Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Audio w 8 gen

Strony : 1 [2] 3 4 5

rommi
27-03-12, 22:23
Zastanawiam się jeszcze nad głośnikami na tył, ale to już by oznaczało wzmacniacz 5 kanałowy i dodatkowa para głośników.

Alix, w Twoim Cifie jest oryginalna klapa nad schowkiem w bagażniku? Jak to gra jak głośnik jest całkowicie przykryty klapą?

Jeszcze jedno, jak macie zasilanie wzmacniacza? Plus idzie z akumulatora ewentualnie przez kondensator ale minus ciągnęliście do akumulatora czy dawaliście na budę?

uniu1
27-03-12, 23:23
Ja mam plus z aku a masa z budy - grube przewody i kondensatora nie trzeba

bison
28-03-12, 11:27
Zastanawiam się jeszcze nad głośnikami na tył
Kompletnie bez sensu pomysl. Chyba ze chcesz zeby pasazerom na tylnej kanapie fajnie gralo. Poza tym musialbys poza dodatkowymi 2 kanalami jeszcze tlumic drzwi wiec dodatkowe koszty. Tam i tak trzeba by zalozyc jakies coaxy (wiec juz jakosc poleci) zeby nie rzezbic bo miejsca na gwizdek fabrycznie nie ma z tylu. Twoj wybor.
Co do podlaczenia pieca to tak jak pisze uniu1 (z tym ze odnosnie kondensatora moje zdanie znasz a z tymi GRUBYMI przewodami tez bym nie przesadzal-wazne zeby byly dobre jakosciowo OFC).

rommi
28-03-12, 11:38
Kompletnie bez sensu pomysl. Chyba ze chcesz zeby pasazerom na tylnej kanapie fajnie gralo. Poza tym musialbys poza dodatkowymi 2 kanalami jeszcze tlumic drzwi wiec dodatkowe koszty.
Tak tylko pomyślałem, żeby pasażerom coś tam grało. Mam TS więc tłumić trzeba będzie boki - tak czy inaczej to zrobię.
Co do przewodów to 35 mm2 bedzie git dla pieca, który mam na oku, oczywiście OFC. Pamiętacie ile potrzebuję metrów od akumulatora do bagażnika?

bison, wysłałem tobie PW. :)

Alix
28-03-12, 15:04
Ja tyłu nie mam a z tyłu nieźle słychać. Chyba, że wozisz audiofili na tylnej kanapie. Pamiętaj, że tyły trzeba kupić przynajmniej zbliżony model jak przody a najlepiej takie same i podobnie zamontować, inaczej dźwięk jest niespójny i do kitu - miałem tak w pierwszym aucie i kończyło sie fadem max. na przód żeby nie syfiły tylne budżetówki. I wciąż najlepiej będzie brzmiało jak kasę zamiast wywalać na tyły wsadzisz w jeszcze lepszy przód i wzmak...

Co do metrażu kabla to kup albo na zapas, bo zależy którędy Ci wiązkę puszczą i gdzie wyląduje wzmak, albo lepiej niech Ci instalator da ze szpuli ile wyjdzie, zapłacisz mu (zwykle jest wliczone w cenę instalacji). Co do kondensatora to nawet przy dobrych kablach nie warto z niego rezygnować (to też przetestowałem już na własnej skórze).

rommi
29-03-12, 12:15
ok, wzmak kupiony, mam nadzieję, że ten będzie tak jak sprzedający zapewniał. Używany ale bez przygód z serwisem. Tył sobie daruję, pozostaje przód plus sub w bagażniku.

Alix, możesz napisać jak gra u cibie sub jak zamkniesz klapę schowka - głośnik jest przykryty całkowicie, czy masz zrobiony jakiś otwór?

Alix
29-03-12, 17:06
Klapa nie jest na tyle szczelna, dodatkowo weszły podkładki z miękkiej gąbki 1cm w rogach które powodują że 1. nie domyka się do samego końca (ale tylko minimalnie, wygląda całkiem płasko podłoga, nie widać tego z zewnątrz) 2. plastiki nie rezonują o siebie. Także żadnego otworu nie ma - nie jest potrzebny. Może jakiś decybel w to ucieka, ale jest na tyle zapasu w basie w tej konfiguracji że nie czuć tego zupełnie - auto nie służy do zawodów SPL czy niekontrolowanego łupania...

Ege
29-03-12, 23:53
ja zostawiłem seryjne głośniki (wersia typeS), które są pod samym radio... a końcówkę włączam (mam taką opcje) tylko wtedy gdy ktoś chce słuchać z tyłu muzyki (czyli zdażyło mi sie 3 razy, że grało), IMO nie ma sensu wymieniać specjalnie z tyłu głośników, no chyba że faktycznie wozisz audiofili, jeżeli normal-user, to ta seria powinna im starczyć, a Ty niestety będziesz musiał na tę chwilę zacisnąć zęby;)

rommi
03-04-12, 13:16
Panowie, jak tam z chłodzeniem waszych piecyków w zabudowie? Stosowaliście jakieś wiatraki :D

P.S.Dzisiaj dojechał do mnie mój Genesis Four Channel , którego (jak myślę) kupiłem w okazyjnej cenie :p Po świętach zaprowadzam auto do magików od CA.

reekinek
03-04-12, 18:50
Gratulacje w zakupie piecyka to już prawdziwy Hi-End. Ale obrazu ostrzegam grzeje się nie miłosiernie i odradzał bym montaż w tej podwójnej podłodze.

rommi
04-04-12, 09:03
Gratulacje w zakupie piecyka to już prawdziwy Hi-End. Ale obrazu ostrzegam grzeje się nie miłosiernie i odradzał bym montaż w tej podwójnej podłodze.

Dzięki, wezmę to pod uwagę. Chcę wszystko upchnąć właśnie w tą wnękę - może da się go jakoś schłodzić. Twoją zabudowę zrobił LecAudio - możesz dać jakiś namiar, bardzo mi się podoba wykonanie.

reekinek
06-04-12, 09:54
Dzięki, wezmę to pod uwagę. Chcę wszystko upchnąć właśnie w tą wnękę - może da się go jakoś schłodzić. Twoją zabudowę zrobił LecAudio - możesz dać jakiś namiar, bardzo mi się podoba wykonanie.

http://www.lacaudio.pl/

rommi
30-04-12, 11:18
Sprzęt zainstalowany, zestaw na jaki się zdecydowałem to:
maty Dynamat + GMS
wzmacniacz Genesis Four Channel
głośniki przód Morel Ovation 6 (Focale wymieniłem na Morele)
Sub JL Audio 8W3v3 8''
Przewody DLS SL-5 PRO
Konwerter Hi-Low Genesis
Zestaw podłączony do oryginalnego radia - być może wymienię na 2dinową jednostkę. Sub zabudowany w miejscu koła zapasowego. Gra naprawdę nieźle :cool:

Ege
30-04-12, 12:58
masz moze zdjęcia jak to wygląda? chodzi mi głównie o zabudowę bagażnika.
pozdrawiam

rommi
07-05-12, 21:13
Link do albumu poniżej, przepraszam za jakość ale niektóre robiłem telefonem w trakcie montażu. Ogólnie jest fajnie, bo mam całkiem spore dwie przegrody :D

https://picasaweb.google.com/110502463172182805413/AudioCTS?authkey=Gv1sRgCMKsn82b2MGM3AE

Czy ktoś przerabiał temat wymiany jednostki z navi na jakieś radio 2DIN? Zastanawiam się nad wymianą dla poprawy jakości dźwięku. Jest jedno ALE ponieważ wyświetlacz nawigacji służy również jako wyświetlacz klimatyzacji. Oczywiście temperaturę mogę zobaczyć na drugim wyświetlaczu ale gdzie obecnie "dmucha" klima to już drugi wyświetlacz nie pokazuje :confused: no i co zrobić z wygaszonym wyświetlaczem od seryjnego navi po włożeniu jakiejś Alpine? Może macie jakieś pomysły lub ktoś przerabiał ten temat lub natknął się na opis jakiegoś rozwiązania, będę wdzięczny za każde info.

Ege
12-05-12, 09:24
dzięki za fotki.
Na prawdę fajny setupik...
Co do podmiany radia, to myślę, że nie powinno być problemu. Z brakiem info o klimie/godziny/itp jest chyba taka sama historia co w przypadku podmiany radia bez nawi. Connects2 powinno załatwić cały problem (ja kupiłem te kable za coś lekko koło 200zł razem z kablem od sterowania z kierownicy). WYDAJE mi się, że jak wsadzisz odpowiednie 2 din, z wyjściem na wyświetlacz zewnętrzny, obraz powinien wyjść na seryjny wyświetlacz navi w aucie.

rommi
13-05-12, 21:36
Ege, dzięki.
Jeśli chodzi o wyświetlanie informacji o klimie to nie jest tak jak w wersi bez navi.
W moim aucie, gdzie jest navi są dwa wyświetlacze:
1. mniejszy, wyświetla trzy wiersze (idąc od góry)
- godzinę
- nazwa stacji radiowej / nr utworu z CD
- temperaturę klimatyzacji - nic więcej, tylko temperaturę
2. większy, wyświetla wszystkie informacje w zależności od wyboru (audio, klima, map, info)

Tak więc jeśli włożę sobie nowe radio (niefabryczne) nie zobaczę pełnej informacji nt. klimatyzacji na dużym wyświetlaczu, ponieważ raczej nie będzie on działał z nowym radiem.
P.S. Na jednym ze zdjęć, do którego podałem linka wcześniej widać dwie linijki wyświetlane przez mały wyświetlacz. Klima była wyłączona całkowicie więc nie pokazywał temperatury..

Ege
15-05-12, 16:01
rozumiem. Nie wiem jak to dokładnie jest (musiałbyś spojrzeć w schematy, wiele wyjaśniają;) ale radio samo w sobie nie steruje klimą, tylko chyba ten pęczek kabli leci jakoś tam razem. Po prostu...
Wyciągnięcie ori radia nie spowoduje, że zniknie sterownik klimy, bo tak na prawdę możesz wszystko zmieniać (tak?), tylko odłączasz przy okazji kable przesyłające obraz na wyświetlacz, czy one przelatują przez radio czy connects, to to IMO nie ma znaczenia, sygnał leci dalej.
Nie wiem jak się zachowa niefabryczne radio z tym wyświetlaczem (czy będziesz mógł wyświetlać info z niefabrycznego na tym ekranie, czy jest tam jakiś przełącznik wejścia). Czy to się nie pogryzie np. z info od klimy, i czy w ogóle da się to podłączyć. nie wiem. Tego nie przerabiałem, ale connectsy raczej powinny działać jak w opcji bez navi.

no chybaże... nawigacją sterujesz w jakikolwiek sposób klimatyzacją, to zmienia postać rzeczy....

rommi
18-05-12, 08:24
Connecty powinny zadziałać, tylko zabrakłoby wyświetlania informacji z klimy. Jeszcze jedno przyszło mi do głowy, mianowicie połączenie bluetooth i sterowanie głosowe - bo coś takiego też jest w moim aucie :p i podejrzewam, że jest to wbudowane w ori radio.
Odpuszczę sobie temat wymiany tego radia głównie z powodu braku czasu. Lato idzie więc nie ma co siedzieć w garażu :cool:

mikocivic
27-05-12, 13:45
Pytanie z innej beczki. Chciałbym w mojej hani sedan z 2006 mieć możliwość podłączenia ipod i sterowania nim z radia. W jednym ASO twierdzili, że moje radio jest niekompatybilne i nia da rady. W kolejnym powiedzieli, że można i za... 1000 plnów mogą zamontować przejściówkę. Z kolei na alledrogo znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/adapter-ipod-honda-podlacz-ipod-a-do-samochodu-i2363290283.html. Co radzicie?

kwazar
05-06-12, 20:31
Witam!
Przeczytałem cały wątek, jednak nie znalazłem odpowiedzi na dręczące mnie pytania...
Chciałbym podłączyć do fabrycznego radia wejście usb. Po rozmowie z pracownikiem serwisu hondy zaczynam wątpić czy to możliwe. Powiedział mi, że wymaga to wymiany radia, całej wiązki kabli i kosztowałoby około 6 tyś. zł.:-( Lub założenia oryginalnego interface`u hondy za 1200zł.
>> uniu1<< wspominał, że można zmienić odtwarzacz na poliftingowy i jakiś moduł. Proszę o sprecyzowanie jak to jest naprawdę.
Nie chcę zmieniać oryginalnego wystroju deski. Jednak zależy mi na funkcjonalności radia.
Ciekaw jestem również, czy po zmianie radia i reszty na poliftingowe,(jeżeli to możliwe), interface usb również będzie widział tylko około 10-12 folderów na pendrive, tak jak emulatory zmieniarki dostępne np. na Allegro?
Tak na marginesie, zastanawiam się dlaczego podłączacie zewnętrzny wzmacniacz, szeregowo z istniejącym w fabrycznym odtwarzaczu? Jedynym rozsądnym wyjściem wydaje mi się wpięcie się przed nim. Myślę o wyprowadzeniu sygnału niskiego poziomu na zewnątrz do wzmacniacza, głośników itd...
Pozdrawiam.

uniu1
05-06-12, 22:21
Chciałbym podłączyć do fabrycznego radia wejście usb. Po rozmowie z pracownikiem serwisu hondy zaczynam wątpić czy to możliwe. Powiedział mi, że wymaga to wymiany radia, całej wiązki kabli i kosztowałoby około 6 tyś. zł.:-( Lub założenia oryginalnego interface`u hondy za 1200zł.

jest to możliwe i całej wiązki nie trzeba wymieniać. W polifcie do zwykłej wiązki honda dokleiła czarna taśmą izolacyjna dodatkową wiązkę odpowiadajacą za komunikację miedzy modułem a radiem. Wystarczy ja 'odkleić" od wiązki poliftowej i 'dokleić' do swojej.
..

>> uniu1<< wspominał, że można zmienić odtwarzacz na poliftingowy i jakiś moduł. Proszę o sprecyzowanie jak to jest naprawdę.
Nie chcę zmieniać oryginalnego wystroju deski. Jednak zależy mi na funkcjonalności radia.

Oczywiście miałem na myśli oryginalny moduł od polifta który jest montowany w poliftach pod deską poza radiem.

Ciekaw jestem również, czy po zmianie radia i reszty na poliftingowe,(jeżeli to możliwe), interface usb również będzie widział tylko około 10-12 folderów na pendrive, tak jak emulatory zmieniarki dostępne np. na Allegro?

Będzie widział wszystkie foldery na pendrivie które zawierają pliki mp3

Tak na marginesie, zastanawiam się dlaczego podłączacie zewnętrzny wzmacniacz, szeregowo z istniejącym w fabrycznym odtwarzaczu? Jedynym rozsądnym wyjściem wydaje mi się wpięcie się przed nim. Myślę o wyprowadzeniu sygnału niskiego poziomu na zewnątrz do wzmacniacza, głośników itd...

Jest opis tego na covinfo.com z obrazkami jak wyprowdzić wyjścia chinch do wzmaka zewnętrznego. Ja osobiscie wyprowadziłem sobie kabelki sygnałowe z wiązki pod podłokietnikem która idzie do tylnych głośników. podłączyłe ją do wejścia wysokopoziomowego na wzmaku

kwazar
06-06-12, 17:30
uniu1- Dziękuję za dokładne informacje. Dopiero tu na forum (oraz na PW) otrzymałem odpowiedzi. Prawie nikt ze sprzedających fabryczne odtwarzacze nie wie z jakiego są rocznika :-(
Teraz interesuje mnie bardzo, gdzie można dostać ten wspomniany moduł z kablami do polifta. Może ma ktoś jakieś namiary, bo chętnie przygarnę :-)
W moim mieście niestety nie ma szans.
Pozdr.

gak
09-06-12, 14:52
Czy ma ktos namiar (sklep) na sprawdzone pasujace dystanse z MDF do HB?
Wszedzie jest tylko ze do wersji po 2001 ale nie wygladaja jakby mialy pasowac :(
http://www.sklep.audiobas.pl/userdata/gfx/3f35084156180979ee863c6a2831d3ee.jpg

reekinek
10-06-12, 11:49
Nie lepiej zrobić samemu?:p

gak
10-06-12, 15:17
Nie lepiej zrobić samemu?:p

Pewnie ze lepiej ale od roku nie moge znalezc czasu zeby audio zamontowac klocki od roku leza w garazu dlatego im wiecej spraw outsource'uje tym wieksza szansa ze to kiedys zrobie :)

kwazar
12-06-12, 16:06
Przeglądałem podobne wątki na temat audio w UFO 2007 i myślę, że ten będzie najodpowiedniejszy...
Jak pisałem wcześniej chodzi mi o zamontowanie modułu USB w UFO z 2007 roku. Nie mylić z modułem do obsługi ipoda, o tym piszą w innym wątku.
Wiem już (uniu1- dzięki za pomocne wskazówki) że trzeba zmienić radio na poliftowe. Po długich poszukiwaniach w necie dowiedziałem się, że moduł taki (USB) występuje jako część zamienna tylko w USA, oraz w Japonii. Jest tam dostępny jako kit w komplecie z kablami i instrukcją montażu, link poniżej.
http://www.handa-accessories.com/insight/10usb.pdf
Mam też jego zdjęcie, ale nie mogę go załączyć.
Teraz mam prośbę, o wiadomość gdzie mógłbym takie coś kupić? Jeżeli ktoś ma na zbyciu, to proszę o kontakt.
Może być nawet sam moduł USB bez kabli, myślę, że jakoś sobie poradzę.
Pozdro.

butler.gdansk
12-06-12, 16:09
Przeglądałem podobne wątki na temat audio w UFO 2007 i myślę, że ten będzie najodpowiedniejszy...
Jak pisałem wcześniej chodzi mi o zamontowanie modułu USB w UFO z 2007 roku. Nie mylić z modułem do obsługi ipoda, o tym piszą w innym wątku.
Wiem już (uniu1- dzięki za pomocne wskazówki) że trzeba zmienić radio na poliftowe. Po długich poszukiwaniach w necie dowiedziałem się, że moduł taki (USB) występuje jako część zamienna tylko w USA, oraz w Japonii. Jest tam dostępny jako kit w komplecie z kablami i instrukcją montażu, link poniżej.
http://www.handa-accessories.com/insight/10usb.pdf
Mam też jego zdjęcie, ale nie mogę go załączyć.
Teraz mam prośbę, o wiadomość gdzie mógłbym takie coś kupić? Jeżeli ktoś ma na zbyciu, to proszę o kontakt.
Może być nawet sam moduł USB bez kabli, myślę, że jakoś sobie poradzę.
Pozdro.
A nie wystarczy sam X-carlink?

kwazar
12-06-12, 16:26
X-carlink widzi tylko kilka folderów. Opisany moduł jeżeli się nie mylę ale tak wyczytałem- 999.
Chodzi mi o to , aby włożyć do niego pamięć np. 8GB, a na niej 60 albumów i mieć spokuj z przekładaniem kart pamięci, czy tymbardziej płyt.
można to kupić np. tu, ale... nie mam jak.
http://www.accessories-honda.com/audio-interface-p-854.html
Poza tym Xcarlink jest do ipoda.

butler.gdansk
12-06-12, 16:31
X-carlink widzi tylko kilka folderów. Opisany moduł jeżeli się nie mylę ale tak wyczytałem- 999.
Chodzi mi o to , aby włożyć do niego pamięć np. 8GB, a na niej 60 albumów i mieć spokuj z przekładaniem kart pamięci, czy tymbardziej płyt.
można to kupić np. tu, ale... nie mam jak.
http://www.accessories-honda.com/audio-interface-p-854.html
Sam bym był zainteresowany pod warunkiem że by były widoczne nazwy i/lub tagi utworów.
Nie tylko do ipoda. Ma wejście usb, kartę pamięci i line in. Pod USB normalnie pendrive śmiga.

kwazar
12-06-12, 16:38
Masz rację przed chwilą znalazłem również z wejściem na usb i sd. Wcześniej widziałem wersję tylko na ipoda.
Moduł USB ten, o którym mówię pokazuje tagi. Poza tym jest pełna funkcjonalność radia również z kierownicy.

irecki26
26-06-12, 16:51
Panowie,montował ktoś u siebie coś takiego? Czy kolor odbiega od oryginału,jak z podłączeniem i jakością?

http://allegro.pl/nawigacja-honda-civic-radio-dvd-gps-tv-promocja-i2444116093.html

Ordi
27-06-12, 10:10
Chyba MILEK coś takiego montował w swoim SI. Z tego co wiem, to jest to Chinol... Napisz do niego co i jak sie to sprawuje...

irecki26
27-06-12, 10:30
Dzięki za info,jak chinol to chyba nie warty tej ceny

Ordi
28-06-12, 22:21
Kup sobie samą deske 2DIN + radio 2DIN i będziesz miał dużo lepszy efekt w podobnym hajsie ;-) Tzn radio 2DIN bez nawi kupisz fajne już za 1.500pln ale z nawi to już wiekszy hajs...

rommi
02-08-12, 13:39
Jakby ktoś chciał się pozbyć deski 2DIN + jakieś radio (może być bez Navi) to proszę o kontakt ze mną, ponieważ seryjne radyjko jak dla mnie jest bardzo słabe jeśli chodzi o źródło. Zainwestowałem w dobry zestaw więc pora na porządne źródło, najlepiej Alpine - mi bardzo odpowiada.

Ordi
02-08-12, 23:59
wiem, że swojego czasu LEONIK miał swój cały zestaw na handel... Podbij i zapytaj

rommi
07-08-12, 09:32
Dzięki Ordi, niestety Leonik wszystko juz sprzedał :(
Tak więc szukam dalej, ramka 2DIN + moduł do sterowania radiem z kierownicy.

Ordi
07-08-12, 12:53
ramka 2din w salonie coś około 450pln. Moduł z kierownicy ja ci mogę załatwić nowy z UK. Ale z racji, że PLN teraz nie za dobrze stoi, to może wyjść troche drogo... Jak coś to priv

rommi
09-08-12, 12:47
ramka 2DIN w salonie 467pln -10% rabatu :)
moduł do kierownicy, ile kosztuje i czy na 100% pasuje do wersji z seryjnym navi - są różnice w ilości kabli i wtyczkach (chyba) od standardu - muszę to jeszcze sprawdzić w schemacie.
zadałem pytanie odnośnie tego zestawu http://www.impulsecar.co.uk/product_details.php?productid=MjM= ale na chwilę obecną bez odpowiedzi

gak
12-08-12, 18:58
Jak juz mowa o 2 din to ja zaiwestowalem rok temu w alpine z navi i byl to jeden z gorszych zakupow w zyciu. Sam alpine super, bo czyta mi usb i ipody gra filmy, bluetooth z glosnomowiacym tez calkiem sprawdzie dziala ale navi to pomylka. Wczesniej uzywalem tomtoma wie cto alpine to jakas porazka do tego mapa sie przeterminowala a upgrade w alpine 100 euro ;) pirata nie znalazlem.

Kupilem sobie za 80 eur tomtoma na iphona i ipada a z tego w alpine nie korzystam. Swieci tam sobie na ekranie zawsze jak jade ale to tylko taki bajer z mapka gdzie jestem.

Podsumowujac, treaz kupilbym to samo ale bez navi za pewnie polowe ceny wiec nie idzcie ta droga.

rommi
13-08-12, 09:49
gak, cenne uwagi tutaj piszesz, ale mi chodziło o montaż radia 2DIN do auta w wersji z navi. Różni się ona tym od wersji bez navi, że ma dwa wyświetlacze oraz inną jednostkę sterującą, co za tym idzie inne jest też okablowanie.
Dlatego zadałem pytanie do firmy z UK o moduł do sterowania z kierownicy dla wersji Civica z navi - do tej pory nie dostałem odpowiedzi.
Zaczynam się poważnie zastanawiać nad jakimś procesorem ...:confused: a moze wyciągnąć sygnał z przedwzmacniacza :confused:

geshoo
15-08-12, 15:49
mam pytanie, da sie podłączyć wzmacniacz pod seryjne radio w civic ufo ? dużo jest przy tym modyfikacji ? przesuzkalem forum ale odp nie znalazlem
dzieki za odpowiedz

gak
15-08-12, 18:25
Jak kupisz reduktor napiecia lub wzmak z hi level input to malo, podlaczasz sygnal wychodzacy na glosniki.

Pytanko do osob ktore troche grzebaly... Jak najmniej inwazyjnie przejsc z kablami zasilania z kompry silnika do kabiny? Musze dociagnac prad do wzmaka pod schowkiem, patrzylem w nogach pasazera ale jakos slabo tam z przejsciem.

uniu1
15-08-12, 19:37
w dieslu jest na wysokości kolumny kierowniczej wiązka idąca do komory silnikowej takze tam się przebiłem

TRAFO
15-08-12, 20:26
w dieslu jest na wysokości kolumny kierowniczej wiązka idąca do komory silnikowej takze tam się przebiłem

W 5D właśnie w tamtych okolicach jest przepust kablowy, sam też się tam przepychałem.
Jak interesują cię zdjęcia to zapraszam na stronkę; żaba niżej a potem Krok po kroku -> Przepychanie przewodów.

http://krzp.w.interia.pl/honda/sygnatura/kreska.jpg

Moje modernizacje...
http://krzp.w.interia.pl/honda/sygnatura/zabcia.gif (http://www.trafo.za.pl/honda)

szerak
21-08-12, 23:12
witam, a ja mam takie pytanie, mam wersje Type S 2007 i ostatnio zastanawiałem się nad kupnem seryjnych głośników wysokotonowych tweetery ktore sa montowane w zabudowie lusterek bocznych, pytanie brzmi czy jak zdecyduje się na takie głośniki będę musiał pociągnąć kable do głośników w drzwiach czy jest możliwość podpięcia się od razu do jakiejś kostki?

Ordi
22-08-12, 13:22
ja miałem seryjne głośniki tylko te na dole w drzwiach. Wymieniałem je na u-Dimension El Comp 6 + kupowałem OEM oprawki tweeterów pod lusterka (aby ładnie wyglądało). Rozbierałem drzwi i nie było tam żadnych kostek ani kabli aby podłączyć pod seryjne głośniki dodatkowe tweetery...

Camaro
23-08-12, 14:15
Potrzebuję pomocy - jestem totalnym laikiem w kwestii nagłośnienia w aucie, ale potrafię stwierdzić, że seryjne głośniki w cifie słabo sobie radzą. Czytając ten wątek zdecydowałem się na stopniowe modyfikacje, aż osiągnę zadowalający efekt. Nie jestem audiofilem, wiec na początek chcę zmienić głośniki z przodu na Hertz DSK 165. I tu kilka pytań, bo nie rozkładałem jeszcze wewnętrznej tapicerki w aucie?
1. Czy żeby zmienić głośnik w drzwiach muszę zdejmować ich tapicerkę, czy wystarczy zdjęcie osłony fabrycznego głośnika i już można go odkręcić i zamontować nowy?
Odp.: Muszę ściągać cały panel z drzwi :/.
2. Czy dystanse w przypadku tych głośników są konieczne? Czy po ich ewentualnym założeniu osłona głośnika bez problemu wpasuje się na swoje miejsce?
3. Czy do zwrotnicy za danym głośnikiem mogę wpuścić kabel odczepiony od fabrycznego głośnika i dalej ze zwrotnicy do nowego głośnika? Czytałem, że cif ma już jakieś tam filtry po drodze do głośnika, ale gdzie one fizycznie się znajdują i czy muszę je usuwać?
Odp.: Filtry są tylko przy "gwizdkach" i są z nimi zintegrowane. Wymontowując gwizdki demontujemy je jednocześnie.
4. Gdzie umieścić zwrotnice - zmieszczą się gdzieś obok nowego głośnika?
5. Podobnie z głośnikami wysokotonowymi - wystarczy zdemontować ten trójkącik w drzwiach, odpiąć fabryczne gwizdki, podpiąć zwrotnicę i pod nie nowy głośnik wysokotonowy?
Odp.: Tak.
Auto to Civic fk2 w wersji sport. Wiem, że pytania z kategorii tych podstawowych, ale chcę wiedzieć, czy jeżeli nigdy czegoś takiego nie robiłem, to brać się za to samemu, czy komuś zlecać. Mam nadzieję, że efekt mnie zadowoli. Jeżeli nie, to później wygłuszenie drzwi. To już powinno mnie zadowolić, ale jak wiadomo - apetyt rośnie w miarę jedzenia.

No to sam odpowiem na pytania, na które znalazłem już odpowiedzi.

kwazar
03-09-12, 23:34
Witam!
Dzięki wszystkim za pomoc, szczególnie dla uniu1.
Trochę mi zeszło ze zmontowaniem tego wszystkiego, ale z różnych powodów nie mogłem wcześniej. Do rzeczy:
Znalazłem moduł USB od podobno Accorda na jakimś autozłomie. Po rozmowie telefonicznej i przesłanych zdjęciach stwierdziłem, że to to, czego szukam.
Kable zrobiłem sam, a potrzebne wtyczki kupiłem na Allegro. Po podłączeniu modułu do mojego radia (2007r) niestety nie wykrył modułu USB, tak jak było już mówione wcześniej. Jednak zmieniłem radio na poliftowe i ... prawie by było, ale musiałem jeszcze odwrócić przewody we wtyczce USB. Po zmianie kolejności na odwrotną, wszystko zagrało.
Teraz radio widzi czytnik USB z pamięcią 8GB, na której jest około 70 płyt !!! Wszystko funkcjonuje jak fabryczne. Jest sterowanie z kierownicy, oraz pokazuje tytuły utworów i inne opisy zapisane w plikach.
Piszę o tym dla potomnych :-) jakby ktoś chciał sobie założyć taki moduł, to jest to realne i myślę, że za całkiem przyzwoite pieniądze.
Pozdrówka.

arturek79
03-09-12, 23:39
Witam!
Dzięki wszystkim za pomoc, szczególnie dla uniu1.
Trochę mi zeszło ze zmontowaniem tego wszystkiego, ale z różnych powodów nie mogłem wcześniej. Do rzeczy:
Znalazłem moduł USB od podobno Accorda na jakimś autozłomie. Po rozmowie telefonicznej i przesłanych zdjęciach stwierdziłem, że to to, czego szukam.
Kable zrobiłem sam, a potrzebne wtyczki kupiłem na Allegro. Po podłączeniu modułu do mojego radia (2007r) niestety nie wykrył modułu USB, tak jak było już mówione wcześniej. Jednak zmieniłem radio na poliftowe i ... prawie by było, ale musiałem jeszcze odwrócić przewody we wtyczce USB. Po zmianie kolejności na odwrotną, wszystko zagrało.
Teraz radio widzi czytnik USB z pamięcią 8GB, na której jest około 70 płyt !!! Wszystko funkcjonuje jak fabryczne. Jest sterowanie z kierownicy, oraz pokazuje tytuły utworów i inne opisy zapisane w plikach.
Piszę o tym dla potomnych :-) jakby ktoś chciał sobie założyć taki moduł, to jest to realne i myślę, że za całkiem przyzwoite pieniądze.
Pozdrówka.

kolego możesz podpowiedzieć jaki to moduł z tego accorda, jakieś foto ?

kwazar
04-09-12, 19:59
Oczywiście, ale nie mogę dodać zdjęcia. Jak już wcześniej było wspomniane jest to moduł USB, czyli taka metalowa puszka z dwoma gniazdami. Jedno łączy się kabelkiem z radiem, a drugie z gniazdem USB np. w schowku.
Wyślę Ci maila, a jak mi odpowiesz (bo inaczej nie mogę dodać załącznika) to podeślę zdjęcia.

uniu1
04-09-12, 20:35
Jak już masz radio poliftowe to jeszcze można dołozyć AUXa tak jak jest w poliftowych podłokietnikach

Camaro
06-09-12, 09:57
Od niedawna jestem właścicielem Hani i chciałbym nieco poprawić brzmienie audio w aucie (pisałem o tym stronę wcześniej). Nie jestem audiofilem, stąd zmiany będą stopniowe, do momentu osiągnięcia zadowalającego efektu. Zakładam, że obejdę się na początku bez wzmaka. Na pierwszy ogień idą przednie głośniki i tu pytanie, które:
te: http://www.morele.net/hertz-dsk-165-3-479312/
czy te: http://car-tronic.pl/helix-b-62c-blue-nowosc-p918.html

I pytanie dot. dystansów - czy po ich założeniu głośnik zmieści się pod boczkiem drzwi bez żadnego "rzeźbienia"?

gak
06-09-12, 15:25
Jezeli chcesz poprawic dzwiek to wsadz tez troche maty gluszacej w drzwi, jezeli nei masz kasy i ochoty na gluszenie calych drzwi to wklej chociaz blache wokol mocowania glosnika i bezposrednio za nim (wewnatrz drzwi). Inaczej wstawianie hertza czy innego podobnego nie przyniesie wielkiej poprawy a moze nawet pogorszyc bo oryginalnie sa glosniki szerokopasmowe ktore daja lepsze wrazenie (niskobudzetowego) dzwieku. Glosniki musisz osadzic na pierscieniach MDF. Pomiedzy pierscieniem i blacha koniecznie mata gluszaca!

Co do wyboru to wstawilem takie HZ DSK do yarisa jak sprzedawalem (wymontowalem lepsze) graly pod samym radiem pioneera i bylo calkiem fajnie. Osobiscie kupilbym helixa ale to z czystej ciekawosci bo Hertzow juz mialem kilka a helixa nie. Opinie zbieraja dobre. Pod boczkiem zmiesci sie glosnik nawet 60-70 mm glebokosci montazowej. Tu bedziesz mial pewnie ok 55mm

Przy okazji zapraszam do lektury topicu ktory zalozylem i opisalem swoja instalke :) TUTAJ (http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?152238-Moj-pomysl-(i-wykonanie)-na-male-audio-w-Civic-VIII)

Camaro
06-09-12, 20:49
Dzięki za odpowiedź. A temat dot. zmiany audio u Ciebie jest tym, czego brakowało mi do pełni szczęścia - teraz wiem, czego się spodziewać :cool:

gak
07-09-12, 20:11
Moj temat z instalka zostal zamkniety przez tees1975

Szczerze mowiac spodziewalem sie "dzieki + podpiecia tematu" a nie zamkniecia ale widac tutaj admin reaguje na nowe wartosciowe tematy, zamiast na nic nie wnoszace wpisy ktorych wszedzie pelno.

Inne fora maja oddzielne dzialy do CA, nam widac musi wystarczyc 1 watek w ktorym na 31 stronach jest mniej niz w moim jednym wpisie.

tees1975 powinienes sie wstydzic swojego zachowania !!! Sporo sie napracowalem zeby przy okazji instalki zrobic male "know-how" szkoda ze tego nie doceniles i jeszcze zabierasz mozliwosc skorzystania innym userom.

Saawrel
07-09-12, 23:29
Ja tutaj jestem po stronie admina z zamknięciem tematu. Nie wiem czy jest taka opcja ale może się da przenieść cały wątek do tematu o Car Audio.
Powinieneś dać to do tego działu lub do wpisu o swoim samochodzie i było by super.

Oczywiście Gak wykonałeś kawał dobrej roboty!!!! Chwała Ci za to i podziękowania. Bo akurat ja bym na tym skorzystał gdyby sie temat pojawił wcześniej, a tak mam już pozakładane wszystko i nie chce mi sie zmieniać już nic. Na pewno będą kolejni ludzie którzy z chęcią będą czerpali z Twojej relacji.

Pozdro i jeszcze raz graty wiedzy i wykonania Car-Audio u siebie.

TRAFO
08-09-12, 06:56
Inne fora maja oddzielne dzialy do CA, nam widac musi wystarczyc 1 watek w ktorym na 31 stronach jest mniej niz w moim jednym wpisie.

Podtrzymuje, już dawno twierdziłem że temu forum jest potrzebny powiew świeżości. Dalej uważam że VIII-gen powinien być podzielony na działy i gdyby dać tam dział "zrób to sam" to znalazło by się w jednym miejscu sporo ciekawych samoróbek. Do tego ktoś, kogo interesuje samo CA i ma problemy z wyszukiwarką nie musiał by przeglądać wszystkich 1128 (na dziś) wątków.
Zresztą, pisałem już o tym tutaj:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?110597-Propozycja-kosmetycznych-zmian-na-forum/page5
i niestety ciągle bez odzewu :(

gak
08-09-12, 10:04
Moze admin na w d... CA i uwaza ze 1 watek na ten temat to az za duzo.
Przeciez "wystarczy" przeczytac 300 postow w 1 temacie i pewnie znajdzie sie informacje ktorej sie szuka. A jak nie to wytarczy dopisac 301 post.
Wszystkie tematy o aucie da sie zamknac przeciez w 10 postach... co z tego ze maja po 100 stron i 10 000 wpisow. Wazne ze jest "porzadek".
Bys sie admin wzial za robote i posprzatal te tematy, zeby byla w nich tylko "esencja", a nie zamykal nowe wartosciowe inicjatywy.
Dzialy CA czy DIY sa na wszystkich forach... ale tutaj nie bo warsztaty musza zarabiac :)

agrttc
10-09-12, 12:54
Witam, mam pytanie do bardziej ogarniających temat niż ją. Niedawno kupiłem civica 5d 2007 czyli przedliftowego jak rozumiem. Poprzedni właściciel zamontowal zestaw glosnomowiacy do nokii, standardowo oferowany w aso. Czy jest możliwość zamiany samej wtyczki tej od nokii, na usb, micro usb lub aux? Chce podłączyć inny tel, głównie do muzyki :) Jest to możliwe wymieniając samą wtyczkę? Bo jak rozumiem reszta jest już podpięta do radia?

Camaro
24-09-12, 13:51
Ile mat wygłuszających potrzebuję do częściowego wygłuszenia drzwi przednich w 5D?
Czy te maty są ok.: http://allegro.pl/stp-silver-mata-wygluszajaca-75x53-cm-fv-warszawa-i2645615337.html?

Saawrel
24-09-12, 18:06
już w opisie już masz napisane ze 5-6 na parę przednich drzwi oraz wymiar jednej maty, wystarczy zmierzyć wymiar drzwi i będziesz wiedział ile dokładnie ci trzeba. Na zapas bierzesz po jednej więcej i masz po problemie.

Camaro
24-09-12, 19:31
Tak, tylko ja nie chcę wyklejać całych drzwi, a jedynie pojechać po minimum. A tam już nie ma takiej informacji.

Saawrel
24-09-12, 23:59
Ja nie jestem specem od car audio ale musisz pokryć całe skrzydło drzwi bo inaczej nic ci to nie da. Minimum to jest jedna warstwa na drzwiach. Jak zamierzasz robić tylko trochę to nie rób w ogóle, a pieniądze daj głodnym dzieciom, bo inaczej wyrzucisz je w błoto!

bisiorro
25-09-12, 00:52
Dobry Wieczór!

Z góry przepraszam jesli nie potrafie znaleźć odpowiedzi na moje pytania w juz istniejących watkach, ale było by miło gdyby ktoś zechciał mi pomóc.

Mam 5D Comfort, 1.8, 2007r. No i problem z systemem audio. A mianowicie: Ze dwa miesiące temu pierwszy raz zauważyłem, że wyświetlacz od radia zaczyna dziwnie zachowywać się podczas deszczu (wcześniej czytałem, że ktoś juz miał taki problem). Podświetlały się wszystkie znaki na tym wyświetlaczu jakie tylko fabryka wymyśliła. Ale to bym jeszcze zniósł. Co gorsza cały system audio zaczynał świrować. Urządzenie cały czas chciało przełączac się w tryb AUX co uniemożliwaiło słuchania czegokolwiek. Zaznaczam, że na początku pojawiało się to tylko podczas ulewy. Byłem z tym w warsztacie ale powiedzieli mi, że trudno im cos stwierdzic i zebym szybko przyjechał jak sie tak zrobi. Dzis sie załamałem. Droga Lublin - Wrocław- Suwałki, ani kropli deszczu, zero wilgoci i to samo a nawet gorzej. Wszystko sie podswietliło, i tak swieciło ze 4 godziny. Odtwarzacz chciał sie przełączać w AUX, nie dało się go wyłączyc cywilizowanymi metodami, czasem wysweitlacz wracał do normalnego stanu ale radio nie chciało zlapac zadnej stacji. Czaem działał tylko odtwarzacz MP3 ale dzięk był zdeformowany, no sodoma i gomora. I teraz pytania: miał ktoś coś podobnego? Jak sobie z tym poradzic poza wymianą radia? I koncu jeśli nie da się inaczej poradzić to jaki jest koszt wymiany tegoż? Dzięki za pomoc!

Yotomeczek86
25-09-12, 00:56
Możliwe że są gdzieś zimne luty na płytce radia... Musi to ogarnąć jakiś elektronik... Ale jeśli mam być szczery - wyjdzie naprawa podobnie co używane radio chyba.

gak
25-09-12, 10:00
Nie no nie jest tak zle. Kazdy centymetr wyklejonej blachy zmniejsza jej rezonans wiec nie mozna powiedziec ze cale albo wcale. Wyklejenie "calych" drzwi jest niemal niemozliwe bo jest za duzo zakamarkow. Do tego maty waza wiec drzwi potem sa mocno obciazone.

Jezeli chcesz wyklejac minimum to:

1. jak najwieksza powierzchnia za glosnikiem tam idzie najwieksze cisnienie
2. mata pomiedzy blacha a pierscieniem na ktorym osadzasz glosnik (i okolice tej strefy) tu drgania przechodza bezposrednio z glosnika

generalnie im dalej od glosnika tym bardziej mozna odpuscic, bo jezeli drzwi nie zlapia rezonansu przy glosniku to dalej juz nie powinny drgac.

Ja osobiscie jestem tez za zaklejaniem dziur ktore odslonisz zdejmujac takie piankowe gowno zainstalowane oryginalnie. dzieki temu woda z wnetrza drzwi nie pada na tyl tapicerki drzwi.

Camaro
25-09-12, 11:30
Czyli wygłuszenie leci tak (w kolejności pracy):
1. jak największa powierzchnia za głośnikiem
2. mata między blachą a pierścieniem mdf i bezpośrednie okolice
3. wszystkie otwory powstałe po usunięciu piankowej "osłony"
4. pozostała część, jeśli coś zostanie z mat.

Jakich w miarę budżetowych mat użyć - STP (trochę drogie), co sądzicie o Boll Flex?
gak jakich użyłeś u siebie tutaj (http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?152238-Moj-pomysl-%28i-wykonanie%29-na-male-audio-w-Civic-VIII&p=1743019#post1743019)? Te wyklejone już drzwi zostawiłeś tak, jak są na zdjęciu?

gak
25-09-12, 12:13
No mniej wiecej tak... ale jak zrobisz pkt 3 to w pkt 4 juz sie nie dostaniesz do srodka drzwi ;)

Jezeli masz na prawde niski budzet to uzywaj mat bitumicznych typu BOLL itp... lub maty dekarskiej TYTAN (te moga troche smierdziec jak sie drzwi nagrzeja w upale)
Polecam jednak maty audio gdzie masa jest zupelnie inna niz w bitumicznych (jakby kauczuk) i nie reaguje tak mocno na podgrzanie.

Ja uzywalem kiedys Dynamat teraz hollywood sound taka rolka trunk kit starczyla na w miare dobre gluszenie 2 drzwi w wersji 3D

No i pamietaj ze mata przyklejona nie znaczy wygluszone ;) Mata musi jak najwieksza powierzchnia przylegac do blachy, dlatego trzeb aja dobrze dociskac walkiem. Mozna przykleic mate w ten sposob ze wyglada swietnie ale przylega na 50% swojej powierzchni.

http://gorg.pl/foto_net/CA_CTR/stage_2/cactr16.jpg

Jeszcze ktos prosil o fotke zmontowanego kokpitu, wsadzam tu bo niestety moj topic zamkniety.

http://gorg.pl/foto_net/CA_CTR/kokpit.jpg

Camaro
25-09-12, 13:07
OK., dzięki. Pójdę w takim razie w maty STP SILVER (już nie bitumiczne, a z gumy butylowej) i dużo tańsze od Dynamat i Twojego zestawu ;)

Wszystko pięknie, łądnie, już przymierzam się do zakupu głośników Hertz'a, a tu zonk - DSK 165 są w dwu rodzajach:confused:
Które będą pasować do UFO (zauważyłem, że różnią się rozmiarem tweeterów - w 165 są 15mm, w 165.3 mają już 24 mm)? Dla przykłądu:

1. DSK 165: http://allegro.pl/hertz-dsk-165-dsk165-glosniki-dystanse-bmw-3-e46-i2595226343.html
2. DSK 165.3: http://allegro.pl/hertz-dsk-165-3-160w-gwarancja-pl-okazja-fv-i2617287506.html

irecki26
05-11-12, 19:36
Panowie, chce zamienic swoje radio na seryjne z RDSem. Mam pytanie czy radia hondy zabezpieczone są jakims kodem. Chcę cos znaleźc na allegro i nie wiem czy jak ta sprawa wygląda

zyga502
05-11-12, 20:01
radia do civica 4d nie są zabezpieczone kodem,radia z RDS są od 05.07r także takiego rocznikowo radia szukaj jak coś

irecki26
05-11-12, 20:28
Dzięki za odp. Mam radio z 2010r jest na nim napisane rds więc na 100% ma. Czy bede mial jaie dodatkowe funkje z radiu z tego rocznika?

zyga502
05-11-12, 20:34
hm nie spodziewaj się jakiś "wodotrysków",wersja auta comfort od wersji exe wyróżniała się głównie tym ,że exe ma zmieniarkę na 6 płyt,poza tym podstawowe opcje basów itp,nie jesteś koneserem :-) to radio wystarczy w zupełności...

irecki26
05-11-12, 20:56
hm nie spodziewaj się jakiś "wodotrysków",wersja auta comfort od wersji exe wyróżniała się głównie tym ,że exe ma zmieniarkę na 6 płyt,poza tym podstawowe opcje basów itp,nie jesteś koneserem :-) to radio wystarczy w zupełności...

No i teraz rozkminka czy warto dla samego rdsu wydawać parę stówek... :)

zyga502
06-11-12, 08:42
hm trudno powiedzieć,no i zależy ile jest tych stówek :D

irecki26
06-11-12, 09:31
no parę jest (nie za dużo :) ). Wątpie bym swoje stare sprzedał

Camaro
26-11-12, 09:32
Czy jest sens podpinać wzmacniacz pod seryjną instalację w Civicu? Chodzi mi o same kable, bo głośniki już zmienione (Hertz DSK 165.3). Od razu zaznaczam, że brakuje mi tylko niskich tonów, a nie chcę zmieniać radia.

buri
26-11-12, 11:44
Czy jest sens podpinać wzmacniacz pod seryjną instalację w Civicu? Chodzi mi o same kable, bo głośniki już zmienione (Hertz DSK 165.3). Od razu zaznaczam, że brakuje mi tylko niskich tonów, a nie chcę zmieniać radia.

moim zdaniem jest sens, bo te Hertze ktore masz z seryjnego radia w ogole nie sa zasilone jak chodza pod samym radiem i na pewno uslyszysz roznice jak podlaczysz wzmacniacz.
ja tak wlasnie zrobilem jak wymienilem glosniki ale bylem rozczarowany mimo wszystko, bo brakowalo mi niskich wlasnie - ja mam Morel Tempo6. Potem dolozylem suba w schowku i dopiero jest tak, jak tego oczekiwalem, ale Hertze maja inna charakterystyke i mozliwe ze wystarczy Ci jak je odpowiednio zasilisz

Camaro
26-11-12, 12:03
Poszedłem w stronę aktywnego suba do bagażnika. Dam znać jak to gra po podłączeniu.

Ordi
20-12-12, 15:23
Jakby kogos interesowało to Honda zrobiła promocję na zestaw video dla pasażerów:
http://honda.pl/pl/samochody/moja-honda/promocje-na-serwis-czesci-i-akcesoria/169-zestaw-rozrywkowy-dla-pasazerow-tylnych-siedzen.html

Camaro
28-12-12, 11:01
OK., kable sygnałowe i zasilające podciągnięte do bagażnika. Podpowie mi ktoś (najchętniej foto), gdzie w hatchback'u z tyłu podpiąć masę?

uniu1
28-12-12, 18:58
Ja połączyłem kabelek masowy z śrubką która trzyma tylne siedzenie

Camaro
28-12-12, 20:16
Ja zrobiłem to tak jak poniżej i pytanie, czy nie ma jakiegoś lepszego miejsca?
http://images41.fotosik.pl/1889/1e473b9a7320cbbamed.jpg

Pazura
18-02-13, 17:44
Mam zamiar zamontować oryginalne wysoko tonowe głośniki mojej hondzie 06. I mam pytanie jakie kupić zwrotnice i czy fabryczne radio da rade z całym audio w aucie.

gak
18-02-13, 18:23
Ja zrobiłem to tak jak poniżej i pytanie, czy nie ma jakiegoś lepszego miejsca?
http://images41.fotosik.pl/1889/1e473b9a7320cbbamed.jpg

Masz chlopaku odwage ze cos takiego w bagazniku trzymasz :)

Pamietaj ze "czarnym" kablem idzie taki sam prad jak "czerwonym"... a przewodzenie tamtej srubki do masy chyba nie jest rowne przewodzeniu na trasie akku --> wzmak (czerwony kabel).

Innymi slowy... wlewasz do wiaderka wode wezem o srednicy 10mm2, a "wyciagasz" wezem o srednicy powiedzmy 7mm2.

Niby wszystko dziala bo cisnienie wody jest nie wieksze niz maksymalna przepustowosc weza 7mm... ale co sie stanie jak cisnienie wzrosnie?

Podpowiem... wezyk 10mm2 wytrzyma :P

TRAFO
18-02-13, 20:47
Mam zamiar zamontować oryginalne wysoko tonowe głośniki mojej hondzie 06. I mam pytanie jakie kupić zwrotnice i czy fabryczne radio da rade z całym audio w aucie.

Rzuć sobie okiem TUTAJ (http://allegro.pl/zwrotnica-glosnikowa-dwudrozna-mono-gms-car-i2962770480.html).
Nie drogo, wygląda solidnie i nie ma filozofii z podpięciem.
Wejście to wiadomo, a wyjścia są dwa, jedno na głośnik w drzwiach a drugie na wysokie.
Oczywiście musisz kupić 2 szt :)

Camaro
18-02-13, 22:17
Masz chlopaku odwage ze cos takiego w bagazniku trzymasz :)

Pamietaj ze "czarnym" kablem idzie taki sam prad jak "czerwonym"... a przewodzenie tamtej srubki do masy chyba nie jest rowne przewodzeniu na trasie akku --> wzmak (czerwony kabel).

Innymi slowy... wlewasz do wiaderka wode wezem o srednicy 10mm2, a "wyciagasz" wezem o srednicy powiedzmy 7mm2.

Niby wszystko dziala bo cisnienie wody jest nie wieksze niz maksymalna przepustowosc weza 7mm... ale co sie stanie jak cisnienie wzrosnie?

Podpowiem... wezyk 10mm2 wytrzyma :P

A wężyk 7mm nie. Gdzie w takim razie lepiej podpiąć masę? Nie chce mi się ciągnąć jej spod aku, bo za dużo z tym zabawy. Pytanie więc, gdzie w bagażniku lub niedaleko niego jest do tego dobry punkt? Obecne rozwiązanie znalazłem gdzieś tu na forum albo na innym dot. civic'ów.

uniu1
18-02-13, 22:54
Ja wziąłem masę z śruby którą przykręca się dolne trzymanie pasa

piter7766
18-02-13, 23:22
Nie chce mi się ciągnąć jej spod aku
I bardzo dobrze,bo to poważny błąd w zasilaniu wzmacniaczy Car Audio,tak robić nie wolno!!

Pazura
19-02-13, 01:16
A z radiem nie powinno być jajec? Wiadomo 1 raz robię takie coś to się człowiek boi :) Czyli ta zwrotnice bez problemu?

gak
19-02-13, 09:57
I bardzo dobrze,bo to poważny błąd w zasilaniu wzmacniaczy Car Audio,tak robić nie wolno!!

Czy mozesz rozwinac swoja mysl... bo pozwole sobie stwierdzic ze to jakies brednie sa :)

Co do masy w bagazniku lub okolicach to nie pomoge bo mam wzmaka pod schwokiem pasazera... jezeli juz wybierasz taki polsrodek (masa do karoserii), to sruba musi byc porzadna i wchodzic prosto w blache, najlepiej byloby jeszcze odizolowac blache na styku z oczkiem, innymi slowy zdrapac farbe.

Camaro
19-02-13, 16:59
A co sądzisz o rozwiązaniu uniu1 z postu z poprzedniej strony?

Ja wziąłem masę z śruby którą przykręca się dolne trzymanie pasa
Pracy nie za wiele, a rozwiązanie być może lepsze?

gak
19-02-13, 20:32
A co sądzisz o rozwiązaniu uniu1 z postu z poprzedniej strony?

Pracy nie za wiele, a rozwiązanie być może lepsze?

Nie widzialem tej sruby wiec nie chce sie wymadrzac na jej temat. Na pewno bedzie lepsza niz ta w bagazniku. A nie sprawdzales czy nie ma jakiegos gwintu od trzymania kola zapasowego pod plastkiem ktorym jest wypelniona wneka? Moze robia taka sama karoserie tylko w jednych daja kolo w innych przykrywaja. Z tego co pamietam w tunelu kolo recznego bylo chyba kilka nielakierowanych elementow do ktorych mozna sie przykrecic. Z tymi srubami to tez jest roznie jak podlozysz oczko to czasami moze wygladac ze jest git a przywiera tylko malym kawalkiem. Wiesz zawsze mozesz zrobic 2 masy... :) szerszy wezyk na wylocie nie powinien zaszkodzic.

uniu1
19-02-13, 20:54
Śruba która trzyma tylne pasy jest duża - chyba na klucz 19 lub 21 dodatkowo gwint w karoseri na tą srube jest głęboki, takze połaczenie jest dobre

Camaro
19-02-13, 22:30
Dzięki. W weekend spróbuje to ogarnąć :)

Kaloteck
20-02-13, 18:52
Ogólnie to seryjne audio gra naprawdę nieźle, po co tam jeszcze dłubiecie ;) ?

Camaro
20-02-13, 19:23
A z czym porównujesz seryjne audio Civica? Bo z tego wynika chyba taka opinia.

piter7766
20-02-13, 20:20
Camaro , jaki subwoofer aktywny montujesz? Bo ja też myślę o takim rozwiązaniu.

Camaro
20-02-13, 22:53
Nie montuje, jakiś czas temu zamontowałem :)
Nie oczekiwałem łomotu, a jedynie ładnego basu i pod tym kątem kupiłem Blaupunkta GTB 8a. Zaraz pewnie ktoś rzuci, że to był zły wybór, ale moje potrzeby zaspokaja w 100% i to się liczy.

piter7766
21-02-13, 17:23
he,he o tym samym myślę,tylko ja chcę go umieścić pod tylną kanapą (bagażnik ma zostać nie tknięty).Przerobię skrzynkę,lub zrobię od podstaw nową pod wymiar żeby wlazła i będzie git.Myślałem o tych płaskich subwooferach ,ale są dużo droższe i mają małą pojemność,więc myślę że ten GTB8a będzie dobry,a na przód helix B62C + wytłumienie drzwi i wsio.Powinno sobie grać przyjemnie :D
A i jeszcze jedno pytanie,jak się dobrać do przewodów od tylnych głośników (3D)? Trzeba zdejmować tylne boczki,czy jest jakieś prostsze dojście ?

Camaro
21-02-13, 18:16
Przeciągając kable tunelem środkowym dobrałem się do wiązki i stamtąd pociągnąłem kable. W moim przypadku było to najprostsze rozwiązanie i najmniej było z nim kombinowania.
Oprócz tego wygłuszyłem przednie drzwi i wrzuciłem do nich Hertze DSK 165, albo jakoś tak ;) Powiem Ci jednak, że ogromenj różnicy przy głośnikach nie poczułem. Gdybym miał się znowu z tym grzebać, to od razu podpiąłbym je pod wzmak i Tobie to polecam.

mateusz199
22-02-13, 00:36
Witam, kolego piter7766, wygłusz dobrze drzwi a usłyszysz różnice nawet na ori głośnikach, co do tego GTB8a miałem okazję posłuchać i nie polecam (wolałbym dołożyć kilka groszy i kupic mds08). A co do przednich głośników gdyby kolega był zainteresowany, to mam na sprzedaż Morel Tempo 6 (wiecej na pw).

Pazura
09-03-13, 13:54
Chcąc dołożyć tweetery do civic '06 1,4 mam kilka pytań:
Jakie dobre zwrotnice kupić?
Czy radio da rade czy może już czuć obciążenie.
I czy dużo z tym roboty jest?

gak
17-03-13, 14:49
Chcąc dołożyć tweetery do civic '06 1,4 mam kilka pytań:
Jakie dobre zwrotnice kupić?
Czy radio da rade czy może już czuć obciążenie.
I czy dużo z tym roboty jest?

Z tego co piszesz wnoskuje ze Twoja wersja nie ma glosnikow wysokotonowych seryjnie.

1. jezeli dobrze pamietam zwrotnice do tweetera (filtr gornoprzepustowy) mozna zrobic ze zwyklego kondensatorka, w sieci znajdziesz kalkulatory zeby obliczyc jaki kondensator zastosowac do Twojego glosnika.

2. skoro seryjnie sa tez zestawy 2 drozne to radio (zakladam ze jest to samo) daje rade

3. Zalezy czy masz przygotowane miejsca przy lusterkach. Im bardziej przypominaja wersje z zestawami 2-way tym mniej roboty. Kabelek mozesz sobie pociagnac od glosnika szerokopasmowego co masz w drzwiach, podejrzewam ze tam pasmo nie jest filtrowane.

Innymi slowy, rozbrajasz drzwi, demontujesz glosnik, podpinasz sie z kabelkiem ktorym przez zwrotnice puszczasz sygnal do tweetera. Kwestia montazu tweeterow zalezy od tego co masz przy lusterkach.

piter7766
21-03-13, 22:09
Pytanie,mam zamiar podłączyć do radia OEM wzmacniacz,czy sterowanie wzmacniacza (remote control) z wyjścia na wzmacniacz antenowy to dobry pomysł? Dokładnie chodzi mi o to czy +12V na tym wyjściu jest po włączeniu i radia i CD. Bo jak po przełączeniu na CD znika ,to mój plan legnie w gruzach ;);):D

gak
21-03-13, 22:53
Nie odpowiem na Twoje pytanie bo nie mierzylem czy na antenie jest napiecie caly czas. Wez pod uwage ze wzmak moze po tym polaczeniu puszczac jakies zaklocenia do anteny ale to tylko przypuszczenia. Kiedys nie mialem rmt w innym aucie to podlaczylem pod zapalniczke. Odpalal sie razem z kluczykiem i bylo ok.

russso
02-04-13, 11:01
Witam!
Mam do Was takie pytanie, czy zakładał ktoś z was radio 2din z nawi? Myslałem nad balupunktem new york 830 albo jakie polecacie? Wiem że potrzebne mi bedzie: http://allegro.pl/zestaw-montazowy-2din-honda-civic-po-2006-ufo-w-wa-i3076202733.html i oczywiście radio. I czy to się podłącza plug&play czy trzeba coś kombinować z instalacją? I czy takie radia uruchamiają sie jak oryginalnie po przekręceniu kluczyka? Bradzo proszę i jakieś informacje.

Cukinii
02-04-13, 11:31
Witam serdecznie
Jestem nowym użytkownikiem forum:),przeszukałem całe forum w dłuż i wszerz i nie znalazłem podobnego wątku.
Mianowicie jadąc wczoraj autem przy wyłączonym radiu wyświetlacz rozjaśnił się (w tle było widać wszystkie ikony, to już było opisywane na forum)
ale uwaga nagle radio samo się włączyło, pojawił się napis aux po czym przełączył się na na radio, trzasną w głośnikach i się radio wyłączyło,i tak w koło aż się nie zatrzymałem zgasiłem samochód i odpaliłem ponownie.Ta czynność pomogła,czy ktoś miał już taki przypadek ,czy szukać winy w wyświetlaczu czy w kostce radia ? dodam że była duża wilgoć.
pozdrawiam

butler.gdansk
02-04-13, 11:41
Miałem kiedyś to samo. Za trzecim samoistnym restartem radio już nie chciało się włączyć w ogóle, tzn. stacje mogłem przełączać, ale nic nie było słychać.
Po wyłączeniu silnika usterka znikła i już więcej razy się nie pojawiła - więcej nie zagłębiałem się w temat.
Miałem na to dwie koncepcje:
1. Mam XCarlink i z niego muzyka akurat leciała... Może od niego jakiś błąd poszedł.
2. Przez dłuższy czas był wysoki poziom głośności - prawie max. Może się coś przegrzało i jakieś zabezpieczenie termiczne zadziałało.

tynciu88
02-04-13, 12:26
Gdzieś jest takowy temat, bo pamietam niedawno pisałem o takiej sytuacji. Miałem zupełnie tak samo, że pojawiło się aux walneło kilka razy z głośników, że prawie zawału dostałem i ekran się rozjaśnił i były syki w radiu i wogóle nie mogłem sterować radiem. Stało się to na długiej trasie. Po wyłączeniu zapłonu wszystko ustało. Do dziś sytuacja się nie powtórzyła. Gdzieś czytałem, że to kwestia jakiegoś kabla, który nie łączy czy coś takiego...

butler.gdansk
02-04-13, 12:40
Gdzieś jest takowy temat, bo pamietam niedawno pisałem o takiej sytuacji. Miałem zupełnie tak samo, że pojawiło się aux walneło kilka razy z głośników, że prawie zawału dostałem i ekran się rozjaśnił i były syki w radiu i wogóle nie mogłem sterować radiem. Stało się to na długiej trasie. Po wyłączeniu zapłonu wszystko ustało. Do dziś sytuacja się nie powtórzyła. Gdzieś czytałem, że to kwestia jakiegoś kabla, który nie łączy czy coś takiego...

U mnie to też była dłuższa trasa. Jeśli to coś zmienia to mam exe z navi.

Cukinii
02-04-13, 12:46
U mnie też po 4h jazdy

Ordi
02-04-13, 17:01
Witam!
Mam do Was takie pytanie, czy zakładał ktoś z was radio 2din z nawi? Myslałem nad balupunktem new york 830 albo jakie polecacie? Wiem że potrzebne mi bedzie: http://allegro.pl/zestaw-montazowy-2din-honda-civic-po-2006-ufo-w-wa-i3076202733.html i oczywiście radio. I czy to się podłącza plug&play czy trzeba coś kombinować z instalacją? I czy takie radia uruchamiają sie jak oryginalnie po przekręceniu kluczyka? Bradzo proszę i jakieś informacje.
900pln za takie coś?! To kradzież w biały dzień!
Taką ramkę kupisz NOWĄ w salonie za 460pln brutto (ramka 2DIN z Hondy Civic 1.4).
Do tego zgłaszasz się do mnie i za około 250-300pln (zależnie od kursu Funta) załatwiam ci kable do podłączenia radia aby działało ci sterowanie z kierownicy i wyświetlacz klimy.
Razem ten zestaw masz za 700-750pln... Także 200pln w kieszeni.
Co do radia z nawigacją to podejrzewam że jest tak jak każde inne radio - plug&Play. Pewnie razem z radiem dostaniesz kostki aby wpiąć wiązkę z civica do twojego radia. Z tego co pamiętam to przy tej wiązce masz 3 (lub 4?) kabelki które zależy jak ze sobą zepniesz tak będzie działało radio - np będzie odpalało się po przekręceniu kluczyka albo będziesz mógł je nawet włączyć bez wkładania kluczyka do stacyjki.

rafik1984
12-05-13, 12:24
Witam
Nie wiem czy trafiam w dobry post, ale padło mi CD w UFO sport z 2007r. Wszystko w radiu działa tyle że po włożeniu płytki pokazuje disc read ,słychać że mieli i nie zaskakuje. Teraz moje pytanie brzmi , czy da się/opłaca się naprawiać? czy lepiej kupić drugie radio? ( może ktoś z was ma na stanie do sprzedania?) no i 3 opcja xcarlink? Aha jeszcze jestem ciekaw czy wszystkie radia przed i poliftowe są plug&play?
Z góry dzięki za pomoc

Lucas.FK2
12-05-13, 17:30
Radio poliftowe jest plug&play i jest lepsze,bo ma prościej rozwiązane wyjście na USB i AUX

uniu1
12-05-13, 23:59
Tylko żeby to oryginalne usb śmigało to i tak trzeba dokupić moduł plus okablowanie do niego

Gontar
30-05-13, 11:39
Witam :) Panowie chciałbym się poradzić, posiadam Type s , bez navi ale z kamerką cofania. Chciałbym troche zmodyfikować moje autko, chce zacząć od przyciemniania szyb, wygłuszenia dzwi no i audio . Tak więc chciałbym się was poradzić, czy lepiej byłoby wymienić głosniki, włożyć subwoofer, wzmacniacz , czy kupić ramke, moduły, jakieś dobre radio 2din z wbudowanym subwooferem, i tylko głosniki na przód no i może jakiś wzmacniacz ? Chciałbym wykorzystać kamere cofania , no i szczerze mówiąć jak zobaczyłem zabudowane radia 2 din w naszych civicach to strasznie mi się spodobały.

Pozdrawiam :)

eon
31-05-13, 12:01
Każdy albo przynajmniej duża cześć powie ci że radio 2DIN będzie lepsze. W seryjnym radiu (z tego ci wiem ) nie masz niebieskiego kabelka czyli REMOTE do wzmacniacza i wtedy musisz się bawić z montowaniem konwertera RCA żeby mieć ten niebieski kabelek. Ja mam ten konwerter i końcówka mocy nie wytrzymuje przy volume 38-40 i jest zanik basu.

http://www.bartex-caraudio.pl/product_info.php?products_id=6267&osCsid=1 tu masz link do sklepu w którym były dostępne takie ramki.

rommi
10-06-13, 15:12
Witam :) Panowie chciałbym się poradzić ...

Gontar, miałem TS'a i audio zbudowane na oryginalnym radiu i uważam, że takie rozwiązanie jest ok do czasu jak usłyszysz podobny zestaw na jakimś dobrym źródle :p (np. Alpina :cool: - moje ulubione)
Obecnie mam cały zestaw na sprzedaż, wszystko zostało mi po sprzedaży Type-S'a (wzmak, przód, sub, kable, konwerter RCA, gotowa zabudowa w miejscu kola zapasowego i dodatkowo maty, które mi zostały). Jeśli chcesz odezwij się na pw to napiszę Ci co mam.
Wracając do tematu moim zdaniem warto inwestować w dobre źródło, źródło to podstawa!

kwazar
14-06-13, 19:56
Witam!
Jakiś czas mnie tu nie było, niestety nie mogłem...
Chciałem jednak opisać do końca moje perypetie z USB w Hani "przedliftowej".
Na początku próbowałem podpiąć do zakupionego radia poliftowego moduł USB od Accorda. Niestety po jakimś czasie zaczęły się problemy. Radio przestawało widzieć moduł, potem znów widziało itd. Dopiero jak kupiłem oryginalny moduł do Civica o oznaczeniu 39113-SMG-G01-M1 i zrobiłem nową wiązkę z ekranowanymi kabelkami między modułem i radiem- wszystko zaczęło działać tak jak powinno. Teraz po kilku miesiącach używania wszystko śmiga i ani raz się nie zawiesiło. Dodam tylko, że oba kabelki robiłem sam, bo kupić takich chyba się nie da :-(

Czyli, po części powtórzę po uniu1:
- radio poliftowe po 2008r.
- moduł USB z Civica !!!
- wiązka kabli międzu radiem a modułem (ekranowana).
- kabelek USB z modułu do podłokietnika.

Pozdrawiam.

Kasio
14-06-13, 21:29
Gdyby ktos jeszcze potrzebował jakies info o modelu radia z navi to prosze: Model No. 39100-SMG-G516-M1 data produkcji z naklejki 21.04.2008

zyrafal
28-11-13, 20:46
Przymierzam się do modyfikacji nagłośnienia w swoim 5D i pojawiły się wątpliwości...czy generalnie warto?
W chwili obecnej najbardziej denerwuje mnie trzeszczenie wnętrza drzwi podczas glosniejszego słuchania. Pomyślałem o wygluszeniu...jak wygluszenie to od razu wymiana głośników przód na jakiś system odseparowany;)
Radio chciałbym zostawić fabryczne.
Chciałbym zrobić to profi, wiec podjechalem do jednego z warsztatów i za wygluszenie przodu Dynamatem + głośniki Gladen RS165 + okablowanie przystosowane pod wzmacniacz zawołali 2 tys :(
Myślicie, ze taki setup poprawi zauważalnie jakość dźwięku?
Czy może od razu inwestować we wzmacniacz?
Na razie skrzynki basowej nie biorę pod uwagę i sam nie wiem jak do tego tematu podejść..

reekinek
28-11-13, 21:14
No na pewno w porównaniu do seri to na pewno zauważysz różnice.Co do wygłuszenia mogę polecić Ci maty STP cenna niższa a jakość porównywalna do Dynamaty,co do głośników to nie miałem styczności ale patrząc po cenach można pomyśleć o jakiś:DLS,Focalach lub Morelach najlepiej gdzieś podjechać i odsłuchać. A co do wzmacniacza to przy tej mocy które one maja jest on potrzebny.

mateusz199
28-11-13, 22:03
Witam. Powiem tak, jak ma być profi to dobre wygłuszenie musi być (dynamat lub jak kolega wyżej napisał STP Silver- mam je u siebie,polecam.). Montaż dystansów, głośniki, wymiana radia, wzmacniacz, nowe przewody głośnikowe a zakończyć subem. Opcji jest wiele. Najlepiej posłuchać różnych systemów żeby sprawdzić co najbardziej nam odpowiada.

Jeśli kolega chce zostawić fabryczne radio to wg mnie nie ma sensu wydawać dużej kasy na super głośniki, bo i tak nie wykorzystasz ich potencjału a montaż wzmacniacza nie wiele zdziała.
Radio w cifie jest najsłabszym ogniwem, miałem u siebie morel tempo 6 pod ori radiem i nie robiło wrażenia.

zyrafal
28-11-13, 22:32
Kurcze no właśnie, wymiana radia raczej odpada ze względu na koszta - 2 tyś na dzień dobry. Z kolei piszecie, że seria jest wąskim gardłem i właśnie tego się boję, że wyłożę te 2 klocki na wygłuszenie i głośniki a efekt będzie mizerny.
Niektórzy piszą, że po wygłuszeniu i zmianie głośników już jest super, a niektórzy że jest kiepskawo... i bądź tu mądry..

reekinek
28-11-13, 22:43
To wszystko jest zależne jakie masz oczekiwania od tego sprzętu jeśli to ma poprostu troche lepiej grać niż seria to poprostu wygłuszenie drzwi i wymiana na jakiś system pod seryjne radio,jeśli chcesz czegoś wiecej to wymiana radia jest poprostu konieczna.

mateusz199
28-11-13, 23:37
Poleciłbym koledze tak: Na początek dobrze wygłuszyć drzwi matami STP -> Słuchać, słuchać. Jak będzie brakować to kupić dystanse i zestaw mniej wymagający pod samo radio. Przykładowe forumowe hity: uDimension el comp6, Helix Blue 62c, Powerbass S-6C, Hertz DSK, GMS. Przy każdym z tych zestawów usłyszysz różnicę względem serii. Dla mniej wymagających słuchaczy w zupełności to wystarczy dla drugich to początek zabawy a wiadomo, że apetyt rośnie...

Od czegoś zacząć trzeba, :)

Camaro
29-11-13, 13:25
Meloman ze mnie żaden, ale to audio rzeczywiście w oryginale brzmi tragicznie. Najpierw wygłuszyłem przednie drzwi i zmieniłem głośniki z przodu (Hertze). Jakość się poprawiła, ale nie na tyle, żeby było wystarczająco. Dokupiłem aktywnego sub-a do bagażnika i teraz jest znośnie, chociaż Hertzom na samym radiu brakuje mocy i lata mi już po głowie dodatkowy wzmacniacz. Gdybym miał to robić teraz, to zacząłbym od wymiany głośników z przodu, ale od razu z wzmacniaczem, potem sub do tyłu, a na końcu wygłuszenie. Wygłuszenie na końcu tylko dlatego, że z tym jest najwięcej zachodu ;)

zyrafal
29-11-13, 16:38
No i chyba w tym kierunku pójdę.
Wygluszenie + głośniki przód jakoś do 500 zł powinienem coś sensownego kupić (może Morel Tempo 6 da się wyrwać) + wzmacniacz najlepiej używany, żeby z budżetem nie szaleć.
Jak będzie brakowało dołu, to wówczas jakiś niewielki sub i tyle.

buri
29-11-13, 17:33
ja bym sobie darowal morel tempo
u mnie pod seryjnym radiem + wzmacniacz bylem rozczarowany jak to zagralo ale moze zbyt wiele oczekiwalem..
dopiero po dolozeniu suba w schowku pod podloga zrobilo sie tak, jak powinno byc, wiec mysle ze jak je wezmiesz i nawet nie podlaczysz pod wzmacniacz to kasa w bloto wyrzucona. to sa glosniki o mocy 100W w rms to nie ma prawa zagrac ja podlaczysz pod radio, ktore daje moze 20W na kanal

zyrafal
30-11-13, 00:42
No dobrze, a gdybym poszedł w kierunku głośników 3 Ohm o zwiekszonej efektywności?

zyrafal
03-12-13, 16:06
Ok, poprzedniego pytania nie było;) Natomiast pojawia się kolejne dość istotne - gdzie montowaliście w swoich autach wzmacniacze??
Chciałbym jak najmniej ingerować w auto i zastanawiam się czy nie wrzucić go np. do schowka po stronie pasażera?? Jakiś mały 2 kanalowy, który obrabialby mi przód.
Zapasówki z bagażnika nie chciałbym się pozbywać, natomiast montaż na wierzchu, ani pod siedzeniami (poprzez ich mechanizm) rownież odpada..

Paluch_tcw
03-12-13, 16:38
Schowek wydaję się być słabym miejscem ze względu na potrzebę chłodzenia wzmacniacza. Ja zawsze montowałem w bagażniku na oparciu tylnych siedzeń.

mateusz199
03-12-13, 16:46
Witam. Efektywność określana jest w dB, natomiast mniejsza impedancja głośnika [ohm] spowoduje większy pobór mocy jak i obciążenie radia co może doprowadzić do jego uszkodzenia. :) to tak w skrócie.

Montażem kolega się nie martwi, bo miejsce w bagażniku lub za schowkiem zawsze się znajdzie, zależy jak duży bd to piecyk.

Jakieś postępy/plany/koncepcje są ?

zyrafal
03-12-13, 18:17
Dzięki za zainteresowanie:)

Podchodzę do tematu etapami:
Etap I - wygłuszenie drzwi przednich Dynamate Extreme + montaż głośników Gladen RS 165 + wyprowadzenie kabli pod wzmacniacz -> realizacja w ten czwartek także dam znać jak efekty
Etap II - jeśli efekt będzie niezadowalający, to montaż wzmacniacza (4 lub 2 kanały w zależności od koncepcji).
Etap III - wymiana radia na 2 DIN. Jednak zanim uzbieram na ten etap to trochę czasu raczej minie;)

AKTUALIZACJA

Drzwi wygłuszone, głośniki zamontowane i jak to się mówi - d**y nie urywa;) Generalnie jest lepsza dynamika, scena no i gra to wszystko czyściej, klarowniej. Ale czegoś brakuje - może właśnie wzmacniacza i suba, a może lepszego radia. Po ilości obecnego basu i głośności jaka generują głośniki najprawdopodobniej zamienię etap II z III i będę zbierał fundusze na wymianę radia:)

sabotage
13-01-14, 14:35
Czy zestaw USB, znajdujący się w schowku podłokietnikiem w UFO po FL będzie można w łatwy sposób podłączyć pod radio z nawigacją ?

mateusz199
13-01-14, 23:55
zyrafal - Nie pozostaje nic innego jak zmiana radia a najlepiej ramka 2din, przejściówka iso i przebieranie w radiach, czyli wybrać się do jakiegoś zakładu CA i słuchać co nam wpadnie w ucho. Na koniec zasil przod wzmacniaczem i dopełnienie subem.

sabotage Z tego co się orientuje to adaptery usb/karty sd wykorzystują złącze od zmieniarki CD, jeśli taka navi bd miała takie wyjście to zapewne da się to podłączyć. Teraz większość navi jest już wyposażona w usb/sd. Pytanie, jaką nawigacje chcesz podłączyć? Jeśli pod ori Hondy to nie powinno być problemu.

niebyleco
17-01-14, 13:47
Powitać wszystkich :)
Mam pytanko do forumowych "audiofili",które pudło będzie lepsze waszym zdaniem
1.http://www.ebay.co.uk/itm/171138995444?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649
2.http://www.ebay.co.uk/itm/170864193598?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649
Chodzi o to żeby się zmieściło we wnęce na zapas

Rrajk
17-01-14, 22:37
Nie pamiętam czy to było tu poruszane czy gdzieś indziej to wygrzebałem, ale co powiedzielibyście na takie rozwiązanie. Dla osób które chcą za niewielką kasę polepszyć seryjne audio samochodu plus wymiana głośników na mocniejsze? Taki wzmacniacz Alpine KTP-445U (nawet ktoś w 5D montował i jest opis połączeń, chyba). Mały więc można upchać pod deską. A radio seryjne pozostaje bez kosztów na ramkę i 2din markowe. Poza tym jak by porobił wtyczki to można wypiąć i nie ma jakiejś znacznej ingerencji w instalację samochodu.

ryba_krk
19-01-14, 11:49
Cześć,
chcę sobie wymienić radio w moim Civicu na 2dinowe, cena radia max 1300, góra 1500. Na razie mam na oku te dwa modele:
http://allegro.pl/sony-xav-601bt-dvd-bluetooth-usb-super-cena-i3890142411.html
http://allegro.pl/jvc-kw-av70bt-dvd-2-din-usb-bluetooth-super-cena-i3872898778.html
Czy ktoś z Was z nich korzystał? Jak się sprawdzają?

eon
19-01-14, 20:28
Mam pytanie co do zmieniarki XCarlink'a. Pasuje do polifta ? i czy miał ktoś z nią kiedyś problemy ?
mówię o tej: http://allegro.pl/zmieniarka-honda-civic-accord-crv-mp3-usb-xcarlink-i3863559064.html

niebyleco
21-01-14, 18:02
Tak na szybko,jakiego koloru są przewody idące do tylnych głośników?

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

piter7766
21-01-14, 18:58
Tylny lewy + Żółty
Tylny lewy - Brązowy
Tylny prawy + Niebieski
Tylny prawy - pomarańczowy , łatwo je zlokalizować w wiązce bo są skręcone ze sobą tzn. żółty z brązowym i niebieski z pomarańczowym

niebyleco
21-01-14, 20:35
Piwo dla Ciebie piter7766

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Tommi01
26-01-14, 17:59
mam takie pytanko czy da sie okreslic bez wycigania radia czy jest bass works??

RadekB
27-01-14, 08:12
mam takie pytanko czy da sie okreslic bez wycigania radia czy jest bass works??
Na pewno jest napis na srebrnej oprawce głośników w drzwiach przednich

guzik
31-01-14, 20:34
Na pewno jest napis na srebrnej oprawce głośników w drzwiach przednich

czyli jak nie ma w wersji executive srebnych pierścieni to nie występuje premium sound system ? to była jakaś dodatkowa opcja ?

andkas
31-01-14, 21:24
czyli jak nie ma w wersji executive srebnych pierścieni to nie występuje premium sound system ? to była jakaś dodatkowa opcja ?

Bass Works to zestaw w którego skład wchodzi: 2 głośniki, 2 ozdobne obręcze (z napisem Bass Works) i wzmacniacz. Nie był montowany w serii. Możesz go dokupić z akcesoriów Hondy. Koszt wysoki bo z tego co pamiętam to 3 tyś.

guzik
01-02-14, 19:02
Dziekuje za wyjaśnienie w wersji executive były wkladane lepsze głośniki czy to samo co w pozostałych wersjach ?

Paluch_tcw
01-02-14, 19:28
to samo co w innych.

h16v
06-02-14, 23:02
Czy ktoś wie gdzie mogę jeszcze dostać taki przewód typu Y:
http://xcarlink.pl/69-przewod-separujacy-y-honda.html
Czekam ponad 4 miesiące i bez efektu. Gość już nie odpisuje na maile. Trochę mi się odechciało xcarlink'a a muszę miec ten kabel bo mam nawigację seryjną.

butler.gdansk
07-02-14, 06:03
Ja kupowałem tu http://www.xcarlink.co.uk/product.php?productid=59
Na ebay'u też jest http://www.ebay.co.uk/itm/280910716779?ssPageName=STRK:MEBOFFX:IT&_trksid=p3984.m1432.l2649#ht_2751wt_1218
Amazon http://www.amazon.com/AudioBaxics-Honda-Navigation-Retention-Harness/dp/B00CR44I7S
W Polsce to trudno dostać, dziwią mnie jednak schody jakie robi oddział polskiego xcarlinka zlewając Twoje zamówienie.

agrttc
07-02-14, 09:31
http://www.sklep.hadron.pl/index.php?d=szukaj&szukaj_fraza=honda+y+cable&szukaj_producent=&x=0&y=0 tu zobacz, może jest

qbax
10-02-14, 05:17
Tu mają ale z Chin, więc 3 tygodnie wysyłka, cena około 45zł
http://www.aliexpress.com/item/CD-changer-Y-cable-adapter-for-Honda-Yatour-HON2-with-navigation-XM-2003-2012-models/942290513.html

kristiano7
25-02-14, 11:24
Witam, mam pytanie odnosnie radia. Chodzi mi po glowie pomysl, aby umiescic radio w schowku aby na zawnatrz wszystko zostawic tak jak jest. I stad pytanie czy daloby rade podlaczyc radio tak aby to seryjne tez dzialalo w takim sensie zeby obylo sie bez adapterow dzieki ktorym dziala wyswietlacza z godzina i klima. Moglibyscie jakis mi lepiej naswietlic ten temat?

Wysłane z mojego SM-T210 przy użyciu Tapatalka

TRAFO
26-02-14, 19:37
Można by spróbować zrobić podział na przekaźnikach wstawionych na przewodach głośnikowych, rozdzielających sygnał raz na jedno raz na drugie radio.

mateusz199
26-02-14, 21:56
Witam. kristiano7 ale po co kombinować jak można pociągnąć osobne zasilanie z aku do nowego radia i nowe przewody(które i tak są stanowczo za cienkie) do głośników. Chyba, że zrobić jak mówi TRAFO. Jest jeszcze sposób na podłączenie dwóch radi jednocześnie. Wszystko zależy od tego co kombinujesz i co chcesz uzyskać?

kristiano7
27-02-14, 10:29
Witam. kristiano7 ale po co kombinować jak można pociągnąć osobne zasilanie z aku do nowego radia i nowe przewody(które i tak są stanowczo za cienkie) do głośników. Chyba, że zrobić jak mówi TRAFO. Jest jeszcze sposób na podłączenie dwóch radi jednocześnie. Wszystko zależy od tego co kombinujesz i co chcesz uzyskać?

Chce uzyskac lepsze naglosnienie :) bo jak wiemy te seryjne nie spelnia wiekszych oczekiwan. Chce uzyskac lemsza moc radia zeby wstawic lepsze glosniki, i wzmacniacz.. A jak pomysle o zakupie ramki za 400 zl adaptera za kolejne 400 i radia za minimum 1500 to ledwo siedze na krzesle.. Dlatego pomyslalem o takim 'prowizorycznym' rozwiazaniu. I drugie pytanie czy jezeli radio posiada pilot to bede mogl obslogiwac to radio w schowku tym pilocikiem?

Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free (http://tapatalk.com/m?id=1)

filipfm
27-02-14, 10:54
Chce uzyskac lepsze naglosnienie :) bo jak wiemy te seryjne nie spelnia wiekszych oczekiwan. Chce uzyskac lemsza moc radia zeby wstawic lepsze glosniki, i wzmacniacz.. A jak pomysle o zakupie ramki za 400 zl adaptera za kolejne 400 i radia za minimum 1500 to ledwo siedze na krzesle.. Dlatego pomyslalem o takim 'prowizorycznym' rozwiazaniu. I drugie pytanie czy jezeli radio posiada pilot to bede mogl obslogiwac to radio w schowku tym pilocikiem?

Skoro chcesz pojsc bardziej budzetowo, to odpusc na razie drugie radio, podepnij wzmacniacz pod sygnal z seryjnego, wymien kable i glosniki. I wyglusz drzwi. Zachowasz OEM look, sterowanie z kierownicy itp, a bedzie lepiej.

kristiano7
27-02-14, 12:39
Skoro chcesz pojsc bardziej budzetowo, to odpusc na razie drugie radio, podepnij wzmacniacz pod sygnal z seryjnego, wymien kable i glosniki. I wyglusz drzwi. Zachowasz OEM look, sterowanie z kierownicy itp, a bedzie lepiej.

Pod seryjne radio wzmacniacz? Trzeba oewnie cos przerabiac? Jaki to koszt?

filipfm
27-02-14, 12:46
Pod seryjne radio wzmacniacz? Trzeba oewnie cos przerabiac? Jaki to koszt?

Nie radiu nic nie trzeba przerabiac. Podpinasz sie pod wyjscia glosnikowe i albo wzmacniacz podlaczasz przez konwertery albo szukasz wzmacniacza z High In.
Ja mam juz prawie wszystkie elementy ukladanki - brakuje mi jedynie okablowania do wzmacniacza i skrzyni do bagaznika. U mnie walka o OEM radio byla wieksza bo mam nawigacje i zestaw blutooth wiec szkoda mi bylo tego. Bedzie wiec wymiana glosnikow z przodu ze zmiana kabli + wygluszenie drzwi matami, a sygnalem tylnych glosnikow bedzie zasilona skrzynia, ktora wyladuje w bagazniku

kristiano7
27-02-14, 12:57
Nie radiu nic nie trzeba przerabiac. Podpinasz sie pod wyjscia glosnikowe i albo wzmacniacz podlaczasz przez konwertery albo szukasz wzmacniacza z High In.
Ja mam juz prawie wszystkie elementy ukladanki - brakuje mi jedynie okablowania do wzmacniacza i skrzyni do bagaznika. U mnie walka o OEM radio byla wieksza bo mam nawigacje i zestaw blutooth wiec szkoda mi bylo tego. Bedzie wiec wymiana glosnikow z przodu ze zmiana kabli + wygluszenie drzwi matami, a sygnalem tylnych glosnikow bedzie zasilona skrzynia, ktora wyladuje w bagazniku

Kiedy bedziesz sje za to zabierac :)? Mlze jakis mini poradniak podczas montarzu :d? Czyli calkowity koszt zabawy tylko tylko maty, glosniki, kable i wzmacnoacz :>?

kobert
27-02-14, 14:41
filipfm ta skrzynka w bagazniku to masz pewnie na mysli tube i wystarczy to podpiac pod kable tylnych drzwi bez zadnego pieca? Czy masz na mysli skrzynka czyli jakis wzmak z tuba?

filipfm
27-02-14, 15:10
filipfm ta skrzynka w bagazniku to masz pewnie na mysli tube i wystarczy to podpiac pod kable tylnych drzwi bez zadnego pieca? Czy masz na mysli skrzynka czyli jakis wzmak z tuba?

Nie tuba tylko skrzynia :) Czyli cos co nie wyglada jak rura tylko jak pudelko - i oczywiscie bedzie jechala przez wzmacniacz - mam kupiony wzmak 4 kanalowy, wiec 2 kanaly na przod a pozostale dwa zmostkowane beda zasilac skrzynie :) mozna tez kupic skrzynie aktywna, wtedy masz 2w1 - ktos tu nawet na forum kiedys zamontowal jakas nieduza skrzynke blaupunkta.

kobert
27-02-14, 18:41
czyli skrzynia aktywna to cos podlaczenia bezposrednio do kabli,zostanie wzmocnione i bedzie dudnic ladnie basem,tak? Gdyby tak na skroty zamontowac tylko taka skrzynie pod zmostkowany tyl,poleprzylo by efekt,warto sie za same tylko taka przerobke brac? Dodam ze dla mnie az takiej tragedji niema w naglosnieniu ufo,ale gdyby taka skrzynie wcisnac pod tylne siedzenie,pewnie cos by zmienilo a bagaznika nie zabralo,no i ogolnie robota bez ingerencji w radio

filipfm
27-02-14, 18:50
bez wzmacniacza to bez sensu. Skrzynia ma zagrac tylko okreslonym pasmem (niskim) wiec musisz to jakos wysterowac. To wlasnie wzmacniacza i wbudowanych w niego filtrów. Dodatkowo, nasze OEM radyjka mają słabe końcówki mocy - m.in dlatego wymiana samych głośników pod radio nic nie poprawia, a wrecz potrafi pogorszyc, bo radio nie napędzi głośnika.

mateusz199
27-02-14, 18:57
kristiano7
To masz dwie opcje +. Dołożenie osobno drugiego radia łącznie z nowym zasilaniem z aku + grubsze przewody do głośników, wtedy fabryczne radio zostaje nieruszone. Inna opcja to zakup ramki + przejściówka z fabrycznych kostek na iso.

Jest również możliwość podłączenia dwóch radi jednocześnie ale do tego potrzebny bd adapter RCA i tu sprawa wygląda tak, że jeśli puścisz sygnał z radia dołożonego do fabrycznego, to i tak głównym źródłem dźwięku bd fabryczne - nie zyskasz na mocy ani lepszym dźwięku, to jest dobra opcja w przypadku gdy ori radio nie posiada mp3/usb. Natomiast jeśli radio dołożone zrobisz głównym źródłem, wtedy zyskasz na jakości, mocy no i bd mógł sterować fabrycznym radiem.

Co do drugiego pytania to sprawa wygląda tak, że jeśli radio sterowane jest na podczerwień, to nie bd działać.

kobert
27-02-14, 19:20
filipfm ja myslalem ze ta skrzynia aktywna ma w sobie swoj wzmacniacz z tad taka mysl. W takim razie czy jest sens podlaczyc tube przez wzmacniacz z kabli tylnych glosnikow? A przodu wogole nie ruszac,ciekawi mnie jak by to zagralo,nie mysle oczywiscie o jakiejs duzej tubie i wzmaku bo przednich orginalnych prawie by nie bylo slychac

filipfm
27-02-14, 19:36
To sie nie rozumielismy, tak skrzynia aktywna ma wbudowany wzmacniacz. Takie konfiguracje czyli przod w serii a pod tylne cos basowego ma sporo ludzi na civinfo, chociaz chyba wiekszosc jednak montuje cos w bagazniku niz pod fotelami.
U mnie tez skrzynia bedzie w bagazniku, a dokladnie pod podloga obok zapasu ;)

kobert
28-02-14, 02:41
jest jakas wneka w podlodze obok zapasu??? Czy chodzi ci o ta wlasnie na zapas?

filipfm
28-02-14, 09:05
Wneka na zapas. Znalazlem skrzynie, ktora zmiesci sie obok kola, jezeli przesuniemy je maksymalnie w bok

kristiano7
28-02-14, 10:10
Wneka na zapas. Znalazlem skrzynie, ktora zmiesci sie obok kola, jezeli przesuniemy je maksymalnie w bok

Podasz model albo link do tej skrzynki?

filipfm
28-02-14, 13:06
Podasz model albo link do tej skrzynki?

Kicker TCVT84, wymiary 41x23,2x13,5/10,5cm.
Wg moich przymiarek, jak sie przesunie dojazdowke na max w bok, tak, zeby dotykala z 3 stron scianek wneki, to zostaje nieco ponad 23 cm :)
Skrzynia nie jest duza i woofer o srednicy 20 cm pewnie nie bedzie urywal glowy, ale firma uznana, a do tego mam wzmacniacz z tej stajni, wiec bedzie fajny komplet.
Problemem moze byc dostepnosc, to ponoc stary model i w kilku sklepach internetowych odbilem sie od brakow magazynowych. Jest firma na allegro, ktora to wystawia i kupilem tam - na razie nie mam info o anulowaniu zakupu.
Ostatni trop to sklepy internetowe w Niemczech - z wysylka wychodzi nieco taniej niz w PL, ale wolalem miec "polska" gwarancje w razie czego. W stanach skrzynia kosztuje 100$ ale ceny wysylki zabijaja

kristiano7
03-03-14, 00:36

Moglbys mi podeslac jakies linki rzeczy ktory byly by mi potrzebne do takiej operacji? I jakas szacowana kwote?

filipfm
03-03-14, 12:44
Moglbys mi podeslac jakies linki rzeczy ktory byly by mi potrzebne do takiej operacji? I jakas szacowana kwote?

Linkow nie wrzuce, bo nie mam jak.
Napisze co ja kupilem - na przod glosniki Hertza DSK 165.3 z dystansami z MDF, maty wygluszajace GMS (nie pamietam juz ktore), wzmacniacz mam Kickera BX500.4 - 4 kanaly z mozliwoscia mostkowania i co wazne, z wejsciem high in. Bez tego, trzeba by jeszcze konwertery zainstalowac. Kable mialem wiec nie napisze co to.
A budzet, wszystko zalezy jak sie porozgladasz. Np wzmacniacz kupilem uzywany za mniej niz polowe ceny nowego, reszta byla nowa. Troche to wszystko rozwleczone w czasie wiec nie mam jednej kwoty, mysle, ze razem ze skrzynia zamkne sie w 1200.

No i trzeba do tego doliczyc pewnie ze 2 weekendy roboty. Bo to czasochlonne jest, samo przepychanie kabli do drzwi i komory silnika to bedzie rzeznia.

kobert
04-03-14, 00:36
filipfm to ze wzmacniacz ma wejscie nigh in,znaczy ze mozesz je podpiac pod kable orginalne idace do glosnika? Piec zawsze laczylem kablami do wyjsc specjalnych do pieca w radiu,ty nie musisz dostawac sie do tylu radia dzieki temu wejsciu nigh in? Bo piszesz ze jesli tego wejscia piec niema to trzeba zakladac konwentery,a samo radio niema wyjsc na piec?

Paluch_tcw
04-03-14, 00:53
Radio nie ma wyjścia na wzmacniacz, a złącze High In to dokładnie tak jak piszesz, podajesz sygnał z kabli głośnikowych.

kobert
04-03-14, 01:47
dzieki Paluch. filipfm rozumiem ze dlatego montujesz piec w kufrze we wnęce bo nie bedzie ci zajmowal miejsca,ale nie jest tak, ze gdyby byl on w srodku np pod tylna kanapa,to efekt basu byl by lepszy w srodku? zwlaszcza ze jak pisales ten piec jakis za mocny nie jest i glowy nie urywa, no bo nie sadze zeby chodzilo ci o to zeby ten dzwiek bylo dobrze slychac tez na zewnatrz :)

filipfm
04-03-14, 07:56
Znowu cos mamy z nazewnictwem :) piec to na ogol wzmacniacz :) wiec nie zalezy gdzie bedzie. A co do skrzyni - zapewne jakby ja wsadzic pod siedzenia byloby lepiej slyszalne, ale ja srednio raz w tygodniu klade siedzenia, wiec nie chce mi sie za kazdym razem wyciagac skrzyni. Zreszta zobaczymy, jak efekt nie bedzie zadowalajacy to bede myslal dalej.

kristiano7
04-03-14, 10:56
Filipfm , a nie lepsze by byly glosniki hertza esk 165.5?

filipfm
04-03-14, 11:05
Filipfm , a nie lepsze by byly glosniki hertza esk 165.5?

Jak kupowalem to plan byl na wymiane jedynie glosnikow, wiec szukalem czegos co zagra pod radiem :) dopiero pozniej pojawil sie pomysl wzmacniacza.
Ale patrzac na parametry, nie powinno byc tragedii.

calmo
23-03-14, 20:05
Witam
Mam do Was pytanie... kupiłem sobie coś takiego https://car-tronic.pl/dension-lite-bluetoothusbipodiphoneaux-honda-civicaccordcr-vjazz-p4278.html
i chciałem zapytać jaki przewód dochodzący do radia odpowiada za jego wyciszenie tak zwane "mute"
zmieniarkę będe montował lada dzień dlatego chciałbym podłączyć wszystko od razu.

Saawrel
23-03-14, 20:50
masz radio przed-liftowe? jak podłączysz wszystko napisz jak to chodzi bo ciekawy produkt, jak będzie wszystko ok tez sobie taki sprawię.

sabotage
24-03-14, 09:13
Czy do radia z nawigacją można da się podłączyć zestaw aux + usb z civic'a po FL ... piszecie, że standardowe radia w autach przed i po lifcie się różnią, a jak się ma z radiem pod nawigacje ?

filipfm
24-03-14, 09:15
Czy do radia z nawigacją można da się podłączyć zestaw aux + usb z civic'a po FL ... piszecie, że standardowe radia w autach przed i po lifcie się różnią, a jak się ma z radiem pod nawigacje ?
Pojdejrzewam, ze analogicznie, bo przedliftowce z navi tez nie maja USB.

calmo
24-03-14, 10:53
masz radio przed-liftowe? jak podłączysz wszystko napisz jak to chodzi bo ciekawy produkt, jak będzie wszystko ok tez sobie taki sprawię.

Mam radio przed liftem

filipfm
24-03-14, 11:38
Witam
Mam do Was pytanie... kupiłem sobie coś takiego https://car-tronic.pl/dension-lite-bluetoothusbipodiphoneaux-honda-civicaccordcr-vjazz-p4278.html
i chciałem zapytać jaki przewód dochodzący do radia odpowiada za jego wyciszenie tak zwane "mute"
zmieniarkę będe montował lada dzień dlatego chciałbym podłączyć wszystko od razu.

Wg manuala pin B20 odpowiada za mute. W jakims konkretnym celu potrzebujesz? Podlaczasz zewnetrzny zestaw HF?

calmo
24-03-14, 11:46
Zestaw który kupiłem ma wyjście mute. Jeśli nadejdzie połączenie radio się wyciszy i można będzie prowadzić rozmowę na głośnikach z radia... Tak to wygląda w teorii, jak wszystko podłączenie będę widział jak to w praktyce dziala.
Filipfm możesz dac jakieś zdjęcie poglądowe? Czy pin B20 jest jakoś opisany na wtyczce ?

Wysłane z mojego SM-T311 przy użyciu Tapatalka

filipfm
24-03-14, 11:58
Nie mam zdjecia. Sprawdzalem wczoraj w service manualu, ktory mozesz sciagnac z linka na naszym forum :) Jest schemat wtyczki i wskazane ktory jest ktory - trzeba sobie samemu policzyc i kierowac sie kolorami kalbi, przy czym tam jest dziwna adnotacja, ze dotyczy to wersji z navi :/ i nie wiem czy w wersji bez navi tam jest po prostu pusty pin, pod ktory mozna sie podpiac.

A co do tego wyciszania radia przy rozmowie, to nie wiem czy to bedzie potrzebne. Bo de facto zeby to mialo sens zadzialania, przy kablach, ktore pokazuja w zestawie (tj wtyczka wpinana w gniazdo zmieniarki), zeby nie bylo potrzeby fizycznie wpinac sie we sygnał głośników powinno to po prostu pójść przez wejście AUX przy polaczeniu telefonicznym

calmo
27-03-14, 10:24
Filipfm dzięki za pomoc, znalazłem w necie który to pin i wszystko połączyłam.Wszystko Działa tak jak powinno.
Mute po podłączeniu wygląda to tak:
https://www.dropbox.com/sc/16j0lpxf1uks0f6/dtHghcGlfF
Brązowy przewód we wtyczce gdzie są łącznie 3 przewody.

Może komuś się kiedyś przyda

http://www.civinfo.com/wiki/index.php?title=Audio_connections&printable=yes&printable=yes

Grzesiek_P
29-03-14, 09:45
Parę szybkich pytań o seryjne naglosnienie:
jaka moc, rozmiar maja te glosniki?
radio posiada wyjscie na wzmacniacz ?
zestaw jest na jakiejs zwrotnicy czy poprostu z radia sygnal osobny na tweeter ?

filipfm
29-03-14, 09:51
Parę szybkich pytań o seryjne naglosnienie:
jaka moc, rozmiar maja te glosniki?
radio posiada wyjscie na wzmacniacz ?
zestaw jest na jakiejs zwrotnicy czy poprostu z radia sygnal osobny na tweeter ?

16,5cm
Nie,
Nie ma zwrotnicy. Sygnal wspolny a pasmo odciete kondensatorem

elminsterr
31-03-14, 12:21
Sorki za dziwne pytanie ale jak się wyłącza radio? Aktualnie nie mam instrukcji. Radio włączyłem przez ten przycisk na regulacji głośności, ale jak go teraz naciskam lub przytrzymuje to radio się nie wyłącza - albo mam jakąś stację FM albo odtwarzanie CD.

ArdianFK2
31-03-14, 12:41
lol trzymasz albo klikasz bodajże od głośności i powinien się wyłączyć jak dobrze pamiętam :) jeśli nie to coś jest chyba nie tak

eon
31-03-14, 16:32
calmo czy po podłączenu wszystko działa i radio znajduje ci urządzenie ? Kupilem jakiś czas temu "zmienarkę" po podłączeniu radio jej nie znalazło a mam radio przed-liftingowe. Podobno to wina radia. Czy moze wina chinola jakim byla ta zmieniarka ? Wiecie co z tym zrobić?

calmo
01-04-14, 21:29
EON u mnie wszystko działa tak jak powinno. A radio mam przed liftem.

elminsterr
04-04-14, 11:03
lol trzymasz albo klikasz bodajże od głośności i powinien się wyłączyć jak dobrze pamiętam :) jeśli nie to coś jest chyba nie tak

Już wszystko ok - dzięki. Nie wiedziałem, że wystarczy takie szybkie półsekundowe kliknięcie. Przyzwyczajony do innych aut za długo po prostu trzymałem ten przycisk. Jestem w szoku jak precyzyjnie chodzą tego typu elementy w Hondzie. :)

kobert
04-04-14, 15:43
dobry jestes :) jak bedziesz chcial dmuchawe wylaczyc to tez nie trzymaj dlugo "off" guzik w pokretle obok :)

filipfm
09-04-14, 16:26
Podłączam wzmacniacz pod standardowe (navi) radio i chce wysterować REMOTE. Na początku chciałem pójśc na łatwiznę i wziąć z gniazdka zapalniczki, bo napięcie pojawia się w pierwszym położeniu stacyjki, ale skoro i tak mam praktycznie wyjęte radio i będę się wcinał z kablami sygnałowymi, to może to zrobię jak należy bezpośrednio z radia. Wtedy nie będę odpalał wzmaka przy wyłączonym radiu. Wprawdzie sytuacja sporadyczna ale może się zdarzyć.

W rozpisce znalazłem takie coś
B7 PNK Radio remote switch (AUDIO REMOTE SW).

Brzmi prawdopodobnie, ale nie mam pewnosci. Zanim pojde z miernikiem do garazu, moze znajde potwierdzenie tutaj :D

http://www.civinfo.com/wiki/index.php?title=Audio_connections

daromc
12-04-14, 22:19
B6 BRN Przełącznik zdalnego sterowania radiem (AUDIO REMOTE GND)
B7 PNK Przełącznik zdalnego sterowania radiem (AUDIO REMOTE SW)

może lepiej by było
F3 ——— Moduł anteny (ANT +B)
do sterowania mini przekaźnikiem załączającym wzmacniacz.

Czy ktoś próbował założyć to?:
http://static.ed.edmunds-media.com/unversioned/img/long-term/2012-mazda-mazda3/IMG_1855.jpg
nie zabiera miejsca....

filipfm
13-04-14, 02:19
B6 BRN Przełącznik zdalnego sterowania radiem (AUDIO REMOTE GND)
B7 PNK Przełącznik zdalnego sterowania radiem (AUDIO REMOTE SW)

może lepiej by było
F3 ——— Moduł anteny (ANT +B)
do sterowania mini przekaźnikiem załączającym wzmacniacz.

Czy ktoś próbował założyć to?:
http://static.ed.edmunds-media.com/unversioned/img/long-term/2012-mazda-mazda3/IMG_1855.jpg
nie zabiera miejsca....

Ja wlasnie przed chwila skonczylem montaz audio u siebie :) latwiej mi bylo wziac remote z zapalniczki i juz nie dociekalem, ktorym kablem z radia to wysterowac.
A wracajac do instalacji - pod podloga bagaznika zmiescil sie wzmacniacz, skrzynia i ... zapas :D no i jeszcze gasnica i trojkat :D w zasadzie wyrzucilem tylko dywanik oslaniajacy dojazdowke i jej mocowanie.

Teraz jest duzo wiecej gratow i przede wszystkim kabli, niz na zdjeciu bo to pierwsza przymiarka jeszcze w folii.
Finalnie caly bagaznik jest w pelni dostepny :)
Skrzynka to maly Kicker, wchodzi jakby to dla niego miejsce bylo :D
http://i59.tinypic.com/169rfbs.jpg

wydma8
13-04-14, 11:22
Filip prosimy o wiecej zdjec..

eon
13-04-14, 12:06
Panowie...po co bawić się w robienie remote skoro można zrobic sobie kabel Hi-Lev input ? Zauważyłem że wtedy głośnośc , bass itp jest duzo bardziej wyraziste. A roboty jest tyle samo a moze nawet mniej niz z remote.

uniu1
13-04-14, 12:11
Zapodaj wrażenia z odsłuchu
Rozumiem ze zapasówke i ten głosnik przykrywasz "podłogą bagażnika" -czy masz tam jakis otwór na głosnik
jaka moc nominalna tego wzamka?,
jaka opornosc głośnika?
Jaki zakres częstotliwości przenosi głośnik?
Obudowa głosnika jest zamknięta czy Bass reflex?
Czy podczas jazdy kierowca słyszy basik a moze i czuje na ciele:)

filipfm
13-04-14, 12:11
Panowie...po co bawić się w robienie remote skoro można zrobic sobie kabel Hi-Lev input ? Zauważyłem że wtedy głośnośc , bass itp jest duzo bardziej wyraziste. A roboty jest tyle samo a moze nawet mniej niz z remote.

Remote w sensie aktywacja prądowa wzmacniacza a nie zdalne sterowanie. Ja mam podlaczanie Hi Levelem bo zostawilem OEM radio

Zapodaj wrażenia z odsłuchu
Rozumiem ze zapasówke i ten głosnik przykrywasz "podłogą bagażnika" -czy masz tam jakis otwór na głosnik
jaka moc nominalna tego wzamka?,
jaka opornosc głośnika?
Jaki zakres częstotliwości przenosi głośnik?
Obudowa głosnika jest zamknięta czy Bass reflex?
Czy podczas jazdy kierowca słyszy basik a moze i czuje na ciele:)

Nie robilem otworow w podlodze.
Wzmak to Kicker bx500.4 - 4x80W RMS.
Skrzynka Kicker TCVT84 4Ohm / 25-350 Hz / obudowa zamknięta.

Z racji tego, ze podlaczenie skonczylem wczoraj o 2 w nocy :D jeszcze nie mialem okazji pojezdzic ani nawet jakos specjalnie poustawiac parametrow na wzmaku :) ale pierwsze wrazenia pozytywne. Dodatkowo jest zmieniony przod - wyglusznone drzwi matami STP z gumy butylowej i boczek pianką GMS i do tego Hertze DSK 165.3

kobert
13-04-14, 17:30
przygladam sie u siebie w samochodzie i spora ta przestrzen jest od skrzynki do kierowcy,do tego oddzelona siedzeniem,zamknieta dywanem i tak jak ja to mam jeszcze ta wykladzine na calosci kufra. Tez jestem ciekawy jak slyszysz bas ze skrzyni. Widac ze skrzynia mogla by byc ze dwa razy wyzsza czyli wieksza,wydaje mi sie ze tam jest jeszcze miejsce,tak sobie mysle ze i tak siedzi to i tak pod podloga,daleko od "sluchaczy" czy nie lepiej wsadzic tam cos wiekszego zeby mocniej dudnilo

filipfm
13-04-14, 23:41
Bas sie czuje a nie slyszy :)
Zdaje sobie sprawe, ze mozna by lepiej, ale zalezalo mi na zachowaniu pelnej funkcjonalnosci bagaznika i zachowanie zapasu ... tak na wszelki wypadek.
Przy takim zalozeniu mozna by potencjalnie wstawic cos ciut wiekszego, ale to bylaby juz rzezba na zamowienie z niewiadomo jakim skutkiem :) i nie wiem czy by tam wszedl glosnik 25cm. A tu jest gotowa skrzynka, zapewne dobrze policzona, a zamknieta obudowa moze miec mniejsza pojemnosc niz bass reflex.
Dzisiaj troche pojezdzilem autem i jest calkiem sympatycznie, skrzynka ladnie uzupelnia przod. Jestem zadowolony. Jeszcze pewnie troche poeksperymentuje z ustawieniami.

A to, ze zostaje troche przestrzeni miedzy skrzynia a podloga, wlasnie sprawilo, ze nie robilem dziury w podlodze.

kobert
14-04-14, 00:04
czyli ta przestrzen mimo ze niema refleks-basu i tak jest potrzebna,dobrze rozumiem?
rozumiem ze zalezy ci na przestrzeni bagaznika po zlozeniu siedzenia,ale gdyby nie to,twoim zdaniem zagralo by lepiej gdyby bylo pod siedzeniem z tylu?

filipfm
14-04-14, 07:57
czyli ta przestrzen mimo ze niema refleks-basu i tak jest potrzebna,dobrze rozumiem?
rozumiem ze zalezy ci na przestrzeni bagaznika po zlozeniu siedzenia,ale gdyby nie to,twoim zdaniem zagralo by lepiej gdyby bylo pod siedzeniem z tylu?

Nie jestem akustykiem, ale wydaje mi sie, przestrzen do zagrania jest wskazana :)
A co do przestrzeni, chodzilo mi o bagaznik, nie chcialem ani skrzyni w bagazniku ani wzmacniacza np na oparciu siedzeń.
Przez jakis czas chodzilo za mna zrobienie czegos takiego :) ale lenistwo wygralo (nie moge na szybko znalezc fotek z civinfo, znalazlem na accordklubie - generalnie chodzi o sub w boczku bagaznika)
http://img846.imageshack.us/img846/1720/dsc01181024x768.jpg
http://img402.imageshack.us/img402/7085/dscf11521024x768.jpg

kobert
14-04-14, 09:52
jak glosnik gra tylem to musi miec odpowiednia puszke i odpowiednie odpowietrzenie,wydaje mi sie ze jak jest zamkniety to juz przestrzen niema znaczenia. No coz,jestes zadowolony a to najwazniejsze :)

wirtold
25-04-14, 15:04
To może ja zapytam o rozwiązanie najprostsze: interesuje mnie wymiana samych głośników. Nie chcę, przynajmniej na razie, za bardzo się bawić, nie mam zresztą możliwości - samochód stoi pod blokiem, czasu też nie bardzo. Czy warto w ogóle wymieniać same głośniki? Rozważam zakup czegoś w rodzaju Jbl CS-6, dodatkowo jakiejś wygłuszenie okolic głośnika. Może ktoś coś podobnego robił i opisze efekty? Jak to wygląda z samą wymianą? Z tego co widziałem, fabryczne głośniki mają jakieś dziwne mocowania na jedną śrubkę, czy trzeba coś mocno kombinować? Jakąś dodatkową dziurkę czy dystans jeszcze ogarnę, ale jak przeróbki większe to chyba odpuszczę... Nie spodziewam się cudów, na zloty audio-tuningowe nie jeżdżę, po prostu takie głośniki to w sumie grosze, i o ile wszystko da się zrobić w jakieś 2 godziny to dla potestowania można zaszaleć ;) Da się zrobić łatwo i przyjemnie i zagra coś lepiej?

daro19828
26-04-14, 08:42
To może ja zapytam o rozwiązanie najprostsze: interesuje mnie wymiana samych głośników. Nie chcę, przynajmniej na razie, za bardzo się bawić, nie mam zresztą możliwości - samochód stoi pod blokiem, czasu też nie bardzo. Czy warto w ogóle wymieniać same głośniki? Rozważam zakup czegoś w rodzaju Jbl CS-6, dodatkowo jakiejś wygłuszenie okolic głośnika. Może ktoś coś podobnego robił i opisze efekty? Jak to wygląda z samą wymianą? Z tego co widziałem, fabryczne głośniki mają jakieś dziwne mocowania na jedną śrubkę, czy trzeba coś mocno kombinować? Jakąś dodatkową dziurkę czy dystans jeszcze ogarnę, ale jak przeróbki większe to chyba odpuszczę... Nie spodziewam się cudów, na zloty audio-tuningowe nie jeżdżę, po prostu takie głośniki to w sumie grosze, i o ile wszystko da się zrobić w jakieś 2 godziny to dla potestowania można zaszaleć ;) Da się zrobić łatwo i przyjemnie i zagra coś lepiej?

Nie ma nic skomplikowanego ściagasz tapiserke tłumisz drzwi z mdfu odrysowujesz pierscien, ktorego przykrecasz do drzwi. Do niego glosnik i tyle. Gorzej jak najdzie cie na wymiane okablowania. Jestem na etapie tlumienia wiec jak wszytsko bedzie gotowe to zrobie fotorelacje ;)

wirtold
26-04-14, 11:29
Nie ma nic skomplikowanego ściagasz tapiserke tłumisz drzwi z mdfu odrysowujesz pierscien, ktorego przykrecasz do drzwi. Do niego glosnik i tyle. Gorzej jak najdzie cie na wymiane okablowania. Jestem na etapie tlumienia wiec jak wszytsko bedzie gotowe to zrobie fotorelacje ;)

No super! A jakie głośniki montujesz? Masz już może pomierzone dystanse? Jakie maty.... Przyznaję, zielony w tym jestem. A wymiana okablowania to u mnie możliwa chyba jedynie pod lufą pistoletu ;) W każdym razie czekam na fotorelację i wrażenia z odsłuchu!

filipfm
26-04-14, 16:56
Dystanse mozna kupic gotowe, kosztuja nieduzo i to chyba lepsza opcja niz dorabianie. A co do glosnikow i wygluszenia. Mi na drzwi w 5d poszlo po 3,5 maty na jedne drzwi (duzych mat ztcp 75x50 lub cos podobnie z wymiarami).
A co do wymiany samych glosnikow bez zmiany napedu - trzeba szukac jakis z dosc wysoka skutecznoscia i niewielka moca - czyli takich, ktore sa polecane do zagrania pod samym radiem inaczej moze byc kicha. Oryginalne glosniki maja male cewki stad firmowe radio jest w stanie to jakos napedzic, mimo mizernej mocy wyjsciowej

daro19828
26-04-14, 17:39
Dystanse mozna kupic gotowe, kosztuja nieduzo i to chyba lepsza opcja niz dorabianie. A co do glosnikow i wygluszenia. Mi na drzwi w 5d poszlo po 3,5 maty na jedne drzwi (duzych mat ztcp 75x50 lub cos podobnie z wymiarami).
A co do wymiany samych glosnikow bez zmiany napedu - trzeba szukac jakis z dosc wysoka skutecznoscia i niewielka moca - czyli takich, ktore sa polecane do zagrania pod samym radiem inaczej moze byc kicha. Oryginalne glosniki maja male cewki stad firmowe radio jest w stanie to jakos napedzic, mimo mizernej mocy wyjsciowej
Mozna podlaczyc to radio do wzmacniacza wystarczy zastosowac przejscioke audisona i juz problem rozwiazany. Koszt 150 pln.

filipfm
26-04-14, 20:52
Oczywiscie, ale wirtold chce zmienic same glosniki. Jak kupi glosniki, ktore wymagaja sporo mocy, to efekt moze byc gorszy od fabrycznych glosnikow - bedzie trzeba mocno odkrecac glosnosc, zeby ruszyc glosniki a wtedy pojawiaja sie znieksztalcenia.l

Ja u siebie mam wzmacniacz w high in - co tez jest rozwiazaniem.

futureshock
26-04-14, 22:43
Gdzie dokładnie znajduje się wejście aux? Kupiłem dzisiaj ufo, chwilę zerkałem i nie mogę go znaleźć. Przycisk na radiu jest, a wejścia nie mogłem znaleźć. W Jazzie jest w całkiem widocznym miejscu przy zapalniczce, a tutaj mam wrażenie jakby nie było.

lozik
26-04-14, 23:23
Gdzie dokładnie znajduje się wejście aux? Kupiłem dzisiaj ufo, chwilę zerkałem i nie mogę go znaleźć. Przycisk na radiu jest, a wejścia nie mogłem znaleźć. W Jazzie jest w całkiem widocznym miejscu przy zapalniczce, a tutaj mam wrażenie jakby nie było.

w przedlifcie nie ma wejścia AUX, w polifcie jest w podłokietniku

butler.gdansk
26-04-14, 23:25
Jest AUX, ale nie jest dostępne z poziomu panelu. AUX to np. akcesoryjna zmieniarka CD, lub coraz bardziej popularny jej emulator jak np. xCarLink

wirtold
30-04-14, 14:52
A jak to wygląda w drzwiach? Co może kogoś zaskoczyć, nigdy tam nie zaglądałem... ;) Domyślam się, że woda po głośniku nie cieknie. W fiacie jest tam jakaś folia chroniąca głośnik i tapicerkę, jak to jest w 8gen? Może ktoś ma taką fotę?

ArdianFK2
30-04-14, 15:45
jest pseudo mata wygłuszajaca na srodku drzwi
zdejmiesz to zobaczysz nie ma sie co czarować nic specjalnego tam nie ma :)

filipfm
30-04-14, 16:00

ja mialem po stronie kierowcy mate bitumiczna za glosnikiem ... jakies 2x2cm :D
I faktycznie jest taka folio-mata przyklejona na takie czarne mazidlo, ktore jest ciezkie do usuniecia.

Mi na drzwi zeszlo po 3,5 duzej maty STP Silver (75x53cm). dwie maty na poszycie i 1,5 na zaklejenie z zewnątrz. Jeszcze jedna warstwa pianki GMS-012 na boczek.
W aucie jest sporo ciszej a i audio zdecydowanie lepiej brzmi (no ale sa tez inne glosniki, kable i wzmacniacz).

wirtold
01-05-14, 08:59

Nie nie, nie chodzi mi o fabryczne wygłuszenie, tylko jak tam wygląda hmm... konstrukcja drzwi. Czy głośnik jest w jakiejś zamkniętej wnęce (chroniącej przed wilgocią)? Czy to jest metal, plastik, tylko jakaś folia?

Mi na drzwi zeszlo po 3,5 duzej maty STP Silver (75x53cm). dwie maty na poszycie i 1,5 na zaklejenie z zewnątrz. Jeszcze jedna warstwa pianki GMS-012 na boczek.

O! Dzięki! Wiem czego szukać ;)

Grzesiek_P
01-05-14, 09:44
Głośnik jest na takim chyba plastiki, który od dołu jest wsuwany w drzwi następnie przykręcany 1 śrubą od góry.

wirtold
02-05-14, 10:18
Głośnik jest na takim chyba plastiki, który od dołu jest wsuwany w drzwi następnie przykręcany 1 śrubą od góry.

Ok. A co jest za głośnikiem? Jak wygląda ta cała wnęka i z czego jest zrobiona?

piter7766
02-05-14, 12:18
jak tam wygląda hmm... konstrukcja drzwi. Czy głośnik jest w jakiejś zamkniętej wnęce (chroniącej przed wilgocią)? Czy to jest metal, plastik, tylko jakaś folia?

Elementem konstrukcyjnym drzwi jest wewnętrzny płat wykonany z blachy stalowej,a w nim wykonane są otwory technologiczne.W jednym z tych otworów montowany jest plastikowy głośnik zintegrowany z dystansem.Reszta otworów jest zakryta folią z pianką -folia stanowi barierę przed wilgocią,a pianką barierę akustyczną.Całość przykrywa boczek tapicerski z częściowymi elementami głuszącymi. Drugą stronę drzwi zamyka zewnętrzne poszycie również z blachy stalowej. Żadnej zamkniętej wnęki chroniącej głośnik przed wilgocią nie ma,cała pojemność drzwi jest komorą pracy głośnika.Głośnik jest odporny na wilgoć,a jego konstrukcja (głośnik wysunięty na dystansie ,,poza'' drzwi) chroni go przed bezpośrednim kontaktem wody przeciekającej przez uszczelkę szyby. Myślę że już lepiej się tego wytłumaczyć nie da :D :D :D

Znalazłem fotorelację kolegi ,tu masz wszystko jak co wygląda --> http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?152238-Moj-pomysl-(i-wykonanie)-na-male-audio-w-Civic-VIII

wirtold
03-05-14, 20:05
Myślę że już lepiej się tego wytłumaczyć nie da :D :D :D

Ba! No nie da się ;) Dzięki wielkie, zaczynam z grubsza kumać temat!

Tak się jeszcze zastanawiam jakiej grubości powinien być dystans... Coś nie mogę znaleźć nic dedykowanego do UFO, do innych są.

Grzesiek_P
04-05-14, 04:38
z tego co widzialem na tej fotorelacji to kolega zamontowal od civica 2001 i chyba pasowal

wirtold
04-05-14, 09:55
z tego co widzialem na tej fotorelacji to kolega zamontowal od civica 2001 i chyba pasowal

No ale właśnie pisze, że musiał rzeźbić kołnierz dookoła maskownicy, bo opierała się o pierścień MDF...

piter7766
04-05-14, 11:40
Kołnierz to żaden problem (cienki miękki plastik),podcinamy go nożykiem 1 minuta roboty.Dystans ten montowałem w civicu EM2 (coupe VIIgen), w civicu FN1 (VIIIgen) i w accordzie VIIgen. bez żadnych problemów .

wirtold
05-05-14, 09:28
Ok. Dzięki wszystkim za podpowiedzi, zamówiłem dystanse, jakieś wygłuszenie, głośniki, w weekend pokombinuję jak czasu starczy. Tak się dopytywałem, bo cała zabawa odbywać będzie się na takiej jednej uroczej wsi, skąd do najbliższego sensownego sklepu może być 60km ;)

Grzesiek_P
20-05-14, 13:04
Jaka grubość mają te dystanse ? 30 czy 18 ?

wirtold
20-05-14, 15:28
Kupiłem dystanse 8mm i w sumie były ok. Ale... zamontowałem jeden głośnik i coś "nie zagrało" - było gorzej. Nie miałem czasu więc zdemontowałem i czeka na lepsze czasy ;)

filipfm
20-05-14, 15:33
Kupiłem dystanse 8mm i w sumie były ok. Ale... zamontowałem jeden głośnik i coś "nie zagrało" - było gorzej. Nie miałem czasu więc zdemontowałem i czeka na lepsze czasy ;)

A cos oprocz glosnika robiles?

wirtold
21-05-14, 09:38
A cos oprocz glosnika robiles?

No właśnie nie. Tylko taką gąbkę dookoła z przodu (coś podobnego jak w fabrycznym), potem zacząłem się zastanawiać czy ona się tam źle nie ułożyła i nie dotykała resoru głośnika... No ale już nie miałem czasu. Ogólnie na oryg mam taki przyjemniejszy miękki bas (no ok, wiele go nie ma ;) ), na tych Jbl wyszło jakieś takie 'pukanie'. Ale nie mówię nie, może się jeszcze za to wezmę...

filipfm
21-05-14, 09:52
No właśnie nie. Tylko taką gąbkę dookoła z przodu (coś podobnego jak w fabrycznym), potem zacząłem się zastanawiać czy ona się tam źle nie ułożyła i nie dotykała resoru głośnika... No ale już nie miałem czasu. Ogólnie na oryg mam taki przyjemniejszy miękki bas (no ok, wiele go nie ma ;) ), na tych Jbl wyszło jakieś takie 'pukanie'. Ale nie mówię nie, może się jeszcze za to wezmę...

Bylo to juz pisane wiele razy.
Seryjne radio ma mala moc, a glosniki nie potrzebuja jej wiele, zeby sie napedzic. Jak zalozysz glosniki, ktore potrzebuja wysokiej mocy, zeby zagrac to efekt bedzie gorszy niz na serii.
Dlatego ja w rezultacie sie zdecydowalem na wzmacniacz, bo balem sie, ze efekt po wymianie glosnikow bedzie odwrotny od zamierzonego.

Dodatkowo, pomysl o wygluszeniu - nawet na serii wygluszenie drzwi daje bardzo fajny efekt.

wirtold
21-05-14, 10:10
Cóż, przy skuteczności Jbli 93dB zakładałem, że nie będzie gorzej... Ta gąbka nie daje mi spokoju, może ona tłumiła... Ech, poczekam na wenę ;)

kobert
21-05-14, 10:55
jakiej mocy sa te glosniki jbl?

wirtold
21-05-14, 10:59
jakiej mocy sa te glosniki jbl?

Jbl CS-6:

Typ: 165mm, 2-drożne
Moc ciągła: 45W
Moc szczytowa: 135W
Pasmo przenoszenia: 55Hz – 20kHz
Impedancja znamionowa: 4 ohms
Skuteczność (2.83V/1m): 93dB

Po3gan
22-05-14, 22:06
Dokładnie jak mówi filipfm.
Przy modernizacji to tak naprawdę warto zadbać nie tylko o głośniki ale i też o ten wzmacniacz jak i wytłumienie, wtedy dostajesz ten oczekiwany efekt, bo tak to łatwo się można rozczarować.

Stąd wynika reguła że albo robi się wszystko albo nic ;)

Ja u siebie wrzuciłem HSK 165 na przód zasilając je Kenwoodem PS200T + Dynamant i przy takim setupie byłem średnio zadowolony (fakt faktem HSK potrzebują naprawdę dużo prądu), lecz problem szybko zniknął gdy wrzuciłem piec XM 7557. Nie mówie że jest idealnie bo do ideału jeszcze brakuje, ale w każdym razie zdecydowanie lepiej gra od ori.

Jak założysz piecyk i wygłuszysz matami to będzie dużo lepiej.

kobert
22-05-14, 22:19
skoro seryjne radio jest slabiutkie to ma pewnie z 30wat na wysciu,to chyba za malo. Z tego co pamietam to glosnik najlepiej jak ma 2,5 raza wieksza ilosc watów. Dokladnie sie nie orietuje co to moc szczytowa a moc ciągła to nie chce sie madrzyc ,ale jesli 135w to moc znamionowa to o wiele za malo

Po3gan
22-05-14, 22:46
To siedzi w seryjnym: http://sklep.avt.pl/uklad-scalony-pal-005-tda7386.html

Grzesiek_P
23-05-14, 11:59
Powiedzmy sobie szczerze o audio Honda nie zadbała, jest bo jest. czy taki "głośnik" ma prawo zagrać ? :rolleyes:

http://images65.fotosik.pl/1008/9d951b341118ad31m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9d951b341118ad31.html)

Przy okazji demontaż tylnych głośników w 3d:
Podważamy dolną część z dziurą na napoje itp (tylko spinki)
http://images64.fotosik.pl/1007/c9dee12886852e8am.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c9dee12886852e8a.html)

Następnie odkręcamy śruby i wyciągamy element (znów spinki)
http://images63.fotosik.pl/1006/418f6ead56ea5280m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/418f6ead56ea5280.html)

filipfm
23-05-14, 12:15
Powiedzmy sobie szczerze o audio Honda nie zadbała, jest bo jest. czy taki "głośnik" ma prawo zagrać ? :rolleyes:

http://images65.fotosik.pl/1008/9d951b341118ad31m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9d951b341118ad31.html)

Przy okazji demontaż tylnych głośników w 3d:
Podważamy dolną część z dziurą na napoje itp (tylko spinki)
http://images64.fotosik.pl/1007/c9dee12886852e8am.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c9dee12886852e8a.html)

Następnie odkręcamy śruby i wyciągamy element (znów spinki)
http://images63.fotosik.pl/1006/418f6ead56ea5280m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/418f6ead56ea5280.html)

Pod seryjnym radiem to jedyne co ma prawo zagrac ;)

eon
25-05-14, 14:40
Fakt seryjne radio nie jest najlepsze ale u mnie gra calkiem przyjemnie z 2x Hertz ESK 165 na przodzie , 2x Hertz DSK 130.3 z tyłu , wzmakiem DLS CA-22 i Tuba 30L z glosnikiem Rockford Punch p2. Nie narzekam . Na radiu z przedlifta gralo ladnie po zniamie na radio z polifta (w poprzednie nie czytalo plyt) gra ładnie . przy Vol 35 gra aż za głośno. Możliwe żeby radio w poliftach bylo mocniejsze ?

Grzesiek_P
26-05-14, 16:50
Jestem już po montażu Helix Blue 62 i wygłuszaniu drzwi. Seryjne radio radzi sobie świetnie z tymi głośnikami. Polecam. Stare helixy to naprawdę porządne głośniki.

kobert
26-05-14, 20:43
Jestem już po montażu Helix Blue 62 i wygłuszaniu drzwi. Seryjne radio radzi sobie świetnie z tymi głośnikami. Polecam. Stare helixy to naprawdę porządne głośniki.

czyli wymieniles tylko glosniki i jest spora roznica? Robiles tylko tył?

Grzesiek_P
27-05-14, 00:32
"Tylko"* wygłuszyłem drzwi i wymieniłem serie na Helixy. Tylne głośniki wywaliłem w ogóle ponieważ:
a) nie grały praktycznie wcale
b) nie pasowały mi do koncepcji przód + skrzynia z tyłu

Różnica jest spora, zwłaszcza średnie i wysokie tony. Bass też się pojawił ale ten będzie głownie ze skrzyni.

Stare głośniki można w prosty sposób przerobić na dystanse i do nich przykręcić nowe głośniki, można też wyciąć kostki jeśli chce się zostawić oryginalna instalację.

*2dni w garażu