Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Odpięcie sondy a restart silnika.

  1. #1
    Użytkownik Awatar Saiti
    Dołączył
    May 2010
    Imię
    Mariusz
    Auto
    Kalibra po tjunie.
    Skąd
    Worldwide.
    Posty
    6,882

    Domyślnie Odpięcie sondy a restart silnika.

    Cześć. miałem taki mały problem dni temu kilka. Mianowicie wyrwałem jeden z kabli od lambdy (miałem nową, zahaczyłem palcem i wyszedł z mocowania).

    Wczoraj spowrotem połączyłem i spalanie mi jebło w górę. Oczywiście na czas rozerwanego kabla silnik nie był włączany (nawet nie wsadzałem kluczyka do stacyjki).

    Po zalaniu za 50 zł wyszło mi spalanie jak jakieś 12 litrów (ostatnio wciągał 9-10 przy normalnej jeździe). Czy w takim razie sczytało błąd sondy?

  2. #2
    Użytkownik Awatar skolopendra
    Dołączył
    Jun 2006
    Imię
    ダレ
    Auto
    Ej9-B18 T
    Skąd
    nowa huta
    Posty
    10,443

    Domyślnie

    zresetuj kompa

  3. #3
    Użytkownik Awatar Saiti
    Dołączył
    May 2010
    Imię
    Mariusz
    Auto
    Kalibra po tjunie.
    Skąd
    Worldwide.
    Posty
    6,882

    Domyślnie

    No tak, ale czy komp mógł wyłapać błąd ? Bo jakoś średnio mi się to widzi, ale właśnie zadaję pytanie, bo nie dowierzam do końca moim przekonaiom.

  4. #4
    Użytkownik Awatar skolopendra
    Dołączył
    Jun 2006
    Imię
    ダレ
    Auto
    Ej9-B18 T
    Skąd
    nowa huta
    Posty
    10,443

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Saiti Zobacz posta
    Bo jakoś średnio mi się to widzi, ale właśnie zadaję pytanie, bo nie dowierzam do końca moim przekonaiom.
    wystarczy pomyśleć jeśli restart pomoże więc błąd wyłapał ,jeśli nie to nie ..proste?

  5. #5
    użytkownik Awatar piroman
    Dołączył
    Jun 2007
    Imię
    アレ
    Auto
    DC2
    Skąd
    Mielec
    Posty
    2,012

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Saiti Zobacz posta
    No tak, ale czy komp mógł wyłapać błąd
    sprawdź zworkowym szczytywaczem błędów i będziesz wiedział

    Cytat Zamieszczone przez Saiti Zobacz posta
    Po zalaniu za 50 zł wyszło mi spalanie jak jakieś 12 litrów
    w takie pomiary to ja nie wierzę, jak chcesz sprawdzić spalanie to się tankuje do pełna przejeżdza jakiś tam sensowny dystans i znów do pełna
    no chyba że zalałeś za 50 do pełna ...

  6. #6
    Użytkownik Awatar mayday-82
    Dołączył
    Dec 2008
    Imię
    Patryk
    Auto
    D15+VTEC & EG3
    Skąd
    CRAtown
    Posty
    1,693

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Saiti Zobacz posta
    Cześć. miałem taki mały problem dni temu kilka. Mianowicie wyrwałem jeden z kabli od lambdy (miałem nową, zahaczyłem palcem i wyszedł z mocowania).

    Wczoraj spowrotem połączyłem i spalanie mi jebło w górę.
    kabla od sondy się nie lutuje (nie łaczy w żaden sposób) bo i tak będzie zły odczyt

  7. #7
    Użytkownik Awatar Saiti
    Dołączył
    May 2010
    Imię
    Mariusz
    Auto
    Kalibra po tjunie.
    Skąd
    Worldwide.
    Posty
    6,882

    Domyślnie

    mayday, a czemu tak uważasz? przecież to tylko jednokierunkowa miedziana wiązka przesyłająca napięcie. Na pewno spalanie wzrosło (lejąc za te moje 50 zł jestem w stanie być tego pewien), więc musiało się rąbnąć. Boję się resetować tego silnik po raz kolejny bo (mimo poprawnej procedury) silnik pracuje na 400-500 obrotach przez jakies pierwsze 100 km :/ nie wiedzieć czemu oczywiście.

  8. #8
    Użytkownik Awatar skolopendra
    Dołączył
    Jun 2006
    Imię
    ダレ
    Auto
    Ej9-B18 T
    Skąd
    nowa huta
    Posty
    10,443

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Saiti Zobacz posta
    przecież to tylko jednokierunkowa miedziana wiązka przesyłająca napięcie.
    ponieważ płynie niski prąd i napięcie .a lut jest rezystancją

  9. #9
    Użytkownik Awatar Saiti
    Dołączył
    May 2010
    Imię
    Mariusz
    Auto
    Kalibra po tjunie.
    Skąd
    Worldwide.
    Posty
    6,882

    Domyślnie

    *za to rurka termokurczliwa nie przewodzi prądu, przez co nie wykazuje najmniejszej rezystancji Zostało połączenie skutecznie ściśnięte i zabezpieczone

    I nie wiem co się stało, ale zresetowałem kompa, wkręca się na obroty jakieś 1,5 tysiąca (czyli normalne na początku) i potem spada tak, że się wyłącza.

    Okej, przytrzymam silnik gdy uchylę przepustnicy, ale gdy puszczę, to gaśnie. Już mam dość.

  10. #10
    Użytkownik Awatar skolopendra
    Dołączył
    Jun 2006
    Imię
    ダレ
    Auto
    Ej9-B18 T
    Skąd
    nowa huta
    Posty
    10,443

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Saiti Zobacz posta
    za to rurka termokurczliwa nie przewodzi prądu, przez co nie wykazuje najmniejszej rezystancji
    przewodzi i wykazuje lecz przy tej częstotliwości i napięciu jest ona pomijalna

    Cytat Zamieszczone przez Saiti Zobacz posta
    Okej, przytrzymam silnik gdy uchylę przepustnicy, ale gdy puszczę, to gaśnie. Już mam dość.
    i nie baw się tylko poczekaj po restarcie do załączenia wiatraka

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •