Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Swap na d15z6 minime w EJ9

  1. #1
    Użytkownik Awatar RaDar93
    Dołączył
    Jun 2013
    Imię
    Radek
    Auto
    EG3 noblesse
    Skąd
    LTM
    Posty
    179

    Domyślnie Swap na d15z6 minime w EJ9

    Witam, z góry mówię że przeszukałem mnóstwo i nic na ten temat nie było niestety.

    Otóż posiadam EJ9 przedlift z 98roku i D14A4 na pokładzie które pije więcej oleju jak paliwa :/
    W garażu mam Dół silnika z D15Z6 i głowicę z D16Y7, czy takie coś można złączyć w jedną całość ? Obliczałem CR na kalkulatorze i wychodziło jakieś 9.2.
    Jak wygląda sprawa elektroniki ? Mogę zrobić tak że wkładam słupek i podpinam do tego aparat z y7 bo taka też jest głowica? Pod wiązkę z d14a4 ? i Kompem od Y7 ?
    Temat obd2A czy tam B jest mi mało zrozumiały, w V genach było Obd1 i wszystko pasowało a tutaj takie krzaki :/

  2. #2
    Użytkownik
    Dołączył
    Dec 2012
    Imię
    Arek
    Auto
    EJ2 J32a2
    Skąd
    Szczecin
    Posty
    201

    Domyślnie

    Grać będzie grać ale jaka moc ? Cholera wie. Najprościej i najtaniej kupić 1.4 I podmienić. Chyba że masz tą głowicę po remoncie i na 100% zdrowy dół to możesz zakładać i bez rzeźby podpiąć na starym osprzecie, wiązka do przełożenia, ew przerobienia twoja jeżeli chcesz inne ecu. Komp czy to twój czy to z y7 dobrze z tym działał nie będzie na pewno. Dlatego najtaniej kupić a3/a4 i podmienić.

  3. #3
    Użytkownik Awatar RaDar93
    Dołączył
    Jun 2013
    Imię
    Radek
    Auto
    EG3 noblesse
    Skąd
    LTM
    Posty
    179

    Domyślnie

    Kupowanie D14 odpada. Nie szukam najtańszej opcji ale chce skorzystać z tego co już mam. Rozumiem że najlepiej będzie włożyć wiązkę obd1, wtryski 240 i odpalić na kompie p06 czy tam p28 i potem stroić. Jeśli aparat to jaki konkretnie z d15b7 ?
    Jaki pasek rozrządu ? Czytałem że d15z6 ma trochę inny blok niż inne d15(B7,B2) czy to prawda ? Jeśli blok byłby taki sam to postępowałbym jak przy minime Z d15b7 i głowicy D16Y7 ale pewności nie mam bo po prostu nie mam info.

  4. #4
    Użytkownik Awatar vipek
    Dołączył
    Jun 2010
    Imię
    Jacek
    Auto
    Mini Cooper S R53
    Skąd
    Orzech
    Posty
    6,799

    Domyślnie

    spinanie dołu D15Z6 z głowicą Y7 jest bezsensu. Jesli dół jest zdrowy to szukałbym głowicy z D15Z6 lub najlepiej kompletnej z D16Y8. Zrobic OBD1, wystroić i będzie to fajnie jechać. Tylko nie mów, że nie ma nic na ten temat na forum bo jest sporo. Wiem, co mówie

  5. #5
    Użytkownik Awatar RaDar93
    Dołączył
    Jun 2013
    Imię
    Radek
    Auto
    EG3 noblesse
    Skąd
    LTM
    Posty
    179

    Domyślnie

    Jeśli chodzi o spinanie dołu d15z6 i czapki Y7 to nie ma niestety nic. Dół mam zdrowy i głowicę po regeneracji do tego pod ręką dlatego chcę to wykorzystać.

    Btw. Wkładam słupek (dół D15Z6 + Y7) wiązka obd1. Jaki potrzebuję pasek rozrządu, jaki aparat zapłonowy konkretnie ?
    Na D14 mam w tej chwili ssący z Z6 z przepustnicą A4 ona jest węższa od tych z d15/d16 ? mogę jej użyć później na kolektorze z6 i obd1?

  6. #6
    Użytkownik Awatar vipek
    Dołączył
    Jun 2010
    Imię
    Jacek
    Auto
    Mini Cooper S R53
    Skąd
    Orzech
    Posty
    6,799

    Domyślnie

    Glowice D16Y7 i D14Z1/Z2 sa takie same. Nie ma nic na ten temat bo nikt nie wpadł na taki bezsensowny pomysł.

  7. #7
    Przyjaciel CKP Awatar kazik2_h9w3
    Dołączył
    Dec 2009
    Imię
    Karol
    Auto
    EK3 B18
    Skąd
    Łódź
    Posty
    4,967

    Domyślnie

    Mysle ze ten pomysl wymyślił sie sam
    Kolega pewno ma graty i chce z nich zrobic silnik

  8. #8
    Użytkownik Awatar RaDar93
    Dołączył
    Jun 2013
    Imię
    Radek
    Auto
    EG3 noblesse
    Skąd
    LTM
    Posty
    179

    Domyślnie

    Tak właśnie po prostu mam graty do tego po remoncie i chciałem coś z nich wykrzesać. Niestety trzeba będzie po prostu kupić głowicę z aparatem, wiązką, kompem i kluczykiem z ek3 a od siebie wykorzystać tylko dół silnika.

  9. #9
    Użytkownik Awatar Kubamikus
    Dołączył
    Mar 2015
    Imię
    Kuba
    Auto
    Civic EG D-Series
    Skąd
    Poznań
    Posty
    56

    Domyślnie

    Wiązka najlepiej byłaby od y7 jakbyś założył bo w 6 genach jest inaczej niż w 5 i masz łączenie wiązki dopiero w kabinie przy kompie więc nawet łatwiej Chociaż jakbyś sie uparł to na wiązce z d14 byś to odpalił.
    Wydaje mi się że pasek taki jak w y7/y8 bo wyskościowo blok d15 plus głowa z6 wyjdzie tyle co d16y7 czy pokrewne. Ale nie licz na za duże moce

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •