PDA

Zobacz pełną wersję : Czyszczenie układu wentylacji - i wielki smród

popo76
14-02-11, 22:32
Zacznę od tego, że zachciało mi się napsikać preparatu K2 Doktor Klima do układu wentylacji. Nie mam klimy ale kupiłem dość mocno zaniedbany samochód. Niby przez rok od kupna wszystko było ok, nic nie śmierdziało ale postanowiłem, ze może coś się odkazi. I to był błąd...

Postąpiłem zgodnie z instrukcja, czyli 15 min tam siedział i włączyłem nadmuch. Drugie 15 min chodził wentylator na max i niby wszystko ok.
Ale jednak nie jest ok, bo jak włączę teraz ogrzewanie to się nie da wysiedzieć w samochodzie :mad:
Pojawia się mega mocny smród jakby spalenizny. Na pewno nic się nie zalało, bo sprawdzałem elektrykę - bezpieczniki i wszędzie tam gdzie sięga wzrok. Zresztą nie jest to smród palących się kabelków, Raczej jakby topiący się plastik ale tez nie do końca.
Zachodzę w głowę i myślę czy np. palenie fajek przez poprzedniego właściciela może mieć na to wpływ? Czyli ten żółty osad, który się tworzy jak ktoś pali teraz się rozwodnił tą pianką do czyszczenia i naciekł gdzieś na nagrzewnicę?

Teraz najważniejsze. Jak się pozbyć tego smrodu? Czy możliwe jest wymycie tych kanałów wentylacyjnych oraz przynajmniej wytarcie nagrzewnicy bez demontowania całej deski?
Stosowałem już jakieś neutralizatory zapachu (psikałem do środka), grzałem samochód 2 godziny z włączoną na max dmuchawą i smród dalej jest.
Bardzo proszę o jakąś pomoc.

mickee
15-02-11, 08:44
A gdzie zapodałeś ten preparat czyszczący? Tylko do kratek czy może w miejsce filtra też ? Odkręć schowek, wyciągnij dmuchawę i rezystor (ten odpowiedzialny za biegi nawiewu), wyczyść dobrze miejsce, w którym siedzi filtr PP. Zapodaj tę pianke czyszczącą wszędzie: kratki oraz wyloty przy nogach, miejsce filtra i od strony dmuchawy. Nie ma bata żeby kanały wentylacyjne tak nasiąkły smrodem żeby tak waliło jak piszesz. Jak wszystko dobrze wyczyścisz i wysuszysz to musi ładnie pachnieć. Prawdopodobnie pianka namoczyła jakiś syf koło nagrzewnicy i teraz przypala się.

mafia35
15-02-11, 09:47
Albo namoczyła filtr przeciwpyłkowy? Masz go w ogóle? Jeśli tak to wyjąłeś go przed pryskaniem? Ja rok temu też czyściłem wentylację podobnym środkiem. Przyczyną czyszczenia była eksploatacja samochodu od nowości bez filtra i wszystkie kanały były zasyfione, ale żadnego smrodu nie było. Grunt to wyjąć filtr przed czyszczeniem.

popo76
15-02-11, 19:01
Tylko do kratek czy może w miejsce filtra też ?
W miejsce filtra też.

Zapodaj tę pianke czyszczącą wszędzie: kratki oraz wyloty przy nogach, miejsce filtra i od strony dmuchawy.
Tak właśnie zrobiłem.

Prawdopodobnie pianka namoczyła jakiś syf koło nagrzewnicy i teraz przypala się.
Da się jakoś przeczyścić nagrzewnicę bez wyciągania?

Albo namoczyła filtr przeciwpyłkowy?
Na czas czyszczenia wyciągnięty.

Dzięki za odpowiedzi.

mickee
15-02-11, 19:49
Da się jakoś przeczyścić nagrzewnicę bez wyciągania?
Po wyciągnięciu filtra widać ją z jednej strony a po zdemontowaniu wentylatora masz dostęp od drugiej strony.

popo76
16-02-11, 10:32
Przecież filtr i wentylator są po tej samej stronie (pod schowkiem w nogach pasażera). Jeśli wyciągnę filtr to mam tylko taką małą, wąską szparę na wsadzenie nowego. No ale pokombinuję.

mickee
16-02-11, 11:14
No faktycznie jak nie masz klimy to jest inaczej.