Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: problemy z zapłonem civic III d 1.5 12V 87r.

  1. #1
    Użytkownik
    Dołączył
    Oct 2009
    Posty
    7

    Domyślnie problemy z zapłonem civic III d 1.5 12V 87r.

    Witam,
    Ogólnie rzecz ujmując civczka po prostu zdechła w drodze do domu. Jest to dość wiekowy samochód i nie posiada swojego działu na tym forum, dlatego wybaczcie, że temat umieściłem tutaj. Za niespełna 2 lata będzie już zabytkiem co sprawia że jestem bardzo zmotywowany do jej na prawy a niżeli do porzucenia jej u jakiegoś partacza mechanika(nie odnosząc się do tej garstki naprawdę dobrych fachowców).
    A teraz przejdźmy do meritum. Iskra jest (palec, rozdzielacz, kondensator, moduł, kable i świece wymieniłem ). Rozrząd zgodnie z instrukcją zdaje się być nieprzestawiony. Pompa pompuje a filtr paliwa profilaktycznie wymieniłem.Zbiorniczek z pływakiem skontrolowałem (pływak zamyka zawór na odpowiedniej wysokości a w zbiorniczku było dostatecznie czysto tzn. bez paprochów). Skontrolowałem również mechanizmy ssania i gazu. Na mój nos wszystko działa poprawnie tzn: - ciągnę linkę z gazu : następuje otwarcie przepustnicy i obfite wpompowanie do niej paliwa, -ta sama sytuacja ze ssaniem : uchylenie przepustnicy i uchylenie zaworku paliwowego ze zbiorniczka gaźnika. Po "chełtaniu" śmierdzi wszędzie paliwem a w kolektorze dolotowym jest go morze. Jeżeli chodzi o świece to są nowe więc po wykręceniu ich z głowicy nie za bardzo można poznać, ponieważ z nowości się świecą. Wiadomo nie ociekają paliwem ale z powodu braku nagaru trudno poznać poziom wilgotności(będę musiał spróbować ze starymi ). Pompa pompuje strumieniem na ok 20 cm. Zawory ustawiłem bo niektóre się już nie domykały nawet do 1,5 mm. Gaźnik poczyszczony a dysze przedmuchane powietrzem pod ciśnieniem. czy jest ktoś kto może mi naświetlić co jeszcze może być nie tak??
    Zapomniałem jeszcze dodać że raz udało się ją odpalić na 15 sek. po 30 sek. kręcenia ale to była w 10 sek. praca z rozrusznikiem i 5 sek. samodzielna po czym zdechła.
    Pomocy!!

  2. #2
    Użytkownik Awatar Mierzej
    Dołączył
    Sep 2008
    Imię
    Damian
    Auto
    EP2
    Skąd
    PKN / CT
    Posty
    2,626

  3. #3
    Użytkownik
    Dołączył
    Oct 2009
    Posty
    7

    Domyślnie

    Przepraszam. jest teraz w innym miejscu
    http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/sho...81#post1015181

  4. #4
    Użytkownik Awatar dEboo
    Dołączył
    Feb 2008
    Auto
    ed6 d16a6
    Skąd
    Świnoujście
    Posty
    404

    Domyślnie

    problemem może być że auto jest przelane i go zalewa, a być może czujnik położenia wału korbowego jest uszkodzony przez co zapłon nie następuje w dogodnym momencie. Jak coś jeszcze wymyślę to napiszę

  5. #5
    Użytkownik
    Dołączył
    Oct 2009
    Posty
    7

    Domyślnie

    Tam jest czujnik położenia wału??
    w sumie obrotomierz jest elektroniczny a jedyne miejsce gdzie mógłby się znajdować to moduł zapłonu (moduł zmieniałem razem z rozdzielaczem)

  6. #6
    Użytkownik Awatar dEboo
    Dołączył
    Feb 2008
    Auto
    ed6 d16a6
    Skąd
    Świnoujście
    Posty
    404

    Domyślnie

    tak czujnik położenia wałku korbowego z tego co pamiętam jest w aparacie zapłonowym, każdy silnik raczej taki posiada. Ale skoro aparat wymieniłeś to powinien być sprawny. Czy twój silnik ma map sensor ?? jeżeli tak to go podmień może zalewać silnik ja kiedyś miałem taki przypadek w jajku w d15b2 że nie palił a jak już to raz na jakiś czas na chwilke tylko, zalewało go strasznie bo map sensor zablokował się w 1 pozycji na maxa i non stop dawał maxymalną dawkę paliwa, a nawet jak auto ci nie odpala to chyba w kolektorze dolotowym nie powinna być benzyna. Jeżeli to gaźnik to wizyta mechaniora od gaźnika była by mile widziana.

  7. #7
    Użytkownik
    Dołączył
    Oct 2009
    Posty
    7

    Domyślnie

    Winą była cewka. Kupiona używka załatwiła sprawę.
    Temat do zamknięcia
    Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •