PDA

Zobacz pełną wersję : Ubywa płyn chłodniczy

Homie
05-02-11, 15:22
Siemanko,
mam pewien problem otóż około 6k km temu miałem wlewany na max'a płyn chłodniczy dokładnie to we wrzesniu . Ostatnio podjeżdżam do mechanika i ledwo co tego płynu zostało . Teraz pytanie czyżby nie drożnosc układu ? Ubytków żadnych nie widzę pod swoim autem wiec byłem nieco zdziwiony
Rozrząd wraz z pompa wody też był wymieniany we wrzesniu .
Jakies sugestie co może być nie tak ? czeka mnie zabawa w wymiane całego układu chłodniczego? Dodam tylko że ciągle (jak każdy) jeszcze z ogrzewaniem a przed zimą z zimnym nawiewem.

Muzyk-Grzes
05-02-11, 15:25
Jak płyn znika ,nie ma wycieków i masz obłoczki z wydechu to obsatwiam uszczelke pod głowica.

Homie
05-02-11, 15:33
Jak płyn znika ,nie ma wycieków i masz obłoczki z wydechu to obsatwiam uszczelke pod głowica.

masz na mysli białe obłoczki z wydechu ? to raczej każdy ma podczas tej pory roku :D innych chmur nie produkuje

Muzyk-Grzes
05-02-11, 15:37
A czy w oleju (bagnet) nie zauwazyłeś jakis dziwnych osadów ewentualnie bąbelków?

Homie
05-02-11, 15:40
hmm szczerze to nie a ostatnio bardzo czesto sprawdzam olej i nic takiego nie widziałem oprócz tego że ma swój przebieg owe 6 k km

sivy
05-02-11, 15:50
moim zdaniem chłodnica ma wyciek, moze być nie duży i płyn moze wyparowywać pod wpływem temperatury chłodnicy.

jacente
05-02-11, 15:50
Tylko nie remontuj teraz pół samochodu bo przez pół roku wyparowało trochę płynu chłodniczego :D Rozumiem, że jakby w jeden dzień zjadło cały zbiornik to można by myśleć, że to UPG. Ale przez 6000km?
Dolej teraz płynu i będziesz miał problem z głowy na kolejne pół roku :) I sprawdzaj w jakim tempie ubywa. Jak się będzie coś działo niedobrego no to pisz.

Piatek
05-02-11, 16:05
Płynu na zimnym silniku ma byc minumum. JEsli nalałes na zimnym na maxa to go wyrzuciło gdy płyn sie zagrzał i rozszezył i to normalne. Wlej minimum na zimnym silniku, jeździj i obserwuj.

lakazs
05-02-11, 16:16
Kanał przelewowy łożyska pompy wodnej. Podróbki zwłaszcza lubię tamtędy popuszczać.

skolopendra
05-02-11, 16:20
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?19703-P%B3yn-ch%B3odniczy-Ubywa-w-znacznych-ilo%B6ciach.&highlight=Ubywa+p%B3yn
i 50 podobnych tematów
szukaj leniu :cool:

Homie
05-02-11, 22:50
nie no ostatnio u mechanika była dolewka wiec spoko ale wolałbym to wyeliminować
płyn był dolewany na zimnym przy zmianie czesci eksplatacyjnych czyli rozrząd i wszystkie płyny :)
no i po pół roku dużo znikło
bd musiał obadać jakiegos speca bo za dużo jest "miejsc" gdzie jest jakis przeciek i jakby nie patrzeć ciężko to dojrzeć ;/
a co do typu łożyska pompy wodnej to rozrząd był robiony razem z pompą wody wiec to raczej odpada

Yotomeczek86
06-02-11, 00:55
Sprawdź dobrze osłonę dolną czy nie jest mokra od płynu. U mnie właśnie jakoś dołem płynu ucieka i mam mokrą tą osłonę, sądząc po stanie chłodnicy to jej wina.

ryba83
06-02-11, 10:27
Mi lało z dolnego węza tam gdzie jest mocowany do chłodnicy , jak "włączył" sie pełny obieg przy nagrzewaniu silnika jak się już nagrzał to trzymało wymieniłem waz i hula :)

Homie
06-02-11, 11:57
jak wybiorę się na parowcową to wspomnę im o tym to przeswietlą mi to
ja ostatnio byłem na kanale ale nic nie zdołałem zobaczyć jeżeli chodzi o wyciek ale dzięki wielkie za pomoc
nie jest to wprawdzie jakas mega usterka ale tak jak wczesniej wspominałem przeszkadza mi to

Piatek
06-02-11, 16:03
wtłocz do ukłądu powietrze ( max półbara ) i wszystko bedziesz wiedział.

kiler113
07-02-11, 17:05
u mnie bylo tak ze wciagalo plyn, wszystko posprawdzalem i nie moglem dojsc co to, okazalo sie ze to .... chlodnica byla gdzies w takim miejscu peknieta ze za nic nie widzialem ze tam cos ucieka mimo ze ogladalem ja z 10 razy czy gdzies nie ma dziury :)

Homie
07-02-11, 21:03
no to czeka mnie dokładnie przejrzenie całe układu ;/ innego wyjscia nie ma :) ale obadam temat na parowcowej bo juz sie ustawiłem:)