Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: D15Z8 minime, co można pozmieniać, co warto?

  1. #21
    Użytkownik Awatar Rafał#1951
    Dołączył
    Nov 2010
    Imię
    Rafał
    Auto
    MB9 D15Z8
    Skąd
    DLU
    Posty
    21

    Domyślnie

    No tak, jest to jakieś wyjście. Niestety nadal zagadką jest wysokość bloku D15Z8. Naprawdę nikt nie ma możliwości zmierzyć?

  2. #22
    Użytkownik Awatar wiesko1261
    Dołączył
    May 2012
    Imię
    wiesław
    Auto
    buggy D16 Turbo 4X
    Skąd
    mazury
    Posty
    1,132

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Rafał#1951 Zobacz posta
    No tak, jest to jakieś wyjście. Niestety nadal zagadką jest wysokość bloku D15Z8. Naprawdę nikt nie ma możliwości zmierzyć?
    wszystkie bloki d13,d14,d15 są tej samej wysokości około 235mm
    d16 jest 7mm wyższa 242mm blok ( mierzone metrówką , więc wymiary orientacyjne + - )
    zakładając głowicę z d16z6 ,mocno odprężasz silnik (większa komora spalania )
    ja pchałbym wałek i klawiaturę z d16z6 , na korpus d15z6/8
    Ostatnio edytowane przez wiesko1261 ; 01-06-18 o 16:58

  3. #23
    Użytkownik Awatar Rafał#1951
    Dołączył
    Nov 2010
    Imię
    Rafał
    Auto
    MB9 D15Z8
    Skąd
    DLU
    Posty
    21

    Domyślnie

    No to w takim razie moje pomysły z pierwszego posta są do zrealizowania, tak ? Skoro wysokość bloku się nie różni, to kalkulator ZEAL pokazuje prawde.
    Cytat Zamieszczone przez wiesko1261 Zobacz posta
    ja pchałbym wałek i klawiaturę z d16z6 , na korpus d15z6/8
    Taki był plan na początku, ale skoro musze silnik otwierać to chcę sobie wszystko przygotować, żeby jak najszybciej go poskładać. Nie mam teraz głowicy pod ręką, więc zadam to jakże ciężkie pytanie. Czy tłok może wystawać powiedzmy 1-2mm ponad blok?

  4. #24
    Użytkownik
    Dołączył
    Dec 2012
    Imię
    Arek
    Auto
    EJ2 J32a2
    Skąd
    Szczecin
    Posty
    234

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez wiesko1261 Zobacz posta
    wszystkie bloki d13,d14,d15 są tej samej wysokości około 235mm
    d16 jest 7mm wyższa 242mm blok ( mierzone metrówką , więc wymiary orientacyjne + - )
    zakładając głowicę z d16z6 ,mocno odprężasz silnik (większa komora spalania )
    ja pchałbym wałek i klawiaturę z d16z6 , na korpus d15z6/8
    Dokładnie powinno być chyba koło 5mm.

    Cytat Zamieszczone przez Rafał#1951 Zobacz posta
    No to w takim razie moje pomysły z pierwszego posta są do zrealizowania, tak ? Skoro wysokość bloku się nie różni, to kalkulator ZEAL pokazuje prawde.

    Taki był plan na początku, ale skoro musze silnik otwierać to chcę sobie wszystko przygotować, żeby jak najszybciej go poskładać. Nie mam teraz głowicy pod ręką, więc zadam to jakże ciężkie pytanie. Czy tłok może wystawać powiedzmy 1-2mm ponad blok?
    Ale komibnujeeeeesz. Tylko nie mam pojęcia po co. Jak już tak bardzo chcesz wsadź tłoki z d17, zrób porządny porting swojej głowicy, przełóż wałek z klawiaturą strojenie i tyle. Czy tłok może wystawać to odpowiedź na to pytanie sobie sam. Jak chcesz tak bardzo bardzo wsadzić p29 czy tam inne to nie pozostaje nic innego jak zmienić blok który ma krótkie korby, ew do swojego wstawić takowy wał z korbami. Czy istnieje blok d15 z bagnetem od pompy z takowymi korbami ? Nie mam bladego pojęcia. Zmiana na b2/b7 bez sensu ze względu na wytrzymałość.

  5. #25
    Użytkownik Awatar kamil39
    Dołączył
    Dec 2011
    Imię
    kamil
    Auto
    EG5
    Skąd
    Bieruń
    Posty
    3,617

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Rafał#1951 Zobacz posta
    No to w takim razie moje pomysły z pierwszego posta są do zrealizowania, tak ? Skoro wysokość bloku się nie różni, to kalkulator ZEAL pokazuje prawde.
    Nie są , bo d15z8 ma inne wykorbienie i dlugosc korby od d15b2!!
    pomysl logicznie, nizszy jest blok od d16, jest również mniejsza pojemnosc i taka sama korba, pomysl troche jak to jest mozliwe?
    Tlok d15z8 jes nizszy od tych z d16,
    tlok z d16 wsadzony do d15z8 bedzie wystawac ponad blok, jak zalozysz glowice?

  6. #26
    Użytkownik Awatar Rafał#1951
    Dołączył
    Nov 2010
    Imię
    Rafał
    Auto
    MB9 D15Z8
    Skąd
    DLU
    Posty
    21

    Domyślnie

    Odkopię temat... Honda od ponad roku stoi z powodu braku czasu na mody. Wpadło mi ostatnio w ręce D16W3 z dmuchniętą uszczelką pod głowicą. Plan jest następujący, głowica z D15Z8, wałek z klawiaturą od D16Z6, na blok D16W3. Robił to ktoś? Wykonalne? Sensowne?

  7. #27
    Użytkownik
    Dołączył
    Dec 2012
    Imię
    Arek
    Auto
    EJ2 J32a2
    Skąd
    Szczecin
    Posty
    234

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Rafał#1951 Zobacz posta
    Odkopię temat... Honda od ponad roku stoi z powodu braku czasu na mody. Wpadło mi ostatnio w ręce D16W3 z dmuchniętą uszczelką pod głowicą. Plan jest następujący, głowica z D15Z8, wałek z klawiaturą od D16Z6, na blok D16W3. Robił to ktoś? Wykonalne? Sensowne?
    Wykonalne, sensowne jak dla kogo jeździło będzie wszystko rozchodzi się w jakich pieniądzach to zrobisz. Trzeba rozebrać i zobaczyć czy dół się wogóle do czegokolwiek nadaje. Policz sobie planowanie, nowe uszczelki, rozrząd, płyny, śruby głowicy, świece, kable jak nie masz i resztę gratów to będziesz widział czy jest sens. Jeżeli dół się nada i zrobisz to sam to może i tak ale jak masz do tego dorzucić mechanika i dół w remont to nie

  8. #28
    Użytkownik Awatar Rafał#1951
    Dołączył
    Nov 2010
    Imię
    Rafał
    Auto
    MB9 D15Z8
    Skąd
    DLU
    Posty
    21

    Domyślnie

    Ale ja wiem ile to może kosztować i co mniej więcej trzeba kupić. Chciałbym złożyć 1 silnik mając do dyspozycji głowicę i kolektor ssący z D15Z8, blok z D16W3, oraz wałek i klawiaturę z D16Z6, do tego 4-2-1 chinola. Pytanie czy ktoś rzeźbił coś takiego, czy ma to potencjał na okolice 130-140KM czy raczej nie warto się pchać w taki setup?

  9. #29
    Użytkownik Awatar Kubamikus
    Dołączył
    Mar 2015
    Imię
    Kuba
    Auto
    Civic EG D-Series
    Skąd
    Poznań
    Posty
    61

    Domyślnie

    Jasne , że ma to sens
    Nie wiem tylko jakie tłoki ma ten silnik , ale nawet jeśli słabe to tłoki z korbami z d16z6 można wyrwać za śmieszne pieniądze.
    130-140km bez problemu , samo to że jest to d16 a nie d15 już jest ogromnym plusem.

  10. #30
    Przyjaciel CKP Awatar kazik2_h9w3
    Dołączył
    Dec 2009
    Imię
    Karol
    Auto
    Acco K24
    Skąd
    Łódź
    Posty
    5,100

    Domyślnie

    No i glowica z d15 powinna doprezyc ten setup

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •