Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Klimatyzacja- sprężarka -sprzęgło

  1. #1
    Użytkownik Awatar sebik1984
    Dołączył
    Jul 2008
    Imię
    Sebastian
    Auto
    HONDA CIVICEJ9 B16A2
    Skąd
    Grabów
    Posty
    173

    Domyślnie Klimatyzacja- sprężarka -sprzęgło

    Witam posiadam Hondę Civic 1.6 d16v1 wersja sport 2005. Mam następujący problem - po nabiciu klimatyzacji wszytko działa ale nie do końca - mianowicie czasami w czasie jazdy czasami po włączeniu klima się wyłącza i załącza np po kilku minutach albo tylko wtedy jak się czymś puknie w sprzęgło klimatyzacji żeby się załączyło. Kiedy klima przestaje działać to sprzęgło się nie porusza stoi w miejscu - psiknąłem WD40 ale nic nie pomogło - myślałem że dawno nie było używana i coś się zastało. Czy to wina tylko sprzęgła- po puknięciu w nie żeby się ruszyło pochodzi czasami i znowu się wyłącza i tak w koło. Proszę o pomoc co może być przyczyną.

  2. #2
    Użytkownik
    Dołączył
    Jun 2010
    Posty
    32

    Domyślnie

    No proszę, specjalnie loguję się na civicklub żeby opisać swój problem z klimą i dosłownie po 10 sekundach trafiam na podobny temat
    Jak sprzęgło się u Ciebie "zatnie", to czy po włączeniu A/C wiatraki na chłodnicy normalnie startują?

    Opiszę jak to jest u mnie:
    Rok temu wymieniałem skraplacz i oczywiście napełniałem układ, wszystko działało cacy.
    W tym roku początek upałów był początkiem problemów z klima.
    Chłodzi super, ale tylko przez około 30 minut jazdy. Dziwne jest, że po tych 30 minutach wiatraki na chłodnicy dalej się włączają i chodzą cały czas, do póki nie wyłączy się klimatyzacji, czyli nie jest to za niskie ciśnienie czynnika w układzie, bo gdyby tak było to klima w ogóle by nie startowała. Wygląda na to że sprzęgło kompresora się nie załącza.
    Najdziwniejsze jest to, że mój serwisant od A/C stwierdził że winny jest osuszacz i trzeba go wymienić.
    Nie znam się na tym, ale ja obstawiam elektromagnes sprzęgła, tarczę lub jakiś problem z zasilaniem elektromagnesu.
    Po ostygnięciu silnika, znowu wszystko zaczyna działać przez kolejne 30min.

  3. #3
    Użytkownik Awatar sebik1984
    Dołączył
    Jul 2008
    Imię
    Sebastian
    Auto
    HONDA CIVICEJ9 B16A2
    Skąd
    Grabów
    Posty
    173

    Domyślnie

    No u mnie jest podobnie- kupiłem używaną sprężarkę i będę ją w tym tygodniu wymieniał i zobaczymy co i jak - czy pomoże.

  4. #4
    Użytkownik
    Dołączył
    Jun 2010
    Posty
    32

    Domyślnie

    Po wymianie daj znać czy pomogło, ja jeszcze nic nie zrobiłem w kierunku naprawy klimy.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •