Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Prędkościomierz działa / nie działa Civic 5 gen

  1. #1
    Przyjaciel CKP Awatar Sebastiano
    Dołączył
    Dec 2011
    Imię
    Sebastian
    Auto
    94 Civic LSi Coupe
    Skąd
    Międzychód
    Posty
    1,135

    Domyślnie Prędkościomierz działa / nie działa Civic 5 gen

    Witam, mam taki problem z prędkościomierzem w swojej Hondzie. Wskazówka od prędkościomierza raz działa raz nie. Jak dni są upalne to nie ma z tym problemu, wskazówka zawsze pokazywała odpowiednie wartości. Jednak kiedy jest zimno, to nie chce się podnieść, albo podnosi się po jakimś czasie. Niekiedy rusza się dopiero gdy przekroczę określone obroty na obrotomierzu, np. 3.000 rpm. Czasem się zdarzy, że wskazówka się przekręci przez całą skalę prędkościomierza i zostaje w jednym położeniu i podaje kilometry z drugą stronę - jakby to powiedzieć, jadę 50 a na liczniku jest 180 - np. jak odepnę aku i podłączę z powrotem. Jest to już wkurzające bo w tym miesiącu już 3 razy rozbierałem licznik żeby wskazówkę przekręcić na swoje miejsce. Przebieg i tachometr naliczają kilometry prawidłowo tylko kilometry się zjebały. W sumie to już wymieniałem z 6 lat temu z*****y na obecny, ale wtedy był w porządku. Jest to naprawialne czy trzeba szukać używanego licznika?

    Proszę o pomoc.

    EDIT:
    Wygląda to mniej więcej tak jak na tym filmiku

    Ostatnio edytowane przez Sebastiano ; 01-01-19 o 19:11

  2. #2
    Użytkownik Awatar kamil39
    Dołączył
    Dec 2011
    Imię
    kamil
    Auto
    EG5
    Skąd
    Bieruń
    Posty
    3,576

    Domyślnie

    Sprawdz czujnik na skrzyni od predkosci, jest pod dolotem, czesto tam we wtyczkę dostaje sie wilgoc i piny się kruszą w czujniku.

  3. #3
    Przyjaciel CKP Awatar Sebastiano
    Dołączył
    Dec 2011
    Imię
    Sebastian
    Auto
    94 Civic LSi Coupe
    Skąd
    Międzychód
    Posty
    1,135

    Domyślnie

    Czujnik ma jakiś kolor czy jest zwykły czarny ?

  4. #4
    Użytkownik Awatar kamil39
    Dołączył
    Dec 2011
    Imię
    kamil
    Auto
    EG5
    Skąd
    Bieruń
    Posty
    3,576

    Domyślnie

    Na skrzyni jest tylko jeden czujnik, raczej go nie pomylisz

  5. #5
    Przyjaciel CKP Awatar kazik2_h9w3
    Dołączył
    Dec 2009
    Imię
    Karol
    Auto
    EK3 B18
    Skąd
    Łódź
    Posty
    4,967

    Domyślnie

    3 pinowa kostka
    Dobrze jest wyczyscic czymś styki
    Mialem tez problem z predkosciomierzem i dodatkowo troszke podoginalem piny

  6. #6
    Przyjaciel CKP Awatar Sebastiano
    Dołączył
    Dec 2011
    Imię
    Sebastian
    Auto
    94 Civic LSi Coupe
    Skąd
    Międzychód
    Posty
    1,135

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez kamil39 Zobacz posta
    Na skrzyni jest tylko jeden czujnik, raczej go nie pomylisz
    Jak się patrzy od góry to on jest pod rurą dolotu powietrza ?

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •