Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: roznica pomiedzy ecu jdm a edm

  1. #1
    Użytkownik
    Dołączył
    Aug 2006
    Skąd
    z poludnia
    Posty
    15

    Domyślnie roznica pomiedzy ecu jdm a edm

    kolega swapowal silnik na b16a jdm i firma zajmujaca sie swapem zaproponowala zmiane ecu na edm poniewaz w jdm jes ogranicznik predkosci i pytanie czyodblio sie na mocy???
    czy wlasnie b16a jdm rozni sie ecu od b16a2????

  2. #2
    Członek honorowy SCKP Awatar Furious
    Dołączył
    Oct 2004
    Imię
    Tomek
    Auto
    EG3 K20A2
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    9,231

    Domyślnie

    Z tego co ja wiem to w B16A(2) w 5genie:
    -komp JDM ma napewno Knock Sensora, uklad ELD, odciecie 8300, ogranicznik predkosci do 185, rozni sie troche mapami paliwa/zapolonu niz wersja EDM
    -kom EDM prawdopodobnie nie ma Knock Sensora, ukladu ELD, odciecie 8100, nie ma tez ogranicznika predkosci

    [ Dodano: Nie 03 Wrz, 2006 17:10 ]
    Kod:
    Additionally, different markets received different features in their ECUs. 
    
    -USDM ECUs are by far the most full-featured. Almost any code will run in a USDM ECU if the above rules are followed. 
    -JDM ECUs generally lack several things that must either be physically added to the ECU or disabled in the ROM. The Pressure Atmosphere (PA) sensor Electrical Load Detector (ELD) and Injector Test Circuit are the most notable things here. 
    -EDM ECUs are generally the most bare. They generally lack PA, ELD, Injector test like the JDM ECUs, and will occaisonally lack the Knock Sensor and knock board present in JDM ECUs too.
    Sprzedaz, modyfikacja komputerow OBD1 i strojenie Hond (Crome D,B,H-seria oraz Hondata K-seria)
    w w w . s t r o j e n i e h o n d . p l

  3. #3
    Użytkownik
    Dołączył
    Jun 2004
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    347

    Domyślnie

    Ja wlasnie zrobilem swapa na B16A i to był automat więc wziąłem kompa i skrzynie od B16A2...

    Odpowiedź na twoje pytanie:
    jeśli masz ecu ktory ma rev limiter 8100rpm (b16a2) a charakterystyka silnika
    pozwala na wiecej(b16a) to wtedy tracisz moc.. tzn nie wykorzystujesz calego "power
    band" ktory Ci daje charakterystyka silnika.



    generalnie jest tak ze
    (Potwierdze to co napisał Furious z drobnymi roznicami)

    ecu jdm P30 (B16A)
    -inna mapa paliwa niz b16a2
    -ta sama mapa zapłonu co w B16a2
    -ma układ knocksensora
    -ma ogranicznik predkosci do 180 ale przeciez to mozna zdjac...
    -odcinka wyżej 8296

    ecu edm P30a (B16A2)
    -odcina mi 8112
    -nie obsluguje knocksensora
    -jest większy
    -łatwiej się przerabia pod zew. eeprom

    Generalnie na pgmfi.org znajdziesz duzo info na ten temat...
    Warto jest poświecic 50zl i sobie wgrać program
    bez speed limitera do oryginalnego p30 jdm z powodu KS.
    Ja za moment do swojego wrzuce mapy B16A ale to nie bedzie to samo bez KS.
    Nawet na kompie od B16A2 zapie... jak wściekły...

  4. #4
    Członek honorowy SCKP Awatar Furious
    Dołączył
    Oct 2004
    Imię
    Tomek
    Auto
    EG3 K20A2
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    9,231

    Domyślnie

    uściślająć to:
    Cytat Zamieszczone przez maciek
    -ta sama mapa zapłonu co w B16a2
    ta sama mapa zapłonu jest tylko na VTECu w obu kompach, bez VTECa mapy sa troszke inne w EDM i JDM


    Cytat Zamieszczone przez maciek
    -ma ogranicznik predkosci do 180
    115mph to 185km/h

    pozdro
    Sprzedaz, modyfikacja komputerow OBD1 i strojenie Hond (Crome D,B,H-seria oraz Hondata K-seria)
    w w w . s t r o j e n i e h o n d . p l

  5. #5
    Użytkownik
    Dołączył
    Jun 2004
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    347

    Domyślnie

    True true....
    wlasciwie to pominalem niska mape... ale to by tłumaczyło czemu moj jest troche przymulasty na dole A na górze masakrator
    180~185 jdmowy predkosciomierz i tak jest wyskalowany do 180 :P
    Z drugiej strony dziwne jest ... kolega ma B16A z jdmowym ECU i hmm nie ma limitera...

    A wracając do autora postu i jego pytania...
    1.Dobrze jest miec oryginalne ECU do B16A - speed limiter mozna zdjac powiedzmy za max 100zl.
    2. Wgranie mapy od B16A na ecu np B16A2 to identyczny koszt...i tez mozna to zrobic ale jak
    masz ori ecu to troche bez sensu - patrzy pkt 1.

    Amen.

  6. #6
    Użytkownik Awatar Kras
    Dołączył
    Jan 2005
    Imię
    Soichiro
    Auto
    Szaraczek
    Skąd
    Zza kiery, zioom :)
    Posty
    4,196

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez maciek
    jeśli masz ecu ktory ma rev limiter 8100rpm (b16a2) a charakterystyka silnika pozwala na wiecej(b16a) to wtedy tracisz moc.. tzn nie wykorzystujesz calego "power band" ktory Ci daje charakterystyka silnika.
    Wcale nie tracisz żadnej mocy. Powyżej 8krpm krzywa w B16 czy tak idzie już znacząco w dół więc nie ma to jakiegoś wielkiego znaczenia. Jedyne co tracisz to możliwość dokręcenia ciut wyżej na biegach. Więc pewnie tracisz troszeczkę na czasach przyspieszenia. Natomiast mocy jako takiej nie tracisz.

  7. #7
    Tomo
    Gość

    Domyślnie

    zyskujesz bo krecac wyzej wykorzystujesz lepszy zakres obrotów czyli kolejne biegi wbijasz w lepszą MOC

    moc papierowa nic Ci nie daje :roll:

  8. #8
    Użytkownik Awatar Kras
    Dołączył
    Jan 2005
    Imię
    Soichiro
    Auto
    Szaraczek
    Skąd
    Zza kiery, zioom :)
    Posty
    4,196

    Domyślnie

    No przecież to napisałem. Nie zyskujesz mocy w sensie takim że np. tak masz 160KM, a tak 170KM. Natomiast dzięki możliwości wyższego zakręcenia zyskujesz na osiągach.

  9. #9
    Użytkownik
    Dołączył
    Jun 2004
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    347

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Kras
    No przecież to napisałem. Nie zyskujesz mocy w sensie takim że np. tak masz 160KM, a tak 170KM. Natomiast dzięki możliwości wyższego zakręcenia zyskujesz na osiągach.
    Hehehhe a to dobre.
    Troche to nielogiczne co napisales.

    Zacznijmy od tego ze wy mowicie o mocy maksymalnej - a to jest wartosc dla internetowych onanistów.

    1.Napisales ze zyskuje na osiagach a wiec sam sobie zaprzeczyłes.
    Jesli masz lepsze osiagi krecac wyzej to dzieki czemu? Siłą rozpedu lepiej przyspieszasz czy czym?
    Powiewem wiatru?
    Smiem twierdzic ze moca...

    Uzyteczny zakres mocy w tym silniku skraca sie wlasnie przez to ze jest wczesniej odcinka.
    I nie pisz prosze ""ze powyzej 8000 juz nie ma roznic bo moc i tak spada"".
    Piszac ze zyskuje sie na osiagach krecac wyzej po prostu sam sobie przeczysz.



    btw.
    A dla was jaka wartość jest wazna?
    Moc maksymalna czy jej przebieg?

    Umówmy sie o czym rozmawiamy?
    O grze w NFSU czy o realnym świecie?

  10. #10
    Użytkownik Awatar przemir
    Dołączył
    Jun 2004
    Skąd
    Fałtekowo
    Posty
    708

    Domyślnie

    a ja bylem swiadkiem hamowan kilku B16 i wszedzie krzywe szly do samego konca ku gorze

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •