Zobacz pełną wersję : Ubywa płyn chłodniczy
Siemanko,
mam pewien problem otóż około 6k km temu miałem wlewany na max'a płyn chłodniczy dokładnie to we wrzesniu . Ostatnio podjeżdżam do mechanika i ledwo co tego płynu zostało . Teraz pytanie czyżby nie drożnosc układu ? Ubytków żadnych nie widzę pod swoim autem wiec byłem nieco zdziwiony
Rozrząd wraz z pompa wody też był wymieniany we wrzesniu .
Jakies sugestie co może być nie tak ? czeka mnie zabawa w wymiane całego układu chłodniczego? Dodam tylko że ciągle (jak każdy) jeszcze z ogrzewaniem a przed zimą z zimnym nawiewem.
Muzyk-Grzes
05-02-11, 15:25
Jak płyn znika ,nie ma wycieków i masz obłoczki z wydechu to obsatwiam uszczelke pod głowica.
Jak płyn znika ,nie ma wycieków i masz obłoczki z wydechu to obsatwiam uszczelke pod głowica.
masz na mysli białe obłoczki z wydechu ? to raczej każdy ma podczas tej pory roku :D innych chmur nie produkuje
Muzyk-Grzes
05-02-11, 15:37
A czy w oleju (bagnet) nie zauwazyłeś jakis dziwnych osadów ewentualnie bąbelków?
hmm szczerze to nie a ostatnio bardzo czesto sprawdzam olej i nic takiego nie widziałem oprócz tego że ma swój przebieg owe 6 k km
moim zdaniem chłodnica ma wyciek, moze być nie duży i płyn moze wyparowywać pod wpływem temperatury chłodnicy.
Tylko nie remontuj teraz pół samochodu bo przez pół roku wyparowało trochę płynu chłodniczego :D Rozumiem, że jakby w jeden dzień zjadło cały zbiornik to można by myśleć, że to UPG. Ale przez 6000km?
Dolej teraz płynu i będziesz miał problem z głowy na kolejne pół roku :) I sprawdzaj w jakim tempie ubywa. Jak się będzie coś działo niedobrego no to pisz.
Płynu na zimnym silniku ma byc minumum. JEsli nalałes na zimnym na maxa to go wyrzuciło gdy płyn sie zagrzał i rozszezył i to normalne. Wlej minimum na zimnym silniku, jeździj i obserwuj.
Kanał przelewowy łożyska pompy wodnej. Podróbki zwłaszcza lubię tamtędy popuszczać.
skolopendra
05-02-11, 16:20
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?19703-P%B3yn-ch%B3odniczy-Ubywa-w-znacznych-ilo%B6ciach.&highlight=Ubywa+p%B3yn
i 50 podobnych tematów
szukaj leniu :cool:
nie no ostatnio u mechanika była dolewka wiec spoko ale wolałbym to wyeliminować
płyn był dolewany na zimnym przy zmianie czesci eksplatacyjnych czyli rozrząd i wszystkie płyny :)
no i po pół roku dużo znikło
bd musiał obadać jakiegos speca bo za dużo jest "miejsc" gdzie jest jakis przeciek i jakby nie patrzeć ciężko to dojrzeć ;/
a co do typu łożyska pompy wodnej to rozrząd był robiony razem z pompą wody wiec to raczej odpada
Yotomeczek86
06-02-11, 00:55
Sprawdź dobrze osłonę dolną czy nie jest mokra od płynu. U mnie właśnie jakoś dołem płynu ucieka i mam mokrą tą osłonę, sądząc po stanie chłodnicy to jej wina.
Mi lało z dolnego węza tam gdzie jest mocowany do chłodnicy , jak "włączył" sie pełny obieg przy nagrzewaniu silnika jak się już nagrzał to trzymało wymieniłem waz i hula :)
jak wybiorę się na parowcową to wspomnę im o tym to przeswietlą mi to
ja ostatnio byłem na kanale ale nic nie zdołałem zobaczyć jeżeli chodzi o wyciek ale dzięki wielkie za pomoc
nie jest to wprawdzie jakas mega usterka ale tak jak wczesniej wspominałem przeszkadza mi to
wtłocz do ukłądu powietrze ( max półbara ) i wszystko bedziesz wiedział.
u mnie bylo tak ze wciagalo plyn, wszystko posprawdzalem i nie moglem dojsc co to, okazalo sie ze to .... chlodnica byla gdzies w takim miejscu peknieta ze za nic nie widzialem ze tam cos ucieka mimo ze ogladalem ja z 10 razy czy gdzies nie ma dziury :)
no to czeka mnie dokładnie przejrzenie całe układu ;/ innego wyjscia nie ma :) ale obadam temat na parowcowej bo juz sie ustawiłem:)