Strona 133 z 134 PierwszyPierwszy ... 3383123131132133134 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,321 do 1,330 z 1334

Wątek: Wszystko o mini-me

  1. #1321
    Użytkownik Awatar kamil39
    Dołączył
    Dec 2011
    Imię
    kamil
    Auto
    EG5
    Skąd
    Bieruń
    Posty
    3,638

    Domyślnie

    Sprawdz czy dobrze podpiety masz zawor dolnej odmy, on ma odpowiedni kierunek- mialem kiedys przypadek ze przez ssacy silnik zassysał dodatkowe, lewe powietrze z skrzyni korbowej.

  2. #1322
    Użytkownik Awatar Rafał#1951
    Dołączył
    Nov 2010
    Imię
    Rafał
    Auto
    Aerodeck MC1 D16W3
    Skąd
    DLU
    Posty
    25

    Domyślnie

    Dolna odma wyeliminowana, serwo również wyeliminowane. Krokowiec 2pinowy z D15Z8 usunięty i zaślepiony. Została przepustnica z D16W3 wraz z krokowcem. Wiązka silnika również została D16W3. Wpuszczany był dym do kolektora, i jedyne miejsce gdzie dym wychodził to któreś akurat uchylone zawory (nadal nie mam założonego kolektora wydechowego). Postęp jest taki, że na krokowcu z D16W3 silnik wchodzi na 3500obr i tak trzyma. Bez krokowca mocno faluje od 1250 do 1750. Z kodów migowych wychodzi tylko zawór VTEC, który nie jest podłączony i sonda lambda, która również jest nie podłączona.

    Czy powinienem dołożyć jeszcze jakiś czujnik? Czy mogą takie jaja powodować wtryski 240 z B18? Ręce mi już opadają, nie jeden silnik człowiek składał, a tu taki zonk. Aparat zapłonowy z D15Z8 miałby na to jakiś wpływ?

  3. #1323
    Przyjaciel CKP Awatar kazik2_h9w3
    Dołączył
    Dec 2009
    Imię
    Karol
    Auto
    Acco K24
    Skąd
    Łódź
    Posty
    5,193

    Domyślnie

    A powiedz mi ilo pinowy jest krokowy z tego w3

  4. #1324
    Użytkownik Awatar Rafał#1951
    Dołączył
    Nov 2010
    Imię
    Rafał
    Auto
    Aerodeck MC1 D16W3
    Skąd
    DLU
    Posty
    25

    Domyślnie

    Krokowy z W3 ma 3piny. Krokowy z Z8 miał 2piny. Zanim jeszcze pozbyłem się tego z Z8 podłączałem go do kostki od W3 z pominięciem pomarańczowego przewodu bo tak gdzieś wyczytałem w necie i bez zmian, silnik wchodził nawet na ponad 4500obr.

    Może coś nie tak jest z przejściówką z OBD2A na OBD1 ?

    Chyba już widzę, że muszę postąpić wg tego...
    https://www.hamotorsports.com/pages/...or-96-98-civic
    Ostatnio edytowane przez Rafał#1951 ; 09-11-20 o 11:32

  5. #1325
    Przyjaciel CKP Awatar kazik2_h9w3
    Dołączył
    Dec 2009
    Imię
    Karol
    Auto
    Acco K24
    Skąd
    Łódź
    Posty
    5,193

    Domyślnie

    Ja już dawno się z tym nie bawiłem ale z tego co pamiętam jeden pin trzeba było przepiąć przy kompie i załóż dwu pinowy krokowy
    Od tego bym zaczął
    Chyba właśnie w tym linku o to chodzi

  6. #1326
    Użytkownik Awatar Jasin
    Dołączył
    Apr 2009
    Imię
    Michał
    Auto
    ED6
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    1,256

    Domyślnie

    Witam, przymierzam się do wrzucenia czapki Y8 na blok D15B2 i przejściu na OBD1. Temat już raczej rozpracowałem pod względem wiązki itd. Mam jedno "ALE" czy ktoś wiem czy zakładając głowicę Y8 musze wadzić aparat TD41-U czy mogę wsadzić od Z6 TD42-U? Sprawa istotna bo rozbija się o wiązkę.

    Będę wdzięczny za podpowiedź.

  7. #1327
    Użytkownik Awatar Rafał#1951
    Dołączył
    Nov 2010
    Imię
    Rafał
    Auto
    Aerodeck MC1 D16W3
    Skąd
    DLU
    Posty
    25

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Jasin Zobacz posta
    Witam, przymierzam się do wrzucenia czapki Y8 na blok D15B2 i przejściu na OBD1. Temat już raczej rozpracowałem pod względem wiązki itd. Mam jedno "ALE" czy ktoś wiem czy zakładając głowicę Y8 musze wadzić aparat TD41-U czy mogę wsadzić od Z6 TD42-U? Sprawa istotna bo rozbija się o wiązkę.

    Będę wdzięczny za podpowiedź.
    To co lepię u siebie, czyli głowica do D15Z8 to ten sam korpus co od D16Y8. Aparat od D16Z6 nie pasuje mi rozstawem mocowań (naczytałem się wszędzie, że musi być ten TD42U to kupiłem dawno temu jak gromadziłem części), musiałem zostawić ten od D15Z8, ale nie wiem jeszcze czy to będzie prawidłowo działać z pełnym VTEC, bo narazie muszę zwalczyć problem wolnych obrotów.

  8. #1328
    Użytkownik Awatar Jasin
    Dołączył
    Apr 2009
    Imię
    Michał
    Auto
    ED6
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    1,256

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Rafał#1951 Zobacz posta
    Aparat od D16Z6 nie pasuje mi rozstawem mocowań (naczytałem się wszędzie, że musi być ten TD42U to kupiłem dawno temu jak gromadziłem części)
    Nie pasuje rozstawem wszystkich 3 śrub czy tylko 1?

  9. #1329
    Użytkownik Awatar kamil39
    Dołączył
    Dec 2011
    Imię
    kamil
    Auto
    EG5
    Skąd
    Bieruń
    Posty
    3,638

    Domyślnie

    Aparat musi być od glowicy, z d15z8 wiazkowo pasuje do obd1 o ile dobrze kojarze. Z tego co pamiętam to jedną srubą da sie chwycić, ale nie ustawisz na tym zaplonu - zeby zaplon był w widelkach to nie pasowala mi zadna sruba.
    Naczytałem sie, że glowica y8 to to samo co z6, ale nikt nie pisał, ze aparat nie pasuje..

  10. #1330
    Użytkownik
    Dołączył
    Dec 2012
    Imię
    Arek
    Auto
    EJ2 J32a2
    Skąd
    Szczecin
    Posty
    237

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Rafał#1951 Zobacz posta
    To co lepię u siebie, czyli głowica do D15Z8 to ten sam korpus co od D16Y8. Aparat od D16Z6 nie pasuje mi rozstawem mocowań (naczytałem się wszędzie, że musi być ten TD42U to kupiłem dawno temu jak gromadziłem części), musiałem zostawić ten od D15Z8, ale nie wiem jeszcze czy to będzie prawidłowo działać z pełnym VTEC, bo narazie muszę zwalczyć problem wolnych obrotów.
    Nie jestem w 100% pewny ale chyba obudowa z b7 w miarę sensownie pasowała do y8 jedno mocowanie trzeba było przerobić.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •