PDA

Zobacz pełną wersję : temperatura silnika i nawiew

jacusb
24-01-07, 11:53
Witam, od kilku dni mam w hondzie taki objaw związany z nadmuchem. Nagrzewa się normalnie (tak jak zawsze) a po kilku minutach temp. powietrza spada i nie jest już nagrzewane. Wraca do normy jak pokręcę pokrętłami od temp i szybkości nawiewu. Dodam jeszcze, ze dzieje się tak w losowo. Później, już grzeje normalnie. Do tego dzisiaj jadąc w korku temp. silnika wzrosła do max. (czerwonego pola), po zatrzymaniu i ostudzeniu dalej w korku jechałem już normalnie i temp na dobrym poziomie.

ps. do tej pory nie było żadnych problemów z temp. utrzymywała się zawsze ( b.duży korek, trasa) na dobrym poziomie, płyn w chłodnicy też jest ok, 2 m-ce temu przegląd w ASO i wymiana płynu chłodniczego

Czy czeka mnie wymiana termostatu? Jakieś inne pomysły?

Lcfr
24-01-07, 12:04

wyglada ze tak...
moze do tego masz zapowietrzony ulkad (bo piszesz ze dzieje sie to losowo.....?)

M1
24-01-07, 12:06

Od tego bym zaczał zanim przegrzejesz silnik

jacusb
24-01-07, 12:11
moze do tego masz zapowietrzony ulkad (bo piszesz ze dzieje sie to losowo.....?)

Czy układ może się zapowietrzyć "nagle", 2 m-ce temu miałem wymieniany cały płyn w chłodnicy i nic od tamtego czasu się nie działo (codziennie w b.dużym korku spędzam 1,5h).?

[ Dodano: Sro 24 Sty, 2007 ]
Jeszcze jedno, właśnie dzwoniłem do Warszawskiego ASO Auto Witolin i Japan Cars. W ASO termostat 130pln w JC japoński 55pln, zamiennik 35pln.

Pozdrawiam

Lcfr
24-01-07, 14:05

Czy układ może się zapowietrzyć "nagle", 2 m-ce temu miałem wymieniany cały płyn w chłodnicy i nic od tamtego czasu się nie działo (codziennie w b.dużym korku spędzam 1,5h).?

no tak sam z siebie to nie powinien sie zapowietrzyc... (myslalem ze moze taki zostal po wymianie plynu, ale jak piszesz ze bylo dobrze to raczej to odpada...)

[ Dodano: Sro 24 Sty, 2007 ]
Jeszcze jedno, właśnie dzwoniłem do Warszawskiego ASO Auto Witolin i Japan Cars. W ASO termostat 130pln w JC japoński 55pln, zamiennik 35pln.

Pozdrawiam

http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=21959&highlight=takato