Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Kompresor kit eaton m62 do mb3

  1. #1
    Użytkownik Awatar AniolStraz
    Dołączył
    May 2009
    Imię
    Łukasz
    Auto
    dc2 k20a2, mb3
    Skąd
    W-wa/Józefów
    Posty
    1,579

    Domyślnie Kompresor kit eaton m62 do mb3

    Jako ze udało mi sie ogarnac auto pod względem mechanicznym/technicznym tak jak zakładałem to teraz planuje wstawić kompresor do d15z3 mb3. Myśle o eatonie m62 podpowiedzcie co w skład takiego kitu musi wchodzić w skład ? I czy jakos przygotować dodatkowo silnik przed modem ...
    + kilka dodatkowych pytan


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

  2. #2
    Użytkownik Awatar kamil39
    Dołączył
    Dec 2011
    Imię
    kamil
    Auto
    EG5
    Skąd
    Bieruń
    Posty
    3,593

    Domyślnie

    Daruj sobie kompresor do d15z3, to ma slaby przeplyw w glowicy. Podejrzewam ze swap d16z6 z luznieszych dolotem i wydechem bedzie lepiej sie zbierac, niz te d15 z kompresorem.

  3. #3
    Przyjaciel CKP Awatar kazik2_h9w3
    Dołączył
    Dec 2009
    Imię
    Karol
    Auto
    Acco K24
    Skąd
    Łódź
    Posty
    5,027

    Domyślnie

    Pytanie czy na pewno masz d15z3 czy nie przypadkiem d15z8
    W swoim temacie piszes d15vtec econo 114km
    Wiec sprawdź to

  4. #4
    Użytkownik Awatar AniolStraz
    Dołączył
    May 2009
    Imię
    Łukasz
    Auto
    dc2 k20a2, mb3
    Skąd
    W-wa/Józefów
    Posty
    1,579

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez kazik2_h9w3 Zobacz posta
    Pytanie czy na pewno masz d15z3 czy nie przypadkiem d15z8
    W swoim temacie piszes d15vtec econo 114km
    Wiec sprawdź to
    D15z3 na tabliczce znamionowej


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

    Cytat Zamieszczone przez kamil39 Zobacz posta
    Daruj sobie kompresor do d15z3, to ma slaby przeplyw w glowicy. Podejrzewam ze swap d16z6 z luznieszych dolotem i wydechem bedzie lepiej sie zbierac, niz te d15 z kompresorem.
    Swapowac nie chce bo mam zdrowy silnik i jestem pewny go. A swapowanie wiąże sie dodatkowymi kosztami co do nie do końca wiadomego pochodzenia i stanu. Jakbym miał swapowal to ewentualnie jakies minime na głowice y8,y2 czy w4(bodajże)


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

    Cytat Zamieszczone przez kamil39 Zobacz posta
    Daruj sobie kompresor do d15z3, to ma slaby przeplyw w glowicy. Podejrzewam ze swap d16z6 z luznieszych dolotem i wydechem bedzie lepiej sie zbierac, niz te d15 z kompresorem.
    Dolot jest zrobiony kwasowa + stozek
    Wydech 421 chinol + środkowy przelot i końcowy z ITRa

    Swapowac nie chce bo mam zdrowy silnik i jestem pewny go. A swapowanie wiąże sie dodatkowymi kosztami co do nie do końca wiadomego pochodzenia i stanu. Jakbym miał swapowal to ewentualnie jakies minime na głowice y8,y2 czy w4(bodajże)


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    Ostatnio edytowane przez AniolStraz ; 16-03-19 o 19:30

  5. #5
    Przyjaciel CKP Awatar kazik2_h9w3
    Dołączył
    Dec 2009
    Imię
    Karol
    Auto
    Acco K24
    Skąd
    Łódź
    Posty
    5,027

    Domyślnie

    Tak wiec masz 90km
    Tu faktycznie kanały w głowicy sa wąskie

  6. #6
    Użytkownik Awatar AniolStraz
    Dołączył
    May 2009
    Imię
    Łukasz
    Auto
    dc2 k20a2, mb3
    Skąd
    W-wa/Józefów
    Posty
    1,579

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez kazik2_h9w3 Zobacz posta
    Tak wiec masz 90km
    Tu faktycznie kanały w głowicy sa wąskie
    To były 90 konne ecovteci? Powaznie ?


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

  7. #7
    Przyjaciel CKP Awatar kazik2_h9w3
    Dołączył
    Dec 2009
    Imię
    Karol
    Auto
    Acco K24
    Skąd
    Łódź
    Posty
    5,027

    Domyślnie

    Teraz nie wiem czy se jaja robisz?
    Oczywiscie ze byly w 5g i w angielkach przedliftach byly d15z1 i d15z3 90km i one na pokrywie zaworow mialy vtec-e
    D15z6 czy tam d15z8 miały odpowiednio 114 i 115km(katalogowo) i maja lepszą konstrukcje tzn szersze kanaly w glowicy i kolektorze ssacym no i zdaje sie lepszy wałek a jak różnią sie doły tych silników za bardzo nie wiem

  8. #8
    Użytkownik Awatar AniolStraz
    Dołączył
    May 2009
    Imię
    Łukasz
    Auto
    dc2 k20a2, mb3
    Skąd
    W-wa/Józefów
    Posty
    1,579

    Domyślnie

    Dobra a pytanie o strojenie. Czy mogę założyć kompresor bez swapu głowicy i uskutecznić strojenie dopiero po swapie ? Jakie byłyby tego konsekwencje dla silnika ?


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

  9. #9
    Przyjaciel CKP Awatar Kriss91
    Dołączył
    Apr 2010
    Imię
    Krystian
    Auto
    EJ6 B18C4
    Skąd
    WWA/WWY
    Posty
    2,198

    Domyślnie

    Konsekwencje odpowiednie dla pracy na zubożonej mieszance m.in. wypalone gniazda, uszkodzone zawory i tłoki, etc. etc. etc.

    Nie ma miejsca na takie pośrodki. Jeśli już robić takie przeróbki, to "po bożemu".

  10. #10
    Użytkownik Awatar AniolStraz
    Dołączył
    May 2009
    Imię
    Łukasz
    Auto
    dc2 k20a2, mb3
    Skąd
    W-wa/Józefów
    Posty
    1,579

    Domyślnie

    Ok. Kumam. A czy da rade wystroić kompresor pod lpg i pod benzynę tak by działało to jakos na 2 programach ?


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •