PDA

Zobacz pełną wersję : Gdy wilgotno słabo pali i przerywa

geras88
11-02-11, 12:47
Witam, w.w problem co prawda występuje cały czas natomiast znacznie nasila się gdy jest bardzo wilgotno na dworzu, samochód odpali ale ma nierówne obroty, chodzi jak by palił na 3 cylindry i dopiero powyżej 3 tys obrotów problem znika. Gdy po odpaleniu i próbie ruszenia zgaśnie to trzeba odczekać około 15 sekund i dopiero zapali, inaczej będę mógł kręcić bez końca. Świece są wymienione, kopułka i palec przeczyszczone.

Co może być przyczyną ? Sonda, moduł ? Mechnicy załamują ręce..

Cysiek
11-02-11, 13:15
kable ?

Muzyk-Grzes
11-02-11, 13:18
Kable , jeśli w trakcie wilgoci ,jak już ciemno na dworze podniesiesz maskę i na pracującym silniku zobaczysz na kablach "autostradę świateł" to znaczy że kable czas wymienić.

geras88
11-02-11, 13:39
no faktycznie jest to jedyna rzecz której nie ruszaliśmy, ale wyglądają na nowe..

Cysiek
11-02-11, 13:52
wyglądać mogą :) a działanie to inna sprawa

kenny
11-02-11, 15:43
zobacz w jakim stanie jest uszczelka między kopułką a aparatem. Po latach robi się twarda i nie uszczelnia dobrze. Sprawdź też czy śruby którymi przykręcasz kopułkę do aparatu. Łatwo się urywają i mechanicy mogli coś nakombinować.

Chipsy2
12-02-11, 00:33
Zmień mechaników bo cie kiedyś z torbami puszczą z taką wiedzą.

reaktor
12-02-11, 01:17
Witam, w.w problem co prawda występuje cały czas natomiast znacznie nasila się gdy jest bardzo wilgotno na dworzu, samochód odpali ale ma nierówne obroty, chodzi jak by palił na 3 cylindry i dopiero powyżej 3 tys obrotów problem znika. Gdy po odpaleniu i próbie ruszenia zgaśnie to trzeba odczekać około 15 sekund i dopiero zapali, inaczej będę mógł kręcić bez końca. Świece są wymienione, kopułka i palec przeczyszczone.

Co może być przyczyną ? Sonda, moduł ? Mechnicy załamują ręce..

Zaklej taśmą na styku plastikowe i metalowej części apratu jak pomoże , to wtedy albo moto-uszczelka w tubce albo z aso (25zł)

Bogdan19
12-02-11, 15:40
Wpadnij do mnie to podmienimy kable, mam zapasowe to sobie sprawdzisz;)

fate
12-02-11, 18:15
jakie polecacie kable, sumitomo. ngk, drogo, czy jak wymienie na JPN (uzywa ktos?) to nie bede musial za rok znowu robic tego samego?

AdasieK
12-02-11, 21:18
ja kupiłem jakieś niebieskie w sklepie, były najtańsze (ok 150 zł), kupiłem półtora roku temu i jeżdżę do dziś i jest wszystko okej
ale ngk są dobre chyba

fate
19-02-11, 09:08
mi niestety wpadł pod maskę bosch bo miałem wymianę w trasie, zobaczymy ile pociągnie bo podobno bosch to już tylko marka ale licze na farta

fate
21-02-11, 00:17
jeżeli autor nie rozwiazal problemu to radze wymienic kopulke (u mnie iskra przez nia przebijala) chyba ze uszczelnienie pomoglo