Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Kompresor kit eaton m62 do mb3

  1. #11
    Przyjaciel CKP Awatar kazik2_h9w3
    Dołączył
    Dec 2009
    Imię
    Karol
    Auto
    EK3 B18
    Skąd
    Łódź
    Posty
    4,943

    Domyślnie

    Da rade
    Brat mial lpg w b18 z m62
    Aczkolwiek na m62 jezdzil na benzynie
    Ostatnio edytowane przez kazik2_h9w3 ; 18-03-19 o 05:40

  2. #12
    Przyjaciel CKP Awatar Algali
    Dołączył
    Jan 2016
    Imię
    Jacek
    Auto
    Honda HR-V GH4
    Posty
    130

    Domyślnie

    Gazior nie ma tutaj specjalnie dużo do rzeczy. Bo z tego co wiem to mapa wtrysku LPG oparta jest na mapie wtrysku z Twojego ECU. Tak więc jak masz dobrze wystrojoną mapę benzyny to ogarnięty zakład LPG dobrze ustawi swoją mapę. Strojenie gazu powinno wyglądać jak strojenie benzyny, czyli sonda w rurę, pomiar AFR i strojenie w trasie. Pamiętaj tylko, że instalacja LPG też musi być przewidziana pod planowane osiągi. Wtryski i parownik powinny być dobrane odpowiednio do docelowej mocy. Średnica przewodów od gazu między zbiornikiem a parownikiem też musi być wystarczająca. Jak chcesz dmuchać i iść w osiągi to proponowałbym dać kolektor do nawiercenia pod dysze LPG w porządnym zakładzie gazowniczym. Z tego co mi mówiono powinny one być równo ustawione i mieć odpowiedni kąt względem kanałów. Pewnie tak jak to ma miejsce w przypadku wtryskiwaczy Pb.

    Ogólnie Twój kompresor będzie chodził tak samo na Pb i LPG. To LPG będzie dopasowane pod Twój setup
    Ostatnio edytowane przez Algali ; 19-03-19 o 11:03

  3. #13
    Użytkownik Awatar kubson012
    Dołączył
    Jul 2009
    Imię
    Kubson
    Auto
    EH2 D16Z6
    Skąd
    Jaworzno
    Posty
    485

    Domyślnie

    A czy w tym silniku czasem korby nie są cienkie jak zapałki?

  4. #14
    Użytkownik Awatar kamil39
    Dołączył
    Dec 2011
    Imię
    kamil
    Auto
    EG5
    Skąd
    Bieruń
    Posty
    3,559

    Domyślnie

    D15z3 ma wlasnie korby takiej grubosci jak d16z6,
    Ale blokują ten silnik słabe przeplywy w glowicy. To ma kanaly mniejsze o 1cm od d16z6 (jest to bardzo duzo).
    Ten silnik ma tloki wklęsle, mocno doprezająca jest glowica - teorycznie jakby zalozyl glowice d16z6 lekko splanowaną to wychodziłoby fajne CR pod Turbo, ale i tak fabryczna korba nie da rady zapewne obskoczyc duzego dmuchania.
    Przy takim silniku nie kombinowałbym, szkoda kasy.

  5. #15
    Użytkownik Awatar wlodi893
    Dołączył
    May 2013
    Imię
    Paweł
    Auto
    Honda Civic EJ9
    Skąd
    ELC
    Posty
    1,689

    Domyślnie

    Podbije lekko temat, a jak ma się sprawa, jeśli chodzi o dół d16z2 z czapka z6? Nadaje się to pod softa z m45/m62 na 0.5b, czy lepiej szukać czegoś innego?

    Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

  6. #16
    Użytkownik Awatar AniolStraz
    Dołączył
    May 2009
    Imię
    Łukasz
    Auto
    dc2 k20a2, mb3
    Skąd
    W-wa/Józefów
    Posty
    1,578

    Domyślnie

    Z tego co wywnioskowałem z poprzednich postów to najlepiej to zrobic na czapce z6.

    Jesli chodzi o mnie to oleje temat wyżej nawiązany i najprawdopodobniej w sierpniu zadecyduje czy robic budę czy nie a jesli zrobię to bede swapowal K serie byc moze jako pierwszy do Angielki


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

  7. #17
    Przyjaciel CKP Awatar kazik2_h9w3
    Dołączył
    Dec 2009
    Imię
    Karol
    Auto
    EK3 B18
    Skąd
    Łódź
    Posty
    4,943

    Domyślnie

    Angielka mechanicznie= 5gen
    Takze to na plus pod k serie
    Ostatnio edytowane przez kazik2_h9w3 ; 06-04-19 o 08:32

  8. #18
    Użytkownik
    Dołączył
    Dec 2012
    Imię
    Arek
    Auto
    EJ2 J32a2
    Skąd
    Szczecin
    Posty
    194

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez AniolStraz Zobacz posta
    Z tego co wywnioskowałem z poprzednich postów to najlepiej to zrobic na czapce z6.

    Jesli chodzi o mnie to oleje temat wyżej nawiązany i najprawdopodobniej w sierpniu zadecyduje czy robic budę czy nie a jesli zrobię to bede swapowal K serie byc moze jako pierwszy do Angielki


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    Przecież to wszystko jedno i to samo d16 to d16 czy to z czy to y czy to B. Różnice są w pompie, w głowicy i tlokach co przy jakimkolwiek doładowaniu na 0.5 czy 0.6 nie ma żadnego znaczenia bo mocy wyjdzie podobnie i awaryjność będzie taka sama.

  9. #19
    Użytkownik Awatar AniolStraz
    Dołączył
    May 2009
    Imię
    Łukasz
    Auto
    dc2 k20a2, mb3
    Skąd
    W-wa/Józefów
    Posty
    1,578

    Domyślnie

    Jednak spontanicznie i okazjonalnie kupiłem czapkę z6, kompa juz mam, szukam aparatu zapłonowego (moze ktos cos) kolektor ssący mam na oku z y8, ewentualnie założę ten co mam w serii.


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

  10. #20
    Użytkownik Awatar kamil39
    Dołączył
    Dec 2011
    Imię
    kamil
    Auto
    EG5
    Skąd
    Bieruń
    Posty
    3,559

    Domyślnie

    Wiesz, ze d15z3, z czapka vtec będzie miał stopien sprezania niecale 7:1?

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •