Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: D15Z8 minime, co można pozmieniać, co warto?

  1. #1
    Użytkownik Awatar Rafał#1951
    Dołączył
    Nov 2010
    Imię
    Rafał
    Auto
    MB9 D15Z8
    Skąd
    DLU
    Posty
    21

    Domyślnie D15Z8 minime, co można pozmieniać, co warto?

    Witam.

    Posiadam D15Z8 w MB9.

    Powoli szykuję się do przekładki głowicy z D16Z6, wyczytałem gdzieś na forum, że jeśli tak poprostu zmienię głowicę to spadnie mi stopień sprężania. Zacząłem więc kombinować z kalkulatorem ZEAL i teraz nie wiem co warto osiągnąć. Do jakiego CR dążyć - auto ma być używane na codzień.

    Oczywiście mam zamiar zmienić tłoki, bo skoro mam zmieniać pierścienie, to warto odrazu coś pokombinować.

    I tak np. jeśli zmienię tłoki na te z D16Z6 - wychodzi CR 10.6

    Następny wariant to tłoki z D16Y7 - wychodzi CR 11.3

    Wiadomo można to jeszcze minimalnie pozmieniać grubościami uszczelek. Przeorałem troche forum, ale nie znalazłem interesujących mnie odpowiedzi.

    Póki co nie mam zamiaru zmieniać wałka na ostrzejszy, chętnie bym został przy tym OEM D16Z6.

    Na koniec jeszcze dodam, że auto ma jeździć na codzień sporo kilometrów, więc wszystko będzie strojone na LPG.

    Zapraszam do dyskusji doświadczonych forumowiczów.

  2. #2
    Użytkownik Awatar kamil39
    Dołączył
    Dec 2011
    Imię
    kamil
    Auto
    EG5
    Skąd
    Bieruń
    Posty
    3,628

    Domyślnie

    Nie mozesz zmienić tłoków, bo te w d15vtec mają inna wysokość. Zamiast zmieniać całą głowice mozesz wsadzić sam wałek i klawiaturę.

  3. #3
    Użytkownik Awatar Rafał#1951
    Dołączył
    Nov 2010
    Imię
    Rafał
    Auto
    MB9 D15Z8
    Skąd
    DLU
    Posty
    21

    Domyślnie

    Nie chcę wkładać samego wałka i klawiatury. Czy w takim razie używanie stronki ZEAL do kalkulacji stopnia sprężania w przypadku D15Z8 nie ma sensu? Z tego co zdążyłem wyczytać to D15Z8 ma dłuższe korbowody, tak jak D16, a reszta D15 ma krótsze. Dlaczego w takim razie odrazu stwierdzasz, że nie mogę? Co się stanie w takim razie?

  4. #4
    Użytkownik
    Dołączył
    Dec 2012
    Imię
    Arek
    Auto
    EJ2 J32a2
    Skąd
    Szczecin
    Posty
    231

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Rafał#1951 Zobacz posta
    Nie chcę wkładać samego wałka i klawiatury. Czy w takim razie używanie stronki ZEAL do kalkulacji stopnia sprężania w przypadku D15Z8 nie ma sensu? Z tego co zdążyłem wyczytać to D15Z8 ma dłuższe korbowody, tak jak D16, a reszta D15 ma krótsze. Dlaczego w takim razie odrazu stwierdzasz, że nie mogę? Co się stanie w takim razie?
    Tłok będzie wystawiał ponad blok ot co. Szukaj tłoków z d17.

  5. #5
    Przyjaciel CKP Awatar kazik2_h9w3
    Dołączył
    Dec 2009
    Imię
    Karol
    Auto
    Acco K24
    Skąd
    Łódź
    Posty
    5,145

    Domyślnie

    Z tego co pamietam jeden kolega z forum wyciągnął z d15z6czy8 150 lub 160 koni ale tlokow nie zmienial a doprezyl tylko planowaniem

  6. #6
    Użytkownik Awatar kamil39
    Dołączył
    Dec 2011
    Imię
    kamil
    Auto
    EG5
    Skąd
    Bieruń
    Posty
    3,628

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Rafał#1951 Zobacz posta
    tak jak D16, a reszta D15 ma krótsze
    Ale blok w d15 jest krótszy od d16.

  7. #7
    Użytkownik Awatar Rafał#1951
    Dołączył
    Nov 2010
    Imię
    Rafał
    Auto
    MB9 D15Z8
    Skąd
    DLU
    Posty
    21

    Domyślnie

    Prosiłbym w takim razie o wytłumaczenie co jest nie tak w poniższych wyliczeniach ?



    Cytat Zamieszczone przez Vajrus11 Zobacz posta
    Szukaj tłoków z d17.
    W momencie gdy w powyższym zmienię tłoki na D17A2, wychodzi CR 8.73. Coś nie bardzo.

  8. #8
    Użytkownik
    Dołączył
    Aug 2014
    Imię
    Marcin
    Auto
    Civic Coupe ej2 d
    Skąd
    Biała Podlaska
    Posty
    217

    Domyślnie

    Rafal#1951 sorki ze nie na temat. ten numer przy nicku to z FSO PTK? bo taka znajoma numeracja

  9. #9
    Użytkownik
    Dołączył
    Jul 2014
    Posty
    243

    Domyślnie

    Ja miałem w swoim jajku D15Z8,zmieniłem wydech na przelot 2 cale i założyłem dolot zimnego powietrza na filtr. Na hamowni wyszło 123km i 149Nm. Do tego miałem skrzynię z fd 4.4 i jechało to jak pierwsze lepsze nowe rodzinne auto.Potem włożyłem klawiaturę od Y2 czyli przeszedłem na pełen vtec,było trochę lepiej ale bez szału. Z perspektywy czasu nie ładowałbym pieniędzy w D serię. Kasy trochę włożone a i tak jedzie to bo jedzie. W tej chwili mam ep4 1.7 cdti i powoli zabieram się do reanimacji jajka ale już będzie B seria,lub jak się uda kupić zdrową budę to 4 gen.

  10. #10
    Użytkownik Awatar Rafał#1951
    Dołączył
    Nov 2010
    Imię
    Rafał
    Auto
    MB9 D15Z8
    Skąd
    DLU
    Posty
    21

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez mariuszmaxs Zobacz posta
    Ja miałem w swoim jajku D15Z8,zmieniłem wydech na przelot 2 cale i założyłem dolot zimnego powietrza na filtr. Na hamowni wyszło 123km i 149Nm. Do tego miałem skrzynię z fd 4.4 i jechało to jak pierwsze lepsze nowe rodzinne auto.Potem włożyłem klawiaturę od Y2 czyli przeszedłem na pełen vtec,było trochę lepiej ale bez szału. Z perspektywy czasu nie ładowałbym pieniędzy w D serię. Kasy trochę włożone a i tak jedzie to bo jedzie. W tej chwili mam ep4 1.7 cdti i powoli zabieram się do reanimacji jajka ale już będzie B seria,lub jak się uda kupić zdrową budę to 4 gen.
    Krótka skrzynia też wpadnie. Chcę jednak coś pomodzić moj silnik, jak wyjdzie okolice 140KM i 160Nm i moment wyjdzie w miarę płasko, to będzie myślę wystarczająco.
    Cytat Zamieszczone przez -marcin- Zobacz posta
    Rafal#1951 sorki ze nie na temat. ten numer przy nicku to z FSO PTK? bo taka znajoma numeracja
    Taaa stare dzieje...

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •