PDA

Zobacz pełną wersję : Kontrolka ciśnienia oleju

Cruz
23-01-07, 19:29
Witam! Od kilku dni mam problem z kontrolką ciśnienia oleju. Wygląda to następująco: Podczas przekręcenia kluczyka w stacyjce powinny zapalić się kontrolki: ładowanie, ciśnienie oleju i inne. U mnie nie zapala się właśnie ta od oleju, ale tylko na zimnym silniku! Po przejechaniu kilku km (jak już silnik jest ciepły) wszystko wraca do normy, tzn.: Przekręcam stacyjkę, zapalają się wszystkie kontrolki i po odpaleniu silnika gasną.
Wygląda mi to na jakieś zawieszanie się czujnika ciśnienia oleju - czy to możliwe? Można to naprawić samemu czy pozostała mi tylko wizyta u mechanika/elektryka? Może miał ktoś taki sam problem? Z góry dzięki za pomoc

romcio0675
23-01-07, 19:40
prawdopodobnie padł czujnik oleju zaczołbym od jego wymiany koszt czujnika to około 20 zł lub możesz go wykręcić na zimnym silnku i sprawdzić zwykłym miernikiem

Cruz
23-01-07, 19:49
Ok. Sprawdzę. Tylko gdzie on jest i jak wygląda? :) Od niedawna mam Hondę i niezbyt się orientuję w tym silniku. ;)

Gruszka
24-01-07, 09:41
Wszystko znajdziesz w manualu :L: Link do niego podawany byl wiele razy na tym forum :)

Pozdrawiam i powodzenia,
Gruszka

wujek beret
24-01-07, 16:34
Czołem pozwole sobie podczepic sie pod topic, chodzi mi o jedną rzecz:
na zimnym silniku jak odpale z rana przekręcam kluczyk zapalaja sie kontrolki jest ok , odpalam , 1sek gasną , ale od oleju zawsze na zimnym mi gasnie troszke pozniej po innych jakies z 2-3 sek. Na ciepłym tego już nie ma. Czy u Was też tak jest?! Jakichś niepokojących objawów nie wypatrzyłem.

gregorb
28-01-07, 14:55
Czołem pozwole sobie podczepic sie pod topic, chodzi mi o jedną rzecz:
na zimnym silniku jak odpale z rana przekręcam kluczyk zapalaja sie kontrolki jest ok , odpalam , 1sek gasną , ale od oleju zawsze na zimnym mi gasnie troszke pozniej po innych jakies z 2-3 sek. Na ciepłym tego już nie ma. Czy u Was też tak jest?! Jakichś niepokojących objawów nie wypatrzyłem.

Czy latem tez tak miales ? Moze masz gesty typ oleju i chwile trwa zanim czujnik cisnienia zadziala. Powodem moze byc rowniez zbyt niski stan oleju, ale jesli latem nie miales takich przypadkow to raczej bym ta sprawa sie nie martwil. Dla pewnosci podaj nam jaki masz dokladnie zalany olej i wtedy moze tutaj koledzy tutaj cos sprobuja wiecej wyjasnic.

Cairo
28-01-07, 15:28
Jest tak jak pisze gregorb, ale za niski stan, albo gęsaty olej.
Sprawdź to, raczej nie ma powodów do obaw.

wujek beret
30-01-07, 19:49
Juz jestem spowrotem, dziękuje za zaintersowanie i za odp, olej mam shella 10W40 w niebieskim baniaczku, syntetyk ( joł super cleaning formula huh), oleju po ok 10 -11 tys ( wiem wymiana już się nalezy , mam gaz też włożony) jest ok 2-3 mm ponizej tego górnego znacznika na bagnecie więc chyba nie jest żle( uszczelka na misce mi sie poci ale nie kapie anie nie leci) zrobie najwyżej dolewke bo na ten miesiac jeszcze nie planuje niestety wymiany oleju. a z tego co pamietam w wakacje tez mi odbijało ale to jest przeważnie jak odpalam jak stoi po nocce albo po 1 ,2 dniach. W sumie mała *******a ale ..zawsze daje to do myślenia.
Pozdrawiam