PDA

Zobacz pełną wersję : ciepła felga

carlos
27-01-07, 22:51
Hej!
swego czasu szukałem informacji na temat przegubów bo myślałem, że to właśnie one.. ale z kumplem pojeździliśmy rozkręciliśmy i to nie przeguby.. kumpel mówił jedynie, że prawy drążek ma za duży luz ale jeszcze przez zimę można jeździć...

I tu pojawia się problem... od pewnego czasu przy 120.. odczuwam dosyć uporczywe drgania na kierownicy... właśnie wróciłem z warszawy i zauważyłem, że felga po prawej jest ciepła a po lewej nie.. czy możliwe że trzeba ten drążek już wymienić ?? czy właśnie takie są objawy drążka .... ?

co sądzicie o tym ..? jakie są wasze uwagi ... ?

Przy okazji gdzie mogę to zrobić dobrze w warszawie za rozsądną cenę..:) ewentualnie okolice konstancina? i jaka może być cena naprawy..? (aby mnie nie nabili w butelkę) ? :)

Dzięki z góry Hania EJ9 D14A4

Carlos

MACHoo
27-01-07, 22:56
Wg mnie to mógł ci sie hamulec zapiec i dlatego po jezdzie masz ciepła felge :( Ja tak kiedyś miałem :) Wziołem młotek stuknąłem w zacisk i pomogło :D

Lcfr
27-01-07, 22:57
właśnie wróciłem z warszawy i zauważyłem, że felga po prawej jest ciepła a po lewej nie.. czy możliwe że trzeba ten drążek już wymienić ?? czy właśnie takie są objawy drążka .... ?

c

no drązek to moze byc swoja droga ale za grzanie sie felgi to raczej odpowiedzialna sa chyba hamulce (tłoczek odbija?/prowadnice?)

Hamulce jezeli sa sprawne grzeja sie równomiernie ....

carlos
27-01-07, 22:58
Wg mnie to mógł ci sie hamulec zapiec i dlatego po jezdzie masz ciepła felge :( Ja tak kiedyś miałem :) Wziołem młotek stuknąłem w zacisk i pomogło :D

jutro rano spróbuje twoją metodę ..:) a co sądzisz o drążku ..?

[ Dodano: Sob 27 Sty, 2007 ]

właśnie wróciłem z warszawy i zauważyłem, że felga po prawej jest ciepła a po lewej nie.. czy możliwe że trzeba ten drążek już wymienić ?? czy właśnie takie są objawy drążka .... ?

c

no drązek to moze byc swoja droga ale za grzanie sie felgi to raczej odpowiedzialna sa chyba hamulce (tłoczek odbija?/prowadnice?)

a jakie mogą być objawy drążka do wymiany...?

MACHoo
27-01-07, 23:01
Czy jest luz mozna sprawdzic chyba poruszając kierownicą :) Ale to raczej nie od tego jest ciepła felga :)

Lcfr
27-01-07, 23:05

jutro rano spróbuje twoją metodę ..:) a co sądzisz o drążku ..?

[ Dodano: Sob 27 Sty, 2007 ]

c

a jakie mogą być objawy drążka do wymiany...?

jeszcze powiedz o któym drazku mowimy? (dla mnie jest 1dolny)
który ma sworzen i na nim moze byc luz (pukanie)
moze byc tez luz na wahaczu górnym (tez na sworzniu) i tez pukanie...

ale ogólnie ja bym szukal w hamulcach-grzanie sie to ich sprawa...

Pati
27-01-07, 23:07
tak jak mowi Lcfr - zapieczony tłoczek albo prowadnica. przegrzewa tarcze i mogla sie pokrzywić, stąd bicie na kierownicy. wyrobiony drążek by stukał na nierownościach.

MACHoo
27-01-07, 23:09
Pati ma racje > Bicie moze byc od tego ze tarcza moze byc pokrzywiona

carlos
27-01-07, 23:12
Pati ma racje > Bicie moze byc od tego ze tarcza moze byc pokrzywiona

kurcze rok temu wymieniałem tarcze... czy musiały się pogiąć czy też mogły wytrzymać ..?
jutro postukam zobaczymy czy coś da ..? mam jeszcze pytanie czy tłoczek ewentualnie tą prowadnicę wymienia się z obu stron czy tylko z jednej ?

draffter
27-01-07, 23:33
kurcze rok temu wymieniałem tarcze... czy musiały się pogiąć czy też mogły wytrzymać ..?
W kadecie dalem do wymiany tarcze jakiemus fajansiarzowi - okazalo sie ze byly goofniane i po rozgrzaniu i wjechaniu w kałuże sie rozhartowały i pogieły :(

pezet86
28-01-07, 11:02
A moze lozysko byc zatarte??
chociaz wtedy by wylo.

BRNK
28-01-07, 11:10
u mnie sie grzeje z dwóch stron równomiernie, nie sa to hamulce bo juz bylo sprawdzane, lożysko też nie wyje. po tym jak od kilku posiadaczy civica dowiedzialem sie ze tez tak mają olałem temat

kwiatus19
28-01-07, 11:32
pozwolę się wtrącić. sam niedalej jak 2-3 tygodnie temu zmieniałem hamulce. przed wymianą "niby nic" bicie kierownicy przy ostrzejszym hamowaniu i grzanie sie felgi.
po zrobieniu hamulców - koła zimne, hamowanie lepsze, kierownica ani drgnie.
A jak ktoś odczuwa "ciepłą felgę" :) i nie wie o co kaman, to polecam dotknąć paluszkiem nakrętkę mocującą koło. jak sie poparzysz, znaczy się coś jest nie tak :)

zed
28-01-07, 12:21
Mi sie nagrzewala felga z tylu i okazalo sie ze tloczek w zacisku sie wyrobil i blokowal ze caly czas lekko hamowalo.Klocek z tej strony byl zrabany zupelnie.Sprawdz klocki z jednej i drugiej strony czy sa rownomiernie starte.Obstawiam cos z hamulcami....pozdro

carlos
28-01-07, 14:54
obejrzałem koło ...:( nie znam się na tym i nie mam kluczy ale muszę poddać jarzmo i te całe tłoczki czyszczeniu.... mam nadzieję że tarcza się nie pokrzywiła .... nie mam kluczy więc sprawa stoi w miejscu ... mam prośbę znacie kogoś w warszawie kto mógłby mi pomóc ... jakiś nie drogi zakład... nie lubię coś w niej nie gra...:)

Dareko87
28-01-07, 15:06
mi sie grzeje ale jak hamuje ;) a moze tobie jeden zacisk mocniej hamuje i dlatego tylko jedna sie grzeje bo jak gdziesz jedziesz to tez musisz zachamowac żeby sprawdzić chyba :)

Qukie
28-01-07, 22:11
Zauważcie, ze podczas jazdy w deszczu jak już się dojedzie na miejsce to środek felgi zazwyczaj jest suchy i ciepły od nagrzewania się hamulcy i nic się na to nie poradzi. (najlepiej widaćna stalówkach)

carlos
31-01-07, 15:26
hania już jeździ jak ta lala:) oczyszczone tłoczki, całe jarzmo .... za robociznę po obu stronach dałem 60 zł. więc jeszcze znośnie.... jak na wawę.. następnym razem zrobię to sam tylko skompletuję klucze..:)

dzięki za dobrą diagnozę ...:)

carlos

[ Dodano: Pią 02 Lut, 2007 ]
słuchajcie odgrzebuję sprawę bo rzecz ma nadal miejsce.. pomimo oczyszczenia obu jarzm tłoczków itd. nadal występuje problem ciepłej felgi... kumpel mówi, że mogły się wcześniej odkształcić klocki i to musi potrwać jakiś czas aż one się dotrą.. ? co wy sądzicie... o tym ... czy objaw ciepłej felgi może być spowodowany zewnętrznym przegubem..?
carlos

[ Dodano: Pią 02 Lut, 2007 ]
słuchajcie odgrzebuję sprawę bo rzecz ma nadal miejsce.. pomimo oczyszczenia obu jarzm tłoczków itd. nadal występuje problem ciepłej felgi... kumpel mówi, że mogły się wcześniej odkształcić klocki i to musi potrwać jakiś czas aż one się dotrą.. ? co wy sądzicie... o tym ... czy objaw ciepłej felgi może być spowodowany zewnętrznym przegubem..?
carlos

majkelo1986
11-02-07, 18:59
Miałem podobnie...... pomogła wymiana łożysk........

Teraz nic sie nie grzeje, nic nie stuka, nic nie huczy

carlos
12-02-07, 10:26
Miałem podobnie...... pomogła wymiana łożysk........

Teraz nic sie nie grzeje, nic nie stuka, nic nie huczy

Niestety trafiłem na mechanika oszusta.. nic nie zrobił..!!! :djablek:
Więc sam postanowiłem rozprawić się z tą sprawą..:) ( z przygodami - urwanie śruby w jarzmie:) ) ale oczyściłem cylinderek, uszczelkę, i wszystko już gra..:)

dzięki za wszystkie podpowiedzi...
Carlos