Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: Problem! Przerywające b18C4!

  1. #41
    Użytkownik Awatar Rodzynki
    Dołączył
    Dec 2011
    Imię
    Marcin
    Auto
    EJ9, D14Z1
    Skąd
    Lubuskie
    Posty
    375

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Kisiel Zobacz posta
    Jak sprawdzić czy iskra w aparacie wali w odpowiednim momencie?
    Tzn. ja napisałem co sobie wtedy pomyślałem. Nie wiem czy to możliwe. Chyba nie. Na elektrodzie już by mnie pojechali za taki post...


    Edit. Być może co innego powodowało szarpania, a co innego teraz padło że nie odpala. Właśnie doczytałem że zapłonnik (czyli moduł) to wzmacniacz iskry. Może dopiero teraz po wymianie cewki, stary moduł padł? Ja bym przełożył jeszcze raz drugi aparat na próbę, albo sam moduł. Następne w kolejce ECU do sprawdzenia.
    Ostatnio edytowane przez Rodzynki ; 04-02-20 o 01:29

  2. #42
    Użytkownik Awatar Kisiel
    Dołączył
    Dec 2010
    Imię
    Tomek
    Auto
    Aerodeck C4
    Skąd
    Złocieniec
    Posty
    216

    Domyślnie

    ECU będę podmieniał też ,dotrze z innymi częściami na podmiankę ,chcę sprawdzić omomierzem cewkę i moduł ,czy ktoś się orientuje jakie powinny być wartości ,czyli ile Ohm dla dobrej cewki i ile dla modułu?

  3. #43
    Użytkownik Awatar wrobellos
    Dołączył
    Jan 2009
    Auto
    ED9 b18c6,DC2,FN2
    Skąd
    Łódź
    Posty
    287

    Domyślnie

    zgranie iskry mozesz sprawdzic lampa strobo ze znakiem na pasowym, kompa zeby podmienic musisz immo wyminac
    dla mnie to na 100% uwalony aparat, wyczysc swiec zalooz drugi sprawny w 100%

  4. #44
    Użytkownik Awatar Kisiel
    Dołączył
    Dec 2010
    Imię
    Tomek
    Auto
    Aerodeck C4
    Skąd
    Złocieniec
    Posty
    216

    Domyślnie

    W drugim kompie mam usunięte immo,tak ,że bez problemu podmianka,przejże jeszcze raz aparat potem podmienię.Może też być tak,że podczas długiego kręcenia zalało wszystko i jest tam za mokro i nie chcę zapalić ,nie mam takiej lampy,ale może u coś wykombinuję.Dam znać coś się zmieniło!

  5. #45
    Użytkownik Awatar Rodzynki
    Dołączył
    Dec 2011
    Imię
    Marcin
    Auto
    EJ9, D14Z1
    Skąd
    Lubuskie
    Posty
    375

    Domyślnie

    Jak wyeliminujesz problem to odpali od strzała. To że tam dzień wcześniej był zalany paliwem nie ma znaczenia.

    Lampą ustawisz zapłon dopiero na pracującym silniku. Nawet jak źle będzie ustawiony to auto będzie odpalać, różnica będzie w mocy, przebiegu mocy/momentu i może być zwiększone ryzyko spalania stukowego. Źle ustawiony zapłon też nie będzie powodował takich masakrycznych drgań jak u Ciebie, kiedy jeszcze odpalał.

  6. #46
    Użytkownik Awatar Kisiel
    Dołączył
    Dec 2010
    Imię
    Tomek
    Auto
    Aerodeck C4
    Skąd
    Złocieniec
    Posty
    216

    Domyślnie

    ok dzięki za info,w sobotę dalej szukanie dam znać co i jak.

  7. #47
    Użytkownik Awatar Kisiel
    Dołączył
    Dec 2010
    Imię
    Tomek
    Auto
    Aerodeck C4
    Skąd
    Złocieniec
    Posty
    216

    Domyślnie

    Po ostatniej walce w sobotę w garażu,silnik śmiga jak tra lala.Dzięki wszystkim za pomoc.Problem leżał w aparatach zapłonowym,w jednym padł moduł a w drugim aparacie z podmianki padła cewka,do aparatu z padniętym modułem wcześniej zamontowałem nową cewkę iskra jakaś była,ale chyba za słaba,a w aparacie z podmianki(Który śmigał 100%) poszła cewka jak pisałem,że po nagrzaniu kompletnie zgasł i w ogóle nie odpalił.Teraz nową cewkę przełożyłem do aparatu z podmianki i trach na pół strzała pali,poczekałem aż się silnik nagrzeje , postanowiłem się przejechać,nic się nie dławi ,prycha czy strzela!Dzięki jeszcze raz za pomoc!!!

  8. #48
    Użytkownik Awatar JarkoCivic
    Dołączył
    Oct 2016
    Imię
    Jarko :-)
    Auto
    Honda Civic 5D MA9
    Skąd
    Bydgoszcz
    Posty
    61

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Kisiel Zobacz posta
    Po ostatniej walce w sobotę w garażu,silnik śmiga jak tra lala.Dzięki wszystkim za pomoc.Problem leżał w aparatach zapłonowym,w jednym padł moduł a w drugim aparacie z podmianki padła cewka,do aparatu z padniętym modułem wcześniej zamontowałem nową cewkę iskra jakaś była,ale chyba za słaba,a w aparacie z podmianki(Który śmigał 100%) poszła cewka jak pisałem,że po nagrzaniu kompletnie zgasł i w ogóle nie odpalił.Teraz nową cewkę przełożyłem do aparatu z podmianki i trach na pół strzała pali,poczekałem aż się silnik nagrzeje , postanowiłem się przejechać,nic się nie dławi ,prycha czy strzela!Dzięki jeszcze raz za pomoc!!!
    5 stron a odpowiedź miałeś już na 1 stronie. Wystarczyło pomierzyć, posprawdzać. Ehhh

  9. #49
    Użytkownik Awatar Rodzynki
    Dołączył
    Dec 2011
    Imię
    Marcin
    Auto
    EJ9, D14Z1
    Skąd
    Lubuskie
    Posty
    375

    Domyślnie

    Jeszcze zapłon ustaw gdzieś na lampie stroboskopowej. Jeżeli będziesz to robił ty to upewnij się jaka jest procedura. Generalnie w D serii (podejrzewam że w B też) ustawiasz na rozgrzanym silniku, na wolnych (wyregulowanych) obrotach i z włożoną zworką. Dobrze jest pomalować rowki na kole na biało żeby było lepiej widać. No i wiadomo że środkowa kreska ma się zgrywać z tym trójkątem i wycięciem na obudowie.

  10. #50
    Użytkownik Awatar Kisiel
    Dołączył
    Dec 2010
    Imię
    Tomek
    Auto
    Aerodeck C4
    Skąd
    Złocieniec
    Posty
    216

    Domyślnie

    Cewka nowa i ta padnięta pokazywały podobne wartości,iskra była to szukałem czegoś innego na szybkiego.Zapłon ustawie,bez tego nie ma jazdy!Jeszcze raz dzięki wszystkim.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •