PDA

Zobacz pełną wersję : Audio w 8 gen

Strony : 1 2 [3] 4 5

mitusm
31-05-14, 23:31
Próbował ktoś oddać radio do jakiegoś elektronika żeby wyciągnął z niego wyjście aux na wzmacniacz ?
Wiem że można puścić przez konwerter, o ile przy skrzynce to jakoś się sprawdzi to na głośniki zawsze będzie słyszalna strata na jakości.

Grzesiek_P
01-06-14, 01:12
kup porządny konwerter a nie odczujesz różnicy.

mitusm
01-06-14, 15:27
Napisz to na jakimś forum caraudio to zaraz się dowiesz jaka jest różnica :)
Słyszałem kilka konwerterów i zawsze było słychać że czegoś w tym dzwięku brakuje.
Chyba że ori radio i tak gra tak marnie (jakościowo) że faktycznie nie usłyszę różnicy.
Kupując samochód nawet nie słuchałem audio, tylko sprawdziłem czy działa, ale nie spodziewałem się aż takiej tragedii. W firmowym traficu radio gra 100x lepiej na 2 głośnikach niż na 6 w hondzie.

eon
01-06-14, 16:19
Zamiast bawić się w konwertery zrób sobie Hi-Level input. Według mnie najmnijesza strata jeśli chodzi o jakość mam u siebie tak podłączone i gra bardzo ładnie ;)

mitusm
01-06-14, 18:15
Nie każdy wzmacniacz ma wejście po 'wysokim'. Z poprzedniego auta mam 2 wzmacniacze bez tych wejść i nie chcę ich zmieniać.

daromc
05-06-14, 10:48
Mam dwa pytania, mam nadzieję, że uzyskam odpowiedź :)

Pierwsza sprawa:
czy ktoś posiada dane systemu Bass Works:
-moc RMS wzmacniacza,
-rozmieszczanie pinów
-czy może działać w mostku pod małym subwooferem
-dane głośników

Druga sprawa:
czy ktoś próbował montować subwoofer z Mazdy:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/31a48b34f56c.jpg (http://naforum.zapodaj.net/31a48b34f56c.jpg.html)
-Czy się zmieści?
-Jak to gra? (audiofilem nie jestem, po prostu brakuje mi niskich dźwięków)

reekinek
05-06-14, 11:40
Próbował ktoś oddać radio do jakiegoś elektronika żeby wyciągnął z niego wyjście aux na wzmacniacz ?
Wiem że można puścić przez konwerter, o ile przy skrzynce to jakoś się sprawdzi to na głośniki zawsze będzie słyszalna strata na jakości.

Gdzieś widziałem u nas na forum ze ktoś przerabiał radio ale za cholerę nie mogę sobie przypomnieć kto:( musisz poszukać chyba ze sam się zgłosi :)

mitusm
09-06-14, 09:22
Mam magika u którego czasami naprawiam wzmacniacze i rtv, zobacze co na to powie.

manticore
15-06-14, 21:58
Panowie, pada mi radio (oem). Muszę wymienić. Przeczytałem kilka stron ale jesteście na dużo bardziej zaawansowanym etapie niż wymiana samego radia ;) a chciałbym od tego zacząć. Jakie modele byście polecali? raczej nie z najwyższej półki cenowej, ale też nie najtańsze...

mitusm
16-06-14, 07:45
Jak nie planujesz kupować drogiej ramki 2din to za bardzo nic innego niż seria Ci nie zostaje.

manticore
16-06-14, 08:00
Jak nie planujesz kupować drogiej ramki 2din to za bardzo nic innego niż seria Ci nie zostaje.

Hmm co to ramka 2din i po co ona?:)

mitusm
16-06-14, 08:12
Bez ramki nie wsadziasz do naszego ufo innego radia niż seryjne.

manticore
16-06-14, 08:19
dzięki... rzeczywiście ceny kosmiczne :/

mitusm
21-06-14, 07:45
Byłem w pierwszym lepszym zakładzie który naprawia rtv i wyciągnięcie sygnału rca z naszego radia nie będzie żadnym problemem, 2 lub 4 kanały ( jeżeli będzie taka opcja) + sterowanie wzmacniaczem. Wycenił to na max 100zł.

Po3gan
22-06-14, 21:23
reekinek - Gdzieś widziałem u nas na forum ze ktoś przerabiał radio ale za cholerę nie mogę sobie przypomnieć kto musisz poszukać chyba ze sam się zgłosi

Nie wiem czy tu akurat chodzi o mnie ale ja jestem posiadaczem takiego radyjka z takimi dobrodziejstwami. :)

mitusm - Byłem w pierwszym lepszym zakładzie który naprawia rtv i wyciągnięcie sygnału rca z naszego radia nie będzie żadnym problemem

Też właśnie oddałem radyjko do elektronika gdzie bez problemu wyciągnął mi sygnał i przy okazji wylutował końcówkę mocy, a miałem zamiar wstawiać 2din ale jak zobaczyłem koszta samego "przygotowania" miejsca to póki co podziękowałem.

Ja osobiście jestem zadowolony, nic wielkiego się nie dzieje z radiem. Jedynie co mnie denerwuje (nie wiem czy to akurat od tego) to dźwięk jak wkłada się płytę i mechanizm z laserem specyficznie świszczy i niestety ten sam dźwięk słychać w głośnikach. Wcześniej jeszcze był problem strzelania, ale potem okazało się że wymiana kabli RCA na lepszej jakości załatwiła sprawę, no i dodatkowo jak gasi się auto to słychać takie "pyk" z głośników przez krótką chwilę.

PS. Sory, że tak prowizorycznie te cytaty ale słabo ogarniam te opcje na forum... :o

mitusm
22-06-14, 22:43
Z tego typu problemami często się spotykam jak grzebałem u siebie lub kogoś przy audio.
Zwykle dodatkowy przewód z 'masą' między radiem a budą załatwia sprawę.
Najlepszy miałem przypadek kiedy kabel RCA szedł przez auto z kablem od anteny radia CB i mówiąc coś do radia słyszałem siebie w głośnikach samochodu..

BEKACZU
27-06-14, 00:30
Przejrzałem cały wątek i nie znalazłem (albo przeoczyłem) info na temat średnicy głośników w przednich i tylnych drzwiach.
Czy orientujecie się jakich są rozmiarów?? Chcę wymienić oryginały na coś sensownego, a musiałbym specjalnie ściągać boczki urywając zaczepy, pomierzyć, znów założyć i dopiero jechać kupić. Z góry dzięki za info :)

ArdianFK2
27-06-14, 12:14
chyba 16 ?

Grzesiek_P
27-06-14, 15:11
16,5 cm. Seryjnie jest to zintegrowany dystans z głośnikiem, więc albo potrzebujesz dystanse mdf albo przerabiasz seryjne głośniki i robisz z nich dystanse plastikowe (plus że wtedy wszystko pasuje w seryjne mocowania)

ArdianFK2
27-06-14, 15:22
odnośnie audio ja u siebie wyciszyłem porządnie przednie drzwi i jest dużo lepiej :D jeszcze się zastanawiam nad tyłem :)

Grzesiek_P
27-06-14, 15:57
tyl to najlepiej wywalic :P

michcio1986
30-06-14, 16:12
kupiłem civica i sprzedawca dorzucił mi ramkę ( http://allegro.elektrodor.pl/ramki_radiowe/835.jpg ). jakie kupić radio w miarę dobrej cenie żeby służyło za navi i radio no i żeby pasowało do tej ramki?

mitusm
03-07-14, 06:34
Mam polifta z 2009r i nie mam usb w podłokietniku, wystarczy kabel pod radia czy muszę mieć jeszcze oryginalny adapter ?

butler.gdansk
03-07-14, 08:06
A to nie we wszytskich poliftach jest USB w podłokietniku?

lozik
03-07-14, 09:43
Chyba dopiero od wersji Sport poliftowej było USB w podłokietniku. Ewentualnie mitusm sprawdź czy nie masz wejścia na adapter USB, który się zawieruszył.

mitusm
03-07-14, 12:06
Nie mam nawet wycięcia na gniazdo. Będzie trzeba kiedy pomyśleć o innym podłokietniku, albo uniwersalnym adapterze.

uniu1
03-07-14, 23:43
To moze sprawdz jeszcze czy pod kierownicą głębiej na lewo masz taką stalową puszke 12cm na 5cm
https://www.dropbox.com/s/82qorua17n1bvqu/5.jpg

jest to moduł usb

piter7766
04-07-14, 00:18
To moze sprawdz jeszcze czy pod kierownicą głębiej na lewo masz taką stalową puszke 12cm na 5cm
https://www.dropbox.com/s/82qorua17n1bvqu/5.jpg

jest to moduł usb

Zobacz jak nazywają ten moduł na allegro ;) ;) ;) ---> http://allegro.pl/honda-civic-ufo-modul-tempomatu-39113-smg-g01-m1-i4337536423.html?source=mlt

żeby nie było jakiś nieporozumień to jest moduł USB, tak jak kolega uniu1 podał. A tu potwierdzenie pozycja 4 --> http://www.lingshondaparts.com/honda_car_parts_selection.php?block_01=17SMG901&block_02=B__1601&block_03=16799

Grzesiek_P
04-07-14, 09:36
ten moduł jest tylko w lifcie ? można go dokupić i podłączyć do przed lifta ?

mitusm
04-07-14, 14:39
Z tego co wiem trzeba radio z polifta.

uniu1
04-07-14, 21:54
do tego jeszcze troche kabelków i usb/aux śmiga

Grzesiek_P
05-07-14, 10:59
jakie są całkowite koszty wstawienia innego radia niż seria ? ile kosztuje ta ramka + obejście dla nawiewów

mitusm
06-07-14, 06:45
Przeczytaj chociaż 2-3 strony tego posta, co chwile jest opisane.

michcio1986
07-07-14, 11:45
Chłopaki prosze o radę mam gaz w civic VIII butle w kole 33L i chciałbym kupić taki zestaw do bagaznika: http://allegro.pl/jbl-gt5-12-dualbass-2200w-crunch-gpx1000-4-gratis-i4391100986.html czy jak mam butle w bagazniku nie mogę wstawiac subwoofera bo znajomi mnie strasza że nie wolno bo to jest niebezpieczne?

civicstart
07-07-14, 13:25
Ja mam coś podobnego w bagażniku (wzmacniacz i sub blaupunkt-a) i nic się nie dzieje. A co się miałoby dziać ?

pzdr

michcio1986
07-07-14, 21:02
śpiewki że subwoofer wytwarza olbrzymie ciśnienie i że niby butla może wystrzelić z gazem :O Oczywiście powtarzam to co znajomi mi mówili..

ArdianFK2
07-07-14, 21:32
zmien znajomych :D

michcio1986
07-07-14, 21:51
Jaki zatem można fajny sprzęt wrzucić do civica. Mam z przodu głosniki standardowe i zastanawiam sie nad wzmacniaczem 4 kanałowym tuba 300W RMS w bagazniku i dwa nowe głosniki na przód tak o mocy 60WRMS jeden. Jakie głosniki kupic na przód plus jaki wzmacniacz i tuba? Podłaczenie do seryjnego radia. Radia nie zmieniam bo w perspektywie kilku lat jak sprzedam civica zawsze głosniki można przełozyc. Prosze o rade;)

mitusm
08-07-14, 06:13
Podstawa to trzeba wyciągnąć sygnał rca z ori radia. Reszta to już kwestia zasobności portfela, ale prawie wszystko zagra 10x lepiej od serii.
Na przód wystarczy 'prawdziwe' 30-40rms, jakiś mały alpine żeby się zmieścił do schowka. Ja w 2 samochodach miałem dsk 165 i do hondy też wpadną.
Wygłuszenie drzwi sub z tyłu i będzue grało.

Grzesiek_P
08-07-14, 14:25
michcio1986 -- wywal serie, schowaj w garażu. Jak będziesz sprzedawał to założysz serie a to co kupisz do nowego auta. Co do przodu można kupić helixy blue + jakiś 2 kanałowy wzmak np stary alpine. Na tył jeśli ma być w dobrze i w miarę tanio to używka wzmaka carpower (dobre pod suba) + jakaś skrzynia z 25cm (obudowa zamknięta) np Powerbass. Do tego można dołożyć jakieś fajne radyjko np starszy Clarion dxz. Pozdrawiam :)

mitusm
08-07-14, 14:53
Wymiana oryginalnego radia generuje spore nakłady finansowe. Wyciągnięcie rca z radia to koszt rzędu 50zł. Zbuduj całość na ori radiu, jak nie będzie grało wystarczają to pomyślisz wtedy o zmianie.

yoshi
08-07-14, 15:21
Cześć, trochę odgrzeje kotleta.

Chciałbym wymienić swoje radyjko na 2 din poprzez zakup ramki od chińczyków. Czy duże radio wymaga dodatkowej ingerencji czy można to zrobić plug&play? Tak na logikę fabryczne radio powinno być mniejsze niż te 2 dinowe ale pewny nie jestem. Proszę o pomoc.

Grzesiek_P
08-07-14, 16:01
fabryczne radio to 1 din tylko jest przykręcone do ramki na takiej prowadnicy więc po wyjęciu jest miejsce na 2 din. W miejscu guzików jest poprostu płaska płytka. Jest tam sporo miejsca więc jest to plug & play, potrzebny jest tylko moduł sterujący. Zostaje przeszczepić brakujące elementy ramki guzik i nawiewy.

michcio1986
12-07-14, 09:47
Chłopaki mam seryjne radio na którym pisze ze odtwarza pliki mp3. Nagrałem na płytę pliki mp3 i nic nagrałem natomiast płytę przez microsoft player kilka piosenek na 80 minut muzyki i wszystko chodzi. Czy trzeba przez jakis program nagrywac pliki mp3 żeby radio je mogło odczytać? Bo to bez sensu jak ma mi kilka piosenek wchodzić na płytę skoro w formacie mp3 kilkaset wejdzie. proszę o pomoc

Jacek65
12-07-14, 11:23
Chłopaki mam seryjne radio na którym pisze ze odtwarza pliki mp3. Nagrałem na płytę pliki mp3 i nic nagrałem natomiast płytę przez microsoft player kilka piosenek na 80 minut muzyki i wszystko chodzi. Czy trzeba przez jakis program nagrywac pliki mp3 żeby radio je mogło odczytać? Bo to bez sensu jak ma mi kilka piosenek wchodzić na płytę skoro w formacie mp3 kilkaset wejdzie. proszę o pomoc

Czy odtwarzacz "widzi" w ogóle płytkę?Może nagrywałeś ze zbyt szybką prędkością.Ja zwykle nagrywam CD-R maksymalnie 16X programem NERO i odtwarzacz bez problemów je czyta.A CD-RW 4X.:) Może być też kiepska jakość CD-R.Lepiej kupować te znanych firm.:)

filipfm
13-07-14, 13:32

Zdaje sie microsoft media player robi zwykla plyte audio, wiec wchodzi wlasnie ok 80 min grania. Musisz nagrac pliki mp3 na plyte

mitusm
01-08-14, 06:47
Z powodu remontu nie mam na chwilę dostępu do komputera a na smartphonie grafiki mi coś świrują na google. Mam prośbę, ma ktoś rozpiskę wtyczki do oryginalnego radia, interesują mnie tylko głośniki.
Domyślam się że to te cztery pary zwinięte w skrętkę ale chcę się upewnić zanim rozbiorę wtyczkę.

edit:
znalazłem:
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/oem.htm

serferkr
02-08-14, 22:20
Od razu przepraszam,że nie przeglądnąłem 10 stron wstecz....

Potrzebuje info jak najłatwiej i równocześnie najtaniej,zapiąć wzmacniacz pod seryjne radio w FN2,mam luźny wzmacniacz i subwoofer i potrzebuje jakoś chałupniczo to pozapinać tanim kosztem. DANKE

filipfm
03-08-14, 13:49
Od razu przepraszam,że nie przeglądnąłem 10 stron wstecz....

Potrzebuje info jak najłatwiej i równocześnie najtaniej,zapiąć wzmacniacz pod seryjne radio w FN2,mam luźny wzmacniacz i subwoofer i potrzebuje jakoś chałupniczo to pozapinać tanim kosztem. DANKE

jak wzmak nie ma wejscia high-in to potrzebujesz jeszcze konwertery. musisz sie wpiac w sygnal glosnikow z tylu (w 5d robi sie to po zdjeciu podlokietnika).
Tutoriale sa na civinfo.

mitusm
03-08-14, 22:44
Za profesjonalne wyciągnięcie sygnału rca z radia (4 kanały) zapłaciłem 50zł. Zrobisz to u prawie każdego naprawiacza rtv.
Masz czysty sygnał i taniej niż dobry konwerter…

daromc
07-08-14, 10:52
Co myślicie o głośnikach z Accorda?
http://glynhopkinpartsonline.co.uk/product/Accord_Upgrade_Speakers_-_Co-Axial_08A55TL0600B

czy nowe warte są 170 zł??

filipfm
07-08-14, 11:00
Co myślicie o głośnikach z Accorda?
http://glynhopkinpartsonline.co.uk/product/Accord_Upgrade_Speakers_-_Co-Axial_08A55TL0600B

czy nowe warte są 170 zł??

a gdzie chcesz je wsadzic? to sa wspolosiowe a Civicu mamy odseparowane.

daromc
07-08-14, 12:06
a gdzie chcesz je wsadzic? to sa wspolosiowe a Civicu mamy odseparowane.

normalnie w drzwi? :)

są o ferowane też do civica pod innym nr
http://glynhopkinpartsonline.co.uk/product/Civic_5dr_Speaker_Upgrade_Kit_-_Co-Axial_08A60SMG600B

filipfm
07-08-14, 15:12
normalnie w drzwi? :)

są o ferowane też do civica pod innym nr
http://glynhopkinpartsonline.co.uk/product/Civic_5dr_Speaker_Upgrade_Kit_-_Co-Axial_08A60SMG600B

Jak dla mnie bez sensu. Chyba, ze masz bardzo muzykalne stopy i kostki, ktore docenia wiecej wysokich tonow :)

daromc
07-08-14, 21:23
to po jakiego grzyba, oferują te głośniki jako akcesoria ?

ArdianFK2
09-08-14, 11:00
radio w przedlifcie czyta mp3 z płyty ?

Zarandiel
09-08-14, 11:14
Tak, bez żadnych problemów.

ArdianFK2
09-08-14, 11:28
Dzięki Ci :) Normalnie nagrywacie na płytę mp3 np. przez Nero ?

sanvean
09-08-14, 13:21
Ja nagrywam przez Nero Express zwykłe Audio CD

Zarandiel
09-08-14, 17:27
Możesz wrzucić nawet pliki mp3 na płytę i nagrać chociażby windowsowym programem. U mnie czytało bez żadnych problemów nagrywane zarówno Nero, Astroburnem jak i windowsowym programem.

kri100%R
10-08-14, 10:47
Popekala mi mebrana w glosniku tylnym i teraz harczy nieznosnie. Pytanie takie czy OEM glosniki przednie sa takie same co tylnie? Czy od innego modelu podejda np. Acco czy crv?

MakosPL
11-08-14, 10:46
Możesz wrzucić nawet pliki mp3 na płytę i nagrać chociażby windowsowym programem. U mnie czytało bez żadnych problemów nagrywane zarówno Nero, Astroburnem jak i windowsowym programem.

Wrzucasz wszystko luzem czy może być w folderach? Ma ktoś instrukcje od radia? Jak używać zmieniarki CD :)?

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Grzesiek_P
11-08-14, 19:21
przod i tył to te same głośniki

andkas
14-08-14, 15:47
Jak używać zmieniarki CD :)?

Jeżeli chodzi Ci o zmieniarkę 08A26-SMG-KIT8 na 8 płyt to nie trzeba żadnej instrukcji. Po załadowaniu płytami CD "magazynka" wybieramy ją poprzez naciśnięcie przycisku CD/AUX. Na wyświetlaczu pojawi się numer płyty i utworu. Gdy chcemy wybrać inną płytę, używamy przycisku 1 "DISC -" lub przycisku 2 "DISC +".

MakosPL
14-08-14, 16:39
Jeżeli chodzi Ci o zmieniarkę 08A26-SMG-KIT8 na 8 płyt to nie trzeba żadnej instrukcji. Po załadowaniu płytami CD "magazynka" wybieramy ją poprzez naciśnięcie przycisku CD/AUX. Na wyświetlaczu pojawi się numer płyty i utworu. Gdy chcemy wybrać inną płytę, używamy przycisku 1 "DISC -" lub przycisku 2 "DISC +".

Gdzie znajduje się ten magazynek?

Wysłane z mojego GT-I9100

daro19828
15-08-14, 08:57
jest pseudo mata wygłuszajaca na srodku drzwi
zdejmiesz to zobaczysz nie ma sie co czarować nic specjalnego tam nie ma :)

Wywaliłem tą mate i zrobiłem takie coś

https://dl.dropboxusercontent.com/u/64738202/DSC00771.jpg

andkas
15-08-14, 10:30
Gdzie znajduje się ten magazynek?

Wysłane z mojego GT-I9100

Magazynek to osobny pojemnik na 8 płyt, wkłada się go do zmieniarki, ja mam ją umieszczoną w schowku, ale wiem, że w innych modelach (brak złącza USB, iPod, iPhone) montowano ją również w podłokietniku.

Lucas.FK2
17-08-14, 01:05
montowano ją również w podłokietniku.
Ta :D i Nie miało sie podłokietnika bo chamsko wystawała :)

JB_MK_III
17-08-14, 12:11
Pytanie do tych, co ogarniają CA w hodnach FN2: chcę zamontować taki zestaw:
piec JL Audio JX 360/4,
kondensator Powerbass 1,2 farada,
głośniki przód morele tempo 6 lub Tempo Ultra 602,
skrzynka Jl audio 10W0V3 lub może inna?!.
Co sądzicie o takim zestawie?
Jeśli ktoś z was ma zamontowane te głośniki a napewno tak jest to czy mogę prosić foty jak u was wyglądają cykacze założone w oryginalne miejsca.

uniu1
17-08-14, 21:01
kondensator to będzie zbędna rzecz w tym zestawie. Lepiej dać grubsze przewody zasilające wzmak.

JB_MK_III
17-08-14, 21:31
a o jakiej grubości myślisz? znasz ten wzmacniacz? będzie dobry do tych głośników?

uniu1
17-08-14, 21:46
Ta tabelka powinna pomóc

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/lc2pderwqwp7nkb1.html
wzmaka nie znam, takze nie bede go oceniał

JB_MK_III
17-08-14, 21:51
może można by było zrobić listę, kto ma jaki sprzęt CA zainstalowany, dla szukających podpowiedzi byłaby to nieoceniona pomoc?

thx uniu1
co do kabli to 20mm2 uniwersalnie wystarczy do takiej instalacji... tak mi się wydaje.

reekinek
18-08-14, 16:24
Ja bym dał 35mm tak na wszelki wypadek:D może kiedyś będziesz chciał coś zmienić w instalacji :p

Po3gan
18-08-14, 22:21
Najlepiej gdyby to był 100% miedź, bez żadnych domieszek. Najpewniej spawara. :)

Camaro
14-09-14, 13:14
Panowie, jaki wzmacniacz pod głośniki hertz dsk 165?

Radio jest OEM-owe, okablowanie do wspomnianych głośników również.
Co chcę osiągnąć? Wydobyć z nich trochę basu. W bagażniku jeździ aktywny sub i tego nie ruszam, jednak siedząc z przodu tweetery za bardzo dominują w tym zestawie. Wygłuszenie drzwi i dystanse zrobione już dawno.
Chodzi mi o rozsądne cenowo rozwiązanie (nie jestem melomanem). Dodatkowo pojawiają się dwa pytania: czy wymieniać okablowanie oraz czy do tego wzmacniacza ciągnąć oddzielny kabel zasilający z aku (a może podpiąć się pod ten biegnący do bagażnika do suba)?

mitusm
14-09-14, 22:30
Ja bym zostawił oryginalne kable, pytanie skąd weźmiesz sygnał do tego wzmacniacza. Jedyne sensowne wyjście to wyciągnięcie syganłu rca z radia.
Zasilanie możesz śmiało pociągnąć z kabla do subba. Wzmacniacz ? Uwierz że używany stary alpine za 100zł 2x50W + zwrotnica zrobi cuda z przednimi drzwiami .

Camaro
16-09-14, 13:00
I o takie rozwiązanie mi chodziło :) Zwrotnice już są (były w zestawie z głośnikami).
W takim razie pozostaje wyciągnięcie rca z radia (ktoś na forum pisał, że to mały koszt), zakup wzmacniacza i montaż.

Jedyne sensowne wyjście to wyciągnięcie syganłu rca z radia.
Czy duże straty na jakości będą, jeżeli kupię wzmacniacz z wejściami High Input i ich użyję?

filipfm
16-09-14, 14:30
I o takie rozwiązanie mi chodziło :) Zwrotnice już są (były w zestawie z głośnikami).
W takim razie pozostaje wyciągnięcie rca z radia (ktoś na forum pisał, że to mały koszt), zakup wzmacniacza i montaż.

Czy duże straty na jakości będą, jeżeli kupię wzmacniacz z wejściami High Input i ich użyję?

Nie mam porównania, ale ja mam tak zrobione i gra :)
Mam tez pociagniete nowe okablowanie - radio-wzmak-glosniki.

Camaro
19-09-14, 00:03
A z czego dałeś sygnał sterujący on/off dla wzmaka? Bo chyba nie wszystkie wzmacniacze z wejściami High Input są równocześnie nimi sterowane?

filipfm
19-09-14, 08:08
A z czego dałeś sygnał sterujący on/off dla wzmaka? Bo chyba nie wszystkie wzmacniacze z wejściami High Input są równocześnie nimi sterowane?

Sygnal do remote jest wziety z zapalniczki. Niby to nie radio, ale zapalniczka wlacza sie po zaplonie i o to chodzilo :)

Camaro
19-09-14, 10:38
Dopiero jak to napisałeś przypomniało mi się, że to dość częsta praktyka ;)
A gdzie schowałeś wzmacniacz? W moim przypadku nie widzę sensu, żeby umieszczać go w bagażniku i ciągnąć kable do przednich głośników.

filipfm
19-09-14, 10:50
Dopiero jak to napisałeś przypomniało mi się, że to dość częsta praktyka ;)
A gdzie schowałeś wzmacniacz? W moim przypadku nie widzę sensu, żeby umieszczać go w bagażniku i ciągnąć kable do przednich głośników.

Ja zrobiłem kombinację alpejską i w schowku pod podłogą w bagażniku mam suba, wzmacniacz ... oraz dojazdówkę, gaśnicę i trójkąt :)

Camaro
19-09-14, 15:48
Ja pójdę raczej w rozwiązanie gak-a:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?152238-Moj-pomysl-(i-wykonanie)-na-male-audio-w-Civic-VIII
http://gorg.pl/foto_net/CA_CTR/stage_2/cactr28.jpg
(czyli wzmak pod schowkiem). Minus taki, że tam chyba nie ma za dużo miejsca w zakresie długość/szerokość (będę musiał zmierzyć).

To teraz już konkretnie o sprzęt - znacie jakieś małe wzmacniacze, za którymi warto się rozejrzeć (mówię o rynku wtórnym i kwocie do 200 zł)?

filipfm
19-09-14, 16:02
Ja pójdę raczej w rozwiązanie gak-a:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?152238-Moj-pomysl-(i-wykonanie)-na-male-audio-w-Civic-VIII
http://gorg.pl/foto_net/CA_CTR/stage_2/cactr28.jpg
(czyli wzmak pod schowkiem). Minus taki, że tam chyba nie ma za dużo miejsca w zakresie długość/szerokość (będę musiał zmierzyć).

To teraz już konkretnie o sprzęt - znacie jakieś małe wzmacniacze, za którymi warto się rozejrzeć (mówię o rynku wtórnym i kwocie do 200 zł)?

Moim pierwszym zalozeniem byl tylko sub wiec lokalizacja w bagazniku byla celowa, a potem sie rozpedzilem jeszcze z glosnikami z przodu i pojechalem po calosci z wymiana okablowania ;) ale cel osiagnalem. Zachowalem 100% funkcjonalnosci bagaznika (no poza schowkiem pod podloga, z ktorego i tak nie korzystalem).
Jakby bawic sie tylko we wzmak pod przod to faktycznie mozna zrobic tak jak gak :)

Camaro
19-09-14, 16:17
W bagażniku mam aktywnego suba (nic wielkiego), więc nie ma sensu ładować tam jeszcze wzmaka i lecieć z kablami do przodu.
Wzmacniacz chcę umieścić dokładnie w tym samym miejscu, co gak, tylko zakładam, że tam wzmacniacz o wymiarach 30x40cm juz nie wejdze :/

Który?
1. http://olx.pl/oferta/wzmacniacz-magnat-the-rock-400-watt-CID5-ID6IXOh.html (w niedzielę będę niedaleko, więc mógłbym posłuchać, skoro jeszcze siedzi w aucie) ten jest mały
2. http://olx.pl/oferta/wzmacniacz-sony-xplode-xm752-CID5-ID6yBVn.html chyba trochę na wyrost względem potrzeb
3. http://olx.pl/oferta/wzmacniacz-magnat-century-400-CID5-ID6GFix.html tego mogę w każdej chwili obejrzeć, jest niedaleko mnie
4. http://olx.pl/oferta/wzmacniacz-blaupunkt-gta-250-bp11-330w-CID5-ID6i3fh.html kolejny mały - ten jest nowy

piter7766
19-09-14, 17:23
Ja mam pod schowkiem THA475 i zmieścił się elegancko ,napędza przód-powerbass 2XL60C (drzwi wygłuszone) i skrzynkę b-r w bagażniku własnej roboty z głośnikiem Intertechnik MDS08 (skrzynka policzona pod ten głośnik) Całość gra jak dla mnie bardzo dobrze. Taki wzmacniacz--> http://allegro.pl/blaupunkt-tha-475-pnp-cyfrowy-max-power-720w-i4582911099.html?bi_s=archiwum_allegro&bi_m=Offers&bi_c=Product&bi_term=RTV+i+AGD-10_Sprz%C4%99t+car+audio-709_Wzmacniacze-714_Blaupunkt-20206

mitusm
19-09-14, 20:31

Straty zawsze będą, niestety nie do przewidzenia jakie. Koszt wyciągnięcia rca z radia to 50zł, moim zdamiem nie ma się nad czym zastanawiać.

Camaro
19-09-14, 22:45
A znasz kogoś z Warszawy lub okolic, kto potrafi to zrobić?

irecki26
20-09-14, 09:45
A znasz kogoś z Warszawy lub okolic, kto potrafi to zrobić?
Zadzwoń do Jarka z Automax Service 666 989 782, myslę,ze ogarną temat

Camaro
01-10-14, 00:04
To który będzie najlepszy?
1. http://allegro.pl/blaupunkt-tha-275-pnp-2-kanaly-max-power-400w-i4630108392.html (inspirowany rozwiązaniem piter7766-a)
2. http://allegro.pl/wzmacniacz-blaupunkt-gta-270-sf-2-kanaly-420w-i4579615439.html (rozmiarowo niewiele większy od powyższego i to mnie tylko przekonuje)
3. http://olx.pl/oferta/wzmacniacz-sony-xm-4045-CID5-ID7ea8D.html#a842d9fb6f (klasyka)

Kamilao88
11-10-14, 08:16
Przejrzałem cały temat. Jest podanych sporo ciekawych rozwiązań:) ale do wyciągnięcia RCA z OEM radia można by jeszcze dorzucić wymianę końcówki mocy na 4x50W bo fabryczna ma 4x20 jeśli się nie mylę (co by pomogło w zagraniu jakiemuś zestawowi głośników bez wzmacniacza). A całkiem ciekawym miejscem na zamontowanie wzmacniacza bądź nawet dwóch jest podłoga pod fotelem kierowcy lub pasażera.

Lucas.FK2
11-10-14, 09:47
właśnie źle myślisz :) na zamocowanie wzmaka dobrym miejscem jest tylna kanapa pod tymi 'magic seats' i tam jest idealnie :)

JB_MK_III
12-10-14, 23:16
potrzebuję pomocy w podłączeniu wzmacniacza z wejściem high input do ori radia hondy ufo - pod jakie przewody mam podpiąć (wzmacniacz Rainbow Beat 4)

filipfm
12-10-14, 23:49
potrzebuję pomocy w podłączeniu wzmacniacza z wejściem high input do ori radia hondy ufo - pod jakie przewody mam podpiąć (wzmacniacz Rainbow Beat 4)

Jezeli tylko suba to zgodnie z przepisem z civinfo bierzesz sygnal z kabli ktore leca pod podlokietnikiem. Jak jeszcze przod zasilic, to najwygodniej bedzie wyciagnac radio. Kolory kabli znajdziesz w manualu :)

JB_MK_III
13-10-14, 01:07
a tak na szybko nikt nie pamieta? może ktoś ma to na fotkach bo robił podczas instalacji? A propos sygnału do suba tylne głośniki trzeba całkiem odciąć??

filipfm
13-10-14, 09:05
a tak na szybko nikt nie pamieta? może ktoś ma to na fotkach bo robił podczas instalacji? A propos sygnału do suba tylne głośniki trzeba całkiem odciąć??

Wydaje mi sie, ze albo rybki albo... akwarium ;) Dobry zestaw z przodu + sub i nie trzeba tylnych glosnikow.

A kolory ponizej.

Nr styku Przewód Podłączyć do
A1 PUR Regulator natężenia oświetlenia wskaźników (ILL-)
A2 BRN Lewy głośnik tylny (-)
A3 LT BLU Lewy przedni głośnik w drzwiach (-), lewy głośnik wysokotonowy (-)
A4 BRN*1 Wyświetlacz układu nawigacji (NAVI SCTY)
GRN*2 Multipleksowy zintegrowany moduł sterujący (MICU) (SCTY RADIO)
A5 ——— Nieużywane
A6 LT BLU Multipleksowy zintegrowany moduł sterujący (MICU) (K-LINE)
A7 BRN Prawy przedni głośnik w drzwiach (-), prawy głośnik wysokotonowy (-)
A8 ORN Prawy głośnik tylny (-)
A9 BLK Masa (G504)
A10 GRY Sygnał włączonych świateł
A11 YEL Lewy głośnik tylny (+)
A12 LT GRN Lewy przedni głośnik w drzwiach (+), lewy głośnik wysokotonowy (+)
A13 BLU ECM (VSP)
A14 PUR Multipleksowy zintegrowany moduł sterujący (MICU) (ACC RADIO)
A15 GRY Prawy przedni głośnik w drzwiach (+), prawy głośnik wysokotonowy (+)
A16 BLU Prawy głośnik tylny (+)
A17 WHT Multipleksowy zintegrowany moduł sterujący (MICU) (+B BACK UP)

JB_MK_III
13-10-14, 20:23
Wydaje mi sie, ze albo rybki albo... akwarium
apropos akwarium;) ... też mam z paletkami 300l
co do
Dobry zestaw z przodu + sub i nie trzeba tylnych glosnikow.
morele trmpo ultra - przód i sub JL kufer. Tył, może kiedyś.....?
THX za objaśnienie kolorków. Która to wtyczka z tyłu radyjka: duża szara czy mniejsza biała?

Camaro
14-10-14, 23:10
Który będzie lepszy do Hertz DSK 165.3?
1. http://allegro.pl/blaupunkt-tha-275-pnp-2-kanaly-max-power-400w-i4673311836.html#tabsAnchor
2. http://allegro.pl/wzmacniacz-blaupunkt-ema-455-600w-4-kanalowy-i4658351097.html

mickee
15-10-14, 07:14
A ile masz głośników w samochodzie...? Jak 4 to wydaje mi się, że musisz brać 4-kanałowy czyli opcja nr 2.

Camaro
15-10-14, 09:35
Chcę zasilić sam przód, czyli Hertze. Z tyłu mam aktywnego suba i on więcej mocy nie potrzebuje :)

Grzesiek_P
17-10-14, 11:01
Ja tak tylne glosniki wykrecilem. Mam przod helixy plus sub. Do tego adapter sterowania z kierownicy plus ramka. Wrzucilem sobie teraz moje stare radio clarion. Bo na seryjnym radiu te helixy masakrowaly uszy wysokimi tonami. Nie wyszli to az tak drogo. Zostalo mi tylko przod pod wzmacniacz podpiac.

Silent
17-10-14, 16:31
gdzie dostałeś adapter sterowania z kierownicy i ramkę?

mariusz2605
17-10-14, 20:52
Pewnie w TME Łódź!!! Proponuje odwiedzić tę strone.

Grzesiek_P
17-10-14, 21:27
Tak hurtownia TME. Maja adaptery z Uk. Dzis sprawdzalem i sam adapter okolo 300zl. Troche podrozalo. Do tego zamawiasz kabel do swojego radia za okolo 15zl plus przejsciowke fakra do anteny tez 15zl.

mariusz2605
18-10-14, 11:55
A ma ktoś podłączone głośniki Hertz DSK 165.3 bezpośrednio pod radio i bez wygłuszenia drzwi? Pytam bo chciałbym tak zrobić chociaż posiadam wzmacniacz ale niestety brak czasu na jego podłączenie bo to już trochę zabawy ale w późniejszym terminie będzie podłączony i drzwi też będą wygłuszone.
Pytanie jakie są różnice z wzm. i bez, z wygł. i bez.

Grzesiek_P
18-10-14, 13:39
Jesli bedziesz podpinal pod wzmacniacz to wygluszaj odrazu. A tak jesli chcesz tylko zmienic glosniki pod seryjnym radiem to nie baw sie w wygluszanie az takiej roznicy moim zdaniem nie uzyskasz. Basu i tak nie uzyskasz chyba ze skrzyni. Poza tym hertze pod seryjne radio to zmiazdza twoje uszy wysokimi tonami i na bank bedziesz jezdzil z tweeterami na minus 6 a to i tak nic nie da. No chyba ze kupisz -12db na syki.

mariusz2605
18-10-14, 15:00
Czyli albo robić kompleksowo albo nic nie ruszać.
A co myślicie o takim zestawieniu:
Przód Hertz DSK 165.3
Wzmacniacz: http://allegro.pl/wzmacniacz-pioneer-gm-5300t-i4673775810.html (taki posiadam)
Sub. http://allegro.pl/subwoofer-hertz-es-200-vw-transporter-t5-glosniki-i4692140458.html myślę że wejdzie w schowek pod podłogą chociaż muszę pomierzyć)
oczywiście wygłuszenie drzwi.
I jeszcze jedno pytanie do tego wzmacniacze nie potrzebuję konwertera RCA i wystarczy mi na zasilenie skrzyni i przodu?

Grzesiek_P
18-10-14, 15:16
Ten wzmacniacz jest dwukanalowy. Zeby zasilic przod i suba potrzebujesz 4 kanalow. Albo podlacz narazie suba, powinno to zagrac a reszty nie ruszaj. Bedziesz potrzebowal tylko sygnalu albo przez konwerter albo wyciagajac rca z seryjnego radia.

Albo rob przod tyle ze moze zagrac dziwnie pod seryjnym radiem. Hertze lubia miec mocne tweetery.

mariusz2605
18-10-14, 17:52
Ale ten wzmacniacz ma wyjście INPUT to też będę potrzebował konwerter lub rca z radia czy wystarczy się wpiąć pod tylne głośniki oczywiście chcę je odłączyć.

piter7766
18-10-14, 19:25
Ale ten wzmacniacz ma wyjście INPUT to też będę potrzebował konwerter lub rca z radia czy wystarczy się wpiąć pod tylne głośniki oczywiście chcę je odłączyć.

Nie wyjście,tylko wejście ,,wysoko prądowe'' zwane tutaj Speaker Input, i wystarczy podłączyć do niego przewody od tylnych głośników,subwoofer podpiąć w mostku,włączyć filtr dolnoprzepustowy-LPF ,ustawić czułość - Gain i w zależności od ucha ;) włączyć podbicie basu -Bass Boost (choć ja nie polecam takich wynalazków) i gra . I nie zapomnij o zasilaniu i sterowaniu wzmacniacza, bo nie wiem czy ten model ma automatyczne włączanie na HI Input.

sandor
19-10-14, 01:18
Czy radio poliftowe wnosi jakies lepsze brzmienie i ustawienia ?
I czy wymiana to plug & play?

uniu1
19-10-14, 11:16
wymiana jest p&p o tego polifty daja możliwosc założenia oryginalnego modułu USB

daro19828
20-10-14, 11:40
Jesli bedziesz podpinal pod wzmacniacz to wygluszaj odrazu. A tak jesli chcesz tylko zmienic glosniki pod seryjnym radiem to nie baw sie w wygluszanie az takiej roznicy moim zdaniem nie uzyskasz. Basu i tak nie uzyskasz chyba ze skrzyni. Poza tym hertze pod seryjne radio to zmiazdza twoje uszy wysokimi tonami i na bank bedziesz jezdzil z tweeterami na minus 6 a to i tak nic nie da. No chyba ze kupisz -12db na syki.

Załozyłem u siebie PHD plus wytlumienie drzwi i jest kolosalna róznica bez wzmacniacza to co bylo a to co jest to jest przepaść. Nie wszytskie głosniki da sie dostosowac do radia ale phd graja wsmienicie ;)

JB_MK_III
20-10-14, 22:08
Tak hurtownia TME. Maja adaptery z Uk. Dzis sprawdzalem i sam adapter okolo 300zl. Troche podrozalo. Do tego zamawiasz kabel do swojego radia za okolo 15zl plus przejsciowke fakra do anteny tez 15zl.

a ramka też z TME? jak pasuje? Czy uważasz, że może lepiej kupić w salonie Hondy (chyba podobna cena wychodzi).... może ktoś ma na zbyciu taką ramkę lub może zakupy grupowe?

Grzesiek_P
20-10-14, 22:25
W aso pytalem miesiac temu i bagatela 550zl wiec kupilem z tme i pasuje bez problemu. Zawsze taniej a jak kupujesz adapter to i tak jedna przesylka. Przed zalozeniem przekladasz tylko guzik, nawiewy i wszystkie spinki montazowe.

JB_MK_III
20-10-14, 22:58
W aso pytalem miesiac temu i bagatela 550zl wiec kupilem z tme i pasuje bez problemu. Zawsze taniej a jak kupujesz adapter to i tak jedna przesylka. Przed zalozeniem przekladasz tylko guzik, nawiewy i wszystkie spinki montazowe.

dzięki za odpowiedź - pamiętasz może czy adapter miał taki symbol: CTSHO002.2 ?

Grzesiek_P
21-10-14, 20:58
Tak. Ten adapter jest pod radio panasonic. Jesli masz watpliwosci wykrec radio i zobacz czy posiadasz ten model. Odrazu zamow sobie kabel uniwersalny pod twoje radio.

sandor
26-10-14, 16:37
jak wzmak nie ma wejscia high-in to potrzebujesz jeszcze konwertery. musisz sie wpiac w sygnal glosnikow z tylu (w 5d robi sie to po zdjeciu podlokietnika).
Tutoriale sa na civinfo.

No ok a wersja 3d też ma kable sygnałowe pod podłokietnikiem przednim?

piter7766
26-10-14, 17:55
Też,i nie sygnałowe a głośnikowe :)

lewy tył; (+) Żółty ,(-) Brązowy

prawy tył;(+) Niebieski ,(-) Pomarańczowy

(Przewody w wiązce parami skręcone ze sobą)

sandor
27-10-14, 02:25
Dzieki wielkie jutro wykrecam podłokietnik :P

daromc
11-11-14, 20:52
63 strony tematu...... uffff
Prośba do znawców.
Potrzebuję głośnik niskotonowy pod wzmacniacz:
BLAUPUNKT EMA 255

2 kanałowy wzmacniacz o mocy RMS przy 4 Ohm: 2 x 55 Watt / 1 x 165 Watt. RMS przy 2 Ohm: 2 x 80W. Maksymalna moc: 330W. Impedancja 2 i 4 Ohm.
założenia głośnika:
średnica do 200mm
dobrze grający przy małej pojemności zamkniętej skrzyni
i najważniejsze: CENA im mniejsza tym lepsza ;)

Będę wdzięczny za podpowiedź.....

mateusz199
11-11-14, 21:29
Intertechnik MDS08

daromc
11-11-14, 21:55
Intertechnik MDS08
Dzięki, też o nim myślałem :) tylko chwilowo przekracza przeznaczony na to budżet....
Trzeba poszukać okazyjnej używki......

daromc
17-11-14, 21:38
Coś do 150 pln?

Grzesiek_P
18-11-14, 15:20
Szukaj uzywki helix blue 62

daromc
18-11-14, 20:53
Szukaj uzywki helix blue 62
spoko, tylko ja potrzebuję niskotonowego głośnika 20cm do subwoofera pod wzmacniacz o RMS 160W przy 4 Ohm

JB_MK_III
20-11-14, 21:52
a ja mam pytanie do Was odnośnie interfejsu do sterowania z kierownicy do radia GMS 6501.... jakie dla siebie kupowaliście?? sprawdziłem w TME i mają tam 2 różne - nie wiem który?. Czy ktoś dostał od nich rabat jak kupował ramkę oraz adapter i przejściówke do nateny??

Grzesiek_P
21-11-14, 14:58
Jeden adapter jest dla radia pioneer a drugi panasanic. W wiekszosci civicow jest radio panasonic, zreszta jak wymontujesz a bedzie na nim pisalo. Rabatu nie mialem chyba tylko przy zakupie wiekszych ilosci.

JB_MK_III
21-11-14, 22:05
Jeden adapter jest dla radia pioneer a drugi panasanic. W wiekszosci civicow jest radio panasonic, zreszta jak wymontujesz a bedzie na nim pisalo. Rabatu nie mialem chyba tylko przy zakupie wiekszych ilosci.

OK. dzisiaj przestudiowałem temat i potrzebny jest taki:CTSHO002 jeśli chodzi o connects2 i jest to do OEM radia panasonica o symbolu 39100-SMG, do tego trzeba dokupić przejściówkę do radia które zamierzam wstawić - w moim przypadku blaupunkt no i separator antenowy i ramka 2din. w sumie mamy zestaw cały zestaw. :cool:

JB_MK_III
03-12-14, 23:33
w zestawie do podłączania przejściówki connects2 są dwa pojedyncze kable: do impulsatora prędkości (różowy) oraz niebieski (nie pamiętam w tej chwili do czego ale może do anteny) - pytanie takie do jakiego kabelka podłączyć ten różowy czy zostawić nie podłączony.

Grzesiek_P
04-12-14, 07:27
Z tego co pamietam to jeden kabel ktory podlaczlem to przyciemnienie oswietlenia na zalaczonych swiatlach a a drugi niebieski antena. Kabelki sa podpisane.

JB_MK_III
06-12-14, 08:36
nie pamiętasz tak na szybko pod co podpinałeś ten kabelek?

Grzesiek_P
06-12-14, 08:57
U siebie zakladalem radio clarion 1 din i z radia wychodzil kabel illumination czy cos takiego. Tylko polaczylem te kabelki odpowiadajace zpa przygaszenie. Zreszta jesli nie jestes pewien co do czego to miernik i gas zapalaj swiatla.

JB_MK_III
06-12-14, 10:00
U siebie będę montował GMS 6501 z przejściówką CONNETTS2. Radio jest 2DIN i na pewno jest to kabelek od prędkościomierza ponieważ np. nie można oglądać filmów podczas jazdy na ekranie radia tylko w drugiej strefie na oddzielnych monitorach np. w zagłówkach przednich foteli. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. CZY KTOŚ WOGÓLE TEN KABELEK PODŁĄCZAŁ?

greku1410
06-12-14, 11:16
podlaczasz do masy i juz mozesz ogladac kiedy chcesz, bo teoretycznie powinien byc podpiety pod reczny ze filmy dzialaja tylko na postoju przy zaciagnietym recznym

russso
22-01-15, 11:34
Witam wszystkich.
Zamontowałem w swoim civicu blaupunkta new york i teraz zastanawiam się na wymianą głosnków, macie jekieś sprawdzone zestawy? Znalazłam na akcji jedynie taki zestaw: http://allegro.pl/hertz-dsk165-glosniki-honda-accord-civic-crz-2006-i4982918095.html ale jest on bez twiterów. Czy poleprzy się jak założe takie na przód, ale nie wiem co z tyłem (czy w ogóle zmieniać tył) bo nigdzie nie znalazłem zestawów ani dystansów na tył. Bardzo proszę Was o pomoc.

Grzesiek_P
22-01-15, 13:54
Ja polecam helix blue (dobrze zagraja pod samym radiem). W moim przypadku wywalilem glosniki tylne. Nie mam ich wcale. I tak nie graly a przy zestawie przod + sub psuly mi tylko efekt. Jesli bardzo bys chcial tylne wymienic to wystarcza zwykle dystansy mdf 16cm ( okragle). Jedynie oslony plastikowe bedzie trzeba nieco przyciac od wewnatrz.

sandor
18-02-15, 23:46
Szukałem w temacie ale kiepsko mi to idzie,którędy macie poprowadzony przewód zasilający wzmacniacz od akumulatora?
I od czego mogę podciągnąć sygnałowy równiez do wzmacniacza?

greku1410
19-02-15, 12:05
tam gdzie ida wszystkie kable

http://www.trafo.za.pl/honda/

a podpiecie sygnalu z wiazki pod podlokietnikiem kabel zolty i brazowy o ile dobrze pamietam

filipfm
19-02-15, 12:14
Ja sie nie moglem jakos przebic przez sciane grodziowa, wiec pociagnalem blotnikiem

greku1410
19-02-15, 12:54
ja meczylem sie 2h ale kazdy nastepny kabel coraz szybciej, trzeba odpowiednio gietka cienka listwe i na koncowce przymontowac kabelek radze od wnetrza na zewnatrz i jaskrawa tasme zeby bylo widac w komorze. i polecam cienkie kable, chociaz do suba trzeba wiecej niz 0,25 ;)

bydz
19-02-15, 13:00
Na zasialnie wzmacniacza trzeba kabel ~25mm kwarat przejdzie taki?

greku1410
19-02-15, 16:09
nie trzeba takiego mowie z doswiadczenia, znajomy na 2mm puscil i dzialalo, ja mam 5 i nie ma problemu, ale jesli chcesz to zmiescisz tam nawet 2 takie 25 ;)

piter7766
19-02-15, 18:30
Ja mam przekrój 20mm2 ,a z izolacją ma około 12mm średnicy i przeszedł bez problemu :)

Grzesiek_P
19-02-15, 19:41
Jesli macie problem to przeciagajcie zwykly glosnikowy a nastepnie do niego mocno przymocujcie zasilanie wzmacniacza. Pozniej wystarczy mocno ciagnac druta ;)

Camaro
19-02-15, 21:51
Potwierdzam powyższe - sam robiłem podobnie ;)

Silent
19-02-15, 22:51
To w końcu gdzie lepiej przeciągać ten kable bo chce przenieść aku do bagażnika i mam kabel fi25mm i nie wiem czy przeciągać go pod podłogą czy przez środek samochodu.

TRAFO
19-02-15, 23:00
Aku do bagażnika? Ten główny rozruchowy, czy jakiś dodatkowy?
Jak przeniesiesz główny do bagażnika to musisz pociągnąć kawał grubego przewodu pod maskę, fi 25 robi wrażenie :).
Drugi akumulator powinien mieć jakieś zabezpieczenie (bezpiecznik, dioda) na plusie, żeby nie był z niego pobierany prąd do rozruchu, bo to może się skończyć pożarem.

PS
Fi25 to 2,5cm grubości - kawał druta, a tak z ciekawości to skąd go wziąłeś, to jest średnica z izolacją? A jaka jest sama żyła?

sandor
20-02-15, 00:21
Fi 25mm to kawał druta :p
Dzięki panowie przyjdzie okablowanie to będę się męczył z ciaganiem druta heh

Silent
20-02-15, 07:22
Ja przenoszę akumulator ten główny bo przeszkadza mi żeby poprawić dolot powietrza. Ja mój kabel kupiłem w sklepie z akcesoriami do spawania. Co do średnicy to nie wiem ile ma ale gruby jest.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Grzesiek_P
20-02-15, 14:53
Jak dla mnie sredni pomysl.

andkas
20-02-15, 17:17
Ja przenoszę akumulator ten główny bo przeszkadza mi żeby poprawić dolot powietrza. Ja mój kabel kupiłem w sklepie z akcesoriami do spawania. Co do średnicy to nie wiem ile ma ale gruby jest.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Dobry pomysł, poprawi wyrównoważenie auta (dociąży tył) i faktycznie będzie więcej miejsca z przodu na dolot. Widziałem coś takiego w FN2, z tego co pamiętam robiła to firma Car-Audio a aku był wsadzony w miejsce na zapas i był cały umieszczony w plastikowej skrzynce.

sandor
21-02-15, 00:57
Przez przypadek znalazłem coś takiego w zestawie,czy potrzebne mi jeszcze coś bedzie aby podłaczyć zwykłe radio i aby wyświetlacz z klimą działał ?
http://images69.fotosik.pl/634/28dea00baa448b1cmed.jpg (http://www.fotosik.pl)

leszek kojder
21-02-15, 16:37
Tak czytam ten temat i powiem że dalej nie wiem które głośniki pozwolą uzyskać choć odrobinę lepszy bas od seryjnego woorka.

jepek
21-02-15, 18:35
Podbijam pytanie/opinie kolegii wyżej. Też chciałbym się dowiedzieć jaki zestaw pozwala za rozsądne pieniądze polepszyć granie.

Grzesiek_P
22-02-15, 13:54
Sandor ta ramka jest do anglika. Wyswietlacz bedzie dzialal te kabelki to modul sterowanie. Brakuje tak jeszcze kabelka do sterowania z kierownicy, ktory to wpina sie w modul. Kabel kupuje sie pod konkrenta marke radia np clarion.

Jesli chcecie tanio miec bas to tylko zestaw wzmacniacz plus skrzynia i rca z seryjnego radia lub przez konwerter z tylnych glosnikow. Z przedniego zestawu ciezko cos wyciagnac jesli chodzi o bas tylko wymiana radia i glosnikow troche pomaga. Ale to wiaze sie z dodatkowymi kosztami typu ramka, modul sterowania, okablowanie koszty okolo 700-800zl.

filipfm
22-02-15, 17:57
Lepszy bas bedzie jak sie wygluszy drzwi. Nawet na serii jest spora roznica.

Silent
22-02-15, 18:44

Czym najlepiej żeby wody nie piło?

filipfm
22-02-15, 19:00
Czym najlepiej żeby wody nie piło?

Ja wyklejalem matami z gumy butylowej STP Silver (poszycie drzwi od strodka a potem zaklejanie otworow w drzwiach, a na boczek jedna warstwe pianki GMS. To u mnie, wiec ciezko zlapac punkt odniesienia, bo byla tez zmiana kabli, glosnikow z przodu, wzmacniacz i skrzynka w bagazniku. Ale u bylej dziewczyny w lancerze jedyne co zrobilem to wyklejenie drzwi matami STP bez zmiany czegokolwiek innego, i czuc bylo roznice.

bubu262
22-02-15, 20:42
Witam
U mnie audio w exe ( nie wiem czy jest różnica ) od kilku dni niedomaga. zaczeło się od tego ,że co kilka minut się samo potrafiło zmienić częstotliwość, a dzisiaj zupełnie mu odbiło, bo włącza się samo i wyłącza co ok 10 sek :) trochę denerwujące :) miał ktoś podobny przypadek, albo wie o co chodzi??
POzdro

Grzesiek_P
22-02-15, 20:51

Na serii nie ma co wygluszac tylko ktos sie rozczaruje.

sandor
22-02-15, 23:40
Chyba najlepiej wygłuszyć drzwi + zestaw odseparowany,dzisiaj walczyłem z okablowaniem od tylnych głosników,na tył wpadnie wzmacniacz i jakas mała tuba zobaczymy czy coś da :p

Hayabusa
23-02-15, 07:36
U siebie mam wygłoszone drzwi matami oraz pianką o zamontowane głośniki MX 165 plus Audio system.
Różnica kolosalna względem serii.

mateusz199
23-02-15, 14:26
Podpisuje się pod tym co kolega napisał.
Poza tym Audio system mx 165 świetny zestaw. Polecam w 100%

vegeta23
11-03-15, 18:53
Używał ktoś tego konwertera?
http://archiwum.allegro.pl/oferta/podlacz-wzmacniacz-do-fabrycznego-radio-konwerter-i4118846489.html
Zastanawia mnie czy nie będzie dużego spadku na jakości dźwięku.

bydz
11-03-15, 21:22
Panowie jestem na etapie wymiany CA i zgodnie z waszymi poradami chcę zakupić:

http://www.tme.eu/pl/details/ctsho002/adaptery-do-sterowania-z-kierownicy/connects2/ctsho0022/#

http://www.tme.eu/pl/details/ram-40.142.2/ramki-radiowe/#

Rozumiem ze to w pełni wystarczy by zamontować radio 2-din? Czy jeszcze będa potrzebne jakieś stelaże??

Grzesiek_P
12-03-15, 16:29
Przejsciowka antenowa i kabel sterowania radia z kierownicy pod konkretna marke np. Clarion
Do ramki dolaczone sa takie boczne wsporniki a do kazdego radia daja ramke montazowa.

alen333
16-03-15, 19:49
Pytanie do znawców car-audio
Wpadł mi w ręce wzmacniacz-kombajn Audison SR 5
Z tego co widzę ma on możliwość sporych ustawień, mostkowań itp.
Przymierzam się do zmiany głośników, chcę do przodu założyć zestaw FOCAL 165KRX2, do tyłu zestaw FOCAL 165KRC no i myślałem jeszcze o dodaniu subwoofera.
I teraz wszystko zaczyna się komplikować... Jako że chyba nie mam możliwości zrezygnowania z fabrycznej navi i założenia radia 2DIN (podobno się nie da w modelach z fabryczną navi) nie wiem jak dodać do tego wszystkiego subwoofer zachowując przednie i tylnie głośniki
Wiem, że wyślę z radia sygnał wysoko-napięciowy przednich, i tylnich głośników, ale jak wtopić też do tego subwoofer?
Jest w stanie ktoś kto ma wiedzę zerknąć na ten manual i poradzić coś?
No chyba że, jest możliwość zrezygnowania całkowicie z fabrycznej navi, i włożenie w to radia 2DIN, ale wiem że zostaje kwestia climatronica...

http://www.audison.eu/assets/p_1315389323_audison_SR5_Advanced_manual.pdf

Grzesiek_P
16-03-15, 21:36
Kupujesz modul i wywalasz fabryczne radio. Wyswietlacz wtedy dziala, klima itdte radio z navi to pioneer czy panasonic?

buri
16-03-15, 21:43
za znawce car audio sie nie uwazam ale sie wypowiem - z instrukcji wynika, ze mozesz spokojnie dodac do tego 4 glosniki i sub - str. 7
nie wiem, jak wyglada kwestia navi i wymiany radia na 2 din, bo nie zglebialem tematu, ale gdyby to bylo jednak mozliwe, to ja bym w to szedl
w przeciwnym razie nie widze sensu wydawania takich pieniedzy na glosniki, ktore beda graly pod seryjnym radiem
sam nie bawilbym sie tez w glosniki z przodu i z tylu, tylko postawil na zestaw odeseparowany z przodu + sub w bagazniku. zawsze myslalem ze tak najlepiej buduje sie scene w samochodzie

pioneer czy panasonic

ztcp panasonix;)

alen333
16-03-15, 22:08
Kupujesz modul i wywalasz fabryczne radio. Wyswietlacz wtedy dziala, klima itdte radio z navi to pioneer czy panasonic?

o jakim module mowa...?
wydaje mi się że pioneer, ale nie mam 100% pewności
http://s29.postimg.org/qblwtn9tv/23ce28c005da47f1cb35a8caa5f935f0.jpg (http://postimg.org/image/qblwtn9tv/)

Grzesiek_P
18-03-15, 05:30
Na tme.eu sa moduly sterujace tylko nie wiem czy ten ekran z navi jest obslugiwany. Jest tam modul po pioneera ale nie wiem czy to ten civic. Ewentualnie bierzesz modul normalny pod panasonic i zmieniasz ten ekran na zwykly i tez powinno chyba dzialac. Moze ktos sie wypowie co juz zamienial radio z navi jak wyglada sprawa po wywaleniu radia i co z tym wyswietlaczem. Dzieki temu modulowi dalej masz informacje o nawiewach i klimie dodatkowo zamiast rds masz date.

alen333
18-03-15, 16:14
Na tme.eu sa moduly sterujace tylko nie wiem czy ten ekran z navi jest obslugiwany. Jest tam modul po pioneera ale nie wiem czy to ten civic. Ewentualnie bierzesz modul normalny pod panasonic i zmieniasz ten ekran na zwykly i tez powinno chyba dzialac. Moze ktos sie wypowie co juz zamienial radio z navi jak wyglada sprawa po wywaleniu radia i co z tym wyswietlaczem. Dzieki temu modulowi dalej masz informacje o nawiewach i klimie dodatkowo zamiast rds masz date.

Ciężko to będzie ogarnąć, tak żeby wszystko działało... :(
Dowiadywałem się już w tej sprawie, generalnie problemem jest fabryczna navi, trzeba by pól kokpitu zmieniać, mało opłacalne

Grzesiek_P
18-03-15, 21:16
Chyba jedynie wyswietlacz plus plastikowa nakladka midzy nim a radiem no i ramka 2 din. Dla chcacego... :) generalnie koszt okolo 800-900zl ale te navi miglbys sprzedac.

przemek82
26-03-15, 19:58
Słuchajcie bo chyba pojechałem ostro z tym wytłumieniem, Ale pytanie do Was bo została mi najważniejsza sprawa do wytłumienia czyli tył za głośnikiem czy używaliście może jakichś filców czy cos w tym stylu jakichś gąbek samoprzylepnych bo właśnie się zastanawiam co z tym zrobić i jakoś pomysłu brakuje myślę właśnie żeby czymś takim miękkim wysłać tą przegrodę za głośnikiem.
Bo jak na razie mate mam tylko na wew części drzwi.

http://s17.postimg.org/fajqh5rin/wneka.jpg (http://postimg.org/image/iu5o6yu8b/full/)

Na razie wygląda to tak... Oczywiście zakryje tą dziurę wielka jeszcze :)
http://s13.postimg.org/po448jtbb/20150321_161411.jpg (http://postimg.org/image/7lb1hbxgj/full/)

I pytanie które głośniki pod same radio Waszym zdaniem hmmm , myślę o
http://allegro.pl/u-dimension-el-comp-6-wersja-i-kurier-gratis-i5081216755.html
http://allegro.pl/glosniki-audio-system-mx-165-plus-honda-opel-mdf-i5110982824.html

Ege
27-03-15, 00:13
Po co chcesz coś dawać tam?
Za głośnik nic miękkiego nie dawaj, a już na pewno nie żadne filce / gąbki, bo będzie łapać i trzymać wilgoć, a przy okazji może pachnieć. Pomijam już fakt że na akustykę i pracę woofera to nie będzie dobrze wpływało. Jeżeli już chcesz coś dawać, to ewentualnie Dynaxorb albo coś podobnego, ale to dopiero po odsłuchach, bo przeważnie nie ma takiej potrzeby.
Skup się na tym, aby dobrze okleić drzwi, żeby nic się nie odkleiło (szczególnie przy słabych matach), oraz żeby drzwi zrobić sztywno i szczelnie (oczywiście otwory odpływowe na dole zostawiasz wolne;).
Na ten duży otwór technologiczny najlepiej daj blachę/plexi/cokolwiek sztywnego bo sama cienka mata może nie za wiele dać.
Wyklejałeś dekarką?

Grzesiek_P
27-03-15, 05:41
Za glosnikiem daj kilka warstw tasmy dekarskiej. Wywal gabke jesli tam jest

przemek82
27-03-15, 06:48
Wyklejałeś dekarką?
Ta. Dlatego myślę co tam jeszcze dać :)
Tu pytanie wyklejać jeszcze tam gdzie napisane tu ? I czy wew stronę oklejać za głośnikiem tam gdzie sa te strzałki ze znakiem zapytania. Czyli chodzi mi o wew stronę wew strony drzwi samochodu. Jak tu lepiej wyjaśnić hmm ściankę wew do której przymocowany jest głośnik.

Otwory na odpływ wody nie są zaklejone nie chce żeby mi drzwi kolor zmieniły na złoty :)

http://s30.postimg.org/upfdioce9/20150326_200114.jpg (http://postimg.org/image/vrpk17v7h/full/)

Grzesiek_P
27-03-15, 08:47
Mozesz tam takze wykleic, nastepnie po zalozeniu dystansu dookola glosnika. Woda bedzie bez problemu tam splywala po tasmie

przemek82
27-03-15, 13:21
Dystanse do ufo które najlepiej wiadomo mdf ale takie żeby przeróbek nie trzeba było robic...

Te ? 2001r +

http://allegro.pl/dystanse-glosnikowe-mdf-honda-civic-2001-rzeszow-i5082986492.html

Silent
27-03-15, 13:36
Ja u siebie dystanse przypasowałem od opla astry f i pasowały idealnie. Coś takiego: http://allegro.pl/dystans-ramka-glosnika-165mm-opel-astra-vectra-i5186226961.html tylko że u mnie są z MDFu

przemek82
27-03-15, 13:53
Ja u siebie dystanse przypasowałem od opla astry f i pasowały idealnie. Coś takiego: http://allegro.pl/dystans-ramka-glosnika-165mm-opel-astra-vectra-i5186226961.html tylko że u mnie są z MDFu
To odpadają ja chce z mdf'u

mateusz199
27-03-15, 14:42
Zwykły uniwersalny dystans mdf bedzie w sam raz. A te oklejanie drzwi w miejscach o których pisałeś bym sobie odpuscił. To nie jest na tyle duża i płaska powierzchnia, która będzie wpadać w rezonans przy niskich tonach, a w szczególności z el comp 6 ;)

przemek82
27-03-15, 14:52
Zwykły uniwersalny dystans mdf bedzie w sam raz. A te oklejanie drzwi w miejscach o których pisałeś bym sobie odpuscił. To nie jest na tyle duża i płaska powierzchnia, która będzie wpadać w rezonans przy niskich tonach, a w szczególności z el comp 6 ;)
Chyba bedzie Audio System mx165plus
Jak za mało będzie dojdzie końcówka. Dystanse zamówione niestety nie z mdf'u ale bez przeróbek będzie

mateusz199
27-03-15, 15:16
Audio System bardzo fajny system. :)
Podejżewam, że i tak będziesz musiał podgiąć te kawałki blachy na wysokości otworków gdzie zaczepione były fabryczne głośniki, ale to wyjdzie w praniu jak bd montował. Polecam wymianę ew. poprowadzenie drugich grubszych przewodów do głośników.

przemek82
27-03-15, 15:50
Podejżewam, że i tak będziesz musiał podgiąć te kawałki blachy na wysokości otworków gdzie zaczepione były fabryczne głośniki, ale to wyjdzie w praniu jak bd montował. Polecam wymianę ew. poprowadzenie drugich grubszych przewodów do głośników.

Kable polecą lepsze jak będę wyprowadzał wzmacniacz do tego audio systemu bo mocy pewnie będzie brakowało na ori radiu. Jak na razie wole wstawić lepsze głośniki a powoli przyszłościowo wzmacniacz dołożyć.

Idę dalej do roboty :)
Tył wyciszam bardziej dla komfortu jazdy żeby ciszej było... Te cienkie blachy :)
http://s22.postimg.org/wvum64qj5/20150327_155228.jpg (http://postimg.org/image/5l9ay7nm5/full/)
picture share (http://postimage.org/)

Ps. Przeszły mi koło nosa głośniki audio system za 2 paki teraz już nie wiem co będzie siedziało .... ;/
Teraz co wybrać ? :)

vitia
27-03-15, 20:04
jest piwko jest robota hehe
apropo sprzedales te 18-tki

przemek82
27-03-15, 20:27
jest piwko jest robota hehe
apropo sprzedales te 18-tki
A dokładnie ładna pogoda piwko i się robi :) Jutro ciąg dalszy. Dziś na spokojnie wywaliłem folie zmyłem ten klej czarny z drzwi tylnych jutro machnę cały tył :)
Co do felg dalej mam czekam na chetnego albo sie wkurze wysle jak plastiki wszystkie i zrobia mi je w carbonie (hydrografika) za 400 zł bede nowki sztuki :P

przemek82
27-03-15, 21:40

I wyrwałem hahaha :) Audio System mx165 pro lepsze troche od plus ze zwrotnicami rockford fosgate z serii T152 ;p Cena zgaduj ? :)

Ege
27-03-15, 22:32
..ale że te AS mx165 mają grać pod zwrotnicami Rockford'a, czy jak? Musisz wiedzieć, że zwrotnice są "szyte" pod konkretne zestawienie głośników i podpinanie pod inne głośniki to trochę wbrew lege artis ;) Na pewno nie przyniesie to dobrych rezultatów.
Ile dałeś?

przemek82
28-03-15, 07:05
..ale że te AS mx165 mają grać pod zwrotnicami Rockford'a, czy jak? Musisz wiedzieć, że zwrotnice są "szyte" pod konkretne zestawienie głośników i podpinanie pod inne głośniki to trochę wbrew lege artis ;) Na pewno nie przyniesie to dobrych rezultatów.
Ile dałeś? 250 za komplet. Co do zwrotnic jak popsują to je sprzedam i zamówię ori do mx'ów. Zwrotnice będą mi potrzebne dopiero wówczas gdy podłączę końcówkę ? Bo do ori radia nie trzeba bawić się w zwrotnice dobrze myślę ?

Ege
28-03-15, 08:07
Zle myślisz. Potrzebne są zwrotnice. Jak podlaczysz bez to głośniki będą grały pełnym pasmem i spalisz tweeter. Seryjne też muszą byc jakoś filtrowane i ma pewno tweeter ma gdzieś jakiś kondensator po drodze. Mozsz podłączyć pod niego, żeby nie spalić tw, ale to też jest bez sensu;)

przemek82
28-03-15, 08:19
Zle myślisz. Potrzebne są zwrotnice. Jak podlaczysz bez to głośniki będą grały pełnym pasmem i spalisz tweeter. Seryjne też muszą byc jakoś filtrowane i ma pewno tweeter ma gdzieś jakiś kondensator po drodze. Mozsz podłączyć pod niego, żeby nie spalić tw, ale to też jest bez sensu;)

A co jest sensem ? Ciagnac nowe kable od radia pod zwrotnice i dopiero wyprowadzac twetter z niej. Myslisz ze nie da nic podlaczenie twettera i niskiego innego głośnika pod oryginalne kable wyprowadzone z radia ?

W ten sposób;
http://www.profet.pl/672,zestaw-2-drozny

Na 100% w originalnym wyprowadzeniu jest jakiś filtr do wysokich żeby nie zjarać twettera, moze wysoki nie zagrac tak jak nalezy przez ta redukcje w ori kablu wyciagnietymi do drzwi ale bez przesady... Wiec moim zdaniem podlaczenie pod oryginalne kable moim zdaniem bezproblemowo mozna podlaczyc bez zwrotnicy...

Ps. Na razie nie bede sie bawil w wyjmowanie i ciagniecia kabli od ori radia, dopiero jak kupie wzmacniacz bede sie bawil w wmontowanie 2 kanałowki i podpiecia zestawu. Poniewaz suba mam aktywnego.

Ege
28-03-15, 08:35
Końcówka radia daje niefiltrowane, pełne pasmo, czy ma wbudowaną zwrotnicę aktywną?
Jak podłączysz pod końcówkę bezpośrednio głośnik to będzie grał pełnym pasmem = tweeter pójdzie z dymem.
Seryjny tweeter też jest filtrowany pasywnie za pomocą kondensatora (nie wiem tylko gdzie on jest). Jak usuniesz oryginalny tweeter razem z kondensatorem, to się domyśl...
Sensem jest wymiana głośników która coś wniesie i pogra dłużej niż 5minut;)

Ja bym podłączył Twój zestaw pod oryginalna zwrotnicę i zasilił to z jednego kanału z radia.

Poczytaj trochę przed podłączaniem tego.
http://www.car-audio.waw.pl/PolskiCarAudioFAQ.pdf

przemek82
28-03-15, 08:39
Końcówka radia daje niefiltrowane, pełne pasmo, czy ma wbudowaną zwrotnicę aktywną?
Jak podłączysz pod końcówkę bezpośrednio głośnik to będzie grał pełnym pasmem = tweeter pójdzie z dymem.
Seryjny tweeter też jest filtrowany pasywnie za pomocą kondensatora (nie wiem tylko gdzie on jest). Jak usuniesz oryginalny tweeter razem z kondensatorem, to się domyśl...
Sensem jest wymiana głośników która coś wniesie i pogra dłużej niż 5minut;)

Ja bym podłączył Twój zestaw pod oryginalna zwrotnicę i zasilił to z jednego kanału z radia.

Poczytaj trochę przed podłączaniem tego.
http://www.car-audio.waw.pl/PolskiCarAudioFAQ.pdf

W sumie moze i racja pociagne wszystko od basowego ze zwrotnica na gore. Mnie tez zastanawia gdzie jest ten kondensator hmm

Ege
28-03-15, 08:43
Bez sensu jest podłączanie woofera który zagra pełnym pasmem, a tweetera pod jakiś "niewiadomo" jaki kondensator, który nie wiadomo jak będzie na niego wpływał. Przecież to nie ma prawa dobrze zagrać i nie rozumiem po co w ogóle wymieniałeś te głośniki.

Sposób z Twojego linka jest albo błędny, albo niedopowiedziany. Gwarantuje, że jak podłączysz w taki sposób tweeter to go od razu spalisz, a jak podłączysz pod oryginalne kable na zasadzie plug'n'play, to nie zagra dobrze.

Kondensator wydaje mi się, jest zaraz przy tweeterze.

przemek82
28-03-15, 08:49
Bez sensu jest podłączanie woofera który zagra pełnym pasmem, a tweetera pod jakiś "niewiadomo" jaki kondensator, który nie wiadomo jak będzie na niego wpływał. Przecież to nie ma prawa dobrze zagrać i nie rozumiem po co w ogóle wymieniałeś te głośniki.

Sposób z Twojego linka jest albo błędny, albo niedopowiedziany. Gwarantuje, że jak podłączysz w taki sposób tweeter to go od razu spalisz, a jak podłączysz pod oryginalne kable na zasadzie plug'n'play, to nie zagra dobrze.

Kondensator wydaje mi się, jest zaraz przy tweeterze.
To cieszę się że jestem tutaj i zawsze mi ktoś może dopowiedzieć to i owo :)
A chyba znalazłem kondensator, opornik grom wie co to który odpowiada za redukacje tego sygnału żeby nie zjarać twettera. Masz racje jakbym wsadził inny to bym prawdopodobnie zjarał go.

http://s21.postimg.org/50avyogjb/kondensator.jpg (http://postimg.org/image/jw9f69rxv/full/)

Ps. Czyli biore -/+ z twettera lub niskiego z ori daje pod zwrotnice od zwrotnicy juz podlaczam glosniki wszystko w temacie :)

PPs

Ile dałeś?
A do zestawu Audio System Mx165 (zwykłego, plus, pro) zamieszczone sa zwrotnice tylko do tweeterow oryginalnie wiec moim zdaniem lepsza zwrotnica poprawi ich efekt.
Bo do woofera idzie pelne pasmo. Albo pogorszy nie wiem w kazdym bardz razie w oryginale nie dawali zwrotnic do wooferow ;/

przemek82
02-04-15, 16:02
Up.
I czy ktos przerabial oryginalne gniazda na tweetery zeby je tam wpasowac bo jakos z zestawu audio system mx 165 trzeba kombinowac bo plug and play to raczej nie jest.

Grzesiek_P
03-04-15, 00:08
Nie mieszcza ci sie te gwizdki pod maskownicami? Tam jest sporo miejsca

przemek82
03-04-15, 20:42
Nie mieszcza ci sie te gwizdki pod maskownicami? Tam jest sporo miejsca

Zmiescilem ;p Powiem Wam ze pojechalem i podlaczylem glosniki u profesionalisty. Mialem zwrotnice ale nie od tego systemu a mam "system audio mx165 pro"
Wiec oporniki trzeba lutowac na wysokie itp.

Powiem ze jestem mega zadowolony dzwi wytlumione tylko w srodku bez boczkow gra o wiele lepiej niz sie tego spodziewalem na ORI radiu...

daromc
25-04-15, 21:51
Po założeniu subwoofera w bagażniku, trochę brakuje średnich tonów...
Przymierzam się do przodu, założenie:
-radio pozostaje fabryczne
-subwoofer (Excursion SX-8S4) w bagażniku napędzany Blaupunktem EMA 255 -jest
-zostało:wymiana przodu na nowy zestaw odseparowany
-budżet niewielki, dlatego myślę o używkach.
po przeczytanu forum wybór padł na Helixy B62C - Używki do znalezienia od 100 zł - trzeba polować

Co o tym myście?

Może ktoś ma do sprzedania tanio takie Helixy?

Grzesiek_P
26-04-15, 00:55
Mam helixy blue 62 sa super. Tylko ze pod seryjnym radiem wysokie tony zmasakruja Twoje uszy.

daromc
26-04-15, 07:28
Tylko ze pod seryjnym radiem wysokie tony zmasakruja Twoje uszy

W takim razie, jakie głośniki radzicie?

Grzesiek_P
26-04-15, 16:12
Kazde na seryjnym radiu tak zagraja. Jesli koniecznie chcesz seryjne radio kupuj jakies filtry na gwizdki zeby je przyciszyc bo -6 na radiu to dalej bedzie malo. Dodam ze helixy maja je dosyc lagodne.

daromc
26-04-15, 18:18
Dziś pobawiłem się ustawieniami radia/wzmacniacza..... zrobiło się miło :) dam sobie chwilę, może trafię helixy poniżej 100PLN, wtedy będzie można poeksperymentować :)

marcin316
26-04-15, 18:20
Do tłumienia wysokotonówki polecam zastosować tłumik L-pad zbudowany z rezystorów dostępnych w większości elektronicznych sklepów. Jego zaletą jest to, że nie przesuwa częstotliwości podziału oryginalnej zwrotnicy.

Ege
26-04-15, 18:31
Tak jak kolega wyżej napisał w razie potrzeby ściszenia głośnika można zastosować l-pad.
Tu masz schemat + tabelę. http://diyaudio.pl/content.php/68-Tlumik-%28L-pad%29

Osobiście uważam, że zabieg podmiany samych głośników za 100zł jest nietrafiony. Nie spodziewaj się rewelacji, bierz pod uwagę, że może być gorzej niż na seryjnych wooferach, szczególnie na nieprzygotowanych drzwiach.

daromc
26-04-15, 21:10
A więc:

Tu masz schemat + tabelę
dzięki, już przestudiowałem :)

Osobiście uważam, że zabieg podmiany samych głośników za 100zł jest nietrafiony
Czemu? dalej chce kupić Helixy b62C
Za 100 PLN można trafić na używane, były ostatnio na Allegro, spóźniłem się . Okazje się trafiają, trzeba być cierpliwym :)

szczególnie na nieprzygotowanych drzwiach
A kto powiedział, że są nieprzygotowane ? :)

Dzięki za podpowiedź z tłumikiem L-pad.

Silent
26-04-15, 21:30
Seryjne radio nie jest w stanie sensownie napędzić helixów. Seryjny panasonic ma 4x25wat mocy, wiem bo przerabiałem to u siebie. Zmieniłem końcówkę mocy na 4x45wat i ciągle było średnio, teraz mam wszystkie głośniki podłączone pod mały wzmacniacz blaupunkta 4 kanałowy i gra lepiej jak na radiu.

daromc
26-04-15, 21:39
W takim razie odpuszczę sobie, zostawię tak jak jest, a jest o niebo lepiej niż seria.

maverick147
27-04-15, 01:39
Proponuję kupić adapter USB i słuchać muzyki z pendrive. Najprościej i najłatwiej. Używam, polecam.
http://olx.pl/oferta/kabel-usb-honda...tml#623f7c4ce6

http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/z530/5305482/small/1.jpg (http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/Galeria/5305482/1) http://www.galerieallegro.pl/views/5305482/1.jpg

Silent
27-04-15, 11:03
Proponuję kupić adapter USB i słuchać muzyki z pendrive. Najprościej i najłatwiej. Używam, polecam.

http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/z530/5305482/small/1.jpg (http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/Galeria/5305482/1) http://www.galerieallegro.pl/views/5305482/1.jpg

Link nie działa

mar_kaz
27-04-15, 22:41
Witam wszystkich. Od niedawna jestem dumnym właścicielem UFO i na pierwszy ogień poszły światła dzienne (denerwowało mnie pamiętanie o włączaniu świateł oraz przygasanie deski w dzień). Projekt zakończony w mojej ocenie i ocenie moich znajomych sukcesem. http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?77339-%B6wiat%B3a-dzienne-w-UFO-pomys%B3y-na-monta%BF&p=2516326&viewfull=1#post2516326

Druga rzecz to rozbrajająco słabe audio w serii. Projekt numer dwa porządne wyciszenie drzwi, zestaw odseparowany Hertz ESK 165 z pełnoprawną zwrotnicą na przód (przeszczep z SAAB'a którego sprzedaje i w którym grało to na seryjnym radiu bardzo fajnie plus sub w bagażniku) i niestety totalna klęska. Z drzwiami postarałem się o wiele lepiej niż w SAAB'ie, a gra to jak rzucone na podłogę głośniki bez jakiegokolwiek pudła. Ręce mi opadły, kilka dni i dwie nocki, poharatane palce, wściekła żona, stęsknione dzieci, a tu efekt 0 słownie ZERO.
Głośniczki hondy w tylnych drzwiach grają niemal tak samo jak te z przodu (dodam że wyciszyłem wszystkie drzwi, żeby nie było). Dojdzie do tego woofer w bagażniku, ale to za jakiś czas, natomiast baza stereo jest do niczego. I tu mam pytanie do was fachowców czy powodem tego stanu rzeczy mogą być fabryczne cieniuteńkie przewody które idą do drzwi? Bo to jest mój jedyny trop, bo z tego co czytałem w tym wątku, akurat HERTZ z tej serii, którą mam daje sobie radę na fabrycznym radiu i to bez problemu.

Pytanie dodatkowe apropos Bass Works. Pojawiają się na allegro w granicach 200zł montowane z tego co wyczytałem w miejscu numer dwa pod radiem. W jaki sposób ten wzmacniacz jest łączony z radiem, czy potrzebna jest jakaś specjalna wiązka ze specjalnymi wtykami, czy może taka wiązka powinna wchodzić w skład Bass Works ala allegro i pomijając fakt cienkich przewodów, które jestem skłonny podmienić na coś grubszego (o ile to coś może zmienić) czy taki wzmacniacz poprawi znacznie odbiór na moim zestawie w przednich drzwiach, zaznaczam, że chodzi mi o względnie dobre stereo z porządną średnicą i lekkim basem którego przyprawię skrzynią JBL z piecykiem PYLE 840W (trochę za mocny, ale akurat taki mi się trafił).
Powtarzam, grało to w SAABie jak na moje potrzeby genialnie, a o wiele słabiej przyłożyłem się do drzwi.

Pozdrawiam szanownych i liczę na jakieś porady.

Ege
27-04-15, 23:49
Przyczyną na pewno nie są cienkie kable. W końcu wymieniłeś tylko głośniki a nie źródło zasilania. Szukaj problemu gdzie indziej.
JBL + PYLE 840W... aż się boję pytać dalej :rolleyes:
200zł za Bass Works stanowczo wolałbym przeznaczyć na jakiś przyzwoity, "budżetowy" używany wzmacniacz... Stanowczo.

Grzesiek_P
28-04-15, 01:11
Mi sie zdaje ze drzwi maja dosyc spora pojemnosc. Te same glosniki w 5 gen graly wedlug mnie lepiej. Z tym bassworksem dalbym sobie spokoj, lepiej samemu cos dobrac z uzywek.

Wind 323
28-04-15, 20:41
Ja ostatnio też zmieniłem głośniki na helixy plus dobre wyciszenie drzwi i seryjne radio gra o niebo lepiej i basik jest całkiem całkiem z dobrze nagranej płyty cd. Przewody zostawiłem oryginalne wiec to pewnie nie wina przewodów u ciebie....

Infi
29-04-15, 01:13
OEM radio to totalna kpina z audio, pierwsze co to wymiana na cos dobrego najlepiej jakas stacja 2din i juz wtedy mozna odczuc przeskok w jakosci dzwieku na oryginlanych glosnikach o kilka klas a co dopiero gdy do nowego radia da sie wygluszone drzwi i dobre glosniki. Wg mnie problem z hertzem jest taki ze oem radio jest za slabe by je ruszyc. na pewno nie jest to wina fabrycznego okablowania.

mar_kaz
29-04-15, 08:20
Dzięki za odpowiedzi, tego się obawiałem. Ale kilkadziesiąt stron wcześniej niektórzy zachwalali takie rozwiązanie na seryjnym radiu (ja lubię mieć deskę w oryginale, tak samo miałem w SAAB'ie).
A tak apropos radia, to pomijając jego makabrycznie niską moc, to czy pasmo jest dobre, gdyby zastosować jakiś mały piecyk 4 kanałowy gdzieś nad schowkiem np?
Zależy mi na takim kształcie deski i na tym co jest bo im mniej widać tym mniej chętnych na wybicie szyby ;)

Yak
29-04-15, 11:11
ja właśnie zakupiłem Bass Worksa na OLXie, czekam na przesyłkę... przy montażu tego planuję wyciszyć drzwi i dorzucić jakieś lepsze głośniki na przód... polecacie coś bo na tą chwilę myślę o Helixy b62C - pytanie tylko czy da radę napedzić bass works tegłośniki, jak nie to co wybrać żeby nie szaleć z kasą ?

Hayabusa
29-04-15, 12:08
ja właśnie zakupiłem Bass Worksa na OLXie, czekam na przesyłkę... przy montażu tego planuję wyciszyć drzwi i dorzucić jakieś lepsze głośniki na przód... polecacie coś bo na tą chwilę myślę o Helixy b62C - pytanie tylko czy da radę napedzić bass works tegłośniki, jak nie to co wybrać żeby nie szaleć z kasą ?

Zakupiłeś moduł wraz z wiązką ?

Yak
29-04-15, 19:40
Zakupiłeś moduł wraz z wiązką ?

Tak, bez niej był by bezużyteczny ;) - i to taniej niż na allegro bez wiązki... :)

kusiu
30-04-15, 00:26

Podpowiesz gdzie go wpinamy?

filipfm
30-04-15, 00:38
Wyglada jak kabelek do polifta w podlokietnik, jak komus sie zgubi oryginal

russso
30-04-15, 07:56
Witam!
Bardzo proszę o informacje posiadaczy radia 2 din w swoich civicach, czy u was też w słoneczne dni odbija się swiatło w radiu ze słabo coś widać? Mam zamontowanego balupunkta new york 830 i właśnie w słoneczne dni jak przyświeci słonce odbija się o wyświetlacz i słabo coś widać. Jak jest u Was?

Grzesiek_P
30-04-15, 13:10
Pewnie podobnie. Dlatego honda schowala wyswietlacz dalej i wyzej ;)

maly
30-04-15, 21:09
Niestety w słoneczne dni jest dramat :(

esbe
01-05-15, 14:11
a moje pytanie brzmi, czy jest mozliwosc wpasowania radia 1din w miejsce seryjnego ? tak zeby, deska zostala oryginalna i nie trzeba bylo nic przerabiac?

Silent
01-05-15, 22:13
a moje pytanie brzmi, czy jest mozliwosc wpasowania radia 1din w miejsce seryjnego ? tak zeby, deska zostala oryginalna i nie trzeba bylo nic przerabiac?

Nie da rady tak łatwo, żeby zmienić radio trzeba kupić ramkę z nawiewami i pod radio 2 din dodatkowo moduł co by wyświetlacz z zegarkiem działał

Kamilao88
02-05-15, 07:56
Widziałem gdzieś patent że radio było schowane w schowku pod radiem. Ja miałem podobnie zrobione w poprzednim samochodzie Toyocie Corolli E12. Tyle że jest troszkę zabawy z wiązkami...

Grzesiek_P
02-05-15, 20:04
Patent jest taki. Kupujesz modul sterowania z kierownicy. Podpinasz go a kable ciagniesz do schowka i tam trzymasz radio. Seryjne radio zostawiasz na miejscu nie podpiete a radiem ze schowka sterujesz z kierownicy. Albo kupujesz ramke i szuflade do ramek 2din/ 1 din i montujesz zwykle radio 1 din plus taka szuflade zeby nie miec dziury. Ja tak wlasnie zrobilem.

Ege
03-05-15, 14:38
Jest jeszcze taka opcja:
http://www.easca.pl/forum/gallery/images/upload/cf83e1d7486f7648660dee6ea9aee6e7.jpg
Seryjne radio jest odłączone od zasilania, a dodatkowe w miejscu gdzie był schowek połączone jest za pomocą 2connetcs (działa sterowanie z kierownicy).

Grzesiek_P
04-05-15, 05:51
Tego rozwiazania tez probowalem ale nie kazde radio tak przypasuje i w zasadzie nie ma do czego go przykrecic, do tego zostaje szpara bo dziura po szufladzie jest wieksza niz 1 din, wiec nalezaloby cos wyrzezbic.

donelvis
07-05-15, 22:07
Patent jest taki. Kupujesz modul sterowania z kierownicy. Podpinasz go a kable ciagniesz do schowka i tam trzymasz radio. Seryjne radio zostawiasz na miejscu nie podpiete a radiem ze schowka sterujesz z kierownicy. Albo kupujesz ramke i szuflade do ramek 2din/ 1 din i montujesz zwykle radio 1 din plus taka szuflade zeby nie miec dziury. Ja tak wlasnie zrobilem.

można zamontować takie radio dedykowane i nie trzeba wtedy wozić w bagażniku ori radia?
http://audiocarshop.pl/pl/p/Radio-dedykowane-Honda-Civic-VIII-Hatchback-UFO-06-2011r-Android/418

daro19828
07-05-15, 22:12
A do ori radia jaka zmieniarke pokecacie kupic zeby dzwiek byl z iphona i zeby dzialalo sterowanie z kiety ??

andkas
07-05-15, 22:28
A do ori radia jaka zmieniarke pokecacie kupic zeby dzwiek byl z iphona i zeby dzialalo sterowanie z kiety ??

Ośmiopłytową zmieniarkę Hondy (Panasonic) 08A26-SMG-KIT8.

Nypel
07-05-15, 23:08
można zamontować takie radio dedykowane i nie trzeba wtedy wozić w bagażniku ori radia?
http://audiocarshop.pl/pl/p/Radio-de...1r-Android/418

A można gdzieś kupić samą taka atrapę bez radia ?

donelvis
08-05-15, 08:17
A można gdzieś kupić samą taka atrapę bez radia ?

pewnie w ASO za chore pieniądze

Grzesiek_P
08-05-15, 08:23
Za Okolo 400zl mozna dostac, w aso chyba juz ponad 600

Saawrel
08-05-15, 08:25
eBay, allegro, oraz sporo sklepow tym chandluje. Szukaj frazy "2 din Civic 2006" i spokojnie znajdziesz. Cena to ok 450 -500pln

daromc
08-05-15, 15:35
Mam helixy blue 62 sa super. Tylko ze pod seryjnym radiem wysokie tony zmasakruja Twoje uszy.

Jeszcze jedna myśl:
A gdyby zamontować same woofery z helixów i zostawić resztę tak jak jest?

greku1410
08-05-15, 16:03
http://audiocarshop.pl/pl/p/Radio-dedykowane-Honda-Civic-VIII-Hatchback-UFO-06-2011r-Android/418

to radio to kiepski tablet za chore pieniadze, jesli ktos ma takie dziwne pomysly to radze sie wstrzymac, bo jakos w lipcu/sierpniu jak bede mial wolne to mam zamiar zajac sie stworzeniem takiego radia za nieduze pieniadze, potem udostepnie manuala, bo po co przeplacac ;)

donelvis
08-05-15, 23:49
to radio to kiepski tablet za chore pieniadze, jesli ktos ma takie dziwne pomysly to radze sie wstrzymac, bo jakos w lipcu/sierpniu jak bede mial wolne to mam zamiar zajac sie stworzeniem takiego radia za nieduze pieniadze, potem udostepnie manuala, bo po co przeplacac ;)

o to miło słyszeć, daj znać jak już będziesz coś myślał:)

Grzesiek_P
09-05-15, 00:35
Jeszcze jedna myśl:

Mozesz sprobowac. Helixowe tweetery sa spoko tylko nie pod seria.

greku1410
09-05-15, 22:41
o to miło słyszeć, daj znać jak już będziesz coś myślał:)

mysle caly czas, mniej wiecej wiem juz co i jak, brak tylko czasu na realizacje, bo jak wiadomo na papierze wszystko dziala, ale w praktyce zawsze cos wyjdzie niespodziewanego

przemek82
10-05-15, 12:34
Jeszcze jedna myśl:

Wyglusz drzwi wiecej to da niz zmiana samych glosnikow. Ja po wytlumieniu drzwi nawet seryjne glosniki jakos chodzily poprawilo dynamike bass konkretnie.
A po zmianie glosnikow niebo a ziemia... Szukaj glosnikow z duza efektywnoscia zeby poradzilo radio seryjne jak nie masz zamiaru wstawiac innego.

zomg
10-05-15, 18:36
Orientuje się ktoś jak wygląda kompatybilność złącza pod iPoda z urządzeniami nowszymi niż 4-5 generacji? Powinno działać?

rutkose
10-05-15, 20:29
Dziala, ale musisz kupic oryginalny lighting to 30din appla. Podroby tylko laduja telefon.

daromc
11-05-15, 21:24
Wyglusz drzwi wiecej to da niz zmiana samych glosnikow
samochód wygłuszyłem zaraz po zakupie.... by było ciszej :)

Szukaj glosnikow z duza efektywnoscia zeby poradzilo radio seryjne jak nie masz zamiaru wstawiac innego
papier przyjmie wszystko.
Jakie głośniki proponujesz?

mitusm
12-05-15, 17:58
Tyle pracy z wygłuszeniem, wymianą głośników a chcecie dalej grać z seryjnego radia ?
Mały wzmacniacz wejdzie nawet za radio, to powinna być pierwsza modyfikacja audio w ufo. Seryjne radio ma tragicznie małą moc.