Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: Problem! Przerywające b18C4!

  1. #1
    Użytkownik Awatar Kisiel
    Dołączył
    Dec 2010
    Imię
    Tomek
    Auto
    Aerodeck C4
    Skąd
    Złocieniec
    Posty
    217

    Domyślnie Problem! Przerywające b18C4!

    Witam!Czy jest ktoś w stanie mi pomóc,mam problem z moją Hondą aerodeck MC2,a więc:Auto odpala normalnie silnik chodzi w miarę dobrze tylko od czasu do czasu czuć lekkie szarpnięcie silnika,po wejściu do auta i próbie ruszenie ,auto strasznie się dławi przerywając,lecz po 2-3 sek auto wchodzi na obroty i jest ok,po zejściu z obrotów,znowu historia się powtarza,podczas jazdy przy każdej prędkości podczas wciśnięcia pedału gazu to samo auto przerywa i później śmiga normalnie,zdarzało mi się go zadusić po dodaniu gazu.Dodam,że przy dławieniu jak odpuszczę gaz auto wraca na obroty!Stało się to od niedawna,ale dziwne szarpnięcia silnika wyczuwałem już wcześniej!Proszę o jakieś porady co to mogło by być (rozumiem,że muszę zobaczyć Kable,świece ,filtr paliwa,aparat zapłonowy). Czekam na porady,dzięki i pozdrawiam!

  2. #2
    Przyjaciel CKP Awatar kazik2_h9w3
    Dołączył
    Dec 2009
    Imię
    Karol
    Auto
    Acco K24
    Skąd
    Łódź
    Posty
    5,099

    Domyślnie

    Mozesz zerknac pod kopółkę czy w srodku aparatu cos sie nie dzieje

  3. #3
    Użytkownik Awatar Kisiel
    Dołączył
    Dec 2010
    Imię
    Tomek
    Auto
    Aerodeck C4
    Skąd
    Złocieniec
    Posty
    217

    Domyślnie

    Na bank zobaczę w ten weekend,zobaczę aparat zapłonowy ,kable i świecę,dam znać czy coś znalazłem!
    Ostatnio edytowane przez Kisiel ; 27-11-19 o 20:26 Powód: błąd w pisowni

  4. #4
    Użytkownik Awatar JarkoCivic
    Dołączył
    Oct 2016
    Imię
    Jarko :-)
    Auto
    Honda Civic 5D MA9
    Skąd
    Bydgoszcz
    Posty
    62

    Domyślnie

    Miałem to samo w swoim B18 - winny był moduł aparatu zapłonowego (nie mylić z cewką)

  5. #5
    Użytkownik Awatar Kisiel
    Dołączył
    Dec 2010
    Imię
    Tomek
    Auto
    Aerodeck C4
    Skąd
    Złocieniec
    Posty
    217

    Domyślnie

    Czyli czeka mnie poszukiwanie modułu?Znajduję on się w aparacie zapłonowym jak sama nazwa wskazuję tak?,wymiana jest łatwa?,są zamienniki,czy lepiej OEM? Możesz dokładnie opisać co i jak?
    Ostatnio edytowane przez Kisiel ; 01-12-19 o 21:50 Powód: dopisanie tekstu

  6. #6
    Użytkownik Awatar JarkoCivic
    Dołączył
    Oct 2016
    Imię
    Jarko :-)
    Auto
    Honda Civic 5D MA9
    Skąd
    Bydgoszcz
    Posty
    62

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Kisiel Zobacz posta
    Czyli czeka mnie poszukiwanie modułu?Znajduję on się w aparacie zapłonowym jak sama nazwa wskazuję tak?,wymiana jest łatwa?,są zamienniki,czy lepiej OEM? Możesz dokładnie opisać co i jak?
    Sam moduł znajduje się w aparacie zapłonowym. Aby go wymienić najlepiej jest wyciągnąć cały aparat ze względu na trudny dostęp do 2 śrubek mocujących moduł. Wiadomo przed demontażem zaznaczyć sobie położenie aparatu. Zamienniki są dostępne ale co do elektroniki proponuję mimo wszystko poszukać OEM jako część używana. Moduły te występowały takie same w różnych aparatach np taki jak TD-40U bądź TD-42U. Ja osobiście u siebie podmieniłem z tego drugiego i lata do dnia dzisiejszego. Aby ograniczyć wstępnie sobie koszty, gdyż problem może i w tym tkwić wyciągnij moduł. Sam moduł jest przykręcony 2 śrubami do takiej płytki aluminiowej (chyba pełni fuknkcję radiatora) a ta dopiero do obudowy aparatu zapłonowego. Między płytką a modułem jest pasta termo przewodząca. Rozkręć wszystko, oczyść i połóż nową warstwę pasty i skręć wszystko w całość. Zwróć też uwagę na styk między płytką a obudową aby śniedzi nie było. kolega miał problem w D16Y2 w taki owy sposób pomogłem mu pozbyć się problemu (nauczony co i jak po swoim przykładzie z modułem). Być może u mnie był taki sam problem ale nie kombinowałem tylko wymieniłem. W każdym bądź razie w każdym z przypadków musisz się zaopatrzyć w pastę. Aparaty przeze mnie wymienione mają inne płytki (radiatory) do których przymocowany jest moduł. Powodzenia.

  7. #7
    Użytkownik Awatar Kisiel
    Dołączył
    Dec 2010
    Imię
    Tomek
    Auto
    Aerodeck C4
    Skąd
    Złocieniec
    Posty
    217

    Domyślnie

    Dzięki kolego,za super opis co i jak krok po kroku.Na pewno dam znać jak ogarnę wszystko,najpierw zamienię aparat zapłonowy bo mam drugą MC2 z B18C4 ,jak będzie śmigał na drugim aparacie to rozbiorę ten aparat z wadliwym modułem i zrobię tak jak opisałeś,na wyniki będzie trzeba po czekać, bo teraz mam za dużo innej pracy!

  8. #8
    Użytkownik
    Dołączył
    May 2015
    Auto
    MC2
    Posty
    220

    Domyślnie

    Nie trzeba aparatu zdejmować, bez problemu można wyjąć moduł. Bardziej stawiam na palec/kopułkę/kable

  9. #9
    Użytkownik Awatar JarkoCivic
    Dołączył
    Oct 2016
    Imię
    Jarko :-)
    Auto
    Honda Civic 5D MA9
    Skąd
    Bydgoszcz
    Posty
    62

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Spokoloko Zobacz posta
    Nie trzeba aparatu zdejmować, bez problemu można wyjąć moduł. Bardziej stawiam na palec/kopułkę/kable
    Być może masz rację, ja u siebie mam aparat z B18C6 (TD-87U) być może w ori B18C4 (TD-86U) jest inaczej montowany (np jak w TD-42U tam demontaż aparatu jest zbędny)

  10. #10
    Użytkownik Awatar Kisiel
    Dołączył
    Dec 2010
    Imię
    Tomek
    Auto
    Aerodeck C4
    Skąd
    Złocieniec
    Posty
    217

    Domyślnie

    Jestem!Wymieniłem kable zapłonowe,to nie kable,potem zamieniłem aparat zapłonowy z drugiej MC2 też bez zmian,proszę o dalszą pomoc,dzisiaj odpaliłem auto na obrotach jałowych chodzi bez pierdnięcia ,ale kiedy dodam gazu dusi się prychnie i gaśnie,a jak odpuszczę gaz chodzi znowu.Czy ktoś kiedykolwiek miał taki problem?Pomóżcie !!

    Może być to przekaźnik pompy paliwa?filtr paliwa?Wtryski ?Przed uruchomieniem silnika kilka razy pompuje paliwo i słyszę ,że pompa paliwa pracuje,tylko nie wiem czy ciśnienie jest odpowiednie!
    Ostatnio edytowane przez Kisiel ; 13-01-20 o 21:01

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •