PDA

Zobacz pełną wersję : uciekajacy plyn chlodniczy...

Javo
23-04-05, 12:59
Problem mam, bo mi ucieka plyn chlodniczy....

Gdzie kolo grudnia zeszlego roku, wymienialem chlodnice u typa od Hondy. Nowa chlodnica, wszystko cacy. Zalozyl, dolal plynu, jezdzilem, wszystko fajnie.

Jakies dwa tygodnie temu, zobaczylem ze w zbiorniczku od plynu chlodzacego jest sahara.... Ani kropelki.... :shock: Co dziwne, nigdy mi sie nie zagrzal ponad norme, cieple powietrze w zime lecialo, wszystko bylo ok. Wiec dolalem plynu tak zeby bylo ok, czyli do kreseczki MAX. Pojezdzilem i sprawdzilem i znowu bylo malo. To znowu dolalem (wlalem juz cala buteleczke) i dzisiaj patrze i znowu jest malo...

Co jest???

Pod maska nie widac zeby gdzies uchodzilo, samochod sie nie grzeje, rzadnych zlych obajawow nie ma...

ktos ma jakis pomysl co sprawdzic?

LIO
23-04-05, 13:03
laczenia rurek, pompe wodna, czy nie ma gdzies wycieków. Tzn temp jest tak wysoko, ze co ucieknie to zazwyczaj od razu odparowywuje, ale slady powinny byc biale w tych miejscach. No a druga sprawa, ze jednak moze byc male pekniecie uszczelki po glowica i delikatnie sie dostaje do komory spalania, ale auto sie nie grzeje. Chyba ktos ostatnio mial ten problem, pisalem o tym i faktycznie nie grzal sie, a to byla uszczelka.

wieshaq
23-04-05, 13:15
racja!

podstawowe sprawy w tej sytuacji to albo uszczelka i dostawanie sie do spalania albo pompa wody cieknie. wyciekow nie widac z prostego powodu - gdy auto stoi to cisnienie spada i wyciek moze zanikac. na rozgrzanym silniku podczas jazdy dopiero wycieka z racji obiegu o podwyzszonym cisnieniu.

innych wyjsc nie widze bo jakby byly przecieki na laczeniach to prawdopodobnie by cieklo tez na postaoju.

Javo
23-04-05, 13:15
Sprawdzalem te rurki ale tam nie ma zadnych sladow. wszystko ladnie wyglada. Sprawdze jeszcze dokladnie laczenia.

A jak to nie to, to jedyny sposob zeby sprawdzic czy to uszczelka to ja wymienic?

LIO
23-04-05, 13:18
cos ktos mówil, ze mozna przytkac butem rure wydechowa :lol: i ze w zbiorniczku wyrównawczym plyn powinien zabulgotac. Jak to wyglada w praktyce, tego nie wiem. Moze jesli okaze sie ze pompa wody tez nie wycieka, obejrzyj ja dokladnie od spodu, czy nie ma bialych plam, to pozostaje jezdzic i dolewac plyn. Ale przy najmniejszym tylko obiawie podniesienia sie temperatury, zaprzestac jazde i wtedy zmieniac uszczelke. Albo poprostu od razy zwalac glowice, ale to wiadomo wiaze sie z kosztami :?

Javo
23-04-05, 13:23
...ale to wiadomo wiaze sie z kosztami :?

Tego probuje uniknac. :wink:

Jak by ktos mial do sprzedania d16z6 to prosze o konktakt :lol:

LIO
23-04-05, 13:28
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=3107

mysle ze warto :!:

Javo
24-04-05, 20:33
dzisiaj patrze, a tu plynu jest ok. :shock:

Wczesniej sprawdzalem na zimnym silniku i bylo bardzo malo, dzisiaj sprawdzilem przy okazji, na cieplym i bylo ok... Nic nie kumam. :roll:

LIO
24-04-05, 20:47
no jak jest zimny, to jest malo, jak sie rozgrzeje, to objetosc plynu pod cisnieniem sie zwieksza i jest go wiecej
Jezdzij i kontroluj

emg
24-04-05, 20:56
niektóre układy się odpowietrza - jak tego się nie zrobi to wywali uszczelkę. Tak miałem jak mi majstry nie odpowietrzyły, i płynu też ubywało.

onua
24-04-05, 20:57
Czasem tak jest w silnikach z instalacja gazowa. Problem jest w miejscu gdzie gaz jest chlodzony. kolega tak mial.

Javo
24-04-05, 20:58
Od tego czasu zrobilem juz kilka tysiecy km. i nic sie nie dzialo. Bede jezdzil i obserwowal.

LIO
24-04-05, 20:59
a kolega nic nie wspominal o gazie :?

onua
24-04-05, 21:35
ale ja tylko tak przytoczylem :) nie majac na wzgledzie tego ze sz. kolega Javo ma gaz

d16z6
24-04-05, 22:13
mam cos podobnego tez niemam plynu albo jest go opor malo bylem w hondzie to mi powiedziali ze cala chlodnica do wymiany i jestem ciekaw jak oni to stwirdzili patrzac na pusty zbiorniczek a silnik sie wogule nie grzejei sie zastanawiam czy niechca mnie na hajs naciagnac :?

LIO
24-04-05, 22:16
moga bys pekniecia zeberek i plyn po chlodnicy cieknie i od razu wyparowywuje. Zobacz czy masz biale zacieki na chlodnicy i na samym jej dole w tym korytku, czy tez nie ma takich sladów, albo nawet plynu.

kosiniak
24-04-05, 22:16
mam cos podobnego tez niemam plynu albo jest go opor malo bylem w hondzie to mi powiedziali ze cala chlodnica do wymiany i jestem ciekaw jak oni to stwirdzili patrzac na pusty zbiorniczek a silnik sie wogule nie grzejei sie zastanawiam czy niechca mnie na hajs naciagnac :?
panie uzupełni pan profil i sie pan przywita narpiew :D

luk_
25-04-05, 08:49
Tez mialem ten problem ostatnio i okazalo sie ze to uszczelka pod glowica, byla walnieta przy dwoch cylindrach. Zobacz czy na korku od chlodnicy albo w zbiorniczku na plyn nie tworzy ci sie taka maz ciemna i czy ci z rury nie dymi za bardzo na szaro-bialo, szczegolnie jak pojezdzisz, zgasisz i po paru minutach odpalisz. Ja mialem dosyc powazne ubytki jakies 100-200ml na 100km ale u ciebie to moze byc kwestia czasu.

Javo
25-04-05, 09:58
W zbiorniczku jest niezly syf... to trzeba przyznac. :?

Jesli chodzi o dymienie to nic nei dymi.

matekLDZ
21-06-07, 11:30
Mam podobny problem z nowym Civiciem... Po dluzszej jezdzie pod chlodnica jest mokro... tak jakby od spodu chlodnica leciala... Patrze w zbiorniczek a tam pusto... odkrecam kurek od chlodnicy a tam plynu po sam kurek... Na zimnym nic nie leci... Czy to mozliwe ze moze byc zbiorniczek uwalony i leci z niego po chlodnicy? czy to chlodnica albo moze pompa?? narazie uzupelnilem plyn w zbiorniczku i bedziemy obserwowac...

mozes
21-06-07, 11:32
pompa watpię bo jest z drugiej strony prze rozrządzie posprawdzaj węże a może chłodnica

misiek1980
22-06-07, 14:49
jak hlodnica to wsyp sobie proszek lub wlej uszzelniacz do hlodnic a najlepij pojezdziej troche rozgrzej silnik otworz maske i zobacz skad kapie