Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Problem z odpaleniem Hanki 2000 rok polfit immo problem prawdopodobnie

  1. #1
    Użytkownik
    Dołączył
    Jun 2020
    Imię
    Kondziu
    Auto
    Honda Civic VI 5d
    Skąd
    Szczecin
    Posty
    13

    Domyślnie Problem z odpaleniem Hania VI 5d MB 2000 rok d14z4

    Cześć, szybka sprawa potrzebuje pomocy. Dziewczyna zakręciła się i włożyła czerwony kluczyk, przekręcając go przestał działać kluczyk z pilotem oraz ten drugi czarny zapasowy, ale po paru razach krecenia czerwonym i czarnym odpalił na zapasowym, dziś pojechałem na zakupy, zgasiłem auto i znowu był problem z odpaleniem próbowałem się bawić znowu czerwony i czarny to zaczął działać i z pilota i drugi zapasowy ale auto nie chciało zapalić kręciło pompa się załączała rozrusznik kręci a auto dalej nie odpala... Przepraszam za interpunkcje ale jest lekko wkurzony i pisze to na szybko może ktoś coś pomoże pozdrawiam 😊 PS aktualnie padł akumulator z tego wszystkiego, dodam że nie wymieniałem od kupna filtra paliwa ale to chyba nie to, a i zauważyłem dziwna sprawę Check mi się świeci ale przez stożek nie mam czujnika podpiętego ale jak przekręcę kluczyk to Check mrygnie raz, nie wiem czy to mi się wydaje czy tak po prostu jest wcześniej nie zwróciłem na to uwagi, to tyle dzięki
    Ostatnio edytowane przez kondziuMB2 ; 03-11-20 o 02:22

  2. #2
    Użytkownik
    Dołączył
    Jun 2020
    Imię
    Kondziu
    Auto
    Honda Civic VI 5d
    Skąd
    Szczecin
    Posty
    13

    Domyślnie

    Dziś dzwoniłem do mechanika, który specjalizują się Hondami i powiedział, że jak wsadzę czerwony kluczyk to już trzeba wywalać cały Immo i trzeba kupić ze szrotu oryginał lub dzwonić do serwisu Hondy, trochę to dla mnie śmieszne. Dodam że przy skrzynce bezpieczników pod kierownicą mam kostkę czarna Firmy LUCAS. A dziś popytałem mechaników mówią że może to być Aparat zapłonowy lub jego moduł... Ludzie POMOCY NIE WIEM CO MAM ROBIĆ

  3. #3
    Użytkownik Awatar alienek
    Dołączył
    Nov 2013
    Imię
    Kamil
    Auto
    HR-V GH3 + D16W4
    Skąd
    Chorzów
    Posty
    398

    Domyślnie

    jaki masz silnik? bo jeśl na obd1 to może wystarczy rzeczywiście IMO wywalić, swoją drogą pamiętam że też kiedyś mialem problem z odpaleniem tzn. przekaźnik paliwa był sprawny ( często na nim robią się zimne luty) , i rozrusznik kręcił.. winą był właśnie aparat zapłonowy, kupiłem używke za ok 170zł ( jakieś 8 lat temu ;p ) i auto zaczęło normalnie jeździć, sytuacja z dnia na dzień najlepiej by bylo podmienić aparat i sprawdzić a później kombinować z IMO

  4. #4
    Użytkownik
    Dołączył
    Jun 2020
    Imię
    Kondziu
    Auto
    Honda Civic VI 5d
    Skąd
    Szczecin
    Posty
    13

    Domyślnie

    Silnik to D14Z4 90km dziś na szybko sprawdziłem ostatnia świece czy jest iskra i jest zapodam filmik może coś pomoże w odneleznienu problemu https://youtu.be/C-V7JOI9FoA

    No nic chyba będę musiał oddac to do Mechanika

  5. #5
    Użytkownik
    Dołączył
    Jun 2020
    Imię
    Kondziu
    Auto
    Honda Civic VI 5d
    Skąd
    Szczecin
    Posty
    13

    Domyślnie

    Wykręciłem wszystkie świece wyczyściłem, zdjąłem kopulke i w kopułce są takie bolce i one się kruszą to może być przyczyną bo już kurde nie wiem aparatu całego nie mam innego więc nici z podmiany ale może być jego wina w sumie kurde ja już nie wiem...
    https://zapodaj.net/1dcfa47c349d4.jpg.html

    https://zapodaj.net/afb77fb517a7d.jpg.html

    https://youtu.be/C5w5niLHBKU - dorzucam filmik jak odpala i co się dzieje na zegarach
    Ostatnio edytowane przez kondziuMB2 ; 04-11-20 o 17:31

  6. #6
    Użytkownik Awatar JarkoCivic
    Dołączył
    Oct 2016
    Imię
    Jarko :-)
    Auto
    Honda Civic 5D MA9
    Skąd
    Bydgoszcz
    Posty
    94

    Domyślnie

    Wpierw to wybłyskaj ten check bo nic nie wspomniałeś a wali po oczach aż miło

  7. #7
    Użytkownik
    Dołączył
    Jun 2020
    Imię
    Kondziu
    Auto
    Honda Civic VI 5d
    Skąd
    Szczecin
    Posty
    13

    Domyślnie

    Przeczytaj post od początku jest napisane dlaczego sie świeci, jest to przez dolot nie oryginalny muszę dorobić czujnik od dolotu

  8. #8
    Użytkownik Awatar alienek
    Dołączył
    Nov 2013
    Imię
    Kamil
    Auto
    HR-V GH3 + D16W4
    Skąd
    Chorzów
    Posty
    398

    Domyślnie

    to czekaj po kolei, jesteś absolutnie pewien że ten check świeci się tylko przez czujnik ?? może oprócz tego coś jeszcze jest, następnie dobrze by było jak byś ogarnął ten czujnik, wymienił filtr paliwa, naładował aku do pełna, zmierzył kable WN , wymienił kopułke i palec i najlepiej świece.. to jest takie minimum, dobrze jest sprawdzić kąt wyprzedzenia zapłonu na aparacie bo mi w tamtym roku się przestawił aparat i długo kręcił przed odpaleniem, ale po ustawieniu wszystko jest gut.. niestety to są stare auta i zawsze trzeba sprawdzać kompleksowo całość, pozatym nie wierze że nikogo nie ma z Twoich okolic co ma d14 pod maska, ni emoże na 10 min wyciągnąć aparatu i jak już sie poddasz :P to oddaj go gdzieś gdzie robią HONDY anie VAG'i czy inne PSA bo jak ktoś robi wszystko to tak naprawdę nie robi nic być może to jakaś perdoła jest..

    BTW. dlaczego Twoja dziewczyna używa CZERWONEGO kluczyka ?..

    jeszcze teraz spojrzałem dokładnie na ten Twoj filmik ze świecą.. jaką masz odległość elektrod na świecy ?? pozatym ta kopułka to do wymiany jest jak jest pokruszona i prawdopodobnie nie daje iskry na inne świece, mam nadzieje że sparawdziłeś wszystkie świece bo już na tej widać że coś jest nie tak skoro kręcąc silnikiem daje 2 iskry pod rząd z tego ta duga jest pomarańczowa
    Ostatnio edytowane przez alienek ; 06-11-20 o 10:12

  9. #9
    Użytkownik
    Dołączył
    Jun 2020
    Imię
    Kondziu
    Auto
    Honda Civic VI 5d
    Skąd
    Szczecin
    Posty
    13

    Domyślnie

    Auto dałem do mechanika bo już się poddałem, okazało się, że iskry nie było i jak wyciągnęli kompa, wywalili z kompa płytkę immo i pod stacyjką, wszystko wylutowali (kostkę IMMO) auto odpaliło, mówił że immo blokowało iskrę. Po tym powiedział, że muszą jeszcze skonfigurować komputer, bo po wywaleniu tej płytki z kompa wrzuca auto w tryb awaryjny i kręci się do 2500 obrotów. Czy to może być tak jak on mówi, bo w takim aucie z 2000 roku wątpię żeby komputer włączył jakiś tryb awaryjny, no chyba że mechanik coś kręci, a dałem do mechanika pierwszy raz od kiedy mieszkam w nowym mieście daleko od rodzinnego domu i nie mam jak dać do swoich. Myślicie że trzeba skonfigurować kompa po takiej czynności wylutowania płytki i kostki z pod kierownicy?

    PS : Na razie zawołał 150zł za lawetę (dowiezienie do siebie ~23km) i przejrzenie auta, ale jeszcze doliczy cenę za skonfigurowanie tego komputera, bo pali się Check i auto weszło w jakiś tryb awaryjny i kręci tylko do tych 2500 obrotów...

    CZEKAM NA WASZĘ OPINIE, BO ZNALAZŁEM OSTATNIO STARY POST Z TYM IMMO I LUDZIE WYWALILI IMMO, CZYLI PLYTKE Z KOMPA I KOSTKĘ POD STACYJKĄ, TYLKO IM SIE CHECK SWIECIL. AUTO NIE WCHODZILO W ZADEN TRYB AWARYJNY! POZDRO

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •