Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: EJ9 D14A3 brak iskry, nie słychać pompy, nietypowa usterka

  1. #1
    Użytkownik Awatar Matheo12
    Dołączył
    Mar 2013
    Imię
    Mateusz
    Auto
    EJ9 D14 i EP3 30th
    Skąd
    opolskie
    Posty
    324

    Domyślnie EJ9 D14A3 brak iskry, nie słychać pompy, nietypowa usterka

    Sucho, ciepło, auto nie katowane, brak jakichkolwiek objawów przed usterką, auto zgaszone na 15 minut, próba odpalenia, immo nie świeci, nawet nie mignęło ani razu, rozrusznik kręci ale samochód nie odpala i to od piątku 07.06 już tak.

    Sprawdzone zostało:
    - odpalanie na pych
    - odpalanie z kabli

    Wtedy pompę paliwową było jeszcze słychać.
    Przez kolejne dni wyszło, że pompa milczy, brak iskry.

    - usunąłem kość imo ze swojego kompa
    - podmieniony aparat zapłonowy
    - podmienione łącznie 3 komputery - P3Y (taki jak mój) P3X i P06 (wszystkie bez imo)
    - przekaźnik pompy paliwowej podmieniony
    - kable zapłonowe podmienione
    - czujnik pod schowkiem uderzeniowy podmieniony
    - stacyjka podmieniona
    - komputer ABS podmieniony (błędy 12 13 i 16)
    - diagnostyka ECU nie wykazała nic
    - sprawdzone WSZYSTKIE bezpieczniki i przekaźniki przez elektryka samochodowego
    * ciekawostka, spalony bezpiecznik alternatora, wymieniony i jest ok do dziś
    - masy wszystkie sprawdzone
    - podpięta cała inna kolumna kierownicza

    Zapomniałem o czymś? Od tygodnia prawie przy aucie walczyło kilku mechaników i elektryków, każdy się poddaje.
    Auto jak kręciło, tak kręci ale nie odpala, nie dusi się nawet czy nie daje oznak chęci uruchomienia, tak jak gdyby coś odcinało rozruch.

  2. #2
    Użytkownik
    Dołączył
    Jul 2013
    Imię
    Marcin
    Auto
    MC2/EK3-4D/EK4
    Posty
    301

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Matheo12 Zobacz posta
    Sucho, ciepło, auto nie katowane, brak jakichkolwiek objawów przed usterką, auto zgaszone na 15 minut, próba odpalenia, immo nie świeci, nawet nie mignęło ani razu, rozrusznik kręci ale samochód nie odpala i to od piątku 07.06 już tak.

    Sprawdzone zostało:
    - odpalanie na pych
    - odpalanie z kabli

    Wtedy pompę paliwową było jeszcze słychać.
    Przez kolejne dni wyszło, że pompa milczy, brak iskry.

    - usunąłem kość imo ze swojego kompa
    - podmieniony aparat zapłonowy
    - podmienione łącznie 3 komputery - P3Y (taki jak mój) P3X i P06 (wszystkie bez imo)
    - przekaźnik pompy paliwowej podmieniony
    - kable zapłonowe podmienione
    - czujnik pod schowkiem uderzeniowy podmieniony
    - stacyjka podmieniona
    - komputer ABS podmieniony (błędy 12 13 i 16)
    - diagnostyka ECU nie wykazała nic
    - sprawdzone WSZYSTKIE bezpieczniki i przekaźniki przez elektryka samochodowego
    * ciekawostka, spalony bezpiecznik alternatora, wymieniony i jest ok do dziś
    - masy wszystkie sprawdzone
    - podpięta cała inna kolumna kierownicza

    Zapomniałem o czymś? Od tygodnia prawie przy aucie walczyło kilku mechaników i elektryków, każdy się poddaje.
    Auto jak kręciło, tak kręci ale nie odpala, nie dusi się nawet czy nie daje oznak chęci uruchomienia, tak jak gdyby coś odcinało rozruch.
    Czy po podmianie przekaźnika pompy są oznaki, że pompa pracuje? Leci paliwo?

  3. #3
    Użytkownik Awatar Matheo12
    Dołączył
    Mar 2013
    Imię
    Mateusz
    Auto
    EJ9 D14 i EP3 30th
    Skąd
    opolskie
    Posty
    324

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez marini23 Zobacz posta
    Czy po podmianie przekaźnika pompy są oznaki, że pompa pracuje? Leci paliwo?
    Jak dobrze pamiętam, napięcie na przekaźniku pompy paliwa jest, na obu sprawdzanych jest. Paliwo nie leci, pompy nie słychać teraz, na krótko po awarii w dzień pierwszy i drugi jestem przekonany że pompę słyszałem, mam bebechę z tyłu i pompa jest odsłonięta, nie sposób jej nie usłyszeć

  4. #4
    Przyjaciel CKP Awatar kazik2_h9w3
    Dołączył
    Dec 2009
    Imię
    Karol
    Auto
    EK3 B18
    Skąd
    Łódź
    Posty
    4,966

    Domyślnie

    A czy tam nie ma drugiego immo ppd kolumną kierowniczą

  5. #5
    Użytkownik Awatar Matheo12
    Dołączył
    Mar 2013
    Imię
    Mateusz
    Auto
    EJ9 D14 i EP3 30th
    Skąd
    opolskie
    Posty
    324

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez kazik2_h9w3 Zobacz posta
    A czy tam nie ma drugiego immo ppd kolumną kierowniczą
    W internetach czy pytając znajomych była mowa tylko o immo znajdującym się na kompie, że jego usunięcie wystarcza.
    Idzie się też go pozbyć?

  6. #6
    Przyjaciel CKP Awatar kazik2_h9w3
    Dołączył
    Dec 2009
    Imię
    Karol
    Auto
    EK3 B18
    Skąd
    Łódź
    Posty
    4,966

    Domyślnie

    Musisz poszukać w internetach ale chyba jeden jest od rozrusznika a drugi od paliwa ale nie mam pewnosci

  7. #7
    Użytkownik Awatar Matheo12
    Dołączył
    Mar 2013
    Imię
    Mateusz
    Auto
    EJ9 D14 i EP3 30th
    Skąd
    opolskie
    Posty
    324

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez kazik2_h9w3 Zobacz posta
    Musisz poszukać w internetach ale chyba jeden jest od rozrusznika a drugi od paliwa ale nie mam pewnosci
    Myślę, że immo by migało na desce wtedy, a zniknęło już w momencie, kiedy włączyłem zapłon i samochód pierwszy raz nie odpalił. Poza tym, przepieliśmy całą kolumnę kierowniczą, inna stacyjka, inny komp, wszystko z dawcy D14A3 co na szczęście mam obok i historia nadal ta sama, kręci ale nie odpala. Iskry i paliwa brak.

  8. #8
    Użytkownik Awatar nitro2112
    Dołączył
    Feb 2013
    Imię
    Mateusz
    Auto
    eg3 d13b7
    Skąd
    Zielona Góra
    Posty
    1,975

    Domyślnie

    A sama pompa paliwa? Ją też sprawdzałeś czy jest sprawna? No i kwestia... Jeśli nie ma nadal iskry, to i paliwo Ci nic nie da. I tak jak Ci Karol napisał, sprawdź czy nie masz teo drugieo immo.

  9. #9
    Użytkownik Awatar Matheo12
    Dołączył
    Mar 2013
    Imię
    Mateusz
    Auto
    EJ9 D14 i EP3 30th
    Skąd
    opolskie
    Posty
    324

    Domyślnie

    Edit, brak napiecia na przekazniku pompy paliwa, rozbierany jest ok, bralem nawet drugi, to samo sie dzieje.

    Stad brak napiecia na samej pompie. Kolektor dzis zrzucony, wiazka pod nim sprawdzona cała przez elektryka i jest ok.

    Pod stacyjka nie ma immo
    Ostatnio edytowane przez Matheo12 ; 13-06-19 o 01:22

  10. #10
    Przyjaciel CKP Awatar kazik2_h9w3
    Dołączył
    Dec 2009
    Imię
    Karol
    Auto
    EK3 B18
    Skąd
    Łódź
    Posty
    4,966

    Domyślnie

    Moze masz jakis dokladany alarm i on szaleje?
    Masz gaz moze?

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •