścić soczewkę. Tylko w tej temperaturze szkoda plastików.....
Jakie dystanse pasuja do sedana FD7 ?
Znalazlem tylko do HTB http://allegro.pl/dystanse-mdf-honda-accord-2008-2011-civic-viii-crv-i5904610648.html
Zastanawiam sie jeszcze nad miejscem na glosniki wysokotonowe, bo fabrycznie nie ma miejsca i chyba w zadnej wersji nie bylo, ale moze sie myle.
Są fajne trójkąty koło lusterek. Z wersji z bass worksem. Można kupić na alledrogo.
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Ajć, mój błąd.
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Dzisiaj podjąłem próbę reanimacji napędu CD w moim radiu. Niestety bez skutku dodatkowo radio przestało wypluwać płyty (podejrzewam, że coś źle zmontowałem). Kilka razy rozbierałem i składałem to nieszczęsne radio, ale bez skutku.
Czy ktoś orientuje się czy jest możliwość przeszczepu napędu CD z "ANGLIKA"? Nie widzę sensu zakupu całego radia za chore pieniądze. Bo takie z "ANGLIKA" można kupić za grosze,
może ktoś miał podobny problem z "wypluwaniem" płyt?
Ktoś może orientuje się co potrzebowałbym do fabrycznego modułu usb? Radio poliftowe już mam, moduł też mam. Jakie przewody potrzebuje?
Witam, chcę wymienić radio z wersji USA na EU i nie wiem jak zdjąć pokrętła od radia podważałem je ale nie wychodzą , pomoże ktoś jak to zdjąć
Może mi ktoś potwierdzić czy w przypadku poliftowego radia i podłączenia pendriva poprzez USB przez złącze w podłokietniku (poprzez przejściówkę) radio odczytuje tytuły piosenek?
Są jakieś ograniczenia w rozmiarze odczytywanego pendriva, lub w bitracie itp?
Nie opłaca się bardziej kupić xcarlink ?
Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka
Nie opłaca się bardziej kupić xcarlink ?
Cenowo tak, ale jeśli oryginalnie odczytuje nazwy - wolę dopłacić.
Cenowo tak, ale jeśli oryginalnie odczytuje nazwy - wolę dopłacić.
Odczytuje zarowno nazwy plikow jak i tagi mp3
Oprócz samego radia co trzeba jeszcze dokupić ?
z tego co sie zorientowalem to potrzeba: Radio poliftowe, wiązka między radiem a modułem usb, moduł usb, wiązka między modułem a złączem w podłokietniku, podłokietnik z polifta, przejściówka ze złącza wewnątrz podłokietnika na zwykłe USB.
A czy ktoś się orientuje jak jest w przypadku swapa nawigacji ? Czy tam też jest moduł usb osobno ?
Bo jak podliczyłem koszta radio,moduł kable.....wychodzi koło 450-500zł. A za 1000-1200 można teoretycznie kupić swapa nawigacji.
Ma ktoś listę potrzebnych elementów do przeszczepu fabrycznej nawi ?
Wyklepane z Note 4
z tego co sie zorientowalem to potrzeba: Radio poliftowe, wiązka między radiem a modułem usb, moduł usb, wiązka między modułem a złączem w podłokietniku, podłokietnik z polifta, przejściówka ze złącza wewnątrz podłokietnika na zwykłe USB.
A czy ktoś się orientuje jak jest w przypadku swapa nawigacji ? Czy tam też jest moduł usb osobno ?
Bo jak podliczyłem koszta radio,moduł kable.....wychodzi koło 450-500zł. A za 1000-1200 można teoretycznie kupić swapa nawigacji.
Ma ktoś listę potrzebnych elementów do przeszczepu fabrycznej nawi ?
Wyklepane z Note 4
Moim zdaniem szkoda zachodu. Jeszcze warunek, ze trafilbys poliftową navi :)
Na civinfo kiedys ktos napisal. Zebrane z kilku postów
jednostka główna
ekran
mikrofon z obudową lampki i wiązką
wiązka w desce
schowek na rękawiczki
moduł BT
kierownica z przyciskami do HF i sterowania głosem
czytnik DVD
element deski rozdzielczej (między radiem a ekranem)
antena GPS
Nie wiem czy nie trzebaby tasmy w kierownicy zmieniać. Generalnie navi jest fajna :) ale akurat navi jest najmniejszym plusem tej instalacji. Fajne jest sterowanie audio i HF (w poliftowym z importem ksiazki z telefonu - chociaz i tak dziala tylko przy dzwonieniu, przy odbieraniu wyswietla numer a nie wpis w ksiazce). Sama nawigacja jest strasznie toporna wizualnie (grafika jak w ATARI ;) ) a z aktualnością map jest bardzo średnio.
Podłokietnik jak i moduł usb jest jeszcze do kupienia, ale wiązki nie namierzyłem na allegro.
Moim zdaniem szkoda zachodu. Jeszcze warunek, ze trafilbys poliftową navi :)
Na civinfo kiedys ktos napisal. Zebrane z kilku postów
jednostka główna
ekran
mikrofon z obudową lampki i wiązką
wiązka w desce
schowek na rękawiczki
moduł BT
kierownica z przyciskami do HF i sterowania głosem
czytnik DVD
element deski rozdzielczej (między radiem a ekranem)
antena GPS
Nie wiem czy nie trzebaby tasmy w kierownicy zmieniać. Generalnie navi jest fajna :) ale akurat navi jest najmniejszym plusem tej instalacji. Fajne jest sterowanie audio i HF (w poliftowym z importem ksiazki z telefonu - chociaz i tak dziala tylko przy dzwonieniu, przy odbieraniu wyswietla numer a nie wpis w ksiazce). Sama nawigacja jest strasznie toporna wizualnie (grafika jak w ATARI ;) ) a z aktualnością map jest bardzo średnio.
Dzięki za info. Skutecznie ostudziłeś mój zapał :)
To już łatwiej byłoby 2 DINowca wsadzić, już o wiele większych możliwościach i funkcjach radia 2DIN nie wspominając.
Także zostaję przy opcji moduł USB jeśli uda mi się dorwać wiązkę w komplecie z modułem.
A jeśli nie, rozbiorę radio i dorobię samo podłączenie AUX bo kabel od chinoli już mam.
http://allegro.pl/modul-usb-honda-civic-ufo-06-11-39113-smg-g01-m1-i5556239468.html
W opisie aukcji sprzedawca twierdzi, że ma również podłokietnik oraz wiązkę.
Szukam 2 dinowego radia z Androidem do 1000 zł - ktoś może coś polecić, chciałbym żeby sterowanie z kierownicy działało, na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Ciekawe czy oryginalny moduł sterowania z kierownicy bedzie się zgrywal z radiem, bo jesli nie to oprócz radia to i moduł bedziesz musiał kupić. Normalne radia 2 din zaczynają się od 1000 zł niestety.. Wtedy one mają wbudowaną nawigacje i antenę gps w zestawie.
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
z tego co słyszałem i czytałem w temacie Alixa trzeba dokupić moduł
Mam polifta wersja Sport z grudnia 2009.
W tą zimę zaczęło mi szwankować Audio - problem polega na tym, że jak skręcam kierownicę w prawo to stacja radiowa zmienia mi się na inne fale, lub jak słucham MP3 jestem np. na 5-tym utworze to skacze mi na 1-wszy. Efekt nie występuje zawsze, ale dość często. Wygląda to na jakieś "styki" w kierownicy.
Pytanie co to może być i czy można sobie to samemu naprawić?
Zmieniłem radio i kupiłem adapter antenowy, pomimo podłączenia adaptera do radia i niebieskiego kabla pod kabel w kostce iso, niektóre stacje radiowe nie odbierają tak czysto jak powinny. Może któryś z was miał podobny problem i go rozwiązał? :)
Fabryczne radio ma zamontowany wzmacniacz sygnału radiowego. Do obecnego radia dokup taki wzmacniacz fm i będzie działać tak jak powinno.
W tą zimę zaczęło mi szwankować Audio - problem polega na tym, że jak skręcam kierownicę w prawo to stacja radiowa zmienia mi się na inne fale, lub jak słucham MP3 jestem np. na 5-tym utworze to skacze mi na 1-wszy. Efekt nie występuje zawsze, ale dość często. Wygląda to na jakieś "styki" w kierownicy.
pewnie taśma pod kierownicą oficjalnie zwana "szpulą"
możesz odpiąć i sprawdzić czy problem występuję
jeśli to taśma proponuję szybko wymienić, tam też idą przewody do SRS
Jeżeli idą tam przewody SRS to się trochę boję sam odpinać, żeby później jakieś błędy nie wyskoczyły.
Rozumiem, że jak wymieniać to tylko w autoryzowanym serwisie - bo gdzie indziej można jechać z elektryką, żeby czegoś nie uszkodzili?
Sam pewnie też wymienisz to kwestia wycięcia i wpiecia wtyczek. Wypnij aku podczas tej operacji i po krzyku.
Jeżeli idą tam przewody SRS to się trochę boję sam odpinać, żeby później jakieś błędy nie wyskoczyły.
Rozumiem, że jak wymieniać to tylko w autoryzowanym serwisie - bo gdzie indziej można jechać z elektryką, żeby czegoś nie uszkodzili?
nie jest to trudne
w manualu masz wszystko.
podstawa to odpięcie akumulatora kilka minut przed wypięciem poduchy i zaznaczenie jak była kierownica by tak samo ją załozyć
widzę że masz sporta polifta wiec szpila z 2 rzędami pinów w gnieździe wiązki od sterowania i 4 pinami w kostce od srs
jak coś to pisz PW
Pisząc manual masz na myśli instrukcję (tą którą dostałem z zakupem samochodu), czy manual serwisowy? Manaula serwisowego nie posiadam, a linki na forum nie działają - więc nie wiem skąd go wziąć?
Zaznaczenie kierownicy - rozumiem jakimś markerem/ołówkiem?
widzę że masz sporta polifta wiec szpila z 2 rzędami pinów w gnieździe wiązki od sterowania i 4 pinami w kostce od srs
Tu rozumiem wskazówka jaką "szpulę" kupić, czy nie zrozumiałem?
czy manual serwisowy?
tak
Zaznaczenie kierownicy - rozumiem jakimś markerem/ołówkiem?
np
Tu rozumiem wskazówka jaką "szpulę" kupić, czy nie zrozumiałem?
dokładnie:)
pewnie taśma pod kierownicą oficjalnie zwana "szpulą"
możesz odpiąć i sprawdzić czy problem występuję
jeśli to taśma proponuję szybko wymienić, tam też idą przewody do SRS
Mam jeszcze jedno pytanie - jeżeli to taśma - to czy to grozi wystrzałem SRS, czy tym, że w razie stłuczki nie zadziała?
Pytam, bo dzisiaj już ten problem nie występował, może to kwestia wilgotności - zrobiło się sucho to problem nie występuję.
Stąd zastanawiam się czy to w ogóle ruszać - skoro jest teraz OK?
Czy ktoś na forum lub gdzieś widzieliście projekt:
Ramka: http://allegro.pl/ramka-radiowa-2-din-honda-civic-2006-2011-i6007409224.html
+radio 1 DIN
+schowek: http://allegro.pl/ramka-radiowa-volvo-s40-v40-vw-passat-b5-fl-kaseta-i5821077201.html
lub w miejsce schowka umieszczenie CB radia?
to czy to grozi wystrzałem SRS, czy tym, że w razie stłuczki nie zadziała?
A któraś z tych opcji jest dla Ciebie mniej przerażająca?
Wymieniaj, nie p...ol.
Moze kogos zaintersuje....
Długo za mną chodził temat subwoofera w UFO. Założenia były takie że:
- ma zajmować mało miejsca i mieścić się w schowku pod podłogą bagażnika,
- podłączenie ma nie wymagać dodatkowych akcesoriów (konwerter itp),
- ma mieć wbudowany wzmaczniacz,
- ma być łatwo demontowalny ,
- ... i tani :)
Staneło na tym że potrzebuję subwoofera w koło, a właściwie w dojazdówkę. Obecnie na rynku takie rozwiązania praktycznie nie istnieją.
Dawno temu Pioneer oferował TS-WX610A (za ok 800zł) i to właściwie tyle. Wszystkie inne rozwiązania w kole to glównie rozwiązania fabryczne np w Audi, Seacie czy Maździe (Bose).
I wybór padł właśnie na to ostatnie. Za okrągłe, w właściwie prostokątny banknot 100 PLN kupiłem subwoofer Bose z Mazdy 6 (z 2007r) GJ5A 66 960
Seryjnie z tego co pamiętam jeździ w zapasówce Mazdy w rozmiarze 16cali. Choć powinien także pasowac do 15 cali (patrząc ile luzu jest w mojej 16-ce). Jako że nigdzie nie mogłem doszukać się informacji o wymiarach, a każdy sprzedawca na allegro którego pytałem emailowo olewał mnie (...ciepłym wiadomo...), a nie miałem żadnej pewności czy to się zmieści i nie będzie "wypychać" pokrywy podłogi bagażnika.
Ale zaryzykowałem.......i się opłaciło :) Pasuje jakby był tam od zawsze :)
http://i.imgur.com/cPeGoNR.jpg
http://i.imgur.com/G7FMvEx.jpg
Samo urządzenie
http://i.imgur.com/kwjGNPi.jpg
http://i.imgur.com/sBRpTn4.jpg
http://i.imgur.com/Ac3AIJw.jpg
Wtyczka, zrobiłem sobie rozwpiskę co do czego.
http://i.imgur.com/zSUCFtp.jpg
I mała UWAGA! dla zainteresowanych zakupem podobnego:
Są 2 wersje tegoż suba. Ze wzmacniaczem i bez wzmacniacza. Ze wzmaczniaczem jest (w raczej powinien) być model GJ5A 66 960. A najlepiej zwrócić uwagę na ilość kabli wychodzących lub kupować z uciętą wiązką. Musi wychodzić 5 przewodów - jak na fotce powyżej. Jak wychodzą 2 lub/i zakończenie jest małą wtyczką (z 2 przewodami) to wzmacniacza sub nie posiada.
Wyklepane z Note 4
Jak rozwiążesz sprawę sygnału z radia.
Jak rozwiążesz sprawę sygnału z radia.
Z tego co czytałem, w Mazdzie sub jest podłączony pod tylne głośniki i to z nich bierze sygnał.
Tak też spróbuję to podłączyć.
Są 2 wersje tegoż suba. Ze wzmacniaczem i bez wzmacniacza. Ze wzmaczniaczem jest (w raczej powinien) być model GJ5A 66 960. A najlepiej zwrócić uwagę na ilość kabli wychodzących lub kupować z uciętą wiązką. Musi wychodzić 5 przewodów - jak na fotce powyżej. Jak wychodzą 2 lub/i zakończenie jest małą wtyczką (z 2 przewodami) to wzmacniacza sub nie posiada.
Mazda do 2007 roku robiła suby aktywne. Po 2008 są już pasywne i tym się chyba należy kierować.
Ale zaryzykowałem.......i się opłaciło Pasuje jakby był tam od zawsze
jak półtora roku temu pytałem,czy to rozwiązanie zadział,to nikt mi nie odpowiedział...
jestem ciekawy jak to zagra..
u mnie skończyło się subwooferem samodzielnie zabudowanym w prawym boczku bagażnika.. gra fajnie :)
a jaka moc tego subika?
Nigdzie nie spotkałem się z liczbami. Jedni twierdzą że wzmacniacz ma 100W.....
W poniższym filmiku gość rozebrał tenże woofer i pod filmem wpisuje że jest tam 1Ohmowy 100W glośniczek !. Moc wzmaka - nieznana.
"The stock Bose subwoofer in a 2004 Mazda 6 is this little 5.25" guy. It is surprisingly a 100w 1 ohm subwoofer. That's right. 1 ohm 5-1/4" subwoofer."
https://www.youtube.com/watch?v=2czI88o0K1w
Tak apropos powyższego tematu, czy podpięcie pasywnego suba zamiast tylnego głośnika da słyszalne efekty? Mam blaupunkta san diego zamiast ori radia, z wbudowanym wzmacniaczem 4x45, da rade zasilic suba?
Tak apropos powyższego tematu, czy podpięcie pasywnego suba zamiast tylnego głośnika da słyszalne efekty? Mam blaupunkta san diego zamiast ori radia, z wbudowanym wzmacniaczem 4x45, da rade zasilic suba?
Słabo :) "Grac" bedzie ale z pustego gara nie nalejesz :) 4x45 w rzeczywistosci te radia dobrze jak maja 20 w czystego rms... A glosnik basowy przynajmniej potrzebuje 100-150w w zaleznosci oczywisciejakiej mocy znamionowej jest nie mylic z muzyczna...
Napedzac radiem suba to jakby wsadzic to silnik do wycieraczek pod maske...
da rade zasilic suba?
Nie
Jeśli głośnik ma impedancję 1Ohm to wzmacniacz przy tym obciążeniu generować może z 70W. Zakładam, że nie posiada on wbudowanej przetwornicy tylko jakiś scalak pracujący w mostku i przystosowany do takiego obciążenia. Przy standardowym głośniku 4Ohm moc będzie taka sama jak z radia.
Jeśli głośnik ma impedancję 1Ohm to wzmacniacz przy tym obciążeniu generować może z 70W. Zakładam, że nie posiada on wbudowanej przetwornicy tylko jakiś scalak pracujący w mostku i przystosowany do takiego obciążenia. Przy standardowym głośniku 4Ohm moc będzie taka sama jak z radia.
Przeliczaj jak chcesz 70W/ 70W nierówne bardziej wazna wydajnosc pradowa niz W chociazby przez zastosowanie transformatora toroidalnego... A zadne radio nie napedzi subwoofera... i takie sa fakty. Wkladasz koncowe lub nie baw sie w caraudio ze zwyklym radiem.
Odniosłem się do opisu tego subwoofera z Mazdy... Stawiam dolary przeciwko orzechom, że żadnego transformatora w konstrukcji wzmacniacza tam nie ma. W wielu konstrukcjach samochodowych stosuje się trick z niską impedancją głośników aby uprościć konstrukcję wzmacniacza. Przykładowo w Jeepie z nagłośnieniem Infinity Gold zastosowane są głośniki 2Ohm.
Wiem dobrze co to jest wydajność prądowa. Przez dłuższy czas w domowym systemie użytkowałem kilkunastowatowe lampowe monobloki :)
Słabo :) "Grac" bedzie ale z pustego gara nie nalejesz :) 4x45 w rzeczywistosci te radia dobrze jak maja 20 w czystego rms... A glosnik basowy przynajmniej potrzebuje 100-150w w zaleznosci oczywisciejakiej mocy znamionowej jest nie mylic z muzyczna...
Napedzac radiem suba to jakby wsadzic to silnik do wycieraczek pod maske...
Czyli bez wzmacniacza nie podchodzić :) a jaki byście polecili zestaw ze subem?
Odniosłem się do opisu tego subwoofera z Mazdy... Stawiam dolary przeciwko orzechom, że żadnego transformatora w konstrukcji wzmacniacza tam nie ma. W wielu konstrukcjach samochodowych stosuje się trick z niską impedancją głośników aby uprościć konstrukcję wzmacniacza. Przykładowo w Jeepie z nagłośnieniem Infinity Gold zastosowane są głośniki 2Ohm.
Wiem dobrze co to jest wydajność prądowa. Przez dłuższy czas w domowym systemie użytkowałem kilkunastowatowe lampowe monobloki :)
A ja odnioslem sie do koncowek mocy i nie chodzi mi o mazde;p To czyli wiesz o co mi chodzi. W domowym systemie tez testowalem mialem pare wzmacniaczy nie lampowych tylko integry roznych znanych mark audiofilskich jak sound project, nad, rotel, copland ktore mialy po 35 do 60 w a napedzaly wielkie kolumny podlogowe i wlasnie byly na toroidzie wiec tez wiem o czym mowie.
Czyli bez wzmacniacza nie podchodzić :) a jaki byście polecili zestaw ze subem?
A co chcesz osiagnac ? :) Ile chcesz poswiecic kasy i miejsca w samochodzie bo wiele mozna polecic ;p
A z civicowego podwórka -dedykowany komplet BassWorksa to wzmacniacz 2ohm 2x20w i 2 głośniki 2ohmowe
Wyklepane z Note 4
A z civicowego podwórka -dedykowany komplet BassWorksa to wzmacniacz 2ohm 2x20w i 2 głośniki 2ohmowe
Wyklepane z Note 4
Wsadz tam inne glosniki nie dedykowane nie oryginalne bo widze ze Ty tylko za oryginalami jestes od Hondy xD I zobaczymy co ten bass works zdziala z nimi :P
Jakiegos tam vocal'a , hertz'a czy audio system :P Tez u siebie planuje w koncu wsadzic dopale min 80W na kanal na sam przod bo slabo to wyglada :) Zeby glosniki rozwinely skrzydla konieczna jest koncowka... Jak masz glosniki hondowskie z magnesami jak orzeszki to owszem starczy i taka koncowka ktora pociagnie je.
Na jakiej końcówce jest ten wzmak z Mazdy Bose -ktoś wie? Czy jest na przetwornicy?
A co chcesz osiagnac ? :) Ile chcesz poswiecic kasy i miejsca w samochodzie bo wiele mozna polecic ;p
Chcę dodać trochę basu, którego teraz brakuje i trochę polepszyć dzwięk. Kasy chcę poświęcić jak najmniej, miejsca w aucie również :p Z przodu mam głośniki hertza + tweetery, radio blaupunkt san diego, jaki dodać wzmacniacz i sub?
Chcę dodać trochę basu, którego teraz brakuje i trochę polepszyć dzwięk. Kasy chcę poświęcić jak najmniej, miejsca w aucie również :p Z przodu mam głośniki hertza + tweetery, radio blaupunkt san diego, jaki dodać wzmacniacz i sub?
Opcja tansza sub aktywny. Opcja drozsza 4 kanalowa koncowka sub pasywny kanaly zasilane z przodu i sub.
Czyli wystarczy sub aktywny podpiąć kablem rca pod radio + zasilanie i ma grać? Sorry,z car audio jestem zielony :) dzięki
Mniej więcej tak to wygląda. Często radia mają osobne wyjście na samego suba a na wzmacniacz osobne.
Wyklepane z Note 4
Czyli wystarczy sub aktywny podpiąć kablem rca pod radio + zasilanie i ma grać? Sorry,z car audio jestem zielony :) dzięki
Jak jestes zielony podjedz do jakiegos car hi-fi ludzie Ci cos poleca na miejscu maja duzo sprzetu i od razu zamontuja :) Bedziesz mogl spac spokojnie :)
Do poprawy niskich tonów często wystarczy wygłuszenie drzwi, kolejny krok to wymiana głośników jeśli fabryczne są marnej jakości, następnie wzmacniacz do ich napędzenia a jeśli nadal mało to wtedy subwoofer.
A któraś z tych opcji jest dla Ciebie mniej przerażająca?
Wymieniaj, nie p...ol.
Na pewno nie wymienię tylko dlatego, żeby się przekonać że to problem z taśmą pod kierownicą.
Najpierw trzeba ustalić dokładnie co jest przyczyną, więc po pierwsze obserwuję zachowanie radia, po drugie jak będę miał komplet obserwacji zgłoszę się do serwisu lub elektryka.
Po drugie naczytałem się o taśmie pod kierownicą na forach innych marek (plus na elektrodzie) i jeżeli coś z taśmą jest nie tak to:
- albo świeci się kontrolka air bagu,
- albo nie działają przyciski na kierownicy (często też klakson).
U mnie żadna kontrolka się nie świeci (w tym airbagu) i wszystkie przyciski na kierownicy - tempomat, sterowanie radiem działają prawidłowo.
Problem jest tylko z radiem, że czasami się przełącza np. słucham RMF FM na 88.20, a on się przełącza na 88.10 - a takiego sterowania na kierownicy nie mam.
Faktycznie zaobserwowałem, że dzieje się to podczas skrętu w prawo, ale teraz zauważyłem, że zaczęło się to zdarzać jak przejeżdżam przez "hopki", a przy skręcie już w zasadzie się nie pojawia.
Dzisiaj jak jechałem to miałem też takie objawy:
- słucham RMF FM 88.20
- na chwilę zmienia mi się na 88.10 (na ułamek sekundy)
- samo wraca na 88.20
Może to jednak radio szaleje?
Zapytałem na forum, ale nie koniecznie od razu jak ktoś coś napiszę to będę wymieniał - wolałbym aby koledzy mnie ukierunkowali na zdiagnozowanie problemu.
Ze strony zajmującej się naprawą taśm pod kierownicą:
http://el-cars.pl/oferta/wymiana-tasmy-airbag/
Główną przyczyną świecącej się kontrolki AIRBAG w samochodzie jest problem zerwanej taśmy.
(...)
Typowe objawy zerwanej taśmy pod kierownicą w samochodzie to: świecenie się kontrolki AIRBAG, charakterystyczne szuranie podczas kręcenia kierownicą.
Z całym szacunkiem
pierwsze piszesz
potem co innego:
roblem jest tylko z radiem, że czasami się przełącza np. słucham RMF FM na 88.20, a on się przełącza na 88.10 - a takiego sterowania na kierownicy nie mam.
Faktycznie zaobserwowałem, że dzieje się to podczas skrętu w prawo, ale teraz zauważyłem, że zaczęło się to zdarzać jak przejeżdżam przez "hopki", a przy skręcie już w zasadzie się nie pojawia.
jeśli wiesz lepiej, to po jakiego grzyba prosisz o pomoc, do tego nie opisując dokładnie problemu.
ludzie próbują Ci pomóc, a Ty jakieś fochy strzelasz....
Najpierw trzeba ustalić dokładnie co jest przyczyną, więc po pierwsze obserwuję zachowanie radia, po drugie jak będę miał komplet obserwacji zgłoszę się do serwisu lub elektryka.
mechanicy bardzo lubią takich klientów ze zdiagnozowaną usterką, kupionymi częściami do wymiany :)
Do poprawy niskich tonów często wystarczy wygłuszenie drzwi, kolejny krok to wymiana głośników jeśli fabryczne są marnej jakości, następnie wzmacniacz do ich napędzenia a jeśli nadal mało to wtedy subwoofer.
No raczej wystarczy wytlumic a nie wygluszyc. Nie myl pojec :) Bo to dwie odrebne sprawy :P
To jeszcze jedno pytanie. Żeby polepszyć dźwięk w całym zakresie, nie tylko bas, jakie rozwiązanie jest lepsze: głośniki przód +tweetery + aktywny sub, czy 4-kanałowy wzmacniacz (jaki?) + głośniki przód +tweetery + tył głośniki basowe (jakie?) Troche przeszkadza mi wożenie skrzyni w bagażniku ;)
Z całym szacunkiem
pierwsze piszesz (...)
potem co innego: (...)
jeśli wiesz lepiej, to po jakiego grzyba prosisz o pomoc, do tego nie opisując dokładnie problemu.
ludzie próbują Ci pomóc, a Ty jakieś fochy strzelasz....
mechanicy bardzo lubią takich klientów ze zdiagnozowaną usterką, kupionymi częściami do wymiany :)
Słuchaj nie napisałem co innego. Tylko:
1. Najpierw miałem objawy przy skręcaniu kierownicą, a teraz mam przy "hopkach".
2. Wcześniej zmieniało mi samoczynnie fale radiowe z UKF na VHF (czy jak to się nazywa), teraz zmienia mi np. z 88.20 na 88.10.
3. Na kierownicy przyciski zawsze dobrze działały, tylko podejrzewałem, ze skoro działo się to przy skręcie to może mieć to związek z kierownicą.
4. Doczytałem o problemach z taśmą pod kierownicą i napisałem co myślę o moim problemie.
5. Poza tym jak widzisz sam tego nie zrobię, więc płacenie za wymianę taśmy (która nie musi być problemem) ponad 1 tys. w serwisie zamierzam poprzedzić kolejnymi obserwacjami.
Poza tym, to co daromc napisałeś mi wcześniej:
1. Bardzo mi pomogło - bo wiem o czym doczytać. Jak ewentualnie rozmawiać z elektrykiem/serwisem.
2. Spowodowało, że zacząłem dokładniej obserwować objawy.
3. Teraz napisałem na forum objawy jakie mam po jakimś czasie od pierwszego postu oraz swoje przemyślenia - czyli, że nie będę zaczynał od taśmy.
Nie chciałem abyście zrozumieli, że to "foch", ale dalsze dzielenie się moim problemem (jego objawami) - liczyłem, że może jeszcze coś napiszecie co naprowadzi mnie na rozwiązanie.
Każdy post na forum jest dla mnie wartościowy i chętnie go czytam, nie przychodzi mi nawet do głowy, żeby strzelać "focha" :)
Pozdrawiam
To jeszcze jedno pytanie. Żeby polepszyć dźwięk w całym zakresie, nie tylko bas, jakie rozwiązanie jest lepsze: głośniki przód +tweetery + aktywny sub, czy 4-kanałowy wzmacniacz (jaki?) + głośniki przód +tweetery + tył głośniki basowe (jakie?) Troche przeszkadza mi wożenie skrzyni w bagażniku ;)
Po pierwsze tłumienie drzwi (bez tego nie ma co się zabierać za wymianę głośników)
Potem na dystansach system 2 drożny w przednie drzwi z tweetami w "lusterkach".
Do tego najlepiej wzmacniacz 4kan. i teraz:
Z racji tego, że głośniki w drzwiach są 16,5cm więc już bas jest całkiem niezły, możesz podpiąć tylko to pod wzmacniacz i zobaczysz czy Ci wystarcza.
Jeśli zainwestujesz w mocniejsze głośniki możesz zmostkować 4 kanały w 2 i podpiąć większą moc.
Inna opcja to 2 kanały na przód a pozostałe 2 mostkujesz pod suba w bagażniku (ja mam takie rozwiązanie i dla 95% użytkowników będzie zadowalająco)
Tył odpuść bo i tak nie będzie go słychać poza tym generuje sporo dodatkowych kosztów (chyba, że chcesz poprawić komfort pasażerom tylnej kanapy)
A może masz wlaczone jakas funkcje ktora Ci dostraja radio/przelacza np TA,pty ja w poprzednim aucie coś mialem ustawione ze jak byl slaby sygnal to potrafil sie dostrajac
A może masz wlaczone jakas funkcje ktora Ci dostraja radio/przelacza np TA,pty ja w poprzednim aucie coś mialem ustawione ze jak byl slaby sygnal to potrafil sie dostrajac
Wygląda na to, że nie mam włączonej.
Dzisiaj rano pojawiły się za to nowe objawy - wsiadłem do samochodu, uruchomiłem go, włączyłem radio, a tu cisza - radio ściszyło się samo do 1, pogłośniłem do 10. Podczas jazdy do pracy nie zaobserwowałem żadnych innych objawów jak dotychczas (samoczynne przełączanie FM/AM przy skręcie, zmiana z 88.20 na 88.10 na "hopce").
Po pracy wsiadam do samochodu, uruchamiam go, włączam radio - cisza, znowu się samo ściszyło do 1 (zostawiałem przed zgaszeniem samochodu na 10). Coś wariuje ale nie wiadomo co. Jakieś pomysły?
Bartoliniusz
18-03-16, 20:43
Chciałbym wygłuszyć drzwi w swoim civicu i mam drobny problem. Wybrałem do tego maty GMS z aluminium na zewnętrzną blache i bez aluminium piankowe miedzy tapicerke a wewnętrzną część drzwi. I tu sie pojawia moje pytanie ILE potrzebuje takich mat albo jaki wymiar. Są sprzedawane najczęściej w wymiarze 100X50 i wielokrotność takiego wymiaru. Proszę o pomoc.:confused:
Chciałbym wygłuszyć drzwi w swoim civicu i mam drobny problem. Wybrałem do tego maty GMS z aluminium na zewnętrzną blache i bez aluminium piankowe miedzy tapicerke a wewnętrzną część drzwi. I tu sie pojawia moje pytanie ILE potrzebuje takich mat albo jaki wymiar. Są sprzedawane najczęściej w wymiarze 100X50 i wielokrotność takiego wymiaru. Proszę o pomoc.:confused:
U mnie poszły ok 3,5 (guma+aluminium z GMSa) na blache i tą wewnętrzną konstrukcję i ok 2 piankowe na tapicerke (boczek drzwi). Mam TypeS więc drzwi sporo większe niż w 5d.
Bartoliniusz
19-03-16, 02:05
czyli 8 szt guma+ alu powinno wystarczyc i do tego podobna ilosc piankowej ?
Nie. 3,5+2 na cały przód.
Kolego jeśli masz możliwość oglądnij sobie powtórkę bodaj ostatniego programu
101 napraw na TVN TURBO tam mechanik wklejał takie maty i pokazywał krok po kroku jak robić i ile materiału poszło. Co prawda był to 9 gen w kombi ale objętości drzwi będą bardzo podobne.
Wygugluj jeszcze w sieci coś kiedyś znalazłem w temacie 8 ze zdjęciami z opisem, poszukaj i daj znać o plusach wyciszenia, nie ukrywam że też o tym myślałem.
Tutaj kolega gak ładnie to opisał ;)
czemu to w przyklejonych nie jest to nie wiem...
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?152238-Moj-pomysl-(i-wykonanie)-na-male-audio-w-Civic-VIII
Bartoliniusz
20-03-16, 08:30
Podobno nie trzeba stosować dystansów jak zmienia sie głosniki to jak to jest w końcu ?? Ja chce wyciszyć przednie i tylne drzwi bo nie chodzi tylko o audio.
Trzeba stosować. Przynajmniej w przednich drzwiach ja dawałem.
Mi bez dystansów nie pasowały, musiałbym wycinać blachę
Dystansów nie stosuje się po to żeby oddalić głośnik od drzwi tylko po to żeby odizolować go od blachy żeby nie przenosił drgań na drzwi. Wg mnie to konieczny zabieg.A koszt śmieszny bo ok 20zł.
Kto mi na szybko sprawdzi jaki kolor mają kable + i - idące do tylnych głośników w wiązce w tunelu środkowym ? Zabrałem się za montaż suba a sprawdzić kolor kabli zapomniałem ;). Dzieki
Wyklepane z Note 4
Wyklepane z Note 4
Kto mi na szybko sprawdzi jaki kolor mają kable + i - idące do tylnych głośników w wiązce w tunelu środkowym ?
No,może nie szybko,ale proszę (każdy przewód plusa z minusem danego głośnika są skręcone ze sobą)--> Przedni lewy + Jasno zielony
Przedni lewy - Jasno niebieski
Przedni prawy + Szary
Przedni prawy - Brązowy
Tylny lewy + Żółty
Tylny lewy - Brązowy
Tylny prawy + Niebieski
Tylny prawy - Pomarańczowy
dzięki. Podłączyłem się w żółty i brązowy.
Wyklepane z Note 4
pacjent: ufo 5D executive z navi
pytanie: jesli wydobede naped CD z deski rozdzielczej - i dam do czyszczenia/ew. wymiany lasera/ - to po zlozeniu plastikow do kupy bez tego napedu - co powinno mi dzialac? rozumiem, ze naped CD jest de facto calym radiem? navi tez przestanie dzialac, bo jest podlaczone przez radio? klimatyzacja? mysle po prostu o tym czy auto nadaje sie do uzytku bez tego elementu czy to moze stanowic jakis problem, i ewentualnie jaki?
spotkał się kiedyś ktoś z radiem 1din i pod spodem np. półka lub cb?
Jak to wygląda? Jakieś zdjęcia podglądowe?
spotkał się kiedyś ktoś z radiem 1din i pod spodem np. półka lub cb?
Jak to wygląda? Jakieś zdjęcia podglądowe?
Wiedziałem że kiedyś widziałem i udało mi się odszukać:
http://s.archiwumallegro.com.pl/1/2030515587.jpg
Nie wiem czy to OEM tylko obszyty czymś czy całkowity custom ale wg mnie wygląda to biednie i po prostu nie pasuje do tak kosmicznego wnętrza.
Odnosnie mojego pytania o miejsce na wysokotonowe glosnii w 4d to sa, malowidoczne kratki pod sama szyba.
Poswiecilem wiele czasu na fora internerowe w celu poszerzenia wiedzy odnosnie audio, ale jest sporo sprzecznosci
Zalezy mi na poprawie fabrycznych warunkow stereo.
Plan zakladal:
- wygluszenie drzwi
- wymiana fabrycznych glosnikow na cos lepszego
Jesli chodzi o wygluszenie to myslalem o zestawie Bitmatu:
http://allegro.pl/wygluszenie-wycisz...270083734.html
dla amatorskiej, taniej instalacji wydaje mi sie ze nie ma sensu inwestycji np. w STP.
Te maty chyba dzialaja
Jesli chodzi o glosniki to kazdy poleca zestaw odseparowany. W sumie sam bym polecil. Kiedys mialem Helixy blue cos tam 62 pod radiem Clarion (jakis podstawowy model mosfet 55w). Gralo calkiem ok, ale bez wygluszenia drzwi szalu nie bylo.
Nowe wersja tych glosnikow caly czas w tej kategorii cenowej mocno jest polecana. Zastanawiam sie dlaczego teraz zwrotnice sa tylko na tweeter, bynajmniej tak to wyglada na zdjeciach. Przeciez caly plus zestawow odseparowanych jest taki zeby nie obciazac danego odbiornika niepotrzebnyni czestotliwosciami - bynajmniej tak mi sie wyadawalo.
Druga sprawa to taka ze po wielu opiniach jak rozne zestawy graja + taka ze fabryczne radio w 4d jak pewnie i 5d jest tragiczne obawiam sie ze taki zestaw okaze sie zbyt wymagajacy i efekt nie bedzie zadawalajacy.
Pytanie czy nie lepiej zalozyc chociazby Alpine SXE 1725s - 40 Watt RMS i skutecznosc 92 dB ?
Jakosciowo moze gorsze glosniki, ale zaczynam przypuszczac ze pod oem jednostka moze to zagrac lepiej, bo glosnik ma szanse sie rozruszac przy slabej koncowce.
Sluchalem kiedys tego w Saturnie i gralo to w tej kategorii cenowej bardzo lekko, cieplo z fajna dynamika - podekreslam wsrod podobnych glosnikow.
Ewentualnie Infinity Ref, polecane w kat. koaksjalne. Pytanie czy rzeczywiscie jest sens placic za te glosniki 3x wiecej przy oryginalnym radiu ? 93 db i chyba 60 Watt.
Nawet przy tej samej wersji glosnikow, np. alpine sxe wersja odseperawona ma wyzsza moc znamionowa i mniejsza skutecznosc.
Podsumowujac, chyba sa dwie drogi
1 - najmniej wymagajace glosniki koaksialne
2 - zestaw odeparowanhy Helix lub cos ciekawszego, ciekawi mnie Audio System MX 165, cena 2x nic Helix + wzmacniacz, chociazby pod oryginalna instalacje miedzy radio a kostke.
Sklaniam sie do wariantu 1, bo wiem ze wersja 2 bedzie sie rozrastac bez konca plus prostota instalacji. Nie trzeba sie meczyc z przeprowadzniem przewodow pod gwizdek.
Mozecie polecic cos jesli chodzi o wzmacniacz pod kostke na wyjsciu radia ?
Znalazłem jeszcze coś takiego.
Tylko koncepcja góra radio trochę w lepszym designu + na dole cb. Wygląda to dobrze czy lipa?
http://s5.ifotos.pl/mini/radiohond_ssxrsep.jpg (http://ifotos.pl/z/ssxrsep/)
Lipa...wg. mnie profanacja
Wg mnie jak już pozbywać sie fabrycznej zabudowy to tylko na rzecz jakiegoś 2din i to z wyższej półki żeby nie straszyło.
W sedanie jest spora dziura w drzwiach. Sama mata butylowa zapewni odpowiednia sztywnosc ? Nie trzeba tego otworu zaslepic twardym materialem ?
W srodku tego otworu wychodza ciegna, zakleic ich nie mozna, powinny byc w jakims peszlu, gabce ?
https://zapodaj.net/images/9da5766f1fdd5.jpg
https://zapodaj.net/images/49b6a3c73d1b7.jpg
U siebie zrobiłem usztywnienie z plaskownika a na to matę butylowa.
https://s26.postimg.org/ec2tehjfd/P1020502.jpg (https://postimage.org)image upload no size limit (https://postimage.org/)
https://s26.postimg.org/co3nzu5jt/P1020504.jpg (https://postimage.org)image upload no size limit (https://postimage.org/)
Ciegna jak potraktowales ?
Cięgna idą w pancerzach,więc można je zakleić, jak by były ,,gołe'' to wtedy nakłada się na nie peszla i zakleja matą .
Nie zwrocilem uwagi na zdjeciu :)
To pytanie jeszcze czy ktos uzywal nowych modeli GMS, STP, AB2 (Bitmat) ?
GMS 07 proliner
STP iSilver
STP Anticor silver
Sa w podonych, niskich cenach (25-30zl - za 50x70cm)
No i AB2, produkt Bitmatu, najtansza.
Ja w 3 autach mialem STP Silver i do tego pianka GMS. Bardzo ładnie grało nawet na fabrycznych głośnikach. Także mogę polecić ;)
STP silver ma jesli sie nie myle 2mm a STP isilver 1.8mm, jest sporo tanszy. Zastanawiam sie czy jest jakas roznica w samym wykonaniu poza gruboscia
Miałem zwykłe STP Silvery. Bardzo fajnie się je klei. Jeśli chcesz uzyskać jak najlepszy efekt to daj jeszcze piankę np. GMS na boczek drzwi od wewnątrz. Z isilver nie miałem styczności, więc nic nie mogę się wypowiedzieć na ten temat. Ja bym nie oszczędzał i brał te grubsze ;)
W planie jest boczek GMS 02 (6mm). Co do maty to sklaniam sie do silver. 5-6 mat powinno styknac ? Duzo kilogramow to chyba nie bedzie ? :)
Zamów 6, lepiej żeby zostało niż domawiać 1 szt. ( na mniejsze drzwi w innym aucie poszło mi 5 mat). Troszkę kg przybędzie, ale za to drzwi się lepiej zamykają ;)
Widzę, ze zrobili wersje Yatour'a z Bluetooth z A2DP. O ile sam yatour na sam pendrive mnie nie przekujuje o tyle puszczanie muzy ze smartfona bez kabli i owszem :)
I jak jeszcze zmiana utworów na smartfonie poprzez przyciski na kierownicy działa, ma zestaw głośnogadający to już całkiem miodzio :)
http://allegro.pl/nowosc-zmieniarka-bta-bluetooth-honda-civic-accord-i5965276182.html
Miał ktoś już może styczność ?
Widzę, ze zrobili wersje Yatour'a z Bluetooth z A2DP. O ile sam yatour na sam pendrive mnie nie przekujuje o tyle puszczanie muzy ze smartfona bez kabli i owszem :)
I jak jeszcze zmiana utworów na smartfonie poprzez przyciski na kierownicy działa, ma zestaw głośnogadający to już całkiem miodzio :)
http://allegro.pl/nowosc-zmieniarka-bta-bluetooth-honda-civic-accord-i5965276182.html
Miał ktoś już może styczność ?
Mam u siebie dokładnie ten model, w UK płaciłem 59 GBP
Podłączone do fabrycznej Navi, przez Hondowki kabel "Y" śmiga idealnie. W zestawie nawet sensowny mikrofonik, dobrze zbiera głos.
Jakość przesyłanego przez bluetooth dźwięku w formacie WAV i FLAC kapitalna. Nie ma się do czego doczepić.
Sterowania z kierownicy nie sprawdzałem.
Port USB - na wyjściu faktycznie jest 5V/2A (sprawdzone)
Czy pasuje do radia przed liftowego ?
tak, pasuje do radia przed liftowego
Biorę ;)
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Nie zwrocilem uwagi na zdjeciu :)
To pytanie jeszcze czy ktos uzywal nowych modeli GMS, STP, AB2 (Bitmat) ?
GMS 07 proliner
STP iSilver
STP Anticor silver
Sa w podonych, niskich cenach (25-30zl - za 50x70cm)
No i AB2, produkt Bitmatu, najtansza.
Ja kupiłem na alledrogo taki zestaw:
http://i.imgur.com/x8M8cz8.jpg
10mat 75x50 i 3,5m2 gąbki;)
Mat starczyło mi to na 4drzwi a jakies tam pozostałe skrawki poprzyklejałem w bagażniku
Gąbkę wykorzystałem na boczki ale tam mało tego poszło to reszta trafiła do bagażnika
Osobiście jestem bardzo zadowolony. Zestaw może nie jest najtańszy ale za to fajnie sie go klei bo materiał jest "miękki" i elastyczny, ma bardzo dobry klej i nie trzeba go nagrzewać - takiej opinii nie mogę wystawić na temat tańszych produktów np czarne maty bitmat bo one nie są juz takie fajne do nakładania... Chociaż może się cos zmieniło przez kilka lat od kiedy je mialem ;)
http://i.imgur.com/PTCpbxa.jpg
http://i.imgur.com/o26Joh8.jpg
http://i.imgur.com/aXGo2RX.jpg
PS. Pacjent Accord VII - seryjne radio bez wzmacniacza, zmienione głośniki w całym aucie na Blaupunkt i gra to zarąbiście ;)
Mam u siebie dokładnie ten model, w UK płaciłem 59 GBP
Podłączone do fabrycznej Navi, przez Hondowki kabel "Y" śmiga idealnie. W zestawie nawet sensowny mikrofonik, dobrze zbiera głos.
Jakość przesyłanego przez bluetooth dźwięku w formacie WAV i FLAC kapitalna. Nie ma się do czego doczepić.
Sterowania z kierownicy nie sprawdzałem.
Port USB - na wyjściu faktycznie jest 5V/2A (sprawdzone)
Jakieś przejściówki są potrzebne? Jak sprawa sterowania z kierownicy, miałem wymienić radio na 2 dinowe ale chyba skuszę się na ten adapter
Jakieś przejściówki są potrzebne? Jak sprawa sterowania z kierownicy, miałem wymienić radio na 2 dinowe ale chyba skuszę się na ten adapter
Jak nie masz navi albo zmieniarki to białe gniazdo w radiu masz wolne. Więc nie potrzeba przejściówki "Y"
Zamówiłem, przyjdzie zamontuje to skręcę jakiś filmik testując wszystko :)
Jak nie masz navi albo zmieniarki to białe gniazdo w radiu masz wolne. Więc nie potrzeba przejściówki "Y"
Zamówiłem, przyjdzie zamontuje to skręcę jakiś filmik testując wszystko :)
moze ktoś zrobić zdjęcie kabla którym podlącza się tego yatoura do radia?
chodzi mi o to, czy koncowka do samego yatoura jest taka sama jak przy tym bez bt, bo wtedy nie musialbym znów rozbierac tunelu i deski, tylko podmienić urządzenie w schowku :)
I zakupił Ktoś z Was tego YATORA??
jak to się sprawuje??
Mocno sie zastanawiam nad takim budzetowym rozwiązaniem.
jutro ma wpasc kurier, postaram sie zamontowac i dam znac co i jak
I zakupił Ktoś z Was tego YATORA??
jak to się sprawuje??
Mocno sie zastanawiam nad takim budzetowym rozwiązaniem.
Poczekaj 2 dni. Jutro mam odebrać przesyłkę to postaram się zamontować przetestować i nagrać filmik ;)
Poczekaj 2 dni. Jutro mam odebrać przesyłkę to postaram się zamontować przetestować i nagrać filmik ;)
Super.
Od razu sprawdzie jedną sytuacje.
Telefon podlączony przez BT, gra radio, Yanosik wlaczony.
1. Czy są slyszalne przy grającym radiu komunikaty z Yanosika/navi.
2. Czy sa słyszalne komunikaty z Yanosika/navi tylko przy wybraniu opcji zmieniarka.
Jest to dość wazne.
Z góry THX.
Nasze civic owe radio nie przełączy się na zmieniarke. Wiec oczywiście gdy gra radio to to co nadajesz przez Bluetooth nie będzie słyszalne.
Jak grasz muzykę przez Bluetooth i masz włączonego yanosika a radio przelaczone na cd-zmieniarke to dopiero.
Yatour zamontowany :) gdyby kabel był dłuższy z 5 cm to zmieściłbym go w podłokietniku, trochę się męczyłem z rozbieraniem wszystkiego żeby dobrać się do radia ale się udało. Sterowanie z kierownicy dziala z podpietym pendrivem, z jackiem i telefonem niestety nie, wejścia na kartę pamieci nie sprawdzalnym. Ogólnie zadowolony jestem.
Ja takze podłączyłem Yatoura BTA wiec innym niz kolega powyzej. Jako że sam moduł nie ma żadnych przycisków - obsługa w pełni odbywa się z radia - schowałem go pod tapicerką - nad nogami kierowcy.
Co przetestowałm:
- sterowanie z kierowicy - tzn zmiana utworów (pprzedni , nastepny) dziala z kierownicy.
- gdy w czasie otwarzania zmienmy zrodło dzwieku na radiu - odtwarzanie na telefonie automatycznie sie pauzuje
- gdy np słuchamy muzyki przez bluetooth - zaczyna dzwonic telefon, muzyczka się wycisza i teraz:
a) mozemy odbrac telefonem
b) naciskamy na kierownicy przycisk zmiany utworu na nastepny i rozmowa sie odbiera
- gdy np słuchamy radia albo CD, dzwoni telefon - wystarczy ze przelaczymy sie na Zmieniarke i rozmowa automatycznie jest odbierana (mozna to zrobic z kierownicy przyciskiem Mode lub na radiu wcisnac CD/AUX
Jakosc dzwieku jest jak na moje ucho i standartowe nagłosnienie w Ufo bardzo poprawna. Dzwiek jest dynamiczny, czysty.
Rozmowa tez jest bez zarzutu.
Wysłane z mojego SM-T800 przy użyciu Tapatalka
Może mi ktoś powiedzieć, która stroną jest ważniejsza przy wygłuszaniu drzwi. Wewnętrzna czy zewnętrzna?? I czy może mi ktoś podać link do dystansu MDF pod Głośnik 16cm, bo kupiłem już raz, miał być okej i nie pasuje.
Najlepiej zrobić całość, a minimum to poszycie zewnętrzne za głośnikiem i obowiązkowo wszystkie otwory technologiczne jak najsztywniej zaślepić,wykleić matą butylową i na boczek piankę 10mm.
I czy może mi ktoś podać link do dystansu MDF pod Głośnik 16cm, bo kupiłem już raz, miał być okej i nie pasuje.
http://elektronikmedia.pl/sklep/index.php?p803,dystanse-mdf
Dystans ten montowałem w civic VII gen i VIII gen ,oraz w accord VII gen.
Co do BTA... Też macie problemy z parowaniem dodatkowych telefonów z adapterem? Otóż jak pierwszy raz podłączyłem BTA i włączyłem to ładnie telefon wykrył BTA i wszystko działało ale wczoraj jechałem ze znajomymi i chcieliśmy podłączyć kolegi telefon pod BTA przez bluetooth, lecz BTA w ogóle nie był wykrywalny dla niego. Uprzednio swojego fona rozłączyłem i wyłączyłem BT tak by na moje miejsce zalogował się drugi telefon. Bez skutku.
też mam Yatoura od tygodnia, kabel był na tyle długi że zmieściłem w podłokietniku, sterowanie karty SD i Pendriva działa z kierownicy, mój jedynie albo aż ma problemy z odczytem mp3 z Pendriva - po prostu nie czyta z każdego ( sprawdzałem 5 pandrivów różnych producentów, wcześniej formatując i wklejając ten sam folder z mp3 i nie z każdego czytał ) aha i z tego co pisze w instrukcji Yatour obsługuje nośniki do maks 16gb
Witam Was ;)
Sorry,że tak tutaj " na gotowe " ale wertuję ten wątek od wczoraj i nie mogę się doszukać konkretów.
mam civica fn3 type-s 12.2007, Generalnie jak w innych radiach nie seryjnych problemu z tym nie ma, bo ciągniesz sygnał z radia + dwa kable "czincz" + i - i wzmacniacz ma grać, tak tutaj w oryginalnym radiu wyczuwam kobinacje, generalnie chciałbym wrzucić wzmacniacz do bagażnika z skrzynką basową, bo wysokie tony grają idealnjie. Nie mogę znaleźć nigdzie konkretów jak to ugryźć, dodam że w bagażniku mam już pociągniętą instalacje prądową ale nei wiem jak to wyglada z sygnałami.
Z góry dzieki za odpowiedź.
Udało mi się kupić ramkę 2DIN. Nie wiem czy oryginał czy doskonała replika ale nie w tym rzecz. Posiadanie samej ramki nie umożliwia zamontowania radia. Potrzeba jakichs uchwytów czy jakby dodatkowej ramki (półki). Wie ktoś coś na ten temat? gdzie można ewentualnie kupić brakujące elementy?
Każde radio jak kupujesz ma ramkę która montuje się w otwór montażowy a następnie w nią wsuwa radio.
No właśnie nie w tym przypadku. Radio ma faktycznie swoją ramkę (metalowy koszyk) nijak się go nie da przymocować do akcesoryjnej ramki.
Ktoś próbował dobrać się do napędu CD w seryjnym radiu? Nie czyta mi płyt - kręci kręci i wyrzuca DISC ERROR.
Model:
http://i.imgur.com/HSOwL7i.jpg
jepek ja się dobierałem. Wystarczy wyczyścić laser i będzie dalej czytało płyty. Ogólnie jest dużo rozbierania i łatwo później źle złożyć napęd wysuwania CD.
Omenariusz
21-09-16, 21:02
Jaki może być koszt podłączenia radia 2din żeby sterowanie z radia działało zna ktoś zakład specjalizujący się w tym?
Cześć. Mam podłączone pod zmieniarkę urządzenie, które jest do iPhone i wychodzi wtyczka pod telefon. Mam iPhone 7, kupiłem sobie przejściówkę z 30 pinów na lighting. Po przełączeniu w radiu na zmieniarkę wyskakuje mi napis CDC 9 i po chwili myślenia wyskakuje error. Co oznacza to cdc 9??
Cdc 9 oznacza ze wybrana jest płyta nr 9
Okej, ale po chwili wyskakuje error. A gdzie fabryczna zmieniarka była zamontowana??
Patrz raczej na urządzenie które masz podpięte zamiast zmieniarki. Bo z tego co piszesz masz emulator.
Ja wiem. O zmoeniarke pytam z ciekawości. Ten mój emulator jest zepsuty albo działa tylko ze starymi ajfonami. Tylko nie mam nikogo kto by miał iPhone 3/4.
Fabrycznie zmieniarka w wersji bez nawi była w podłokietniku.
Aha, to ja napewno nie mam zmieniarki. Ciekawy jestem czy te moje emulator działa. Telefon ładuje czyli jakaś tam łączność jest. Ten error jest cały czas czy telefon jest podłączony czy nie jest .
Fabrycznie zmieniarka w wersji bez nawi była w podłokietniku.
W zależności od wersji, przedlift faktycznie mógł mieć zmieniarkę zarówno w podłokietniku jak i w schowku, w polifcie (lub wersji) ze względu na to, że w schowku jest złącze iphon, usb, zmieniarkę można umieścić tylko w schowku.
hej mam pytanie, problem jest dosc poważny, znajomy kupił sobie taką o to zmieniarkę:
http://allegro.pl/emulator-zmieniarka-mp3-usb-sd-aux-honda-e627-i6222362151.html
jak widać zapłacił za nią nie mało, podpiął i okazało się że nie działa, odesłał na reklamacje powiedzieli mu że jest dobra i ze pewno ma zepsute radio skoro nie działa ale wymienili na nową, przyszła nowa i tez nie działa, dał więc zmieniarkę mi abym przetestowal u siebie, u mnie zmieniarka tez nie działa, czy ktoś miał kontakt z tym urządzeniem ?? czy yatour po podłączeniu będzie działał bez problemu ?? kupiłbym sobie tego yatoura ale troche sie zraziłem po montażu tej zmieniarki :/
Masz radio przed liftem czy po? Pytam ponieważ z tegl co pamietam w niektorych autach aux jest nieaktywny trzeba rozkrecic i zmontować
Masz radio przed liftem czy po? Pytam ponieważ z tegl co pamietam w niektorych autach aux jest nieaktywny trzeba rozkrecic i zmontować
przedlift, jak to uaktywnić ??
hej mam pytanie, problem jest dosc poważny, znajomy kupił sobie taką o to zmieniarkę:
http://allegro.pl/emulator-zmieniarka-mp3-usb-sd-aux-honda-e627-i6222362151.html
jak widać zapłacił za nią nie mało, podpiął i okazało się że nie działa, odesłał na reklamacje powiedzieli mu że jest dobra i ze pewno ma zepsute radio skoro nie działa ale wymienili na nową, przyszła nowa i tez nie działa, dał więc zmieniarkę mi abym przetestowal u siebie, u mnie zmieniarka tez nie działa, czy ktoś miał kontakt z tym urządzeniem ?? czy yatour po podłączeniu będzie działał bez problemu ?? kupiłbym sobie tego yatoura ale troche sie zraziłem po montażu tej zmieniarki :/
Nie każda zmieniarka znaleziona na allegro jest kompatybilna z Radiem w UFO które jest nadzwyczaj specyficzne. Nie potrzebnie zakombinował i kupił coś z aukcji gdzie nie do końca sprzedający miał pewne info,że to bedzie działało. Buri ma nawet oem Navi i Yatour śmiga u niego aż miło
Coś chyba źle wyczytałeś tu i tam. W radiu nic się nie montuje,żeby działał AUX tylko,trzeba rzeźbić w kupie i lutować jakieś posrane punkciki. Smarek u siebie tak zrobił i faktycznie działa,ale mi zwyczajnie nie chciałoby się w tym babrać jak i większości z nas
Poczytaj tutaj
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?p=2272947
Ja to w przedlifcie robilem i dziala, a tez nie dzialalo.
Poczytaj tutaj
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?p=2272947
Ja to w przedlifcie robilem i dziala, a tez nie dzialalo.
hmm ale mi nie chodzi o aux tylko o podłączenie zmieniarki usb w miejsce fabrycznego miejsca na zmieniarkę, to co pokazałeś przechodzi moje mozliwosci i trochę mnie przeraża :D
Ja to wiem,ale rozebrać te radio i te kruche plasticzki to trochę gra nie warta świeczki jeśli coś się uszkodzi przy demontażu
hmm, ciezka sprawa , czyli co nie jestem w stanie podpiąc tej zmieniarki żeby mi to działało ??
jest jeszcze taka opcja:
http://2dinhondacivic.com/
ale nie wiem ile kosztuje bo nie mają cennika na stronie pewnie temat nie tani
Kup zmieniarkę Yatour i bedzie działało :)
hmm, ciezka sprawa , czyli co nie jestem w stanie podpiąc tej zmieniarki żeby mi to działało ??
jest jeszcze taka opcja:
http://2dinhondacivic.com/
ale nie wiem ile kosztuje bo nie mają cennika na stronie pewnie temat nie tani
Podpytywałem 1.5 roku temu i dostałem to:
Instalacja radia + kamera – 150 zł
Akcesoria potrzebne do montazu ( ramka, interfejsy, okablowanie ) – 750 zł
Kamera 350 zł
Radia od 799 zł bez nawigacji
z nawigacją od 1100 zł
Czyli 900zł + radio.
Kup zmieniarkę Yatour i bedzie działało :)
yyyy ?? jeżeli yatour bedzie działał to czemu ta którą podpinałem do której dalem link w pierwszym poście nie działa?? ona tez jest wpinana zamiast zmieniarki cd przecież
lepiej zakupić takie coś cena ok 1000 pln i darmowa wysyłka tylko czy ktoś się odważy jako pierwszy ?? :)
https://pl.aliexpress.com/item/2-DIN-Car-GPS-for-Honda-Civic-Hatchback-2006-2011-with-Console-size-176mm-101mm-Capacitive/32683162575.html?spm=2114.010208.3.28.B0xKIf&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_4_10065_10 068_10084_10083_10080_10082_10081_10060_10061_1006 2_10056_10055_10054_10059_10078_10079_10073_10096_ 10070_10100_10052_423_10050_10051_424,searchweb201 603_9&btsid=fd6e7fab-8cc9-4ad9-a2a6-8956b0176c09
Zobacz komentarze.
To co sprzedają wygląda na nic innego jak radio 2 din wsadzone w ramkę 2 din. Czyli zestaw jaki można sobie zrobić samodzielnie.